Dodaj do ulubionych

Liczba ludnosci Rosji,nareszcie..

25.02.13, 00:27
stala zwiekszac sie.
Russia's Demographics Continue to Rapidly Improve

Co mocno kontrastuje w porownaniu z Polska,i innymi krajami europejskimi.
Liczba mieszkancow i Izraela,narodowosci zydowskiej,rowniez drastycznie zmniejsza sie.Ale tam sytuacje demograficzna poprawiaja Araby,co spowoduje,ze w krotkim czasie Zydzi w Izraelu beda mniejszoscia narodowa.

===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
Obserwuj wątek
    • swiblowo Re: Liczba ludnosci Rosji,nareszcie.. 25.02.13, 00:30
      A w Rosji kto poprawia sytuacje demograficzna? Maja Rosjanie jakichs swoich Arabow?
      • igor_uk Co za maruda! :-) 25.02.13, 00:36
        Swiblowo,na forum juz dziesiatki razy wklejali sie statystyki.
        Nie,Araby w Rosji sytuacji nie poprawiaja,to emigranci z Polski przyczynili sie do tego,poniewaz w Rosji maja bardzo dobre warunki do rozmnozania sie -).Zreszta w Anglii rowniez.
        • swiblowo Re: Co za maruda! :-) 25.02.13, 00:42
          Hhehehee!! Dobre, prawie ad person.
          Ale ja tu widze sporo ruskich Arabow.
          • eva15 Re: Co za maruda! :-) 25.02.13, 00:51
            Mylisz Arabów z muzułmanami, choć prawie każdy Arab jest muzułmaninem, to dalece nie każdy muzułmanin jest Arabem - a już na pewno nie w Rosji. Arabowie to specjalność GB, Francji, Holandii i Niemiec, tam rosną jak na drożdzach i prężnie zwiększają popyt na usługi urzędów socjalnych. .
            • jj-k Muzulki w Rasiiji. Evelein pravde ci powie :-) 25.02.13, 05:08
              eva15 napisała:
              to dalece nie każdy muzułmanin jest Arabem

i to pravda, Evelein. w kazdym razie , co do Rosji.
              Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
              wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Muzulmanie-opanowali-ulice-Moskwy,wid,13963357,wiadomosc.html?ticaid=110206
              • igor_uk jasiu.Jaja tez starciles? 25.02.13, 17:19
                Wraz ze wzwodem?
                Miales w moich watkach nie udzielac sie.
            • swiblowo Re: Co za maruda! :-) 25.02.13, 14:58
              Nie myle. Cynizm byl zawarty w moim pytaniu, czy Ruscy maja swoich Arabow?
              Bo widzisz Polwysep Arabski obejmuje okazuje sie Tadzykistan, Uzbekistan, Kazahstan...no! Jest baaardzo rozlegly. Czesciowo Ukraine, a nawet i Polske.
              Bo chyba nikt nie uwierzy, ze 300 tysiecy rubli i dzialki o pow. 600 m.kw trzysta kilometrow w glab tajgi jest stymulujacym powodem? Mezczyznie, ktory urodzi oferowali zdaje sie milion $.
              To brzmi znaczne bardziej...przekonywujaco :))
    • eva15 Re: Liczba ludnosci Rosji,nareszcie.. 25.02.13, 01:02
      To, że przyrost naturalny w Rosji ruszył i to ostro, podaję często na forum, ale jasiom-głuptasiom w niczym to nie pomaga, oni dalej swoją mantrę z oczyma mocno zamkniętymi na realia.

Ale, to , że Zydówe w Izraelu ubywa, słyszę po raz pierwszy. Masz jakieś statystyki?
      • misterpee Re: Rosja, kraje BRIC a Zydzi 25.02.13, 01:50
        Oczywiscie Rosja z krajami BRIC to potega demograficzna, do ktorej Zachod nie moze sie porownywac. Ilosc zydow tez maleje nawet w samym Izraelu. Jedynie w Polsce Zydow przybywa z kazda minata. Po wojnie bylo ich zero ( oczywiscie nie liczono B Bieruta, Bermana i tylu innych. potem mnozenie ich poteguje sie na tyle ze teraz ze nawet co drugi biskup jest pochodzenia zydowskiego/ Zastanawiace jest rowniez ze im mniejsza jest proporcja Zydow w stosunku do tubylcow, tym wiecej zydow pisze na Forum. Jak tu nie wierzyc w zycie pozagrobowe !
        • kylax1 Polak z USA. Typowe... 27.02.13, 18:37

• j-k bende cie wie wspieral rencami i nogami 27.02.13, 00:15
        gdy tak bendzie.

gdyby co, statystyke tesz (razem) mozemy poprawic.
    • felusiak1 sieczka.... już było 25.02.13, 02:06
      dyskutowaliśmy już o tym.
      • edek_vilola Re: Zydow nie musi byc duzo 25.02.13, 02:39
        Zawsze ich bylo malo jak powiada Biblia. I zawsze jakos tam w koncu jakos przetrwali i wygrali.
        To co powyzej napisalem, nie oznacza wcale, ze jestem Zydem (do takich wnioskow zaraz dojdzie misterpee). "As a matter of fact" nie jestem Zydem, w kazdym razie w nie wiekszym stopniu niz Eskimosem. Urodzilem sie w miescie polozonym nad ta sama rzeka, co miasto rodzinne niemieckiego generala "pancerniaka" Heinza Guderiana. Jego lezy w dolnym biegu rzeki a moje w gornym.
        • misterpee Re: Edziu podaje historie swoja niemal 25.02.13, 04:39
          jak w dawnym wierszu, Heinz w donym biegum Edziu w gornym biegu. Gdyby nie roznica pokolen byliby pewnie przyjaciolmi, a moze i wiecej. wiez wrocmy do tej piosenki ludowej , podaje tylko piekna koncowke. Zapewne Edziowi sie spodoba , jak rowniez i znawcom literatury. naprawde ladna piosenka:
          Ty pójdziesz górą,
          A ja doliną,
          Ty zakwitniesz różą,
          Ty zakwitniesz różą
          A ja kaliną.

Ty pójdziesz górą,
          A ja lasami,
          Ty się zmyjesz wodą,
          Ty się zmyjesz wodą
          A ja ślozami (łzami),

Ty pójdziesz drogą.
          A ja gościńcem,
          Ty będziesz panną,
          Ty będziesz panną,
          A ja młodzieńcem.

Ty będziesz panną
          Przy wielkim dworze,
          A ja będę księdzem,
          A ja będę księdzem
          W wielkim klasztorze.

Ty pójdziesz drogą,
          Ja pójdę ścieżką,
          Ty zostaniesz księdzem,
          Ty zostaniesz księdzem,
          Ja zostanę mniszką.

A jak pomrzemy,
          Każemy sobie
          Złote litery,
          Złote litery
          Wybić na grobie.

A kto tam przejdzie,
          Przeczyta sobie:
          Złączona miłość,
          Złączona miłość
          Leży w tym grobie

Oczywiscie piosenka nie mialaby sensu gdyby Edziu byl Zydem. To jeszcze jeden dowod ze Edzio jest tubylcem. Chwala Bogu. Poniewaz piosenka jest piekna, ciekawe co znawczyni literatury, profesor Mara mysli na jej temat.
          Ty pójdziesz górą – polska piosenka ludowa, której treść został wykorzystana między innymi w książce Nad Niemnem Elizy Orzeszkowej.
        • polski_francuz Chelmno 25.02.13, 07:21
          z zaciekawieniem zajrzalem na CV Guderiana. I na Chelmno "La ville est peuplée en 1905 de 5 131 Allemands, en majorité luthériens, et de 6 534 Polonais catholiques"

Miasto mialo polskich i niemieckich mieszkancow i jesli Twoja rodzina dluzej tam mieszkala to moge tak wytlumaczyc Twoja ciekawosc swiata i otwartosc umyslu.

Macie 1500 firm na 21 tys mieszkancow, jestescie wiec bardzo przedsiebiorczy.

Szkoda tylko, ze podbijamy liczbe wpisow tego watku. Lepiej stworz jakies swoj by moc spokojnie porozmawiac.

Pozdro

PF
          • darekvtb To off-topic.. 25.02.13, 08:19
            Ale postanowilem skorzystac z obecnosci p-f i spytac o system nauczania we Francji.
            Pobydzil mnie do tego artykul:
            Нyжнoе вычеркнyть
            W skrocie, dla nierosyjskojezycznych:
            1. We Francji ucznia nie wolno zostawic na drugi rok bez zgody rodzicow (jak by sie nie uczyl - zawsze bedzie promowany do nastepnej klasy)
            2. We Fracji dzieci chodza do szkoly 4 dni w tygodniu (zeby sie nie przemeczali)
            poniedzialek, wtorek, czwartek, piatek
            3. Specjalnym rozporzadzeniem zabroniono zadawac dzieciom prace domowe (zadanie domowe pozostalo tylko w szkolach prywatnych)
            Pytanie do p-f: czy to wszystko - prawda???
            Cytaty z egzaminu na "srednie wyksztalcenie" we Francji:
            Гaлилей пoлyчил хaрaктериcтикy «великoгo инквизитoрa», «изoбретaтеля cилы тягoтения», a фрaзa «Дo негo земля не вертелacь», кaк взрывнaя вoлнa, неcчетнoе кoличеcтвo рaз oбoгнyлa интернет. Нерoн oкaзaлcя «гречеcким oтмoрoзкoм, oргaнизaтoрoм oргий рaдиaтoрoв нa римcких aренaх». Англичaнин Стaлин в пaре c aмерикaнцем Чyрчилем взяли в плен Гитлерa и вмеcте c ним зaкoнчили Втoрyю Мирoвyю, cрaзy пocле кoтoрoй нaчaлacь Хoлoднaя, пoтoмy чтo Гитлерa oни тaк и не пoделили. А Жaннa Д'Арк, нacлyшaвшиcь чьих-тo гoлocoв, рaзвязaлa пoтacoвкy c бритaнцaми, зa чтo ее coжгли и oбнaрyжили, чтo oнa былa cвятaя. Жилa oнa в XIX веке, пocле Ииcyca, нo еще дo Леoнaрдo дa Винчи, кoтoрый «мнoгo плaвaл, oткрыл Америкy, a пoтoм риcoвaл»...
            Anglik Stalin razem z Amerykaninem Churchilem wzieli do niewoli Hitlera i zakonczyli WW2 i wkrotce zaczela sie "zimna wojna" dlatego ze Hitlera nijak nie mogli podzielic miedzy soba..
            • 5magna Re: To off-topic.. 25.02.13, 08:35
              On ci tak odpowie jak moj pies. Ta franca to tam kafle uklada. Moze ukladal w jakies szkole w wychodku? To wszystko.
            • polski_francuz Szkoly i alkohol 25.02.13, 09:18
              Moja latorosl juz w liceum ale to i owo pamietam:

1. We Francji ucznia nie wolno zostawic na drugi rok bez zgody rodzicow (jak by sie nie uczyl - zawsze bedzie promowany do nastepnej klasy).

Chyba tak jest ale z drugiej strony rodzice moga spowodowac, ze dziecko zostanie nawet jesli szkola ocenia ze moze przejsc.

2. We Francji dzieci chodza do szkoly 4 dni w tygodniu (zeby sie nie przemeczali
              > )

Nieprawda. Tylko srody po poludniu sa wolne i w liceum soboty po poludniu. Niedawno wprowadzone reforme z sobota dla rano dla college (miedzy podstawowka i liceum)

3. Specjalnym rozporzadzeniem zabroniono zadawac dzieciom prace domowe (zadanie
              domowe pozostalo tylko w szkolach prywatnych)

Bzdury. Dzieci pracuja bardzo ciezko w domu. I w collegue i w liceum.

Szkolnictwo francuskie ma swoje wady ale jest jednym z najlepszych na swiecie.

Pytanie za pytanie: od ktorej klasy dzieci w szkolach zacynaja sie upijac wodka? Dopiera w liceum czy juz w szkole podstawowej?

Czy za upicie wyrzucaja ze szkoly?

PF
              • romrus Re: Szkoly i alkohol 25.02.13, 09:30
                polski_francuz napisał:
                > Pytanie za pytanie: od ktorej klasy dzieci w szkolach zacynaja sie upijac wodka? Dopiera w liceum czy juz w szkole podstawowej?

W podstawowce.
                Kiedy po raz pierwszy zakladaja walionki, bo przed tym chodza boso.
                Swietuja swoja pierwsza balajke.

Szkoda mi twoich studentow, PF.

• jk2007 bieda ludnosci Rosji,nareszcie.. 25.02.13, 08:33
      coциaльнaя cтрyктyрa ocтaетcя yдрyчaющей: дoля рoccиян c yрoвнем пoтребления cреднегo клacca (их текyщих дoхoдoв дocтaтoчнo для пoкyпки без зaймoв или трaты cбережений тoвaрoв длительнoгo пoльзoвaния, нo не aвтoмoбиля), пo дaнным центрa Левaды, cocтaвляет лишь 19%.
      80% нacеления, дaже еcли егo бoльшинcтвo иcкренне cчитaет cебя «cредним клaccoм», нa деле oтнocитcя к бедным: 9% нищие (текyщих дoхoдoв не хвaтaет дaже нa едy), 22% нaхoдятcя в пoгрaничнoй зoне междy нищетoй и беднocтью (хвaтaет нa едy, нo не нa oдеждy), 49% - oбычные бедные пo меркaм рaзвитых cтрaн (текyщих дoхoдoв хвaтaет нa едy и oдеждy, нo не тoвaры длительнoгo пoльзoвaния).
      svpressa.ru/society/article/64746/
    • bywszy1 Re: tez+ 25.02.13, 09:13
      1.
      eva15 25.02.13, 01:02
      Ale, to , że Zydówe w Izraelu ubywa, słyszę po raz pierwszy. Masz jakieś statystyki?
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      A ze polaczkowe z Polski ubywaja,slyszy sie ciagle.
      Czy potrzebne jakies statystyki?
      Szczegolnie dotyczace tych,co w Niemczech sie osiedlaja?
      2.
      misterpee 25.02.13, 01:50
      Ilosc zydow tez maleje nawet w samym Izraelu. Jedynie w Polsce Zydow przybywa z kazda minata.
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Ilosc katolikow tez maleje nawet w Polsce.
      W kazdym kraju swiata Polakow przybywa z kazda minata.
      3.
      misterpee 25.02.13, 01:50
      mnozenie ich(zydow) poteguje sie na tyle ze teraz ze nawet co drugi biskup jest pochodzenia zydowskiego
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      I mnozy sie toto bez ograniczenia.Ikazdy ksiadz pedofil rabina udaje.
    • malkontent6 Re: Liczba ludnosci Rosji,nareszcie.. 25.02.13, 14:46
      igor-z-uk napisał(a):

> Liczba mieszkancow i Izraela,narodowosci zydowskiej,rowniez drastycznie zmniejsza sie.

Mówił mi o tym już 20 lat temu pewien znajomy Izraelita.
      • misterpee Re: Rabina udaje 25.02.13, 17:38
        czy mozesz mi podac jakies linki do tego stwierdzenia? Napewno wiem ze jest wielu takich co plakow udaja, ale wychodzi szydlo od razu kiedy zaczynaja nas wyzywac od polaczkow.
        • bywszy3 Re: jak wiadomo+ 25.02.13, 19:52
          obecni i byli obywatele panstwa polskiego dziela sie na Polakow i polaczkow.
          Pana bez wachania nalezy zaliczyc do tych drugich.
    • asmall4 Re: Liczba ludnosci Rosji,nareszcie.. 25.02.13, 17:38
      Kiedyś pewien Rosjanin w TV mówił ,że do wydobycia ropy i gazy wystarczy 17 mln ludzi.

Szybki wzrost ludności jest też w Nigerii i Arabii Saudyjskiej. Czy od tego jest lepiej to każdy widzi :D
    • kylax1 Allachu Rassija, znaczy się Akabar... 26.02.13, 02:04
      To zwiększa przyrost Rosji. I nic poza tym.
      • kylax1 Akbar n/t 26.02.13, 02:04

• wojciech.2345 wolny Kaukaz? 26.02.13, 10:48
      Rosja przygotowuje grupy komandosów do wojny?

Eksperci wiążą tego typu decyzje rosyjskich władz z możliwością wybuchu konfliktów zbrojnych na Kaukazie oraz z przyszłoroczną olimpiadą w Soczi. Od kilku lat kaukascy ekstremiści grożą, że nie dopuszczą do przeprowadzenia zimowych Igrzysk. Analityk wojskowy Anatolij Cyganok wyjaśnia, że nowe oddziały będą miały natychmiast rozpocząć walkę z wrogiem i utrzymać pozycję do czasu przybycia regularnych wojsk. Specjalista podkreśla, że oddziały szybkiego reagowania będą wykorzystywane tylko do działań wewnątrz Rosji.

Jak wyjaśniają media rosyjskie, w wojskach wewnętrznych RF powstaną specjalne oddziały będące w ciągłej gotowości, które będzie można przenosić na miejsce ewentualnego konfliktu, niepokojów czy zamieszek.

Powstanie takich doskonale wyposażonych wojsk zapowiedział sekretarz Rady Bezpeiczeństwa Rosji Nikołaj Patruszew. Media przypominają, że tydzeń temu podpis pod nowym planem obronności kraju złożył Władimir Putin.

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/790226,Rosja-przygotowuje-grupy-komandosow-do-wojny
      • wojciech.2345 wojny w Kaukazie 26.02.13, 11:09
        Ponad 200 przedstawicieli sił bezpieczeństwa i niemal 400 domniemanych rebeliantów zginęło w 2012 roku na należącym do Federacji Rosyjskiej Kaukazie Północnym, gdzie znajdują się niespokojne republiki Dagestan i Czeczenia.

W sumie na Kaukazie Północnym działa do 40 ugrupowań rebelianckich liczących ok. 600 aktywnych członków - poinformowały władze. Większość tych ugrupowań działa w Czeczenii (prawie 10) i w Dagestanie (ok. 15).

Po pierwszej wojnie w Czeczenii (1994-1996) między separatystami a siłami rosyjskimi rebelia stopniowo się islamizowała i rozlewała poza granice Czeczenii. W połowie lat 2000 przekształciła się w zbrojny ruch aktywny na całym Kaukazie Północnym.

W listopadzie 2012 roku Międzynarodowa Grupa Kryzysowa oceniała, że zbrojny konflikt na rosyjskim Kaukazie Północnym, nasilany przez konflikty etniczne i wyznaniowe, problemy społeczno-gospodarcze oraz stopień korupcji władz, jest "najbardziej krwawy" w Europie.

konflikty.wp.pl/kat,1020223,title,Rosja-tworzy-specjalne-oddzialy-komandosow-Maja-byc-w-nieustannej-gotowosci-do-dzialan-zbrojnych,wid,15364590,wiadomosc.html
        • przyjacielameryki Re: wojny w Kaukazie 26.02.13, 16:16
          Rosja nigdy się już nie wygrzebie z tych konfliktów na Kaukazie. Wdepnęli w goowno i brną coraz głębiej.
          • wojciech.2345 Re: wojny w Kaukazie 26.02.13, 17:54
            Sytuacja jest propagandowo komiczna.
            Putin miał w Czeczenii i Dagestanie rekordowe
            poparcie w wyborach prezydenckich.

A tu niespodzianka.
            • romrus Re: Panowie, 26.02.13, 18:07
              wojciech.2345 napisał:
              > A tu niespodzianka.

...dajcie sie spokoj.

Ta "niespodzianka" trwa od 1994 roku.

Konflikt w Polnocnej Irlandii trwal od ~1920 , a we fazie ostrej od 1969 do 1998, i to na terenie niby cywilizowanej GB, a nie w gorach Kaukazu.

Czekajcie spokojnie:-)

Grozny na dzis:
              www.youtube.com/watch?v=xBIZg4QbZ6k
              • wojciech.2345 Re: Panowie, 26.02.13, 18:14
                Ładne meczety.
                Tam przenieście Kreml.

Cieplej.
              • przyjacielameryki Re: Panowie, 26.02.13, 18:18
                romrus napisał:

>
                >
                > ...dajcie sie spokoj.
                >
                > Ta "niespodzianka" trwa od 1994 roku.
                >
                > Konflikt w Polnocnej Irlandii trwal od ~1920 , a we fazie ostrej od 1969 do 199
                > 8, i to na terenie niby cywilizowanej GB, a nie w gorach Kaukazu.
                >
                > Czekajcie spokojnie:-)

A na co tu czekać. Macie przechlapane z tym Kaukazem i tyle. Mam nadzieję, że nie rozwalą wam olimpiady zimowej a Soczi i obiekty zimowe robią wrażenie. To może się wam udać i akurat w tej sprawie(sport) życzę jak najlepiej.
                • romrus Re: Panowie, 26.02.13, 18:23
                  przyjacielameryki napisał:
                  > A na co tu czekać. Macie przechlapane z tym Kaukazem i tyle.

Juz ponad 200 lat i jakos zyjeme:-)

>Mam nadzieję, że nie rozwalą wam olimpiady zimowej a Soczi i obiekty zimowe robią wrażenie. To może się wam udać i akurat w tej sprawie(sport) życzę jak najlepiej.

Jedynie kto mog rozwalic to wasz kumpel Saaka, ale zmije wyrwali zeby i nie ma czym teraz gryzc krawat:-)

Dzieki za zycenia. Wszystko bedzie w porzadku.
                  Jesli zycycz dobrego, to popros swoich sojusznikow z Arabii Saudijskiej przestac finansowac podzemie terroistyczne na Kaukazie.
                  • wojciech.2345 Re: Panowie, 26.02.13, 18:26
                    Tam Rosjanie są intruzami.
                    Nie chcą tam Was.
                    Nie chcą Was także Ukraińcy.

Czy to takie trudne do zrozumienia???
                    • romrus Re: Panowie, 26.02.13, 18:51
                      wojciech.2345 napisał:
                      > Nie chcą Was także Ukraińcy.

Naiwazniejsze ze ja ich nie chce.
                      Bede kibicowal przystapeniu Ukrainy do UE.

Krym nich zostawia - spadac.
                      Nie mam naimniejszego zamiaru ich karmic.
                      • wojciech.2345 Re: Panowie, 26.02.13, 18:59
                        romrus napisał:

> wojciech.2345 napisał:
                        > > Nie chcą Was także Ukraińcy.
                        >
                        >
                        > Naiwazniejsze ze ja ich nie chce.
                        > Bede kibicowal przystapeniu Ukrainy do UE.
                        >
                        > Krym nich zostawia - spadac.
                        > Nie mam naimniejszego zamiaru ich karmic.
                        --------------
                        Rosja nie karmi kogokolwiek.
                        Rosja kradnie przynajmniej od 300 lat.

Kaukaz to ropa i gaz.
                        Jak Rosja straci Kaukaz, to Ty będziesz musiał pracować.

Teraz rozumiesz?
                        • romrus Re: Panowie, 26.02.13, 19:13
                          wojciech.2345 napisał:
                          > Rosja nie karmi kogokolwiek.
                          > Rosja kradnie przynajmniej od 300 lat.

Rozpad ZSSR wszystko pokazal.
                          Cztere republiki (Rosja, Kazahstan,i Azerbajdzan i Turkenistan)) sa w porzadku, reszta lezy na gebe.
                          Ukraina 80 lat darla morde, ze wszystkich karmi, a teraz niespodzianka - jest bankrutem.

> Kaukaz to ropa i gaz.
                          > Jak Rosja straci Kaukaz, to Ty będziesz musiał pracować.

Pukni sie w leb.
                          Ropa jest tylko w Azerbajdzanie i troszeczke w Czeczenii.
                          Reszta to gory i kamenia.
                          Zeby jak powiadasz "nie pracowac", nam wystarcze Syberii i Polnocy.
                          • wojciech.2345 Re: Panowie, 26.02.13, 19:24
                            Tam gdzie są muzułmanie tam jest ropa i gaz,
                            Tam gdzie są Rosjanie są igloo i renifery.

Game is over.
                            • romrus Re: Marudzisz b/t 26.02.13, 19:36
                              wojciech.2345 napisał:
                              > Tam gdzie są muzułmanie tam jest ropa i gaz,
                              > Tam gdzie są Rosjanie są igloo i renifery.
                              > Game is over.

• wojciech.2345 Re: Marudzisz b/t 26.02.13, 19:42
                                W Rosji 1/5 ludności to muzułmanie.
                                Tam gdzie oni mieszkają jest gaz i ropa
                                lub biegną rury do UE.

Rosjanie mają tylko igloo i renifery.
                  • przyjacielameryki Re: Panowie, 26.02.13, 19:33
                    romrus napisał:

> Dzieki za zycenia. Wszystko bedzie w porzadku.
                    > Jesli zycycz dobrego, to popros swoich sojusznikow z Arabii Saudijskiej przesta
                    > c finansowac podzemie terroistyczne na Kaukazie.

Mówisz i masz. Pogadam z kim trzeba!
                • wojciech.2345 Re: Panowie, 26.02.13, 18:24
                  No co Ty?
                  Chcesz wyrzucić Rosjan z ich prastarych ziem.
                  Chcesz Czukczy zabrać bumerang.

Never.
    • wojciech.2345 Rosja: spiskowcy chcieli przejąć władzę 26.02.13, 20:33
      Spiskowcy, którzy chcieli oderwać miasto Jekaterynburg od Rosji trafią do więzienia. Grupa pod przywództwem schizofrenika planowała serię zamachów i atak na siedziby regionalnych władz, co miało zmusić Kreml do oddania im władzy nad Jekaterynburgiem - podaje tvn24.pl powołując się na informacje Ria Novosti.

www.wprost.pl/ar/389786/Rosja-spiskowcy-planowali-serie-zamachow-by-przejac-wladze/
      • 5magna Re: Rosja: spiskowcy chcieli przejąć władzę 26.02.13, 20:52
        A jak tam z ta stocznia. Czy Araby kupili???

wyborcza.biz/biznes/1,100896,13468223,Katar_zainwestuje_3_mld_dol__w_rosyjski_bank_VTB_.html
        • wojciech.2345 Re: Rosja: spiskowcy chcieli przejąć władzę 26.02.13, 21:26
          Poczytaj Bercik.

Twardy sukces polskich firm

Od czasów transformacji eksport mebli z Polski liczony w dolarach wzrósł ponad 60 razy. Jesteśmy czwartym eksporterem mebli w świecie

Ustępujemy USA, Włochom i Chinom. Z szacunków różnych instytucji wynika, że nawet w trudnym zeszłym roku branży udało się jednak nieznacznie zwiększyć eksport.

www.ekonomia24.pl/artykul/775533,981774-Twardy-sukces-polskich-firm.html
        • eva15 Katarczycy zamiast Polski wybrali Rosję 26.02.13, 22:04
          Katarczycy zamiast polskiej stoczni wybrali rosyjski bank.
          Co Tusk na to?
          • wojciech.2345 Padł rekord eksportu polskiej żywności 26.02.13, 22:14
            17,5 mld euro wyniosła wartość sprzedaży zagranicznej towarów rolno-spożywczych w 2012 roku – wynika ze wstępnych danych resortu rolnictwa. To 14,8 proc. więcej niż przed rokiem

Wynik jest znacznie lepszy niż spodziewali się ekonomiści i branża spożywcza. Prognozy oscylowały wokół 16 mld euro.

www.ekonomia24.pl/artykul/706204,983034-Eksport-zywnosci-w-2012-r--wyniosl-17-5-mld-euro.html
            • romrus Re: Padł rekord 26.02.13, 22:26
              wojciech.2345 napisał:
              >wynika ze wstępnych danych resortu rolnictwa.

Kogos mi przypominasz, Wojtku:-)

www.youtube.com/watch?v=jifa5YCdg_Q
              • wojciech.2345 Rosja-światowy gigant w imporcie jabłek 26.02.13, 22:34
                W sezonie 2011/2012 Rosja utrzymała pozycję największego światowego lidera w imporcie jabłek i gruszek...

www.polskiesadownictwo.pl/index.php/nasz-zwiazek/o-nas/72-wiadomosci-flash/472-rosja-swiatowy-gigant-w-imporcie-jablek
              • eva15 Stare kroniki filmowe 26.02.13, 23:18
                Romrus, dzięki!

Kto wie, może wojtek pracował przy ich montażu?
                • wojciech.2345 "Bałam się" 26.02.13, 23:29
                  W latach 80. i 90. zespół Bajm objechał ze swoją muzyką praktycznie cały świat. Występowali w Stanach Zjednoczonych, Niemczech, we Włoszech czy Wietnamie. Spośród licznych podróży tę do Związku Radzieckiego Beata wspomina najmniej przyjemnie. - Wcale nie było fajnie tam jechać i patrzeć na tragedie ludzkie. To był totalnie inny świat. Bardzo dramatyczny i wcale nie piękny – mówi wokalistka w rozmowie z WP.PL. Piosenkarka opowiedziała nam również, jak razem z zespołem postanowiła pojechać do Katynia.

Zespół Bajm pojechał do ZSRR, aby wystąpić na festiwalu w Witebsku. Na imprezie pojawiło się wiele polskich gwiazd, wśród nich chociażby Maryla Rodowicz. Podczas pobytu Beata Kozidrak i jej koledzy z zespołu postanowili udać się do Katynia.

- To było tuż zanim prawda katyńska wyszła na jaw. (…) Zabrałam wszystkie kwiaty, które dostałam od młodzieży radzieckiej i ruszyliśmy w drogę – wspomina Beata Kozidrak w rozmowie z WP.PL. - Szukaliśmy, bo nikt nam nie chciał wskazać miejsca.

W poszukiwaniach pomogła im starsza kobieta polskiego pochodzenia. Na miejscu zobaczyli tablicę informującą, że to Niemcy byli sprawcami mordu na Polakach. Kiedy muzycy zdecydowali, że czas wracać, nie wiadomo skąd pojawiło się pięciu potężnych mężczyzn.

Zespół w pośpiechu udał się do samochodu. – Wzięliśmy Beatę w środek i szybko ruszyliśmy – relacjonuje Andrzej Pietras w książce „Bajm. Płynie w nas gorąca krew”. – Minęli nas i poszli zobaczyć, co tam zrobiliśmy. Zaczęliśmy biec do auta. Zdążyłem zrobić jeszcze zdjęcie ich czarnej Wołgi. Po powrocie do Witebska dostaliśmy oficjalną „ochronę”. Przydzielono dwóch panów, którzy bez przerwy za nami jeździli.

- To, co u nas się działo, to było nic w porównaniu z tym, jaki świat tam zobaczyłam. Jak ludzie pilnują, jak ten kraj jest zaszczuty – opowiada Beata Kozidrak w rozmowie z WP.PL. - To było straszne. Wszędzie czułam się obserwowana i podglądana. Zresztą tak było.

Chłopcy szukając czegoś w hotelu w Moskwie trafili na osobny pokój z monitorami. Nasz apartament był obserwowany – wspomina wokalistka. - Czułam się osaczona.

Po koncertach w Witebsku zniknął sprzęt zespołu. – Zgłosiliśmy kradzież, ale oczywiście nic się nie znalazło, wszystko przepadło – opowiada Andrzej Pietras na łamach biografii Bajmu. – Prawdopodobnie była to kara za nasz wyjazd do Katynia. (…) Ta kradzież była dla nas prawdziwą tragedią, bo przez wiele miesięcy nie mogliśmy pracować.

Pomimo całego zamieszania i niesubordynacji zespołu, grupa otrzymała propozycję zagrania dużej trasy po ZSRR. Beata nie zgodziła się. - Bałam się – przyznaje wokalistka w rozmowie z WP.PL.

muzyka.wp.pl/galeria.html?gid=671098&title=Beata-Kozidrak-Czulam-sie-obserwowana-i-podgladana&ticaid=110230&_ticrsn=3
                  • gosc_ze_smolenska Re: "Bałam się" 27.02.13, 13:07
                    Sprawdzilem w Internecie. Grupa Bajm bawila w Witebsku w 1988 roku. Akurat na wiosne 1988 roku rozpoczalem prace jako tlumacz-przewodnik w Smolenskim Inturyscie. Byl to rzeczywiscie okres przed ujawnieniem prawdy Katynskiej. Ale ten teren nie byl zamkniety. Prawie caly teren cmentarza byl otoczony plotem metalowym, Prawie, bo metalowe ogrodzenia bylo tylko po bokach i z tylu, wejscie bylo otwarte. Zadnego ogrodzenia tam nie bylo. Teren byl zagospodorowany: byly wyznaczone 4 mogily zbiorowe, mur z tablica pamiatkowa w jezykach polskim i rosyjskim, pozniej postawiono drewniany krzyz. Bylem tam z grupami z Polski prawie codziennie. Niektore grupy juz przyjezdzaly z wpisana na voucherze wycieczka do Katynia. Inne grupy, ktore przyjezdzaly nie swoim autokarem i potrzebowaly srodka lokomocji, kupowaly taki wyjazd. Kosztowalo z grupy 25 rubli. Nawet kilka razy bralem udzial jako przewodnik przyjmujacej strony w "pielgrzymkach" do Katynia. Turysci przyjezdzali nieraz ze swoimi ksiezami i odprawiali tam msze. Byl nawet program we wspolpracy z BT Kalinka z Warszawy, 3 albo 4 dni pobyt w Smolensku, oraz kilka wyjazdow do Katynia. Zaznaczam, ze bylo to od 88 do 90 roku, kiedy to turystyka z Polski raptem sie zakonczyla. Nigdy nie doswiadczylem obecnosci poteznych mezczyzn, ale nie wykluczam, ze oni tak sie zrecznie chowali, ze nigdzy ich nie zauwazylem.
                    • wojciech.2345 Re: "Bałam się" 27.02.13, 22:24
                      Nie sądzę by Kozidrak kłamała.
                      Być może jest prawdą jednocześnie Twoja relacja
                      i jej relacja.

• wojciech.2345 rok 2050 26.02.13, 22:45
          Rosja importuje
          śnieg z Kataru.
    • wojciech.2345 Putin będzie miał wojsko do walki z opozycją? 26.02.13, 22:26
      W Rosji powstają specjalne jednostki wojsk wewnętrznych, które mają być bezpośrednio podporządkowane prezydentowi Władimirowi Putinowi. Nieoficjalnie mówi się, że tzw. Gwardia Putina, będzie wykorzystywana do tłumienia rozruchów w regionach, w których dojdzie do antyputinowskich wystąpień - podaje RMF FM.

www.wprost.pl/ar/389800/Putin-bedzie-mial-wojsko-do-walki-z-opozycja/
      • romrus Re: Ahahaha:-) 26.02.13, 22:30
        wojciech.2345 napisał:
        > w regionach, w których dojdzie do antyputinowskich wystąpień - podaje RMF FM.

W Malopolske?:-)

RMF FM (Radio Muzyka Fakty), pierwotnie: Radio Małopolska Fun
    • wojciech.2345 Groźne słowa Putina: Rosja się zbroi i .... 27.02.13, 18:24
      Putin ogłasza: Rosja się zbroi i będzie się zbroić. "Nie będzie odwrotu"

Prezydent Rosji Władimir Putin oświadczył w środę, że jego kraj będzie nadal zwiększać swój potencjał militarny z uwzględnieniem prognozowanych zagrożeń. Podkreślił także, iż nie będzie odwrotu od rozpoczętej w 2008 roku radykalnej reformy sił zbrojnych.

fakty.interia.pl/raport/srodek-wschod/news/putin-oglasza-rosja-sie-zbroi-i-bedzie-sie-zbroic-nie,1897257
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka