02.04.12, 20:34
Państwo bez armii. Przez etyków przywoływane w przykładach.
Czy egzystencja takiego państwa byłaby możliwa w innych regionach
Świata? Nie jestem pacyfistą, ale ciekawi mnie otoczenie
geopolityczne pozwalające na istnienie takiego państwa.

Co Państwo sądzą o tym?

PS. Mój stary post, ale może teraz aktualniejszy.
Obserwuj wątek
    • spokojnaglowa33 Re: Kostaryka 02.04.12, 23:36
      Jak funkcjonuje Kostaryka bez armii? Ano tak:
      Nie ma oficjalnego sujuszu militarnego z USA, ale US Coast Guard stacjonuje w kostarykańskich portach. Jest tam pełno amerykańskich doradców, pracowników i emerytów, jak na Baja California. Mają ścisłą współpracę z USA w sprawach walki z kartelami narkotykowymi i ochrony środowiska (kostarykańskiego). Połowa handlu i 3/4 inwestycji zagranicznych to USA.
      Pod tym względem to rejon bardzo podobny do Baja: nie wiadomo czy to już Meksyk, czy jeszcze Stany Zjednoczone. Byłem na Baja w okresie amerykańskiego spring brake i zagęszczenie nawalonych młodych Amerykanów zrobiło na mnie wrażenie.
      Coś mi się wydaje, że gdyby ktoś na serio Kostaryce zagroził, zaraz miałby na karku dzielnych marines.
      A tak w ogóle to przepiękny kraj - zwiedzałem.
    • sowietolog środki antykoncepcyjne i chupacabra - oto efekt... 03.04.12, 02:18
      Przy całym moim szacunku do tego pięknego, karaibskiego kraju jakim jest Kostaryka oraz narodu go zamieszkującego - przecież Kostaryka w praktyce jest amerykańską kolonią/protektoratem. Przez ostatnie kilkadziesiąt lat, po utracie Kuby, Meksyk wraz z właśnie Kostaryką robią za amerykański burdel w regionie. Poza tym, przez te lata amerykański rząd i korporacje przeprowadzały na tej wyspie i jej mieszkańcach jawne i tajne eksperymenty, których przeprowadzić obawiały się u siebie, w USA. Naczelnym przykładem są tu środki (tabletki antykoncepcyjne), które testowano na Kostarykankach. Masę leków i chemikaliów również. Do tego pikanteria w postaci "chupacabry". Tak, tak, otóż to na Kostaryce znajdowała się amer. baza wojskowa, na której przeprowadzano różne dziwne i niezbyt legalne w USA eksperymenty biologiczne i biochemiczne. Miano tam np. krzyżować i klonować zwierzęta i przypuszczalnie ludzi, zanim klonowanie "odkryto" cywilnie. Doniesienia o chupacabrach zaczęły się w latach 80tych właśnie na Kostaryce... Póżniej na bazie tych sensacji powstał film Predator z Gubernatorem... ;-)
      • misterpee Re: środki antykoncepcyjne i chupacabra - oto efe 03.04.12, 02:29
        dziwilem sie dlaczego naukowcy mediczni i bioologoczni mja konferencje w kostarice !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka