Dodaj do ulubionych

Co myslicie o zniszczeniu Cerkwi prawoslawnej w Macedonii ?

IP: *.proxy.aol.com 21.08.01, 19:59
Czekam na powazne odpowiedzi !

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: WOJO!!!! Dzikusy islamsko-albanskie w akcji ...... IP: 213.8.144.* 21.08.01, 20:06
      Kosowo to jeden wielki burdel , baza przerzutu narkotykow i bezprawia .
      Mafie rzadza . A Europa nie wie co z tym syfem zrobic !!!
      Drugi taki syf to Gaza pelna broni i bezprawia .
      • Gość: syrob Re: wstyd, skandal i hańba całej cywilizowanej ludzkości!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 19:43
        gdy usłyszałem o tym w telewizji to strasznie się wkurwiłem!!!!pomyslałem
        sobie:wstyd, hańba...upokorzyło to nas wszystkich cywilizowanych ludzi
        zamieszkujących świat. XIV wieczny manastyr był dorobkiem cywilizacyjnym nas
        wszystkich i nie ma znaczenia kto śię w nim modlił aktualnie.
        Zawsze z wielkim zainteresowaniem podchodzę do do dorobku kultury prawosławnej
        ludności. Prawosławne Swiątynie są takie tajemnicze, piekne, bogaty i
        tajemniczy wystrój wnętrz współgra z przepychem szat liturgicznych
        prawosławnych kaplanów. Jednym słowem ponują tam swojskie słowiańskie klimaty i
        nieżyczę sobie aby te albańskie bandziory niszczyły cokolwiek !Ale widocznie
        tylko na tyle ich stać! Najlatwiej bije się; słabszych, bezbronych, kobiety,
        dzieci, starców, itd. myślę , iż WAK jest w tym dobra!!!!!niszcząc manastyr WAK
        zpotęgowała moją i tak, dużą niechęć wobec siebie!!!

MIEJSCE TERORYSTÓW JEST W WIĘZIENIACH I KAMIENIOŁOMACH!!!!!

milego dnia
        -syrob-
      • Gość: MacPol Re: Dzikusy islamsko-albanskie w akcji ...... IP: *.mt.net.mk 23.08.01, 20:29
        Podgladam sie tej dyskusji, tak jak tej poprzedniej!!! I nie dziwie sie, iz
        prawie 99% Polakow widzi to samo co i ja, Macedonczyk mieszkajacy w PL, obecnie
        na "wakacjach" w kraju!!! Ogladam pare razy dziennie zburzona nasza cerkiew i w
        dalszym ciagu nie moge zrozumiec, jak pewne polskie gazety o tym informuja,
        lacznie z ta, ktora jednak udostepnia swoja strone, by wyrazic choc malutki i
        cichutki glos przeciw barbarzynstwu!!! I powtarzam po raz kolejny, nie wszyscy
        Albanczycy, zwlaszcza z Mcd, sa tacy sami, ale panowie, historia sie powtarza!!
        To samo co robiono mojemu dziadkowi 90 lat temu, jemu ojcu 130 lat temu, to
        mamy dalej..........kradziezie, rozboje, gwalty, palenie domow, wypedzanie i
        robienie "etnicznych i monolitnych srodowisk", i to wszystko na oczach
        calego "demokratycznego swiata", na oczach miedzy innymi, olskiej prasy, ktora
        (czesciowo) pisze, iz "nacjonalisci macedonscy" blokuja droge "pokojowcom" z
        NATO (Nova Albanska Terorsticzka Organizacija, jak pisze na co kroku w Skopje)
        na droge do "swojego" Kosowa!!!!! Skad Macedonia zostala zaatakowana; tak, moj
        kraj jest zaatakowany przez OBCE PANSTWO, na dodatek pod protektoratem ONZ!!!!
        A, jesli kogos wypedza z domu, to ja jeszcze w zyciu nie widzialem, ze walczac
        o powrot do WLASNEGO DOMU, sie w Polsce nazywa "nacjonalizmem"!!!!!!!!!!!Wstydz
        sie ty "polska" gazeto!!!!!!!!!!!! Los, ktory zwlaszcza Polakom w pezeszlosci
        byl bardzo, nestety, znany!!!!!!!!!!!!!
        A ja pozdrawiam od serca wszystkich Polakow, jak w tej dyskusji, dobrej mysli,
        z Macedonii!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Vist __NATO____Nowa___Albańska___Terrorystyczna___Organizacja __ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.09.01, 01:57
          Gość portalu: MacPol napisał(a):

> NATO (Nova Albanska Terorsticzka Organizacija, jak pisze na co kroku w Skopje)
          > na droge do "swojego" Kosowa!!!!! Skad Macedonia zostala zaatakowana; tak, moj
          > kraj jest zaatakowany przez OBCE PANSTWO, na dodatek pod protektoratem ONZ!!!!
          > A, jesli kogos wypedza z domu, to ja jeszcze w zyciu nie widzialem, ze walczac
          > o powrot do WLASNEGO DOMU, sie w Polsce nazywa "nacjonalizmem"!!!!!!!!!!!

> Wstydz sie ty "polska" gazeto!!!!!!!!!!!!

Islamski szowinizm religijny pod egidą NATO !!??

Polska jako sojusznik Albanii ? Wstyd !

pzdr

Vist________________________________________
    • Gość: Michal Re: Co myslicie o zniszczeniu Cerkwi prawoslawnej w Macedonii ? IP: 63.164.131.* 21.08.01, 21:26
      Te zdjecia mowia same za siebie.
      http://www.realitymacedonia.org.mk/news/s_irina04.html

I jak "cywilizowany" swiat moze poperac takich bandytow.
      • Gość: Zbyszek Re: Co myslicie o zniszczeniu Cerkwi prawoslawnej w Macedonii ? IP: *.CHCG.splitrock.net 22.08.01, 08:06
        Gość portalu: Michal napisał(a):

> Te zdjecia mowia same za siebie.
        > http://www.realitymacedonia.org.mk/news/s_irina04.html
        >
        > I jak "cywilizowany" swiat moze poperac takich bandytow.

Nie bardzo wiem co ma Pan na mysli mowiac (piszac) "cywilizowany swiat" Czy
        hitlerowskie Niemcy nie byly cywilizowane? Prosze zauwazyc reakcje prasy
        tego "cywilizowanego Swiata" na zbrodnie terrorystow albanskich. Dyplomaci
        zachodni powatpiewaja w to, ze zbrodni dokonali czlonkowie NLA, gdyz jak do tej
        pory nie atakowali oni obiektow sakralnych.

Propaganda zakrawajaca na kpine z pogrzebu. Ci sami bandyci przetworzeni przez
        NATO w Korpus Kosova wysadzili w powietrze lub zniszczy li i zbezczescili setki
        prawoslawnych obiektow religijnych na terenie Kosova juz w czasie okupacji NATO-
        wskiej. Wiele z nich byly zabytkami rejestrowanymi w Unesco.

I ci "tajemniczy" dyplomaci maja czalnosc mowic, ze bandyci albanscy nie
        niszczyli do tej pory obiektow sakralnych. Zwykle bydle, bez wzgledu na to kim
        ten dyplomata jest.

• Gość: Michal Re: Co myslicie o zniszczeniu Cerkwi prawoslawnej w Macedonii ? IP: 63.164.131.* 22.08.01, 14:56
          Gość portalu: Zbyszek napisał(a):

> Gość portalu: Michal napisał(a):
          >
          > > Te zdjecia mowia same za siebie.
          > > http://www.realitymacedonia.org.mk/news/s_irina04.html
          > >
          > > I jak "cywilizowany" swiat moze poperac takich bandytow.
          >
          > Nie bardzo wiem co ma Pan na mysli mowiac (piszac) "cywilizowany swiat" Czy
          > hitlerowskie Niemcy nie byly cywilizowane? Prosze zauwazyc reakcje prasy
          > tego "cywilizowanego Swiata" na zbrodnie terrorystow albanskich.

Sadze ze zle zrozumial Pan moje intencje. Oczywiscie zwrot "cywilizowany" jest ironicznym okresleniem tych co sie
          mienia byc straznikami i propagatorami demokracji.

>Dyplomaci zachodni powatpiewaja w to, ze zbrodni dokonali czlonkowie NLA, gdyz jak do tej
          > pory nie atakowali oni obiektow sakralnych.

Tak czytalem ta wypowiedz, szkoda tylko ze nie zostalo podane nazwisko tego niedowiarka. O tym ze tysiace
          Macedonczykow jest przesladowanych, porywanych, gwalconych tez pewnie nie wierzy. To pewnie taki dyplomata,
          ktory pewnie tez nie wierzy ze byla WW II. Wyrok na Macedonie juz zostal wydany.

> Propaganda zakrawajaca na kpine z pogrzebu. Ci sami bandyci przetworzeni przez
          > NATO w Korpus Kosova wysadzili w powietrze lub zniszczy li i zbezczescili setki
          > prawoslawnych obiektow religijnych na terenie Kosova juz w czasie okupacji NATO
          > wskiej. Wiele z nich byly zabytkami rejestrowanymi w Unesco.

Jedyne na co stac zachod to tzw. potepienie jak to oni nazywaj barbarzynskiego czynu. Jak swiat moze wiedzec o
          dziesiatkach spalonych cerkwii w Kosovie jesli nic nie moze sie ukazac w nediach bez wczesniejszej cenzury?

> I ci "tajemniczy" dyplomaci maja czalnosc mowic, ze bandyci albanscy nie
          > niszczyli do tej pory obiektow sakralnych. Zwykle bydle, bez wzgledu na to kim
          > ten dyplomata jest.

To pewnie dyplomata ze sluzb specjalnych ds. propagandy. Tam ich jest pelno i bedzie jeszcze wiecej szczegolnie
          teraz jak bandyci beda dobrowolnie zbierac bron. To chyba pierwszy przypadek, gdzie bandyta dobrowolnie oddjae
          bron. Wczoraj na www.antiwar.com w jednym z artykulow jeden z bandytow powiedzial ze owszem odda jeden
          karabin ale on ma jeszcze dwa inn i te zatrzyma na "wszelki wypadek". A drugi jemu podobny powiedzial ze nie odda
          bo to jest prezent of przyjaciela (pewnie z nato).

Taka sytuacja jest szczytem hipokryzji moznych tego swiata.

Pozdawiam.

• Gość: RobertP Re: a/b IP: *.pnet.com.pl 22.08.01, 10:29
      a) arogancja i pewność siebie Albańczyków sięgnęła takiego poziomu - kiedy nie
      liczą się już z niczym i pokazują kto tu rządzi.

b)Albańczycy wysadzają cerkiew, myśląc - że i tak zostanie to potraktowane jako
      macedońska prowokacja .

c)Macedońska prowokacja - aczkolwiek głupia.

- nie mam pojęcia która wersja jest prawdziwa.
      • Gość: Maciek do RobertPa IP: 212.120.2.* 22.08.01, 12:01
        Zupelnie niezrozumiale jest dla mnie jak mozna w ogole brac powaznie pod uwage
        cos takiego jak twoj wariant "c", czy mozesz sobie wyobrazic, zeby ktos w
        Polsce w ramach prowokacji wysadzal w powietrze dajmy na to romanska kolegiate
        w Tmie pod Leczyca? Tylko w celu poinformowania cie, powiem ci, ze Leszok jest
        (byl) jednym z 4 najwazniejszych monasterow na terenie Macedonii. Nie wiem czy
        dotarlo to do twojej wiadomosci, ale leszok i okoliczne wsie znajduja sie pod
        calkowita kontrola albanskich terorystow, sadzisz wiec, ze jakas spec-brygada
        macedonskich bojowek zakradla sie tam pod oslona noca i wysydzila jeden z
        najwazniejszych obiektow sakralnych na terenie swojej ojczyzny?! Slusznie
        napisal Zbyszek- biorac pod uwage ile prawoslawnych cerkwi zostalo barbarzynsko
        znisczonych na terenie kosova, wydarzenia w Leszok (niestety) nie moga dziwic.
        A slowa przedstwaicieli NATO , ze nisczenie objektow sakralnych nie jest
        czescia taktyki "bojownikow" albanskich pozostawiam bez komentarza.
        • Gość: RobertP Re: do RobertPa IP: *.pnet.com.pl 22.08.01, 13:45
          szanowny Maćku

nie twierdzę, że zrobili to Macedończycy

co więcej - myślę, że to bardzo mało prawdopodobne

myśląc na zimno - trzeba jednak brać pod uwagę taką możliwość.

Swiat to miejsce gdzie dzieją się rzeczy niezrozumiałe, okrutne i irracjonalne.
          • Gość: Zbyszek Re: do RobertPa IP: *.CHCG.splitrock.net 22.08.01, 15:16
            O! Pojawil sie wreszcie pan Robert P. Oczywiscie, ze pan nie wyklucza takiej
            mozliwosci. Bo przeciez wiadomosc o zniszczeniu cerkwi zostala podana przez
            LOKALNE MACEDONSKIE AGENCJE PRASOWE a nie przez CNN, BBC czy AFP.

Wszystkie bez wyjatku agencje macedonskie oskarzaja o te zbrodnie albanskich
            terrorystow ale agencje zachodnie, ktore po pierwsze nazywaja bandytow
            albanskich, REBELIANTAMI juz od dluzszego czasu "wykrecaja kotu ogona". Publikuja
            wywiady z szefem bandytow, Ahmetim, ktory nagle bardziej dazy do pokojowego
            rozwiazania kryzysu niz wladze macedonskie.

Sklada publiczna deklaracje o zlozeniu broni przez jego "zolnierzy" i budowaniu
            demokratycznej Macedonii. Jednoczesnie nagle wylania sie "z mroku" jaks nowa
            organizacje "bojcow", ktora jasno deklaruje, ze nie zlozy broni i bedzie nadal
            walczyc przeciwko wladzom macedonskim.

Zapewne ta wlasnie "organizacja" nie podporzadkowana panu Ahmeti, przejmie caly
            arsenal NLA ufundowany przez NATO, a NLA odda do "punktow skupu" jakies nic nie
            warte 3 000 kawalkow broni. Ciekawe, ze przy "zbiorach" nie beda uczestniczyli
            przedstawiciele armii macedonskiej. Beda jedynie przedstawiciele wladz cywilnych.
            Moze to bedzie kilku krotkowzrocznych staruszkow, ktorzy z odleglosci kilku metrow
            nie beda w stanie odroznic wiatrowki od kalasznikowa.

Zreszta prasa brytyjska podala wczoraj, ze "rebelianci" w okolicach wioski Radusza
            dysponuja juz dwoma czolgami. Jeszcze troche i okaze sie ze dokonuja atakow z
            powietrza przy pomocy helikopterow Apache i samolotow A-10 (latajacych krow),
            ktore zapewne nadal znajduja sie na terenie Albanii.

Jeszcze dla pana Roberta P. chcialbym wyjasnic, ze "irracjonalne" znaczy
            "bezrozumne", nie majacer rozumowego wyjasnienia. W przypadku zniszczenia
            cerkwi nie ma to zastosowania. Ktos, kto te cerkiew wysadzil, dzialal bardzo
            "rozumnie", tym bardziej ze uzyl do tej "roboty" "very sophisticated" detonator.

Nie bylbym zdziwioony gdyby znaleziono na nim napis "Made in USA".

Pozdrawiam

PS. Drogi panie Robercie P.! Goraco polecam literature panskich wpisow w watku
            "NATO w Macedonii". Niech pan przeczyta co pan pisal.
            • Gość: RobertP Re: do RobertPa IP: *.pnet.com.pl 23.08.01, 10:23
              szanowny Panie Zbyszku

zapytam krótko:

był pan przy podkładaniu tej bomby ?

jeśli nie - to zadziwia mnie Pana pewność.

Ufa Pan komuś dlatego, że mówi podobnym językiem ?
              Ufałby Pan również USSR w 1939r - będąc Polakiem , a nie ufał Niemcom ?

Zadziwiające - że obydwa te kraje tak samo nas wydymały.

Dążę do tego, że po obydwu stronach konfliktu są ludzie oszołomieni, a to
              wizją "Wielkiej Albanii" a to "monolitycznej etnicznie Macedonii".

W chwili obecnej - u Albańczyków - oszołomy i bandyci dominują.

U Macedończyków dominują siły rozsądku i umiaru
              - wcale nie znaczy to jednak, że nie ma tam ludzi lub grup bezwzględnych i
              gotowych na wszystko - by doprowadzić do konfliktu na wielką skalę.

To paradoksalnie najwięksi sojusznicy albańskich organizacji przestępczo-
              rebelianckich.

Przedstawiłem możliwość prowokacji jako jedną z trzech - NAJMNIEJ
              prawdopodobną, Pan czepił się jej jak jakiś buldog - i udowadnia, że niemożliwa
              jest banalna prowokacja, w świecie gdzie możliwe jest prawie wszystko.

Szczerze mówiąc wkurza mnie jedynie to - że w imię etnicznej solidarności -
              odmawia Pan prawa do myślenia i wyciągania wnosków.
              • Gość: Michal Re: do RobertPa IP: 63.164.131.* 23.08.01, 15:57
                Panie Robercie.
                Sadze ze panski 3-ci wariant jest tak samo prawdopodobny jak wstapienie Rosji do Nato. Owszem
                pojawiaja sie takie pogloski ale tylko po to aby stwarzac pozory ze wszystko jest cacy.
                Odnosnie tej cerkwi, to w dzien po zburzeniu BBC pokazalo to miejsce i w bezposredniej odleglosci
                pokazali tych albanskich cowboys z karabinami i calym uzbrojeniem. Teren ten jest praktycznie
                dominowany przez tych bandytow i co najsmieszniejsze to to ze panstwa Nato wogule rozmawiaj z
                bandytami. Dlaczego nie rozmawiaja w ten sam sposob z afganskimi radykalami?
                Mozliwosc jaka Pan przedstawil (wlasnie ta trzecia) jest wlasnie typowa dla zachodniej propagandy.
                Jest ona absurdalna ale jak juz podana to zaczyna wracac w rozmaowach, dyskusjach itd. itp. I to jest
                wlasnie taki cel. Jakis czlowiek (jak to mowia - pewien dyplomata zachodni) powiedzial ze albanczycy
                dotat nie niszczyli zabytkowych cerkwii (co jest bzdura bo w Kosovie sa dziesiatki rozwalonych cerkwi)
                i swiat juz sie lapie na te bzdety. Zreszta watpie czy za tym stoi jakikolwiek dyploamata, bo ja na
                miejscu Macedonczykow takiego skurwiela to bym wywalil z kraju.
                Wiec, zbiera sie Pamu wlasnie za to ze przedstawil Pan trzy potencjalnie mozliwe scenariusze - a
                wlasnie o to chodzi. Aby 30% powiedzialo ze to ci, 30% ze inni, a 30% pewnie ze to lipa i tak i tak. Tak
                wlasnie dziala propaganda. Nit nie chce na sile wykryc tych spawcow przy calej tej supe-technice
                Nato. Bo i po co?
              • Gość: Zbyszek Re: do RobertPa IP: *.chicago-n.navipath.net 23.08.01, 16:56
                Gość portalu: RobertP napisał(a):

> Szczerze mówiąc wkurza mnie jedynie to - że w imię etnicznej solidarności -
                > odmawia Pan prawa do myślenia i wyciągania wnosków.

Jedno zdanie i dwa nieprawidlowe wnioski.

1. Nie ma mowy o zadnej etnicznej solidarnosci jako, ze nie jestem Macedonczykiem,
                nie jestem prawoslawnym, nie pisze cyrylica i nie nienawidze generalnie Albanczykow.

2. Nie odmawiam nikomu prawa do myslenia i wyciagania wnioskow, wrecz przeciwnie,
                GORACO ZACHECAM.

> Ufa Pan komuś dlatego, że mówi podobnym językiem ?
                > Ufałby Pan również USSR w 1939r - będąc Polakiem , a nie ufał Niemcom ?
                >
                > Zadziwiające - że obydwa te kraje tak samo nas wydymały.

To pan mi imputuje ufanie na bazie podobienstwa jezykowego. Tak sie sklada, ze nie
                znam macedonskiego (mimo iz znam serbo-chorwacki) i wiadomosci agencji
                www.mia.com.mk czytam po angielsku. Jesli zas chodzi o to co napisal pan w
                powyzszym cytacie, to brakuje tam jeszcze KOGOS. Najgorzej WYDYMALI NAS NASI
                SOJUSZNICY MOWIACY PO ANGIELSKU.

ZSRR (czy jak pan woli USSR) i Niemcy byli oficjalnie naszymi wrogami i tak ich
                traktowalismy jako wrogow. Wiedzielismy, ze wrog to wrog i nic dobrego z jego strony
                nie moze nas spotkac. Jednak USA i Anglia byli naszymi sojusznikami. Mielismy prawo
                oczekiwac od nich pomocy, splaty dlugu za obrone Londynu, rozszyfrowania Enigmy i
                rakiet V1 i V2. A oni nas skurwysyny sprzedali w Yalcie i Poczdamie.

Teraz robia to samo na Balkanach i wkurwia mnie panski brak umiejetnosci obserwacji i
                wyciagania wnioskow o ktorej to umiejetnosci tak ochoczo pan pisze.

Ja nie wierze zadnym agencjom. Dlatego czytam wiadomosci podawane przez agencje
                AFP, AP, CNN, BBC, ITAR-TASS, MIA, BETA-PRESS, TANJUG, RUSSIAN OBSERVER,
                PRAWDA i wiele innych mniejszych niz wymienione. I wylapuje podobienstwa i roznice
                przykladajac jednoczesnie "probierz" historyczny i analize polegajaca na zalozeniu, ze
                kazdy skutek posiada swa przyczyne. Nic na tym swiecie nie dzieje sie, jak pan to
                napisal, IRRACJONALNIE.

> szanowny Panie Zbyszku
                > zapytam krótko:
                > był pan przy podkładaniu tej bomby ?
                > jeśli nie - to zadziwia mnie Pana pewność.

Niech mnie pan raczy nie rozsmieszac. Czy uczyl sie pan kiedykolwiek historii?
                Jesli odpowie pan TAK (jak przypuszczam) to stosujac panska argumentacje zapytam
                PO CO? Czy byl pan choc przy jednym jednym z opisywanych tam wydarzen. Czy wierzy
                pan, ze bitwe pod Grunwaldem wygrali Polacy wraz z sojusznikami? Czy wierzy pan, ze
                w 966 roku mial miejsce chrzest Polski? Czy wierzy pan, ze byla II Wojna Swiatowa i ze
                wywolali ja Niemcy?

Czy nie bylo prawda, ze to Niemcy przebrani w polskie mundury napadli na radiostacje
                w Gliwicach. Niemcy twierdzili, ze nie.

> Dążę do tego, że po obydwu stronach konfliktu są ludzie oszołomieni, a to
                > wizją "Wielkiej Albanii" a to "monolitycznej etnicznie Macedonii".

Jezeli jest panu wiadomo to jedynie Macedonia odlaczyla sie od matki-Judgoslawii bez
                konfliktu zbrojnego. Od poczatku swego istnienia byla krajem wieloetnicznym,
                zamieszkalym przez Macedonczykow, Serbow, Bulgarow i Albanczykow. Wszystkie
                grupy etniczne korzystaly z takich samych praw a moze nawet Albanczycy mieli ich
                wiecej. Tylko oni mieli w Tetowie albanski uniwersytet. Wyklady odbywaly sie w jezyku
                albanskim. Mogli rozmawiac w takim jezyku w jakim chcieli i nie byli z tego powodu
                przesladowani. Jasne, ze w urzedach musieli poslugiwac sie jezykiem macedonskim,
                ktory byl jeykiem urzedowym. Jak by pan zareagowal np. na zadanie mniejszosci
                niemieckiej aby w urzedach panstwowych drugim oficjalnym jezykiem byl niemiecki?

Jak by pan zareagowal na zadanie tej samej (lub innej grupy etnicznej) aby w rejonie
                gdzie stanowia oni wiekszosc mieli swoja policje i oni wybierali komendanta, ktory nie
                bedzie odpowiedzialny przed ministrem spraw wewnetrznych?

Niech pan cofnie sie pamiecia tylko dwa lata wstecz, do marca 1999 roku. To wlasnie
                Macedonia przyjela setki tysiecy albanskich uciekinierow z Kosova. (W/g mojej opinii
                uciekali oni glownie nie przed VJ (Vojska Jugoslavije) a przed bombami NATO). Panstwa
                zachodnie robily wiele krzyku, ze Niemcy przyjeli 5 000, Ameryka - 20 000, Anglia -
                10 000. A pozniej Niemcy ich sila deportowali. Nie wiem wiec skad pan wzial informacje
                o Macedonczykach dazacych do "monolitycznej etnicznie Macedonii".

> Przedstawiłem możliwość prowokacji jako jedną z trzech - NAJMNIEJ
                > prawdopodobną, Pan czepił się jej jak jakiś buldog - i udowadnia, że niemożliwa
                > jest banalna prowokacja, w świecie gdzie możliwe jest prawie wszystko.

W takim razie dlaczego ograniczyl pan swoje spekulacje do jedynie trzech mozliwosci?
                Dlaczego nie zalozyl pan, ze zniszczenia cerkwi dokonali specjalisci z brytyjskiego SAS
                czy amerykanskiego CIA po to aby nie dopuscic do jakichkolwiek rozwiazan pokojowych
                i aby wlasnie rzucic podejrzenie na Macedonczykow. To usprawiedliwiloby oskarzenie
                Macedonii o utrudnianie procesu pokojowego i wprowadzenie nadzoru NATO nad
                terenami zajetymi obecnie przez terrorystow. Trzecie juz sily pokojowe NATO pilnowaly
                by rozejmu w kolejnym ubezwlasnowolnionym MIEDZYNARODOWYM PROTEKTORACIE,
                jakim stala by sie polnocna czesc Macedonii wokol Tetowa.

Oj! panie Robercie, panie Robercie. Niech mnie pan nie wyzywa od buldogow. Niech
                pan lepiej zrewiduje swoje poglady i ograniczy zaufanie do naszych NATO-wskich
                sojusznikow. Niech mi pam wierzy na slowo, ze jesli w interesie USA bedzie lezalo
                oddanie Polski pod dominacje roasyjska, to na pewno tak sie stanie KROPKA.

JEZELI PAN W TO NIE WIERZY, TO ZNACZY IZ PANSKA WYOBRAZNIA JEST STRASZNIE
                OGRANICZONA.

Pozdrawiam
                • Gość: Michal Re: do RobertPa IP: 63.164.131.* 23.08.01, 19:07
                  W zupelnoeci popieram Panski punkt widzenia. Chcialbym tylko dodac pare slow. Po pierwsze podoba mi sie
                  spostrzezenie (ktorego nikt nie bral pod uwage jak dotad) ze dewastacji dokonali np. albanscy sojusznicy. Jest to
                  dla mnie duzo bardziej prawdopodobne niz to ze to zrobili sami Macedonczycy. To wogole nie jest mozliwe,
                  obojetnie jaka by to nie byla motywacja. Mowie tak dlateho bo akurat znam Macedonczykow i nie byli by oni zdolni
                  do tego. Gdyby to oni zrobili aby zerwac wszelkie rozmowy to moze, moze ale nie rozwalac perle wlasnej kultury
                  by dalej kontynuowac "dialog".
                  Jest jeszcze jedna sprawa, ktora chcialbym podjac. Otoz sprawe mniejszosci narodowych. W Kanadzie jest
                  provincja Quebec, gdzie zyja w przeogromnej wiekszosci frankofoni. Daza oni do oderwania sie od Kanady
                  przez dlugi czas. Ale co jest znamienne, to w dalszym ciagu chca zatrzymac przywileje wyplywajace z
                  obecnego statusu tzn. pieniadze, paszporty, swiadczenia soscjalne itd.itp. Kanada tez jest oficjalnie panstwem 2
                  jezykowym co w praktyce to nie jest prawda. Ale panstwo ponosi przeogromne naklady na utrzymanie
                  2-jezycznosci. Za czasow premiera Trudou frankofoni chcieli sie oficjalnie oderwac. I co? Ano zostaly wyslane
                  wojska federalne, obylo sie bez ofiar (wiekszych) i status quo zostal utrzymany. Dlaczego o tym pisze?
                  Ano dlatego aby wykazac ze zadne panstwo nie moze sobie pozwolic na cos co by godzilo w interes narodowy
                  wiekszosci kraju. I to obojetnie czy to sie podoba innym czy nie. Amerykanie stosuja b. czesto taka taktyke
                  mowiac ze musza to czy inne zrobic w interesie bezpieczentwa narodowego. Koniec. Kropka. I czy to sie
                  podoba komus czy nie. Albanczycy w Macedonii mieli takie same prawa jak wiekszosc innych. Maja swoich
                  przedstawicieli w parlamencie. To ze nie maja w policji. No wlasnie. Oni chca miec bo wtedy bedzie to region
                  bezprawia w imie prawa. A zreszta aby byc w policji to trzeba skonczyc jakas szkole a watpie czy oni cokolwiek
                  umieja poza mordowaniem, porywaniem, czy terroryzowaniem innych.
                  Niestety, z tego co widze to nie wyglada mi rozowo przyszlosc Macedonii jako suwerennego panstwa. Ale za to
                  mozna miec pretensje do pewnych politykow Macedonii za ich uleglosc w zadaniach. To tak jak sie mowi w miare
                  jedzenia apetyt rosnie. Juz sie mowi ze alabnczycy ZADAJA aby Nato pozostalo dluzej. Kto tu w koncu rzadzi w
                  tym kraju? 20% bandytow, czy 80% reszty (Macedonczycy, Serbowie, Romowie, Grecy, Bulgarzy itd.).
                  • Gość: MacPol Re: Pozdrowienia z Macedonii!! IP: *.mt.net.mk 23.08.01, 20:37
                    Podgladam sie tej dyskusji, tak jak tej poprzedniej!!! I nie dziwie sie, iz
                    prawie 99% Polakow widzi to samo co i ja, Macedonczyk mieszkajacy w PL, obecnie
                    na "wakacjach" w kraju!!! Ogladam pare razy dziennie zburzona nasza cerkiew i w
                    dalszym ciagu nie moge zrozumiec, jak pewne polskie gazety o tym informuja,
                    lacznie z ta, ktora jednak udostepnia swoja strone, by wyrazic choc malutki i
                    cichutki glos przeciw barbarzynstwu!!! I powtarzam po raz kolejny, nie wszyscy
                    Albanczycy, zwlaszcza z Mcd, sa tacy sami, ale panowie, historia sie powtarza!!
                    To samo co robiono mojemu dziadkowi 90 lat temu, jemu ojcu 130 lat temu, to
                    mamy dalej..........kradziezie, rozboje, gwalty, palenie domow, wypedzanie i
                    robienie "etnicznych i monolitnych srodowisk", i to wszystko na oczach
                    calego "demokratycznego swiata", na oczach miedzy innymi, olskiej prasy, ktora
                    (czesciowo) pisze, iz "nacjonalisci macedonscy" blokuja droge "pokojowcom" z
                    NATO (Nova Albanska Terorsticzka Organizacija, jak pisze na co kroku w Skopje)
                    na droge do "swojego" Kosowa!!!!! Skad Macedonia zostala zaatakowana; tak, moj
                    kraj jest zaatakowany przez OBCE PANSTWO, na dodatek pod protektoratem ONZ!!!!
                    A, jesli kogos wypedza z domu, to ja jeszcze w zyciu nie widzialem, ze walczac
                    o powrot do WLASNEGO DOMU, sie w Polsce nazywa "nacjonalizmem"!!!!!!!!!!!Wstydz
                    sie ty "polska" gazeto!!!!!!!!!!!! Los, ktory zwlaszcza Polakom w pezeszlosci
                    byl bardzo, nestety, znany!!!!!!!!!!!!!
                    A ja pozdrawiam od serca wszystkich Polakow, jak w tej dyskusji, dobrej mysli,
                    z Macedonii!!!!!!!!!!!!
                    • Gość: Michal Pytanie do MacPol. IP: 63.164.131.* 24.08.01, 14:59
                      Czy faktycznie w czasie konfliktu w Kosowie, ponad 350,000 albanczykow+ przeszlo do Macedonii
                      szukac schronienia. Ja osobiscie watpie ale Pan jako Macedonczyk byc moze wie wiecej. Ponadto,
                      czy aby wszyscy opusicli Macedonie pozniej i wrocili do Kosowa? Cay ten proces migracyjny z i do
                      Kosowa wyglada jak wedrowki ludow tubylczych. I te cyfry podawane przez media nie sa dla mnie
                      wiarygodne, z uwagi na to ze nie wdze wirygodnych organizacji ktore by liczyly tych przemieszczajacych
                      sie. Czy sa jakies zroda Macedonskie na te ten temat.

Pozdrawiam.
                      • Gość: MacPol Re: Pytanie do MacPol. IP: *.mt.net.mk 25.08.01, 15:36
                        Gość portalu: Michal napisał(a):

> Czy faktycznie w czasie konfliktu w Kosowie, ponad 350,000 albanczykow+ przeszl
                        > o do Macedonii
                        > szukac schronienia.

Z tego co tutaj podawali wowczas, bylo ich nawet wiecej, ponad 400.000! Ale,
                        zalozmy ze w czasach wojennych duzo sie klamie, to jednak chyba ta liczba 350.000
                        jest ogolnie przyjeta, nawet slyszalem niedawno jak panowie "negocjatorzy"
                        Leothard i Pardew sami mowili o 350.000, to chyba to jest to! Ale, kwiestia jest
                        teraz innego rodzaju!
                        1. moralnego, to zn. czy my jako narod i panstwo zasluzylismy na takie
                        podziekowanie ze strony tych samych oraz
                        2. statystycznego, czyli ile z tych 350.000 pozostalo dalej u nas w Mcd i
                        przyczynili sie do rozpowszechniania tejze samej UCK (OWK, WAK, WAPBM etc.etc.)!
                        Niech Pan poszuka jakies artykuly na ten temat w prasie zachodniej (taka jak
                        jest, na bardziej obiektywnym poziomie niz niektore polskie media!!!),
                        o "stworzeniu sie i wydprodukowaniu ze strony NATO pewnego "monster", ktoremu
                        teraz "trudno uciac skrzydla i nogi"!!!
                        Pozdrawiam serdecznie z Mcd
                • Gość: JOrl Re: do RobertPa IP: *.dip.t-dialin.net 24.08.01, 17:17
                  Wlacze sie znowu. Naturalnie ten argument czy sie ten RobertPa uczyl historii
                  jest bardzo dobry, ale nie wiem czy dla tego pana wystarczajacy. On chyba
                  bedzie na biale po dluzszym przygladaniu twierdzil ze jednak troche szare, a
                  moze nawet czarne (chyba jak sie wieczor zrobi). Ale to chyba wynika z tego nie
                  wyleczonego, wieloletniego sluchania Wolnej Europy na przekor komunistom.
                  Ludzie, tylko krowy nie zmieniaja pogladow (zra ciagle taka sama trawe)!.
                  Juz gdzies w tym Forum pisalem, ze ci Albanczycy z Kosova uciekali, bo mysleli
                  ze tam najpierw lekko pozyja (obozy z darmowym zarciem a i kieszonkowe napewno
                  tez bylo) a moze, bo konca wojny nie widac uda sie im wyjechc gdzies na azyle.
                  Te psychologie znam. Widzialem polska emigracje przed stanem wojennym 1981. Te
                  plotki byly naturalnie poprzez specjane sluzby rozprzestrzeniane. Slyszalem tez
                  rady Zachodu dla mediow polskich, ze aby w spoleczenstwie polskim wytworzyc
                  wspolczucie dla albanczykow nalezy jak najwiecej uchodzcow pokazywac. W
                  zachodnich mediach pokazywano tych biednych uchodzcow na biezaco i to
                  propagandowo skutkowalo! Naprawde ludzie np. w Niemczech im wspolczuli i to
                  bylo dobrym usprawiedliwieniem do prowadzenia tej przedluzajacej sie wojny
                  przeciw Jugoslawii. To bylo tak: jak Jugoslawianie ich nie wypuszczali (byly
                  tez takie dni) to byl tu wrzask w mediach jacy sa bandyci ci serbowie napewno
                  ich mecza, jak ich wypuszczali to znowu wrzask "czystki etniczne". To bylo tak
                  skuteczne, ze tacy normalni ludzie w Niemczech mogli jednego dnia jednego
                  sluchac, a nastepnego co innego i wierzyli!!! Tak, tak ja to dokladnie
                  obserwowalem.
                  Ale mysle, ze jak Jelzin powiedzial (a to bylo glosne), ze Clinton za ta napasc
                  na Jugoslawie zaplaci to sie tylko co do osoby pomylil. Pozdrowienia
                  • Gość: rzaba Re: do RobertPa IP: *.dip.t-dialin.net 25.08.01, 22:59
                    Bo my som w nato, to musim bombardować...Niestety nasz polityczny instynkt
                    zawiódł nas po raz kolejny. i rzeczywiście już dwa tygodnie po przystąpieniu do
                    nato mieliśmy okazję bombardować i zabijać dzieci, kobiety, niszczyć mosty,
                    wodociągi, elektrownie, telewizyjne stacje(to nowość w nowoczesnnych wojnach?).
                    A Macedończycy mieli szczęście do pierwszego prezydenta. który bezboleśnie
                    przeprowadzieł rozwód z Jugosławią. Później niestety dały się wypuścić w wojnę
                    przeciw tejże Jugosławii z wszelkimi konsekwencjami.A to się mści. Bo przecież
                    w tej brudnej wojnie wcale nie chodziło o Milosevica. Jeden ze znanych
                    Macedończyków Milcho Manchevski porównał prowokacyjnie sytuację Albańczyka
                    zabijającego policjanta macedońskiego z zamordowaniem policjanta amerykańskiego
                    w Kalifornii przez mieszkającego tam Meksykanina na znak protestu przeciw
                    nieużywaniu hiszpańskiego w amerykańskim kongresie. W pierwszym wypadku będzie
                    ten mord wyrazem patriotyzmu, a morderca stanie się partnerem politycznym,
                    dyplomatycznym, otrzyma broń i forse od nato, usa, uznanie itp. Ten drugi
                    skończy na krześle elektrycznym, nawet jakby był chory psychiczne.
                    • Gość: MacPol Re: do Rzaby IP: *.mt.net.mk 26.08.01, 19:21
                      Wlasnie tak, "Rzaba" b. slusznie poruwnoje te sprawy, chodzi o wymiane tez!!!
                      Milcho Manchevski juz nakrecil film pt. "Before the rain", i to w 1994 r., w
                      ktorym wlasnie opisal geneze tego konfliktu pomiedzy nami a Albanczykami!
                      Pisalem tez na tym Forum, iz to samo co teraz robia bandyci, robiono mojemu
                      dziadkowi 90 lat temu!!! I jemu ojcu 120 lat temu.... I jesli sie zachod nie
                      opamieta, tak bedzie i za 50 lat!!! A, potem gdy wojsko macedonskie jutro npr.,
                      zaatakuje pozycje terrorystow, to wtedy "wolna prasa" napisze: "...biedni
                      Albanczycy cierpia"!!!!
                      Pozdrawiam z Mcd!!!
      • Gość: AK www.kosovo.com/crucified/default.htm#catalog IP: *.dial.wxs.nl 30.08.01, 21:22
        Ponad 100 Kosciolow w Kosowo
    • Gość: RobertP Re: Zgadzam się z wami wszystkimi IP: *.pnet.com.pl 27.08.01, 14:00
      ..albańscy ekstremiści mordują, gwałcą, wypędzają z domów, handlują kobietami,
      narkotykami,bronią....

Robią jeszcze wiele innych rzeczy o których nikt nie mówi.

I co w związku z tym ?

Zabić wszystkich Albańczyków ?

Przepędzić Albańczyków z Macedonii ?

Postawić czołgi przy każdej albańskiej wiosce ?
      .................

Dokąd prowadzi taka droga postępowania ?

Nie bronię tego co robi w chwili obecnej NATO - akcja rozbrajania UCK - jest
      śmiechu warta.

Ale co zrobić ?

Robertson, Solana - robią dobrą minę do złej gry:
      - mają raporty wywiadu ,mówiące o rzeczywistym obrazie albańskich organizacji.

Jaką mają alternatywę ?
      Przyznać, że cały albański ruch "narodowo wyzwoleńczy" to organizacja
      przestępcza?

To w dużej części prawda.

I co - powiemy Albańczykom że wszyscy są bandytami a cała ich elita nadaje się
      tylko do więzienia ?

Pacyfikować Kosowo, pn. Macedonię, dolinę pleszewską - ryzykować ryzykowną
      wojnę partyzancką - z przeciwnikiem który może uderzyć również w Europie i
      Ameryce ?

Moim zdaniem - akcja NATO wraz z ratyfikacją wynegocjowanych zmian w
      konstytucji to działanie formalne - wprowadzone jedynie po to by wyklarować
      sytuację.

Jeśli później Albańczycy będą również atakować, nie pozwolą powrócić uchodźcom -
      sytuacja będzie czysta i jasna - nikt nie będze mógł zabronić Macedończykom
      zdecydowanych działań.

Problem w tym - aby Macedończycy do końca grali w tą grę, jeśli puszczą im za
      wcześnie nerwy .....

Chorwaci usankcjonowali efekty akcji "burza" w Krajinie - dlatego że to oni
      byli najpierw ofiarami - przepędzali morderców i złodziei.

Szanowni dyskutanci - w roli prześladowców - znakomicie sami lokują się
      Albańczycy - nie przeszkadzajmy im.
      • Gość: Michal Re: Zgadzam się z wami wszystkimi IP: 63.164.131.* 27.08.01, 15:42
        > ..albańscy ekstremiści mordują, gwałcą, wypędzają z domów, handlują kobietami,
        > narkotykami,bronią....
        > Robią jeszcze wiele innych rzeczy o których nikt nie mówi.
        > I co w związku z tym ?
        > Zabić wszystkich Albańczyków ?
        > Przepędzić Albańczyków z Macedonii ?

Nie, tego nikt nie mowi. Lecz sytuacja bylaby bardziej normalna gdyby Nato zrobilo to co do nich nalezy.
        Po ierwsze, traktowac rzad Macedonii jak JEDYNY prawny do negocjacji a cala ta stworzona przez siebie
        bande awanturnikow wylapac, aresztowac, lub mowiac prosto z mostu zlikwidowac. Jesli ktos przez
        zaniedbanie dopusil do wytworzenia wrzoda na ciel to jedyna skuteczna metoda jest jego wyciecie.
        Tak to dochodzi ze albanczycy (ci normalni) mowia otwarcie ze oni wierza tylko w Boga i Nato. Tak jawne
        poparcie dla bandytow przez Nato jest az nazbyt widoczne. Przyklad: Nato najpierw negocjuje ilosc broni
        do zlozenia z bandytami a pozniej podaje te smieszne liczby wladzom macedonskim. Po czyjej stronie
        jest Nato? Nie pertraktuje sie z bandytami, z ktorych kilku jest na liscie amerykanskich terrorystow. To jest
        po prostu dyskredytacja w oczch ogromej liczby ludzi na swiecie.

> Postawić czołgi przy każdej albańskiej wiosce ?
        > Dokąd prowadzi taka droga postępowania ?

Taka droga wlasnie prowadzi do czehosc gorszego. Do antagonizacji ludzi. Do terroru, do bezprawia.
        Tam gdzie ludzie zyli w miare dobrze (a znam ten rejon z wlasnej autopsji) teraz nie beda zyli. Zal, skutek,
        uprzedzenia zagoszcza na dobre po obu srtronach. Nie mowie tu o tych bandytach bo im sie wydaje ze
        paradujac z bronia to sa oni jak ci przyslowiowi macho men. Niechby tylko nie dostali broni od Nato (a
        taka jest prawda) to juz by ich nie bylo. Wiekszosc z nich i tak wywodzi i tak z szeregow armii
        macedonskiej czy serbskiej, wiec oni i tak nic nie umieja jak walczyc. Jesli Nato tak chce im pomoc to
        niech im da obywatelstwo, wcieli do wlasnych armii i wysla ich np.... do Kolumbi. Tam beda sie czuli jak
        w domu i nikt im nie bedzie przeszkadzal.

> Nie bronię tego co robi w chwili obecnej NATO - akcja rozbrajania UCK - jest
        > śmiechu warta.

Z tym sie zgadzam, ale gdybym ja byl Macedonczykime to mnie by nie bylo do smiechu.

> Ale co zrobić ?

To co pisalem wyzej. Nie prowadzic rozmow z bandytami, nie pomagac i napietnowac.

> Robertson, Solana - robią dobrą minę do złej gry:
        > - mają raporty wywiadu ,mówiące o rzeczywistym obrazie albańskich organizacji.

Ci dwaj a juz napewno Solana zasluga na sad z cala politycke wyniszczajaca na Balkanach. To wedlug
        mnie jest popieranie ludobostwa i terroryzmu na normalnych obywatelach Macedonii, Serbii, na
        Serbskich Bosniakach, Romach, i innych. Solana byl jednym z tych "tworcow" tej calej polityki Nato na
        Balkanach.

> Jaką mają alternatywę ?
        > Przyznać, że cały albański ruch "narodowo wyzwoleńczy" to organizacja
        > przestępcza?

No wiec co zrobic Panie RobercieP. Dalej pozwolic bandytom mordowac, gwalcic, terroryzowac. Mowia ze
        tych bandytow jest 2-6 tysiecy (rozne zrodla). Wiec jak to ma byc. Grupka uzbrojonych po zeby z
        przerosnietymi ambicjami bandytami ma terroryzowac, wyganic, porywac niszczyc, itd. tylko dlatego ze
        politycy sa do dupy. W imie tego ze ktos popelnia bledy, swiat ma byc karmiony meialna papka i mowic
        wszystko jest OK. Mamy byc steroryzowani przez nieliczna grupke awanturnikow. Nie zycze nikomu zel, ale
        chyba trzeba aby kilkudziesieciu "peacekeepers" zginelo z rak tych "wybalwicieli" a wtedy zobaczymy co
        powiedza ludzie w tych krajach natowskich. Prosze mi wierzyc ze ci sami politycy w strachu przed opinia
        publiczna zaczna bic sie w piersi i mowic ze to nie oni.

> To w dużej części prawda.
        >
        > I co - powiemy Albańczykom że wszyscy są bandytami a cała ich elita nadaje się
        > tylko do więzienia ?

A dlaczego nie. To wedlug panskiej moralnosci bandyta moze chodzic bezkarnie. Zamykanie w wiezieniu
        nic nie daje, sa bardziej radykalne metody.

> Pacyfikować Kosowo, pn. Macedonię, dolinę pleszewską - ryzykować ryzykowną
        > wojnę partyzancką - z przeciwnikiem który może uderzyć również w Europie i
        > Ameryce ?

No, nie przesadzajmy. Takie wysoce technologicznie panstwa jak Nato to chyba dadza sobie rade z tak
        skromnymi jak podaja silami. No, nie przeceniajmy tych bandytow. Nie dawac im broni i nie uczyc jak sie
        jej uzywa to juz pewien sukces. No to wyglada, ze 40,000+ super zolnierzy nie moze dac sonie rade z
        garstka bandytow? A co Macedonczycy czy Serbowie to maja cierpiec, ginac, byc pozbawieni mienia, byc
        porywani itd. itp? Tak by Pan chcial?

> Moim zdaniem - akcja NATO wraz z ratyfikacją wynegocjowanych zmian w
        > konstytucji to działanie formalne - wprowadzone jedynie po to by wyklarować
        > sytuację.

Nie bedzie zadnej klaryfikacji. Bedzie dalej rozlew krwi, nowe zadania, terror. Tego juz nie zatrzyma sie
        bez wytepienia tego wrzoda. Bedzie tu dalej walka, bi ci bandyci nic i tak nie umieja. Co, moze pojda do
        pracy? Jakiej? No, chyba ze tej w policji albanskiej aby mc spokojnie dowodzic handlem narktykow, i
        innnych kryminalnych spraw.

> Jeśli później Albańczycy będą również atakować, nie pozwolą powrócić uchodźcom
        > sytuacja będzie czysta i jasna - nikt nie będze mógł zabronić Macedończykom
        > zdecydowanych działań.

Ja osobiscie czekam na nastepna zagrywke Nato, ktora pozwoli im na dlugi pobyt. Cos pewnie juz maja
        w zanadrzu. Tylko poczekac. Zreszta juz sie mowi, z e jesli oni opuszcza Macedonie po 30 dniach to
        wytworzy sie vaccum. Juz przygotowuja grunt dla opini publicznej. Pewnie bedzie pare zamachow i powd
        sie znajdzie.

> Problem w tym - aby Macedończycy do końca grali w tą grę, jeśli puszczą im za
        > wcześnie nerwy .....
        > Chorwaci usankcjonowali efekty akcji "burza" w Krajinie - dlatego że to oni
        > byli najpierw ofiarami - przepędzali morderców i złodziei.

Mcedenonii nie chroni politya Nato, Chorwatow chronili od poczatku bedac motorem ich poczynan. Tak
        samo jest i tutaj. Nie chroni sie praw 80% obywateli ani tych 15-20% Albanczykow. Chroni sie wlasny
        interes wposlugujac sie prymitywnymi bandytami. Mam nadzieje ze jak zwykle tak bron obroci sie w
        kierunku tych co ja dostarczyli.

> Szanowni dyskutanci - w roli prześladowców - znakomicie sami lokują się
        > Albańczycy - nie przeszkadzajmy im.

Calkiem inaczej by Pan mowil, gdyby do panskiego domu zalomotal bandyta i powiedzial - won stad,
        teraz to jest moje terytorium. A na panska skarge we wladzach doatal by Pan odpowiedz (wlacznei z TC)
        ze musi Pan czekac do czasu jak politycy z Nato nakresla granice i czy Panski dom jest po tej czy po
        drugiej stronie. jesli po drugiej to sorry, nic nie mozemy zrobic. Ciekawe prawda?

Pozdrawiam.

• Gość: Michal Re: Zgadzam się z wami wszystkimi IP: 63.164.131.* 27.08.01, 15:45
        > ..albańscy ekstremiści mordują, gwałcą, wypędzają z domów, handlują kobietami,
        > narkotykami,bronią....
        > I co w związku z tym ?

Nie, tego nikt nie mowi. Lecz sytuacja bylaby bardziej normalna gdyby Nato zrobilo to co do nich
        nalezy.
        Po ierwsze, traktowac rzad Macedonii jak JEDYNY prawny do negocjacji a cala ta stworzona przez
        siebie
        bande awanturnikow wylapac, aresztowac, lub mowiac prosto z mostu zlikwidowac. Jesli ktos przez
        zaniedbanie dopusil do wytworzenia wrzoda na ciel to jedyna skuteczna metoda jest jego wyciecie.
        Tak to dochodzi ze albanczycy (ci normalni) mowia otwarcie ze oni wierza tylko w Boga i Nato. Tak
        jawne
        poparcie dla bandytow przez Nato jest az nazbyt widoczne. Przyklad: Nato najpierw negocjuje ilosc
        broni
        do zlozenia z bandytami a pozniej podaje te smieszne liczby wladzom macedonskim. Po czyjej stronie
        jest Nato? Nie pertraktuje sie z bandytami, z ktorych kilku jest na liscie amerykanskich terrorystow. To
        jest

Taka droga wlasnie prowadzi do czehosc gorszego. Do antagonizacji ludzi. Do terroru, do bezprawia.
        Tam gdzie ludzie zyli w miare dobrze (a znam ten rejon z wlasnej autopsji) teraz nie beda zyli. Zal,
        skutek,
        uprzedzenia zagoszcza na dobre po obu srtronach. Nie mowie tu o tych bandytach bo im sie wydaje
        ze
        paradujac z bronia to sa oni jak ci przyslowiowi macho men. Niechby tylko nie dostali broni od Nato (a
        taka jest prawda) to juz by ich nie bylo. Wiekszosc z nich i tak wywodzi i tak z szeregow armii
        macedonskiej czy serbskiej, wiec oni i tak nic nie umieja jak walczyc. Jesli Nato tak chce im pomoc to
        niech im da obywatelstwo, wcieli do wlasnych armii i wysla ich np.... do Kolumbi. Tam beda sie czuli
        jak

> śmiechu warta.

Z tym sie zgadzam, ale gdybym ja byl Macedonczykime to mnie by nie bylo do smiechu.

> Ale co zrobić ?

To co pisalem wyzej. Nie prowadzic rozmow z bandytami, nie pomagac i napietnowac.

> - mają raporty wywiadu ,mówiące o rzeczywistym obrazie albańskich organizacji.

Ci dwaj a juz napewno Solana zasluga na sad z cala politycke wyniszczajaca na Balkanach. To
        wedlug
        mnie jest popieranie ludobostwa i terroryzmu na normalnych obywatelach Macedonii, Serbii, na
        Serbskich Bosniakach, Romach, i innych. Solana byl jednym z tych "tworcow" tej calej polityki Nato na
        Balkanach.

> przestępcza?

No wiec co zrobic Panie RobercieP. Dalej pozwolic bandytom mordowac, gwalcic, terroryzowac.
        Mowia ze
        tych bandytow jest 2-6 tysiecy (rozne zrodla). Wiec jak to ma byc. Grupka uzbrojonych po zeby z
        przerosnietymi ambicjami bandytami ma terroryzowac, wyganic, porywac niszczyc, itd. tylko dlatego ze
        politycy sa do dupy. W imie tego ze ktos popelnia bledy, swiat ma byc karmiony meialna papka i
        mowic
        wszystko jest OK. Mamy byc steroryzowani przez nieliczna grupke awanturnikow. Nie zycze nikomu zel,
        ale
        chyba trzeba aby kilkudziesieciu "peacekeepers" zginelo z rak tych "wybalwicieli" a wtedy zobaczymy
        co
        powiedza ludzie w tych krajach natowskich. Prosze mi wierzyc ze ci sami politycy w strachu przed
        opinia

>
        > I co - powiemy Albańczykom że wszyscy są bandytami a cała ich elita nadaje się
        > tylko do więzienia ?

A dlaczego nie. To wedlug panskiej moralnosci bandyta moze chodzic bezkarnie. Zamykanie w
        wiezieniu

> Ameryce ?

No, nie przesadzajmy. Takie wysoce technologicznie panstwa jak Nato to chyba dadza sobie rade z
        tak
        skromnymi jak podaja silami. No, nie przeceniajmy tych bandytow. Nie dawac im broni i nie uczyc jak
        sie
        jej uzywa to juz pewien sukces. No to wyglada, ze 40,000+ super zolnierzy nie moze dac sonie rade z
        garstka bandytow? A co Macedonczycy czy Serbowie to maja cierpiec, ginac, byc pozbawieni mienia,
        byc

> sytuację.

Nie bedzie zadnej klaryfikacji. Bedzie dalej rozlew krwi, nowe zadania, terror. Tego juz nie zatrzyma sie
        bez wytepienia tego wrzoda. Bedzie tu dalej walka, bi ci bandyci nic i tak nie umieja. Co, moze pojda
        do
        pracy? Jakiej? No, chyba ze tej w policji albanskiej aby mc spokojnie dowodzic handlem narktykow, i

> Jeśli później Albańczycy będą również atakować, nie pozwolą powrócić uchodźcom
        > zdecydowanych działań.

Ja osobiscie czekam na nastepna zagrywke Nato, ktora pozwoli im na dlugi pobyt. Cos pewnie juz
        maja
        w zanadrzu. Tylko poczekac. Zreszta juz sie mowi, z e jesli oni opuszcza Macedonie po 30 dniach to
        wytworzy sie vaccum. Juz przygotowuja grunt dla opini publicznej. Pewnie bedzie pare zamachow i
        powd
        sie znajdzie.

> wcześnie nerwy .....

Mcedenonii nie chroni politya Nato, Chorwatow chronili od poczatku bedac motorem ich poczynan.
        Tak
        samo jest i tutaj. Nie chroni sie praw 80% obywateli ani tych 15-20% Albanczykow. Chroni sie wlasny
        interes wposlugujac sie prymitywnymi bandytami. Mam nadzieje ze jak zwykle tak bron obroci sie w

Calkiem inaczej by Pan mowil, gdyby do panskiego domu zalomotal bandyta i powiedzial - won stad,
        teraz to jest moje terytorium. A na panska skarge we wladzach doatal by Pan odpowiedz (wlacznei z
        TC)
        ze musi Pan czekac do czasu jak politycy z Nato nakresla granice i czy Panski dom jest po tej czy po
        drugiej stronie. jesli po drugiej to sorry, nic nie mozemy zrobic. Ciekawe prawda?

Pozdrawiam.

• Gość: Michal Re: Zgadzam się z wami wszystkimi IP: 63.164.131.* 27.08.01, 15:59
        > narkotykami,bronią....
        > I co w związku z tym ?

Nie, tego nikt nie mowi. Lecz sytuacja bylaby bardziej normalna gdyby Nato zrobilo to co do nich nalezy.
        Po ierwsze, traktowac rzad Macedonii jak JEDYNY prawny do negocjacji a cala ta stworzona przez siebie
        Tak to dochodzi ze albanczycy (ci normalni) mowia otwarcie ze oni wierza tylko w Boga i Nato. Tak jawne
        poparcie dla bandytow przez Nato jest az nazbyt widoczne. Przyklad: Nato najpierw negocjuje ilosc broni
        jest Nato? Nie pertraktuje sie z bandytami, z ktorych kilku jest na liscie amerykanskich terrorystow. To jest

Tam gdzie ludzie zyli w miare dobrze (a znam ten rejon z wlasnej autopsji) teraz nie beda zyli. Zal, skutek,
        uprzedzenia zagoszcza na dobre po obu srtronach. Nie mowie tu o tych bandytach bo im sie wydaje ze
        niech im da obywatelstwo, wcieli do wlasnych armii i wysla ich np.... do Kolumbi. Tam beda sie czuli jak

> śmiechu warta.

> Ale co zrobić ?

Ci dwaj a juz napewno Solana zasluga na sad z cala politycke wyniszczajaca na Balkanach. To wedlug
        Balkanach.

> przestępcza?

No wiec co zrobic Panie RobercieP. Dalej pozwolic bandytom mordowac, gwalcic, terroryzowac. Mowia ze
        politycy sa do dupy. W imie tego ze ktos popelnia bledy, swiat ma byc karmiony meialna papka i mowic
        wszystko jest OK. Mamy byc steroryzowani przez nieliczna grupke awanturnikow. Nie zycze nikomu zel, ale
        chyba trzeba aby kilkudziesieciu "peacekeepers" zginelo z rak tych "wybalwicieli" a wtedy zobaczymy co
        powiedza ludzie w tych krajach natowskich. Prosze mi wierzyc ze ci sami politycy w strachu przed opinia

>
        > tylko do więzienia ?

A dlaczego nie. To wedlug panskiej moralnosci bandyta moze chodzic bezkarnie. Zamykanie w wiezieniu

> Ameryce ?

No, nie przesadzajmy. Takie wysoce technologicznie panstwa jak Nato to chyba dadza sobie rade z tak
        skromnymi jak podaja silami. No, nie przeceniajmy tych bandytow. Nie dawac im broni i nie uczyc jak sie
        garstka bandytow? A co Macedonczycy czy Serbowie to maja cierpiec, ginac, byc pozbawieni mienia, byc

> sytuację.

bez wytepienia tego wrzoda. Bedzie tu dalej walka, bi ci bandyci nic i tak nie umieja. Co, moze pojda do

> zdecydowanych działań.

Ja osobiscie czekam na nastepna zagrywke Nato, ktora pozwoli im na dlugi pobyt. Cos pewnie juz maja
        wytworzy sie vaccum. Juz przygotowuja grunt dla opini publicznej. Pewnie bedzie pare zamachow i powd
        sie znajdzie.

> wcześnie nerwy .....

Mcedenonii nie chroni politya Nato, Chorwatow chronili od poczatku bedac motorem ich poczynan. Tak

teraz to jest moje terytorium. A na panska skarge we wladzach doatal by Pan odpowiedz (wlacznei z TC)

Pozdrawiam.

• Gość: Michal Przepraszam za trzykrotny post tego samego tekstu. IP: 63.164.131.* 27.08.01, 16:01
      • Gość: JOrl Re: Zgadzam się z wami wszystkimi IP: *.dip.t-dialin.net 27.08.01, 18:22
        Szanowny Panie RobertP,
        panska wypowiedz swiadczy dalej, ze Pan tej sytuacji na Balkanach dalej nie
        rozumie albo niechce jej tak widziec jak jest naprawde. Jezeli Pan czytal moje
        wypowiedzi na tym Forum (w tych i innych tematach), to musi Pan przyznac, ze ja
        nigdzie nie pisalem, ze albanczycy to mafia, handlujaca narkotykami i bronia.
        Ja uwazam ze to sa biednii ludzie, ktorzy z zimna krwia i to juz od dawna byli
        do celowego niszczenia Jugoslawii przez NATO przygotowywanii. Jak sie chce
        rozwalic panstwo to trzeba w nim znalezc jakies mniejszosci i popierac szerokim
        wachlarzem srodkow ich innosc. Tak bylo w Jugoslawii, Rosji i moze nastapic tez
        w innych krajach, jesli to bedzie potrzebne. Jesli chodzi o albanczykow to juz
        przed wielu (np 20) laty tajnymi kanalami byly przesylane pieniadze, ktore byly
        przeznaczane na cos w rodzaju zasilkow na dzieci i ta metoda zmieniono
        struktury demograficzne kraju jak i spowodowano odciagniecie albanczykow od
        ksztalcenia sie i od pracy. Te pieniadze mimo ze ich zrodlo bylo dobrze ukryte
        pochodzily z kas panstwowych NATO. I spelnily swoj cel. Potem juz pod koniec
        lat 90 (Kosovo celowo zostawiono na koniec rozwalania Jugoslawii) zaczeto
        przesylac bron i instruktorow (takze albanczykow). Widzielismy to w Kosovie.
        Jednoczesnie calym wachlarzem grozb poczawszy od blokady gospodarczej az do
        wojny hamuje sie zdecydowne akcje wojsk rzadowych. Kiedy jednak wojska rzadowe
        przechodza do skutecznej ofensywy, to "spolecznosc miedzynarodowa" zmusza
        grozba np. nalotow do zawieszenia bronii, ktore jest potem, jak sie ci
        rebelinci wzmocnia poprzez np "humanitarne zrzuty", przez nich lamana z
        logistyczna (wywiad lotniczy!) pomoca NATO. Jednoczesnie te uzbrojone bojowki
        teroryzuje swoich ludzi jak i tych z drugiej strony. Ludzi swojej narodowosci
        sa z jednej strony gdy nie chca sie przylaczyc sa z cala konsekwencja
        traktowani jako zdrajcy, a jednoczesnie kuszenii duzymi pieniedzmi jak i
        przyzeczeniamii jak sie beda dobrze starali to uzyskaja mozliwosc emigracji na
        Zachod z tego piekla. Bo to i dla nich jest tez pieklo! Nikt nie chce (poza
        mlodymi bezrozumnymoi) umierac! I w ten sposob sie ten konflikt dalej nakreca.
        Mysle ze taki mechenizm jest zrozumialy i funkcjonujacy. Chyba sie pan z tym
        zgodzi. Ten sam mechanizm (bez zasilkow rodzinnych byl uzyty w Slowenii,
        Chorwacji i BH).
        Co do tego panskiego twierdzenia, ze Chorwaci usankcjonowali zdobycie Krajiny
        bo przepedzili mordercow i zlodzieji to sie tu z panem zgadzam, ze tak
        twierdzili jak i "spolecznosc miedzynarodowa". Ale to jeszcze nie znaczy ze to
        jest prawda. Cie Serbowie po prostu nie byli mordercy i zlodzieje! I co Pan na
        to?. Mozemy na ten temat tez podyskutowac, ale moze kiedys indziej.
        Wracajac jeszcze do Albanczykow. Nie zwrocil Pan na to uwagi, ze oni przechodza
        bardzo dobrze uzbrojenii z Kosova?. Jakim prawem maja w Kosovie bron i amunicje
        i to w ogromnych ilosciach? Jedyne wytlumaczenie jest, ze po wkroczeniu NATO do
        Kosova nie tylko bronii nie oddali, ale zostali dobrze jeszcze uzbrojenii i
        szkoleni. No i dobrze sa oplacani. Wcale nie znaczy, ze normalnii albanczycy
        sie z tego stanu tak ciesza. Ale jestem przekonany, ze, to co widac w TV jak
        sie ciesza z UCK jest napewno tez w duzej mierze wymuszone strachem przed ta
        organizacja. Normalna socjotechnika. Stoi w podrecznikach "Jak sie wywoluje
        rozruchy".
        Panska uwaga ze Robertson, Solana-robia dobra mine do zlej gry to ja w tym
        sensie jak Pan nie widze. Jesli chodzi o UCK bedzie robila dokladnie to co im
        ci panowie powiedza bo sa dokladnie pod ich kontrola. Nie ma obawy. Na ich
        rozkaz napadli z protektoriatu NATO na Macedonie. Ale ja tak sobie mysle, ze w
        innym jak Pan mysli sensie robia dobra mine do zlej gry. Poniewaz te cele ktore
        ci panowie chcieli osiagnac poprzez rozkazanie UCK wtargnac do Macedonii nie
        osiagna. Ale moze kiedy indziej o tym. Pozyjemy, zobaczymy. Pozdrowienia i
        mozemy kiedy indziej dalej dyskutowac.
        • Gość: MacPol Re: Pozdrowienia dla panow Michala&Jorla i innych IP: *.mt.net.mk 28.08.01, 00:06
          Przyjaciele, skad jestescie tak dobrze poinformowani o sytuacji w moim kraju???
          Naprawde jestem jak BB, czyli "pod wrazeniem". Szkoda jednak, iz polskie media
          nie podzielaja waszego stanowiska, bo wtedy to byloby inaczej z calym
          spoleczenstwiem. Dzis npr., w Panoramie (ogladalem satelitarna TV Polonie)
          jednak poczulem lekka zmiane "polityki redaktorskiej" i mysle, ze niedlugo caly
          swiat na 100% zrozumie o co chodzilo w tej duzej grze u nas na Balkanach! Tak
          jak niedawno ten bandyta Ali Ahmeti ze Szipkovicy zdeterminowanie
          powiedzial: "Nie widze wsrod zolnierzy "zniwa" polskich oraz ukrainskich
          jednostek"!! A dlaczego??? Bo Slowianie, to zawsze sa Slowianami!!! Moga oni
          uczestniczyc w roznych ukladach oraz instytucjach, ale "krew nie woda", jak sie
          u was mowi, a u nas tak samo - "krvta ne e voda"!!!!
          Pozdrawiam was wszystkich bracia Polacy, i czekam tylko na jedna chwile, jeden
          dzien i odpowiedz na pytanie - co bedzie jak tego dnia, wojska NATO poajda z
          Balkanow??????
          Zycze milej i spokojnej nocy (ja mam nadzieje, iz nie bedzie wybuchalo jak
          poprzedniej w Skopje!!!) z Macedonii!
        • Gość: RobertP Re: Zgadzam się z wami wszystkimi IP: *.pnet.com.pl 28.08.01, 11:25
          szanowny Jorl

wydaje mi się - że przesadza Pan obsadzając NATO w roli "wielkiego destruktora"
          Jugosławii.

1. polityka NATO przez całe lata 90-te była niejednoznaczna i niejednolita -
          była to tak naprawdę polityka poszczególnych państw (Francjii, Niemiec, USA)
          każde z tych państw prowadziło indywidualne działania.
          Nie jest tajemnicą, że Niemcy i Włosi popierali Chorwatów, Francuzi - Serbów, ..

2. Jugosławia w okresie zimnej wojny była sojusznikiem NATO - wraz z Grecją
          stanowiły zaporę w dostepie do morza śródziemnego dla USSR , przejawiało się to
          min. współpracą wojskową - szereg licencjii na sprzęt (śmigłowce Gazelle,
          silniki odrzutowe RolsRoyce) - to Amerykanie i Francuzi w latach 80tych
          stworzyli ów "zintegrowany system obrony przeciwlotniczej" - którego tak bali
          się planujący bombardowania Serbii.

3. Pisze Pan o świadomej polityce antagonizowania mniejszości - sterowanej z
          zewnątrz - przez państwa NATO.

Czy nie dostrzega Pan, że na całym świecie odżywają zapomniane narody,
          upominają się o swoje w sposób bardziej lub mniej cywilizowany ?

Czy dążenie do niepodległości Szkocji, Baskonii, Katalonii, Korsyki,
          pogłębiające się podziały między Walonami a Flamandami, podział Czechosłowacji,
          Ligę Lombardzką, Północną we Włoszech....

Przypisze Pan również knowaniom i tajnym akcjom NATO czy Rosjii?

Może rożnica jest taka, że tam kocioł nie wybuchł - na bałkanach ciśnienie było
          za wysokie a "zawory bezpieczeństwa" niesprawne.

4. postrzegam sytuację wokół Albanii w jakiśtam sposób - nieważne jaki.

Ważne jest jaki wizerunek tejże sytuacji i uczestników tej rozgrywki
          ukształtuje się w światowych mediach.

Na przykładzie Serbów widać, że strona która nie dba o wizerunek i przegrywa
          wojnę informatyczną - przegrywa również tą realną.
          • Gość: JOrl Re: Zgadzam się z wami wszystkimi IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.01, 15:19
            Szanowny Panie RobercieP. A Pan jak zwykle wrzuca wszystko do jednego worka.
            Fakty mowia jednak co innego. Ja dalej twierdze, ze rozpad Jugoslawii byl
            zaplanowany i realizowany poprzez NATO (amerykanow). A powodem jest tutaj ta
            juz tak mozna powiedziec odwieczna walka z Rosja. W tej chwili nie mam czasu
            szczegolowo Panu odpowiedziec, ale w ciagu paru dnie to zrobie. Jak Pan chce
            napisalem nie calkiem na temat Jugoslawii, ale tez w tym kierunku w takim
            podobnym jak to forum czasopisma wprost.pl Forum Swiat tematy "Czy powinnismy
            marginalizowac Rosje" i " Czy amerykanie daza do hegemonii..". Tez pod JOrl.
            Pozdrowienia.
            • Gość: Zbyszek Re: Zgadzam się z wami wszystkimi IP: *.CADI.splitrock.net 30.08.01, 19:16
              Calkowicie sie z panem zgadzam, panie JOrl. Do pana Roberta P. juz nie mam sily
              wiec odpuszczam. Nie sadze aby pan go przekonal. W watku "NATO w Macedonii"
              napisalem wczoraj o szczytach propagandy zademonstrowanej przez "Detroit
              Free Press". Okazalo sie, ze to samo zdjecie brytyjskich zolnierzy na tle
              zniszczonego mecztu znajduje sie w brytyjskim Telegraph.

http://portal.telegraph.co.uk/news/main.jhtml;$sessionid$UWUZPSYAAA05VQFI
              QMGSFGGAVCBQWIV0?xml=/news/2001/08/28/wmac28.xml

Pozdrawiam
              • Gość: Michal Re: Zgadzam się z wami wszystkimi IP: *.tnt5.chin.da.uu.net 31.08.01, 03:07
                Jutro ma byc wazny dzien dla Macedonii. Parlament ma glosowac na procesem
                ratyfikacji porozumienia. Ale wynik jest chyba juz przesadzony. Oto urywek z
                www.realitymacedonia.ork.mk

The Macedonian president Boris Trajkovski showed much concerned about the
                outcome of the voting, so he invited the French expert in Constitutional Law
                Robert Badinther, the author of the political agreement to speak with the MPs
                before the voting in the Parliament. According to Slobodan Danevski, MP from
                the Liberal Party, Badinther have told him that Macedonia is facing economical
                sanctions if the Parliament doesn''t vote for the political agreement.

Wyglada wiec ze jesli parlament nie bedzie glosowal "za" to Macedonie czekaja
                ekononiczne sankcje. Zreszta jaka to jest demokracja jesli prezydent Trajkovski
                zaprasza jakiegos obcego "eksperta" z Francji, ktory bedzie rozmawial z
                czlonkami parlamentu tuz przed glosowaniem. Przeciez to jest jawny szantaz. A
                kiedys oburzano sie ze Polska slucha "wskazowek" zegara bijacego w Moskwie.
                Czas uplynal metody sa te same tylko po przeciwnej stronie. I jeszcze nam sie
                wmawia ze to jest naprawde demokratyczna decyzja.
                Brawo dla demokratycznej Europy!!
              • Gość: JOrl Re: Zgadzam się z wami wszystkimi IP: *.dip.t-dialin.net 31.08.01, 16:06
                Panie Zbyszku, a ja poczekam na ewentualna odpowiedz od pana RobertaP.
                Poprzednio mu zaproponowalem moje artykuly w Forum Swiat w wprost.pl. Ciekawe
                czy przeczytal. A potem z nim pogadam troche inaczej. Z innej strony. ale
                najpierw poczekam jeszcze pare dni. Pozdrowienia.
          • Gość: JOrl Re: Zgadzam się z wami wszystkimi IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.01, 18:47
            >wydaje mi się - że przesadza Pan obsadzając NATO w roli "wielkiego
            destruktora"
            >Jugosławii.
            ɭ. polityka NATO przez całe lata 90-te była niejednoznaczna i niejednolita -
            >była to tak naprawdę polityka poszczególnych państw (Francjii, Niemiec, USA)
            >każde z tych państw prowadziło indywidualne działania.
            >Nie jest tajemnicą, że Niemcy i Włosi popierali Chorwatów, Francuzi -
            Serbów, ..
            Ta nieznacznosc o ktorej Pan mowi nie miala znaczenia. Jesli Pan uwaza ze
            Francja popierala Serbow to dlaczego np. nie zablokowala (a ma prawo veta!) w
            RB ONZ blokad gospodarczych, de fakto opanowania przez NATO obszaru
            powietrznego nad BH?. W czasie nalotow na Serbow w BH uczestniczyli tez
            francuzi z powietrza, a jeszcze bardziej na ladzie jej Legia Cudzoziemska,
            gdize byli do tych celow uzyci jej zolnierze pochodzacy z Balkan?. Te niby
            roznice na zewnatrz byly praktycznie nie istotne chyba tylko poto zeby tacy
            ludzie jak Pan mieliby sie na cos powolywac naturalnie bardzo to naciagajac.
            Ale teraz moze sie to zmienic. To prawda. Jusz czytalem w prasie niemieckij, ze
            w ostatnich tygodniach panowala prawdziwa wojna pomiedzy niemcami z jednej
            stroniy a amerykanami i anglikamii z drugiej. I mysle ze teraz te roznice
            zaczynaja byc nie udawane (uwazam ze te z lat 90 takie byly a to tez nalezy do
            sztuki zwanej polityka!) o ktorych Pan wspomina a sa istotne.

ɮ. Jugosławia w okresie zimnej wojny była sojusznikiem NATO - wraz z Grecją
            >stanowiły zaporę w dostepie do morza śródziemnego dla USSR , przejawiało się
            to
            >min. współpracą wojskową - szereg licencjii na sprzęt (śmigłowce Gazelle,
            >silniki odrzutowe RolsRoyce)
            Jugoslawia nie byla niczyim sojusznikiem. Jej doktryny wojenna byla "obrona
            dokrezna". A bron miala glownie pochodzaca albo z Rosji, albo rosyjskie
            licencje, albo wlasna. Prawda, w nagrode za nieudostapnienie baz ZSSR jak i
            mozliwosc wysylania ludzi do pracy na Zachodzie mogla kupic pare radarow
            amerykanskich, dzial Boforsa. Z tymi smiglowcami to sie chyba Pan pomylil z
            Rumunia. Ale jak wygladala jugoslawianska OPL bylo dosc dokladnie opisane w
            miesieczniku "Nowa Technika Wojskowa". Radze przed pisaniem nieprawdy poczytac
            cos fachowego. No chyba ze woli Pan pisac nieprawde. Czytalem w prasie
            niemieckiej w czasie wojny NATO z Jugoslawia, ze ta rosyjska bron okazala sie
            skuteczna i odporna. My to wiemy "gniotsa nie lamiotsa". Ale oni tego przedtem
            nie wiedzieli. No i jeszcze to Panskie
            > to Amerykanie i Francuzi w latach 80tych stworzyli ów..." to juz naprawde
            ponizajace dla Jugoslawian. ONI STWORZYLI GO SOBIE SAMI, nawet jak mieli obce,
            kupione do niego elementy. A to juz proba powiedzenia, ze tylko Zachod moze cos
            dobrego stworzyc! No chyba ze teraz Polska po wstapieniu do NATO takie
            doswiadczenia robi. Za komuny sobie sama organizowala swoje sily zbrojne
            chociaz czesto z kupionych elementow.
            Pozdrowienia Cdn.
          • Gość: JOrl Re: Zgadzam się z wami wszystkimi IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.01, 18:51
            Ciag dalszy z poprzediej wiadomosci bo w jednym kawalku sie nie daje wyslac:
            ɯ. Pisze Pan o świadomej polityce antagonizowania mniejszości - sterowanej z
            >zewnątrz - przez państwa NATO.
            >Czy nie dostrzega Pan, że na całym świecie odżywają zapomniane narody,
            >upominają się o swoje w sposób bardziej lub mniej cywilizowany ?
            >Czy dążenie do niepodległości Szkocji, Baskonii, Katalonii, Korsyki,
            >pogłębiające się podziały między Walonami a Flamandami, podział
            Czechosłowacji,
            >Ligę Lombardzką, Północną we Włoszech....
            >Przypisze Pan również knowaniom i tajnym akcjom NATO czy Rosjii?
            >Może rożnica jest taka, że tam kocioł nie wybuchł - na bałkanach ciśnienie
            było
            >za wysokie a "zawory bezpieczeństwa" niesprawne.
            Przeciej ja pisalem jak to sie robi. Znajduje sie innosci ktore sie z zewnatrz
            masywnie i roznymi srodkami popiera aby ten kociol doprowadzi do wrzenia. Te
            przypadki ktore Pan wymienil a dodam Irlandie (ciekawe dlaczego Pan jej nie
            wymienil zamiast np.Walonow i Flamandow-przeciez duzo znaczaca) roznia sie
            znaczaco od tego co sie dzialo i dzieje w Jugoslawii. Jesli sa zbrojne ruchy,
            to dzialaja tam w konspiracji i sa bezlitosnie tepione przez policje i wojsko z
            uzycie wszelkich srodkow (np. szwadronow smierci w Hiszpanii). I ciekawe, nikt
            sie nie boi ze jak sie je bedzie tepilo to moze byc gozej, bo zamachy gdzies
            itp. Te zachodnie panstwa uwazaja, ze na terorystow jest najlepsza okrotna
            sila. I nigdzie tam nie jest tak, ze ci bojownicy chodza sobie zwartymi
            odzialami, umundurowanii z bronia i jakies obce organizacje wojskowe w "imie
            pokoju" z nimi rozmawiaja. Wezmy takich anglikow z ich Irlandia Pln. W
            Macedonii wlasnie anglicy stanowia glowna sile wojskowa, a ich byly minister
            obrony, a teraz gensek NATO nie uwaza ze metody angielskie nalezy przeniesc do
            Macedonii. A one sa takie: policja Irlandii Pln jest w ponad 90% protestancka,
            czyli lojalistyczny, ma do pomocy wojsko angielskie. Czemu tego samego nie chca
            zaproponowac Macedonczykom? Przeciez jak w Irandii Pln uwazaja to za sluszne to
            powinno byc tez sluszne w Macedonii. Procentowo Albanczykow w Macedonii jest
            mniej jak katolikow w Irlandii Pln. Dlaczego tak robia co u siebie uwazaja za
            niesluszne? Oczywiscie dlatego, bo chca osiagnac niszczenie Macedonii.
            Ale widzi Pan, ma Pan racje ze tendencje odsrodkowe sa coraz wieksze. Czytalem
            nawet w Willy Brandta w jego wspomnieniach ze istnieje niebezpieczenstwo
            rozpadu USA. Ciekawe, prawda? Byl kanzlerzem, moze cos tam wiedzial czego my
            nie wiemy? To byloby ciekawe, prawda?
            ɰ. postrzegam sytuację wokół Albanii w jakiśtam sposób - nieważne jaki.
            >Ważne jest jaki wizerunek tejże sytuacji i uczestników tej rozgrywki
            >ukształtuje się w światowych mediach.
            >Na przykładzie Serbów widać, że strona która nie dba o wizerunek i przegrywa
            >wojnę informatyczną - przegrywa również tą realną.
            Prawie ma Pan racje. Z jednym wyjatkiem ze Serbowie nie dbaja o wizerunek. Nie
            prosze Pana, ich wizerunek jest przez te swiatowe media celowo zohydzany.
            Chocby sprawa Miloszewicza w Hadze. Chce cos powiedziec wylaczaja mu mikrofon.
            A w wiadomosciach np. w Niemczech jest prawie wszystko przemilczane co
            powiedzal, tylko krotkie komentarze praktycznie potwierdzajace jego te niby
            winy. Tak to wyglada to sterowanie mediami. Ja, znajacy pare jezykow dzieki
            internetowi wiem duzo wiecej i w ten sposob moge te manipulacje w mediach
            widzec. A one sa skuteczne dla normalnych ludzii korzystajacych i to
            najczesciej nieuwaznie z mediow jednego a zwlaczsza zachodniego kraju.
            Pozdrowienia.
          • Gość: JOrl Re: Zgadzam się z wami wszystkimi IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.01, 16:55
            Jeszcze wracajac do Panskich wypowiedzi mam pare uwag.
            > stworzyli ów "zintegrowany system obrony przeciwlotniczej" - którego tak bali
            > się planujący bombardowania Serbii.
            Jakos nie widzialem zeby ci planisci NATO sie tak OPL Jugoslawii obawiali. A
            napewno nie ci dowadzacy i odpowiedzialni za ta napasc politycy. Inna sprawa, po
            kilku dniach nalotow, ktore wedlug planistow NATO powinno starczyc, aby
            Jugoslawia ten Aneks B podpisala czyli wyrazila zgode na okupacje swojego CALEGO
            kraju przez NATO, nastapilo u nich otrzezwienie. Jak moze sobie Pan przypomina
            jak Primakow kpil, ze wsrod planistow NATO nie ma dobrych szachistow bo nie
            wszystko przewidzeli. A ja pare dni przed poczatkiem tej wojny widzalem w TV
            wywiad z jednym jugoslawianskim generalem z Kosova ktory powiedzal, ze jak
            lotnictwo NATO bedzie chcalo ich obrone przelamc, beda musieli zejsc na wysokosc
            2..4 km. A wtedy, powiedzal, zobaczymy kto kogo. Jak widac on mial racje i NATO
            musialo sie zadowolic zamiast okupacji i podporzadkowania sobie Jugoslawii
            siedzeniem nie wiadomo po co w Kosovie. Mysleli, ze zdolaja przelamac obrone
            serbow i wtedy bezkarnie, jak to bylo w Iraku, zabijac masowo zolnierzy serbskich
            albo ich zmusic do kapitulacji.
            Tym chce powiedziec, ze i w tym zdaniu powiedzal Pan nieprawde.

I jeszcze jedno:
            > Na przykładzie Serbów widać, że strona która nie dba o wizerunek i przegrywa
            > wojnę informatyczną - przegrywa również tą realną.
            Ja mysle ze ostatnio zaczynaja o swoja opinie skutecznie dbac albo lepiej
            powiedziawczy z pewnych powodow maja do tego wieksze mozliwosci. Ale to jest
            spowodowane powolna ale wyrazna zmiana swiatowych stosunkow politycznych.
            Chcialbym zwrocic uwage na to ze do ok 1998 roku Rosja byla zmuszana grozbami
            blokady gospodarczej jak i problemami wewnetrznymi, gdzie tam tez probowano
            wywolac jej rozpad (z tego pozostala tylko Czeczenia), zgadzajac sie w RB ONZ na
            rezolucje przeciwko Jugoslawii. Ale juz w 1999 roku napasc na Jugoslawie musilo
            NATO dokonac bez jej zgody i dlatego wogule sie jej nie pytali. Ja pamietam
            jeszcze jak przed kilku laty niemiecki minister spraw zagranicznych Kinkel mowil,
            ze "Serbia musi byc rzucona na kolana". Widzi Pan, Panie RobercieP ja tez
            slyszalem o tym ze kraje NATO prowadzily rozna polityke w stosunku do Serbii. I
            musze troche przyznac ze cos w tym jest. Ale to byly tylko niuanse i cel taki jak
            powiedzal Kinkel. Spowodowane to bylo tym zarozumialstwem zachodnich politykow
            myslacych ze juz opanowali swiat i tak czy owak Serbia musi sie poddac w takim
            swiecie. I po prostu sie nie wysilali, po co sie spieszyc i powodowac koszty.
            Widzi Pan, ja przed ok. rokiem slyszalem ciekawy wywiad z jednym austriackiem
            politykim, ktory czesto uczestniczyl w rozmowach z Moloszewiczem. Powiedzal on,
            ze Miloszewicz byl zawsze bardzo dobrze przygotowany do rozmow, sluchal co mu
            mowiono, zachowywal sie pragmatycznie, ale tez staral sie wyciagac maksimum dla
            swojego kraju. Ten austriak go nie chwalil, uwazal go za wroga, ale docenial jako
            bardzo dobrego przeciwnika. Ale jak Pan sobie przypomina NATO na przelomie 98/99
            zgromadzilo sily zbrojne do tej napasci i pod realna grozba jej uzycia prowadzilo
            z Milosewiczem rozmowy majace na celu spowodowanie zgody na okupacje Jugoslawii
            zgodnie z Aneksem B. Ten austriak opowiadal, ze (a byli tam roznii politycy), ze
            wtedy Milosewicz z nimi nie dyskutowal jak poprzednio tylko ich obrazal! Po
            prostu podjal decyzje nie poddac sie i sobie na nich w koncu uzywal obrzucajac
            ich po prostu "miesem". Ciekawe prawda? Ale ludzkie! A oni naprawde by woleli aby
            sie poddal bo wojny woleliby uniknac ale kapitulacje uzyskac! (co najmniej
            niektorzy z nich ).
            Widzi Pan, w pierwszej polowie lat 90 tez z lenistwa i zarozumialstwa nie rzucono
            Jugoslawii na kolana, a teraz jest za pozno i dlatego, dla zachowania twarzy
            zaczyna sie nawet ich chwalic po tym jak Jugoslawianie zmienili rzad dla
            umozliwiena zachowania twarzy co najmniej przez panstwa europejski. Troche
            inaczej wyglada z USA i tutaj widac te podzialy, ale one sa teraz prawdziwe, a
            nie te o ktorych Pan pisal. Pozdrowienia.

• Gość: Marcin Re: Co myslicie o zniszczeniu Cerkwi prawoslawnej w Macedonii ? IP: 212.244.106.* 01.02.02, 17:42
      To dyskusja z końca sierpnia 2001 na temat zniszczenia zabytkowej cerkwii
      Macedońskiej przez terrorystów islamskich.
      11 września 2001 przeprowadzono ataki na WTC.
      A kilka dni temu rząd Macedoński pod presją rozpoczął przygotowania do Amnestii
      dla bandytów z UCK.
      • palesz Re: Co myslicie o zniszczeniu Cerkwi prawoslawnej w Macedonii ? 02.02.02, 11:21
        Wszystko to świadczy o stałym zakłamaniu większości zachodniego Świata.
        Wynikającym w każdym przypadku z głupoty, oportunizmu lub realizacji
        jakiś ponurych własnych celów.
        Wracając do głównego wątku - porównajmy oburzenie powstałe po zniszczeniu
        posągów Buddy - przez Talibów z oburzeniem???? po zniszczeniu kolejnej
        Cerkwi chronionej także przez "naszych chłopców".
        Porównajmy ( on sam tego chyba nie robi???) wypowiedzi Konstatego Gebertnera
        o Serbach i Izraelu - ich "obiektywność".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka