Dodaj do ulubionych

Ciekawostki z forum "Swiat",

06.01.13, 11:56
Jakie tocza sie dyskusje?
Interesujaca dyskusja u Igorka - dyskusja o Rosji i zdrajcach tejze.
Raj podstarzalych aktorow - dyskusja o Rosji i Putinie.
Przypominam o rocznicy Powstania Styczniowego. - oczywiscie o Rosji.
Rassija : Kalendarz Jualianski, a Gregorianski - sam tytul wskazuje.
Rosyjski złom niemile widziany w Bułgarii - o Rosji (chociaz mowa o F-16).
Czemu w Rosji postepuje proces depopulacji.... - Chyba jasne i tak o czym watek.
Zjednoczenie Patriotyczne PAMIAT - o niej ze.
"Na roboty do Russen-Rajchu" - Russen ,to po polsku Rosja (chyba).
Polska i Rosja za 10 lat - wbrew tytulu,mowa wylacznie o Rosji.
Pozycja Rosji jest pozorna - o Rosji.
Perelka k...a !- nadal Rosja.
Oni tez przeklinaja - oczywiscie przeklinaja Rosjanie.
Zapatrzenie we wlasny pepek - o francyskim aktorze,ktory otrzymal obywatelstwo rosyjskie,jak by kazde inne,to by nikogo nie zainteresowalo.
Jak ludzie sie szmaca... - o tym ze.
Rosja powinna przejść na alfabet łaciński! ha! - o Ruskich nadal.
Główny News dnia. - o tym aktorze francuskim i Rosji.

To tylko pierwsza strona . I praktycznie tylko na tych watkach odbywaja sie dyskusji.
Czyz by Polace nie potrafili nie o czym wiecej gadac?

--------
===================

Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Ciekawostki z forum "Swiat", 06.01.13, 12:12
      Igorku,
      to oznacza, że Łubianka ma dużo pieniędzy na
      "propagandę".

Wśród młodych ludzi, temat Rosja
      nie istnieje.
      Sorry.
      • igor_uk wojtus,ekspercie ty moj kartoflany. 06.01.13, 12:18
        Dziekie tobie wielkie!!!! Nareszcie wiem,kim sa agenci Lubianki.
        To ze borrka mogl byc agentem Putina,przypuszczalem,ale zeby polski_francuz? To dla mnie odkrycie.
    • eva15 Re: Ciekawostki z forum "Swiat", 06.01.13, 12:16
      igor-z-uk napisał(a):

> "Na roboty do Russen-Rajchu" - Russen ,to po polsku Rosja (chyba).

Russen to po niemiecku Rosjanie a Rosja to Russland - czyli kraj Rosjan.
      • igor_uk Re: Ciekawostki z forum "Swiat", 06.01.13, 12:19
        Ewam,to nie wazno.Grunt ,ze mowa szla o Rosji.
    • borrka I co z tego ? 06.01.13, 12:26
      Widac interesuje to grupe osob, nawet zupelnie z Rosja niezwiazanych, jak Igorek, obywatel polski na uchodzstwie :)
      • igor_uk Nic,boriska. 06.01.13, 12:35
        To tylko pokazuje ,ze jestes bardzo mocno ograniczony.
        Bo nie prowadzisz dyskusje w zadnym innym temacie. Twoja wiedza,boriska,i na temat Rosji jest slabiutka.
        Wiesz tylko tyle,co poznales Rosje na "Kiejwskim wokzale",czekajac na pociag do nenki .A tak wiekszosc czasu spedzales w dacznych posiolkach,budujac dacze bratkam.
        Twoja rewelacja z pobytu w Moskwie powalila mnie na kolana.Dzieki tobie dowiedzialem sie,ze w Moskwie duzo buduja i ulice sa zakorkowane.
        To bylo dla mnie odkrycie nna miare odkrycia Ameryki przez Columba.
      • kaszebe12 Oj , Igor... 06.01.13, 12:36
        Ile razy mam Tobie powtarzac , ze chodzi o milosc do Rossiji.-Nie widzisz , jak ludziska sie o Nia martwia ? -Stad tyle postow.
        • wojciech.2345 Re: Oj , Igor... 06.01.13, 12:57
          Kaszebe,
          w rozmowach towarzyskich Polaków na tematy zagraniczne
          temat Rosja praktycznie rzecz biorąc nie istnieje. Nasze
          dzieci nie prowadzą tam biznesów, nie jeżdżą na wakacje
          i narty.

"Zainteresowanie" Rosją na tym forum jest sztuczne.
          • kaszebe12 Re: Oj , Igor... 06.01.13, 13:31
            A szkoda , ze "nie istnieje" , wielka szkoda...
            • wojciech.2345 Re: Oj , Igor... 06.01.13, 13:45
              kaszebe12 napisał:
              > A szkoda , ze "nie istnieje" , wielka szkoda...
              ----------------------------
              Młode pokolenie mówi o pracy i wypoczynku.
              W obu tematach ten kraj nie pojawia się jako
              ważny.

Empiria.
              • igor_uk wojtus,rozumiem twoi obawy. 06.01.13, 14:01
                To jest prawda,polskie rolnictwo sypie sie.Co raz wiecej rolnikow porzuca ziemie i wyjezdza na zarobki gdzies w swiat .To skutkuje nie tylko tym,ze Polska powole zaczyna uzalezniac sie od importu produktow rolnych,a i tym,ze Polska wies,ostoja polskosci,po wole przechodzi do historii.
                Mam nadzieje,ze trend odwroci sie i Polska pozostanie sie Polska.
                • wojciech.2345 Re: wojtus,rozumiem twoi obawy. 06.01.13, 14:11
                  Igorku,
                  piszesz o klęsce polskiego rolnictwa.
                  Pamiętaj jednak, że jeszcze dziś możesz
                  kupić kartofle w hurcie 1 kg za 0,40 zł.

Przeliczam na ruble i dolary:
                  w rublach 1 kg = 4 ruble,
                  w dolarach - za 1 dolara można kupić 7,87225 kg ziemniaków.
                  • igor_uk Re: wojtus,rozumiem twoi obawy. 06.01.13, 14:19
                    wojtus,to nie ja pisze,to Ty piszesz.
                    Przelicz sobie,ile polski rolnik ma wyprodukowac ziemniakow,zeby kupic 1(jeden) litr ropy.
                    • wojciech.2345 Re: wojtus,rozumiem twoi obawy. 06.01.13, 14:22
                      igor_uk napisał:
                      > wojtus,to nie ja pisze,to Ty piszesz.
                      > Przelicz sobie,ile polski rolnik ma wyprodukowac ziemniakow,zeby kupic 1(jeden)
                      > litr ropy.
                      -------------
                      Igorku,
                      1 papieros = 2 kg ziemniaków w hurcie.

1 papieros kupiony luzem na mieście kosztuje 0,80 zł.
                      • igor_uk Wojtus,wierze tobie na slowo. 06.01.13, 14:30
                        Sam nie pale od 7 lat,a jak palilem,to mnie zawsze bylo stac na to,zeby kupowac papierosy calymi kartonami (lubilem,zeby byl zapas w domu).
                        Ale mnie troche zal ciebie z tego powodu,ze interesy Twoi ida tak kiepsko,ze Ciebie nie stac na jednorazowy wydatek 10 zl(?).
                      • walter622 Biedny wojtuś ! 06.01.13, 20:53
                        wojciech.2345 napisał:
                        > 1 papieros = 2 kg ziemniaków w hurcie.
                        > 1 papieros kupiony luzem na mieście kosztuje 0,80 zł.

Biedny wojtuś ! Do czego to doszło - kupuje jednego papierosa.
                        Pewnikiem jego pali przez tydzień. :)))))))))
                        • igor_uk Re: Biedny wojtuś ! 06.01.13, 20:55
                          Widac stad jego wscieklosc.Bo ciagle jest na glodzie nikotynowym.
        • igor_uk ja to wiem ,kaszebe. 06.01.13, 13:40
          Ale wszystko co jest za duzo,jest nie zdrowo.
    • edek_vilola Re: Ciekawostki z forum "Swiat", 06.01.13, 13:02
      igor-z-uk napisał:

> Czyz by Polace nie potrafili nie o czym wiecej gadac?

Zadajesz pytanie jak ktos, kto sam ciagle "dolewa oliwy do ognia", a potem pyta innych zdziwionym tonem w glosie: "dlaczego do cholery to ognisko nie chce zgasnac?" Przestan sam je podsycac, a zauwazysz, ze zakladanych watkow na temat Rosji bedzie znacznie mniej.
      Rosja niewatpliwie budzi wsrod Polakow wielkie emocje ze zrozumialych wzgledow. Sa 3 rodzaje piszacych o Rosji:

1) Ktorym Rosja przeszkadza jak "osa kolo nosa"
      2) Ktorzy Rosje kochaja, bo mowia podobnym slowianskim jezykiem, uzywaja podobnych
      przeklenstw i innego swiata poza slowianskim nie widza i nie potrafia zrozumiec.
      3) Dla ktorych Rosja jest mniej lub bardziej obojetna - takich jest pewnie najmniej.

A czwartej mozliwosci nie ma.
      • asmall4 Re: Ciekawostki z forum "Swiat", 06.01.13, 13:29
        4. Ludzie ,którym przeszkadza namolna , moskiewska antyzachodnia propaganda web_brygady na tym forum.
      • igor_uk Edek,mylisz sie. 06.01.13, 13:45
        popatrz na to,o czym ja caly czas pisze.
        Tematyka rosyjska jest jedna z wielu.Podejmuje tematy zwiazane z USA,Izraelem,dotyczace BW ogolnie,a i Chin rowniez .Nawet o Poludniowa Ameryke otarlem sie (moj watek o Paragwaju uwazam za jeden z ciekawszych na forum "Swiat" w ostatnim czasie).
        Inna jest sprawa,ze jak bede pisac nawet o tym,jak zyje sie kotam domowym w Australii,wielu forumowiczy i ten temat sprobuja sprowadzic na rosyjskie tory.Ale to nie moja wina.
        • edek_vilola Re: Edek,mylisz sie. 06.01.13, 14:09
          igor_uk napisał:

> moj watek o Paragwaju uwazam za jeden z ciekawszych na forum "Swiat" w ostatnim
          > czasie

Pewnie tu masz racje. Ja bylem pewien, ze miales w tym watku na mysli Wielka Kolumbie. Dlaczego? Bo bylaby to ladna "aluzja" do ZSRR. ZSRR rozpadl sie na kilka panstw tak jak Wielka Kolumbia rozpadla sie na kilka panstw (Kolumbia, Wenezuela, Ekwador, Panama). Opisales ten kraj na paczatku jako "prawy, sprawiedliwy i swietnie zorganizowany", cos co bardziej pasowaloby do Finlandii niz do jakiegokolwiek panstwa Ameryki Lacinskiej ("goraca krew", przewroty, rewolty i zamachy stanu). Bylby to dalszy ciag aluzji do ZSRR, ktory chcesz widziec w swoich marzeniach jako "prawy, sprawiedliwy i swietnie zorganizowany". Do upadku prawego i sprawiedliwego panstwa w Ameryce Lacinskiej miala jakoby przylozyc reke "zla" Anglia, a do upadku prawego i sprawiedliwego ZSRR miala jakoby przylozyc reke "zla" Ameryka. Masz prawo zyc marzeniami z dziecinstwa. Z tym, ze "wszystkie marzenia to klamstwa" jak mowi francuskie przyslowie ("tous songes sont mensonges").
          • igor_uk Re: Edek,mylisz sie. 06.01.13, 14:16
            Nigdy by nie napisalem o ZSRR tego,co napisalem o Paragwaju z polowy 19 wieku.
            Zbyt dobrze znam dzieje ZSRR,zeby idealizowac go.
            Dla mnie ZSRR, to przedewszystkim ludzi,ktore mnie otaczali .Oni byli wspaniale.
            A wiesz,ze i Polakow z konca lat 90-ch wspominam z utesknieniem.Kapitalizm dal wiele dobrego Polakom,ale odebral im dusze.Polace u schylku PRL byli wolni ,teraz oni na to nie maja czasu.
            • igor_uk Re: Edek,mylisz sie. korekta. 06.01.13, 14:18
              Napisalem:
              " A wiesz,ze i Polakow z konca lat 90-ch wspominam z utesknieniem."
              Mialo byc:
              " A wiesz,ze i Polakow z konca lat 80-ch wspominam z utesknieniem."
            • edek_vilola Re: Edek,mylisz sie. 07.01.13, 13:44
              igor_uk napisał:

> A wiesz,ze i Polakow z konca lat 80-ch wspominam z utesknieniem.Kapitalizm dal
              > wiele dobrego Polakom,ale odebral im dusze.Polace u schylku PRL byli wolni ,te
              > raz oni na to nie maja czasu.

Obecnie Polacy maja po prostu inna dusze. Pamietam wielu polskich emigrantow na Zachodzie, ktorzy w tamtych latach, zaraz po przyjezdzie, czuli sie zagubieni, oszolomieni tak jakby znalezli sie nagle na "innej planecie". Czasy PRL-u wyrobily u nich kompleksy. Obecnie mlodzi Polacy chodza smialym i pewnym siebie krokiem po Wiedniu, Amsterdamie czy Frankfurcie nad Menem i czuja sie "jak u siebie". Nie mowie tu o ludziach z tzw. "marginesu", ktorzy nie przynosza nam zaszczytu, ale o przecietnych mlodych Polakach, ktorzy nareszcie po wielu latach czuja sie ludzmi wolnymi i bez kompleksow. Zreszta mysle, ze to samo dotyczy Rosjan, ktorzy teraz podrozuja gdzie chca (najwiecej widzialem ich chyba w Wenecji). Mysle, ze ogolnie wszystko zmienilo sie na lepsze. A ze niektorym przy tej okazji "odbilo", uwazaja sie za "cezarow" i chca "imponowac" piskiem opon drogich samochodow - to inna sprawa i druga strona tego medalu.
          • asmall4 Re: Edek,mylisz sie. 06.01.13, 18:11
            Rozpracowałeś tego buraka :D
    • bywszy1 Re: Rosja-wielki kraj+ 06.01.13, 13:19
      Ludzi-
      gigantow rodzaju ludzkiego,
      ludzi srednich,
      ludzi nedznych,
      jak w kazdym narodzie.
      A ze w forum swiat tak duzo o niej?,
      ten kto zna troche historii,wcale nie musi byc zdziwiony-
      jeszcze nie powymierali ci,na ktorych ta historia nalozyla swe pietno.
      A takiemu jednemu,polskiemu-russkiemu,Rosjanina udajacego,a znajdujacego sie na obczyznie zarobkowo,nawet forum Swiat nie wystarczylo.
      Wiec patryotycznie na polskim forum Forum Rosja i Swiat zalozyl.
      Gdzie rzadzi jak w folwarku prywatnym.
      A poniewaz dyskutantow tam nie ma wiec produkuje sie na forum Swiat.
      A mlodych?Czy ona ich obchodzi?
      A troche powinno.
      Ladny jezyk.
    • ubiquitousghost88 Biedny jamnik Igruszka... 06.01.13, 18:46
      ...tylko mu Ubi został do obszczekiwania...
      • igor_uk ubi. 06.01.13, 18:50
        Znow naszczales mnie na nogawke.
      • romrus Re: Biedny jamnik Igruszka... 06.01.13, 21:27
        ubiquitousghost88 napisał:
        > ...tylko mu Ubi został do obszczekiwania...

Nie broniac Igora, bo sam potrafi, nie wp@dalaja sie w waszy klutnie, z czystej ciekswosci pytam a kim ty jestesz taki powazny obronca Serbiji?

Kim ty jestesz, zeby uwazac ze ma prawo Rosjan zmuszac do czego kolweiek?

Я, oхyевaю, дoрoгaя редaкция!
        Мы caми нayчим кoгo хoчешь, и ни хyя ни кoмy ничегo не дoлжны.
        • igor_uk romrus. 06.01.13, 21:32
          To kolejny nie uznany geniusz.
          Myslal,ze zablysnie na forum "Rosja i Swiat",a okazalo sie,ze nie ma nic do powiedzenia.
          Pamjetasz faceta w rosyjskiej TV ,na poczatku lat 90-ch,ktory przez kilka miesiace obiecal cos powiedziec Rosjanam?
          • romrus Re: romrus. 06.01.13, 21:41
            igor_uk napisał:
            > To kolejny nie uznany geniusz.
            > Myslal,ze zablysnie na forum "Rosja i Swiat",a okazalo sie,ze nie ma nic do pow
            > iedzenia.

Moze mnie, jako mieszkajacemu w Rosji imperialiste, zrobic lody, a potem kupic kalacha i wyperdalac do Kosowa, jesli ma ochote.
            • igor_uk Re: romrus,nie odpowiedziales na pytanie. 06.01.13, 21:52
              czy pamjetasz tego goscia?
              To wygladalo tak.Pokazywali faceta,ktory milczal przez jakic czas,a pozniej mowil - "przydzie czas i ja wam powiem."

p.s. loda by mu nie dalem robic,wszystko wskazuje na to,ze jest jamniczkiem,a wiesz czym to moze grozic.
              • romrus Re: romrus,nie odpowiedziales na pytanie. 06.01.13, 22:08
                igor_uk napisał:
                > czy pamjetasz tego goscia?

Nie,Igor, nie pametam, zbyt duzo palantow widzialem w ciagu 20 lat.

Ubi zaczal z naszej winy za Serbie, raz mu grzecznie bylo powiedziano toba, dwa, trzy, potem ja mu pare razy powiedzialem. Kalacha do lapy i spie...c do Kosowo, jesli jest az taki odwazny. A jesli nie jest, to zmknac morde, ale przy okazji moze otworzyc i zalatwic lodzika.
    • igor_uk Chazarstwo kocha Rosje,jakiej juz nie ma. 06.01.13, 19:12

Jedni szyja kapcie przymusowo,drudzy uciekli,a trzeci siedza i patrza na Putina,bojac sie kazdego jego ruchu.
    • walter622 Re: Ciekawostki z forum "Swiat", 06.01.13, 20:48
      > Jakie tocza sie dyskusje?

Na 16 wskazanych wątków, chyba 1/3 założył pewien przygłup, który założył wątek, specjalnie poświęcony "rosyjskiej szarańczy". Były "ruskie ścierwa" (to też z jego literackich popisów)
      tak więc "ruska szarańcza" mnie nie dziwi. Natomiast zastanawiam się kiedy ten rzekomy "francuski" i na dodatek "erudyta" wspomni o Boy-Żeleńskim, którego jego zdaniem, tym
      razem ukatrupiła "ruska szarańcza".
      • igor_uk Re: Ciekawostki z forum "Swiat", 06.01.13, 20:53
        I ten przyglup zarzuca mnie,ze to ja zasmiecam forum rosyjska tematyka.
        Chociaz za ostatnie kilka miesiece zalozylem watkow, poswieconych Rosji ,mniej,niz on w ciagu tygodnia.
        • borrka Zasmiecasz Igorku ? W zyciu! 06.01.13, 20:59
          Twoje watki sa tak "specyficzne" i madre inaczej, ze pasuje tylko jedno niemieckie okreslenie, wyrazajace podziw:
          Kolosal !
          Sa niezwykle zabawne, pod warunkiem, ze da sie cos zrozumiec.
          • borrka PS. 06.01.13, 21:01
            Po 20 latach nauki polskiego, mowisz tak specyficznym "surzykiem", ze są problemy.
            Czy, jak wolisz, trasianką :)
          • igor_uk boriska. 06.01.13, 21:02
            Dzieki za udzial w moim watku .Jestes bardzo uzyteczny.
    • igor_uk Zadnych. 06.01.13, 21:04
      Bo jego problemy maja podloze genetyczne.
      Taka mieszanka genow,jakaon chwalil sie, nie mogla stworzyc cos sensownego.
    • misterpee Re: Przyznam sie ze od czasu do czasu 06.01.13, 22:06
      wtracam cos nie zwiazanego z Russlandia.
    • igor_uk Re: Zadnych. 06.01.13, 22:10
      Wiele wskazuje na to,ze ten "profesorek" zajmuje sie nauczaniem emigrantow z BW trzymaniu mlotka w rekach (to nie jaja). Szacunku napewno mu nie okazuja,malo tego,moze nie raz oberwal od swoich uczniow . Napewno nie o takim pefcie mama jego marzyla.Stad te jego frustracje.
      Jemu po prostu zycie nie udalo sie.
    • yurek11111 igor,spojrz w lustro i krzyknij "eureka"...:-)))) 07.01.13, 23:54
      Jednym z powazniejszych powodow,mnogosci watkow o Rosji jestes TY SAM,gloszac prokremlowska propagande ,falszywa i zaklamana,powodujesz ze ci ktorzy to czytaja ,otwieraja watki o Rosji,probujac ukazac ja w obiektywnym(mniej lub wiecej :-)) swietle a jak jeszcze dodasz do tego personalna niechec do ciebie wiekszosci , to odpowiedz bedzie calkowita.....
      Gwarantuje ci,ze gdyby nie rosyjscy forumowicze , i ich nachalne wychwalanie Rosji,tak nam Polakom przypominajace czasy sojuza,gdy wmawiano nam, ze wszystko co Moskwa i CCCP robi, sluzy tylko jednemu ,"aby Polska rosla w sile a ludzie zyli dostatniej",gdy akurat bylo odwrotnie, zainteresowanie Rosja na tym forum byloby duuuuzo mniejsze........
      • jk2007 nasz igorka potwierdza tezę, że 08.01.13, 00:01
        "прocтoтa хyже вoрoвcтвa" :)
        • igor_uk jk2007. 09.01.13, 16:30
          zeby ty chociaz by znal znaczenie tych slow,co wkleiles.
      • igor_uk Yurek,nie zgadzam sie. 09.01.13, 16:29
        Zakladam bardzo malo watkow poswieconych Rosji na forum Swiat,jak juz to na innym forum. Przeciez wystarcze spojrzec na liste watkow.
      • pijatyka Re: igor, spojrz w lustro 12.08.14, 19:49
        forum.gazeta.pl/forum/w,654,152732614,152732614,Forum_Swiat_czy_forum_igorka_.html
    • mongolszuudan to dawna 1000-latna tradycja 12.01.13, 08:10
      Ani o czym innym oprocz Rosji Polak pisac nie potrafi, bo Rosja to jedyny sasied Polski wobec ktorego i 2 innych mniejszych ruskich panstw (w ostatnie czasy tez wobec Litwy, ktora odmowila sie od swojej rzekomej polskosci) polski patriota, chociazby w bujniej swojej fantazji, potrafi wyobrazic siebie jezeli nie supermanem (gdzie tam!), no choc troche prawdziwym Elropiejczykiem, ktorym w oczach zadnego prawdziwego narodu europiejskiego nigdy nie byl i nie jest, bedac od wiekow normalna taka dzicza azjackiejm sarmackiej, Papuasem, ktory, zeby namacalnie podkreslic swoja europiejskosc, domyslil sie do takiego idiotyzma jak przyszyc na plecy aniolskie skrzydla i cos takie tez przycepic na swoj helm: www.pictureshack.ru/images/911918.jpg
      Widzac takie rzecze w muzeum, Rosjanie zaczynaja watpic - czy Polacy, ktore sa podobni do zwyczajnych Europejczykow mniej wiecej jak Aztekowie, wogole sa ludzmi homo sapiens, lecz nie jakimis kosmitami z Marsu czy nawet dalej?
      Ale wrocimy do tradycji polskiego pisania o Rosji. Jeden cytat z badania polskiego uczonego o zrodlach 1000-latniej rusofobii w polskich mozgach i literaturze:
      'W dedykowanym Josifowi Brodskiemu (stylizowanym chyba na Wielką elegię Johna Donne’a) wierszu Rosja wchodzi do Polski Adam Zagajewski umieścił takie oto zakończenie:
      Rosja wchodzi w moje życie,
      Rosja wchodzi w moje myśli,
      Rosja wchodzi w moje wiersze

Wchodzi i, dodajmy, anektuje. Narusza granice, zabiera ziemie, decyduje o życiu, zniewala myśli, „anektuje” niemal literaturę. Bo literatura polska, inaczej niż rosyjska, owładnięta jest Rosją. Przez co najmniej czwartą część naszej historii jest Rosja jej problemem niemal podstawowym, jeśli nawet nie artykułowanym expressis verbis, to obecnym mimo pozornej nieobecności. W wierszu Zagajewskiego ważne jest zawierające się implicite przekonanie o literackich konsekwencjach„wchodzenia” Rosji. Jej ciągła i obfita obecność w „polskich wierszach” zdaje się wynikać z „ciągłej” obecności Rosji w granicach Rzeczypospolitej. Wbrew jednak temu przekonaniu – „Rosja weszła w polskie wiersze” za sprawą wejścia Bolesława Chrobrego w ziemie ruskie.'
      (Tadeusz Sucharski. „Rosja wchodzi w polskie wiersze” – obraz Rosjanina w literaturze polskiej).

• borrka Czas na elektrowstrzasy, Momgolczik ! 12.01.13, 08:18
        Jest prąd w psychuszce ?
        Bo insuliny na szoki insulinowe nie ma od miesiecy.
        • mongolszuudan Re: Czas na elektrowstrzasy, Momgolczik ! 12.01.13, 08:54
          Pojecia nie mam czy ma prad w twojej sredniowecznej psychuszce, wolski banderowcu. Chyba nie bylo nigdy. Prad dla swojego komputera napewno zdobywasz bardzo bystro onanizujac przed monitorzem. A co mozesz powiedziec po tematu, pacjento-onanisto?
      • mongolszuudan Re: to dawna 1000-latna tradycja 12.01.13, 08:49
        A polski stereotyp Rosjanina ani ciut nie zmiel sie od czasow Mikolaja Reja, ktory pisal w wieku XVI tak:
        Moskwa, to już też wiemy, co to za panowie,
        znamy je w obyczajoch, znamy i w rozmowie,
        Jest chłop, by sójka w klatce, co szczebiotać umie,
        Ale ledwie sam czasem, co mówi rozumie.
        A też są miłosierni, bo nie barzo biją; [...]
        Chłopi są z głupia chytrzy, ale tam prawego
        Rozumu barzo mało, k rzeczy przystojnego
        Coby kogo oszukać, okłamać, oszydzić,
        Tego jako za cnotę, nie będą się wstydzić.

Duzo wody ubieglo, ale polski znaffca Rocji tego wcale nie dostrzega, nic w swiecie za granicami polski nie widzi, nic nie rozumie, nic znac nie chcie i wciaz, stale twierdzi swoi kretynskie nonsensy, wtorzac wslad za Mistrzem Wincentym, co zyl na przelomu XII i XIII w., że Rusini, ktorych on nazywa tez „barbarzyńską dziczą”, „najokropniejszymi rozbójnikami”, porównuje ich do „krwi łaknących lwów”, „nie zaniedbują żadnej sposobności [...] by nienawiści wściekłą zawziętość i zastarzałe pragnienie zemsty w krwi polskiej ugasić”, objasniaja, jak Dlugosz (ogladaj jego objasnienie rozpusty Bolesława, do której asumpt dały „obrzydliwe Rusinów sprośności, w których Sodoma jest grzechem powszechnym”) swoi wlasnie grzechy jak popsucie polskiej moralnosci wskutek wplywow barbarzynskich amoralnych Rosjan, chlubiac swoja rzekoma wyzszoscia nad narodami wschodnimi jak polski poeta XVII-wieczny Wacław Potocki w swoich Moralia:
        Grecką wiarą zowiemy, kiedy nas kto brzydkiem
        Uwiedziony przysiągszy oszuka pożytkiem.
        Ale że od Polaków są teraz dalecy
        Ruś u nas albo Moskwa, co tam byli Grecy.

I kto z nas jest dzicza? Rosjanie - lud rzeczewiscie wspolczesny, potega kosmiczna i jadrowa, lud, ktory w 100-latniej walce z calym barbarzynstwem Azji i Europy, z wyjatkowie sroga i dzika przyroda, podbil najwiekszy w historii planety teren i rozpowszechnil rosyjska, slowianska kulture, cywilizacje wschodnio-chrzescjanska i europiejska, w 1/6 czesci calego swiata, albo rzeczewiscie primitywnym zacofany i do nic nie zdolny maly lud miedzy Niemcami i Rusia z mentalnoscia dotychczas sredniowiecznej, z wiedza (niewiedza, przesadami) o swiecie, nawet o swoich najblizszych sasiedzi wsrod absolutniej wiekszosci swojego narodu, pochodziacej z tych samych czasow?
        • mongolszuudan Re: to dawna 1000-latna tradycja 12.01.13, 09:00
          w 1000-latniej walce
    • wojciech.2345 kat i ofiara 12.01.13, 14:23
      Rosja karmi swojego kata.

polish.ruvr.ru/2013_01_12/Rosja-i-Chiny-umacniaja-floty-marynarki-wojennej/
      ... napięcie na morskich granicach Chin zmusza chińskie władze do przyspieszenia wszelkimi siłami budowy floty, powracając do praktyki zakupów zagranicznych. Według doniesień mediów, w zeszłym roku Rosja i Chiny podpisały kontrakt ramowy na dostawę do Chin czterech podwodnych okrętów dieselowo-elektrycznych projektu 1650 Amur. Dwa pierwsze okręty zostaną dostarczone do Chin z Rosji, a kolejne dwa zostaną zmontowane w chińskich stoczniach przy udziale rosyjskich dostawców
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka