Dodaj do ulubionych

Stary Santiago ...

08.07.12, 17:51
"Czlowieka mozna zniszczyc, ale nie mozna go pokonac".

Nie ma chyba osoby, ktora nie slyszalaby tego cytatu. Tak, ten Himingway'owski Stary Czlowiek jest moim zdaniem ikona ludzkich zmagan i silnego charakteru. Przeciwnosci zycia codziennego powoduja, ze czesto trzeba otrzepac kolana i podniesc sie na pokaleczonych dloniach by moc dalej podazac droga jaka wyznaczylo zycie.

Powiadaja madrzy ludzie, ze nie sama droga jest najwazniejsza .... ani jej cel jaki chce sie dostrzec na koncu .... Wazne, aby owa droge pokonac z godnoscia.

Ilez to refleksji przychodzi w tym momencie do glowy, nieprawdaz?

Kuba, Hemingway i nie tylko ...
Obserwuj wątek
    • silverbaum Re: Stary Santiago ... 08.07.12, 18:37
      bluejays napisał(a):
      > "Czlowieka mozna zniszczyc, ale nie mozna go pokonac".

Masz racje i dlatego za komuny tylko 10 % ksiezy bylo TW i donosilo na reszte.

90 % nie dalo sie zlamac :)))
      • bluejays Czy wiesz, ze ... 08.07.12, 18:55
        to Stalin do jednego z zaufanych wypowiedzial te slowa: Predzej z osla zrobisz konia wyscigowego niz z Polaka kumuniste.
        • elka-sulzer Re: Czy wiesz, ze ... 08.07.12, 19:34
          bluejays napisał(a):

> to Stalin do jednego z zaufanych wypowiedzial te slowa: Predzej z osla zrobisz
          > konia wyscigowego niz z Polaka kumuniste.

Hehehe, czego Stalin nie byl w stanie osiagnac europejscy komisarze dokonali i to bez specjalnych oporow.
          • bluejays Jezeli tak, to musialo istniec "cos", ... 08.07.12, 20:26
            co kusilo Panstwa, ze walily jak w dym. Czym bylo to cos? Oto jest pytanie ...
            • igor_uk blueelvic. 08.07.12, 20:40
              To tylko mit,krazacy wsrod Polakow,Stalin takich slow nigdy nie mowil.
              • bluejays Byc moze ... 08.07.12, 20:48
                Jedno jest pewne: Stalin ani nie potwierdzi, ani nie zaprzeczy.
                • igor_uk A Polakam pozwoli.. 08.07.12, 20:56
                  poczuc sie lepszymi.Przeciez Dzierzynski byl kacapem,a wszystkie czlonkowie PZPR Zydami.
                  • melord Re: A Polakam pozwoli.. 08.07.12, 21:29
                    igor_uk napisał:

> poczuc sie lepszymi.Przeciez Dzierzynski byl kacapem

widzisz igor...Dzierzynski byl Polakiem i trzepal kacapow rowno ,w nowej Polsce pomnik mu rozwalili ,chyba wlasnie za to ,wiec jak tu mowic o rusofobii wsrod Polakow
                    docenilismy,ze Dzierzynski to barachlo i paszol na smietnik nie tylko historii
                  • bluejays To ty tak mowisz ... 08.07.12, 21:39
                    Nie wiem jakie sa twoje doswiadczenie pod tym wzgledem, ale z calym szacunkiem je uszanuje. Amen.
                  • silverbaum bzdury. Dzierzynski byl Polakiem 08.07.12, 21:53
                    co z zalem przyznajemy i nikt go o kacaptswo nie posadza.

co wiecej - byl polskim SZLACHCICEM.
                    a szlachectwo zobowiazuje.
                    ale chyba nie do tego stopnia, ze byl on Polakiem, ktory zabil najwiecej Rosjan.
                    dumni z tego NIE jestesmy.

pomnik Dzierzynskiego obalono w Warszawie jako pierwszy.
                    nawet przed pomnikami Lenina.

tvp.info/magazyn/kartka-z-kalendarza/pomnik-dzierzynskiego-padl/3308018
                    pl.wikipedia.org/wiki/Feliks_Dzier%C5%BCy%C5%84ski
                    • silverbaum PS. 08.07.12, 22:25
                      Co wiecej Goria, powinienes docenic, ze czasami import daje fatalne efekty
                      (Polak Dzierzynski + polzyd Uljanow) dalo takie wlasnie efekty.

PS. Ostrzegam przed dalszym importem.
                      Lepiej oprzec sie na wlasnych silach.
                      • zeitgeist2010 Santiago, magia oceanu 09.07.12, 00:02
                        i wedkarstwa (cos o tym wiem), egzotyka Karaibów, zmaganie z natura i samym soba … bueno.
                        Zagadką jest jednak dla mnie dlaczego na tym forum, z jakichs niewytlumaczalnych dla mnie przyczyn, kazdy temat zostaje przez samych Polaków predzej czy pozniej wygięty na Rosje.

Jakas dziwna, wysoce niepolska obsesja i fiksacja tym krajem. Fakty sa takie, ze Polska i Polacy maja zupelnie inne kierunki zainteresowan i eksploracji

--------------------------------------
                        „W ciągu całego Euro uderzyłes pilke głową tylko raz. Dlaczego tak malo glówkujesz?” - „głowy uzywam przede wszystkim do myslenia”. /Andres Iniesta playmaker FC Barcelony i reprezentacji Hiszpanii
                        • silverbaum magia oceanu 09.07.12, 00:35
                          tak i nie
                          Interesuje nas ZACHOD
                          a na wschodzie oczywiscie Bialorus i Ukraina
                          (historia)
                          Rassjanie chcieliby, bysmy zainteresowali sie nimi.

Odmawiamy.
                        • polski_francuz Obsesja, fiksacja? 09.07.12, 15:26
                          Nic z tych rzeczy. Usilna praca od podstaw grupy forumowiczow. Jak sobie poczytalem posty z lat 2010-2011 to sobie przypomnialem te wrednosc wpisow, nieuczciwosc i chec manipulowania.

Jesli dobrze rozumiem intencje Blueelvica to ironicznie troche tworzy watki poetyckie bo mu cenzura podpadla a nie chce robic glosnych demonstracji. Reakcja godna szacunku. I reakcja kulturalnego Polaka.

Z dwa lata temu usilowalem wlasnie wytlumaczyc Igorowi polska mentalnosc by mu ulatwic integracje na forum. O swieta naiwnosci! To on chce zeby sie inni do jego mentalnosci dostosowali.

I co z takim zrobisz?

PF
                          • bluejays Dziekuje ... 10.07.12, 14:26
                            Dziekuje za bardzo sympatyczny komentarz.
                          • zeitgeist2010 Re: Obsesja, fiksacja? 10.07.12, 15:17
                            Uwaga odnosnie obsesji Rosją nie odnosila sie przeciez do tego tekstu/ ogólnie tekstów elvika.

Miałem na mysli calosc zagadnienia i innych nicków, ktorych nie bede wymienial, bo nie mam takiego stylu.

Ja jestem tu zaledwie od ok 2 lat ale odnoszę wrazenie, ze gdyby niektórzy „Polacy” sami dali sobie spokój z Rosją, to zjawisko przechylu na ten kraj umarloby smiercią naturalną.

Nawet zakladajac, ze ktos odczuwalby jakąs nieposkromioną potrzebe misji poprawiania Rosji, mozna to przeciez robic na forum poswieconym temu krajowi.

Natomiast jezeli ktos obraza mnie osobiscie albo pluje na Polske w internecie, to mnie to nie obchodzi, bo zadna holota ani mnie ani mojej Polskosci obrazic nie moze. Alternatywnie (jezeli ktos ma na to czas), mozna posluzyc sie metaforą albo satyrą. Nigdy nie nalezy znizac sie do poziomu opozycji.

Natomiast, gdy ktos wyraza uzasadnioną i rzeczową krytyke Polski, no to sprawa sie komplikuje, bo wiemy, ze nasz stary kraj nie jest krainą idealną. Ale od tego jest F Kraju.

Forum SWIATA nie powinno byc miejscem na pyskówki "polsko - rosyjskie".

Wsród czestych bywalców FS, jako wzór dalbym tutaj nicka Felusiaka, który na obsesje Rosją NIE cierpi.

Mozna tylko sobie wyobrazic, co by sie tutaj dzialo, gdyby to forum odzwiedzil ktos z Izraela, w kontekscie zjawiska „vigila” :)

--------------------------------------
                            Chcesz zmienić świat, weź do ręki pióro. / Marcin Luter

„W ciągu całego Euro uderzyłes pilke głową tylko raz. Dlaczego tak malo glówkujesz?” - „głowy uzywam przede wszystkim do myslenia”. /Andres Iniesta playmaker FC Barcelony i reprezentacji Hiszpanii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka