25.02.12, 23:00
W piątek główny amerykański indeks giełdowy zamknął się na poziomie najwyższym od czterech lat. To ważny moment w długim i wolnym wyrywaniu się z objęć recesji, który może mieć wpływ na zdominowaną przez tematy gospodarcze kampanię prezydencką.

Indeks S&P 500 zakończył swoje piątkowe notowania na 1,365.74 punktów – to najwięcej od czerwca 2008 r., kiedy to świat stał na krawędzi finansowej katastrofy i pogrążał się w największej recesji od czasów Wielkiej Depresji. Indeks Dow Jones Industrial Average w ciągu dnia przekroczył nawet 13 tys. punktów i zamknął się na poziomie 12,982.95 punktów.

gielda.onet.pl/usa-hossa-moze-sie-odbic-na-polityce,18489,5037446,1,news-detal
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: hossa? 25.02.12, 23:11
      W załączeniu 10 letni wykres Nasdaqu
      stooq.pl/q/?s=^ndq&c=10y&t=l&a=lg&b=1
      • igor_uk Wojtus. 25.02.12, 23:19
        Jak tylko zobaczylem twoj nowy watek,to odrazu podskoczylo mnie cisnienie,przed oczami zrobilo sie czarno,ale,jak przez mgle,zobaczylem slowo hossa,a nie lupki i powoli doszedlem do siebie.
        Czy nie moglbys zakladac watki pod innym nickiem? Bo jeszcze raz takiego wstrzasu ja nie przezyje . Czy chcialbys miec na sumieniu swojego wspolobywatela?
    • br0fl0vski Re: hossa? 25.02.12, 23:23
      juz ty wojtek zakladaj watki o ruskich.
      • wojciech.2345 Re: hossa? 25.02.12, 23:28
        br0fl0vski napisał:
        > juz ty wojtek zakladaj watki o ruskich.
        -------------------
        Chodzi o pieniądze.
        Nie wiem jaką pozycję zająć w poniedziałek.

Long czy short?
        • igor_uk Re: hossa? 25.02.12, 23:32
          wojtek,zwieksz dawke.
          • wojciech.2345 Re: hossa? 25.02.12, 23:35
            Jak Majka lub Eva napisze, że USA upada, to spróbuję
            zająć pozycję long z krótkim stoplossem.

Jakieś kryterium trzeba mieć.
            • zlotamajka Re: hossa? 25.02.12, 23:41
              Najlepiej wojtus, wez najpierw long potem short, a moze odwrotnie. Podnies stawke a moze zmniejsz. Napewno powinno sie udac.
            • zlotamajka Re: hossa? 25.02.12, 23:43
              Musze dodac ze za rady biore 25% commission od OBROTOW. Nie odpowiadam za rezultaty transakcji.
              • wojciech.2345 Re: hossa? 25.02.12, 23:47
                zlotamajka napisała:
                > Musze dodac ze za rady biore 25% commission od OBROTOW. Nie odpowiadam za rezultaty transakcji.
                -----------------------------------------------
                To "a moze odwrotnie", to bardzo cenna rada.
                Warta każdych pieniędzy.

Thx.
                • zlotamajka Re: hossa? 25.02.12, 23:49
                  Oplate prosze przelac na konto. Przyjmuje tylko CZYSTE zloto.
                  • wojciech.2345 Re: hossa? 26.02.12, 10:22
                    zlotamajka napisała:
                    > Oplate prosze przelac na konto. Przyjmuje tylko CZYSTE zloto.
                    ------------------------------------
                    Majka,
                    ja chcę postąpić odwrotnie niż Ty poradzisz.
                    Dlatego przepływ złota chyba też powinien być w odwrotnym kierunku.

To znaczy. Ty doradzasz i płacisz Wojtusiowi.
                    • zlotamajka Re: hossa? 26.02.12, 10:54
                      Cos ci sie koles pomylilo. To ty do mnie przychodzisz po rade i ty jej potrzebujesz. A co ty z ta rada zrobisz to juz wylacznie twoja sprawa.
                      Ty mi wogole nie jestes potrzebny i mi calkiem wisisz. Spadaj chlopczyku.
                      • wojciech.2345 Re: hossa? 26.02.12, 10:59
                        Majka,
                        jak napiszesz Ty lub Eva, że USA upada, to wezmę longa.
                        A jak będziecie milczały na forum, to shorta.

Oto moja strategia.
    • polski_francuz Optymizm 26.02.12, 08:13
      to byla ta cecha, ktora u Amerykanow najbardziej lubilem. I depresja gospodarcza ich optymizmu pozbawila.

No wiec, zycze im powrotu do wzrostu gospodarczego. Niech sie znow stana lokomotywa swiata. Tej chinskiej lokomotywy sie troche obawiam.

PF
    • johnny-kalesony Re: hossa? 26.02.12, 08:47
      Wystarczy przełączyć wykres na widok perspektywy 50-cio letniej, żeby przekonać się, że po złej dekadzie lat 70' nastały dobre lata 80' i świetne - 90'. Ostatnio miniona dekada również była fatalna, więc czas na zmiany.

stooq.pl/q/?s=^ndq&c=50y&t=l&a=lg&b=1

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • romad2447 Re: hossa? 26.02.12, 09:27
        USA zawsze wychodzilo recesji,tym razem trwa to troche dluzej bo rzadzi bolszewik- Obama,ale jesli chcesz wiedziec co sie dzieje w gospodarce USA,to poczytaj,Ed Yardeni,Brian Wesbury,Don Hays wszyscy maja swietne blogi.
        • igor_uk romad. 26.02.12, 09:37
          Napisales:
          "jesli chcesz wiedziec co sie dzieje w gospodarce USA,to poczytaj,Ed Yardeni,Brian Wesbury,Don Hays wszyscy maja swietne blogi".

Na tym wlasnie polega problem wiekszosci ludzi i ty wsrod nich. Dla ciebie opinia blogiera staje sie czyms,jak zapis w koranie dla muzulmanina-rzecza swieta .A to nie jest tak,ze przeczytawszy tekst na blogu,ty dowiedziales sie co dzieje sie w gospodarce amerykanskiej,ty tylko dowiedziales sie -co o tym sadzi jeden z blogierow.
          Ja chcesz sam wiedziec,co dzieje sie w gospodarce jakiegos Kraju,to czytaj raporty agencje panstwowe,szukaj roznych tabelek z wynikami gospodarczymi.Cyferki wszystko tobie powiedza,jak potrafisz ich zrozumiec.
          • romad2447 Re: romad. 26.02.12, 23:12
            Igor,
            dowiedz sie najpierw co ci ludzie robia, a pozniej zabieraj glos.
    • przyjacielameryki Re: hossa? 26.02.12, 10:45
      Ja też jestem przekonany że USA wychodzą na prostą. Amerykanie potrafią świetnie dopasowywać się do nowych warunków, są i zawsze byli mobilni i niezwykle przedsiębiorczy. W czasie ostatniego kryzysu zmienili całą filozofię produkcji samochodów(mniejsze i oszczędniejsze) i wyciągnęli szybko przemysł samochodowy z zapaści, zmienia się rynek nieruchomości, rynek pracy itd., itd. Mają gigantyczny kapitał ludzki co jest największą wartością i największym bogactwem.
      Kryzysy zawsze były i zawsze miały charakter cykliczny. Całe życie gospodarcze, rozwój, wzrosty i stagnacje mają charakter zbliżony do sinusoidy. Być może nadchodzi czas stabilizacji.
      To jest również ważne dla Europy, trzymajmy więc kciuki za Amerykę!!
    • wojciech.2345 Re: hossa? 26.02.12, 14:13
      Na futures na Nasdaq jest dużo otwartych pozycji (różowa linia):
      stooq.pl/q/?s=nq.f&c=1y&t=l&a=lg&b=1
      Poniedziałek na giełdach może być bardzo ciekawy.
      • romad2447 Re: hossa? 26.02.12, 23:17
        Wojtek,
        dla investorow poniedzialek nic nie znaczy,dla day-traders moze ale ci nigdy nie robia wielkich pieniedzy.Niedawno Warren Buffett zainwestowal $15 miliardow w Bank of America,moze on cos wie czego inni nie wiedza ?
        • wojciech.2345 Re: hossa? 26.02.12, 23:38
          Na futures wchodzę na rynek czasami na kilka godzin.
          Nie mam pojęcia jaką pozycję zająć jutro.

Powinienem brać longa, ale indeksy są wysoko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka