Dodaj do ulubionych

Brak rezultatow

27.07.13, 09:25
Gerhard Cromme jest wysokim, przystojnym 70-latkiem po wieloletniej karierze jako manager w przemysle: Saint Gobain i Krupp.

Po odejsciu z aktywnego management zmienil prace na komisje nadzorcze w wielu firmach, m.in. Thyssen-Krupp czy Siemens. I to on zaproponowal na szefa Siemensa Austriaka niejakiego Löschera.

Rada nadzorcza Krupp - Thyssen nie zauwazyla glupich inwestycji w Stanach i Brazylii i strat miliardowych firmy. I w koncu wywalili Cromma z szefa komisja nadzorczej.

Kolejny faux pas Cromma to przeforsowanie wyboru na managera Siemensa Austriaka Löschnera, pod ktorego kierownictwem Siemens ma sie wyraznie gorzej. I juz po raz szosty od przejecia wladzy w 2007 roku, Löschner nie osiaga zapowiedzianych wynikow jesli chodzi o zyski firmy I na czele Siemensa moze wkrotce dojsc do zmiany i Löschnera jak managera i Crommea jako szefa rady nadzorczej.

Mimo, ze czesto idealizuje niemiecki przemysl, sadze ze i w nim sa osoby rownie wplywowe jak nieudolne. Co mi sie jednak podoba, to jest fakt ze sie je w koncu, za brak rezultatow, wyrzuca.

PF
Obserwuj wątek
    • borrka PF... 27.07.13, 09:41
      Fala nieudolnego managementu, rodem z USA zalala Europe na przelomie tysiacleci.
      Jedynym celem tych ludzi made in General Electrics jest uzyskanie sowitych odpraw po pracowitej destrukcji "zarzadzanej" firmy.
      I wierz mi.
      Wiem, co mowie.

Niemcy na pozimie mitelsztand skutecznie elinuja to kretynstwo, niestety wyzej sa bezradni,
      Mulies promuja jakichs egzotycznych karierowiczow i zaplaczemy gorzkimi lzami.
      Ja oczka juz wyplakalem i noga moja nie przekroczy szklanych drzwi w wiezowcu korporacji.
      • eva15 No proszę, borrcia 27.07.13, 09:47
        borrka napisał:

> Fala nieudolnego managementu, rodem z USA zalala Europe na przelomie tysiacleci
        > .
        > Jedynym celem tych ludzi made in General Electrics jest uzyskanie sowitych odpr
        > aw po pracowitej destrukcji "zarzadzanej" firmy.

Potrafisz pisać z sensem!
      • polski_francuz Troche rozumiec 27.07.13, 10:16
        Nie pracowalem w korporacjach i nie wiem jak tam jest. Mittelstand znam i z Francji i z Niemiec. I zgadzam sie, ze to on jest baza przemyslu.

Jak dobrze pisza forumowicze pod artykulami o Siemensie w Spieglu, najwyzsza pora zeby znow powrocic do inzynierow w managment wielkich firm.TROCHE choc trzeba rozumiec z tego co firma robi. I ci wszyscy ekonomisci i prawnicy nic z tego nie rozumieja.

PF
        • borrka Bezsprzeczna prawda. 27.07.13, 11:33
          Abstraqkcyjne podejscie do problemow, zza tabelek Exela , nie wystarcza.
      • romad2447 Re: PF... 29.07.13, 01:17
        borrka
        Obama tez wini Buscha za swoje niepowodzenia,
        tak samo Europa wini USA i GE.
    • g-48 Re: Brak rezultatow 27.07.13, 10:00
      Crome to "krol oszustow" i moze jeszcze Ackerman dorownuje lub odwrotnie.
      A maja obydwoje ruska zasade Jelcyn- Putin " zostaniesz moim nastepca ale tp co ukradlem to moje.
    • g-48 Re: A tak P-Fie 27.07.13, 10:21
      Znam Wroclaw gdzies z lat 1955/56. Pozniej tez tam bywalem a wiec cos do twoich wspomnien moglbym dorzucic , ale nie o tym chcialbym teraz pisac.
      Nie wiem dlaczego Litwini tak nie nawidza Polakow:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14344638,_Rozstrzelac_Polakow____Wszystkich_____Litwin_zaplaci.html?lokale=katowice#BoxWiadTxt
      Litwa, Łotwa i Estonia – od początku 1942 r. powołano kolaboranckie administracje – tzw. zarządy krajowe (na Litwie pod przewodnictwem gen. Petrasa Kubiliunasa, na Łotwie – gen. Oskara Dankersa, w Estonii – Dyrektoriat Krajowy na czele z prof. Hjalmarem Mäe), dysponujące własną policją, litewska policja polityczna (Sauguma), Litewskie Formacje Miejscowe (Lietuvos Vietine Rinktine), litewska policja pomocnicza (tzw. szaulisi),
      pl.wikipedia.org/wiki/Kolaboracja_pod_okupacj%C4%85_niemieck%C4%85_podczas_II_wojny_%C5%9Bwiatowej
      www.polskiekresy.pl/index.html?act=nowoscifulldb&id=91
      A ten link do przemyslen o prawdzie:
      www.historycy.org/index.php?showtopic=31062
      Dziwi mnie to bo Polska i Litwa w czasie Jagielonow szla lapke w lapke i obydwa Narody wygrywaly na tym.
      • borrka Klasyczne nieporozumienie. 27.07.13, 11:38
        Wielkie Ksiestwo Litewskie, to przede wszystkim nasi najblizsi kuzyni, Slowianie Bialoruscy.
        Litwa wlasciwa, to odrebny etnos, dosc przypadkowo dominujacy w poczatkowych latach historii litewskiej.
        Nie jest miarodajny dla historii Rzeczpospolitej Dwojga Narodow.
        • polski_francuz To jest a) 27.07.13, 14:40
          natomiast b) to jest fakt, ze skrajny nacjonalizm opanowuje male narody. Dosc podobni sa Wegrzy i Izraelczycy, na przyklad.

Dla Litwinow Polacy sa jak wielki imperialistyczny narod. Tak troche jak dla nas, toutes proportions gardées, Rosja

PF
    • felusiak1 znowu pretensje do rabina 27.07.13, 17:21
      przyznam, ze nie wiem co ciebie napedza chociaz podejrzewam, ze wodę z mózgu robi ci derszpigiel. innymi słowy dzieje się coś niedobrego i nalezy znaleźć winnego i tym winnym jest ktoś z nazwiskiem, ktoś na kogo można wskazać palcem i powiedzieć: złodzieju jeden oddaj pieniądze.
      rzecz w tym, ze krupp zaczął ekspansję na rynku usa i brazylii w 2006 a może nawet wcześniej. budowę rozpoczęto w 2007. i gdyby nie kryzys pan cromme byłby dzisiaj wynoszony na piedestał za niezwykle udane i zyskowne inwestycje.
      nie wiem też dlaczego kryminalizujecie business. każdego dnia podejmuje się setki decyzji dobrych i złych. czy zdajesz sobie sprawę czym byłby apple gdyby iphone był inwestycją nieudaną? swego czasu sony wpompował cieżkie pieniadze e system beta, który się nie przyjął. sony stracił ciężkie miliony. czy to powód aby wieszać psy na management?
      • polski_francuz Nu felusiak 27.07.13, 18:42
        Löschner zarabia 9 ml €/rok za to zeby mu sie udawalo na czele Siemensa. Czy przez magie, czy przez szczescie, czy przez dobre przygotowanie. Jak mu sie nie udaje to zgodzmy sie, ze forsja na jego pensje jest wyrzucona w bloto.

A szef Rady Nadzorczej ma miec takie 6-ty zmysl, zeby znalezc takich managerow typu czarownikow/szczesciarzy/przygotowanych. Jak tego zmyslu nie ma to tez sie juz nie nadaje. Napoleon wybieral na generalow tylko tych co mieli szczescie na ten przyklad.

PF
        • felusiak1 Re: Nu felusiak 27.07.13, 19:35
          widzę, że uwielbiasz liczyć cudze pieniądze.
          są tacy, którzy liczą twoje, pamiętaj o tym.
          ps. nawet jeśli forsa na jego pensję jest wyrzucona w błoto to nie sa to twoje pieniadze.
          zajmij się forsą wyrzucaną przez ciebie każdego dnia na utrzymanie stęchłego systemu i skorumpowanej klasy politycznej, ktora nie robi absolutnie nic.
          • eva15 Re: Nu felusiak 27.07.13, 19:44
            felusiak1 napisał:

> widzę, że uwielbiasz liczyć cudze pieniądze.
            > są tacy, którzy liczą twoje, pamiętaj o tym.
            > ps. nawet jeśli forsa na jego pensję jest wyrzucona w błoto to nie sa to twoje
            > pieniadze.

Problem w tym, że to nie są też jego pieniądze. On ich nie zarobił, skoro firma ma złe wyniki.
            Gdyby był właścicielem tej firmy, świetnie by rozumiał, że ich nie zarobił i nie wypłacałby sobie takich apanaży kosztem firmy. Ale ponieważ to nie jego firma, to ma to głęboko w ...
            • felusiak1 Re: Nu felusiak 27.07.13, 21:52
              znowu piździsz. zakładasz, że szef firmy ma wszystko w doopie i pragnie jedynie nachapać się.
              niejako zarzucasz wszystkim CEO złą wolę i niesłychaną pazerność. wszak to nie jego firma.
              żądasz aby CEO był cudotwórcą i sprzedawał stal po załamaniu gospodarczym kiedy nikt już tej stali nie potrzebuje. business jest cykliczny. akurat w przypadku ThyssenKrupp nawet sam panbóg nie nalałby z pustego.
              • polski_francuz Löscher 27.07.13, 22:32
                muss gehen.

Jak nie masz rezultatow to odchodzisz. Obawiam sie, ze Cromme tez wyleci z Rady Nadzorczej.

PF
              • eva15 Piździsz, bo aka twoja natura 28.07.13, 01:36
                Ja niczego nie żądam. Uważam tylko, że płaca powinna odzwirciedlać wyniki pracy.
                Robotnik, któryby (choćby nawet w dobrej wierze) zepsuł maszynę na której produje, szybko wyleciałby z pracy. Manager zatrudniony w rodzinnym SME, psujący długotrwale (raz, dwa razy każdemu może się zdarzyć) wyleciałby z kopniakiem za bramę zakładu. Bez milionowych apanaży, bo umowy by takich w ogóle nie przewidywały. To w Niemczech w rodzinnych SME norma i może dlatego te firmy są silne.

Dopiero oderwanie własności od odpowiedzialności za decyzje powoduje tak chore umowy.
                • eva15 Re: Piździsz, bo aka twoja natura 28.07.13, 01:39
                  I jeszcze jedno - wytłumacz mi, jaką motywascję do wysiłku mają mieć managerowie, którzy nie odpowiadają za wyniki swej pracy ?
        • melord Re: Nu felusiak 28.07.13, 01:26
          polski_francuz napisał:

> Löschner zarabia 9 ml €/rok za to zeby mu sie udawalo na czele Siemensa.

> szef Rady Nadzorczej ma miec takie 6-ty zmysl, zeby znalezc takich managerow
          > typu czarownikow/szczesciarzy/przygotowanych.
          > PF

masz racje ma miec ten 6 zmysl
          z drugiej strony,zle decyzje to nie tylko wina CEO to rowniez rady nadzorczej(udzialowcow)
          bez niej zaden szef nie moze wydac istotnej decyzji samodzielnie

faktem rowniez jest,ze rady nadzorcze szastaja pieniedzmi na swoje apanaze bez wzgledu czy jest dobrze czy zle..."wyrzucony" z odprawa 10-20mln dolarow czy euro powiaze jakos koniec z koncem....
          • polski_francuz Szefem Siemensa zostal mianowany 28.07.13, 20:15
            Joe Kaser - dotychczasowy dyrektor finansowy.

PF
    • jorl Re: Brak rezultatow 28.07.13, 20:53
      Wlasnie wrocilem z 5 dniowej tury kajakowej Brda. Sam, z namiotem, trasy 25-35km nawet jedna pod prad Brdy, z tym ze jeziora po drodze. 6-8h wioslowania dziennie, niezle, okazuje sie ze duzo moge.
      Przyznaje ze nocowanie w namioce jednak zaczyna nie byc dla mnie, czlowiek sie rozpaskudzil. Cale bagaze wiozlem pociagami i autobusami z Berlina do Polski na plecach. OK na krotszych trasach taksowkami, samochodu nie ma przeciez.
      Do tego z calym sprzetem pierwszy dzien nad morze do mojej medyczki ktora tam pracuje w smazalni ryb w wakacje a i na zakonczenie przez to Pobierowo znowu. Moglem sie umyc. I nie tylko naturalnie sie umyc.
      Te dziewczyny ale i chlopcy w tych jadlodajniach nad Baltykiem zapychaja 14-16h na dobe 7 dni w tygodniu 2,5 miesiaca. Zarobki? 2,5tys PLN na miesiac. Bez umow ubezpieczen do tego wyplata, moze nie wszedzie, na koniec sezonu, jak wczesnie ucieknie taka/taki zadne pieniadze za czas przepracowany. Mieszkaja i jedza tam za darmo, to fakt. W ten sposob w wakacje troche zarobia na studia. Niezly wycisk tam dostaja, kapitalizm jak trza.

Urlop mialem intensywny, nawet jak ryb nie smazylem, jutro do pracy.

A teraz o manegerach

polski_francuz napisał:

> Mimo, ze czesto idealizuje niemiecki przemysl, sadze ze i w nim sa osoby rownie
      > wplywowe jak nieudolne. Co mi sie jednak podoba, to jest fakt ze sie je w konc
      > u, za brak rezultatow, wyrzuca.

Co to znaczy PF ze nie mial rezultatow? Oprocz strategicznych decyzji o tych stalowniach w USA i Brazyli podejmowal na codzien mnostwo decyzji. Firma przeciez pracuje bez tego by splajtowala przeciez. A wiec nie przesadzajmy z tym bez rezulatatow.
      Te decyzjie o stalowniach? Nie tylko on uwazal ze warto, duzo sie w gospodarce zmienilo od momentu podjecia takiej decyzji kiedys byla niby sluszna potem juz nie. Tak bywa. W gospodarce podejmuje sie czesto falszywe decyzje, najwazniejsze je korygowac. I aby ich nie bylo ich za duzo, i te dobre zdecydowanie przewazaly. Takie jest zycie.
      Wiec nie przesadzajmy z ta ktytyka. A te 6milionow Euro/Jahr zarobku brutto to tez nie az tak wiele, tez nie przesadzajmy.
      No i jakim prawem wiadomo ile oni zarabiaja? U mnie w firmie nie wolno opowiadac ile kto zarabia. I slusznie.

Pozdrowienia

• polski_francuz Siemens 28.07.13, 21:08
        "No i jakim prawem wiadomo ile oni zarabiaja?"

jest notowany na gieldzie NY chyba stad wiadomo. A Ty pracujesz u prywaciarza. On robi co chce.

PF
        • 5magna Re: Siemens 28.07.13, 22:17
          A felus chodzi i zyje. Produkuje gowno, jego wklad to tylko zanieczyszczenie powietrza, przekrety i inflacja.....Jednym slowem zakala....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka