Dodaj do ulubionych

Ławrow o ataku na ambasadę

19.11.13, 19:44
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14977915,Lawrow__Doceniamy_reakcje_wladz_Polski_na_atak_na.html#BoxWiadTxt
Już kilka razy pisałem na tym forum że Ławrow to klasa sama w sobie, twitujący, pouczający i straszący innych Sikorski jest wręcz karykaturą dyplomaty. Niestety jest też swoistego rodzaju potwierdzenie tego że w ataku na ambasadę mogły "pomóc" organy naszego państwa poprzez stworzenie idealnych warunków do tego. Specjalnie rozgarniętym nie trzeba było być by dopuścić taką możliwość a jeśli sami Rosjanie prosili o wzmocnienie ochrony ambasady to nasi odwalili zwyczajny sabotaż przy zabezpieczeniu porządku.
Obserwuj wątek
    • j-k wina stoi jednoznacznie po polskiej stronie 19.11.13, 20:10
      demonstracja moze isc tam. - gdzie chce
      a policja jest od ochrony.
    • eva15 Re: Ławrow o ataku na ambasadę 19.11.13, 20:44
      Rzeczywiście majstersztyk dyplomatycznej krytyki. Wyższa szkoła jazdy...
      • swiblowo Re: Ławrow o ataku na ambasadę 19.11.13, 20:49
        Trudno nie krytykowac. Brali ambasade z trzech stron i...nic! :))
        • eva15 Re: Ławrow o ataku na ambasadę 19.11.13, 22:15
          swiblowo napisała:

> Trudno nie krytykowac. Brali ambasade z trzech stron i...nic! :))

Pewnie pracownicy ros. ambasady wystawili pospiesznie w oknach portrety Putina i przestraszeni napastnicy uciekli:-))))
      • malkontent6 Re: Ławrow o ataku na ambasadę 19.11.13, 20:51
        Moim zdaniem wypowiedź Ławrowa jest rzeczowa i mądra, ale nie jestem pewny czy można ją uznać za majstersztyk i dopatrywać się tu wyższej szkoły jazdy. Raczej dyplomatyczny standard.
        • krzysiozboj Re: Ławrow o ataku na ambasadę 19.11.13, 21:01
          To zależy do czego ją odnosimy. Jeśli będziemy się zastanawiali jak dyplomata powinien się zachować to odpowiedź będzie ze właśnie tak, że nic nadzwyczajnego nie zrobił, że tylko to co do niego należało. Jeśli odniesiemy to choćby do tak hołubionego Sikorskiego który lubi jakieś pierdoły wypisywać na Twiterach to można z przykrością napisać to co ktoś w komentarzach

aż wstyd się przyznać

że nas rusy uczą cywilizowanego zachowania... i myślenia
          • malkontent6 Re: Ławrow o ataku na ambasadę 19.11.13, 21:47
            Daltego nie mogę zrozumieć tego cielęcego zachwytu w stosunku do Ławrowa. On po prostu wygłosił formułkę z podręcznika dla dyplomatów a nie jakiś majstersztyk.

Mało wiem o Sikorskim, ale chyba 2 razy widziałem go w amerykańskiej TV (zanim został ministrem) i mówił do rzeczy.
            • krzysiozboj Re: Ławrow o ataku na ambasadę 19.11.13, 21:54
              To trzeba jeszcze poczytać co pisze na Twiterze pod adresem innych dyplomatów czy przywódców innych państw.
    • mara571 jesli prawda jest, ze rosyjska ambasada 19.11.13, 21:08
      prosila o wzmocnienie ochrony, a tego nie bylo to:
      albo dowodzacy akcja policji jest nieudolny i powinien zostac wylany
      albo podpalenie bylo zaplanowana prowokacja.
      Sklaniam sie do wiariantu drugiego z zwiazku z histeria, jaka mamy po dzien dzisiejszy w rzadowych mediach.
      PS Krzsiozboju jutro wybuchnie nowy skandal. Partnerstwo prywatno-publiczne, Malopolska, szerokopasmowy internet, syn Rywina, ex posel Oko, zona min. Grada, jakis SBek, 64 mln dofinasowania od marszalka.
      • krzysiozboj Re: jesli prawda jest, ze rosyjska ambasada 19.11.13, 22:00
        Niestety mam to samo zdanie, że byłą to zaplanowana prowokacja obliczona na skompromitowanie PiS czy narodowców.

A co do tego co piszesz dalej o skandalu - ja mam coraz większego kaca że żyję w tym kraju i płacę haracze, w tym idiotyczny ZUS, coraz bardziej żal mi prostych ludzi którzy są upodlani podatkami i mizernymi płacami po to by niektórym żyło się lepiej :(
        • mara571 Re: jesli prawda jest, ze rosyjska ambasada 19.11.13, 22:07
          troche poszukalam.
          Spolka Hyperion, ktorej sprezentowano ca 60 mln zl ma nastepujaca rade nadzorcza
          Syn Rywina, Wiktor Fonfara, ostatni dyrektor Biura Sledczego SN.
          Trudno bez dostepu do sadowego rejestru spolek znalezc wlascicieli.
        • igor_uk Ludzi,co wy tu wypisujecie? 19.11.13, 22:11
          Przeciez wy oskarzacie polski rzad,wybrany z woli narodu,ze on dopuscil sie prowokacji nie tylko przeciwko obcemu panstwu,a i przeciwko wlasnej opozycji.
          Jak w tych slowach jest chociaz by odrobina prawdy,to w jakim Kraju zyja Polace?
          W Kraju rzadzonym przez spiskowcow i gotowych na wszystko,zeby tylko zachowac wladze?
          Ja w to nie wierze.
          Ale wierze w to,ze w Polsce po raz kolejny zabraklo wyobrazni.
          • mara571 Re: Ludzi,co wy tu wypisujecie? 19.11.13, 22:17
            a kto ci powiedzial/napisal, ze to rzad?
            • igor_uk Mara,a kto ze inny? 19.11.13, 22:23
              Czy strona rosyjska zwracala sie z prosba do mafii wolominskiej?
              • eva15 Re: Mara,a kto ze inny? 19.11.13, 22:31
                :-))))) Bingo, Igor!
                • igor_uk Ewa. 19.11.13, 22:43
                  A moze Rosjanie lepiej by wyszli ,jak by rzeczywiscie poprosili chlopakow z Wolomina o ochrone?
                  Wszysci by na tym wyszli lepiej.

p.s. zarty,zartami,ale ja naprawde nie wierze w to,ze celowo bylo doprowadzono do incydentu.Wiem,ze glupota ludzka dosc czesto szkodzi bardziej,niz celowe dzialania.
                  • eva15 Igorze, 19.11.13, 22:55
                    igor_uk napisał:

> A moze Rosjanie lepiej by wyszli ,jak by rzeczywiscie poprosili chlopakow z Wo
                    > lomina o ochrone?
                    > Wszysci by na tym wyszli lepiej.

Albo gdyby wystawili własną obronę, swoich ludzi, jak w Libii.

> p.s. zarty,zartami,ale ja naprawde nie wierze w to,ze celowo bylo doprowadzono
                    > do incydentu.Wiem,ze glupota ludzka dosc czesto szkodzi bardziej,niz celowe dzialania.

Ty chyba bardzo kochasz Polskę!
                    • igor_uk Re: Igorze, 19.11.13, 23:02
                      Niedlugo wystawia,o tym Lawrow rowniez mowil.
                      Tak,Ewa,ja naprawde Polske kocham.Bo staram sie tej,z twarza przyglupa proamerykanskiego i kartoflanego wojtusia,nie zauwazac.
                      • eva15 Igorze, Polska jest w dużej biedzie. 19.11.13, 23:29
                        igor_uk napisał:

> Niedlugo wystawia,o tym Lawrow rowniez mowil.

To będzie wielki wstyd dla Polski, ale to chyba jedynie rozsądne rozwiązanie, które ma szanse uspokoić sytuację.

Jeszcze większym wstydem byłoby zamknięcie rosyjskiej ambasady w Warszawie i rozmawianie z PL bezpośrednio via US-ambasada.

> Tak,Ewa,ja naprawde Polske kocham.Bo staram sie tej,z twarza przyglupa proamery
                        > kanskiego i kartoflanego wojtusia,nie zauwazac.

Wiem Igorze, że masz ciepły stosunek do Polski, ale na tym forum bystrzaki tego nie pojmą, skoro nawet mnie nazywają Rosjanką i w swej głupocie sądzą, że mnie tym obrażą. To nie na ich główki, oni są zaprogramowani. że prawdziwy Polak to ten, co walczy z "Ruskimi". To dla nich powoli jedyny wyznacznik polskości, bo religię, tradycję i zdrowy patriotyzm powoli im się odbiera, niszczy i ośmiesza. Nowoczesnym zwornikiem polskości ma być nienawiść do Rosji i pogarda własnej tradycji. .
                        • igor_uk Byla w wiekszej i jakas sobie radzila. 19.11.13, 23:33
                          I z tym poradzi.
                          Ja w to wierze,bo w przeciwnym wypadku nie budowal by plany na przyszlosc,w ktorych to Polska bedzie miejscem mojej jesieni.
                          • eva15 Re: Byla w wiekszej i jakas sobie radzila. 19.11.13, 23:49
                            Ech i ja chcę wierzyć, że będzie lepiej....
                            • igor_uk Re: Byla w wiekszej i jakas sobie radzila. 19.11.13, 23:53
                              Musi byc lepiej.
                        • malkontent6 Re: Igorze, Polska jest w dużej biedzie. 19.11.13, 23:38
                          eva15 napisała:

> Jeszcze większym wstydem byłoby zamknięcie rosyjskiej ambasady w Warszawie

To byłby wstyd dla Rosji. Zamknięcie ambasady w kraju, w którym jeszcze niedawno rządzili. :)

> Nowoczesnym zwornikiem polskości ma być nienawiść do Rosji

Gdzie to przeczytałaś?
                          • igor_uk Malkontent,wybacz. 19.11.13, 23:40
                            Ale ten twoj post nie byl udany.
                            To tylko proba podgryzc pieta Ewy,nic poza tym.
                            • malkontent6 Re: Malkontent,wybacz. 20.11.13, 00:16
                              Bo Ewcia gada od rzeczy.
                              • igor_uk Nu tak. 20.11.13, 00:22
                                A mara z Krzysio pisza same madrosci,oskarzajac polski rzad o to,ze dopuscil sie prowokacji.
                                malkontent,jak chcesz byc objektywny,to powinienes im wskazac na niestosownosc ich slow,a nie czepiac sie Ewy.
                                • malkontent6 Re: Nu tak. 20.11.13, 00:24
                                  igor_uk napisał:

> A mara z Krzysio pisza same madrosci,oskarzajac polski rzad o to,ze dopuscil sie prowokacji.

Głupio piszą, ale ja niestety nie czytam wszystkich wypowiedzi. :(
                                  • igor_uk Jestem pewien,ze czytales ich wypowiedzi. 20.11.13, 00:26
                                    Niestety,malkontent,tym razem nie byles szczery..
                                    Ja,Rosjanin z pochodzenia,potrafilem wstac w obronie Polski,a ty potrafiles tylko podgryzc pieta Ewy :-(
                                    • malkontent6 Re: Jestem pewien,ze czytales ich wypowiedzi. 20.11.13, 00:28
                                      Igor, przeczytałem mniej więcej połowę wypowiedzi w tym wątku.

W większości wątków nie czytam wszystkiego.
                                      • igor_uk Niech cie bedzie. 20.11.13, 00:29
                                        Ale w jaki sposob ty potrafiles wypowiedzi Ewy,nie wiedac w jakim kontekscie oni powstali?
                                        Moze dla tego tobie wydaje sie,ze ona pisze glupio?
                                        • malkontent6 Re: Niech cie bedzie. 20.11.13, 01:00
                                          igor_uk napisał:

> Moze dla tego tobie wydaje sie,ze ona pisze glupio?

Chidzi mi o tę wypowiedź Ewci:

"Nowoczesnym zwornikiem polskości ma być nienawiść do Rosji i pogarda własnej tradycji."

To jest głupie.
                                          • igor_uk Nistety,malkontent. 20.11.13, 01:03
                                            Jak poczytasz wypowiedzi p.a. i kylaxa,to przekonasz sie,ze Ewa napisala to,co jest w rzeczywistosci.
                                            • malkontent6 Re: Nistety,malkontent. 20.11.13, 02:49
                                              Igor, rzeczywistość to są moje rozmowy z Rosjanami, których czasami spotykam w czasie wakacji. Są zaskoczeni, że jeszcze trochę mówię po rosyjsku. I bardzo im się to podoba. I nie widzę w nich niechęci do nie. Ich dzieci czasami ze zdziwieniem mówią "Amerikaniec gowarit po russki?". A rodzice z odpowiadają z usmiechem "On Poljak".
                          • eva15 Re: Igorze, Polska jest w dużej biedzie. 19.11.13, 23:51
                            Taak, a dla Polski byłby to powód do dumy, że USA ją reprezentują:-))))
                            • malkontent6 Re: Igorze, Polska jest w dużej biedzie. 20.11.13, 00:16
                              Ewciu, wyobraź sobie doniesienia światowych mediów:

Breaking News: Russia closes its Embasy in Poland due to security concerns.

Kto byłby obiektem żartów: Polska czy Rosja?
              • mara571 wolne zarty Igor 19.11.13, 22:36
                ja nie wiem z kim i kto z rosyjskiej ambasady rozmawial.
                Pewnie sie wkrotce dowiemy.
                A premier ma powazne problemy.
                Siedza juz grube ryby, pojda siedziec nastepne, chcial wymienic kilku ministrow, a nikt nie chce zostac nowym ministem finansow, zdrowia, oswiaty, szkolnictwa wyzszego.
                Muche juz odstrzelil, ale to byla tylko "Muszka".
                Tusk slabnie w oczach i byc moze sa tacy, ktorzy chca go wymienic.
                .
                • igor_uk Moi zarty,Mara? 19.11.13, 22:40
                  To wy tu sobie zarty urzadzacie,oskarzajac rzad polski o dzialania,ktore w demokratycznym panstwie powinny byc scigane z urzedu.
                  • mara571 Igor, tys jednak czlowiek sowiecki 19.11.13, 22:50
                    ktoremu wbito do glowy, ze ci na gorze (rzad, komitet centralny) wszystko wiedza i o wszystkim decyduja.
                    A tak nie jest. To mogala byc prowokacja przeciwko narodowcom, mogla byc przeciwko D.T..
                    Moglo tez nie byc prowokacji, tylko nieudolne przygotowanie policji dla zapewnienia porzadku.
                    Ja czekam na dalsze informacje.
                    • igor_uk Mara,daj spokoj z tymi etykietami. 19.11.13, 22:56
                      jak nie potrafisz merytorycznie nic napisac,to lepiej nie odzywaj sie.
                    • eva15 Mara, a ty jakim człowiekiem jesteś? 19.11.13, 23:04
                      Jeszcze raz - ambasada rosyjska musiała poinformować polskie władze centralne, nie policję. Czyli władze najwyższe PL wiedziały, co może się wydarzyć.
                      Policja wykonywała jedynie odgórne rozkazy WŁASNEJ władzy nadrzędnej, bo od tego jest.
                      i żebyś nie wiem jak atakowała Igora, taka jest prawda.

Na jakie informacje czekasz? Na takie, że polska policja dostała instrukcje z ros. ambasady i się do nich, jak widać nie dostosowała, więc to ją teraz trzeba ukarać za niesubordynację wobec Rosji???

Idź lepiej spać, bo jest zero logiki w twoich wypowiedziach. .
                      • malkontent6 Re: Mara, a ty jakim człowiekiem jesteś? 19.11.13, 23:09
                        eva15 napisała:

> Jeszcze raz - ambasada rosyjska musiała poinformować polskie władze centralne

Prawdopodobnie ambasada Rosjii zwróciła się z prośbą do polskiego MSZ.

Co było dalej nie wiemy. Wiemy tylko, że była zawierucha a policja jak zwykle zawiodła.
                      • mara571 nie udawaj, ze nie czytalas co napisalam o 22:38 19.11.13, 23:16
                        "nie wiemy czy to byl ambasador czy ktorys z konsulow.
                        Zapewne rozmawial z przedstawicielami Min. ds Zagranicznych.
                        Ja tez chetnie dowiedzialabym sie jak bylo dalej."
                        forum.gazeta.pl/forum/w,50,148129246,148132849,Re_Ja_po_prostu_czekam_na_potwierdzenie_Czyje_.html
                        W666 potwierdzil procedure.
                        Nasmiewam sie z wiary Igora, ze premier rzadu albo szef jego kancelarii od razu dostaje taka informacje. I to dotyczy nie tylko Polski.
                        • igor_uk Mara,jestes zalosna. 19.11.13, 23:23
                          Malo tego,ze wypowiadasz sie w sptrawach,o ktorych nie masz pojecia,to do tego przekrecasz moi slowa.

Wskaz post,w ktorym ja napisalem," ze premier rzadu albo szef jego kancelarii od razu dostaje taka informacje."

p.s. Jestes zwykla babka bazarowa.
                          • mara571 z toba nie nalezy dyskutowac 19.11.13, 23:36
                            z jednego i najwazniejszego powodu: nie jestes w stanie czytac miedzy wierszami i umyka ci sens poszczegolnych wypowiedzi.
                            Zwlaszcza, kiedy nie jest to tzw kawa na lawe.
                            • igor_uk Mnie umyka? 19.11.13, 23:39
                              mara,nie rob z siebie wiekszej babki bazarowej,niz jestes .
                              Ty nawet nie potrafila zrozumiec tego,co bylo istota moich slow.Jestes zbyt na to...bazarowa.
                            • krzysiozboj Re: z toba nie nalezy dyskutowac 19.11.13, 23:47
                              Dorwał Cię Igor z Evą, oj ciężki Twój żywot ;) Brnąć w to nie ma sensu bo łapią za słówka i wyrywają z kontekstu. Metoda stosowana ileś razy, będzie ucieczka od meritum a skupianie całej uwagi choćby na przejęzyczeniu czy niejednoznaczności.

Kiedyś czytałem o pewnej metodzie na nieznośną teściowa - wyprowadzić ja stoickim spokojem z równowagi, pozwoli jej zrobić coś głupiego lub powiedzieć jej coś głupiego i późnij tej głupoty się czepić i nie pozwolić z niej zejść w dyskusji. Tu to wygląda podobnie :))
                              • igor_uk Krzysio,a ty jestes za i jednoczesnie przeciw :-) 19.11.13, 23:53
                                Mara pisze ewidentne glupstwa,co Ty i sam podtwierdziels :

Gdyby decyzja zapadła na szczeblu policji to byłaby to tylko głupota wynikająca z braku przewidywalności. Niestety obawiam się że decyzje podjęto wyżej, co najmniej na szczeblu któregoś ministerstwa po konsultacjach ze specami od PR.

I teraz powiedz,gdzie my z Ewa wyrywamy cos z kontekstu jej wypowiezi.przeciez to ona wklada mnie w usta slowa,ktorych ja nie wypowiedzial,a jak jej na to wskazuje,to okazuje sie,ze nie umiem czytac miedzy slow.Tak,jak by to ja sam siebie nie rozumial.
                                • krzysiozboj Re: Krzysio,a ty jestes za i jednoczesnie przeciw 20.11.13, 00:02
                                  Igor, wybacz ale nie będę brnął w tą dyskusję (o tym jak ustawiacie Marę w rozmowie) ani z Tobą ani tym bardziej nie podejmę jej z Evą, uznaję że nie warto.
                                • mara571 widzisz Igorku: miedzy nami Polakimi jest tak 20.11.13, 00:08
                                  ze mozemy sie roznic w opiniach i soe podyskutowac: Krzysiozboj bedzie uwazala to, ja tamto.
                                  I pewie bys sie dowiedzial, jak to przebiega, ale wlaczyles sie w dyskusje i trzeba bylo tobie tlumaczyc o co chodzi.
                                  Ale teraz jestes zmeczony i uzyles koronnych argumentow: bicie piany i babka bazarowa.
                                  Jedno ci sie udalo i zapewne o to chodzilo: watek przeksztalcil sie w mlocke pod haslem : Mara napisala to, Mara napisala tamto.
                                  To w niczym nie zmienia faktu, ze w koncu, ktos w Warszawie bedzie musial powiedziec, dlaczego rosyjska ambasada nie miala wystarczajacej ochrony.
                                  • igor_uk Nu goowno wy mnie wytllumaczyli . 20.11.13, 00:19
                                    Wykazaliscie najgorszymi cechami Polakow,ktore wielokrotnie doprowadzali Polske na skraj przepasci.
                                    A nie ty,a nie Krzysio,nie zauwazyliscie tego,ze ja bronie dobre imie Polski,ktore wy depczecie w blocie.
                                    Tak,mara,ja nie wierze w to,ze to bylo dcelowe dzialania kogokolwiek.Komus zabraklo wyobrazni,ktos dopuscil sie glupoty .
                                    I to chcialem wam powiedziec.Ale dla ciebie to okazalo sie za trudne.Zreszta nie dziwie sie temu.
                                    Watek to ty zasrala,swoja uwaga.
                                    forum.gazeta.pl/forum/w,50,148129246,148132478,Re_Ludzi_co_wy_tu_wypisujecie_.html
                                    • mara571 Re: Nu goowno wy mnie wytllumaczyli . 20.11.13, 00:24
                                      tu nie chodzi o dobre imie Polski, tylko o zakonczenie rzadow "grupy trzymajacej wladze", ktora ma juz struktury podobne do mafijnych.
                                      • igor_uk Ta grupa mafijna ,jest legalnym rzadem Polski. 20.11.13, 00:28

Uznanym na calym swiecie.
                                        Mara,wierzysz w zamach tusko-putina na Kaczynskiego?
                                        • krzysiozboj Re: Ta grupa mafijna ,jest legalnym rzadem Polski 20.11.13, 00:32
                                          Ja wierzę w życie pozagrobowe, dla niektórych to jeszcze większa herezja i też udowodnić za cholerę nie idzie :)) Po co Igor na siłę chcesz pyskówkę i oborę zrobić? Jeszce pieniactwa smoleńskiego tutaj nie było i musisz go wsadzić?
                                          • igor_uk krzysio,daj spokoj. 20.11.13, 00:35
                                            Obora z tego watku stala sie po tych slowach:

jesli prawda jest, ze rosyjska ambasada prosila o wzmocnienie ochrony, a tego nie bylo to:
                                            Sklaniam sie do wiariantu drugiego z zwiazku z histeria, jaka mamy po dzien dzisiejszy w rzadowych mediach.
                                            • krzysiozboj Re: krzysio,daj spokoj. 20.11.13, 00:38
                                              Ani Ty ani ja nie wiemy (i się nie dowiemy pewnie) jakie były okoliczności i czy było jakieś drugie dno tej zadymy. Coś się stało a teraz spece od PR robią co mogą by to sprzedać jak najlepiej, Ławrow też i zrobił to ze sporą klasą, to mu przyznaję.
                                              • igor_uk Jak nie wiecie na pewno. 20.11.13, 00:40
                                                To kto wam dal prawo oskarzac o prowokacje legalny rzad Polski?
                                                • mara571 i to jest ten problem 20.11.13, 00:45
                                                  ty zintepretowales jako wypowiedz, ze to rzad jest autorem prowokacji.
                                                  Ja tak nie napisalam. Jest rownie prawdopodobne, ze chodzilo o oslabienie rzadu, premiera.
                                                  • igor_uk Mara,nie kpi z rozsadku :-) 20.11.13, 00:52
                                                    Przeciez ty w nienachalny sposob sugerowala to,ze wlasnie rzad Tuska stoi za tymi wydarzeniami
                                                    Poczytaj uwazniej,o sama nappisala:

jesli prawda jest, ze rosyjska ambasada
                                                    Autor: mara571 19.11.13, 21:08
                                                    Dodaj do ulubionych Skasujcie
                                                    Odpowiedz cytując Odpowiedz
                                                    prosila o wzmocnienie ochrony, a tego nie bylo to:
                                                    PS Krzsiozboju jutro wybuchnie nowy skandal. Partnerstwo prywatno-publiczne, Malopolska, szerokopasmowy internet, syn Rywina, ex posel Oko, zona min. Grada, jakis SBek, 64 mln dofinasowania od marszalka.
                                                • krzysiozboj Re: Jak nie wiecie na pewno. 20.11.13, 00:47
                                                  Sam sobie dałem, a co nie mogę? :D

I jest delikatna różnica między oskarżeniem rządu o to a z pogawędką na jakimś forum o tym co mogło stać za taka a nie inną ochroną marszu/ambasady.

Nie chciałbym też być niegrzeczny po raz któryś ale skrajną naiwnością nazwałbym postawę która zakłada że rządy zachowują się fer w każdej sytuacji i nie dopuszczają się prowokacji czy łamania prawa. Równie dobrze mógłbyś się oburzać kilka miesięcy temu na każdego kto oskarżyłby rząd USA o masowe podsłuchiwanie wszystkich, w tym sojuszniczych rządów. Chyba ani legalne ani etyczne. Przy ambasadzie dopuszczamy co najwyżej celowe zaniedbania a już podnosisz wrzask.
                                        • mara571 nie udawaj Greka 20.11.13, 00:38
                                          myslisz, ze w sytuacji, kiedy panstwo ma tyle forsy na rozne cele, prywatyzuje, robi outsourcing, ma udzialy w wielkich polskich koncernachnie beda sie tworzyly uklady i ukladziki?

Nowak odszedl. Niby zegarki, ale naprawde przyjaciele od zegarkow wygrywali wszystkie zlecenia rzadowe i zarobili ponad 60 mln zl. Nikt inny nic nie dostal z tej puli.
                                          Jutro bedzie Malopolska.
                                          W Katowicach tez tli sie afera, zniknelo w czasie prywatyzacji 50 mln zl.
                                    • krzysiozboj Re: Nu goowno wy mnie wytllumaczyli . 20.11.13, 00:27
                                      Widzisz Igor, była sobie luźna pogawędka o jakichś hipotezach, o jakichś teoriach spiskowych, być może o zwykłych bajkach i pojechałeś po bandzie - raz wulgaryzmy a dwa zrobiłeś sobie wycieczkę w chamską charakterystykę jakiegoś narodu, będziesz się później dziwił że tych których w taki a nie inny sposób określiłeś to nie będą chcieli z Tobą rozmawiać?
                                      • igor_uk Krzysio,nie bylo zadnych luznych pogawedek. 20.11.13, 00:30
                                        mara juz dospisala sie do tego,ze Polska rzadzi banda mafijna,a i ty daleko od niej nie odszedles.
                                        • krzysiozboj Re: Krzysio,nie bylo zadnych luznych pogawedek. 20.11.13, 00:35
                                          Mam podobne zdanie no i ...? Ja to nazywam mafią magdalenkową :D Prawie że specjalnie tobie poświęciłem pewien wątek w których chciałem pokazać ze my nad Wisłą często ciut inaczej patrzymy na władzę niż lud zamieszkujący okolice Uralu ale jak widzę daremne to było :))

I proszę Cię po raz któryś - nie oceniaj Ty mnie tutaj, czy to zdrowe czy nie, czy normalne czy nie, nie pouczaj jak powinno być, to że nie przyjmiesz do wiadomości że tak jest to ja już wiem :))
                                          • igor_uk krzysio,a kim ty jestes dla mnie, 20.11.13, 00:37
                                            zeby ja cie pouczalem.Wyrazam wlasne zdanie i nic wiecej.Tak samo,jak to robisz ty.Jak ja jestem Rosjaninem z pochodzenia,to znaczy mam mniej praw?
                                            • krzysiozboj Re: krzysio,a kim ty jestes dla mnie, 20.11.13, 00:41
                                              Przepraszam, napiszę inaczej :)) Absolutnie prawa oceny Tobie nie odmówię, masz do tego pełne prawo, niezależnie od tego czy jesteś Rosjaninem czy Polakiem, ja tylko chciałem grzecznie zakomunikować że tą ocenę mam gdzieś a zmienić się pewnie i tak nie zmienię więc bedziesz walił grochem o ścianę ;)
                                              • igor_uk Re: krzysio,a kim ty jestes dla mnie, 20.11.13, 00:52
                                                A teraz Krzysio uspokoj sie, i wkaz mnie te moi slowa,w ktorych ja oceniam ciebie.
                                                • krzysiozboj Re: krzysio,a kim ty jestes dla mnie, 20.11.13, 00:57
                                                  Wykazaliscie najgorszymi cechami Polakow,ktore wielokrotnie doprowadzali Polske na skraj przepasci.
                                                  A nie ty,a nie Krzysio,nie zauwazyliscie tego,ze ja bronie dobre imie Polski,ktore wy depczecie w blocie.
                                                  • igor_uk Re: krzysio,a kim ty jestes dla mnie, 20.11.13, 00:59
                                                    To nie jest ocena ciebie.
                                                  • krzysiozboj Re: krzysio,a kim ty jestes dla mnie, 20.11.13, 08:22
                                                    A jak ja bym napisał że Igor z Evą (np poprzez "wy" pisząc do was tak Ty zrobiłeś) to najgorszy typ czekistów jaki może się trafić to będzie ocena/charakterystyka Ciebie czy nie? :))
                                  • walter622 Re: widzisz Igorku: miedzy nami Polakimi jest tak 20.11.13, 00:23
                                    mara571 napisała:
                                    > ktos w Warszawie bedzie musial powiedziec, dlaczego
                                    > rosyjska ambasada nie miala wystarczajacej ochrony.

Gdybyś namiętnie nie tropiła agentów i wierzyła w spiski to byś wiedziała, że to już powiedział szef MSW - po prostu koncepcja ochrony tego typu demonstracji, jaką wypracowano po zamieszkach 11.11.11. na pl. Konstytucji, tym razem kompletnie się nie sprawdziła. W kilku innych demonstracjach, owszem była trafna, lecz nie tym razem.
                                    Łudzono się, że ochroniarze w pomarańczowych kurteczkach będą dbali o porządek, lecz
                                    oni najzwyczajniej olali swoje obowiązki - jeżeli by chcieli to by sytuację pod ambasadą
                                    bez większego trudu opanowali, bez ingerencji policji.

------------------
                                    "I jeszcze przypomnienie, jesli bedziesz kontynuowal bezczelne "toto" to nie bede mial litosci i Twoja slabosc innym pokaze."
                                    (c) polski_francuz do Kaszebe12
                                    • mara571 dowcip dnia 20.11.13, 00:29
                                      zastanow sie co piszesz: polityk, w dodatku mlody, mowi, ze maja wlasna grupe ludzi, ktorzy dopilnuja porzadku w czasie przemarszu ca. 50 tys ludzi.
                                      A policja mowi: OK, robcie.
                                      Pytam sie po nam jeszcze panstwo i sluzby porzadkowe oplacane z naszych podatkow?
                                      • walter622 dowcipa? 20.11.13, 00:41
                                        mara571 napisała:
                                        > dowcip dnia

No faktycznie na tym wątku to chyba już wyczerpałaś limit dowcipów.
                                        Tak się składa, że byłem na tej demonstracji . Owszem było jakieś z 50 tys ludzi - w przeważającej większości pozbawionych jakiś agresywnych zapędów, było sporo rodzin z małymi dziećmi. Natomiast w "końcówce" było zbieranina bojówkarzy i bandyterii, jakieś z 100 - 200 osób - to oni wszędzie wszczynali burdy.
                                        > A policja mówi: OK, róbcie.
                                        Przeczytaj uważnie przepisy, regulujące zagadnienia związane z organizacją demonstracji.
                                        No i przy okazji wywiad z Polko, to może wreszcie zrozumiesz o co chodzi. Bo tak to faktycznie wzbijasz pianę.

> z naszych podatkow?

Płaconych w Rejchu ??? -:)))
                                        ------------------
                                        "I jeszcze przypomnienie, jesli bedziesz kontynuowal bezczelne "toto" to nie bede mial litosci i Twoja slabosc innym pokaze."
                                        • mara571 powiedz niemieckiej policji, ze sam wlasna straza 20.11.13, 00:52
                                          zabezpieczasz kontrowersyjna demostracje. Wysmieja cie. Chcialybym, zebys chociaz raz zobaczyl jakie mundury i wyposazenie ma niemiecka policja, kiedy wsiada do pociagu, autobusu z kibicami. Prewencja i prezencja sa najwazniejsze.
                                          Jakos nie mam zaufania do dyzurnych generalow. Szczegolna antypatia daze gen. G.C. A gen. P. tez sie zna na taktyce policji?

PS. Placimy podatki w obydwu krajach.
                                          • walter622 Re: powiedz niemieckiej policji, 20.11.13, 01:07
                                            mara571 napisała:

> Chcialybym, zebys chociaz raz zobaczyl jakie mundury i wyposazenie ma niemiecka policja

Może ciebie zaskoczę, ale doskonale wiem jak wygląda niemiecka policja, bowiem mam w Niemczech sporą rodzinę (w Monachium, Sarrland i Saksonii). Co nie oznacza, że z tego powodu miałbym się wypowiadać o niemieckich realiach - świąteczno, rodzinne wypady bynajmniej nie upoważniają mnie do tego.
                                            Gdybyś zobaczyła to co zgromadziła policja 11 listopada chociażby w Al. Szucha to byś doszła do wniosku, że polska policja w niczym nie ustępuje niemieckiej ( nawet jeżdżą głównie na niemieckich samochodach).

------------------
                                            • malkontent6 Woodia. 20.11.13, 14:34
                                              walter622 napisał:

> jeżdżą głównie na niemieckich samochodach

Wołodia, nieźle już posługujesz się językiem polskim, ale nadal popełniasz drobne błędy. Mam nadzieję, że się nie obrazisz jeśli zwrócę ci uwagę, że po polsku poprawnie mówi się - jeżdżą niemieckimi samochodami a nie jeżdżą na niemieckich samochodach.
                                • krzysiozboj Re: Krzysio,a ty jestes za i jednoczesnie przeciw 20.11.13, 00:13
                                  Napiszę jeszcze inaczej - w wątku jednoznacznie pochwaliłem (nie po raz pierwszy) Ławrowa, zasugerowałem że nasz Sikorski miałby po co chodzić do niego na lekcje dyplomacji. To czy Ławrow zrobił coś nadzwyczajnego czy tylko to co powinien kwestią oceny i punktu odniesienia.

Natomiast cała reszta to luźne spekulacje którym i ja też dałem im upust, ot można sobie luźno pobajdurzyć bo i tak faktów nie znamy ale w tym bajdurzeniu o tym co może było lub nie było nie podoba mi się sposób w jaki dobraliście się z Evą do Mary, ja to widziałem na tym forum już ileś razy, nie tylko pod adresem Mary, schemat jest podobny, uczepić się drobiazgu (bo to jest pierdoła, może przejęzyczenie, moze niedokładność w jakichś luźnych dywagacjach) i na tym drobiazgu maglować drugiego. Moim zdaniem jest to zwyczajnie wredne.
                                  • mara571 to ma jednak jeden plus 20.11.13, 00:16
                                    twoj watek powoli dociera do 100 wpisow.
                                    Web-brygada zawsze sie bardzo stara, aby ich watki byly tak dlugie.
                                    • eva15 Re: to ma jednak jeden plus 20.11.13, 00:22
                                      W końcu za to nam płacą, kochane wy bystrzaki, świetnie to tropicie.-))).
                                      • igor_uk Wiesz co,Ewa. 20.11.13, 00:24
                                        Mara mnie juz nie czym nie zaskoczy,ale Krzysio dzis potrafil.
                                        • eva15 Re: Wiesz co,Ewa. 20.11.13, 00:28
                                          To co on wyprawia, to bez sensu. On jest z zasady na NIE, nawet jeśli w postach obok wyraża tę samą opinię. On ma jakiś problem, a ja nie jestem psychologiem i guzik mnie to w grucie rzeczy interesuje.
                                  • eva15 Re: Krzysio,a ty jestes za i jednoczesnie przeciw 20.11.13, 00:21
                                    Głupoty kompletne wygadujesz. To, KTO jest odpowiedzialny za to, co się stało, nie jest żadną pierdołą ani drobiazgiem. Podobnie jak cele, czemu to się stało.
                                    Obarczanie tym policji jest polityczną naiwnością graniczącą z brakiem rozumu.
                                    • malkontent6 Re: Krzysio,a ty jestes za i jednoczesnie przeciw 20.11.13, 00:26
                                      eva15 napisała:

> Obarczanie tym policji jest polityczną naiwnością graniczącą z brakiem rozumu.

Czyżby chodziło o "określone koła na Zachodzie"?
                                      • eva15 Re: Krzysio,a ty jestes za i jednoczesnie przeciw 20.11.13, 00:29
                                        Tym razem dla odmiany o niekreślone. Zadowolony?
                              • eva15 A ty o czym? 19.11.13, 23:56
                                O co ci chodzi? Mara próbowała obarczyć odpowiedzialnością za wydarzenia pod ambasadą polską policję. Od tego zaczą się spór, bo ona nie miała tu racji, sprawa jest znacznie głębsza, a policja Bogu ducha winna. Ty chyba z zasady musisz wystąpić przeciw Igorowi czy mnie. Racja jest dla ciebie sprawą drugorzędną.
                                • krzysiozboj Re: A ty o czym? 20.11.13, 00:03
                                  :))
                                • malkontent6 Re: A ty o czym? 20.11.13, 00:21
                                  eva15 napisała:

> Mara próbowała obarczyć odpowiedzialnością za wydarzenia pod am
                                  > basadą polską policję.

I ma rację.
                              • mara571 to ulubiona gra Evi i Igora 20.11.13, 00:02
                                czasami jest jeszcze w666.
                                Igor ma klopoty ze zrozumieniem podtekstow, Evcia i on pisza jednoczesnie i to w kilku miejscach. I uzgadnianija mailem lub skypem taktyke.
                                A kazdy patrzac na drzewko mysli, ze to czy owo zostalo napisane wczesniej przez Evcie.
                                Ja niestety odpowiednich szkolen nie przeszlam.
                                Najzabawniejsze jest kiedy Evcia palnie glupote. Kiedys napisala na podstawie artykulu jakiegos idioty, ze Rosja przescignela USA w produkcji zboza. W rzeczywistosci chodzilo o pszenice nie o globalna produkcje zboz. Do zabawy wlaczyl sie Felusiak i ladnie wszystko przeliczal. A Evcia poszla w zaparte, ze kukurydza to nie zboze.
                                Ona bardzo nie lubi przegrywac.
                                Igor uwielbia chamskie epitety. No coz, tzw kinderstuba nie jest najsilniejsza strona Rosjan.
                                • eva15 mara jest zawsze merytoryczna! 20.11.13, 00:05
                                  No a wracając do tematu - jak tam z tą polską policją? kto tu winien?
                                  • mara571 przeciez Evciu ty wiesz zawsze wszystko 20.11.13, 00:12
                                    po co mnie pytasz?
                                    • eva15 Re: przeciez Evciu ty wiesz zawsze wszystko 20.11.13, 00:14
                                      Nie zrozumiałaś, to było pytanie retoryczne.
                                • igor_uk Mara,mylisz sie. 20.11.13, 00:11
                                  My z Ewa kontaktujemy sie za posrednictwem scisle tajnych srodkow ,ktore nam dal Putin,zeby my gnebili Cie na forum.
                                  Bo Putin jest pewien tego,ze ty stanowisz najwieksze zagrozenie dla Rosji.
                                  • mara571 nie oczekiwalam takich honorow! 20.11.13, 00:13
                                    i za co? Bicie piany?
                                    • igor_uk Za twoja megalomanie,mara. 20.11.13, 00:38
                                      zaslugujesz i jeszcze na wiecej.Wkrotce w armii rosyjskiej powstanie specjalna jednostka do walki z toba :-)
                                      • mara571 rozumiem, ze bedziesz jej dowodca Igor:-) 20.11.13, 00:58

• igor_uk Co ty,Mara. 20.11.13, 01:01
                                          Jestem za maly,jak na ciebie.
                                          Z tego co wiem,dowodzic bedzie Rogozin.
                                  • eva15 Re: Mara,mylisz sie. 20.11.13, 00:15
                                    :-))))
                                    Jedyna rozsądna odpowiedź!
                        • eva15 Mara, z tobą coraz weselej:-) 19.11.13, 23:40
                          mara571 napisała:

> "nie wiemy czy to byl ambasador czy ktorys z konsulow.
                          > Zapewne rozmawial z przedstawicielami Min. ds Zagranicznych.

No to już postęp. Jednak nie z policją gadał tylko z MSZ:-)).

> Nasmiewam sie z wiary Igora, ze premier rzadu albo szef jego kancelarii od razu
                          > dostaje taka informacje.

Sugerujesz, że polski MSZ prowadzi własną politykę i nie musi informować o tym premiera rządu?? Bardzo odważna teza, acz nie pozbawiona pewnego wdzęku.
                          Kto wie , jak w PL jest...

Niemniej - dopiero co sugerowałaś, że polska policja odbiera polecenia z rosyjskiej ambasady i się do nich nie stosuje, za co należałoby ją chyba ukarać:-))).

Ciekawe, co ty jeszcze tu napleciesz, zanim faktycznie pójdziesz spać?
                          • igor_uk Mara znow zabrala sie za temat, 19.11.13, 23:43
                            o ktorym nic nie wie. Ona naprawde wierzy w to,ze podobne sprawy odbywaja sie na poziomie :ogrodnik ambasady -dzielnicowy :-)
                          • mara571 jestes dosc zabawna Evciu 19.11.13, 23:51
                            eva15 napisała:

> Sugerujesz, że polski MSZ prowadzi własną politykę i nie musi informować o t
                            > ym premiera rządu?
                            ? Bardzo odważna teza, acz nie pozbawiona pewnego wdzęku.

Niczego nie sugeruje, to raczej twoj pomysl, zeby ze wszystkim latac do premiera po decyzje.
                            Zwlaszcza w sytuacji, kiedy premier byl zajety przygotowaniami do swojego startu w Biegu Niepodleglosci.

Informacje zapewne otrzymal, pewnie nie tylko on, bo w koncu jest jeszcze minister spraw wewnetrznych.
                            >
                            > Niemniej - dopiero co sugerowałaś, że polska policja odbiera polecenia z rosyjs
                            > kiej ambasady i się do nich nie stosuje, za co należałoby ją chyba ukarać:-))).

A napisalam cos o poleceniach?
                            Kogos trzeba bedzie ukarac za brak dostatecznej ochrony ambasady. Pytanie tylko kogo.
                            I jak mozna bedzie to wykorzystac w aktualnych rozgrywkach politycznych.
                            • igor_uk Mara,przestan bic piane. 19.11.13, 23:54

Polski rzad to nie tylko Tusk.
          • krzysiozboj Re: Ludzi,co wy tu wypisujecie? 19.11.13, 22:19
            Jakby Ci to wytłumaczyć? :)) To że przeciwko obcemu państwu to drobiazg a że to padło na Rosję to dla rządzących pewnie jeszcze lepiej :)) A w walce o władzę to myślę iż to wcale nie najbrutalniejsze metody :)) moim zdaniem wcale też tragicznie tutaj nie wypadamy, jak weźmiemy chociażby Ukrainę to zaryzykowałbym ze jesteśmy stosunkowo cywilizowanym krajem :D

I nie pytaj w jakim kraju my żyjemy, zapytaj siebie do jakiego kraju się pchałeś :D

Widzisz Igor, notowania partii politycznych są jakie są, są obawy że Kaczyński weźmie całość władzy i może zrobić jakąś rzeź polityczną na górze (osobiście w to wątpię ale taka możliwość istnieje). Temat co prawda bardziej na forum krajowe i "mordobicie pisiorów z popaprańcami" ale zaryzykowałbym tezę że awanturę z Rosja dla takiej rozgrywki można poświęcić (za Rosją nie przepada ani Tusk a szczególnie Sikorski ani Kaczyński więc dla nich starta mała).
          • eva15 Igor, figlarzu, co Ty wypisujesz? 19.11.13, 22:19
            Może polskim władzom wyobraźni zabrakło, ale nie zabrakło, jak się okazuje ostrzeżeń. Ambasada rosyjska ostrzegała i prosiła o wzmocnienie ochrony.

Czyżbyś nie wierzył słowom Ławrowa? :-))) Ja sądzę, że tak stary lis jak Ławrow musi mieć twarde dowody.
            • igor_uk Ewa,moze trudno Tobie w to uwierzyc. 19.11.13, 22:51
              Ale tym razem nie figluje.
              Ja naprawde nie wierze w to,ze to mogla byc prowokacja polskiego rzadu.

p.s. A Lawrowu wierze,moze nie tak ,jak Kwasniewski Prezydentu USA,ale tym nie mniej nie podwazam slow Lawrowa :-)
      • eva15 jesli prawda jest, ze rosyjska ambasada ???? 19.11.13, 22:13
        Sugerujesz, że Ławrow może kłamać, blefować nie mając na to odpowiednich dokumentów/dowodów?
        Dyplomacja rosyjska musiałaby być poniżej wszelkiego poziomu, gdyby nie zwróciła się w tej sprawie w sposób udokumentowany. Przecież Rosjanie przewidywali tę prowokację, co zresztą nie było trudne...
        • mara571 ja po prostu czekam na potwierdzenie 19.11.13, 22:21
          prze nijakiego Sokolowskiego, gadatliwego rzecznika KG Policji, ze taka prosba byla.
          A ten pan ponoc ostatnio zaniemowil, mimo iz bardzo chetnie udziela wywiadow.
          • eva15 Ja po prostu czekam na potwierdzenie. Czyje??? 19.11.13, 22:29
            Mara, no przecież ambasada ros. nie mogła zwracać się bezpośrednio do PL-policji, ona nie ma nad polską policją władzy zwierzchniej i nie może jej mówić, co ona ma robić. Zgodnie z proccedurami ambasador musiał się zwrócić do polskich władz najwyższych.
            • mara571 Re: Ja po prostu czekam na potwierdzenie. Czyje?? 19.11.13, 22:38
              nie wiemy czy to byl ambasador czy ktorys z konsulow.
              Ja tez chetnie dowiedzialabym sie jak bylo dalej.
              • eva15 Re: Ja po prostu czekam na potwierdzenie. Czyje?? 19.11.13, 22:42
                Jedno jest pewne z policją rozmawiać nie mógł, więc na szefa policji nie ma co zwalać.
                • igor_uk Mara,tu pytanie jest zbedne. 19.11.13, 22:48
                  Minister Spraw Zagranicznych Rosji nie mogl sobie po prostu wziac i klamac publicznie.Jak by tak bylo w rzeczywistosci,to by polskie MSZ od razu wystapilo z prostowaniem.A jak dobrze wiesz,tego nie zrobilo,czyli to mozno uznac za potwierdzenie slow Lawrowa.
                  • krzysiozboj Re: Mara,tu pytanie jest zbedne. 19.11.13, 23:31
                    Myślę że gdyby skłamał to nasi nie omieszkali by się przejechać po nim i "uściśliliby" jego wypowiedź :D
                    • igor_uk Re: Mara,tu pytanie jest zbedne. 19.11.13, 23:34
                      I wlasnie o to mnie chodzi,Krzysio.
                • mara571 jak to czyje? 19.11.13, 22:56
                  np. Min. ds Zagranicznych, Komendy Policji byc moze tylko Stolecznej, generalowej Gawor, ktora kieruje w stolecznym ratuszu Biurem Bezpieczenstwa.

Przyjmijcie obydwoje do wiadomosci, ze przez potwierdzenie rozumiem glos osoby, ktora z przedstawicielami ambasady rozmawiala.

PS Gen. Gawor byl lata cale szefem BOR.
                  • eva15 Re: jak to czyje? 19.11.13, 23:08
                    Jesteś bezsensownie uparta. Policja nic tu nie jest winna. Decyzja zapadła na znacznie wyższym szczeblu.
                    • malkontent6 Re: jak to czyje? 19.11.13, 23:10
                      eva15 napisała:

> Policja nic tu nie jest winna. Decyzja zapadła na znacznie wyższym szczeblu.

Winna jest policja, bo nie dopilnowała porządku.

Jaką decuzję na wyższym szczeblu masz na myśli?
                      • krzysiozboj Re: jak to czyje? 19.11.13, 23:34
                        Gdyby decyzja zapadła na szczeblu policji to byłaby to tylko głupota wynikająca z braku przewidywalności. Niestety obawiam się że decyzje podjęto wyżej, co najmniej na szczeblu któregoś ministerstwa po konsultacjach ze specami od PR.
            • walter622 Właśnie - czyje?? 19.11.13, 23:04
              eva15 napisała:
              > Zgodnie z procedurami ambasador musiał się zwrócić do polskich władz najwyższych.

Formalnie wszelkie kontakty przedstawicielstw dyplomatycznych z organami miejscowymi
              (w tym przypadku policją) odbywają się wyłącznie za pośrednictwem MSZ. W omawianym
              przypadku najbardziej prawdopodobnym, była to nota w trybie "Aide-mémoire" (one nie są
              podpisywane przez ambasadora - po rozmowie taką notę się przekazuje pracownikom MSZ), złożona w departamencie Protokołu Dyplomatycznego MSZ.

------------------
              • eva15 Re: Właśnie - czyje?? 19.11.13, 23:14
                Oczywiście, że tak. Ale w głowie mary dziwnie tkwi, że rosyjska ambasada przekazuje polskiej policji, co ta ma robić:-)))) I jak polska policja nie stosuje się do zaleceń Kremla/Putina:-) to jest winna temu, co się pod ambasadą wydarzyło!

Ja lubię to forum- humorum! Tu ludzie nawet nie widzą, w jakie sprzeczności się zaplątują.
                • mara571 znowu manipulujesz 19.11.13, 23:25
                  napisalam wyraznie:

nie wiemy czy to byl ambasador czy ktorys z konsulow.
                  Ja tez chetnie dowiedzialabym sie jak bylo dalej.

"forum.gazeta.pl/forum/w,50,148129246,148132849,Re_Ja_po_prostu_czekam_na_potwierdzenie_Czyje_.html
                  • eva15 znowu manipulujesz. JA? 19.11.13, 23:42
                    Zastaów się, KIEDY to napisałaś. Prześledź swoje posty a tym wątku.
                    • igor_uk Pocierialasja ja :-) 19.11.13, 23:45
                      Ta z warkoczykami,to chyba nasza mara,ktora zagubila sie w tym watku :-)

• walter622 Re: Właśnie - czyje?? 19.11.13, 23:26
                  eva15 napisała:
                  >dziwnie tkwi

Jeżeli ktoś maniakalnie tropi agentów, to nie dziwota, że wierzy w spiski i prowokacje.

Jeszcze raz. Zagadnienia bezpieczeństwa placówek dyplomatycznych są omawiane wyłącznie
                  z pracownikami Protokołu Dyplomatycznego MSZ. Ci natomiast w tych sprawach przekazują
                  swoje sugestie Policji. Ambasada w takich sprawach nie dzwoni do Pałacu Mostowskich lub
                  do HGW - to jest bez sensu.

------------------
                  • mara571 no to czekamy na wyjasnienia KS policji! 19.11.13, 23:31
                    zakladam jednak, ze wobec tylu imprez zbiorowych 11 listopada w Warszawie i Kongresu na Stadionie Narodowym, w Warszawie dzialal sztab, ktory koordynowal zabezpieczenie wszystkich marszow, biegow i zgromadzen.
                    • walter622 A niby dlaczego ? 19.11.13, 23:42
                      mara571 napisała:
                      >no to czekamy na wyjasnienia KS policji!

Kolejny nonsens.
                      Akurat policja w całej tej sytuacji działała bez zarzutu. Gdy zaczęła się ta zadyma bardzo
                      szybko opanowali sytuację. Przy tym w sumie bez zbytniej brutalności i "nadgorliwości".
                      Po prostu nawaliła kompletnie przyjęta koncepcja "zabezpieczania" tej demonstracji.
                      Na ten temat wyjątkowo rzeczowo wypowiadał się Polko. Należy zaznaczyć, że koncepcja taka
                      nie jest kreowana przez policję - oni tylko są jej wykonawcami. Tak więc obecnie krytykowanie i obarczanie winą policji jest zachowaniem nieuczciwym.
                      ------------------
                    • eva15 no to czekamy na wyjasnienia KS policji! Po co? 19.11.13, 23:45
                      CO to, co pleciesz, ma do rzeczy? Sztab policji mógł tylko działać na polecenie odgórne. Albo NIE działać, bo polecenia nie było i w tym sęk!
                      • walter622 w tym sęk! 20.11.13, 00:05
                        eva15 napisała:
                        > Albo NIE działać, bo polecenia nie było

Nie chodzi o brak polecenia, lecz o polecenie, które okazało się skutkować w taki właśnie sposób. Spore jednostki policji w czasie trwania tej zadymy były zgrupowane na ul. Bagatela, Al. Szucha, ul. Gagarina (po ca. 30 radiowozów) i na pl. Unii Lubelskiej ( ca. 10-15 radiowozów), tj. dość blisko rosyjskiej ambasady.
                        Na dodatek przed ambasadą nie było nawet metalowych barierek - jak był tam jakiś mityng fanów panienek z Pusi R. to takie barierki ustawiali, praktycznie poczynając od hotelu Hyatt
                        po Belweder.
                        ------------------
                        • eva15 Re: w tym sęk! i basta! 20.11.13, 00:11
                          No i po dyskusji, reszta to bicie bezsnsownej piany z marą.

Powiedz lepiej, jak stawiasz w geopolitycznej rozgrywce USA-Rosja odnoścnie Ukrainy. Jak sądzisz , jaki będzie koniec ?
                          • mara571 Evciu zadajesz pytanie nie na temat, 20.11.13, 00:18
                            bo to watek o Lawrowie i Polsce.
                            Zadna Ukraina.
                            • eva15 To było pytanie do Waltera 20.11.13, 00:24
                          • walter622 Re: w tym sęk! i basta! 20.11.13, 00:26
                            eva15 napisała:
                            > jaki będzie koniec ?
                            Nigdy nie zajmowałem się futurologią - obserwowanie dnia dzisiejszego jest wystarczająco ciekawym zajęciem.
                            ------------------
                            • eva15 Re: w tym sęk! i basta! 20.11.13, 00:32
                              Nie masz własnego zdania, własnych ocen?
                              • walter622 Re: w tym sęk! i basta! 20.11.13, 00:47
                                Przyznam się, że nie mam.
                                1. Elity polityczne na Ukrainie są kompletnie nieprzewidywalne. Tak więc jest to wróżenie z fusów.
                                2. W pracy mamy teraz znów galery - zbliża się koniec roku i muszę zamknąć trzy spore kontrakty. Z tych kontraktów nie tylko spora satysfakcja, ale i pokaźne banalne .... , które przedkładam nad ukraińskie łamigłówki.

------------------
        • malkontent6 Re: jesli prawda jest, ze rosyjska ambasada ???? 19.11.13, 22:53
          eva15 napisała:

> Przecież Rosjanie przewidywali tę prowokację

Jaką prowokację? :)
          • gosc88 Eva, ty podobno gdzies tu napisalas, ze 20.11.13, 16:49
            Rosjanie "przewidywali tę prowokację" - prawda czy falsz ??

Jesli tak napisalas to zechciala bys powiedziec jak dotarlas do takiego stwierdzenia ?? - To naprawde ciekawe pytanie !!!

• wojciech.2345 Re: Eva, ty podobno gdzies tu napisalas, ze 20.11.13, 16:50
              gosc88 napisał:
              > Rosjanie "przewidywali tę prowokację" - prawda czy falsz ??
              ---------------
              FAŁSZ.
              • gosc88 Re: Eva, ty podobno gdzies tu napisalas, ze 20.11.13, 17:07
                > FAŁSZ.

Ok, a jak ty dotarles do tego, ze to falsz ??
                • wojciech.2345 Re: Eva, ty podobno gdzies tu napisalas, ze 20.11.13, 17:16
                  gosc88 napisał:

> > FAŁSZ.
                  >
                  > Ok, a jak ty dotarles do tego, ze to falsz ??
                  ----------------
                  Polacy w XX wieku doznali tak wiele zła, że nie chcą
                  jego eskalacji nawet gdy mówienie o nim, manifestowanie, ...
                  jest słuszne.

Ergo?
                  Dośpiewaj sobie sam.
                  • gosc88 Re: Eva, ty podobno gdzies tu napisalas, ze 20.11.13, 17:23
                    wojciech.2345 napisał:

> Polacy w XX wieku doznali tak wiele zła, że nie chcą
                    > jego eskalacji nawet gdy mówienie o nim, manifestowanie, ...
                    > jest słuszne. Ergo? Dośpiewaj sobie sam.

Podales wymijajaca albo bardzo nieprzekonywujaca odpowiedz na zadane pytanie - takie mam wrazenie.
                    • wojciech.2345 Re: Eva, ty podobno gdzies tu napisalas, ze 20.11.13, 17:33
                      gosc88 napisał:
                      > Podales wymijajaca albo bardzo nieprzekonywujaca odpowiedz na zadane pytanie -
                      > takie mam wrazenie.
                      -----------------
                      Święto 11 listopada dla Polaków to czas radości.
                      Nie chcemy wtedy dokuczać komukolwiek.
                      Reasumując zdarzenia.

Rosja szuka okazji by wstrzyknąć jad każdemu jeśli nadarza
                      się sposobność.

PS. Czy Ty jesteś Polakiem?
                      • gosc88 Re: Eva, ty podobno gdzies tu napisalas, ze 20.11.13, 17:43
                        wojciech.2345 napisał:

> PS. Czy Ty jesteś Polakiem?

Z tego co wiem to zdecydowanie TAK. I to z krwi i kosci.

A ty tez jestes Polakiem ??
      • przyjacielameryki Re: jesli prawda jest, ze rosyjska ambasada 19.11.13, 22:25
        mara571 napisała:

> prosila o wzmocnienie ochrony, a tego nie bylo to:
        > albo dowodzacy akcja policji jest nieudolny i powinien zostac wylany
        > albo podpalenie bylo zaplanowana prowokacja.
        > Sklaniam sie do wiariantu drugiego z zwiazku z histeria, jaka mamy po dzien dzi
        > siejszy w rzadowych mediach.

> PS Krzsiozboju jutro wybuchnie nowy skandal. Partnerstwo prywatno-publiczne, Ma
        > lopolska, szerokopasmowy internet, syn Rywina, ex posel Oko, zona min. Grada, j
        > akis SBek, 64 mln dofinasowania od marszalka.

Masz rację mara. Podobnie myślą kremlowscy propagandyści. Nie wiem już jak Ciebie traktować? Masz kłopot z logicznym myśleniem, rozbija cię jakaś frustracja, mania spisków??
        Jesteś dumna mara z tego listu prawicowców rosyjskich do prawicowców polskich? To pewnie niezwykle ważne wydarzenie, nie sądzisz?
        To jest ten prawdziwy patriotyzm, nie to co ta ohydna lewacka GW, czy ten Żyd A. Michnik prawda?
    • krzysiozboj Re: Ławrow o ataku na ambasadę 20.11.13, 00:54
      Chciałem dobrze dla tych którzy lubią Rosję, chciałem pochwalić Ławrowa (i to nawet bez grama sarkazmu) i ci co lubią Rosję taaaaki mi bajzel w wątku zrobili :/ Załamany takim rozwojem zdarzeń obaliłem buteleczkę piwa i idę grzecznie spać ;)
      • igor_uk Krzysio,a chociaz by na slowo samokrytyki .. 20.11.13, 01:04
        nie zdobedziesz sie?
        kto rozpoczal rozmowe o prowokacji?
        • krzysiozboj Re: Krzysio,a chociaz by na slowo samokrytyki .. 20.11.13, 08:27
          Ja i nie będę się tego wypierał :)) atak na Mare był głupi i spłodził kilkadziesiąt głupawych wpisów, pobajdurzyć o teoriach spiskowych zawsze można było luźno, takich bajdurzeń na tym forum na pęczki, szczególnie gdy idzie o politykę zagraniczną Rosji i USA :))
          • igor_uk I nie ma takiej potrzeby wypierac sie :-) 20.11.13, 17:10
            Dzieki slowam Mary o tym,ze to cale zajscie bylo prowokacja rzadowa (a wlasnie to i miala na uwadze mara,czego pozniej wypierala sie) ,z ktorymi Ty zgodziles sie ,ja zabralem glos w obronie dobrego imienia Polski .Dzieki temu wywiazala sie goraca i bardzo ciekawa dyskusja,w ktorej ,jako pierwszym,bylem zaatakowany ja. Bo o zaletach lawrowa my by wiele nie pogadali,tym bardziej,ze calkiem nie dawno podobna dyskusja na forum juz odbyla sie.Tak co zalowac nie ma czego
            Bardzo mnie zdziwilo,ze Ty nie zauwazyles tych o to slow w tekscie,ktory sam ze i zalinkowales:
            "- Choć w przededniu tej demonstracji ostrzegaliśmy naszych polskich kolegów - policję i inne właściwe struktury - że jest to bardzo ryzykowne przedsięwzięcie. Prosiliśmy o wzmocnienie ochrony, jednak odpowiedziano nam, że wszystko będzie w porządku. Wszelako w porządku - jak wiecie - nic nie było - dodał minister."
            Jak sam widzisz slowo policja z ust Lawrowa padlo.A czy do policji strona rosyjska zwrocila sie bezposrednio ?Ja w to watpie,protokol dyplomatyczny takiej sytuacji nie przywiduje .Jednostka dyplomatyczna moze bezposrednio zwrocic sie do policji tylko w momencie bezposredniego zagrozenia.
            Czy slowa Sikorskiego o tym,ze strona rosyjska nie zwracala sie z tym problemem do polskiego MSZ uwazam za zart.Ten gosc nigdy nie wiedzial co dzieje sie w jego resorcie.
            Czy MSZ jest przeżarte rakiem korupcji? Minister Sikorski: "Niestety, chyba tak"
            Zaden szanujacy sie urzednik nigdy w podobny sposob nie odpowie -chyba tak.

p.s. Nie zauwazyles jednego.Pierwsza zaatakowala mara:
            forum.gazeta.pl/forum/w,50,148129246,148133030,Igor_tys_jednak_czlowiek_sowiecki.html
            Bo marie zabraklo argumentow,a do tego do niej dotarlo,ze ona wstala po jednej stronie ze zwolennikami PiS,dla tego zaczela cos bredzic o prowokacji przeciwko Rzadu :-)
      • 1blueelvic Ale ... 20.11.13, 01:10
        Bez piwa ani rusz. Ale, Weizenbock ... To ciemne 8% piwo pozwala na pewien dystans do dyskusji.
    • krzysiozboj Re: Ławrow o ataku na ambasadę 20.11.13, 10:21
      I mamy "rozbieżność zdań", chyba ze to jakieś inne drogi były a nie poprzez MSZ.

Jak powiedział w Trójce Radosław Sikorski, Rosja nie prosiła polskiego MSZ o wzmocnienie ochrony ambasady na czas demonstracji 11 listopada.
    • krzysiozboj Re: Ławrow o ataku na ambasadę 20.11.13, 10:36
      Połowa tego wątku to zwyczajna obora odstawiona przez Igora i Evę z próbą ośmieszenia Mary poprzez tłumaczenie jej jaka jest droga korespondencji/interwencji dyplomatycznej. I pewnie co do zasady mają rację, że Rosja nie prosi/nie powinna prosić policję bezpośrednio tylko są odpowiednie procedury i drogi ale ...
      polish.ruvr.ru/2013_11_19/Warszawy-zwroci-wieksza-uwage-na-bezpieczenstwo-ambasady-Rosji/
      I co my tam mamy?
      „W przededniu demonstracji ostrzegaliśmy polskich kolegów (policję i inne odpowiednie służby), że jest to bardzo ryzykowna sytuacja, – podkreślił Ławrow. – Zwróciliśmy się o wzmocnienie ochrony, jednak powiedziano nam, że wszystko będzie w porządku. Jednak, jak już wiedzą Państwo, nic nie było w porządku”.

Więc albo ten portal podaje jakieś idiotyzmy (skróty myślowe? zapomnieli dodać że poprzez polski MSZ? Ten akurat zaprzecza) albo Igor z Evą ładnie powinni odszczekać masę postów i Marę przeprosić, tyle ze ja za stary jestem by w takie cuda wierzyć.
    • przyjacielameryki Re: Ławrow o ataku na ambasadę 20.11.13, 11:40
      Faktycznie, kompletnie bezrozumne wpisy w tym wątku. Po pierwsze Sikorski nie jest żadną karykaturą dyplomaty i nikogo nie poucza. Jest tylko Ministrem Spraw Zagranicznych wolnego, niepodległego kraju pt. Polska i wypowiada niezależne opinie oraz poglądy w imieniu tego kraju a one nie muszą być miłe np. dla Rosji i nie muszą podobać się Rosji. Wszystko wskazuje na to, że Rosjanie po raz kolejny rzucili jakiś chłam informacyjny - że niby prosili polskie MSZ o wzmocnienie ochrony ambasady - tylko po to jak zwykle żeby zamącić i zamieszać na polskiej scenie, co jak widać trochę im się udało. W zasadzie nic nowego, przerabiamy to co jakiś czas. Radziłbym więc niektórym "patriotom" z tego forum zachować w przyszłości więcej umiaru i dystansu do rosyjskich informacji. Sikorski już zdementował tę informację o rosyjskiej prośbie i ja jemu wierzę bo to polski minister a nie Rosjanom razem z tym "wybitnym" Ławrowem.
      Najbardziej żałosne jest dopatrywanie się w tych burdach ulicznych 11.11 polskiej prowokacji, jakiegoś spisku, który w efekcie doprowadził do chuligańskiego "ataku na rosyjską ambasadę", niby po to, żeby skompromitować "prawicę". Kompletna żenada, jakiś niewyobrażalny absurd rodzi się w niektórych chorych, sfrustrowanych głowach. Ta "prawica" sama się systematycznie kompromituje na każdym kroku i tu nie trzeba już nic robić, to raz. Dwa, te teorie spiskowe są identyczne jak teorie Macierewicza, teorie spiskowe mówiące o tym, że to sami Amerykanie dokonali zamachu w 2001 r. na WTC, czy te że Żydzi rządzą światem.
      W chorych głowach nie może pojawić się myśl, że po prostu policja dała plamę i najzwyczajniej w świecie zle wytyczyła trasę tego marszu, że ta trasa nie powinna przebiegać blisko rosyjskiej ambasady. Podobnie członkowie "sekty smoleńskiej", nie mogą, nie chcą pojąć, że ś.p. Prezydent L. Kaczyński zginął w najzwyklejszej katastrofie lotniczej do jakich czasami niestety dochodzi.
      No cóż, wyrazy głębokiego współczucia dla tzw. "patriotów" forumowych. Normalni, zdrowi, szczęśliwi ludzie, jednak nie tłumaczą sobie rzeczywistości karkołomnymi i absurdalnymi teoriami spiskowymi.

Ps. "Patrioci", wezcie może jakieś pigułki, udajcie się do psychologa na kurację, . . . . . . . ! Może to coś pomoże.
      • krzysiozboj Re: Ławrow o ataku na ambasadę 20.11.13, 13:34
        Myślę że jeszcze bardziej chorą głowę trzeba mieć by dopuścić do siebie myśl iż amerykanie mogą zakładać podsłuchy swoim sojusznikom, w tym przywódcom sojuszniczych państw czy dyplomatom w ONZ. To dopiero są teorie spiskowe i sfiksowanie umysłów piszących takie brednie.
    • wojciech.2345 uwaga natury ogólnej 20.11.13, 14:54
      Od lat jest ćwiczony scenariusz incydentów Polski i krajów
      post komunistycznych z Rosją. Matuszka odpowiada kilka
      razy silniej niż wymaga tego sytuacja.
      Rosję trzeba wychować.

Idzie nam coraz lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka