Dodaj do ulubionych

Jaki jest Wasz stosunek do Czechów?

14.07.04, 16:21
Ostatnimi czasy nasze media bardzo mocno zainteresowały się tematyką naszych
południowych sąsiadów. Nie wiem, czy jest to spowodowane dobrymi występami
piłkarzy czy może po prostu sezonem ogórkowym i brakiem innych tematów.
Polityka i Wprost wypowiedziały już swoje zdanie na temat Czechów. A co
myślicie Wy? Dlaczego ich podziwiacie? Dlaczego nienawidzicie? Dlaczego
ośmieszacie bądź wywyższacie? Zapraszam do dyskusji!
Mnie osobiście wydaje się, iż Polacy i Czesi w ogóle się nie rozumieją, nie
znają. Z czego to wynika? Czy Czesi naprawdę gardzą Polakami, jak uważa
wielu? Ja myślę, że to wyssane z palca bzdury. Mimo że jesteśmy sąsiadami od
wieków, nie łączy nas niemal nic. Pozostał nam jedynie bratni język -
słowiański. Chyba nic poza tym. To przykre. Czy to wina historii czy nas
samych? Ja niestety nie wiem...
Obserwuj wątek
    • Gość: J.K.2 Czechy - kraina cudownego piwa! IP: 195.70.208.* 14.07.04, 16:33
    • Gość: awwo Re: Jaki jest Wasz stosunek do Czechów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 17:56
      Czesi nie budzą we mnie emocji - ani negatywnych, ani zbytnio pozytywnych.
      Często podróżuję przez Czechy (zazwyczaj Nachod, Praga, Pilzno, granica). Raz
      zatrzymała mnie policja. Nie miałem przyklejonej nalepki na autostradę -
      nalepkę miałem położoną na przedniej szybie, opisaną moim numerem
      rejestracyjnym, wewnątrz. Miałem też kwitek potwierdzajacy zakup. Policjant od
      razu zabrał mi paszport i straszył karą 5000 koron, a gdy sie włączyła moja
      żona, kara wzrosła do 10000 koron. Strach pomyśleć, co by było, gdybym wiózł
      jeszcze kogoś chętnego do dyskusji... Skończyło sie na 500 koronach położonych
      przy policjancie, właściwym naklejeniu nalepki, uroczystym przeproszeniu i
      zapewnieniom, że to ostatni raz. Aha, zapomniałem zabrać mandatu...
      Miałem tez przypadek, gdy urocza Czeszka nadłożyła kilka kilometrów, aby
      wyprowadzić mnie z jakiejś dziury. Była bardzo sympatyczna.
      Na Euro 2004 kibicowałem Czechom.
    • goldbaum Re: Jaki jest Wasz stosunek do Czechów? 14.07.04, 18:09
      Odbylem kiedys stosunek z Czeszka.
    • Gość: hania pozytywny!!!! niech zyja Czechy!!! IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.04, 22:35
      • rzewuski1 czesi to słowianie 14.07.04, 23:09
        wiec pozytywny jako do narodu
        bo do ich panstwa i polityki tak jak teraz i w przeszłosci mam wiele zastrzezen
        • utrat Re: czesi to słowianie 14.07.04, 23:35
          rzewuski1 napisał:

> wiec pozytywny jako do narodu
          > bo do ich panstwa i polityki tak jak teraz i w przeszłosci mam wiele
          zastrzezen

jakie to zastrzezenia?? zaolzie?
          • Gość: APolonia Re: czesi to słowianie IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 15.07.04, 00:15
            Wzielismy od nich chrzescijanstwo, nigdy specjalnie sie z nimi
            nie bilismy jak z Rosjanami czy Niemcami. Nawet jako heretycy (husyci) bili sie
            z prawowiernymi krzyzakami pod Grunwaldem (oczywiscie po naszej stronie). Jan
            Amos Komensky (ojciec pedagogiki) szukal azylu w Polsce. Obwiniaja go o
            kolaboracje z krolem szwedzkim ale to glownie Giertych. Korupcja u nich podobna
            jak u nas (pozostalosc socjalizmu). Malzenstw polsko-czeskich jest chyba wiecej
            niz polsko-niemieckich. Czesi w wiekszym stopniu odeszli od chrzescijanstwa i
            dzieki temu latwiej absorbowali socjalizm. Niestety nie wyszlo im to na dobre.
            Ogolnie to dla mnie kraj ludzi z ktorymi mamy wiele wspolnego i jak to w
            bliskiej rodzinie, mamy tez troche wzajemnych uprzedzen (podobnie jak Zydzi i
            Polacy).
            • utrat Re: czesi to słowianie 15.07.04, 10:57
              Komensky jak najbardziej byl poplecznikiem Szwedow w Lesznie! To nie mrzonki,
              lecz prawda! :)
            • goldbaum Czesi to słowianie. I co z tego? Lubie ich i tak 15.07.04, 11:43
              Gość portalu: APolonia napisał(a):

> Wzielismy od nich chrzescijanstwo, nigdy specjalnie sie z nimi
              > nie bilismy jak z Rosjanami czy Niemcami.

We wczesnym sredniowieczu bilismy sie i to niezle. Czesi spladrowali Gniezno,
              Slask a my spladrowalismy Czechy i to nie raz. Nawet wbrew umowom, ze tego nie
              bedziemy wiecej robic.

> Nawet jako heretycy (husyci) bili sie z prawowiernymi krzyzakami pod
              > Grunwaldem (oczywiscie po naszej stronie).

Nasze-wasze w tym okresie do bardzo watpliwe okreslenie. Pojecie narodu wtedy
              nie istnialo. O ile dobrze sobie przypominam i po stronie Zakonu walczylo
              rycerstwo poslugujace sie jezykiem polskim i czeskim.

Do stlumienia Powstan Czeskich walnie przyczynili sie Lisowczycy siejac
              postrach i spustoszenie nie tylko w Czechach.
              Szarza Lisowczykow zadecydowala o zwyciestwie koalicji w Bitwie pod Biala Gora,
              gdzie wyrznieto i na lata pozbawiono Czechy ich elit.
              To wlasnie trauma tej kleski byla dla Czechow jedna z glownych przyczyn
              kapitulacji bez podjecia walki w 38 roku.

A tak w ogole lubie i cenie Czechow jako nacje. Maja wspaniala literature i
              lifestyle, ktory i mi bardzo odpowiada. Sa o wiele bardziej europejscy od nas,
              co moze ale nie musi byc komplementem.
    • indris Lubię Czechów 15.07.04, 11:04
      Pamiętam jak w Pradze w słynnej piwiarni "U zlateho tigra" jakiś CZech przy
      stoliku coś do mnie zagadał, czego nie zrozumiałem. Powiedziałem więc, że
      jestem Polakiem i nie bardzo go rozumiem. Wtedy Czech powiedział: "a Polak -
      chcesz herbaty ?"
      • utrat Re: Lubię Czechów 15.07.04, 12:57
        indris napisał:

> Pamiętam jak w Pradze w słynnej piwiarni "U zlateho tigra" jakiś CZech przy
        > stoliku coś do mnie zagadał, czego nie zrozumiałem. Powiedziałem więc, że
        > jestem Polakiem i nie bardzo go rozumiem. Wtedy Czech powiedział: "a Polak -
        > chcesz herbaty ?"

to chyba mile ;P
        • Gość: APolonia Re: Lubię Czechów IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 15.07.04, 16:14
          Czesi maja glowne kompleksy na tle Niemiec. Dlatego zadbali o odpowiednie
          ustawy zeby ci nie chcieli im znow odbierac Sudetow. Polacy niestety nie byli
          rownie dalekowzroczni. Kocham Czechow za to ze w czasach kiedy Wieden nie
          chcial sluchac muzyki Mozarta, Praga scielila mu czerwone dywany. Szwejk mial
          duzo zdrowsze podejscie do wojen wewnatrzeuropejskieh niz wielu polskich
          romantykow. Natomiast co do obrony Europy przeciw barbarzyncom to wole
          podejscie Polakow. Granica z Czechami praktycznie zawsze byla na tyle otwarta
          ze duzo ludzi ozenilo sie u naszych poludniowych sasiadow.

Czesi rzeczywiscie sa bardziej "europejscy" co niestety coraz bardziej kojarzy
          mi sie z negatywnym przyrostem naturalnym i obumieraniem.
    • czubas Czesi to najbardziej cywilizowani Slowianie ! 15.07.04, 16:27
      Jak tego zreszta dowodzi historia.
    • Gość: awwo Czechy - do utrata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 08:48
      Jak widzisz zainteresowanie tematem nie jest wielkie. Ale to też jest
      informacja. Czesi i Słowacy sa po prostu dla nas "normalni", podobni do nas,
      jedni bardziej sympatyczni, drudzy mniej. Nie budzą emocji, jak np. Żydzi. W
      Twoim poście zaczynającym watek sam sobie na swoje pytania po części
      odpowiedziałeś. Nie znamy się. A z czego to wynika? Może z zaszłości
      historycznych - Czesi byli związani z Habsburgami, my swoje interesy
      lokowaliśmy na wschodzie. Może teraz nastanie dla Czechów, Słowaków i Polaków
      lepszy czas?
      • Gość: J.K.2 wlasnie Czesi nie budza emocji jak Zydzi, Rosjanie IP: 195.70.208.* 16.07.04, 12:08
        czy Niemcy. Ale moze tak i powinno byc?
        • utrat Re: wlasnie Czesi nie budza emocji jak Zydzi, Ros 25.07.04, 18:35
          wedlug mnie jednak zainteresowanie tak bliskim narodem powinno
          przynajmniej "jakies" byc. Ale ja sie spodziewalem braku reakcji - przyznam, ze
          i tak jestem zdziwiony, ze ktokolwiek temat podchwycil. Pisalem o tym zreszta
          na blogu.
    • Gość: aki jak najbardziej ok IP: *.protonet.pl 25.07.04, 22:11
      czesi sa o wiele bardziej poukładani niz polacy,nie ma tam takiego blichtru,działania na pokaz warcholstwa czy chamstwa jak w polsce
      mimo że to kraj bogatszy od polski to zobacz ile jeszcze jezdzi tam starych skód,żiguli czy innych socjalistycznych modeli samochodów-nie musza mieć "nowego" piętnastoletniego bmw opla czy mercedesa.i jeszcze jedno : nieraz bywałem w różnych podrzędnych knajpach w czechach,w których przesiadywali tubylcy.piłem i ja tam. NIGDY nie miałem wrażenia że zaraz dostatę w mordę od przypadkowego pijaczka za nic.w polsce jest niestety inaczej
      • utrat Re: jak najbardziej ok 04.08.04, 00:21
        zgadzam sie z Toba calkowicie
    • Gość: KOKOSZ Re: Jaki jest Wasz stosunek do Czechów? IP: 216.65.64.* 04.08.04, 00:28
      Moj? Niezy: dobre pifko, zgrabne kobitki (przynajmniej moje kolezanki ;0 ) tam
      maja...
    • fredzio54 Re: Jaki jest Wasz stosunek do Czechów? 04.08.04, 15:42
      Ich kobiety sa ladniesze od Polek maja lepsze piwo i kuchnie
      pozatym pracowici
      • utrat Re: Jaki jest Wasz stosunek do Czechów? 08.08.04, 15:14
        ja bym powiedzial raczej, ze sa rownie ladne jak Polki :) nie popadajmy w
        przesade :)
      • abstrakt2003 i nie są antysemitami ftedziu 08.08.04, 15:27
        wkońcu to Polacy cię bili a nie czesi.
        • Gość: aka Re:Czesi IP: *.zamosc.mm.pl 09.08.04, 14:08
          A ja poznalam trzech czechów i byli bardzi mili byli rowniez bardzo uprzejmi i
          gościnni :)
          • utrat Re:Czesi 30.08.04, 10:33
            jak to slowianie :)
            • Gość: Palik Czesi to nasi sasisiedzi IP: *.telia.com 30.08.04, 10:38
              Czesi to nasi sasiedzi bracia genetyczni. Odpird..cie sie zydzi i nie siejcie
              nienawisci. Znamy wasze sztuczki. Szanujemy naszych sasiadow i razem budujemy
              nasza dobroc. wy prowokatorzy jestescie zdemaskowani z waszymi sztuczkami.
              Idzcie na bliski wschod do swoich braci palestynczykow i arabow. Ukochacie ich
              i budujcie tam wspolne dobro a nie siac nienawisc do naszych braci tutaj.
    • wqrwiony2 Wspaniały naród - poczucie humoru, pogoda ducha, 30.08.04, 12:39
      dystans do samych siebie, pracowitość, wiarygodność, pragmatyzm. Lubię tam
      odpoczywać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka