Dodaj do ulubionych

Cud nad Wisla?

27.12.13, 10:30
Ziscily sie straszne sny pachanow kremlowskich:
Polska ze straszaka "uciskiem panow" staje sie niemal wzorcem dla bylych narodow I Rzeczpospolitej.
I to wzorcem powszechnie akceptowanym przez mlodsze pokolenie.

Bialorus, a przede wszystkim Ukraina , gdy nadciaga polityczne przesilenie , zamiast na moskiewski wzor postrzelac z czolgow do parlamentu, mysla o okraglym stole!

Tego przykladu najbardziej boi sie Matuszka, bo demokracja, spoleczny kompromis i Unia Europejska , to sa doprawdy STRASZNE rzeczy - narod winien kochac pachana i z szacunkiem zerkac na nahajke policmajstra.

A Polsce, Matuszka za kare odesle zolty ser:)))))) - czujecie to bezsilne dziadostwo polityczne ?
Obserwuj wątek
    • borrka Kremlowski message. 27.12.13, 10:38
      I message web brygady, nie zmienil sie przez setki lat - Polska "sobaka" Zachodu tylko sni by znowu uciskac wyzwolone (przez cara, Lenina, batmana) "bratnie narody".
      lh6.ggpht.com/-zuiZK0eScKk/Tumwc-oFpzI/AAAAAAAAFfc/PNweMiep00Y/w800/index.php_19.jpg
      I tylko zdrajcy ludu ruskiego, rozni banderowcy i mazepincy mysla o jakichs okraglych stolach, zamiast ochoczo podreptac do łagrow.
      • brat_ramzesa borrat, tobie podobni wyzwalali od dziadka mroza 27.12.13, 11:26
        na Majdanie, kompletna zenada polackich przyglupow z mesjanistyczna pomrocznocia
        Ciekawe z czym beda teraz walczyc ,alalajkami czy matrioszkami? ot niesamowity poziom rozwoju cywilizowanej demokracji
        Proponuje by za kazdego przyglupa na Majdanie doliczac do polskiego PKB, w koncu obok magicznych szstuczek Rostowskiego przy wyliczaniu pkb przez GUS pojawily sie takie pozycje jak prostytucja ;)
        • borrka Wytrzezwiej mily kacapku... 27.12.13, 11:31
          Bo nie rozumiem, o co ci idzie.
          • eva15 Re: Wytrzezwiej mily kacapku... 27.12.13, 11:46
            forum.gazeta.pl/forum/w,50,148704061,148704061,Cuda_wianki_polskie_PKB.html
          • brat_ramzesa dokladnie nie pamietam tych glupot 27.12.13, 12:00
            ale zdaje sie ze Gosiewska nawolywala na Majdanie by zerwac z imperialna ruska tradycja dzidka mroza na rzecz prawdziwego swietego mikolaja :)twoj poziom borrat
            Swoja droga komiczne bylo jej niegramatyczne buczenie"slawa Ukraina" na ktory to okrzyk choralnie odpowiadali "heroiam slawa"
            • wojciech.2349 Re: dokladnie nie pamietam tych glupot 27.12.13, 12:07
              Bratku,
              Putin powinien wysłać na Majdan chór Aleksandrowa.
              Dlaczego tego nie zrobił?
    • eva15 Cud nad Wisla! Nawet król Artus rozdziawia gębę! 27.12.13, 11:04
      Borrcia, jako genialny historyk odkrywa, że "okrągły stół" to polski wynalazek.
      Taaak, tak genialny, że nawet król Artus go od Polaków skopiował!
      • borrka Konik Garbusek tez organizowal okragle stoly. 27.12.13, 11:11
        Effciu, mozesz siegac do Adama i Ewy, ale nie zmienisz faktow - Matuszka, to symbol ciemnoty, surowcowej zaleznosci i zamordyzmu dla mlodych ludzi bylych sowieckich "respublik".
        Nieslusznie, zreszta.
        • eva15 Borrcia zaklinający rzeczywistość 27.12.13, 11:24
          Klepiesz swoje godzinki, bezmyślnie i na okrągło.
      • wojciech.2349 Re: Cud nad Wisla! Nawet król Artus rozdziawia gę 27.12.13, 11:23
        Effciu,
        podrzucam Ci argumenty. Napisz o polskim mięsie, bo też są
        nowe doniesienia, o stypendystach w Ukrainie, no i o tych
        rakietach w Obwodzie Kaliningradzkim co niby są, ale ich nie
        ma.

A Ty ni w pięć, ni w dziewięć piszesz o Camelot.

• eva15 Demokracja według borrci 27.12.13, 11:22
      borrka napisał:

> Tego przykladu najbardziej boi sie Matuszka, bo demokracja, spoleczny kompromis
      > i Unia Europejska (...)

Coś takiego może napisać tylko człowiek, który albo nigdy nie żył w prawdziwej demokracji, albo nie jest w stanie ogarnąć umysłem otaczającej go rzeczywistości. Wrzucanie jednym tchem demokraji i EU do jednego worka jest dowodem na moją powwyższą diagnozę.

EU- moloch niedemokratycznie osadzonych na stołkach aparatczyków-jewrokomisarzy, EU rządząca za pomocą ukazów i sprowadzająca parlamenty krajów członkowskich do roli przyklepujących te ukazy tłustych, dobrze opłacanych kukieł, EU stosująca urawniłowkę dla wszystkich niezależnie od poziomu ich rozwoju gospodarczego i społecznego, EU krwawo pacyfikująca wszelkie protesty społeczne (w ramach borrciowego "kompromisu społecznego":-), ta EU jest dla borrci synonimem demokracji.

Widać ZSRR miał za mało ograniczeń, kontroli, nakazów i zakazów i dlatego borrcia nosem kręci, że był niedostatecznie demokratyczny.
      • wojciech.2349 Re: Demokracja według borrci 27.12.13, 11:27
        eva15 napisała:
        > Widać ZSRR miał za mało ograniczeń, kontroli, nakazów i zakazów i dlatego borr
        > cia nosem kręci, że był niedostatecznie demokratyczny.
        ----------------
        Effciu,
        pamiętamy Sowiecką Rosję z autopsji i opowiadań rodziców.
        Oj, pamiętamy.

Zapominasz się pisząc takie bzdety.
        Tutaj piszą ludzie przeważnie 50+.
        Im kitu nie wciśniesz.
      • borrka Synonimem demokracji zawsze byla Matuszka. 27.12.13, 11:28
        Zlotymi literami w historii ludzkosci zapisali sie tacy demokraci, jak Konik Garbusek, Iwan Grozny, Lenin, Stalin, Putin...
        Tylko zli i glupi ludzie temu przecza!
        • eva15 Synonimem demokracji zawsze byla Matuszka. Nie. 27.12.13, 11:40
          Błaznujesz, ja tego nie twierdzę. Blisko synonimu demokracji jest Szwajcaria, a najbliżej w chwili obecnej Islandia - to jest autentyczna demokracja.

Natomiast na tle EU ZSRR wypada całkiem nieźle - kontrolował znacznie mniej obszarów życia gospodarczego i społecznego. Nawet ogórków nie prostował, nie dyktował, jakie żarówki wolno mi mieć w domu, nie pilnował, czy palę papierosy, taki był zacofany!
          • borrka Ze zapomnimy o dziesiatkach milionow ofiar CCCP. 27.12.13, 11:47
            To byl bardziej zbrodniczy system, niz niemiecki nazizm i nalezy go ukazywac w prawdziwym swietle, a nie wielbic balwany mordercow na Placu Czerwonym.

A przyklady demokracji dziecinne - co innego rzedzic Islandia, co innego 400 milionami Unii, czy nawet Matuszką.
            • eva15 Re: Ze zapomnimy o setkach milionów ofiar GB 27.12.13, 11:53
              Najbardziej zapominamy o setkach milionów ofiar GB - tej najstarszej ponoć demokracji. No ale skoro Brytyjczycy nie mordowali w Europie, a "tylko" w Azji i Afryce, to znaczy, 'że nie mordowali, wg borrci.

Sami Anglicy tak są zajęci rozliczaniem Niemiec i Rosji, że nie mają czasu na własną najbardziej ze wszystkich państw krwawą historię. Nikt im nie dorówna, ale są skromni, nie pchają się z tym na piedestał!
              • borrka Nie przypisuj mi obcych pogladow, Effciu. 27.12.13, 12:00
                Angoli uwazam za wyjatkowych bandytow w sensie historycznym i nigdy ich nie bronie.
                Jednakowoz, wsrod bialych obywateli imperium "gdzie slonce nie zachodzi" pozostalo pozytywne poczucie wspolnoty.
                W krajach Matuszki CCCP jedynie nienawisc - wzajemna, do Rosji, do sasiadow.
                Destrukcja mentalna i moralna calkowita.
                • eva15 Re: Nie przypisuj mi obcych pogladow, Effciu. 27.12.13, 12:09
                  Taaak, np. biali w w Hameryce bardzo kochali GB, tam nie było żadnej nienawiści i walki o niepodległość.
                  Masz talent do pisania bezrefleksyjnych głupotek.
                  • borrka Chcesz powiedziec, ze US-Amerykanie ... 27.12.13, 12:16
                    Nienawidza Anglikow ?
                    To raczej podwaza sens naszej dyskusji.
                    Podebnie dla Australii, NZ, Kanady, Anglia jes rodzajem kolebki z krolem Popielem.
                    • eva15 Czytaj, co piszesz 27.12.13, 12:19
                      Amis nienawidzili zależności od GB, nie chcieli być częścią imperium. Więc twoje plecenie o tym, że tylko w ZSRR były kobflikty białych (narodów) w ramach imperium nie ma sensu. Były i to jescze jakie.
                      • brat_ramzesa nabierasz sie na klamstwa 27.12.13, 12:37
                        gosciu marginalne zjawisko postawil na piedestale, polemizowac z chamska propaganda nie wypada :)
                        • eva15 nabierasz sie na klamstwa. Ja? 27.12.13, 12:42
                          ja się nabieram na borrciowe kłamstwa? No bez żartów. Mam wolne, to się z borrcią przekomarzam i to wszystko.
                      • borrka Belkocik ahistoryczny Effci. 27.12.13, 14:08
                        Nie mozna porownywac 18 wieku z 20.
                        Amerykanie szybko odzielili sie od Anglii i zachowali poczucie kulturowo-cywilizacyjnego zwiazku.
                        Podobnie, jak pozniej Kanada, czy Australia.

Do kulturowego zwiazku z Rosja nie przyzna sie zaden Polak, czy Balt.
                        Coraz mniej Ukraincow, dzieku Bogu.
                    • kylax1 Amerykanie różnią się od Australijczyków i Kanadyj 27.12.13, 20:15
                      czyków.

Australia i Kanada mają Królową jako głowę państwa i pozostają częścią Commonwealth.

W przypadku Kanady dochodzi jeszcze większe zróżnicowanie pochodzenia białych obywateli (dużo ludzi pochodzi z wysp, ale znaczna część z Francji, Niemiec, Europy Wschodniej itd.) W Australii większość ma pochodzenie brytyjskie i irlandzkie.

USA to republika prezydencka. O ile AU, CA i NZ czują związek z UK, o tyle USA określa siebie jako republikę w opozycji do mentalności brytyjskiej monarchii i podziałów klasowych, jakie występują w Albionie. Poza tym ludzie w USA pochodzą z całego świata i kultura amerykańska jest tego odzwierciedleniem. Poza architekturą niektórych budynków USA znacznie różni się od Wielkiej Brytanii i pozostającej pod jej wpływem Australii.

W USA niezależnie skąd pochodzisz, jeżeli uda Ci się zostać kimś, automatycznie należysz do klasy wyższej i nikt Cię nie wyklucza. W Wielkiej Brytanii nawet self made billionaire nie zostanie tak łatwo zaakceptowany przez stare rody arystokratyczne.
      • malkontent6 Re: Demokracja według borrci 28.12.13, 00:15
        eva15 napisała:

> Coś takiego może napisać tylko człowiek, który albo nigdy nie żył w prawdziwej demokracji

Ewciu, a ty żyłaś w prawdziwej demokracji?
    • borrka Cud nad Tamiza i Rieka Moskwa? 27.12.13, 11:40
      Dosc sensacyjne prognozy, bardzo korzystne dla Angoli:
      i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/12/25/article-0-1A4A12B100000578-708_634x397.jpg
      Dosc kontrowersyjne wydaje sie rowniez utrzymanie wysokiej pozycji Rosji (8).
      To wrozenie z fusow, ale osobiscie raczej wierze w bratnia Giermanie, Francje i dalsza fragmentacje Matuszki.
      • eva15 Czasem GB ma rację 27.12.13, 11:44
        Anglicy słusznie twierdzą, że jeśli Niemcy nie wrócą do DM, to czeka ich równia pochyła...
        Euroland to takie bagno, trzęsawisko gdzie ci, co toną ciągną za włosy tych, którzy bardziej wystają znad błota.
        • borrka Po owocach poznamy... 27.12.13, 11:51
          Anglicy stracili imperium, Matuszka stracila imperium, to sa wielcy przegrani 20 wieku.
          Raczej sie nie podniosa, ale dluuugo beda snic o minionej potedze.
          Niemcy sa ciagle krajem sukcesu, a Francji nie znam.
          • eva15 Re: Po owocach poznamy... Już poznajemy 27.12.13, 11:57
            Fundamentem decydującym o rozwoju gosp. jest własna waluta, suwerenna kontrola nad nią uyżwanie jej jako instrumentu w zależności od potrzeb gospodarczych. Niemcy nie mając własnej waluty utracili podstawowy instrument długofalowego rozwoju, kotroli nad swym państwem - czyli warunki niezbędne bycia potęgą.
            • wojciech.2349 Re: Po owocach poznamy... Już poznajemy 27.12.13, 12:03
              No właśnie, Niemcy nie mają własnej waluty i nie
              mają granic. Można pojechać z Polski do Niemiec
              po piwo i waciki.

Takie czasy.
            • borrka Niemcy podjeli ryzyko pokojowej budowy... 27.12.13, 12:03
              niemieckiej "Festung Europa".
              Moze im sie nie udac, ale zagrali wiele ryzykujac.
              Cenie ich za to i zycze wygranej.
              • eva15 Re: Niemcy podjeli ryzyko pokojowej budowy... 27.12.13, 12:06
                Zawracanie głowy, to takie bajki dla naiwnych. Zyłam i pracowałam w tym czasie w Niemczech, uważnie śledziłam rozwój sytuacji i dlatego WIEM, że Niemcy nie chcieli euro. To nie jest ich projekt.
                • wojciech.2349 tja 27.12.13, 12:10
                  eva15 napisała:
                  > Zawracanie głowy, to takie bajki dla naiwnych. Zyłam i pracowałam w tym czasie
                  > w Niemczech, uważnie śledziłam rozwój sytuacji i dlatego WIEM, że Niemcy nie ch
                  > cieli euro. To nie jest ich projekt.
                  -----------------------------
                  Eksperci szacują, że niemieccy przedsiębiorcy dzięki euro oszczędzają rocznie około 20 miliardów euro.
                • borrka Nie Ty jedna, wiec "wiem", to slaby argument. 27.12.13, 12:12
                  Zdania sa i byly podzielone, ale koncepcja, jak za dobrych, dawnych czasow.
                  Starsza, niz Adolf, Mitteleuropa, czy Matuszka do Atlantyku .
                  To ma duze poparcie powojennego pokolenia.
                  A ono ciagle rzadzi.
                  • eva15 Re: Nie Ty jedna, wiec "wiem", to slaby argument. 27.12.13, 12:17
                    To ma największe poparcie tych, którzy sami w tym zabójczym eksperymencie nie uczestniczą - czyli USA i GB.

Władzę nad Europą Niemcy mieli, gdy mieli DM. Siła marki sprawiała, że to wszystkie inne banki centralne zach. Europy musiały się automatycznie dopasowywać do Leitzins der Bundesbank.
                    Dziś Bundesbank musi się dopasowywać do Leitzins EZB , którą rządzi Włoch lub zamiennie inny Francuz.
                    Mało kumasz z eokonomii, nie da się tego z tobą dyskutować.
                    • de_oakville Jak na filmie "Planeta Malp" 27.12.13, 13:50
                      Czytam dzisiejsze tytuly watkow na forum swiat. Wiekszosc z nich przytlacza mnie jak film "Planeta Malp". "Homo sapiens" zakneblowani i w klatkach. Z tropikalnej dzungli dochodza piski makakow, wycie szakali i odglos walenia sie piesciami w klatki piersiowe goryli w celu pokazania innym, ze to nie przelewki.

W czasach PRL-u

- kiedy bylem w Warszawie to czulem sie bardziej swobodnie niz bedac w Moskwie
                      - kiedy bylem w Hamburgu to czulem sie bardziej swobodnie niz bedac w Warszawie
                      - kiedy bylem w Londynie to czulem sie bardziej swobodnie niz bedac w Hamburgu

Dlatego lubie "Angoli" i im pokrewnych. To prawda, ze patrze z wlasnego, egoistycznego punktu widzenia.
                    • borrka Ty ogolnie malo "kumasz", Effciu. 27.12.13, 14:10
                      A ja Cie mimo to rozwijam!
                    • wojciech.2349 chwycić cug 27.12.13, 15:45
                      eva15 napisała:

> Władzę nad Europą Niemcy mieli, gdy mieli DM. Siła marki sprawiała, że to wszys
                      > tkie inne banki centralne zach. Europy musiały się automatycznie dopasowywać do
                      > Leitzins der Bundesbank.
                      > Dziś Bundesbank musi się dopasowywać do Leitzins EZB , którą rządzi Włoch lub
                      > zamiennie inny Francuz.
                      ----------
                      Effciu,
                      Giermańcy chwycili cug, bo rządzą Jewropeją.
                      Poniała?

> Mało kumasz z eokonomii, nie da się tego z tobą dyskutować.
        • j-k ekonomiczne dyrdymaly Evelein. 27.12.13, 16:23
          Jak na razie to bezrobocie w Nimczech spada, a gdzie indzej rosnie i wielu premierow UE
          placze w rekaw Niemcom, by nie zabierali im miejsc pracy...

ta to wspolna waluta, Euro szkodzi gospodarce niemieckiej :)
      • br0fl0vski kubel zimnej wody na rozpalona obledem glowe 27.12.13, 15:05
        www.youtube.com/watch?v=2JIamItqGS0
        • malkontent6 Re: kubel zimnej wody na rozpalona obledem glowe 28.12.13, 00:19
          www.youtube.com/watch?v=iNaLJY9O3hE
    • vladexpat Re: Cud nad Dnieprem 27.12.13, 15:40
      A ja widzę, że to Ukraina może stać się wzorcem dla innych. Jak rozwiązywać ostre konflikty bez użycia siły. I to z obydwu stron barykady.
      • wojciech.2349 Re: Cud nad Dnieprem 27.12.13, 15:57
        vladexpat napisał:
        > A ja widzę, że to Ukraina może stać się wzorcem dla innych. Jak rozwiązywać ostre konflikty bez użycia siły. I to z obydwu stron barykady.
        -----------------------
        Gratuluję trafności obserwacji.

Pozdrawiam.
      • borrka A konflikt rozwiazany? 27.12.13, 16:05
        Otoz watpie.
        Ukraincy dosc jednoznacznie chca niepodleglosci, ale na tym jednomyslnosc sie konczy.
        Zachod jest antyrosyjski do przesady (zgadzam sie, to troche chore), Wschod z natury rzeczy ciazy troche ku Rosji.
        Wbrew prowokacjom forumowych czekistow, nikt jednak nie mysli o jakims podziale.
        Tak wiec konflikt jest trwaly.
      • j-k bez przesady z tym Cudem... 27.12.13, 16:20
        vladexpat napisał:
        > A ja widzę, że to Ukraina może stać się wzorcem dla innych.
        Jak rozwiązywać ostre konflikty bez użycia siły. I to z obydwu stron barykady.

Bez przesady z tym Cudem.
        - To (jak na razie) z obu stron polityczny rozsadek i NORMALNOSC, a nie zaden Cud.

Gdyby nad Polska nie wisiala w 1981 grozba "Bratniej Pomocy" to PZPR czuja juz swoj polityczny kres i bylaby sklonna do kompromusu z Solidarnoscia i jakiegos podzialu wladzy.

J.K.
        dzialacz "S" w 1981.
    • gosc_ze_smolenska Re: Cud nad Wisla? 27.12.13, 16:47
      > Ziscily sie straszne sny pachanow kremlowskich:
      > Polska ze straszaka "uciskiem panow" staje sie niemal wzorcem dla bylych
      > narodow I Rzeczpospolitej.
      > I to wzorcem powszechnie akceptowanym przez mlodsze pokolenie.

Bez watpienia niesamowity sukces gospodarczy: pare milionow emigrantow juz nie obarczajacych polskiego budzetu a tylko podnoszacych PKB sasiadow. Niesamowity sukces zewnetrznopolityczny: partnerstwo wschodnie (Moldawia i Gruzja) oraz parnterstwo zachodnie: Irak, Afganistan. Niesamowity sukces wewnetrznopolityczny: elity sklocone jak nigdy dotychczas. Generalnie masz bardzo dobre poczucie humoru
      • borrka Nie widze specjalnego zwiazku z tematem... 27.12.13, 18:15
        Ale rozumiem wyrzuty sumiena.
        Tak, pol wieku rosyjskiego komunizmu zrujnowalo Polske.
        I nie tylko Polske.
        • gosc_ze_smolenska Re: Nie widze specjalnego zwiazku z tematem... 27.12.13, 21:52
          > Ale rozumiem wyrzuty sumiena.
          > Tak, pol wieku rosyjskiego komunizmu zrujnowalo Polske.
          > I nie tylko Polske.

W odroznieniu od Ciebie, ktory prawdopodobnie nosi w sobie bol i zal calego narodu, ja cos takiego nie odczuwam. Przysiegam, ze osobiscie Polski nie ruinowalem i komunizmu nie budowalem, nawet nie probowalem. Chyba bez problemu bede mogl zaliczyc ewentualna najsurowsza weryfikacje i lustracje IPNu. :-)
          • borrka Nie watpie, ze konsekwentnie... 27.12.13, 23:50
            Wolny jestes od dosc powszechnej u Was satysfakcji z roznych Gagarinow (wystrzelonych), Berlinow (zdobytych) i Puszkinow (drukowanych).
            No, bo przeciez to nie Ty poleciales sputnikiem i nie Ty napisales Eugeniusza Oniegina :)

PS. Wiesz, zauwazylem, ze w Matuszce bardzo wybiorczo traktujecie swe przeszle dokonania.
            • romrus Moze i wybiorczo, bo... 28.12.13, 00:05
              borrka napisał:
              > PS. Wiesz, zauwazylem, ze w Matuszce bardzo wybiorczo traktujecie swe przeszle dokonania.

...dokonan bylo duzo i byli oni rozny.

O wiele gorzej, kiedy dokonan nie ma zadnych i z tego powodu trzeba zakladac idiotyczny propagandowy watki.

Co do tematu, dla Chochlow Polacy zadnym wzorem nigdy nie byli, nie sa i nigdy nie beda, bo oni nie lubia nikogo oprocz siebie. Rosjan i Polakow nie lubia rowna miara.

Jedyny narod, do ktorego Chochly maja szacunek i ktoremu sa w stanie podporzadkowac sie dobrowolnie - to Niemcy.

Lizali d@pe Niemcom po rewolucji, lizali za II WS.

Niemcom lizali, a Polakow mordowali.

• borrka No, to macie wiele wspolnego! 28.12.13, 00:10
                Rosja 200 byla podporzadkowana czysto niemieckim carom.
                Jednak prawde mowili o Trojjedinstwie i braterstwie Slowian Wschodnich!
                • romrus To wy macie wiele wspolnego 28.12.13, 00:15
                  borrka napisał:
                  > Rosja 200 byla podporzadkowana czysto niemieckim carom.

Bo pod madrym kierownictem carow podporzadkowalismy siebie was razem.

>Jednak prawde mowili o Trojjedinstwie i braterstwie Slowian Wschodnich!

Nie mam zadnych braci.
                  W tym wsrod Slowian Wschodnich czy Zachodnich.

• eva15 No, to macie wiele wspolnego z Europą Zach.! 28.12.13, 00:27
                  Praktycznie cała Europa zach. miała na tronach Niemców, włącznie z UK - tam ma nawet po dziś dzień.
              • j-k Re: Moze i wybiorczo, bo... 28.12.13, 00:28
                romrus napisał:
                > ...dokonan bylo duzo i byli oni rozny.

Bo Litowcow, Bielarusow i Ukraincow SPOLONIZOWALI :)

mnie samemu przykro.
                zrobilismy ZBYT WIELE.
            • igor_uk A nie mowilem? 28.12.13, 00:11
              ten baran nie byl wstanie zrozumiec o co Tobie chodzilo,Gosciu.
              To dno,bez wiedzy i intelektu.
            • gosc_ze_smolenska Drogi borrka, niestety nie jestem 28.12.13, 07:16
              konsekwentny i nigdy tego nie twierdzilem...
              > Wolny jestes od dosc powszechnej u Was satysfakcji z roznych Gagarinow (wystrze
              > lonych), Berlinow (zdobytych) i Puszkinow (drukowanych).
              > No, bo przeciez to nie Ty poleciales sputnikiem i nie Ty napisales Eugeniusza O
              > niegina :)
              Jestem dumny ze zdobytego Berlina, wystrzelonego Gagarina i drukowanego Puszkina. Ale z innej strony odczuwam satysfakcje po zwyciestwie Justyny Kowalczyk nad Bjoergen...
              • borrka Ten brak konsekwencji sprawia... 28.12.13, 08:29
                Ze ludzie, a szczegolnie sasiedzi, bardziej postrzegaja w Was "autorow" katastrofy komunistycznej, ze wszystkimi przykrymi konsekwencjami, niz wyzwolicieli, czy Narod o fascynujacej kulturze.
                Mozecie, oczywiscie, ignorowac prawde historyczna, ale nie dziwcie masowej antypatii, ktora otacza panstwo rosyjskie i lokalnie rozni sie jedynie stopniem obludy i politpoprawnosci.

To nieprawda, jak sam kiedys napisales, ze wam wybaczono: nikt nie wybaczyl, bo do tego potrzeba powiedzenia prawdy i odrobiny skruchy.
                Ale jeszcze raz - moze Wam nie zalezy, no wiec nie oczekujcie sympatii, czy chocby uczciwej oceny.
                • borrka I jeszcze jedno: 28.12.13, 08:39
                  Ja znam Wasz problem (by nie powiedziec dramat):
                  Dlaczego nikt "nas" nie lubi?
                  To dosc oczywiste dla rosyjskich elit, ktore ida w zaparte i mowia "co nas obchodzi czyjas sympatia", ale nie dla babuszek z Miedwiedkowa.
                  Dla ludzi "prostych", byc znienawidzonym przez sasiadow, to dyskomfort i przykra niespodzianka po otwarciu klatki CCCP.

Wielokrotnie bylem o to pytany w Rosji.
                  • gosc_ze_smolenska Re: I jeszcze jedno: 28.12.13, 10:24
                    borrka, w Tobie przemawia zlosc, bol i gorycz jednoczesnie, masz takie "otrute" okulary, przez ktore patrzysz na swiat. I to nie jest problem rosyjskich elit i napewno nie dramt babuszek z Miedwiedkowa, tylko Twoj osobisty problem a moze i dramat. Zdejmij okulary, i swiat Ci sie smiechnie, nawet znjadzie sie z pewnoscia babuszka, ktora uspokoi Twoja zraniona dusze i poprowadzi po wszystkich zakatkach slawetnej "rosyjskiej duszy".
                    • borrka Unikasz dyskusji. 28.12.13, 10:29
                      Banalne, ale wygodne.
                    • romrus Raz juz bylo:-) 28.12.13, 10:31
                      gosc_ze_smolenska napisał:
                      >...nawet znjadzie sie z pewnoscia babuszka, ktora uspokoi Twoja zraniona dusze i oprowadzi po wszystkich z akatkach slawetnej "rosyjskiej duszy".

Borrat raz juz znalazl sie "babuszke", tyle ze ona mu w koncu powiedziala, ze taki wspanialy nie jest i albo zaplaci jak nalerzy, albo dostanie w torbe od chlopakow, ktoru na nia czekaja na parterze hotelu.

No i musial banderowiec lecec do bankomatu:-)

Od tam tej pory "znaffco Wschodu" ma kompleksy w stosunku do Rosji.
                  • eva15 Skuteczność prania mózgów 28.12.13, 10:40
                    Borrcia, nie masz tego jak zrozumieć, ale te sympatie bądź antypatie to tylko wynik skutecznego prania mózgów, socjotechnik sterowania tłumem i jego emocjami.
                    Za Gomułki największym wrogiem PRL był RFN, media dzień i noc nad tym pracowały. Gierek to znazcnie złagodził ale i tak model Niemca-wroga obowiązywał jeszcze do niedawna. Stowarzyszenie PL z EU i później zwłaszcza członkostwo spowodowały zmianę polityki i propagandy. Dosłownie na oczach in stąd ni z owąd Niemiec stał się nagle największym przyjacielem Polski i jej wzorcem. Tak bardzo zapędzono się w tej miłości, że obchody wybuchu IIWS 1.09. są już tylko marginalne, cała propaganda skupia się na 17.09.

Wiem, że nie masz jak zrozumieć, że jesteś w swych uczuciach manipulowany, ale to nie zmienia faktu, że tak jest.
                    • borrka Twoj wywod ma podstawowa luke, Effciu. 28.12.13, 10:58
                      Wladze komunistyczne, rownie aktywnie pracowaly nad ksztaltowaniem "milosci" do wiadomego, bratniego narodu.
                      Wlasciwie aktywniej, niz nad niechecia do Niemcow, ktora sluzyla ksztaltowaniu glownego celu: bezgranicznej milosci do "narodow" CCCP.
                      Chyba nie bedziesz tak bezkrytyczna, bytwierdzic, ze Polacy pokochali sowietow, czy chocby Ruskich:)))

To zreszta zrozumiale.
                      Z Rosji, jak brudna piana, naplywala i naplywa korupcja, bieda, przestepczosc, falsz historyczny i szalencza ideologia.
                      Z Niemiec ... cywilizacja, jak przez stulecia, z wyjatkami.
                      I nie jest to jakas szczegolna zasluga Niemcow, ale takie byly procesy historyczne w Europie.
                      • eva15 Re: Twoj wywod ma podstawowa luke, Effciu. 28.12.13, 11:10
                        To prawda. System komunistyczny był niewydolny, ZSRR nie mógł imponować poziomem życia społeczeństwa, jego bogactwem materialnym. W tym czasie Zachód (dzięki istnieniu ZSRR) przeżywał swój rozkwit, którym dzielił się ze zwykłymi ludźmi. Każdy wykwalifikowany robotnik mógł 2 x w roku wyjechać na urlop, pobudować dom, kształcić dzieci, mieć 2 auta etc.

Ale to przeszłość- w Rosji nie ma już komunizmu, konsumpcja szaleje, a zachodni robotnik ma teraz minimu socjalne i może co najwyżej starym gruchotem pojechać do Aldiego po przecenione kartofle.
                        • borrka I dlatego Matuszka przoduje w mail order brides! 28.12.13, 11:15
                          Bo te zachodnie robole w starych oplach, dzialaja jak afrodyzjak na matuszkanskie brides:))))
                          Effciu, tak ze mna nie wyda - bardziej musisz kombinowac!
                          Effcia potrafi, demagogii Ci nie brakuje.
                          • eva15 Re: I dlatego Matuszka przoduje w mail order brid 28.12.13, 11:28
                            To znów skutek stereotypów i medialnego mieszania w głowach. Ukrainki, Polki też się pachają drzwiami i oknami do wyjścia za zachodnich roboli. Rozczarowanie przychodzi później.
                          • romrus Mail order bride, czyli prawda o sexindustrii w UE 28.12.13, 12:30
                            borrka napisał:
                            > Bo te zachodnie robole w starych oplach, dzialaja jak afrodyzjak na matuszkanskie brides:))))

Ciekawy raport o prostytucji w UE:
                            tampep.eu/documents/TAMPEP%202009%20European%20Mapping%20Report.pdf
                            Sklad narodowosciowy prostytutek w UE:

1.Rumunia - 12%
                            2.Rosja - 9%
                            3.Bulgaria - 8%
                            4.Ukraina - 7%
                            ...
                            7.Polska - 4%
                            8-9.Czesi, Slowakia, Latwia, Litwa, Estonia - po 3%.

W przeliczeniu na "leb mieszkanca" te kraje maja prostytukek wiecej niz Rosja:

Estonia o 37 razy;
                            Latwia o 23.7 razy;
                            Rumunia 21.8 razy;
                            Bulgaria 8% 17.2;
                            Litwa 15.5 razy;
                            Slowakia 3% 8.8
                            Ukraina o 2.44 razy wiecej niz z Rosji;

Bardzo dobrze wypadla Polska, bo ma tylko o 1.65 razy wiecej prostytutek niz Rosja:-)
                            • borrka A te Rumunki i Polki, klienci nazywaja Nataszki. 28.12.13, 12:48
                              Pewnie z rusofobii:)))
                              Ale ja nie pisze o k.rwach. Mail order brides, to zwykle kobiety rozczarowane pijanstwem, brakiem odpowiedzialnosci i ogolnie nieudacznictwem swych "miejscowych" mezczyzn.
                              • romrus Nie obchodzi jak nazywaja 28.12.13, 13:01
                                borrka napisał:
                                > Ale ja nie pisze o k.rwach.

Bo masz gorzkie doswiadczenia:-)

>Mail order brides, to zwykle kobiety rozczarowane pijanstwem, brakiem odpowiedzialnosci i ogolnie nieudacznictwem swych "miejscowych" mezczyzn.

Oni sie mieszcza w ogolnej liczbie emigracji z Rosji, ktora w porownaniu z wyzej wymienionymi krajami jest znikoma.

Po za tym, "20-letnia piekna mieszkanka Krasnoijarsku" moze sie okazac podstarzalym zbokom z naimiem Borrat.
                      • lubat Re: Twoj wywod ma podstawowa luke, Effciu. 28.12.13, 11:15
                        borrka napisał:

> Wladze komunistyczne, rownie aktywnie pracowaly nad ksztaltowaniem "milosci" do
                        > wiadomego, bratniego narodu.
                        > Wlasciwie aktywniej, niz nad niechecia do Niemcow, ktora sluzyla ksztaltowaniu
                        > glownego celu: bezgranicznej milosci do "narodow" CCCP.
                        > Chyba nie bedziesz tak bezkrytyczna, bytwierdzic, ze Polacy pokochali sowietow,
                        > czy chocby Ruskich:)))
                        >

Mylisz się borrat gruntownie. Miłości może i nie zaszczepiono, bo trzeba by odpolonizować Polaków, którzy muszą mieć jakiegoś wroga, najlepiej takiego, o którym wiadomo, że nie da w odwet po ryju. Ale sukcesem władz Polski Ludowej było znaczne zmniejszenie poziomu antyrosyjskich nastrojów.

> Z Rosji, jak brudna piana, naplywala i naplywa korupcja, bieda, przestepczosc,
                        > falsz historyczny i szalencza ideologia.

Gorąco polecam książkę L. Stommy "Polskie złudzenia narodowe". Ona jakby extra dla ciebie pisana.
                        • borrka Ja jestem przykladem tego sukcesu... 28.12.13, 11:20
                          Bo moj proces wychowawczy glownie jednak mial miejsce w PRL, z malymi absztecherami na Raj Proletariatu .
                        • eva15 Re: Twoj wywod ma podstawowa luke, Effciu. 28.12.13, 11:31
                          lubat napisał:

> Mylisz się borrat gruntownie. Miłości może i nie zaszczepiono, bo trzeba by odp
                          > olonizować Polaków, którzy muszą mieć jakiegoś wroga, najlepiej takiego, o któr
                          > ym wiadomo, że nie da w odwet po ryju

W PL powszechny jest od wieków dziedziczny ból fantomowy, to chyba największa przeszkoda w normalnym stosunku do Rosji.
                          • brat_ramzesa Tja, widocznie lekarza nawalil 28.12.13, 11:40
                            za drugim razem, wpierw obcial konczyne tez nie do konca swoja a pozniej przyszyl calkiem obca
                            • eva15 Re: Tja, widocznie lekarza nawalil 28.12.13, 11:43
                              :-))) Nie, no ta nowa przyszyta kończyna nie jest tak całkiem obca, jej część to dawne ziemie piastowskie.
                          • wojciech.2349 Re: Twoj wywod ma podstawowa luke, Effciu. 28.12.13, 12:45
                            eva15 napisała:

> lubat napisał:
                            >
                            > > Mylisz się borrat gruntownie. Miłości może i nie zaszczepiono, bo trzeba
                            > by odp
                            > > olonizować Polaków, którzy muszą mieć jakiegoś wroga, najlepiej takiego,
                            > o któr
                            > > ym wiadomo, że nie da w odwet po ryju
                            >
                            > W PL powszechny jest od wieków dziedziczny ból fantomowy, to chyba największa p
                            > rzeszkoda w normalnym stosunku do Rosji.
                            • wojciech.2349 Re: Twoj wywod ma podstawowa luke, Effciu. 28.12.13, 12:46
                              eva15 napisała:
                              > W PL powszechny jest od wieków dziedziczny ból fantomowy, to chyba największa p
                              > rzeszkoda w normalnym stosunku do Rosji.
                              ---------------
                              Effciu,
                              Polaków Rosjanie mordowali.
                              Było mordowane pokolenie moich rodziców i dziadków.

To jest dla nas żywe.
      • kylax1 Polskę zrujnowały dwa państwa. 27.12.13, 20:19
        Rosja i Watykan.
        • j-k jasne... 27.12.13, 21:57
          kylax1 napisał:
          > Rosja i Watykan.

jasne...
          Niemcy z Hitlerem budowaly u nas wylacznie dobrobyt i cywilizacje.
        • malkontent6 Re: Polskę zrujnowały dwa państwa. 28.12.13, 00:26
          kylax1 napisał:

> Rosja i Watykan.

Watytkan istnieje zaledwie 80 lat i zrujnował Polskę. Ciekawe. A Niemcy nic złego Polsce nie zrobili?
          • lubat Re: Polskę zrujnowały dwa państwa. 28.12.13, 11:06
            malkontent6 napisał:

> Watytkan istnieje zaledwie 80 lat i zrujnował Polskę. Ciekawe. A Niemcy nic z
            > łego Polsce nie zrobili?
            >

Nikt i nic nie wyrządził takich szkód Polsce jak sami Polacy.
            Sugeruję poczytać "Dzieje głupoty w Polsce" A. Bocheńskiego.
            • ubiquitousghost88 Bingo! 28.12.13, 14:26
              ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka