Dodaj do ulubionych

Reakcja zranionych

20.06.13, 14:24
Kilka watkow zaloznych (czy tez wpisow na innych watkach) przez kolegow forumowych takich jak kylax czy bleuelvic zadziwily mnie troche. Odczulem amerykanski patriotyzm moze troche niezwykly i moze troche przesadny w moich oczach.

I dopiero zastanowienie pomoglo mi na zrozumienie tego efektu. Sadze, ze Amerykanie zostali mentalnie zranieni terrorystycznym atakiem mlodych Czeczencow a w szczegolnosci mlodszego z nich, ktory wygladal na usosobienie american dream.

Przypomnialem sobie reakcje wielu amerykanskich kolegow po 9/11 i te dzisiejsze sa do nich troche podobne.

No wiec zranieonych sie oszczedza i ja was oszczedze. Tym bardziej, ze sie przymierzamy do wspolnego rynku.

PF
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Errata 20.06.13, 14:25
      ...wiec zranionych...

Sorry

PF
    • romrus Trzeba dodac, 20.06.13, 14:37
      polski_francuz napisał:
      > Sadze, ze Amerykanie zostali mentalnie zranieni terrorystycznym atakiem mlodych Czeczencow a w szczegolnosci mlodszego z nich, ktory wygladal na usosobienie american dream .

...ze jednoczesnie wieja z Iraku i Afganistanu, wtedy obrazek bedzie bardzo podobny do rzeczywistosci.
      • pimpus18 Re: Trzeba dodac, 20.06.13, 14:41
        Zdziwienie, idiotyzm, naiwność i wiara w ten "american dream" do CIA i w ogóle do jankesów jakoś zupełnie nie pasuje.
        • romrus Czemu nie? 20.06.13, 15:00
          pimpus18 napisał:
          > Zdziwienie, idiotyzm, naiwność i wiara w ten "american dream" do CIA i w ogóle do jankesów jakoś zupełnie nie pasuje.

Do wierchuszki nie pasuje, ale do redneckow, " people of walmart" i wczorajszych imigrantow-asbesciarzy - jak naibardzej.
          • pimpus18 Re: Czemu nie? 20.06.13, 15:06
            Proszę jednak nie mylić i nie mieszać ze sobę diametralnie różnych spraw.

CIA z naiwnym, dobrodusznym nawet motłochem nie ma nic wspólnego.

To jest jeden z instrumentów do panowania nad motłochem.
      • przyjacielameryki Re: Trzeba dodac, 20.06.13, 16:52
        romrus napisał:

> ...ze jednoczesnie wieja z Iraku i Afganistanu, wtedy obrazek bedzie bardzo pod
        > obny do rzeczywistosci.

Człowieku, odwal ty się od Afganistanu. My tam walczymy z bandytami a ludności cywilnej budujemy szkoły, szpitale, drogi, wodociągi, uczymy administracji, . . . etc. Tobie się wydaje, że jak wy mordowaliście wszystkich jak popadło, niszczyliście i burzyliście dosłownie wszystko w tym Afganistanie, to Amerykanie i całe NATO robi tak samo.? Co za brednie.
        Ilu Afgańczyków zginęło w czasie waszej inwazji a ilu w czasie naszej misji? Możesz wymienić liczby "prawniku"?
        "ocenia się, iż wskutek eksterminacji całych wiosek, tortur i zsyłek do obozów koncentracyjnych (np. kompleks więzienny Pol-e-Czarki we wschodniej części Kabulu) poniosło śmierć blisko 100 000 osób, a 500 000 Afgańczyków udało się na emigrację do krajów ościennyc"
        pl.wikipedia.org/wiki/Radziecka_interwencja_w_Afganistanie
        Czy cokolwiek może równać się z tym wyjątkowym rosyjskim barbarzyństwem?

Potraficie tylko kłamać i fałszować!

• romrus Re: Trzeba dodac, 20.06.13, 17:08
          przyjacielameryki napisał:
          >My tam walczymy z bandytami a ludności cywilnej budujemy szkoły, szpitale, drogi, wodociągi, uczymy administracji, . . etc. Tobie się wydaje

Mi sie nie wydaje:
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,145240848,145255747,Amerikanska_demokracja_na_marszu.html

Miescowa ludnosc was az tak kocha, ze Pakistan zamknal tranzyt za systemowe mordowanie cywilow.

10 lat szukania wlasnego agenta Osamy:-)

• pimpus18 Re: Reakcja zranionych 20.06.13, 14:38
      Nu, ale dlaczego jankesi (w tym swoim zranieniu) sponsorują bronią i propagandą islamskich bandziorów w Syrii?

Pan się zastanowi.
      • polski_francuz Sa idealistami 20.06.13, 14:43
        po zastanowieniu. Dlatego.

PF
        • pimpus18 Re: Sa idealistami 20.06.13, 15:01
          A ja Pana proszę, żeby ograniczył się w pisaniu takich głupot tutaj.

Trodno będzie mi zachować do Pana respekt.

Nudzi się Panu?
    • 1blueelvic A co konkretnie ciebie zdziwilo? 20.06.13, 16:29
      Przypomnialem sobie reakcje wielu amerykanskich kolegow po 9/11 i te dzisiejsze sa do nich troche podobne.

W czym dokladnie?

No wiec zranieonych sie oszczedza i ja was oszczedz

Nad kim placzesz? Nad tymi co umarli, czy nad soba?
      • polski_francuz Re: A co konkretnie ciebie zadziwilo? 20.06.13, 17:04
        Konkretnie to zadziwila mnie agresywnosc wpisow. I jak zrozumialem dlaczego to napisalem.

Moze sprecyzuje o co mi chodzi. Jestem czlonkiem kilku amerykanskich organizacji profesjonalnych i dostaje od nich zawsze duzo E-majli zawierajacych informacje o konferencjach, sptkaniach, wystawach itp. I szczeka mi opadla kiedy te majle gdzies w 2002 roku zaczely sie konczyc "God bless America" czy cos podobnego.

I stad moja analiza.

PF
        • 1blueelvic Moje wpisy sa zawsze, absolutnie ... 20.06.13, 18:19

zawsze adekwatne do poprzednika.

Wskaz moja agresje prosze.

• polski_francuz To sie ciesze 20.06.13, 19:43
            ze nie jestes agresywny. Ja tez sie o to staram.

Proponuje na tym zakonczyc osobiste uwagi.

PF
            • 1blueelvic Bez celu tego nie zrobiles ... 20.06.13, 21:11
              Odpowiem jak wroce do domu.
        • g-48 Re: A co konkretnie ciebie zadziwilo? 21.06.13, 10:55
          Moze sprecyzuje o co mi chodzi. Jestem czlonkiem kilku amerykanskich organizacj
          > i profesjonalnych i dostaje od nich zawsze duzo E-majli zawierajacych informacj
          > e o konferencjach, sptkaniach, wystawach itp. I szczeka mi opadla kiedy te majl
          > e gdzies w 2002 roku zaczely sie konczyc "God bless America" czy cos podobnego.
          To widac ze stales sie zadufanym mydlkiem a szkoda bo znajac cie za starego piyrwy byles calkiem .calkiem.
          Przestalem ostatnio lubic Litwinow a do Mickiewicza mialem juz w szkole uraze za pisanie czesto z polotem ale bez sensu i do teraz mysle co miala znaczyc liczba 44 wiem tylko ze kolega w Katowicach w marcu 68 dostal pala bo czekal na tramwaj 44
    • malkontent6 Re: Reakcja zranionych 20.06.13, 17:14
      polski_francuz napisał:

> Sadze, ze Amerykanie zostali mentalnie zranieni terrorystycznym atakiem

Raczej wqrwieni zachowaniem tych dwóch idiotów.
      • polski_francuz Jak zwal tak zwal 20.06.13, 17:17
        "Raczej wqrwieni zachowaniem tych dwóch idiotów"

PF
    • superspec Amerykańska Apokalipsa. 20.06.13, 19:30
      www.thenation.com/article/american-apocalypse#axzz2WmKlMOuM
    • kylax1 Dysonans poznawczy??? 20.06.13, 23:13
      Jak ewcia i igor chwalą Rosję, to dobrze, ale jak kylax broni USA, to "źle" i jest fanatykiem???

Jak ewcia i igor chwalą ograniczanie praw w Rosji to "dobrze", ale jak kylax popiera minimalne ograniczenie praw w USA, żeby chronić społeczeństwo przed terrorystami, pedofilami i szpiegami, to "źle"?

Jak ewcia i igor chwalą Rosję, to są patriotami, ale jak kylax chwali USA, to jestem "agentem żydowskim" itp....
      • igor_uk kylax,ty nie bronisz Ameryke. 20.06.13, 23:18
        Ty bronisz pedalstwo i syjonizm.A to nie ma wiele wspolnego ze Stanami.
        • kylax1 I właśnie o tym piszę. 20.06.13, 23:29
          Jak Rosja dyskryminuje ludzi LGBT, to według igora "dobrze", ale jak USA chce się chronić przed terrorystami, pedofilami i szpiegami, to igor mówi, że to "źle".

Interesy USA i Izraela są zbieżne. Oba państwa mają interes w powstrzymywaniu islamistów.
      • polski_francuz Asymetria emocjonalna 21.06.13, 07:58
        Polacy z mego pokolenia bardziej lubia Ameryke niz Stany. Jeszcze ciagle. I pokazywanie jej taka jak Ty to czynisz zamieni te asymetrie w symetrie.

Symetrie niecheci.

PF
        • polski_francuz Errata 21.06.13, 09:49
          ...bardziej lubia Ameryke niz Rosje...

Sorry

PF
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka