Dodaj do ulubionych

Sympatie w Rajchu.

26.06.13, 08:39
Moim zdaniem, sympatie do mieszkancow Europy Wschodniej, rowniez tej "unijnej", sa od lat ponizej zera i nie o interpretacje tego (dosc obojetnego mi) faktu idzie.

Wojtek wynalazl wyniki poll'u, bedace jaskrawym zaprzeczeniem komsomolskiej propagandy na temat milosci do bratniego narodu czuchonskiego w Giermanii:
wiadomosci.wp.pl/kat,1515,title,Niemcy-korzystniej-oceniaja-Polakow-niz-Rosjan,wid,15764070,wiadomosc.html?ticaid=110d5f&_ticrsn=3
To po prostu obraz sytuacji rzeczywistego stosunku Niemcow do posiadaczy "Kanisterkopf", jak czysto rasistowsko okreslaja Rosjan.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Poprawa obrazu 26.06.13, 09:25
      jest. Obserwuje te poprawe od lat na konferencjach. Coraz wiecej Niemcow zasiega zdania, usmiecha sie, pisze zartobliwe majle,...ba a nawet ostatnio w Barcelonie jeden kolega mnie objal (jak Honecker Brezniewa) co bylo dla mnie premiera.

Niemcy nam bardzo pomogli przy wejsciu do EU. A ze sa racjonalni, to traktowali to jako inwestycje. I sie ta inwestycja zaczyna splacac i niech za to beda Najwyzszemu dzieki.

A co mysla komsomolcy who cares?

PF
      • borrka Niestety, PF... 26.06.13, 10:13
        "Nasi ludzie" robia wszystko, by ten obraz zepsuc - polska holota jest widoczna w takim Berlinie.
        Tych zintegrowanych, czesto doskonale sobie radzacych .. nie widac w samochodach.
        • pimpus18 Re: Niestety, PF... 26.06.13, 12:31
          To kogo i dlaczego Niemcy tak gwałtownie polubili?

Jak tak dalej będziesz nad tym myślał, tylko ci się zwoje wyprostują.
      • pimpus18 Re: Poprawa obrazu 26.06.13, 12:27
        Głupich zawsze lepiej jest ululać, niż się z takimi bratać i ich zmieniać.

• gosc_ze_smolenska Re: Sympatie w Rajchu. 26.06.13, 09:35
      > Wojtek wynalazl wyniki poll'u, bedace jaskrawym zaprzeczeniem komsomolskiej propagandy na temat milosci do bratniego narodu czuchonskiego w Giermanii

Jaka wielka szkoda. Roznica polega na tym, ze nam to wisi Tobie chyba nie.

> To po prostu obraz sytuacji rzeczywistego stosunku Niemcow do posiadaczy "Kanisterkopf", jak czysto rasistowsko okreslaja Rosjan.
      Panie poligloto, niestety tez podpadasz pod kategorie Kanisterkopf'ow, bo tak w Niemczech okresla sie nie tylko Rosjan ale rowniez wszystkich Slowian. Oczywiscie jestes lepszym kanistrem niz kazdy Ruski, o grubszych kantach i wiekszej pojemnosci. Jak pracowalem w Niemczech (DUS) tam rowniez tak od czasu do czasu nazywano zolnierzy (Brytoli i Amis). Ale rzecz jasna te kanistry byly wylacznie o najwyzszej jakosci.
      • borrka Dwa razy nieprawda. 26.06.13, 10:20
        1. Okreslenie "Kanisterkopf" dotyczy Rosjan, choc istotnie, mogloby dotyczyc brachocefalicznych Slowian w rasistowskim slangu.
        mundmische.de/synonyme/Russe%20Kanisterkopf%20Russen
        Ja naprawde wiem, co pisze.

2. Komsomolcom nic nie wisi - regularnie podkreslaja sympatie Niemcow do Matuszkanistas.
        • gosc_ze_smolenska Re: Dwa razy nieprawda. 26.06.13, 10:59
          > 1. Okreslenie "Kanisterkopf" dotyczy Rosjan, choc istotnie, mogloby dotyczyc brachocefalicznych Slowian w rasistowskim slangu.
          > Ja naprawde wiem, co pisze.

Borrka, nie ma sensu sie spierac, choc ja wiem, ze sie mylisz.

> 2. Komsomolcom nic nie wisi - regularnie podkreslaja sympatie Niemcow do Matuszkanistas.
          Nie musimy sie ubiegac o sympatie Niemcow, my od nich niczego za darmo nie bierzemy, tylko porzadnie placimy za to, co oni chetnie sprzedaja. Sa cechy u Niemcow, ktore podziwiamy, ale podziwiamy naprawde bez przesady.
          • borrka Nie mam na mysli przecietnych Rosjan. 26.06.13, 11:14
            Ci maja dosc zdrowy stosunek do Niemcow.
            Pisze o forumowym komsomole, zlozonym z Bog wie kogo i wciskajacy ludziom kit.
            A kto protestuje przeciw ewidentnym bzdurom, bedzie okrzyczany rusofobem.

Zapewniam Cie Gosciu, znam was, jak zly szelag :)
            Gdybym chcial, bylbym ukochanym kochaniem komsomolu.
            Bez wysilku.
            W zasadzie obojetne mi zdanie hasbary, ale chcialbym sklonic normalnych Rosjan do prostej refleksji:
            mozna swiat postrzegac inaczej i nie byc wrogiem Matuszki !
            • gosc_ze_smolenska Re: Nie mam na mysli przecietnych Rosjan. 26.06.13, 11:35
              > W zasadzie obojetne mi zdanie hasbary, ale chcialbym sklonic normalnych Rosjan do prostej refleksji: mozna swiat postrzegac inaczej i nie byc wrogiem Matuszki !

Nie obrazaj sie, ale trudno uwierzyc w szczerosc Twoich slow: po-pierwsze FS nie jest platforma, znana i czytana przez Rosjan (tych normalnych, nienormalnych i absoltunie ekskluzywnych). Wiec kogo Ty chcesz przekonac, naprawde nie wiem. Po-drugie: Rosjanie postrzegaja swiat w rozny sposob, dowodow jest w brud, przewaznie dla tych, co znaja nas jak zly szelag, oczywiscie jak oni chca zauwazyc te roznorodnosc. Rosja jest za duza i za bogata, zeby miala przyjaciol (mam na mysli oczywiscie tylko i wylacznie panstwo) i raczej nie szuka takowych, rowne i dobrosasiedzkie relacje calkowicie wystarcza.
              • borrka Podejrzewasz mnie o jakies makiawelliczne cele?. 26.06.13, 12:00
                Nie, chociaz masz pewnie racje - nawet uwzgledniajac tlumaczenia Ursy ... zasieg skromny.

PS. Ci, bez watpienia, zroznicowani Rosjanie maja ceche wspolna:
                inna "prawde" na uzytek wewnetrzny, inna na eksport.
                To utrudnia kontakty.
                • gosc_ze_smolenska Re: Podejrzewasz mnie o jakies makiawelliczne cel 26.06.13, 12:14
                  ja naprawde Ciebie o nic nie podejrzewam, bo po co. Ja nie jestem prokuratorem a Ty nie jestes ... eee . no tym po drugiej stronie :-) .

> PS. Ci, bez watpienia, zroznicowani Rosjanie maja ceche wspolna: inna "prawde" na uzytek wewnetrzny, inna na eksport. To utrudnia kontakty.

Utrudnia kontakty nieznajomosc jezykow obcych oraz brak szacunku do swojego adwersarza. Pozostalych trudnosci nie ma: wchodz na strone z odpowiednim forum i dyskutuj sobie swobodnie z kim zechcesz i na dowolny temat. Jezeli masz inne doswiadczenie, bardzo chetnie poslucham.
                  • borrka Juz probowalem. 26.06.13, 12:26
                    Gwarantuje, ze rosyjskojezyczny osobnik, reprezentujacy moje poglady na rosyjskim forum, uznany bedzie za Zyda, lub (co by to nie znaczylo:)) banderowca !
                    • gosc_ze_smolenska Re: Juz probowalem. 26.06.13, 12:40
                      za Zyda, banderowca, swira, palanta, komucha, kleche etc moze byc uznanany kazdy ososbnik na kazdym forum, niezaleznie od narodowosci. Przeciez nigdy nie twierdzilem, ze rosyjskie fora sa wzorem grzecznosci i wzajemnego stosunku. Ale zobaczysz tam te roznorodnosc, ktorej tak pragnie twoje serce. Jakiej superroznorodnosci chcesz uslyszec od 2-3 Rosjan, piszacych na tym forum? Przeciez nie mozemy sie dwoic i troic :-)
                      • gosc_ze_smolenska korekta 26.06.13, 12:43
                        glupie przejezyczenie sie :-)

Powinno byc: Przeciez nigdy nie twierdzilem, ze rosyjskie fora sa wzorem grzecznosci i wzajemnego SZACUNKU.
          • przyjacielameryki Re: Dwa razy nieprawda. 26.06.13, 11:49
            gosc_ze_smolenska napisał:

> Nie musimy sie ubiegac o sympatie Niemcow, my od nich niczego za darmo nie bier
            > zemy, tylko porzadnie placimy za to, co oni chetnie sprzedaja. Sa cechy u Niemc
            > ow, ktore podziwiamy, ale podziwiamy naprawde bez przesady.

Ale nikt nie ubiega się o sympatie Niemców. Przeprowadzono sondaż i tyle a są one prowadzone systematycznie.
            Ale ten sondaż pokazał, że Polska i Polacy zmienili się na korzyść ogromnie po wyrwaniu się z okupacji rosyjskiej a Niemcy to widzą i doceniają. Wystarczył tylko okres 24 lat. To jest o tyle ważne, że wspólnie z Niemcami, Holendrami, Duńczykami, Czechami, . . . . . etc jesteśmy w jednej rodzinie europejskiej, jesteśmy w UE a Słowianie faktycznie zawsze byli traktowani jako mieszkańcy peryferii Europy, jako obcy, spoza rodziny. To się zmienia a Polacy pokazują, ze jako Słowianie potrafią dobrze pracować, są przedsiębiorczy, tolerancyjni, świetnie zorganizowani, nowocześni. Jednym słowem jesteśmy już akceptowani jako rodzina. Niestety, tak to wygląda. A dla nas to ważne, bo polska racja stanu to Europa to UE to ścisła współpraca właśnie z Niemcami i całkowite uniezależnienie się od Rosji.
            Po 24 latach możemy powiedzieć, że to się udaje!
            • gosc_ze_smolenska Re: Dwa razy nieprawda. 26.06.13, 12:23
              > i Europy, jako obcy, spoza rodziny. To się zmienia a Polacy pokazują, ze jako S
              > łowianie potrafią dobrze pracować, są przedsiębiorczy, tolerancyjni, świetnie z
              > organizowani, nowocześni. Jednym słowem jesteśmy już akceptowani jako rodzina.
              > Niestety, tak to wygląda. A dla nas to ważne, bo polska racja stanu to Europa t
              > o UE to ścisła współpraca właśnie z Niemcami i całkowite uniezależnienie się od
              > Rosji.
              > Po 24 latach możemy powiedzieć, że to się udaje!

Przyjacielu, szczerze mowiac nawet nie wiem, jak mam zareagowac na Twoj post i dlaczego to akurat do mnie napisales. Naprawde sie szczerze ciesze, ze integracja europejska Polsce sie udaje.

>A dla nas to ważne, bo polska racja stanu to Europa to UE to ścisła współpraca właśnie z Niemcami i całkowite uniezależnienie się od Rosji.
              Nie bardzo Ciebie rozumiem, przeciez JUZ jestescie uniezaleznieni od Rosji: jestescie w UE i NATO. Powiedz mi, do czego jeszcze musi wsapic Polska, zeby juz na 100% czula sie uzalezniona: do USA? do BRD? do czego? Masz na mysli jakies embarga handlowe? albo chcesz wprowadzic zakaz do wjazdu Rosjan do Polski a Polakow do Rosji?
              • gosc_ze_smolenska korekta 26.06.13, 12:24
                Powiedz mi, do czego jeszcze musi wsapic Polska, zeby juz na 100% czula sie uNIEzalezniona:
              • przyjacielameryki Re: Dwa razy nieprawda. 26.06.13, 12:46

> Nie bardzo Ciebie rozumiem, przeciez JUZ jestescie uniezaleznieni od Rosji: jes
                > tescie w UE i NATO. Powiedz mi, do czego jeszcze musi wsapic Polska, zeby juz n
                > a 100% czula sie uzalezniona: do USA? do BRD? do czego? Masz na mysli jakies em
                > barga handlowe? albo chcesz wprowadzic zakaz do wjazdu Rosjan do Polski a Polak
                > ow do Rosji?

No nie do końca gościu. Już prawie tak ale jeszcze trochę zostało do zrobienia. Jak wybudujemy Gazoport(a to już blisko) i ewentualnie zaczniemy wydobywać gaz łupkowy to już będzie pełne uniezależnienie. Obecnie Gazprom jako monopolista doi nas nie miłosiernie i są podejmowane przez Rosję różne inne dziwne działania jak: propozycja mostu energetycznego z OK do Polski, próba przejęcia Polskich Azotów, rura gazowa na Słowację, . . . . . . a wiadomo w jakim celu. Ale oczywiście radzimy sobie niezle i w zasadzie pozostała tylko kwestia gazu a jest to dość ważna sprawa.
                • gosc_ze_smolenska Re: Dwa razy nieprawda. 26.06.13, 14:20
                  masz racje nikt nikogo do niczego nie musi zmuzac. Konsument walczy o niezaleznosc od jednego dostawcy, dostawca od jednego konsumenta. Zreszta na tym kazdy w zasadzie wygrywa ... a nieraz przegrywa.
          • wojciech.2345 Re: Dwa razy nieprawda. 26.06.13, 12:03
            > > 2. Komsomolcom nic nie wisi - regularnie podkreslaja sympatie Niemcow do
            > Matuszkanistas.
            > Nie musimy sie ubiegac o sympatie Niemcow, my od nich niczego za darmo nie bier
            > zemy, tylko porzadnie placimy za to, co oni chetnie sprzedaja. Sa cechy u Niemc
            > ow, ktore podziwiamy, ale podziwiamy naprawde bez przesady.
            ------------------
            Hm,
            Rosja płaci? Przecież od kilku wieków Rosja żyje z łupów.
            I tak na marginesie tego, że Wam Zachód wisi.

• gosc_ze_smolenska Re: Dwa razy nieprawda. 26.06.13, 12:32
              Jezeli masz na mysli, ze bogate w cenne zloza tereny Rosja nie dostala w prezencie, tylko sobie wywalczyla, nawet sie z Toba zgodze. Ale czy jakiekolwiek panstwo w tamtych czasach postepowala inaczej: poprosze o szczegoly.
              p.s. nie bardzo zrozumialem Twoj filmik, gdybys przytoczyl fragment powitania J.Gagarina na calym swiecie, zobaczyl bys jeszecze wiecej ludzi.
              • wojciech.2345 Re: Dwa razy nieprawda. 26.06.13, 12:48
                Rosjanie są podobni do Polaków, ale nie rozumiem dlaczego Rosjanie jako zbiorowość są tak agresywni. Nie rozumiem dlaczego Rosjanie jako zbiorowość nienawidzą słabszych (Gruzinów, Estończyków, Litwinów....). Nie rozumiem dlaczego Rosjanie zabrali Niemcom Kaliningrad i uprawiają tam pokrzywy. Nie rozumiem dlaczego Rosjanie na tym forum notorycznie kłamią.

Etc, etc, etc,..... .
                • gosc_ze_smolenska Re: Dwa razy nieprawda. 26.06.13, 14:08
                  > ale nie rozumiem dlaczego Rosjanie jako zbiorowość są tak agresywni.
                  Pokojowi Polacy pokojowo robia pokoj w Afganistanie i Iraku, agresywni Ruscy agresywnie przygladaja sie z boku.

> dlaczego Rosjanie jako zbiorowość nienawidzą słabszych (Gruzinów, Estończyków, Litwinów....).
                  A jeszcze nienawidza rowerzystow. Dlaczego? bo nienawidza Gruzinów, Estończyków, Litwinów....

>Nie rozumie m
                  dlaczego Rosjanie zabrali Niemcom Kaliningrad
                  Bo wygrali wojne, gdyby zwyciezyly Niemcy, zabralyby jeszcze wiecej. Dlaczego nie oddajemy? Bo zwyciezylismy w wojnie jak wyzej. Oprocz Rosji pewne tereny zagarnal nie tylko ZSSR. Jak na razie nikt specjalnie sie nie spieszy, swoje nabyte tereny zwrocic poprzednim wlascicielom, niekoniecznie prawnym.

> i uprawiają tam pokrzywy.
                  Bo mamy duzo ziemi, jak na razie potrzebujemy pokrzywy.

>Nie rozumiem dlaczego Rosjanie na tym forum notorycznie kłamią.
                  Czy moge zapytac, czy Rosjanie na tym forum uprawiaja klamswo zbiorowo czy pojedynczo? A Ciebie nikt nie sledzi?
                  • wojciech.2345 Re: Dwa razy nieprawda. 26.06.13, 14:14
                    Na żadne z pytań nie odpowiedziałeś.
                    Szkoda gadać.
                    • gosc_ze_smolenska Re: Dwa razy nieprawda. 26.06.13, 14:32
                      Pytania, pytania…
                      Lekcja na uniwersytecie. Nikt nie slucha, kazdy zajmuje sie swoim. Nuda.
                      Profesor na samym koncu: A teraz prosze zadawac pytania. Alez , prosze sie nie krepowac, nie ma glupich pytan, sa tylko niemadre odpowiedzi
                      Student: Panie Profesorze, jezeli ja wejde na tory tramwajowe i podniose rece, czy ja bede tramwajczykiem?
    • brat_ramzesa dowartosciowales sie borrka? 26.06.13, 10:50
      Z tego sadazu wynika tyle ze mniejsza jest wzajemna wiedza
      A z twojej pisaniny wynika ze mass wewnetrzne braki, moze raz dzien is przed lustrem powtorz z dziesiec razy ,jestem zajebisty, powinno pomoc
      • borrka Wole, jak kobiety mi tak mowia. 26.06.13, 10:54
        A ogolnie, wybitnie merytoryczna wypowiedz:)
        • brat_ramzesa Re: zlituj sie czlowieku :-) 26.06.13, 11:37
          Odebralo mi mowe :-) ehhhh
          • przyjacielameryki Re: zlituj sie czlowieku :-) 26.06.13, 11:53
            brat_ramzesa napisał:

> Odebralo mi mowe :-) ehhhh

Chodzi ci o to żeby borka zlitował się nad tobą? To porządny jegomość, masz jak w banku.

Ps. Po co zabierasz głos w sprawach których nie rozumiesz, które są ci obce i które ciebie nie dotyczą. My tu dyskutujemy o Europie, stosunkach między państwami UE, o korzystnych zmianach jakie zachodzą.
            Ty podyskutuj sobie o waszych stosunkach z Kirgizami czy Kazachami. To wasz obszar zainteresowania.
            • brat_ramzesa Re nastepny orzel hehe 26.06.13, 14:08
              As mi jest glupio czytajac twoj post ojojj
    • przyjacielameryki Re: Sympatie w Rajchu. 26.06.13, 11:33
      Mnie wyniki tego sondażu w ogóle nie dziwią, ponieważ z grubsza odpowiadają moim własnym doświadczeniom z Niemcami zarówno tymi rodowitymi jak i polskiego pochodzenia(emigracja z lat 80-tych) o których wielokrotnie pisałem na forum. Te zmiany są imponujące bo odnoszą się do krótkiego czasu - 24 lat po uzyskaniu niepodległości a propaganda antypolska i uprzedzenia antypolskie trwały 250 lat.
      To jest oczywiście bardzo ważne, bo pokazuje jak bardzo na korzyść zmieniła się Polska po wyrwaniu się z okupacji rosyjskiej. Tak jak Niemcy tak i my musimy mieć pełną świadomość, że przyjazne stosunki polsko-niemieckie, dobra współpraca gospodarcza, polityczna i społeczna(również w ramach UE i NATO) a także dobre i liczne kontakty międzyludzkie to polska racja stanu.
      • de_oakville Re: Sympatie w Rajchu. 26.06.13, 12:09
        Golym okiem widac, jak Polska sie coraz bardziej europeizuje. A zeuropeizuje sie zupelnie, kiedy zaniknie w niej potrzeba "cwaniactwa" i "kombinatorstwa". To bardzo "wschodnie" cechy, typowe np. dla Turcji lub Rosji. Cwaniactwo bylo podobno "potrzebne do zycia" i do przezycia pod zaborem rosyjskim. Nazywano je "sprytem" lub "zaranoscia zyciowa", bo tylko "cwaniacy" i "kretacze" mieli szanse do czegosc dojsc. Natomiast "frajerzy", czyli uczciwi, skazani byli z gory na porazke. Nie spiewano przeciez "Nie masz cwaniaka nad Poznaniaka" (zabor pruski) tylko "Nie masz cwaniaka nad Warszawiaka" (zabor rosyjski). A teraz Polak zrzucil z siebie "stare lachy" i wiekszosc staje sie jak ten Poznaniak, albo i lepiej. Jak Szwajcar, ktory nigdy nie potrzebowal cwaniactwa i kretactwa aby normalnie zyc. I za to ich zawsze podziwialem. Oby w Polsce tez tak bylo. Czy sie uda? Jednak to mimo wszystko bardzo rozne mentalnosci.
        • borrka Boze, chron przed szwajcarska mentalnoscia ! 26.06.13, 12:16
          Jestesmy pograniczem kultur i niesie to ze soba, i skutki negatywne, i bogactwo duchowe ... takie ruskie wlasnie.
          Nigdy nie zamienie wrzasku gwalconych molodyci i swądu palonych chutorow, na nude kantonu szwajcarskiego.
          Brrrr !
          • pimpus18 Re: Boze, chron przed szwajcarska mentalnoscia ! 26.06.13, 12:22
            Pod przywódctwem PiSuaru Pomroczna nigdy nie zapanuje kulturowe ani żadne inne bogactwo?

Tusek też nie ma do tego żyłki.
          • de_oakville Re: Tez prawda 26.06.13, 12:32
            Szwajcarzy sa nudni jak "flaki z oleju". Oczywiscie sa wyjatki. My jestesmy "pograniczem kultur" i bardzo dobrze. Wazne abysmy trzymali odpowiednie proporcje - aby jedna z tych skrajnych mentalnosci za bardzo w nas nie przewazyla. Podobaja mi sie takie "warszawskie" powiedzonka jak:

"z niego taki amant jak z mysiej d.. rajzentasze"
            "specjalista od Bizeta do Bideta."
            "jak nie ma bramy, wejda chamy"

i inne zaslyszane np. w serialu "Dom", ktory sobie ostatnio obejrzalem (na internecie, za darmo).
          • wojciech.2345 Re: Boze, chron przed szwajcarska mentalnoscia ! 26.06.13, 14:45
            borrka napisał:
            > Nigdy nie zamienie wrzasku gwalconych molodyci i swądu palonych chutorow, na nu
            > de kantonu szwajcarskiego.
            > Brrrr !
            ------------------
            Jednak przydałoby się nam ze 100 lat nudy.
            Trzeba jakoś pozbierać się.
            • pimpus18 Re: Boze, chron przed szwajcarska mentalnoscia ! 26.06.13, 14:59
              żeby sobie zapewnić porządną nudę, najpierw trzeba się postarać o równie porządną kasę.

W Pomrocznej na masową skalę to się z definicji nie może udać.
              • wojciech.2345 Re: Boze, chron przed szwajcarska mentalnoscia ! 26.06.13, 15:05
                pimpus18 napisał:
                > żeby sobie zapewnić porządną nudę, najpierw trzeba się postarać o równie porząd
                > ną kasę.
                ---------------------------
                Igorek jak rano wyjdzie ze swojego igloo, to widzi renifery.
                Jak wyjdzie jutro, albo za tydzień, to też zobaczy te same
                renifery.

Ciekawe ile kasy ma Igorek?
                • pimpus18 Re: Boze, chron przed szwajcarska mentalnoscia ! 26.06.13, 15:20
                  No tu mowa była o Szwajcarii, która tak ciemniaków nudzi.
        • krzysiozboj Re: Sympatie w Rajchu. 26.06.13, 15:54
          de_oakville napisał:

> Golym okiem widac, jak Polska sie coraz bardziej europeizuje. A zeuropeizuje si
          > e zupelnie, kiedy zaniknie w niej potrzeba "cwaniactwa" i "kombinatorstwa".

Co do cwaniactwa i kombinatorstwa to ja generalnie się z Tobą zgodzę ale do cholery w którym Ty miejscu widzisz zanikające owo zjawisko? Może ja w innym kraju żyję bo widzę że kiedyś robiło się to ukradkiem a dzisiaj bezczelnie i jawnie na każdym szczeblu, prym wiodą czołowi politycy, od premiera łgarza i cwaniaczka dojącego choćby na ubrania dla żony z publicznych pieniędzy aż po sam dół, aż po babcię sprzedającą pietruszkę na straganie.
    • romrus Leczenia kompleksow c.d. 26.06.13, 15:11
      borrka napisał:
      > Wojtek wynalazl wyniki poll'u, bedace jaskrawym zaprzeczeniem komsomolskiej pro pagandy na temat milosci do bratniego narodu czuchonskiego w Giermanii

>Dwa razy nieprawda.
      >Autor: borrka  26.06.13, 10:20
      >2. Komsomolcom nic nie wisi - regularnie podkreslaja sympatie Niemcow do Matuszkanistas.

Nie jestem taki grzeczny, jak Gosc_ze_smolenska, wiec napisze wprost.

Po raz kolejny zalozono watek o tym, ze Niemcy lubia Polakow, i nie tak po prostu, a co naiwazniejsze - lubia bardzej niz Ruskow.

To typowe zachowanie cierpiacej na kompleksy sterej panny, ktora caly czas MUSI komus udowodniac jaka jest piekna, atrakcyjna i seksowna. Malo tego, ona caly czas wrzeszczy, ze kazdy na swiecie chce ja zgwalcic, bo to wlasnie potwierdza ze jest piekna, atrakcyjna i seksowna, a to jedyny sposob na leczenie jej depresji, bo farmaceutika juz nie daje rady.

Nie szkodzi ze w tym przypadku nawet wiagra nie pomoze jej zgwalcic, bo po prostu nie da sie i tyle:-)

Z jakiej niby racji, mnie ma obchodzic co o nas mysla mieszkancy kraju, ktory lezy ode mnie od 2000 km. (bo mieszkam blizko) do 8000 km. (jesli by mieszkalem n/p we Wladiwostoku)? Jaki wplyw to ma na moje zycie?

O opinie Niemcow musa dbac mieszkajacy tam rosijskojezyczni immigranci, a Rosjanom mieszkajacym w Rosji to zwisa i powiewa. A jeszcze bardzie zwisa i powiewa co Niemcy sadza o innych narodowosciach, badz Polakach, badz kims innym.

Powodem obsesyjnej uwagi do opinii Niemcow o Rosjanach, jest wlasnie dokuczcliwe pragnenie starej panny spodobac sie i obsesysjna zazdrosc, jesli jej "mily" spojrzal na kogos po za nia.

Osobiscie nie mam nic przeciwko Niemcom, nawet wojny i blokade Leninhrady nie mam zamiaru im wspominac, nic mi nie przekadza kupowac bilety na Lufthanse i pozartowac ze jest dobra, bo ich piloty znaja naszy okolice jeszcze z 1941.

Ale z jakiej niby racji mialem by ich lubic, bo to narod dla nas zupewnie inny, obcy, z obca mentalnoscia, co wcale nie swiadczy ze zly.

Rosjan opinia Niemcow o nas obchodzi tak samo, jak opinia Nowozelandczykow, Meksikanow, mieszkancow RPA - czyli w zaden sposob.

A ty, Borraciku, podaj linki do postow "komsomolcow", gdzie oni pisza o tym, ze Niemcy "kochaja" Rosjan, albo przestan wylewac swoi chory fantazji, frustracji i kompleksy.

P.S. Specialnie dla ciebie:

-85% Rosjan sa przeciwko pojednaniu z Ukraina;
      -za ruch bezwizowy pomiedzy Rosja a Ukraina jest tylko 58% Rosjan, ale calych 72% Ukraincow.
      • wojciech.2345 inaczej to widzę 26.06.13, 15:33
        Dla Niemców, Francuzów, Anglików, .... Polacy i Rosjanie byli to ci sami ludzie,
        ale żyjący w niezgodzie. Myślę, że 30 lat temu widzieli obie te nacje jednakowo.
        Rozpoczął się proces kiedy widzą Polaków i Rosjan różnie i te różnice są dla
        Polaków pozytywne. Oby tak dalej.

Nie widzę tutaj leczenia kompleksów.

Oczywiście na forum Effcia i Walter "lansują" inną optykę.
        Kłamczuszki wredne.
        • krzysiozboj Re: inaczej to widzę 26.06.13, 15:46
          Rozczulanie się nad tym kto mnie lubi i jaki to jestem zajebiaszczy to jest oznaka posiadania kompleksów.
      • krzysiozboj Re: Leczenia kompleksow c.d. 26.06.13, 15:43
        Nieładnie z Waszej strony że bratniego narodu ukraińskiego nie lubicie :/

Dosadnie to napisałeś ale masz niestety rację, takie patrzenie kto nas lubi (a jak jeszcze bardziej niż ruskich to liczy się podwójnie), kto nie lubi, kto coś dobrze o nas napisał to oznaki kompleksów i braku poczucia własnej wartości, taki krzyk rozpaczy i próba zaklinania rzeczywistości. Jeśli lubią to niech lubią, nie powód to do zmartwień ale i nie powód do specjalnego zachwytu.

A w polityce i biznesie niestety sentymentów nie będzie, Merkelowa może 10 razy dziennie nam opowiadać jak bardzo nas kocha ale biznesy będzie robiła z Putinem, z nim tez omówi to co ważne w tej części Europy, nas za to poklepią po plecach i opowiedzą jacy to jesteśmy fajni :D
        • wojciech.2345 Re: Leczenia kompleksow c.d. 26.06.13, 16:02
          krzysiozboj napisał:
          > A w polityce i biznesie niestety sentymentów nie będzie, Merkelowa może 10 razy
          > dziennie nam opowiadać jak bardzo nas kocha ale biznesy będzie robiła z Putinem...
          ----------------
          Hm,
          o ile pamiętam, to wymiana handlowa Niemiec z Czechami jest większa niż z Rosją.
          Czy Ty się aby nie zagalopowałeś?
          • krzysiozboj Re: Leczenia kompleksow c.d. 26.06.13, 16:22
            Tyle że ja za bardzo nie wiem co z tego ma wynikać? To że Czesi od zawsze blisko byli związani z Niemcami, także gospodarczo? To akurat ja wiem.
            No bo jeśli z Twojego tekstu ma wynikać że Czesi z miłości robią interesy z Niemcami to ja zapytam gdzie Czesi zaopatrują się w węglowodory? Jeśli chodzi o Niemców to pytanie o węglowodory może być podobne, tu przy okazji można by jeszcze o tej miłości polsko-niemieckiej porozmawiać przy rurze bałtyckiej.
            • wojciech.2345 Re: Leczenia kompleksow c.d. 26.06.13, 16:27
              Rynek rosyjski jest płyciutki.
              Poza załatwieniem dostaw gazu gospodarczo praktycznie nie ma o czym
              z Rosją rozmawiać. Gospodarczo to kraj 3 świata.
            • romrus Ja cie wytlumacze, Krzysio 26.06.13, 16:43
              krzysiozboj napisał:
              > Tyle że ja za bardzo nie wiem co z tego ma wynikać?

Wojtek caly czas ten kit tu wciska, tak samo jak po raz 100-y wkleja filmik od 1991 roku z kolejka do McDolnadsu w Moskwie. Zapewniam Cie, ze na dzis zadnych kolejek nie ma, oprocz 4-5 samochodow w McD drive-in.

Wspolpraca pomiedzy Niemcami i Czechami, a Rosja idzie absolutnie inaczej.
              Do Czechow Niemcy wioza gotowy towary bo Czesi sa obok, i to sie liczy jako eksport.
              Do Rosji Niemcy wioza maszyny, buduja zaklad na miejscu, bo jest daleko i oplaca sie wybudowac zaklad, a jego produkcja do eksportu sie nie zalicza, bo wyprodukowana przez krajowa corke niemieckiej firmy, czy joint-venture.

Oto cala sprawa.

• wojciech.2345 no to jeszcze to nam wytłumacz 26.06.13, 16:59
                W ubiegłym roku rosyjska edycja Newsweeka opublikowała listę 50 najlepszych rosyjskich naukowców. Okazało się, że nikt z nich nie mieszka dziś i nie pracuje w ojczyźnie.
                • romrus Prosze 26.06.13, 17:06
                  wojciech.2345 napisał:
                  > W
                  > ubiegłym roku rosyjska edycja Newsweeka opublikowała listę 50 najlepszych rosyj
                  > skich naukowców. Okazało się, że nikt z nich nie mieszka dziś i nie pracuje w o
                  > jczyźnie.

Jaki zwiazek stechly nius Wacka - "Wacław Radziwinowicz, Moskwa 05.10.2009, ma z tym, jak Niemcy oceniaja Polakow?

Ty, Wojtku, wlasnie sluzysz przykladem marnej, zalosnej i smiesznej propagandy, nie godnej ani Polski jako kraju, ani Polakow jako narodu.
                  • wojciech.2345 Re: Prosze 26.06.13, 17:12
                    romrus napisał:
                    > Jaki zwiazek stechly nius Wacka - "Wacław Radziwinowicz, Moskwa 05.10.20
                    > 09
                    , ma z tym, jak Niemcy oceniaja Polakow?
                    ---------------------
                    Jeśli ci najlepsi naukowcy wyemigrowali, to to znaczy, że w Rosji nie
                    prowadzi się ważnych badań naukowych. Będziecie przegrywali gospodarczo
                    i militarnie. Bo nie będzie nowoczesnych rozwiązań technicznych.
                    Ergo.
                    Rosja się cofa.
                    --------------------
                    > Ty, Wojtku, wlasnie sluzysz przykladem marnej, zalosnej i smiesznej propagandy,
                    > nie godnej ani Polski jako kraju, ani Polakow jako narodu.
                    -------------------
                    Mistrzem propagandy i kłamstwa jest Kreml.
                    Nikt Kremlowi w tych szachmatach nie dorówna.
        • romrus Re: Leczenia kompleksow c.d. 26.06.13, 16:31
          krzysiozboj napisał:

> Nieładnie z Waszej strony że bratniego narodu ukraińskiego nie lubicie :/

No niestety:-)

> Dosadnie to napisałeś ale masz niestety rację, takie patrzenie kto nas lubi (a jak jeszcze bardziej niż ruskich to liczy się podwójnie), kto nie lubi, kto coś dobrze o nas napisał to oznaki kompleksów i braku poczucia własnej wartości, taki krzyk rozpaczy i próba zaklinania rzeczywistości. Jeśli lubią to niech lubią, nie powód to do zmartwień ale i nie powód do specjalnego zachwytu.

Kto Cie jeszcze prawde powie, jesli nie ten, kto dobrze zyczy, szczegolnie jesli prawda jest troche dosadna.

To kontynuacja diskusji w innym watku o stworzeniu obraza.

Polska juz kupe czasu jest wolna i niezalezna, wstapila gdzie chciala - do UE i NATO, co oczewscie bylo na jej korysc.

Zostalo w siebie uwierzyc i nie zwracac na nikogo uwagi.

Przeciez to sa jaja, kiedy na pierwszej stronie gazety pisze sie z zachwytem ze w koncu jestesmy lepszy od Ruskow, a na drugiej stronie tej samej gazety pisze sie ze Ruscy sa glupi, leniwi, pijacy i w ogole Rosja to syf, kyla i mogila. Jaka to wtedy zasluga ze jesteszcie troche lepszy?

To taka propaganda w stylu AmigoUS, wyskoczyc krzyczac "kupilismy Dreamlinery przed Ruskami", a potem - j@b, polski Dreamlinery na razie nie lataja, a cwany Ruscy swoich nie odbieraja i kasuja z Boeinga kary za zryw terminow dostawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka