Dodaj do ulubionych

EU - Chiny: kwestia embarga

05.01.14, 23:05
Od chińskiego dziennikarza zaproszonego do dzisiejszego Presseclubu (ARD) dowiedzieliśmy się, że Bruksela (tzn EU-centrala) w ub. roku zaostrzyła embargo na eksport sprzętu wojskowego do Chin, rozciągając jego zakres na produkty dual-use, tj. 'cywilne', lecz mogące być wykorzystane do celów wojskowych.
Czy ktoś może to potwierdzić?
---------------
Obserwuj wątek
    • pijatyka Re: EU zaostrzyła embargo na eksport sprzętu wojsk 05.01.14, 23:20
      Masz, obudzili się...
    • kylax1 Mało kto będzie tego przestrzegał. 06.01.14, 01:52
      Chiński rynek jest zbyt duży, żeby z niego zrezygnować. Bardziej opłaca się zapłacić kary i dalej handlować towarami dual use z Państwem Środka.

Zresztą od tego są prawnicy i eksperci ds. handlu międzynarodowego, żeby znaleźć alternatywne drogi eksportu do Chin. I za to korporacje im płacą.
    • mara571 Internaler Frühschoppen:Herausforderung Asien 06.01.14, 09:22
      Die Weltordnung im Umbruch bylo wyjatkowo ciekawe, glownie dzieki panu Shi Ming.

Nie znalazlam tej audycji w mediatece, ale na stronach internetowych WDR mozna posluchac wersji audio.

www1.wdr.de/mediathek/audio/wdr5/
      Dla mnie osobiscie najciekawsze byly informacje o tworzacych sie sojuszach i blokach w Azji.
      • martinsam1 Re: Internaler Frühschoppen:Herausforderung Asien 06.01.14, 09:37
        tak było mega ciekawe ,też oglądałem
      • aby Re: Internaler Frühschoppen:Herausforderung Asien 07.01.14, 02:30
        Ma Pani rację. Tym razem (o tej porze) to nie był Presseclub, tylko Internationaler Frühschoppen.
        Oprócz zapisu radiowego na stronie WDR znalazłem też video na Phoenixie:
        www.phoenix.de/content/792426
        • aby Re: Internaler Frühschoppen:Herausforderung Asien 07.01.14, 02:45
          Poza tym, trzeba pamiętać, że Shi Ming to Chińczyk z FAZ, gdzie krytykuje kierownictwo chińskie systematycznie i niekonsekwentnie - jak wszyscy polityczni emigranci przygarnięci przez Zachód.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka