Dodaj do ulubionych

Smutny film dzisiaj widzialem

03.03.12, 23:41
La mer à boir czyli morze do wypicia. Tytul jest gra slow, gdyz sie zartobliwie po francusku "ce n'est pas la mer à boire" aby powiedziec, ze cos jest do wykonania.

Okazuje sie, ze utrzymanie malej firmy (stoczni jachtowej) to jest trudne do wykonania. Porzadny szef, grany przez Daniela Auteil, jest naciskany przez bank a z drugiej strony przez zaloge, ktora twardo walczy o swoje.

Bylem jakis czas takim szefem firmy we Francji i moge sie wczuc w uczucia bohatera. Rzeczywiscie banki sa dosc wredne i rzeczywiscie walczyc o przezycie i o sukces firmy to godna walka. Koniec filmu mnie zdeprymowal. Jak mogl przyzwoity czlowiek zrobic to co zrobil, nie potrafie zrozumiec.

Film potwierdza to co wiadomo o Francji: marazm ekonomiczny, zestalenie sie warstw socjalnych miedzy ktorym brak porozumienia i brak wspolnego jezyka, robienie swinstw zamiast poszukiwania kompromisu.

Juz wole filmy z happy endem.

PF
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Smutny film dzisiaj widzialem 03.03.12, 23:51
      Hm, coś dziwnego się dzieje również w Polsce.
      Firma to coś przypominającego bańkę mydlaną.

Wymaga się od załogi ofiarności, dyspozycyjności, .... .
      A za chwilę znika i firma, i cała motywacja ludzi.

Dokąd to prowadzi?
      • polski_francuz No coz 03.03.12, 23:59
        jedna diagnoza moge dac. Sektor bankowy zamienil sie ze sluzacego ekonomii w jej pana. I brutalna konkluzja tego filmu to pokazuje.

Tyle, ze jak sie okazuje, nikt nie potrafi tego zmienic. Obiecywal Obama w czasie kampanii wyborczej, obiecuje nasi pretendenci na prezydenta...ale to za trudne by moc zrealizowac. Niedawno czytalem o nowym szefie banku Deutsche Bank. Bedzie nim niejaki Jain, Hindus, z przeszloscia w USA jako jeden z glownych macherow spekulacji. Nie pachnie mi to dobrze.

Wytwarzanie dobr jest wazniejsze dla ekonomii niz obracanie pieniedzmi.

I boje sie, ze to doprowadzi do wiekszego krachu, bo sie sytuacja socjalna bardzo pogarsza.

PF
        • boskie_buenos Re: No coz 04.03.12, 00:20
          Acha...bedzie epoka krola swieczka i kanibalizm. I to optymistyczny wariant.
        • wojciech.2345 Re: No coz 04.03.12, 12:48
          polski_francuz napisał:
          > jedna diagnoza moge dac. Sektor bankowy zamienil sie ze sluzacego ekonomii w jej pana. I brutalna konkluzja tego filmu to pokazuje.
          ----------------------------------
          Sektor bankowy zaczął działać według nieznanych reguł.
          Wiadomo, że jest w nim źle.

I jeszcze oczekuje się jakiejś odpowiedzialności maluczkich za jego błędy.
    • borrka Smutny film skonczylem ogladac. 04.03.12, 01:05
      Mam za soba ladnych pare lat pracy w multi i taki film jest dosc dolujacy:
      www.canalplus.pl/film-w-firmie_37826
      "W firmie"

Sporo mnie kosztowalo wykoncypowanie, jak sie z tej multi wyniesc i czym to zastapic.
      No, ale jestem jak Steiner :)))
    • melord nie lubie smutnych filmow 04.03.12, 08:40
      i smutasow , terazniejszych i bywszych......
      swiat codzienny obfituje w wiele smutnych przypadkow a zyciem nalezy sie cieszyc
      jakie by nie bylo,nie wiele go w sumie jest.... czas pedzi jak cholera

nawiazujac do meritum... 2-3 tyg temi dowiedzialem sie,ze moj dobry kumpel zbankrutowal (z glodu nie umrze)w USA na zyczenie/wymuszenie bankow choc jego nie splacone naleznosci prawie dwukrotnie przekraczaly naleznosci

> banki sa dosc wredne i rzeczywiscie walczyc o przezycie i o sukces firmy to godna walka.
      poprawie...banki dzisiaj sa wyjatkowo wredne
      • mara571 znam podobny przyklad z Niemiec 04.03.12, 08:56
        mala firma, ale produkujaca towar "zawsze potrzebny".
        Bank (dosc maly, dzialajacy lokalnie) wymawia konta i zada splaty kredytu inwestycyjnego. Przed 5 laty firmy odnowila czesciowo park maszynowy.
        Rok walki szefa firmy, szukania inwestorow na nic sie zdaly: firmy musiala oglosic bankructwo.
        Likwidator znalazl kupca w ciagu szesciu tygodni. Nabywca "bankruta" byla duza firma, ktora od 35 lat dostarczala glowne surowce do produkcji...
        Ciekawe czy starych wlascicieli bedzie stac na udowodnienie bankowi i nabywcy zmowy.

• polski_francuz Historia 04.03.12, 10:10
          jest faktycznie jak z zycia. O dziwo bylo duzo ludzi w moim wieku i po wyjsciu z kina analizowali scenariusz.

Trzeba dodac, ze sytuacja Francji jest o wiele gorsza niz Niemiec. Aparat produkcyjny jest w duzym stopniu przestarzaly, banki nia daja kredytow inwestycyjnych, firmy delokalizuja za forsa. A przede wszystkim mlodziez, mlodziez jest zbyt malo przedsiebiorcza.

Jak zaczynalem wyklady po przejsciu z przemyslu na uniwersytet to jeszcze ich zachecalem do otwarcia wlasnych byznesow. Potem przestalem bo uznalem, ze warunki przedsiebiorczosci nie sprzyjaja.

Nawiasem mowiac, wlasnie dlatego obnizono rating Francji. Z powodow slabych perspektyw przemyslowych.

PF
      • polski_francuz Happy end 04.03.12, 10:04
        Ja tez nie lubie. I nie sadzilem, ze sie film tak skonczy jak sie skonczyl. Chcialem sie wybrac z rodzina ale by to ich zupelnie przybilo.

Z innej beczki, filmy jakby odnalazly swoja witalnosc. I amerykanskie i francuskie. Pewnie, jak w PRLu im gorsza ekonomia tym lepsza sztuka...

PF
    • uk-igor-53 To jest naprawda smutno. 04.03.12, 08:52
      Klient składa reklamacje w sklepie meblowym:
      - Tydzień temu kupiłem u was to krzesło i proszę tylko spojrzeć- już się rozleciało!
      Sprzedawca uważnie ogląda reklamowany mebel i mówi:
      - Hmm... wygląda na to, że ktoś na nim siedział...
      • melord Re: To jest naprawda smutno. 04.03.12, 09:15
        towariszcz general..i cos
        czytalem pare twoich zamieszczonych tutaj dowcipow...przyznam , niektore niezle sa
        w kazdym badz razie duzo lepsze,niz wieszanie psow na niektorych forumowiczach tych terazniejszych...nie bywszych
        • kaszebe12 Wesoly film dzisiaj widzialem... 04.03.12, 09:45
          franki obejrzal drobinke prawdy i cosik zaczelo mu , w miedzyuszniu , kielkowac...- a nuz -zabierze sie do ogladania swiata i myslenia ?
          • uk-igor-53 Re: Wesoly film dzisiaj widzialem... 04.03.12, 10:01
            wierzysz w to,kaszebe? Przy tylu obroncach jego swinstwa?
        • uk-igor-53 melord. 04.03.12, 10:01
          Prosze do mnie nie zwraca sie,w taki sposob .Mnie to bawilo,kiedy uwazalem ciebie za porzadnego goscia.Coz,nikt nie jest nieomylny,a ja,jak najbardziej.
          • melord zabawa 04.03.12, 10:18
            traktuj igor forum jako zabawe a nie obowiazek...wiecej wlosow zostanie na glowie
            o stresach nawet nie wspomne

przy okazji ponawiam rowniez moja prosbe,po raz ostatni....nie dyktuj mnie co mam pisac i co cie bawi... co nie

ps.przypominam,ze to ty mnie poprawiles jak mam sie zwracac...fakt nie jest to takie istotne
            • uk-igor-53 Alez traktuje. 04.03.12, 10:25
              I bawie sie bardzo dobrze . Jednym z elementow tej zabawy jest tepienie gnid .
      • zlotamajka Re: To jest naprawda smutno. 04.03.12, 13:34
        Franca zaczela sie zajmowac reklama filmow. Czyzby stracil pozycje instruktora od miotly a emeryturki juz nie dostanie dzieki banksterom wiec musi dorabiac?
        • wojciech.2345 Re: To jest naprawda smutno. 04.03.12, 13:37
          Ledwo wstałaś.

I kąsasz.
    • ich.bin.danziger Re: Smutny film dzisiaj widzialem 04.03.12, 13:31
      Szczegółową instrukcję zachowania bankiera znajdziesz w Biblii Świętej (po francusku, angielsku, rosyjsku, polsku i izraelsku, czyli w Tora), w Genesis, w rozdziałach o Józefie w Egipcie. Jeśli nie chciało się czytać tej ważnejj lektury polityki i ekonomii, a kpiło się, tak jak to zrobiła Doda, to trudno. Smuć się dalej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka