Dodaj do ulubionych

Co propaganda robi z ludźmi...

10.03.13, 20:39
Tak sobie na poprzednim wątku wesoło dyskutowaliśmy o Kaliningradzie i wyszło na to, że bezrobocie wynosi w oblasti (OK) ca 1.3%. Zajrzałam do linku podanego przez Romrusa i faktycznie - bezrobocie 1.3% , w liczbach to raptem 6. 715 ludzi przy 11. 599 wakatów, czyli wolnych miejsc pracy do objęcia.

www.newkaliningrad.ru/news/economy/1863360-kolichestvo-zaregistrirovannykh-bezrabotnykh-v-kaliningradskoy-oblasti-vyroslo.html

Natomiast w przygranicznych terenach polskich (woj. warmińsko-mazurskie) bezrobocie sięga prawie 24 %, czyli wśród młodych pewnie 40-50%. Polscy bezrobotni, w tym i z tamtych obszarów jadą na Zachód, nierzadko na straszną poniewierkę. Bez języka wykonują najgorsze prace, częto wyzyskiwani przez innych Polaków, albo w Niemczech przez Turków, w GB przez Arabów, żyją z dala od domu w warunkach urągających resztkom przyzwoitości.

Tymczasem w wwarmuińsko-mazurskim jest praca o rzut beretem, bez konieczności porzucania ojczyzny i domu rodzinnego i to w dodatku w języku Polakom jeśli mało znanym, to łatwym do wyuczenia, bo tak podobnym do własnego. Praca dla robotników wykwalifikowanych, dla pracowników umysłowych a nie zmywak u Turka czy Araba na Zachodzie. Owszem trzeba załatwić trochę formalności (zgoda na pracę etc.) ale to w sumie drobiazg.
Mimo to Polacy przygraniczni nie próbują nawet zmienić swego losu dzięki takiemu sąsiedztwu. Czemu wolą wegetować? Nie ma w tym żadnej logiki, więc wygląda na to, że kryje się za tym ideologia, propaganda. Wielotelnie wbijanie do głów, że Polska odrywając się od Rosji i wchodząc do EU złapała pana Boga za nogi daje zadziwiające efekty. Rosja ma wszak gnić i upadać, Polska rozkwitać. Czy ktoś słyszał, by bogaty i syty jeździł do biednego za pracą? Ten typ propagandy padł na podatną glebę, zasiał zairno, które brew zdrowemu rozsądkowi rozkwita.

Obserwuj wątek
    • j-k To tak , kak w Ispanii , djewoczka. 10.03.13, 20:41
      w tym warminsko-mazurskim...
      w Ispanii toshe bezrobocie wynosi 25 % i nikt , kutwa, nie chce wyjezdzac,
      tylko wszyscy zadaja pracy na miejscu :)))
    • mara571 a moze Romrus jeszcze napisze 10.03.13, 20:45
      jakie warunki musi spelnic cudzoziemiec, aby dostac w obwodzie kalingradzkim legalnie prace.
      I ile moze zarobic, oczywiscie legalnie.
      • eva15 Re: a moze Romrus jeszcze napisze 10.03.13, 20:53
        OK nie jest już obwodem zmilitaryzowanym, więc formalne warunki zatrudnienia są napewno takie same, jak wszędzie w FR. Musi być zgoda na pracę, ale dokładnie co jeszcze, poda pewnie Romrus. Tak jak podał średnią zarobków w OK - to ca 23 tys. rubli, czy li ca 2300 zł. Nie jest to wiele, ale znacznie więcej niż zasiłek społeczny rzędu 400-500 zł w Polsce. Pomijam tu już fakt, że można rozwijać własne kwalifikacje i awansować.

Ponadto jeśli porównać z zahcodnim zmywakiem:

Dochód ze zmywaka to pewnie jakieś 1000-1500 euro miesięcznie, czyli 4,3-6,5 tys. złotych. Pozornie więcej, ale trzeba uwzględnić koszty utrzymania dwóch mieszkań i dwóch gospodarstw domowych (jeśli rodzina zostaje w kraju) oraz przelotów, przejazdów etc.
        Pracując w OK nie ma się tych kosztów i bólu rozłąki.
        • eva15 Re: a moze Romrus jeszcze napisze 10.03.13, 20:54
          Sorry - na pewno
          • kaszebe12 Polacy w Rosji... 10.03.13, 20:57
            Wielu mlodych i utalentowanych Polakow znalazlo "swoje szczescie" w Rosji. -Problem w tym , ze polskie media "unikaja" tego tematu.-Znamienne , bo we Francji dosyc czesto mowi sie o ruskich Francuzach.
            • j-k dlaczego ? :) 10.03.13, 21:03
              w samej Moskwie pracuje ca. 30 tys. Polakow
              - legalnie.
              byl o tym artykul w GW...
              czy trzeba to codziennie naglasniac ?
              • wtopek Re: dlaczego ? :) 10.03.13, 22:14
                no a Magna buduje dziesiątki tysięcy mieszkań

tylko dlaczego tam wszystko tak chaszczami zarosłe, w Mannheim wytłumaczą?
      • j-k ja ci napisze :) 10.03.13, 20:56
        mara571 napisała:
        > jakie warunki musi spelnic cudzoziemiec, aby dostac w obwodzie kalingradzkim le
        > galnie prace.
        > I ile moze zarobic, oczywiscie legalnie.

- ja Ci napisze, bo tam (od 20-tu lat) bywam.
        prace moze dostac (legalnie) , gdy ja znajdzie.
        zarobki podobne - jak powiedzmy w Gdansku (czyli wyzsze, niz w warminsko-mazurskim)
        tyle ze koszty utrzymania o 30-50 % wyzsze, czyli generalnie starac sie o prace tam nie warto.
        chyba, ze ktos jest uporczywie bezrobotny.

• 5magna Re: ja ci napisze :) 10.03.13, 21:12
          Jak dobry spawacz czy elektryk to niech przyjezdza do Ft McMoney, Alberta. Jak chce pracowac duzo nadgodzin to zarobi 40000 zl na miesiac. Bedzie mieszkal i jadl za darmo na kampie. Jedzenie super. Jeszcze do tego 10% urlopowego.....

www.theglobeandmail.com/report-on-business/industry-news/energy-and-resources/oil-sands-camps-go-five-star/article1709191/
          Co ty na to J_K ? Kapitalizm pracuje bo nie dalo sie wywiezc piaskow roponosnych do Chin.....
      • eva15 Re: a moze Romrus jeszcze napisze 10.03.13, 21:00
        W artykule podano wakaty zgłoszone do urzędów pracy, ponadto są dalsze linki w tym do ofert pracy na rynku prywatnym(nie via pośrdenictwo urzędów). Widać czarno na białym, że nie chodzi o zmywak:

www.newkaliningrad.ru/job/
        • mara571 skad sie bierze twoje przekonanie, ze Polacy 10.03.13, 21:12
          pracuja wylacznie na zmywaku?
          Na urlopie spotkalismy rodakow, ktorzy od kilku lat pracuja, ba maja nawet wlasne firmy na Wyspach w Skandynawii i w zyciu nie musieli pracowac na zmywaku.
          • j-k daj pokoj, Mara. taktyka Evelein, to :) 10.03.13, 21:17
            plucie na USA i Polske, gdzie sie tylko da.
            i wychwalanie reichu i rassiji

- ja ja tylko ciagle pytam, czemu nie czyni tego na forach niemieckich i rosyjskich.?
            a zna te jezyki - wiec tam ja ukochaja i przytula :)
          • eva15 Re: skad sie bierze twoje przekonanie, ze Polacy 10.03.13, 21:17
            Nie tylko, ale głównie.
          • jorl Re: skad sie bierze twoje przekonanie, ze Polacy 10.03.13, 21:29
            mara571 napisała:
            > pracuja wylacznie na zmywaku?
            > Na urlopie spotkalismy rodakow, ktorzy od kilku lat pracuja, ba maja nawet wlas
            > ne firmy na Wyspach w Skandynawii i w zyciu nie musieli pracowac na zmywaku.

Tak mowili? Aha.

Zreszta jak slysze "mam wlasna firme" to wiem ze to jakis Wschodnioeuropejczyk.
            W Niemczech do niedawna, mimo Unii, Polacy mogli tylko pracowac jakos oficjalnie zakladajac wlasnie firmy, takie jednoosobowe, i sprzedajac swoje uslugi, np. przy zmywaku. Nie placili bo i nie musieli na chorobowe bezrobocie itd.
            Dlatego w Berlinie jest chyba dziesiatki tysiecy osteuropejskich "firm".
            Co prawda wykombinowali sobie ze maja prawo do doplat do wysokosci socjalu. I tak to te "mam wlasna firme w Berlinie" i tak laza po moja kase do socjalu
            I nawet na narty im starczy jak sie upra.

Pozdrowienia

• mara571 Jorl, nie musieli mowic 10.03.13, 21:35
              sam fakt, ze przybyli na urlop z rodzinami o tej porze tam gdzie bylismy, sprzet, auta i pnesjonaty, w ktorych mieszkali byl dowodem, ze nie pracuja na zmywaku za 1000 euro netto.
              • eva15 Re: Jorl, nie musieli mowic 10.03.13, 21:46
                Naturalnie, że takie przypadki istnieją. Ale większość to właśnie te jednoosobowe "firmy" ciągnące z pomocą H IV.
    • felusiak1 myslenie doopą czyni wieksze spustoszenie 10.03.13, 21:07
      zapytam zatem, jeśli w kaliningradzie brak rąk do pracy to dlaczego władze obwodu nie zabiegają o ściągniecie pracowników z polski albo z litwy?
      • eva15 Mmyslenie doopą czyni wieksze spustoszenie. Fakt! 10.03.13, 21:19
        Coś ci się nieźle w głowie miesza. Po co, mają ściągać z Polski, skoro mogą ściągać z Rosji? Czy zadaniem władz i firm rosyjskich jest dbanie o polskich bezrobotnych? Jak się sami zgłoszą, wykażą inicjatywę, to co innego.
        • eva15 Ty masz komusze maniery, feluś 10.03.13, 21:22
          Ty masz komusze maniery, feluś i wielu Polaków najwyraźniej także. Myślą pewno sobie, skoro jestem bezrobotny, to niech Rosjanie mnie ściągną! Trudno bym sam się wysilał i szukał pracy u Ruskich.

Tymczasem wystarczy otworzyć kompa...
          • felusiak1 a ty myslisz doopą 10.03.13, 21:54
            jeśli ja potrzebuję pracowników to ogłaszam to wszystkim wokoło i nieco dalej.
            skąd bezrobotny ma wiedzieć, że potrzebują go w kaliningradzie?
            ponadto zarobki nie są atrakcyjne. kiedyś było atrakcyjnie w USA a teraz nie jest.
            Ponadto zakładasz, że wszyscy na zachodzie pracuja na zmywaku i nie mają możliwości awansu.
            czyli myslisz doopą i uprawiasz propagandę.
            • eva15 Ty nawet doopą nie myślisz. Wcale nie myślisz. 10.03.13, 22:02
              Jesteś beznadziejny. Piszę wszak, że OK ogłasza wakaty w urzędach pracy, w prasie i w internecie. Ba, nawet PODAŁAM linki do tych stron internetowych i do KONKRETNYCH ofert.

Co do zmywaka też napisałam, że nie wszyscy, ale wielu.

Nie czytasz, co piszę , bo i po co, skoro jesteś zainteresowany tylko głupim obrażaniem.
              • j-k obrazalska sie odezwala :) 10.03.13, 22:56
                eva15 napisała:
                Nie czytasz, co piszę , bo i po co, skoro jesteś zainteresowany tylko głupim obrażaniem.

czytasz, co piszę? , bo przecie cie nie obrażam.
        • jabbaryt Na Ukrainie jest mniejsze bezrobocie niz u nas 10.03.13, 21:28
          Ale jakoś Polacy nie szukaja tam swojej szansy, to raczej jest odwrotnie.
          • j-k fakt. 10.03.13, 21:42
            wszyscy wyjechali na zmywaki do Rosji, a le Evelein jakos z tego powodu tu nie placze :)
          • romrus Re: Statistyka ukrainskiego bezrobocia - to... 10.03.13, 22:21
            ...jedne wielkie klamstwo.

Nie bede tlumaczyl na polski, kto chce nich sie pofatiguje.

newzz.in.ua/ukrain/1148880149-bezrabotica-v-ukraine-hitraya-statistika-i-pugayuschaya-realnost.html

Srednia pensja - na maksa 500$.
            Na jedna wakansje - 10 zgloszen.

www.work.ua/stat/
            Sa jeszcze pytania?
      • walter622 Re: myslenie doopą czyni wieksze spustoszenie 10.03.13, 22:07
        felusiak1 napisał:

> zapytam zatem, jeśli w kaliningradzie brak rąk do pracy to dlaczego władze obwo
        > du nie zabiegają o ściągniecie pracowników z polski albo z litwy?

Tropicielu komuchów i komsomolców, przecież to co wypisujesz to istny bolszewizm.
        Nie władze decydują kogo zatrudniać tylko pracodawca - on wybiera kto jemu pasuje,
        a kto nie.
        Polacy, dzięki naszym mediom i wackopodobnym, mają tam kompletnie przechlapane.
        tak więc na pocieszenie została wódka i papierosy.
        • j-k wodke i papierosy 10.03.13, 23:34
          wania622 napisał:
          > tak więc na pocieszenie została wódka i papierosy.

wodke i papierosy szmugluja glownie rosjanie, anty-polski propagandzisto.
          • romrus Re: wodke i papierosy 10.03.13, 23:39
            j-k napisał:
            > wodke i papierosy szmugluja glownie rosjanie, anty-polski propagandzisto.

Przestan pieprzyc, Jasiu.

Na moich wlasnych oczach z polskiego malucha celnicy wyladowali tyle, ze wystarczylo na ciezarowke. Ja w ogole nie przypuszczalem, ze maluch mozna az tak napchac.

Rosjanie boja sie celnikow polskich, bo z wpadka traca prawo wjazdu na pare lat.
            Polak dostanie na maksa mandat.
            • j-k Nie smec... 10.03.13, 23:50
              romrus chcial napisac:
              Przestan pieprzyc, Wielce Szanowny panie Doctorze...

Nie smec czelaviek.
              w pociagach to nie Polacy rozkrecaja wagony (w celu pakunku przemytu) , bo im sie nie chce,
              tylko Rassijanie.
        • felusiak1 Re: myslenie doopą czyni wieksze spustoszenie 11.03.13, 01:12
          walter weź na wstrzymanie i nie obracaj kota ogonem.
          Rzecz oczywista, ze nie państwo a pracodawca zabiega o pracownika ale państwo stwarza warunki lub ułatwia rekrutację. Być może w kaliningradzie tak naprawdę nie potrzebują polaków ani litwinów, potrzebują rosjan ale ci z rosji nie chcą tam jechać, cholera wie.
          Na przykład w Texasie w przygranicznych miastach pracuje sporo meksykanów codziennie przekraczajacych granicę i po pracy wracajacych do meksyku.
          Pracodawcy ich potrzebują i zabiegaja o nich poprzez swoich rekrutów a państwo ułatwia procedury.
          O jakim komuniźmie mówisz?
    • czlowiek_ksiazka bezrobocie w warmińsko-mazurskiem 10.03.13, 21:24
      Można sobie obejrzeć polskie bezrobocie.
      Otworzyć tabelkę i poczytać, dane za styczeń 2013 r. Świeżuchne.

www.stat.gov.pl/gus/5840_1487_PLK_HTML.htm
      14,2% w skali kraju.
      To i tak dobrze. Pod koniec 90-ych było ok. 20-22% jeśli dobrze pamiętam.
      Emigracja na sympatyczny zmywak zrobiła swoje.

Warmińsko-mazurskie:
      średnia ok. 22%.
      Ale najwyższa w powiatach: piski - 34,8%! braniewski 32%!
      I tak dalej.
      Czy ktoś może sobie wyobrazić wegetację w miejscowościach z bezrobociem w granicach 35%?
      Oficjalne dane - nie wiem czy w rzeczywistości nie jest jeszcze gorzej (o młodzieży to już w ogóle nic nie piszę, żeby się nie zamartwiać...)
      No, oprócz Hiszpanii, Grecji, Kosowa i innych - tych najbardziej dziarsko prorozwojowych - demokracji.

Ta jes...! - mają ludziska wolność i demokrację w pakiecie z bezrobociem - niestety.
      • eva15 Re: bezrobocie w warmińsko-mazurskiem 10.03.13, 21:27
        Feluś właśnie rzucił hasło, że rosyjskie władze i firmy powinny zająć się polskimi bezrobotnymi i sciągać ich do siebie. Pewnie jeszcze wbrew ich woli.
        Cyrk!
        • czlowiek_ksiazka Re: bezrobocie w warmińsko-mazurskiem 10.03.13, 21:31
          Felicjan jest wybitnym myślicielem i filozofem (forumowym) - na pewno trzeba z uwagą wczytywać się w jego mundrości.

Sorry, najdroższa evo15, ale ja tego nie robię :).

Wpisy forumowego neo-naziolstwa mnie nie interesują.

Czytam ciebie et cohortes! :)
          • eva15 Re: bezrobocie w warmińsko-mazurskiem 10.03.13, 21:35
            Na tym forum są gorsi od felusia:-) On jeszcze jako tako czasem mieści się w normie.
        • felusiak1 propagandystka doopna 10.03.13, 22:03
          a gdzie napisałem, że mają się zająć polskimi bezrobotnymi?
          efka jesteś pokretną psica i do tego jesteś oślizła.
          brzydze się talimi kreaturami jak ty.
          paszła k czortawoj matieri.
          • eva15 Skleroza czy tylko chmastwo 10.03.13, 22:19
            felusiak1 napisał:

> a gdzie napisałem, że mają się zająć polskimi bezrobotnymi?

TU napisłeś:

>zapytam zatem, jeśli w kaliningradzie brak rąk do pracy to dlaczego władze obwodu >nie zabiegają o ściągniecie pracowników z polski albo z litwy?

Komuch z ciebie wylazł, jak słusznie zauważył również i Walter, nie tylko ja. Władze rosyjskie mają zabiegać o polskich bezrobotnych.

Idź ty feluś z tymi twoimi wyzwiskami gdzie indziej, nie jestem chamska więc nie powiem , gdzie.
            • felusiak1 chmastwo w walce z twoim idiotyzmem 10.03.13, 23:03
              władze mają zabiegać o pozyskanie pracowników skoro odczuwaja brak rąk. najbliżej jest pracownik z polski i z litwy. rzecz oczywista mogą zabiegać o pracowników z rosji, białorusi lub ukrainy. nie oznacza to, ze mają się martwić o polskich bezrobotnych. nie ulega wątpliwości, że jesteś pokrętną, oślizłą kreaturą.
              • eva15 Dla mnie jedno nie ulega wątpliwości 10.03.13, 23:16
                Dyskutujesz z chamską bezsilnością. A tego nie lubię.
                • felusiak1 Re: Dla mnie jedno nie ulega wątpliwości 11.03.13, 01:15
                  będę zachowywał się jak gentelman kiedy przestaniesz przeinaczać sens moich wypowiedzi.
                  nie lubię tego.
          • mongolszuudan Re: propagandystka doopna 12.03.13, 15:10
            Aj zuch! Przyjemnie widziec kiedy obcoktajowcy umieja slusznie materitsia po russki. Gdzie tak nasobaczyl sie lajac po rosyjsku?
      • mara571 tam nawet za komuny takie bezrobocie bylo 10.03.13, 21:40
        tylko, jak to nazywaja ukryte.
        Szczegolnie wsrod kobiet.
        • eva15 Re: tam nawet za komuny takie bezrobocie bylo 10.03.13, 21:44
          Noo. za komuny w każdej fabryce było bezrobocie tzw. ukryte. Wyszło na jaw, jak zamknięto fabryki:-)
          Ech, cyrk.
          • mara571 Re: tam nawet za komuny takie bezrobocie bylo 10.03.13, 22:00
            a jakie fabryki istnialy w tym regionie, ktore mozna bylo pozamykac?
            OK padly PGR, tartaki pewnie nadal pracuja, ale zatrudniaja mniej ludzi.
            Sezonowa praca w turystyce lub przetworstwie latem nie uratuje sytuacji.
    • walter622 Re: Co propaganda robi z ludźmi... 10.03.13, 21:33
      e.va15 napisał(a):
      > Natomiast w przygranicznych terenach polskich (woj. warmińsko-mazurskie) bezrobocie
      > sięga prawie 24 %

W powiecie braniewskim - 32%, bartoszyckim,węgorzewskim, kętrzyńskim - 31 % ,
      elbląskim- 29%.
      www.stat.gov.pl/gus/5840_1487_PLK_HTML.htm
      > Tymczasem w warmińsko-mazurskim jest praca o rzut beretem,

Już kiedyś na ten temat pisałem, więc nie chcę się powtarzać. Jak wiadomo za miedzą
      jest "syf i mogiła" co stwierdził borrat , a jemu przytaknął z wielkim znaffstwem "przyjaciel"
      i tak ma być. Więc po co sie wysilac i coś udowadniać. Niedługo w Kaliningradzkim Obł.
      pojawią się chińscy robotnicy, a Polacy co najwyżej będą małymi fiacikami nadal szmuglowali wódkę i papierosy. Choć i te czasy się niedługo skończą.
      • eva15 Re: Co propaganda robi z ludźmi... 10.03.13, 21:37
        Dokładnie tak. Ruszają ogromne inwestycje, OK będzie jednym wielkim placem budowy. Jak się Polacy na to nie załapią, no to już nie wiem, kiedy.
        • kaszebe12 Re: Co propaganda robi z ludźmi... 10.03.13, 21:46
          Nigdy , Ewo , nigdy ! - I ja , z kolei , pisalem juz o tym , jak zachod lubuje sie w podsycaniu glupiej polskiej rusofobii...bo rezerwuje sobie teren inwestycji.-Polakom od niego wara.
          • eva15 Re: Co propaganda robi z ludźmi... 10.03.13, 21:51
            Oczywiście, że tak. Walter, który tam często bywa, pisze, że w OK pełno jest niemieckich firm. Tam jest ogromnywielomiliardowy inwestycyjny tort do podziału, ale Polaków nie ma przy stole.
            • walter622 Re: Co propaganda robi z ludźmi... 10.03.13, 22:00
              eva15 napisała:
              >jest niemieckich firm.
              W sumie robi się tam taka wieża Babel - ostatnio miałem do czynienia z właścicielem
              czeskiej firmy. O "syfie i mogile" nie wspominał. Własnym samolotem tam lata z Pragi.
              Ach, te Chabrowo.
        • walter622 Re: Co propaganda robi z ludźmi... 10.03.13, 21:51
          eva15 napisała:
          > Ruszają ogromne inwestycje, OK będzie jednym wielkim placem budowy.

W odróżnieniu od doktorka często tam bywam. Akurat w sprawie udziału w tych inwestycjach
          i dostawach materiałów na budowy.
          > Jak się Polacy na to nie załapią, no to już nie wiem, kiedy.

Bez szans. "Pociąg znów odjechał". Rozgoryczeni, co zobaczyli ostatni wagon, mogą co najwyżej podziękować borratopodobnym i wszelkiej maści wackom. Polacy tam mają
          kompletnie przechlapane. Jak mają wybierać - czy zatrudnić Polaka, czy Białorusina bez
          wątpienia wybiorą Białorusina (żadnych papierkowych formalności z "zezwoleniem"), no ewentualnie Ukraińca (tu trza trochę się pogimnastykować).
          • eva15 Re: Co propaganda robi z ludźmi... 10.03.13, 21:53
            Niemcy będą robić kasę, a Polacy będą mieć przewagę moralną. No i będą pouczać działających tam Niemców jako znafffcy Rosji.
            • walter622 Re: Co propaganda robi z ludźmi... 10.03.13, 22:17
              eva15 napisała:

> Niemcy będą robić kasę,

Kilka z tych "niemieckich" firm faktycznie ma polskie "pochodzenie" - swego czasu w popłochu się przerejestrowali. Mieli w sumie sporo do stracenia, więc zmiana flagi (bardzo uroczysta) nikogo nie powinna dziwić.
              • eva15 Re: Co propaganda robi z ludźmi... 10.03.13, 22:21
                No to dobrze, że chociaż niektórym się udało.
                • walter622 Re: Co propaganda robi z ludźmi... 10.03.13, 22:31
                  eva15 napisała:

> No to dobrze, że chociaż niektórym się udało.
                  Co z tego ? Teraz płacą podatki w Niemczech. Pracowników "wymienili" na Białorusinów.
                  Nawet nazwę zmienili.
            • el_matador9 Re: Co propaganda robi z ludźmi... 12.03.13, 00:28
              całkowicie się z Tobą Ewa zgadzam ,Czesi budują pod Moskwą kompleks biur o powierzchni 700.000 metrów kwadratowych, zatrudniają miejscowe i swoje czeskie i słowackie firmy budowlane.Ten kompleks biur jest rekordowy,to zespół budynków który jest obecnie największą inwestycja nieruchomościową w całej Moskovskoy Oblasti ale Polacy tam nie budują bo drą niemiłosiernie bez przerwy niepotrzebnie koty z Rosjanami .opluwają ich codziennie skandaliczna propagandą co niszczy sprzyjający klimat do lokowania ogromnych zamówień u nas czyli w Polsce.

Z kolei Bułgarzy zbudowali nowe lotnisko w Kazaniu za 120 mln dolarów.

Ewo , Polaków nie zmienisz będą Ci wmawiali do oporu i w zaparte o obrzydliwości i ohydzie pracy i zamówień w Rosji, a jeszcze oliwy do ognia doleją tradycyjnym swoim komentarzem redaktorzy z GW wyspecjalizowani w codziennym obrzydzaniu i dyskredytowaniu Rosji i tworzeniu antyrosyjskiej psychozy i apoteozy i jedynej drogi czyli wpatrzenia się w obraz który dawno oblazł i polegania na roli naszego jakoby niezastąpionego zbawcy czyli w gruncie rzeczy wrogich nam Niemiec.
      • j-k belkot... bez wiedzy. 10.03.13, 21:46
        wania622 napisał:
        a Polacy co najwyżej będą małymi fiacikami nadal szmuglowali wódkę i papierosy.

belkot. kaliningrad znam od ponad 20-tu lat.
        od czasu pierwszej rosyjsko-polskiej konferencji MSZ z 1991.

a wodke i papierosy szmugluja starymi Ladami Rosjanie, wiec nie opowiadaj bzdur.
        Polacy zajmuja sie szmuglem innych dobr.
        • walter622 Odpuść sobie 10.03.13, 21:56
          j-k napisał:
          > kaliningrad znam od ponad 20-tu lat.

Doktorku, odpuść sobie gdy dorośli dyskutują. Walnij koszera, paciorek i do łóżeczka.
          Już się solidnie popisałeś, rozpisując o wizie kaliningradzkiej za 65 EURO (lol !!!)
          i o tym jak nawaliłeś w jakimś hotelu do bidetu -:))))))
          • wtopek Re: Odpuść sobie 10.03.13, 22:17
            tylko dlaczego tylu Rosjan z Królewca szuka pracy w Polsce?
            • walter622 W Braniewie ? 10.03.13, 22:29
              Pewnikiem w powiecie braniewskim ?
              Na "śmieciówkę" ? Za takie pieniądze to w Kaliningradzie nawet nie znajdziesz
              chętnego do zamiatania ulicy.
            • romrus Re: Wtopa 10.03.13, 22:36
              wtopek napisał:
              > tylko dlaczego tylu Rosjan z Królewca szuka pracy w Polsce?

Za ile?

Przed tym jak klamac - w Rosji ponizej 500$ Tadzycy i Uzbecy nie zgadzaja sie pracowac, o Rosjanach nie wspominam.
              • mongolszuudan Re: Wtopa 12.03.13, 15:32
                No w takim razie ty po prostu nie znasz Rosji. Ja znaje duzo takich Rosjan. ktorzy sa zgodni pracowac za 6000 rubli (200 dolcow) i znaje duzo roznych czarodupych, ktorzy moga pracowac - w zaleznosci od fortuny - i za te same 200 baksow i za 500 - to maksimum. Wiecej niz 500 dolcow (15 tysiacy rubli) w miesiac w Jekaterynburgie zaden Uzbiek, Tadzyk, Kirgiz, jesli on najomny pracownik zarobic nie moze, nawet jesli umieje robic taka sama prace, za jake Rosjanin ma zaplate 40 000 rubli. Ale i 500 dolcow dla czarych to niezli pieniadzie (bo w domie u nich ma taka zwyczajna zaplata w miesiac jak 2-3 tysiace rosyjskich rubli (maksimum 100 baksow), a w Rosji wiekszosc z nich mieszkaja tam gdzie pracuja - i wskutek tego nie placa za mieszkanie ani grosza, oprocfz tego Tadzycy faktycznie nie pija alkohola (Uzbecy, Kazasi pija - i nawet duzo) i wszystkie produkty kupuja i sniadanie gotowia razem - na cala swoja kolonie.
                • romrus Re: Wtopa 12.03.13, 16:59
                  mongolszuudan napisał:
                  > No w takim razie ty po prostu nie znasz Rosji.

Jeszcze jeden, brakowalo mi amigoamerikanskiego i borata:-)

>Ja znaje duzo takich Rosjan, kto rzy sa zgodni pracowac za 6000 rubli (200 dolcow)

Ja znam nawet takich, kto taka wyplate na reke nie dostawali po kilka misiacy w latach 90-ch, a do pracy jednak chodzili. Musi byc warunek ze oni swoja prace lubia i nie widza siebie kims innym.

A znasz kogos kto za 500$ pojedze do Polski sprzataczem czy na zmywak?
                  Ja nie znam.

>Wiecej niz 500 dolcow (15 tysiacy rubli) w miesiac w Jekaterynburgie zaden Uzbiek, Tadzyk, Kirgiz, jesli on najomny pracownik zarobic nie moze, nawet jesli umieje robic taka sama prace, za jake Rosjanin ma zaplate 40 000 rubli.

To w Jekatezynburgu, a w Petersburgu mniej niz za 500 rub. dziennie zaden Aziat d@pa nie ruszy.
                  • mongolszuudan Re: Wtopa 13.03.13, 15:38
                    I co chciesz udowodnic? Rosja wielka i w Peterburgie z Moskwa ona troche inna niz w jakims innym miescie. Ty znasz jak zyja 10-15 procentow Rosjan - 1-2 procenta inorodcow. Pozostala Rosje nie znasz.
                  • mongolszuudan Re: Wtopa 13.03.13, 15:45
                    Zaden normalny Rosjanin nigdgy bnigdzie nie pojedzie, bo potrafi u siebie w domie zarobic zawsze ile chcie. Bezraboticy - sam wiesz - nie ma.
                    • romrus Re: Wtopa 13.03.13, 16:43
                      mongolszuudan napisał:
                      > Zaden normalny Rosjanin nigdgy bnigdzie nie pojedzie, bo potrafi u siebie w domie zarobic zawsze ile chcie. Bezraboticy - sam wiesz - nie ma.

Moze nie ile chce, ale nie zarabia na normalne zycie tylko leniwy.

No to o co cie chodzi?
                      Kretyn napisal, ze duzo Rosjan szuka pracy w Polske, zapytalem za ile chca pracowac.
                      Odpowiedzi nie ma, co swiadczy ze kolejny palant po prostu sklamal.

I nie pieprz, ze nie znam Rosji po za Petersburgiem.
                      Duzo jezdze sluzbowo do roznych miast i jeszcze wiecej na ryby do totalnego zad@pia.
                      Zycie w glubinke znam doskonale.
                      • mongolszuudan Re: Wtopa 13.03.13, 17:08
                        Sam nie pieprz - nie wiem jakoe zadupie ty znasz, lec\z Ural z Syberia to wcale nie zadupie. I Potrafia jakos przezyc bez twojej zawszonej Moskowii. Mozecie choc dzisiaj pi...woc gddzie chciecie. My bez was jakos tam przezyjemy. Sprobujcie wy przerzyc, holoto, bez nas.
                      • mongolszuudan Re: Wtopa 13.03.13, 17:19
                        Zyjecie siebie w dwoch stolicach jak w Europie kosztem tego ze cala pozostala Rosja ledwie potrafi jeszcze istniec - i to powod dla dumy??????? Osobliwie jezli liczyc ze grosze dla waszego stolicznego dobrobytu - przynajmniej 90 procentow sa ukradzione wlassnie z tej prowincji, ktora nwy jakoby znacie....
                      • mongolszuudan Re: Wtopa 13.03.13, 17:28
                        Ani choooja zadnej Rosji ty nie znasz. Dla 90 procentow Rosjan w Rosji takie jak ty sa takimi samymi pasozytami, jak ta swolocz , ktora rewolucja wyrzucila z Rosji w poczatku XX wieku. Masz szczescie, jesli co zdarzy sie znow, nie daleko ciebie uciekac- do Finlandii. Napewno zadazysz.
                        • romrus Re: Wtopa 13.03.13, 20:54
                          mongolszuudan napisał:
                          > Ani choooja zadnej Rosji ty nie znasz. Dla 90 procentow Rosjan w Rosji takie jak ty sa takimi samymi pasozytami, jak ta swolocz , ktora rewolucja wyrzucila z Rosji w poczatku XX wieku. Masz szczescie, jesli co zdarzy sie znow, nie daleko ciebie uciekac- do Finlandii. Napewno zadazysz.

Daj sie siana, Trocki z Uralu:-)
          • j-k nie belkocz propagandowo, hloopcze 10.03.13, 22:59
            bo jak przylapac cie na klamstwie i anty-polskiej propagandzie , to te piorka marnie strasza.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

Uczestnik pierwszej polsko-rosyjskiej konferencji n/t Kaliningradu, 1991

• romrus Re: Ewa, 10.03.13, 22:32
      ...przy dzisejszym poziome wyplat dojezdzac codziennie z Polski do OK nie oplaca sie, rowniez nie oplaca sie wynajmowac mieszkanie w OK przy wyplacie nawet dwa razy wiekszej od sredniej.

W Rosji praca dla obcokrajowcow jest dwoch rodzajow:

-nie zbyt kwalifikowana z wyplata ponizej sredniej;
      -dla prawdziwych fachowcow z wyplata 3-10 razy wiekszej od sredniej.

Na razie Polacy moga szukac pracy wylacznie w niemieckich firmach, pracujacych w OK na duzych objektach.

Cos innego bedzie, kiedy rusza fabriki samochodowy.

• walter622 Wątpię 10.03.13, 22:49
        romrus napisał:
        > Cos innego bedzie, kiedy rusza fabryki samochodowy.

Szczerze wątpię. W pierwszej kolejności w Atodorze będą preferowali bezpaństwowców z bałtyckich republik. Dadzą im mieszkania z opcją wykupu po kosztach własnych, zatrudnienie
        i paszport. Taka powtórka projektu "Kazmen" z Tengizu.
        • romrus Re: Moze, a moze i nie 10.03.13, 22:58
          walter622 napisał:
          > Szczerze wątpię. W pierwszej kolejności w Atodorze będą preferowali bezpaństwowców z bałtyckich republik. Dadzą im mieszkania z opcją wykupu po kosztach własnych, zatrudnienie i paszport. Taka powtórka projektu "Kazmen" z Tengizu.

Bezpanstwowcy tak naprawde paszport moga dostac w kazdej cwile, rosijski czy baltycki bez znaczenia. Ten egzamin jezykowy - to zadna sztuka.

Praca - to cos innego. Z tym przemysl w krajach baltyckich juz dawno zszed na psy, chyba kwalifikacje tez stracili. Mlodzi sie ucza innym zawodam.

Chociaz iles tam moze przyjechac. W Prybaltyke nie ciekawe teraz.
        • 5magna Re: Wątpię 10.03.13, 23:13
          Felus stary komuch dupe wam truje zupelnie. Bredzi o "wladzach". Tu w wielu firmach w Ft McMurray jak podpiszesz kontrakt ze nie zwolnisz sie z firmy przez 2 lata to ci dadza $40000 bonus gotowka. Podarunek bez podatku. Wygladalo by ze powinno sie najechac ludzi z calego swiata. Gdzie zarobi spawacz 40000 zl na miesiac? Nie tak szybko. Wszyscy ktorzy maja pobyt w Kanadzie sa na 1 miejscu. Po drugie musisz miec ticket (licencje). Prowincjonalna albo miedzy prowincjonalna. Pozniej musisz nalezec do Unii (zwiazku zawodowego). Kiedys ktos sprowadzil 50 spawaczy z Polski (prawdopodobnie Polak) do gorszych prac. Placili im $12 na godzine a Kanadol w zwiazku zarabial $45.

www.theglobeandmail.com/report-on-business/camps-that-are-no-longer-camps/article1380094/?from=4326109
      • eva15 Re: Ewa, 10.03.13, 23:25
        romrus napisał:

> ...przy dzisejszym poziome wyplat dojezdzac codziennie z Polski do OK nie oplac
        > a sie, rowniez nie oplaca sie wynajmowac mieszkanie w OK przy wyplacie nawet dw
        > a razy wiekszej od sredniej.

Zależy, ile się musi dojeżdżać. Jeśli tylko kilkanaście kilometrów, to to chyba nie jest tragedia finansowa (zwłaszcza, że rosyjska benzyna jest tańsza). Naturalnie, że nie opłaca się mieszkać w OK - koszty utrzymania są wyższe niż w Polsce na Mazurach.
        Ja miałam na myśli tych ludzi, którzy są blisko granicy. Dzi wi mnie , że nie szukają zatrudnienia w przygranicznych obszarach OK.

> Na razie Polacy moga szukac pracy wylacznie w niemieckich firmach, pracujacych
        > w OK na duzych objektach.

No właśnie, bo polskich firm tam nie ma....

• borrka Effcia klamczuszek. 10.03.13, 23:43
          Przeciez nie masz zielonego pojecia o kosztach utrzymania w Kaliningradzie i o polskich firmach dzialajacych w Obwodzie (sa).
          I niewiedza zupelnie smieszna - przy granicy nie ma po ruskiej stronie doslownie nic.
          Praca jest niemal wylacznie w miescie Kaliningrad i na wybrzezu - popatrz na mape.
          Praca w Obwodzie jest z jakichs przyczyn zupelnie nieatrakcyjna dla bylych kolchoznikow.
          Moze po prostu nie chca systematycznie pracowac.
          • eva15 Borrcia, czy te oczy mogą kłamać? 10.03.13, 23:54
            Chyba nie...

A co do Rosji i OK - nie jesteś dla mnie autorytetem, sam na to zapracowałeś. Ale i tak mam do ciebie słabość, bo nikt z takim wdziękiem nie sieje kłamstw i propagandy jak ty.
            • borrka Zarty, zartami ... 10.03.13, 23:58
              A jutro od rana, Matuszke ratuje !
              Dobranoc, Effciu.
              • eva15 Ja nie żartuję 11.03.13, 00:05
                powiedział Putin do żurnalisty z Echa Moskwy (wciąż zapominam nazwisko tego prawdziwego rosyjskiego patrioty z rozwianym siwym włosem i nawiedzoną/natchnioną twarzą) .
                Ja też nie żartuję, borrcia. Dobranoc.
                • darekvtb Re: Ja nie żartuję 11.03.13, 09:08
                  "do żurnalisty z Echa Moskwy (wciąż zapominam nazwisko tego prawdziwego rosyjskiego patrioty z rozwianym siwym włosem i nawiedzoną/natchnioną twarzą) . "

Glowny redaktor Echo Moskwy: Алекcей Венедиктoв
                  Aleksiej Wenediktow
                  • eva15 Re: Ja nie żartuję 11.03.13, 18:22
                    Tak jest, dokładnie o tego chodzi. Jakoś nie mogę nigdy zapamiętać jego nazwiska.
    • romrus Zeby propaganda nie dzialala, troche na wesiolo 10.03.13, 23:18
      O niemieckim biznese, ktory wiadomo do Rosji eksportuje malo, bo po co, na zywo w Petersburgu.

Znudzilo mi sie dzisiaj czytac wymioty borrata, przyd@pasameriki i kalesonow, to zadecydowalem skoczyc na piwko do niemieckiego browaru niedaleko mnie.

Piwo gotuja na miejscu i jest nie do przeskoczenia.

Jedyny kraj w Swiecie gdzie w czysto niemieckiej knajpie mozna, po za tradycyjna kuchnia niemiecka, zamowic gruzinsckie, a raczej adzarskie, chaczapuri i ormianskia dolme.

Na zywo chlopaki w uszankach + absolwentka konserwatorium graja muzyke od rosijskiej do finskiej, w tym na szkotskich dudach.
      Atmosfera balangi.

Niemcy dostosowali sie do Rosjan bez zadnej pomocy weteranow przemytu:-)

www.youtube.com/watch?v=uLmcCuy9sqM
      www.youtube.com/watch?v=4GV8MVP6dAM

• eva15 Czy niemieckie piwo jest u was niemieckie? 10.03.13, 23:47
        Ha, świetne, jeszcze tylko żydowskiej muzyki w tej niemieckiej knajpie brakuje:-)

A tak swoją drogą - mam nadzieję, że właścicielem jest "ortodoksyjny" Niemiec, czyli, że serwuje wam niemieckie piwo według niemieckiego prawa z XVI w. - tzw. "Reinheitsgebot" ("Przykazania czystości") nadal , po dzż dzień obowiązującego w Niemczech, co wyklucza używanie jakichkolwiek chemikaliów. W prawdziwie niemieckim piwie w Niemczech mogą znaleźć się tylko:

- chmiel ( Hopfen)
        - słód (Malz)
        - woda (Wasser)
        - drożdże (Hefe)

Wszystko inne, zwłaszcza chemia jest zakazane. Jeśli właścicielem jest prawdziwy Niemiec, zapytaj go, czy stosuje "Reinheistgebot" (wymawia się po polsku i pewnie i po rosyjsku "Rajnchajstgebot"). Dopiero go zaskoczysz i wyjdziesz na prawdziwego znawcę.
        Ciekawa jestem, co Ci odpowie:-) . Napisz o tym, proszę.

• romrus Re: Czy niemieckie piwo jest u was niemieckie? 11.03.13, 00:10
          eva15 napisała:
          > Ha, świetne, jeszcze tylko żydowskiej muzyki w tej niemieckiej knajpie brakuje:-)
          > A tak swoją drogą - mam nadzieję, że właścicielem jest "ortodoksyjny" Niemiec, czyli, że serwuje wam niemieckie piwo według niemieckiego prawa z XVI w. - tzw.
          > "Reinheitsgebot" ("Przykazania czystości") nadal , po dzż dzień obowiązującego w Niemczech, co wyklucza używanie jakichkolwiek chemikaliów. W prawdziwie niemieckim piwie w Niemczech mogą znaleźć się tylko:
          > - chmiel ( Hopfen)
          > - słód (Malz)
          > - woda (Wasser)
          > - drożdże (Hefe)

> Wszystko inne, zwłaszcza chemia jest zakazane. Jeśli właścicielem jest p
          > rawdziwy Niemiec, zapytaj go, czy stosuje "Reinheistgebot" (wymawia się po pols
          > ku i pewnie i po rosyjsku "Rajnchajstgebot"). Dopiero go zaskoczysz i wyjdzi
          > esz na prawdziwego znawcę.

> Ciekawa jestem, co Ci odpowie:-) . Napisz o tym, proszę.

Dobra, sprobuje:-)

To moskiewska knajpa tej samej firmy:
          www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=shHAyoYyt9M#!
          • eva15 Re: Czy niemieckie piwo jest u was niemieckie? 11.03.13, 00:26
            Ooo, jeśli to ci sami, co w tym linku, to wygląda na to, że to autentyczna knajpa bawarska:

www.maximilians-brauwiesen.de/startseite_aktuelles.html

A kto jak kto, ale właśnie Bawarzy od 5 wieków pilnują nieprzerwanie tradycji czystego piwa bez żadnych dodatków.
            Tym bardziej właściciela zaskoczysz, gdy zapytasz go o "Rajnchajstgebot"). Mam nadzieję, że jeśli to Niemiec, to Cię doceni jako znawcę i da parę piw za darmo!
      • mongolszuudan Re: Zeby propaganda nie dzialala, troche na wesio 12.03.13, 15:52
        Probowal niemiecki biznes siebie u nas w jekaterynburgu w budownictwu - i ogromnym, jeszcze przed ostatnim kryzisem, lecz to skonczylo sie fejerycznym fiasko. A nasi budownicze firmy wspaniale nie tylko przyzyli ten kryzis, lecz i zarobili w te czasy, i co najwazniej, w odroznieniu od Niemcow nie rzycili swojej pracy, lecz budowali i buduja tak jak przy Chruszczowie i Brezniewie nie budowali. Inna sprawa - co takie buduja. Swoim super-urbanistycznym stylem, swoimi zasranymi sky-scraperami oni juz absolutnie zepsuli wyglad naszego miasta, ktore faktyczne jest rowiesnikem Peterburga, a niektorze rejony miasta nawet sa bardziej starze niz Peterburg przynajmniej na pol-wieka.
    • borrka Bezgranicznie ufam Effci... 10.03.13, 23:23
      Ale lubie tez sprawdzac.
      I oto czego sie dowiedzialem u zrodel, czyli w gazetce Nowy Kaliningrad:

1.Zainteresowanie ruchem bezwizowym ze strony Rosjan jest ponad dwa razy wieksze, niz ze strony polskiej.
      2.Nie idzie o jakas glupia turystyke, lecz graniczny handel - dla Polakow glownie benzyna АИ 95, dla Rosjan mieso i przetwory mleczne. Pojawiaja sie ciekawe plany wspolpracy w zakresie przemyslu drzewnego (meble z Polski).
      3.Wprawdzie dane dotyczace bezrobocia w Kaliningradzie sa zupelnie chaotyczne - od 1.5 do ... 8%, ale jakas robota za 2000...3000 zlotych brutto, generalnie raczej jest. Jest rowniez plan UE aktywizacji polskich bezrobotnych w Kaliningradzie za unijna kase.

Dlaczego byli kolchoznicy z Mazur nie pala sie do pracy w Kaliningradzie ?
      Podejrzewam, ze lepiej zyja z przemytu i pracy na czarno w uslugach turystycznych - Mazury stanowia niemal jedyne zaplecze turystyczne dwumilionowej Warszawy...
      Moga rowniez nie miec ZADNYCH kwalifikacji, poza konsumpcja C2H5OH.
      A to nawet na rubiezach Matuszki nie zawsze wystarcza.

Jakby nie bylo, zainteresowanie chyba zerowe.
      I cieszy spokojne i partnerskie podejscie, calkiem inaczej, niz na forum.
      Szacun, kaliningradcy Matuszkanistas!
      • eva15 Bezgranicznie ufam Effci. I słusznie, bo ja ci dam 10.03.13, 23:30
        I słusznie, bo ja ci dam skrzydła i wreszcie pozbawisz się kompleksu Putina . Mam powtórzyć wiersz Kochanowskiego?
        Ja dbam o twoją psyche po przejściach, borrcia . Zwierzyłeś mi się odnośnie operacji i ja to doceniam, szanuję i pomagam ci jak mogę:-)
        • j-k Tylko blagam... 10.03.13, 23:37
          zajmij sie USA, Niemcami - no czymkolviek...
          a nie Kaliningradem ktorego specyfiki nie znasz...

na pocieszenie dodam, ze wiekszosc Rassijan tez specyfiki tej oblasti nie znajet...

lacznie z centralnym rzadem w Moskwie.
          • borrka Oburzajaca arogancja Doktora! 10.03.13, 23:47
            Effcia zupelnie tak samo nie zna specyfiki dowolnego miejsca w FR, wiec ma swiete prawo wypowiadac sie o Matuszce:
            od Kamczatki, przez Miedwiekowo, po Kaliningrad.
            Jest niczym Krylow.
            • eva15 Re: Oburzajaca arogancja Doktora! 11.03.13, 00:00
              Jasiu- głuptasiu nawet słowa Rossijanie/Rossija nie potrafi napisać prawidłowo, więc widzę, że trafiłeś na dobrego kompana! On uszanuje cię jako znaffffcę Matuszki. Jasiu- głuptasiu podobnych mu speców szybko rozpozna od "okieanu" aż po ... wpisz, co życzysz:-)
              • eva15 Re: Oburzajaca arogancja Doktora! 11.03.13, 00:01
                Np. aż po Zoliborz, ale oczywiście nie chcę niczego narzucać. Tylko tak przypadkiem przyszło mi do głowy...
              • j-k belkot , dziecino. 11.03.13, 00:05
                eva15 napisac chciala:
                Szanowny Pan Doctor nawet słowa Rossijanie/Rossija nie potrafi napisać prawidłowo

potrafi, dziecie :)
                trawertujac cyrylice na latinke pisze sie fonetycznie:)

i jest np. RASSIJA, RASSIJANIE i MALADJEC :))))
                • edek_vilola Re: "Rosja jest najwazniejsza" 11.03.13, 00:38
                  Parafrazuje slowa Kaczynskiego na temat Polski, bo przeciez to ma wynikac z tego i z innych licznie zakladanych tu watkow. Cieszy, ze Okreg Kaliningradzki (nie bylem) staje sie tak wspanialym miejscem, "Hong-Kongiem" poludniowego Baltyku, a moze i calego.
                  W Malmö zyje sie pewnie jeszcze znacznie lepiej, ale tam nie ciesza oka zlote kopuly cerkwii, polyskujace w sloncu, wiec pozytywne wrazenia sie w sumie wyrownuja. A do tego ow lekki "powiew wschodu" niemal Chin (mozna pewnie tam spotkac Tadzyka lub Kazacha latwiej niz w Gdansku).
                  • 5magna Re: "Rosja jest najwazniejsza" 11.03.13, 01:01
                    W Malmo to jest shit. Miasto ludzkich odchodow z calego swiata.....

www.patriot.nu/notis.asp?notisID=1300
                    • 5magna Re: "Rosja jest najwazniejsza" 11.03.13, 01:05
                      16 letnia dziewczyna zamordowana w drodze do szkoly. Policja szuka murzyna.....

www.nordfront.se/vit-16-arig-flicka-mordad-pa-vag-till-skolan.smr
    • przyjacielameryki Re: Co propaganda robi z ludźmi... 11.03.13, 18:00
      e.va15 napisał(a):

> Natomiast w przygranicznych terenach polskich (woj. warmińsko-mazurskie) bezr
      > obocie sięga prawie 24 %, czyli wśród młodych pewnie 40-50%. Polscy bezrobotni,
      > w tym i z tamtych obszarów jadą na Zachód, nierzadko na straszną poniewierkę.
      > Bez języka wykonują najgorsze prace, częto wyzyskiwani przez innych Polaków, al
      > bo w Niemczech przez Turków, w GB przez Arabów, żyją z dala od domu w warunkach
      > urągających resztkom przyzwoitości.
      >
      > Tymczasem w wwarmuińsko-mazurskim jest praca o rzut beretem, bez konieczności p
      > orzucania ojczyzny i domu rodzinnego i to w dodatku w języku Polakom jeśli mało
      > znanym, to łatwym do wyuczenia, bo tak podobnym do własnego. Praca dla robotn
      > ików wykwalifikowanych, dla pracowników umysłowych a nie zmywak u Turka czy Ara
      > ba na Zachodzie.

Boże ale ty masz wiedzę, ale ty siejesz propagandę na tym forum. Pytanie cały czas jest to samo - dla kogo to robisz???
      A tak dyskusja dalej to koszmar.

Ci bezrobotni to w 60% pracownicy dawnych PGR-ów bądz ich dzieci. Nastąpiło tam dziedziczenie biedy i wykluczenia społecznego i zawodowego. Ta uwielbiana przez ciebie formacja(komunizm) poprzez min. PGR -y całkowicie zniszczyła mentalność ludzi, ich jakąkolwiek inicjatywę, przedsiębiorczość czy potrzebę edukacji. Ci ludzie następnie przekazali swoją "wiedzę" własnym dzieciom . . . . . ! To jest już niestety stracone pokolenie i dużo w tym winy władzy, że nie potrafiła wyrwać tych ludzi z tego niewolnictwa, tej próżni umysłowej zgotowanej przez komunizm. Ci ludzie, a takich jest większość wśród bezrobotnych w tamtym regionie nie nadają się już do żadnej pracy zorganizowanej, systematycznej i pozostaje im jedynie szmugiel i praca na czarno w turystyce mazurskiej, ale radzą sobie w tym nie najgorzej. Młodzi, niezle wykształceni jeżeli maja gdzieś wyjeżdżać to wyjadą zawsze na Zachód i nie będę tego uzasadniał bo to oczywistość. Na Wschód na stałe nikt nie wyjeżdża a dobrej pracy w OK nie ma obecnie, o wygodzie życia już nawet nie wspominam. Powinnaś to propagandystko rozumieć - ty nie wyjechałaś do OK czy jakiegokolwiek regionu Rosji, fantastycznej Moskwy czy Petersburga tylko pojechałaś do Niemiec. Dlaczego sama nie wyjechałaś do Rosji i dlaczego tak się dziwisz Polakom, że wyjeżdżają do Wlk. Brytanii, Irlandii czy Niemiec???? Hipokryzja poplątana z propagandą , głupotą i bezczelnością. Polacy jeżdżą do pracy do Rosji, ale głównie do dużych miast a wynagrodzenie w Rosji na takim samym stanowisku jakie piastował w kraju musi być 2-3 krotnie wyższe od tego krajowego. Rosjanie jeżeli potrzebują dobrych fachowców muszą płacić gigantyczne wynagrodzenia bo inaczej nikt by tam nie przyjechał. A jak myślisz, dlaczego? Pewnie z powodu niezwykłej wygody życia, wysokiej kultury i wysokiej cywilizacji!!

Ps. Polacy już zaproponowali Rosjanom np. pomoc w budowie przez polskie firmy stadionu na Mistrzostwa Świata w piłce nożnej w OK. Więc być może nasi pracownicy będą jednak coś robić i zarabiać w OK, ale na pewno nie będą to ci bezrobotni z Warmii i Mazur.
      • 5magna Re: Co propaganda robi z ludźmi... 11.03.13, 18:18
        A budowy autostrad polskie firmy nie zaproponowaly Rosii?? Jezeli nie to szkoda. W koncu by Rosja miala swiatowej klasy autostrady.... (Z piasku)
        • misterpee Re: nie cenzuruja mnie 11.03.13, 18:25
          ale blokuja za spam, (kiedy wspomne tabu)
        • przyjacielameryki Re: Co propaganda robi z ludźmi... 11.03.13, 18:31
          5magna napisał(a):

> A budowy autostrad polskie firmy nie zaproponowaly Rosii?? Jezeli nie to szkoda
          > . W koncu by Rosja miala swiatowej klasy autostrady.... (Z piasku)

Bredzisz. Coś tam obiło ci się o ucho i robisz z tego pewnik. Owszem, było trochę nieprawidłowości ale to dotyczyło małych fragmentów i są już usunięte(ważne że nieprawidłowości zostały wcześnie wykryte). Polskie firmy budujące autostrady to bardzo profesjonalne firmy, ja jeżdżę po tych autostradach i są ładniejsze od tych niemieckich. Polacy wybudowali by dużo lepiej i taniej. Słyszałeś o budowie stadionu w Petersburgu? To się dowiedz:
          stadiony.net/aktualnosci/2013/01/petersburg_audytorzy_wykryli_ogromne_nieprawidlowosci_na_budowie
          Polacy zrobiliby by to o niebo lepiej, szybciej i taniej. Nasz Narodowy to perełka.

• walter622 Masz na mysli "brodzik" ? 11.03.13, 22:46
            przyjacielameryki napisał:
            > Nasz Narodowy to perełka.

Domyślam się, że mówiąc o tej "perełce" to chyba masz na myśli "brodzik" ? (16.10.12)
            Całkiem niezły obciach. Tak to jest gdy zarządzanie takim obiektem powierza się jakiemuś damskiemu fryzjerowi.

www.youtube.com/watch?v=q6agQCsc2MY
            > Owszem, było trochę nieprawidłowości

Owszem, było i to sporo.
      • borrka Przyjaciel ujal to trafnie: 11.03.13, 18:29
        Bezrobotni z mazurskich PGR, albo do niczego sie nie nadaja, gora dorywcza prac plus drobne kombinacje (miedzy jedna flaszka, a druga), albo ich ambicje siegaja wyzej, niz Kaliningrad.

Bo praca w Obwodzie nie rozwiazuje problemow, a pozwala jedynie przetrwac.
        Ci najbardziej przesiebiorczy emigruja ... do Warszawy.
        Znam pare takich osob - stanowia duza konkurencje dla Warszawiakow.
        Sa bardzie zdeterminowani i sklonni do wyrzeczen, gdy widza perspektywe.
        Praca w Kaliningradzie perspektywy nie daje.
        To dla nich wegetacja, tyle, ze nie glodowa.

Pomysl pracy w Obwodzie jest groteskowy.
        • eva15 Re: Przyjaciel ujal to trafnie: 11.03.13, 18:45
          To fakt, prawdziwą perspektywę daje tylko zachodni zmywak!
          • borrka Tak, bo kasa wieksza. 11.03.13, 19:01
            W Kaliningradzie, tez raczej zmywak dla czlowieka bez kwalifikacji.
            • 5magna Re: Tak, bo kasa wieksza. 11.03.13, 19:18
              Jedz na Ukraine kozly branzlowac. Placa dobrze....
            • eva15 Re: Tak, bo kasa wieksza. 11.03.13, 19:36
              Większa kasa? Czyżby? Jak jedziesz na zmywak, to żyjesz na dwa domy, masz podwójne koszty plus koszty przejazdu/przelotów. Jak przeleziesz do OK ze swej przygranicznej chałupy, to wieczorem możesz wrócić do domu. Koszt tyle co bilet na autobus lub za darmo rower (w zależności od odległości) .
              • borrka O emigrantach tez masz slabe pojecie, Effciu. 11.03.13, 19:50
                To ci, spiacy po 10 w jednym pokoju i pracujacy na Wyspach 12/24 przywoza kase.
                Potem, na przyklad, budke z kielbaskami otworza:)))
                Domniemany, bo przeciez nie ma ich w praktyce, gastarbejter w OK, NIC nie bedzie w stanie zaoszczedzic ze swoich, powiedzmy, dwu tysiecy zlotych.

Ten pomysl jest zupelnie nierealny, bo tacy ludzie pracowac nie praktykuja.
                To ich prawdziwy problem, a nie bezrobocie.
                • eva15 Fakt, nigdy nie emigrowałam!!! 11.03.13, 20:06
                  borrka napisał:

> To ci, spiacy po 10 w jednym pokoju i pracujacy na Wyspach 12/24 przywoza kase.
                  > Potem, na przyklad, budke z kielbaskami otworza:)))

Borrcia zatrzymałeś się na okresie "Tygrysów Europy". Dziś budka nie wygra już konkurencji z fast foodami, marketami i innymi zarazami. No chyba, że jest to Budka Suflera!

> Ten pomysl jest zupelnie nierealny, bo tacy ludzie pracowac nie praktykuja.
                  > To ich prawdziwy problem, a nie bezrobocie.

No popatrz, tu akurat sią z tobą zgadzam. Dziesięciolecia "przejściowego bezrobocia" (cytat z nieocenionego borrci) zabiły w wielu z tych ludzi zdolność funkcjonowania w zdyscyplinowanych strukturach i i reżimie obowiązków. No i zniszczyły dawne umiejętności.
                  • borrka Nieznajomosc realiow... 11.03.13, 20:19
                    To Twoj elementarny problem, Effciu.
                    I potem probujesz przykrawac rzeczywistosc do swych wobrazen.
                    No i wychodzi, jak wychodzi :)
                    • eva15 Borrcia, głupio ci wyszło 11.03.13, 20:41
                      i koncept ci się uciął...
                      • borrka Mylisz sie, Effciu... 11.03.13, 20:58
                        Co, jak co, ale o pracy w Matuszce wiem wiecej, niz 99.9% forumowiczow.
                        Co wiecej, od dawna z niej dobrze zyje.
                        Dlatego bawi mnie koncepcja saksow w Kaliningradzie:))
                        • eva15 Chcesz się założyć, borrcia? 11.03.13, 22:22
                          Już nawet GW wypisuje, że w OK ruszają wielomiliardowe inwestycje. Ty chowasz głowę w piasek i dodatkowo zaciskasz oczęta wierząc, że jak nic nie widzisz, to tego nie ma.
                          To jest i Walter, który tam działa zawodowo potwierdza, co już i prasa będni. Walter boleje nad tym, że dzięki skutecznej propagandzie rożnych borrciów polskie firmy nie biorą udziału w tych ogromnych przedsięwzięciach.
                          Gdy już ruszą te wszystkie zakłady, fabryki i gdy będzie wokół nich powstawać infrastruktura usługowa, będzie to szansa przynajmniej dla polskich pracowników, skoro przedsiębiorcy swoje 5 minut przespali.
                          Ja mogę się z tobą założyć borrcia, że jeśli w jewrokołchozie nie nastąpi cud, to przyjdą czasy, gdy Polacy będą chcieli jeździć na saksy do Rosji. Problem w tym, że Rosja planuje zamknąć rynek pracy od 2015 r. No ale może dla białych ludzi z "Zachodu" będzie robić wyjątki. Podejrzewam, że dla tych z rzeczywistego Zachodu napewno będzie robić, bo potrzebuje know-how. No ale zawsze można skoczyć za Odrę i tam się zameldować:-)
                      • 5magna Re: Borrcia, głupio ci wyszło 11.03.13, 20:59
                        Jednak dla niego te kozly to najlepsza robota. Za zona nie bedzie tesknil bo koz tez tam bez liku....
                      • darekvtb Special for Eva! 11.03.13, 21:02
                        Oto wysmienity tekst - krytyka (pochwala?) Thomasa Friedmana:
                        пo-рyccки
                        Niestety, w pospiechu nie zdazylem znalezc oryginal tekstu z "The New York Times", ktory omawia autor.. :-(
                        Moze ty go znajdziesz?
                        • eva15 Re: Special for Eva! 11.03.13, 21:58
                          Dzięki, dam głos, jak przedukam (jak mawia borrcia).
                        • eva15 Special for Darek! 11.03.13, 23:08
                          Darku, przedukałam. Friedmana uważam bardziej za speca od propagandy niż rzetelnego analityka. On zamiata chwostem jak nasz borrcia , tyle że na innym zupełnie forum i w innym wymiarze. Takie wrażenie odnoszę od dość dawna, a jego niedawna książka o tym, jak to Polska i Turcja będą wkrótce trzęsły Europą tylko mnie w tym utwierdza.

Trochę podobnie jest z tym artykułem.

Są tu półprawdy skutecznie wymieszane z tezami propagandowymi gmatwającymi dojście do prawdy. Faktem jest, że złe zbiory mogą być przyczyną zamieszek. czy wręcz rewolucji. Nieprawdą jest, że to głównie one spowodowały wybuch w Afr. Płn. i w Syrii.

Bogata i syta do rozpuku Libia nie upadła dlatego, że miała za mało pszenicy. Protestujący na placu Tahir w Egipcie nie mieli na szyldach napisanych haseł o braku pszenicy, lecz o braku demokracji. Do walki wezwał ich internet - tam też nie było mowy o pszenicy. O Syrii to już nawet szkoda gadać. Trudno opłacane przez Zachód islamskie bandy nazwać głodującymi syryjskimi chłopami.
                          Teza jest ostro naciągana mocno ale sprytnie - bo zapewne w niektórych krajach takich jak Egipt ceny ziarna są bardzo poważnym problemem.
                          A teraz po "demokracznych" rewolucjach te ceny będą problemem dla wszystkich, nawet dla niedawna jeszcze bogatej Libii. O tyle autor ma rację przewidując upadek i nędzę świata arabskiego. Tylko - JAK do tego doszło?
                          • eva15 Re: Special for Darek! 11.03.13, 23:09
                            Artykułu w NYT szukać nie będą, uważam, że szkoda czasu.
                          • darekvtb Re: Special for Darek! 12.03.13, 10:57
                            Dzieki za odpowiedz. Tez mam takie wrazenie. Friedman chce cala wine za upadek tych krajow zwalic na pogode! Twoja odpowiedz bardzo koreluje z wiekszoscia komentarzy pod artykulem. Rosjanie nie dali sie wprowadzic w maliny :-)) Friedmana znaja nie od dzis!
                            Ciekawa jest mysl o rosnacym strategicznym znaczeniu zywnosci. Jakikolwiek kraj zalezny od dostaw zywnosci mozna rzucic na kolana jeszcze szybciej niz poprzez machinacje finansowe..
                • mongolszuudan Re: O emigrantach tez masz slabe pojecie, Effciu. 12.03.13, 16:06
                  > Domniemany, bo przeciez nie ma ich w praktyce, gastarbejter w OK, NIC nie bedz
                  > ie w stanie zaoszczedzic ze swoich, powiedzmy, dwu tysiecy zlotych.

Gastarbeiter w Rosji moze zaoszczedzic bardzo duzo, jesli bedzie zgodny mieszkac jak mieszkaja w Rosji gastarbajterze z Azji. A jak ty piszez gastarbajterze z Polski na Wyspach mieszkaja tak samio gastarbajterze z Tadzykistanu w Rosji. Wiec nie ma zadnej roznicy. Na Wyspach placa troche wiecej, lecz Rosja obok. Faktycznie zadnych strat na droge.
          • przyjacielameryki Re: Przyjaciel ujal to trafnie: 11.03.13, 22:27
            eva15 napisała:

> To fakt, prawdziwą perspektywę daje tylko zachodni zmywak!

Ty jednak masz umysł pantofelka. To że sama sobie kompletnie nie poradziłaś w Niemczech, a widać to z każdego twojego postu, wcale nie wynika że Polacy też sobie nie radzą
            na emigracji. Wg. najróżniejszych badań i statystyk np. w Wlk Brytanii czy Irlandii, Polacy jako grupa społeczna korzystają poniżej norm ze świadczeń socjalnych(Brytyjczycy, Irlandczycy korzystają więcej, tak więc Polacy nie są żadnym obciążeniem)), są bardzo pracowici, są dobrymi pracownikami a przedsiębiorcy brytyjscy są zachwyceni. Nie są zachwyceni miejscowi robotnicy, ale to normalka. Generalnie, Polacy pokazują się z jak najlepszej strony, pokazują, ze potrafią dobrze i wydajnie pracować a to największa wartość na Zachodzie. Oni są jednocześnie w przeciwieństwie do ciebie tym właściwym łącznikiem pomiędzy Polską a Wlk. Brytanią, Irlandią a Polską i oczywiście Niemcami a Polską . I pamiętaj, ja mam na prawdę bliskie kontakty z Niemcami, Polakami emigrantami z lat 80-tycvh(już Niemcami) i wiem dużo o Niemcach i Niemczech, bo mam to prawie na co dzień!!!!!
            • 5magna Re: Przyjaciel ujal to trafnie: 12.03.13, 00:14
              Czy jest jeszcze jakis inny kraj w Unii aby wyjechalo z niego 10% ludzi do zmywaka czy za chlebem???
              • 5magna Re: Przyjaciel ujal to trafnie: 12.03.13, 00:26
                Najlepiej to bylo jak tych Polakow z Anglii ci Meksykanie w Cancun nie wpuscili na prelekcje i prezentacje. Popatrzyli na polski paszport i powiedzieli aby wsiedli do autobusu i zawioza ich z powrotem do hotelu. Pomysleli pewno tak: Te dziady z Polski zjedza obiad, wychlaja, wezma te $70 prezentu a szansa aby cos kupili to jest "0". Ta Polka to byla zdruzgotana. Nie mogla takiej obelgi przezyc. Az przykro bylo patrzec.... PS. Rosjanie byli mile widziani na rowni z Kanadyjczykami, Niemcami itd. Polowa Dominican Republic "nalezy" do Rosjan. Najwieksze centra handlowe sa w rosyjskich rekach.....
            • walter622 Re: Przyjaciel ujal to trafnie: 12.03.13, 07:52
              > Ty jednak masz umysł pantofelka.

Najwidoczniej uskrzydlony pochwałą borrata wypisujesz kolejne kompletne kretynizmy.
              W czasach ruchu bezwizowego raz utknąłem na kilka dni na przejściu w Mamonowo.
              Tak więc miałem możliwość poznać z bliska problemy tych ludzi, którzy w tej kilkunasto-kilometrowej stali. W śród nich było między innymi młode małżeństwo bezrobotnych nauczycieli z tamtych okolic. Tak więc swoją pisaninę możesz o kant d. potłuc.

"Jest dobrze, będzie jeszcze lepiej" !!!
      • johnny-kalesony Re: Co propaganda robi z ludźmi... 12.03.13, 14:32
        Jeśli chodzi o pomoc polskich firm w budowie stadionów, to niewątpliwie bardzo by im się przydała. Na przykład stadion w Petersburgu po 6-ciu (sześciu!) latach budowy wygląda tak:

stadiony.net/w_budowie/rus/gazprom_arena

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • 5magna Re: Co propaganda robi z ludźmi... 12.03.13, 15:35
          Z dwojga zlego chyba lepiej budowac dlugo a dobrze. Piramidy egipskie stoja do tej pory. Polskie budowy rozpadaja sie po pary latach. Nie warto ryzykowac z brac polskie firmy, lepiej zaplacic wiecej i miec 1 klase. Mp. W Rosji jest 140 firm budujacych domy z tego polowa to z zachodniej Europy. Jest nawet jeden potentat z Kanady. Finski concern YIT moze zbudowac stadion (dzialaja w Rosji juz od 40 lat), nawet kandyjski Lavalin (ci co wycofali sie z gazportu, mieli byc glownym wykonawca) zbuduje dobry stadion. Zbudowali w Monrtealu na Olimpiade w 1976 .

english.yit.ru/
          www.snclavalin.com/about.php?lang=en
          • johnny-kalesony Re: Co propaganda robi z ludźmi... 12.03.13, 15:44
            Kiedyś w szkole podstawowej miałem kolegę, który został w tej samej klasie nas drugi rok. Na pytanie, dlaczego repetuje, odpowiedział, że "woli wszystkiego nauczyć się dokładnie".

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
            • 5magna Re: Co propaganda robi z ludźmi... 12.03.13, 16:14
              Lepiej dac prace takiej YIT co buduje juz w Rosji od 40 lat. Jak by knocili to juz by ich nie bylo. Niz jakims patalachom z Polski co nawet u siebie nie potrafia nic dobrze zrobic.... To ze Polacy zbuduja taniej to co? Nie bierze sie najtanszej firmy bo "chytry dwa razy traci".
              YIT obchodzi 100 lat istnienia. Sa zwiazani z rosyjskimi firmami i sa w Rosji juz od 1960 roku. Buduja na calym swiecie. Polskie firmy to maja tylko szanse wybudowania wychodka gdzies tam w Rosji....Ps. A jeszcze do tego pluja na Rosje caly czas.... Dalej jazda na drzewo...

www.yitgroup.com/YIT_GROUP/about-us/YIT-in-brief/history
              • johnny-kalesony Re: Co propaganda robi z ludźmi... 12.03.13, 16:26
                Czy Polacy zbudują taniej? Prawdopodobnie tak. Na pewną nie rozkradną, nie będą słaniać się w pijackim amoku po terenie budowy.
                Będę okrutny, ale muszę uczynić zadość prawdzie i napisać: ostatnio, w przeciągu jakiś 4-5 lat oddano w Polsce kilka (sześć albo siedem?) reprezentacyjnych stadionów. Niedługo zostanie ukończony ósmy, w Zabrzu. Przebudowa stadionu w Chorzowie niestety przeciąga się, ale jest to obiekt z lat 50-tych, więc nastręcza sporo problemów konstrukcyjnych
                A propos wychodków: Polacy nie mają czego tam szukać, bo w Rosji zamiast waterclozetu mają dziury w podłodze. Sam widziałem na zdjęciach ze stadionu w Moskwie.

Pozdrawiam
                Keep Rockin'
                • 5magna Re: Co propaganda robi z ludźmi... 12.03.13, 16:35
                  Wezcie Finow aby wam budowali dobrze a nie partaczyli. Problem jast taki ze przy Finach to nie da nie nakrasc i przekrecic. Finlandia to najmniej zkorumpowany kraj na swiecie. Zaraz po niej stoi Kanada i Australia...

www.yit.pl/
                  • 5magna Re: Co propaganda robi z ludźmi... 12.03.13, 16:40
                    YIT zbudowalo budynek ambasady Kanady w Warszawie. Kanada wiedziala kogo wziac....

www.yit.pl/yit_pl/referencje/listy-referencyjne
                    • romrus Re: Co propaganda robi z ludźmi... 12.03.13, 17:05
                      5magna napisał(a):
                      > YIT zbudowalo budynek ambasady Kanady w Warszawie. Kanada wiedziala kogo wziac.

YIT buduje od Petersburgu do Jekaterinburgu.
                      yitspb.ru/
                      • mongolszuudan Re: Co propaganda robi z ludźmi... 13.03.13, 18:38
                        Naprawde Finnowie cos tam buduja u nas w Jekaterynburgu? Budowniczy rynek w naszym miescie troche znam - i w pierwszy raz jednak slysze cos o Finnach.
                        • przyjacielameryki Re: Co propaganda robi z ludźmi... 13.03.13, 18:47
                          mongolszuudan napisał:

> Naprawde Finnowie cos tam buduja u nas w Jekaterynburgu? Budowniczy rynek w nas
                          > zym miescie troche znam - i w pierwszy raz jednak slysze cos o Finnach.

Cha!, cha! Brawo Mongoł! Przyłapałeś romrusa na kolejny kłamstwie. A z twojego postu brzmi to już bardzo wiarygodnie.

Ps. A ja słyszałem i gdzieś czytałem, że Jekaterynburg to bardzo ładne miasto!
                          • romrus Re: Co propaganda robi z ludźmi... 13.03.13, 20:50
                            > Cha!, cha! Brawo Mongoł! Przyłapałeś romrusa na kolejny kłamstwie. A z twojego postu brzmi to już bardzo wiarygodnie.

Dla ciebie wszystko wiarygodnie brzmi, jesli pasuje do twoich urojen.

Na klamstwie mi nikt nie zlapal i nie zlapie z prostego powodu - bo nie klamie.

Зaкрытoе aкциoнернoе oбщеcтвo «ЮИТ Урaлcтрoй»

www.yit.ru/Content.aspx?path=15612;15617;15863;35849
                          • walter622 "pa" - dałeś ciała 13.03.13, 23:56

> Przyłapałeś romrusa na kolejny kłamstwie.

"Przyjacielu" dałeś w sposób popisowy ciała. Romrus z Mongołem potraktowali ciebie jak smarkacza. O firmie Yitural ("ЮИТ Урaлcтрoй") rzecz jasna nic nie wiedziałeś, ale się
                            wymądrzałeś -:)))))
                            www.yitural.ru/objects-done
                            > Cha!, cha!
                            No właśnie . Cha! Cha!
                        • romrus Re: Co propaganda robi z ludźmi... 13.03.13, 20:52
                          mongolszuudan napisał:

> Naprawde Finnowie cos tam buduja u nas w Jekaterynburgu? Budowniczy rynek w naszym miescie troche znam - i w pierwszy raz jednak slysze cos o Finnach.

Зaкрытoе aкциoнернoе oбщеcтвo «ЮИТ Урaлcтрoй»
                          www.yit.ru/Content.aspx?path=15612;15617;15863;35849
    • wojciech.2345 Re: Co propaganda robi z ludźmi... 12.03.13, 19:34
      e.va15 napisał(a):
      > Tak sobie na poprzednim wątku wesoło dyskutowaliśmy o Kaliningradzie i wyszło n
      > a to, że bezrobocie wynosi w oblasti (OK) ca 1.3%. Zajrzałam do linku podanego
      > przez Romrusa i faktycznie - bezrobocie 1.3% , w liczbach to raptem 6. 715 lu
      > dzi przy 11. 599 wakatów, czyli wolnych miejsc pracy do objęcia.
      ----------------------------------
      Effciu,
      praca w Kaliningradzie to uprawianie pól pokrzyw.
      I to chcesz zaproponować Polakom?

Ty nie wiesz o czym mówisz.
      • 5magna Re: Co propaganda robi z ludźmi... 12.03.13, 20:25
        Padnijcie na kolana i blagajcie to moze YIT zbuduje cos dla tych ludzi w Polsce za darmo z litosci.....

trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,13542620,Szczury__grzyb__bez_wody_i_ogrzewania__Tak_zyja_w.html#BoxSlotIIMT
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka