Dodaj do ulubionych

Rosja - leader!

14.05.13, 09:33
Nie raz zadaja mi pytanie, dlaczego mieszkam w Rosji i nie wroce do Polski.
Jest sporo przyczyn, ale jedna z najwazniejszych to.. moje lenistwo!
Wybralem sobie dla zamieszkania kraj ktory jest na 1 miejscu na swiecie pod wzgledem ilosci dni wolnych od pracy w ciagu roku: 118 dni! A dodac nalezy jeszcze urlop (28 dni).
Jesli pojawi sie kraj gdzie dni wolnych jest jeszcze wiecej - prosze dac mi znac!
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Rosja - leader! 14.05.13, 10:12
      Hm, 118 + 28 = 146. Czasami się też choruje.
      Czyli pracuje się tak naprawdę pół roku.
      A nie mówiłem, że Rosja to gigantyczny socjal?

Ciekawe co na to renifery Igorka. Igorek wychodzi z igloo co drugi dzień
      by je nakarmić i wydoić. Biedne zwierzęta.
      • darekvtb Re: Rosja - leader! 14.05.13, 10:38
        "Czasami się też choruje.."

Z tym jest roznie..
        Oficjalnie chorobowe - to sa grosze. I firma, zeby zarazliwi nie siedzieli w biurze, doplaca zeby chory za te dni dostawal 50-100% normalnej pensji. Ja, dzieki firmie mam chorobowe w wysokosci 80% normalnych zarobkow, pod warunkiem ze choruje nie wiecej niz 14 dni w roku.
    • przyjacielameryki Re: Rosja - leader! 14.05.13, 10:21
      W korupcji, w zabójstwach na 100 000 mieszkańców, w krótkim okresie życia głównie mężczyzn, w dynamice rozwoju chorób HIV, grużlica, w spożyciu alkoholu, w katastrofach lotniczych, w "niewyjaśnionych" mordach politycznych, w gigantycznym rozwarstwieniu społecznym, w zakłamywaniu historii, w zacofaniu na prowincji, . . . . . . .!
      Można jeszcze wiele dziedzin "leaderowania" wymienić ale już mi się nie chce.

• johnny-kalesony Re: Rosja - leader! 14.05.13, 10:24
      Jakiś rok temu dowiedziałem się, że uczniowie w Rosji rozpoczynają 3-miesięczne wakacje już 1 czerwca. W pewnym sensie tak długa przerwa nie powinna dziwić. To kraj sporych odległości, więc żeby dojechać np. pociągiem do kurortów na tropikalnej Kamczatce, jednak trzeba poświęcić trochę czasu.
      Na przeciwnym biegunie jest Japonia, w której podobno przerwa wakacyjna jest uzależniona od statutu danej szkoły. Zazwyczaj wakacje nie trwają tam dłużej niż 2-3 tygodnie.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • polski_francuz Dobry "kompromis" 14.05.13, 10:34
        Dzieci i mlodziez pracuja ciezko w szkolach francuskich, po to zeby sie dostac do dobrych "classes préparatoires" i dobrej szkoly wyzszej.

Wynagrodzenie czasowe przychodzi dopiero po studiach. Gdyz pracy jest malo i 25 % mlodziezy jest bezrobotnej.

Mimo, ze zartobliwie to pisze do zartow mi jest daleko, gdyz jakos szkoly powinny lepiej przygotowac do zcia zawodowego niz przygotowuja.

PF
        • darekvtb Re: Dobry "kompromis" 14.05.13, 10:42
          Czy to prawda ze we francuskich szkolach panstwowych ministerialnie zabroniono zadawac "prace domowe" zeby nie przeciazac dzieci?
          Czy to prawda ze francuscy uczniowie ucza sie 4 dni w tygodniu?
          Czy to prawda ze francuskiego nieuka bez zgody rodzicow nie wolno zostawic na drugi rok w tej samej klasie ?
          • polski_francuz Re: Dobry "kompromis" 14.05.13, 11:08
            nie, nie, nie sadze.

PF
            • darekvtb Re: Dobry "kompromis" 14.05.13, 12:19
              A tutaj jedna pani co mieszka juz ze 20 lat we Francji, tak twierdzi!
              Sorry ze po rusku :-)
    • herr7 Re: Rosja - leader! 14.05.13, 11:30
      Chińczycy są znani z pracowitości. Jeżeli Rosjanie okażą się leniami to przegrają. Trudno się dopatrzeć sensu w tym co piszesz. Czyżby się można było chwalić lenistwem?
      • darekvtb Re: Rosja - leader! 14.05.13, 12:13
        "Chińczycy są znani z pracowitości"
        Ja znam wielu Chinczykow osobiscie.
        Nie warto poddawac sie propagandzie.. :-))

"Czyżby się można było chwalić lenistwem? "
        Лень - двигaтель прoгреcca!
    • bywszy1 Re: watpie+ 14.05.13, 12:08
      czy prywaciarze oraz ci co lubia prace i pracowac tyle swietuja.
      Zwlaszcza,ze obecnie mozna pracowac i w domu-na dystans.
      U mnie w ZSRR wakacje rozpoczynaly sie po 17 maja-po zdaniu egzaminow.
      Egzaminy zdawano co rok-od 4 klasy rozpoczynajac.
      W klasie maturalnej egzaminy zdawano ze wszystkich przedmiotow ogolniaka.
      W Szwecji na drugi rok nikogo sie nie zostawia-przynajmniej tak mnie sie obilo o uszy.
      • 5magna Re: watpie+ 14.05.13, 13:22
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13904945,_Wracam_i_nie_mam_sily_nawet_na_zrobienie_prania__.html#MT
    • ubiquitousghost88 A w UE był?... 14.05.13, 17:58
      Już 30 000 000 mogą się obijać 365 dni w roku.
      I Barroso włos z głowy nie spada...
    • kylax1 To ma wiele pozytywnych aspektów. 14.05.13, 22:22
      To nie ma nic wspólnego z "lenistwem". Zacznijmy od warunków klimatycznych. Zimny klimat wymaga dłuższej regeneracji organizmu. Dlatego w zimnych klimatach ludzie dłużej śpią.

Po drugie, praca 20h/dobę, powoduje, że np. ludzie nie są w stanie mieć dzieci, następuje zapaść demograficzna. Przykłady, Japonia, Korea.

Dobra organizacja to podstawa. Po co tracić 10h na zrobienie czegoś, co można zrobić, jeżeli ktoś jest dobrze zorganizowany, w 4h? Dzięki temu masz 6h na robienie czegoś innego, lub na odpoczynek.
      • 5magna Re: To ma wiele pozytywnych aspektów. 16.05.13, 07:44
        www.uraniumseek.com/news/UraniumSeek/1368639674.php
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka