brat_ramzesa 07.10.13, 16:05 geopolityka.org/analizy/2464-lokalny-przykry-incydent-11-wrzesnia-2001-r Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojciech.2345 ten też świetnie punktuje 07.10.13, 16:16 en.wikipedia.org/wiki/Igor_Panarin Mapka USA jest śliczna. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: ten też świetnie punktuje 07.10.13, 17:38 Ileż to te chłopiny musieli się namęczyć, żeby stworzyć tę swoją ideologię ... Ich przodkom, wkraczającym do Polski, Czechosłowacji wystarczyło tylko krótkie "dawaj czasy" ... Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: ten też świetnie punktuje 07.10.13, 17:41 johnny-kalesony napisał: > Ileż to te chłopiny musieli się namęczyć, żeby stworzyć tę swoją ideologię ... > Ich przodkom, wkraczającym do Polski, Czechosłowacji wystarczyło tylko krótkie > "dawaj czasy" ... > No bo te czasy juz nie te... :) Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Dugin celnie punktuje "swiatowy terroryzm" 07.10.13, 17:24 Celnie punktuje? Tą teorią spisku "imperialistów amerykańskich?" Dla mnie to raczej taki ciąg dalszy traumy i frustracji rosyjskiej, że Rosja nie jest już mocarstwem światowym, że totalnie przegrała z USA, że Amerykanie nie chcą się podzielić z Rosją strefami wpływów. To takie żenujące biadolenie, że Ameryka sama chce być tym super a inni ale oczywiście przede wszystkim Rosja nie jest dopuszczona do stołu, itd., itd. Żenada! I ten "wybitny" myśliciel jest doradcą Putina? To wszystko wyjaśnia, również polityczne rosyjskie embarga, nieustanne szantażowanie sąsiadów przez Rosję, wspieranie przez Rosję państw bandyckich: Korea Płn., Syria, Iran, . . . ! Temu pożal się Boże strategowi marzy się chyba jakiś sojusz Rosji z UE przeciwko USA. HI, hi. Koń by się uśmiał. To ten strateg nic nie wie o tworzeniu wolnej przestrzeni gospodarczej UE-USA i dalszej integracji euroatlantyckiej, nic nie wie o niezwykle silnych więzach i wspólnych wartościach UE i USA? Tak jest strategu, został wam kierunek azjatycki: Kirgizja i Kazachstan(ale ponoć i oni zastanawiają się czy nie zwiać z tej kolejnej rosyjskiej atrapy?). Zostają Chiny, tyle że kierunek ekspansji będzie odwrotny strategu za 10 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_ramzesa ty wies ze sam ze soba gaworzysz ? 07.10.13, 17:31 w tym potoku slow, bluzgow i indoktrynacji nie ma miejsca na rozmowe , wymiane mysli Potrafisz chocaz raz merytorycznie odniesc sie do konkretnej tezy Dugina, zacytowac, argumentami obalic ? moze sie postarasz, bylo by milo Odpowiedz Link Zgłoś
j-k A ja cie spytam - kto za tym stoi ? 07.10.13, 17:40 bo tylko tego tu nie ma... a przeciez wiadomo, ze AIPAC pospolu z Mossadem :) Odpowiedz Link Zgłoś
brat_ramzesa jasiu przeczytaj najpierw 07.10.13, 17:43 co mial do powiedzenia Dugin Widze tot aka tradycja zadwanie pytan i samemu sobie na nie odpowiadac heh Odpowiedz Link Zgłoś
j-k no wlasnie przeczytalem 07.10.13, 17:47 jest to krytyka turbokapitalizmu i tylko nie ma nic o tym - kto za tym stoi ? :) Dr. J.K ekonomista. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: ty wies ze sam ze soba gaworzysz ? 07.10.13, 17:48 brat_ramzesa napisał: > w tym potoku slow, bluzgow i indoktrynacji nie ma miejsca na rozmowe , wymiane > mysli > Potrafisz chocaz raz merytorycznie odniesc sie do konkretnej tezy Dugina, zacy > towac, argumentami obalic ? > moze sie postarasz, bylo by milo Myślę tak jak napisałem i dla mnie takie właśnie wnioski jak napisałem płyną z tego tekstu Dugina i nic więcej. Też mogę napisać, że właśnie wróciłem z Marsa i czekam na merytoryczne ustosunkowanie się do opisu mojej wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Dugin celnie punktuje "swiatowy terroryzm" 07.10.13, 17:46 przyjacielameryki napisał: > Temu pożal się Boże strategowi marzy się chyba jakiś sojusz Rosji z UE przeciwk > o USA. HI, hi. Koń by się uśmiał. To ten strateg nic nie wie o tworzeniu wolnej > przestrzeni gospodarczej UE-USA i dalszej integracji euroatlantyckiej, nic nie > wie o niezwykle silnych więzach i wspólnych wartościach UE i USA? Effcia i jej krasnoludki tego nie zrozumieją, więc potrzebne jest tłumaczenie na ich język. Przekład na ich język przyjmuje postać zrozumiałej, acz niezbyt eleganckiej metafory: przykleiło się guano do okrętu i krzyknęło - płyniemy! Rosja niestety ma to we krwi. Musimy sobie uświadomić, że dwa jedyne skoki cywilizacyjne tego państwa dokonały się za sprawą grabieży: pierwszy związany był z zaborami ziem Rzeczypospolitej, drugi - grabieżą krajów podbitych po drugiej wojnie światowej. Rosja nie potrafi się rozwijać samoistnie, potrzebuje "okrętu", do którego mogłaby się przykleić. I ten potężny kompleks niemożności w ideologii Dugina jest boleśnie widoczny, rzecz jasna - maskowany wstydliwie mocarstwowym pohukiwaniem Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: kalesony,ale smrodzicie:-) 07.10.13, 17:52 igor_uk napisał: > Czy nie stac was na pranie? Proszę bardzo. Oto kolejna merytoryczna wypowiedz spod dobrze nam znanego znaku - bolszewizm . Wielkie brawa! Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk brat_... 07.10.13, 17:52 Chyba juz przeekonales sie w tym,ze tytuk Twojego watku jest bardzo "celny". Popatrz,jak powylazili jaski z amigami,o kalesonach nawet nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: brat_... 07.10.13, 18:03 W jakimś sensie cię rozumiem - nie należy wchodzić do rzeki, w której nie umie się pływać. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk kalesony. 07.10.13, 18:08 wiem,ze chcieliscie wykazac sie blyskotliwoscia,ale nie zrobiliscie na mnie wrazenia. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: kalesony. 07.10.13, 18:13 Spodziewałem się tego. Na tobie wrażenie robi - jak można się było wielokrotnie przekonać - jedynie brudna męska bielizna. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk nie kalesony. 07.10.13, 18:22 Brudna meska bielizna nie robi na mnie wrazenie,a tylko wyzywa uczucie odrazy. p.s. o Duginie wypowiadalem sie kilkakrotnie na forum.Zdanie o nim mam wyrobione i nie jest ono dla Dugina przychylne.W zalinkowanym tekscie nie ma absolutnie nic nowego dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_ramzesa Re: nie kalesony. 07.10.13, 18:49 To nie ma znaczenia co ty myslisz on ma juz gotowe odpowiedzi na wszysko , wie lepiej co myslisz a teraz musze sie odmeldowac, musze porozmawiac z przelozona z Rosji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk brat_...badz twardy. 07.10.13, 18:54 Bo przelozone z Rosji nie lubia miekich :-) Odpowiedz Link Zgłoś
brat_ramzesa Re: brat_...badz twardy. 07.10.13, 19:05 Jest kochana i wspaniala sya! Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Dugin celnie punktuje "swiatowy terroryzm" 07.10.13, 17:52 Bratku, na poważnie. Próbowałem go kiedyś czytać, ale się nie da. Tak jak nie da się czytać Igora Panarina czy Dymitra Rogozina. To są jakieś irracjonalne bajdurzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Dugin celnie punktuje "swiatowy terroryzm" 07.10.13, 19:34 Bardzo celna, logicznie spojna, opinia i, ku rozterce bystrzakow jak widac, nie do pobicia ... Biedakom pozostaly jeno bluzgi, hahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Dugin parceluje Ukrainę 07.10.13, 19:48 O skrajnych poglądach A. Dugina świadczy wywiad, jakiego udzielił polskiemu dziennikarzowi R. Potockiemu (Dziennik nr 189/1010) 13.08.2008. Komentując stosunki rosyjsko-ukraińskie wypowiedział się następująco: „A Ukraina się zachowuje, jakby była w NATO, jakby jej bezpieczeństwo gwarantowało państwo z bronią jądrową. Do takiego zachowania Rosja nie dopuści. Proszę, podzielmy się po połowie: Krym, Wschód, Charków, Donieck, Kijów są nasze. A Wołyń i Iwano-Frankowsk niech sobie wchodzą do NATO”. Następnie zaś zagroził; „To się może skończyć wojną. A konflikt zbrojny z Rosją o Krym doprowadzi do wojny domowej na Ukrainie. Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę.” Niebezpieczne nie są same wypowiedzi Dugina, lecz fakt, że podziela je większość Rosjan oraz że znajdują posłuch wśród elity przywódczej Federacji Rosyjskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 rola Niemiec i Rosji wg Dugina 07.10.13, 19:54 My Rosjanie i Niemcy rozumujemy w pojęciach ekspansji i nigdy nie będziemy rozumować inaczej. Nie jesteśmy zainteresowani po prostu zachowaniem własnego państwaczy narodu. Jesteśmy zainteresowani wchłonięciem, przy pomocy wywieranego przez nas nacisku, maksymalnej liczby dopełniających nas kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Dugin o Polsce i Ukrainie 07.10.13, 19:58 Maksymalne osłabienie Polski jest warunkiem poprawy stosunków rosyjsko-niemieckich. Z tego powodu nie jest zainteresowany konfliktem polsko-niemieckim, gdyż miałby on konsekwencje destabilizujące. W jego interesie natomiast leży antagonizm polsko-ukraiński oraz napięte stosunki między różnymi siłami politycznymi w samej Polsce. Traktuje katolicyzm jak głównego przeciwnika swej doktryny geopolitycznej i proponuje: „rozkładać katolicyzm od środka, wzmacniać polską masonerię, popierać rozkładowe ruchy świeckie, promować chrześcijaństwo heterodoksyjne i antypapieskie” (Czekam..., 1998, s. 134). Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 motywacja 07.10.13, 20:04 Poglądy Dugina poza granicami Rosji dotarły do niewielu uczonych i polityków i są zazwyczaj ignorowane. Może dlatego, że wizje przez niego prezentowane są traktowane jako dość abstrakcyjne i dalekie od realiów współczesnego świata. Podobnie jego retoryka nacjonalistyczna jest trudna do przyswojenia przez badaczy zachodnich, nierozumiejących mentalności rosyjskiej. Obojętność wobec tego rodzaju ideologii nie jest jednak postawą słuszną. ... Motywem przewodnim całej obszernej twórczości geopolitycznej Dugina jest uzasadnienie konieczności ekspansji politycznej i militarnej Rosji. Zamierzeniem ostatecznym ma być opanowanie przez Moskwę przeważającej części kontynentu eurazjatyckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Nie można go lekceważyć, niestety ... 07.10.13, 20:13 Można szyderczo uśmiechając się czytać Dugina jako fantastę-paranoika, kawiarnianego mędrka, żyjącego własnymi urojeniami. Problem w tym, że ma on REALNY wpływ na myślenie kremlowskiej kamaryli, co dziwić nie może, ponieważ jest potomkiem oficera ze szczytów hierarchii GRU. Prędzej czy później więc - znalazłby się w decyzyjnych kręgach władzy. Takich ludzi nie powinno się lekceważyć, niezależnie od otaczającej ich aury komizmu. Dawniej zlekceważono również pewnego kaprala z wąsikiem, który również był knajpianym mędrkiem i jak to się skończyło - wszyscy wiedzą ... Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Powtorki z rozrywki nie bedzie... 07.10.13, 20:29 johnny-kalesony napisał: > Takich ludzi nie powinno się lekceważyć, niezależnie od otaczającej ich aury ko > mizmu. Dawniej zlekceważono również pewnego kaprala z wąsikiem, który również b > ył knajpianym mędrkiem i jak to się skończyło - wszyscy wiedzą ... Powtorki z rozrywki nie bedzie... 1. Rosja dzisiejsza nie ma takiego znaczenia - jakie relatywnie przed wojna mialy Niemcy... 2. Putin w przeciwienstwie do Hitlera nie jest fantasta i nawet jesli metne wypowiedzi owego "prafiessora" czyta - to ma do nich raczej realny stosunek. A krytyka obecnego "turbokapitalizmu" na ktora i ja moge sie (od biedy) zdobyc, nic nowego nie wnosi. Sztuka jest pokazanie alternatyw - a tych (poki co) nie widac... Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Powtorki z rozrywki nie bedzie... 07.10.13, 20:46 j-k napisał: > Powtorki z rozrywki nie bedzie... > 1. Rosja dzisiejsza nie ma takiego znaczenia - jakie relatywnie przed wojna mia > ly Niemcy... > 2. Putin w przeciwienstwie do Hitlera nie jest fantasta i nawet jesli metne wyp > owiedzi owego "prafiessora" czyta - to ma do nich raczej realny stosunek. > > A krytyka obecnego "turbokapitalizmu" na ktora i ja moge sie (od biedy) zdobyc, > nic nowego nie wnosi. > Sztuka jest pokazanie alternatyw - a tych (poki co) nie widac... Ja też tak uważam, ze nie będzie powtórki i to z wielu powodów. Oczywiście sytuacja geopolityczna jest zupełnie inna obecnie ale przede wszystkim Rosja jest słaba, inne są zupełnie Niemcy, jest wiele innych czynników które odpychają Rosję od Europy i jakiegokolwiek dopuszczenia jej do większego wpływu i na Europę i na świat. Obecny stan mógłby zmienić tylko wygrany przez Rosję konflikt zbrojny z USA na wielka skalę. Ale Rosja nigdy takiego hipotetycznego konfliktu nie wygra a dobrowolnie, samoistnie takie geopolityczne zmiany o jakich pisze ten "strateg" to jakieś schizofreniczne, obłąkańcze mrzonki i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 alez ten Dugin manipuluje 07.10.13, 21:15 Czytam: "Zobaczmy, co dzieje się kilka dni po tych wydarzeniach na giełdzie. Indeks NASDAQ pada, ale pada dość płynnie. Oczywiście, wielu mówi o kryzysie giełdowym, ale teraz ten kryzys ma uzasadnienie spoza giełdy – on sam nie jest konsekwencją krytycznej sytuacji gospodarczej Ameryki, a więc jest postrzegany jako przejściowy, przypadkowy, sytuacyjny, a nie – totalny i systemowy. Inaczej mówiąc, „nowa gospodarka” otrzymuje najważniejszy argument konceptualny, by nieco zmniejszyć rozdźwięk między sektorami wirtualnym i realnym gospodarki, zachowując wizerunek i atrakcyjność dla posiadaczy akcji, udanie maskując katastroficzny charakter zachodzących w niej procesów." I oczom wlasnym niewierze, bo pamietam, ze banka dotcomowa pekla wczesniej: I nie krach amerykanskiej gospodarki byl jej przyczyna, tylko niskie stopy procentowe FED, ktore zachecaly do inwestowania na gieldzie. Dugin nie rozumie mechanizmow gospodarki. Kiedy powstaje nowa technologia na rynek wkracza wiele firm, ktore konkuruja ze soba, a przetrwaja tylko te, ktorych produkty najlepiej sie sprzedaja. W tamtych czasach pojawil sie Google, zniknela pierwsza przegladarka Netscape. Nie bede sie rozwodzic, dlaczego Google jest dzisiaj jedna z najpotezniejszych firm i wbrew temu co wypisuje rosysjki profesor, jej wplyw na realna gospodarke olbrzymi. Z tego czasu pochodza bazy danych, bez ktorych nie funkcjonuje juz nic wiecej w gospodarce. Za te produkty sie placi i to niemalo. Do tego potrzebne sa serwery i komputery, coraz szybsze, z wieksza pamiecia i coraz bardziej niezawodne. Wszystko odbywa sie w sieci,gdzie znowu potrzebne sa odpowiednie komponenty. Wiekszosc tych produktow skonstruowano w USAi tam nadal sie rozwija w takich firmach jak IBM, Cisco, Intel. Skladanie tych produktow odbywa sie na razie w Azji, ale zyski plyna do USA. To wszysto nie ma nic wspolnego z piramidami finasowymi, to jest realna gospodarka. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Dugin nie manipuluje - gdyz by manipulowac... 07.10.13, 21:24 trzeba dany mechanizm rozumiec. on go zwyczajnie nie rozumie, lecz jedynie wypowiada swoje marzenia o marginalizacji USA i dominacji przestrzeni Euro-azjatyckiej. Unia+ Chiny+Rassija :) Odpowiedz Link Zgłoś