Dodaj do ulubionych

Czarni Żydzi

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 01:48
Właśnie ciekawy jestem jak się żyje falaszom w Izraelu czy ktoś zna jakieś
artykuły o ich sytuacji w nowej ojczyźnie ?
A najlepiej gdyby mieszkańcy Izraela wypowiedzieli się na ten temat, w końcu
będą to informacje z pierwszej ręki :)
Obserwuj wątek
    • Gość: axx Re: Czarni Żydzi IP: 209.136.102.* 22.07.04, 06:42
      Na ten temat byl kiedys artykul w tygodniku "Nie".
    • fredzio54 Re: Czarni Żydzi 22.07.04, 06:58
      Chce sie doczekac na Murzynskiego papieza przyjazd do Polski na Jasnej gory
      Amen Izrael
      • Gość: Bleman Re: Czarni Żydzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 12:32
        Ja też nie mogę się doczekać na czarnego papierza była by to ciekawa odmiana po
        wiekach na zmianę włochów i włochów :D a pozatym Afrykanie stanowią znaczny
        odsetek chrześcian na świecie, to czemu nie.

P.S.
        Czy to miala być jakaś prowokacja lub usprawiedliwienie pewnych działań ;)
    • Gość: . Re: Czarni Żydzi+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 22.07.04, 07:53
      Pracuja na czarno.
      • Gość: !!! Re: Czarni Żydzi+ IP: 195.152.54.* 22.07.04, 17:33
        swego czasu byla wielka afera, wykazujaca jak wielkimi rasistami sa zydzi,
        stacje krwiodawstwa w israelu pobieraly krew od "kolorowych" ale niemal
        natychmiast wylewaly do sciekow,
        • Gość: . Re: Czarni Żydzi+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 22.07.04, 18:11
          Ale robili to delikatnie,by nikt tego nie widsial?
        • Gość: dana33 Re: Czarni Żydzi IP: *.broadband.actcom.net.il 22.07.04, 18:16
          mysle, ze to jedna z najlepszych emigracji do israela.
          zrobili w ciagu niewielu lat ogromny skok. zostali przeniesieni w ciagu doby
          doslownie z dzungli w zupelnie inny swiat (oprocz tych, ktorzy wedrowali na
          piechote z etiopii przez sudan). trzeba ich bylo uczyc wszystkiego od a.
          jednoczesnie znali zydowska tradycje, modlitwy, historie. euforia byla wtedy
          ogromna. ale to pojetni bardzo ludzi i inteligentni, wciagu ciut wiecej niz 10
          lat: ucza sie na uniwersytetach, sa lekarzami, urzednikami, prowadza samochody,
          nu, nie roznia sie absolutnie niczym od wszystkich innych israelczykow. sa moze
          bardziej spokojni, nie mowia uzywajac rak :), dziewczyny sa po prostu sliczne.
          ta historia z oddawaniem krwi byla bardzo niemila. ale wiadomo, ze w afryce
          grasuje aids, nie pamietam dokladnie jak to bylo, bo to juz baardzo dawno (ale
          ty wiesz, ze sa tu na forum tacy, co uwielbiaja wyciagac stare historie i
          przedstwiac je jako te dzisiejsze i ciagle jeszcze trwajace), ale zdaje sie, ze
          znaleziono w paru dawkach krwi aids, wiec dla wiekszego bezpieczenstwa, po
          prostu wyrzucano je automatycznie, nie mowiac nic czarnym obywatelom israela o
          tym, zeby nie ranic ich uczuc. to bylo glupie, ale po zbadaniu sprawy zostali
          przeproszeni i prawde mowiac, ja juz wogole o tym zapomnialam. ale !!! nie....
          nu, jego to najbardziej zabolalo.... :)
          • bob1111 Re: Czarni Żydzi 22.07.04, 19:48
            Gdzies slyszalem ze do Izraela wyemigrowala jakas niewielka grupa
            Afroamerykanow gdzies dawno temu 60/70 lata. Mieli sie nawracac (nawrocili
            sie ) na judaizm w ramach poszukiwania swiadomosci rasowej.
            Wynik byl nie byly rewelacyjne ale ciekawy jestem czy cos z tego zostalo.

Ma ktos jakies info.
            • lokman Re: Czarni Żydzi 22.07.04, 19:53
              Twierdzili, że są zaginionym plemieniem Izraela. Wyrośli na tej samej fali
              negacji biało-chrześcijanskiego społeczeństwa wśród Afroamerykanów, co The
              Nation of Islam Louisa Farrakhana i jego czarnych Panter.
            • Gość: dana33 do boba1111 IP: *.broadband.actcom.net.il 23.07.04, 00:19
              oczywiscie. nazywaja sielack hebrew i mieszkaja razem do kupy w dimonie. jesli
              sie nie myle, to dostali israelskie obywatelstwo.
          • Gość: Bleman Re: Czarni Żydzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 19:52
            Dana pocieszyłaś mnie :)
          • Gość: mirex Re: Czarni Żydzi IP: *.abhsia.telus.net 23.07.04, 00:12
            Gość portalu: dana33 napisał(a):

> mysle, ze to jedna z najlepszych emigracji do israela.
            > nu, nie roznia sie absolutnie niczym od wszystkich innych israelczykow.

wow, najlepsza emigracja?...co to za zapach?...propaganda sukcesu?
            z 90,000 zydow etiopskich w israelu 70% to analfabeci w hebrajskim, bezrobotnii
            to okolo 60% a wiekszosc zatrudnionych pracuje za marne grosze.
            jewishtoronto.net/content_display.html?ArticleID=112533
            • Gość: dana33 Re: Czarni Żydzi IP: *.broadband.actcom.net.il 23.07.04, 00:23
              szanowny mirexie. po pierwsze nie napisalam najlepsza emigracja tylko jedna z
              najlepszych. a po drugie, to oczywiscie ty i jewishtoronto maja lepsze
              wiadomosci. za marne grosze to my tu wszyscy pracujemy, porownujac np do usa.
              natomiast porownujac do zarobkow w polsce, nu, to nie tak zle my tu zarabiamy.
              no i np nasza sluzba zdrowia, z ktorej korzystaja rowniez emigranci z etiopii,
              jest duzo lepsza i od usa i od polski. ale lepiej sprawdz w jewishtoronto.
              • Gość: mirex Re: Czarni Żydzi IP: *.abhsia.telus.net 23.07.04, 01:39
                szanowna dano, tak sie sklada ze autorka, dina kraft mieszka w tla aviv i
                piszaca dla JTA, i nie ma ze mna ani z toronto nic wspulnego.
                wydaje mi sie ze o zydach etiopskich w izraelu, dina kraft, ma troche wiecej
                pojecia od ciebie. ciagle powtarzam ze twoja opinia w tym temacie to czysta
                propaganda sukcesu.
                wiekszosc zydow etiopskich w izraelu zyje w ubustwie i nedzy tylko ze tobie
                wygodniej dostrzegac jedynie garsc tych ktorym sie powiodlo.

www.jta.org/page_view_story.asp?intarticleid=13924&intcategoryid=1#
                • Gość: dana33 Re: Czarni Żydzi IP: *.jazo.org.il 23.07.04, 08:56
                  nie mam watpliwosci, ze dina kraft wie wiecej ode mnie, nie tylko z zydach
                  etiopskich. mimo to, mam inne zdanie na ten temat. w israelu sa ludzie biedni,
                  nie tylko zydzi etiopscy. bezrobocie grasuje w israelu od 4 prawie lat, dzieki
                  intifadzie, jaka rozpetal arafat. i to nie tylko wsrod zydow etiopskich.
                  dla ciebie wszystko wiaze sie z pieniedzmi i poziomem zycia, jakie zapewniaja
                  pieniadze? piszac o jednej z najlepszych emigracji, nie mialam wogole na mysli
                  sytuacji finansowej poszczegolnych rodzin etiopskich. mialam na mysli ich
                  zdolnosc do przystosowania sie do bardzo specyficznych warunkow zycia, do
                  zaakceptowania nowej ojczyzny nawet w trudnych warunkach, do gotowosci sluzenia
                  w wojsku, do gotowosci do nauki i pracy, do ogolnie spokojnego trybu zycia i
                  chyba na pierwszym miejscu, do godnosci osobistej i szacunku dla drugiego.
                  i mimo naprawde nielatwego startu, powtarzam jeszcze raz: sa lekarzami, sa
                  urzednikami, ucza sie na uniwersytetach. czy 100% etiopskiej emigracji?
                  oczywiscie ze nie. a 100% polskiej/francuskiej/rosyjskiej/marokanskiej/irackiej/
                  amerykanskiej/angielskiej/you name it emigracji studiowalo i jest lekarzami?
                  • Gość: mirex Re: Czarni Żydzi IP: *.abhsia.telus.net 24.07.04, 04:11
                    Gość portalu: dana33 napisał(a):
                    >w israelu sa ludzie biedni,
                    > nie tylko zydzi etiopscy. bezrobocie grasuje w israelu od 4 prawie lat,
                    > dzieki intifadzie, jaka rozpetal arafat.

o tak, najlepiej zwalic wszystko na arafata, a co:)

"28.09.2000 r. Przywodca izraelskiej partii prawicowej Likud Ariel Szaron
                    odwiedzil Wzgorze Swiatynne w Jerozolimie. W miejscu tym mieszcza sie obiekty
                    kultu Zydow, chrzescijan i muzulmanow. - Wzgorze nalezy do Izraela - powiedzial
                    wowczas Szaron, co zostalo uznane przez Palestynczykow za prowokacje. Wybuchly
                    zamieszki, ktore przerodzily sie w druga intifade."
                    dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/03.23/Swiat/03/03.html
                    bezrobocie grasuje w izraelu i wynosi jakies 11%
                    zydzi etiopscy w 70% to analfabeci(w hebraiskim) a bezrobocie grasuje wsrod 53%
                    meszczyzn i 65% kobiet

mozesz mi podeslac jakis link, ktory potwierdzil by twoja opinie ze radza sobie
                    tak swietnie?
                    • Gość: dana33 Re: Czarni Żydzi IP: *.broadband.actcom.net.il 24.07.04, 14:28
                      szanowny mirexie. juz dawno napisalam, ze przestaje cokolwiek udawadniac.
                      podaje linki tylko wtedy kiedy ja chce je podac. wiec szukaj sobie dalej sam.
                      moja opinia oparta jet na tym co widze i w swojej dzielnicy, i w wojsku (mam 2
                      dzieci w wojsku i widze kto sa ich koledzy i kolezanki), i na ulicy i w
                      sklepach i urzedach. w szpitalach bywan tez dosc czesto. nie mam najmniejszego
                      zamirau przekonac cie do zmiany twojej pozycji i tej pani diny.
                      co do wizyty sharona na har habait, to oczywiscie masz swoje zdanie jak i
                      zdanie dziennika krakowskiego. moje ci jest absolutnie nie p[otrzebne.
                      • pan.scum Re: Czarni Żydzi 24.07.04, 14:30
                        Racja! maja nam wierzyc na slowo! Nawet jak klamiemy, to tez nam maja wierzyc,
                        bo wyrzniemy!
                        Shalom!
        • sol4000 Re: Czarni Żydzi+ 22.07.04, 20:46
          Gość portalu: !!! napisał(a):

> swego czasu
          wylewaly do sciekow,

to juz pozostan w tym rynsztoku, masz tam dobre towarzystwo!
    • Gość: neo czyzby nie wszyscy zydzi byli czarni? IP: *.dip.t-dialin.net 22.07.04, 20:35
      • koszalekopalek2 Nie, nie! Myli Pan kolor z dolą :-P 22.07.04, 20:41
        “byle kolor był CZERWONY. Byle dola była CZARNA” :-P
        • Gość: lala Re: Nie, nie! Myli Pan kolor z dolą :-P IP: 62.233.188.* 24.07.04, 14:12
          co?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka