Dodaj do ulubionych

Prawda o Krymie?

06.05.14, 14:19
"Na stronie Rady ds. Społeczeństwa Obywatelskiego i Praw Człowieka przy prezydencie Rosji pojawił się na chwilę raport, w którym przedstawiono zupełnie inne niż oficjalne wyniki referendum na Krymie - informuje "Forbes".

Zgodnie z raportem frekwencja zamiast 83 proc. wyniosła 30 proc., a za niepodległością głosowało 50 proc., a nie 97 proc. osób, które poszły do urn. Tym samym odłączenie od Ukrainy poparło w referendum zaledwie 15 proc. uprawnionych do głosowania mieszkańców Krymu.

Raport zaraz zniknął ze strony Rady i nikt nie odniósł się do jego prawdziwości, ale, jak podkreśla Paul Roderick Gregory z "Forbesa", członkini Rady Swietłana Gannuszkina, występując w telewizji Kanał 24, podkreśliła, że referendum na Krymie "zdyskredytowało Rosję bardziej, niż mógłby marzyć dowolny zagraniczny agent"."

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114912,15906773,Wtorek_na_Ukrainie__Trwaja_walki_o_Slowiansk__Separatysci.html?wall=1&lokale=czestochowa#BoxSlotII3img#BoxWiadTxt
Obserwuj wątek
    • adamusb Re: Prawda o Krymie? 06.05.14, 14:24
      Kreml postępuje w myśl zasady:
      Jeśli fakty nie pasują do teorii, wywalmy fakty, wtedy teoria obroni się sama.
    • tornson Jakieś dowody, poza bełkotem polskiej gadzinówki? 06.05.14, 14:42
      • kzet69 Re: Jakieś dowody, poza bełkotem polskiej gadzinó 06.05.14, 14:46
        Jak łykniesz popołudniowe tabletki to może pokumasz że Forbes polski nie jest, pomijając że GW "gadzinówką" może nazwać tylko wolackie bydło...
        • tornson Re: Jakieś dowody, poza bełkotem polskiej gadzinó 06.05.14, 15:22
          kzet69 napisał:

> Jak łykniesz popołudniowe tabletki to może pokumasz że Forbes polski nie jest,
          > pomijając że GW "gadzinówką" może nazwać tylko wolackie bydło...
          W temacie Ukrainy i Rosji GW i wolackie bydło idą w jednym szeregu.
          • oldmeryt W świetle prawa międzynarodowego referendum 06.05.14, 18:36
            na Krymie jest nieważne, bez względu na ewidentne fałszerstwo.
            Zostało przeprowadzone z pogwałceniem prawa międzynarodowego.
            • vladexpat Re: W świetle prawa międzynarodowego referendum 06.05.14, 19:14
              oldmeryt napisał:

> na Krymie jest nieważne, bez względu na ewidentne fałszerstwo.
              > Zostało przeprowadzone z pogwałceniem prawa międzynarodowego.

Pogwałceniem czego? Jakiego prawa, jakich paragrafów?
      • malkontent6 Re: Jakieś dowody, poza bełkotem polskiej gadzinó 06.05.14, 14:56
        Zwracam uwagę, że wypowiadasz się na forum tej "polskiej gadzinówki".
        • tornson Re: Jakieś dowody, poza bełkotem polskiej gadzinó 06.05.14, 15:23
          malkontent6 napisał:

> Zwracam uwagę, że wypowiadasz się na forum tej "polskiej gadzinówki".
          >
          Już setki razy o tym pisałem, co innego forum Gazety gdzie ludzie mają możliwość swobodnej wymiany poglądów, a co innego jednostronny chłam propagandowy jakim jest gazetowe wydanie GW.
          • malkontent6 Re: Jakieś dowody, poza bełkotem polskiej gadzinó 06.05.14, 15:35
            tornson napisał:

> co innego forum Gazety gdzie ludzie mają możliwość swobodnej wymiany poglądów

No popatrz, gadzinówka daje możliwość swobodnej wymiany poglądów.
            • europitek Re: Jakieś dowody, poza bełkotem polskiej gadzinó 06.05.14, 16:06
              On jest progadzinowskim prowokatorem - wypisuje takie głupoty, że ludzie odruchowo zaczynają bronić "GW", nawet gdy nie bardzo ją lubią. W ten sposób tworzy krąg mimowolnych obrońców "GW".
              • oldmeryt Czy dostałeś medal za 06.05.14, 18:43
                łgarstwa, bo takie dwa dni temu Putin wręczał na Kremlu.
                Medal za prezentowanie w mediach oficjalnej linii rosyjskiej władzy.
                Szkoda tylko, że ta linia jest w wielu miejscach taka krzywa.
                • europitek Re: Czy dostałeś medal za 06.05.14, 18:56
                  Nie umiesz czytać po polsku, czy tylko źle podpiąłeś post?
                  • oldmeryt Spokojnie, 06.05.14, 19:14
                    czasem post wyląduje nie tam gdzie chcemy.
                    I'm sorry! :(
      • igor_uk Nie ma zadnych dowodow,oprcz "screenshot" 06.05.14, 19:10
        ja sam moge taki zrobic w ciagu 5 minut.
    • darekvtb Re: Prawda o Krymie? 06.05.14, 14:54
      Panie kochany!
      Toz ja juz pisalem na forum wielokrotnie:
      Moja zona wyrosla na Krymie. Jej krewni, znajomi, szkolni przyjaciele - mieszkaja tam do dzis.
      Jej kolega odwiedzi nas za 2 tygodnie. Z nimi wszystkimi mamy staly kontakt.
      Zeby sie zbytnio tu nie rozpisywac, podam tylko jeden przyklad:
      Sasiadka zony z Sewastopolu, o nazwisku "..rienko" (czysto ukrainskie) w dzien wyborow poszla na glosowanie na godzine przed otwarciem punktu wyborczego zeby zaglosowac za przylaczenie do Rosji jako pierwsza. Kiedy przyszla na miejsce, okazalo sie ze.. tam juz byl tlum ludzi! Wszyscy podekscytowani czekali na otwarcie zeby jak najszybciej zaglosowac. Kiedy wrocila do domu, od razu do nas zadzwonila i z duma oswiadczyla: teraz my tez jestesmy kacapy!
      Wiec takie brednie jak Pan wypisuje mozna wcisnac tylko ludziom nie majacy zadnego pojecia o wspolczesnym Krymie. Ludzie karmieni papka propagandowa moga uwierzyc w taki kit..
      Dlatego ja wszelkie informacje staram sie sprawdzac osobiscie (co i Panu radze).
      Poniewaz bylem w Iranie - nie dziala na mnie zachodnia propaganda o tym kraju. Poniewaz wielokrotnie bylem w Chinach, widze jak bardzo sie myla "kanapowi analitycy" operujacy tylko statystykami - nie wylazac zza biurka. Ja sam bylem pare lat temu na Krymie, jestem w stalym kontakcie z jego mieszkancami i dlatego propaganda "Forbes" moze mnie tylko rozsmieszyc.
      • vladexpat Re: Prawda o Krymie? 06.05.14, 15:02
        darekvtb napisał:

> jestem w stalym kontakcie z jego mieszkancami i dlatego p
        > ropaganda "Forbes" moze mnie tylko rozsmieszyc.

Z całym szacunkiem Darku ale twoje osobiste wrażenia nie mogą być traktowane jako odzwierciedlenie rzeczywistego układu preferencji. Przykład z krajowego podwórka. Wśród moich znajomych nie ma ani jednego, kto głosował na PiS. A mimo to PiS zdobywa w wyborach (śmiem twierdzić, że uczciwych) kilkadziesiąt procent poparcia.

Jestem przekonany, że mieszkańcy Krymu w swojej większości nie mają nic przeciw przyłączeniu do Rosji. Jednak nie dałbym złamanego grosza za to, że jest to aż tak zdecydowana większość i że wyniki referendum nie zostały podrasowane.
        • j-k Prawda o Krymie 06.05.14, 15:10
          vladexpat napisał:
          > Jestem przekonany, że mieszkańcy Krymu w swojej większości nie mają nic przeciw
          > przyłączeniu do Rosji. Jednak nie dałbym złamanego grosza za to, że jest to aż
          > tak zdecydowana większość i że wyniki referendum nie zostały podrasowane.

Nawet jezeli zostaly nieco podrasowane, to rowniez jestem przekonany ze wiekszosc byla - ZA.

1. Na krymie mieszka wiekszosc Rosjan ? - mieszka.
          2. W rosji zarabia sie 2 razy wiecej, niz na Ukrainie ? - zarabia.

- Wiec nie mieli zadnego powodu, by glosowac przeciw.
        • darekvtb Re: Prawda o Krymie? 06.05.14, 15:17
          Owszem, miejscowi liczyli na wynik okolo 75%, dlatego nawet oni byli zaskoczeni wynikami, ale Rosjanom pomogli Tatarzy i Ukraincy (czesciowo) ktorzy oglosili bojkot.
          Sasiad ..rienko w 1993 roku wykrzykiwal ze "teraz bez moskaliej pozyjemy obficie", ale juz w 1996 narzekal: "..te przeklete chachly!" (a sam - Ukrainiec :-).
          Wielu Ukraincow w czasie referendum kierowalo sie brzuchem - PKB per capita w Rosji jest 4 razy wiekszy niz na Ukrainie..
          • vladexpat Re: Prawda o Krymie? 06.05.14, 15:25
            darekvtb napisał:

> Wielu Ukraincow w czasie referendum kierowalo sie brzuchem - PKB per capita w R
            > osji jest 4 razy wiekszy niz na Ukrainie..

Był w peerelu dowcip:
            - Co zrobić, żeby w Polsce poprawić zaopatrzenie w sklepach?
            - Zamknąć granicę wschodnią a otworzyć zachodnią.
            Na początku lat 90-tych dowcip okazał się proroczy.

Na Ukrainie chyba go nie znali. Skutki jakie są, każdy widzi.
            • darekvtb Re: Prawda o Krymie? 06.05.14, 15:53
              Nie zrozumialem aluzji:
              Rosja jest drugim na swiecie eksporterem pszenicy.
              Ukrainie grozi w tym roku humanitarna katastrofa - glod.
              • vladexpat Re: Prawda o Krymie? 06.05.14, 19:07
                darekvtb napisał:

> Nie zrozumialem aluzji:
                > Rosja jest drugim na swiecie eksporterem pszenicy.
                > Ukrainie grozi w tym roku humanitarna katastrofa - glod.

Ukraina jest chyba w tej klasyfikacji na szóstym miejscu. A głodem już kiedyś Ukraina przymierała. I chyba wtedy przetrącono jej kręgosłup do tego stopnia, że dziś jest całkiem bezradna wobec trudnych wyzwań obecnej sytuacji. Ukraińcom życzę jak najlepiej, ale perspektywy dla państwa ukraińskiego widzę raczej w ciemnych barwach.
      • malkontent6 Re: Prawda o Krymie? 06.05.14, 15:12
        darekvtb napisał:

> poszla na glosowanie na godzine przed otwarciem punktu wyborczego zeby
        > zaglosowac za przylaczenie do Rosji jako pierwsza.

www.komunizm.eu/Plakaty_PRL/zsrrobronca.jpg
        • j-k Falszujesz historie, Malkontent :) 06.05.14, 15:20
          malkontent6 napisał:
          > www.komunizm.eu/Plakaty_PRL/zsrrobronca.jpg
          >
          Falszujesz historie, Malkontent...
          dzieci to kochal Stalin (wujek Soso) - a ZSRR to mu tylko w tym pomagal :)
          www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100124/ALBUMB/90688896
      • blue.skay No i co z tego dobry czlowieku ... 06.05.14, 15:27
        Czy to znaczy, ze mozna z kalachami przyjsc niczym zboje noca i robic porzadki etniczne w czyims domu?

Do jasnej doopy, a jakiej to niby zasadzie jestescie wierni? Jakie jest etyczne przeslanie takiego postepowania?
    • lodziarek Re: Prawda o Krymie? 06.05.14, 14:55
      Putin sięgnął do najgorszych rosyjskich tradycji propagandowych, dywersyjnych i ludobójczych na terytoriach, które go interesują:/ Nie zapominajmy o Czeczeni!
      • herr7 czyżby? 06.05.14, 15:00
        Rozumiem, że to na rozkaz Putina ukraińscy nacjonaliści spalili ludzi w Odessie?
        • lodziarek Re: czyżby? 06.05.14, 15:10
          Kto twierdzi, że na rozkaz? Wystarczy prowokować, judzić i ogłupiać ludzi, żeby do takich sytuacji, jak w Odessie dochodziło!
      • darekvtb Re: Prawda o Krymie? 06.05.14, 15:03
        Nie zapominajmy o Czeczeni!
        • lodziarek Re: Prawda o Krymie? 06.05.14, 15:12
          Czy ludobójstwo ludności cywilnej w Czeczeni zostało wyjaśnione i osądzone przez niezależny trybunał?
          Widokówki, to teściowej pokazuj na imieninach:)
        • j-k Tu mi szkoda Putina... 06.05.14, 15:14
          darekvtb napisał:
          Nie zapominajmy o Czeczenii!

Tu mi szkoda Putina...
          wpakowal w Czecznie ciezkie miliardy, a i tak za 20 lat ja odda...
          timag82.livejournal.com/112480.html
          • tornson Re: Tu mi szkoda Putina... 06.05.14, 15:25
            j-k napisał:

> darekvtb napisał:
            > Nie zapominajmy o Czeczenii!
            >
            > Tu mi szkoda Putina...
            > wpakowal w Czecznie ciezkie miliardy, a i tak za 20 lat ja odda...
            > timag82.livejournal.com/112480.html

Jasiu, znowu zaczynasz? A już myślałem że zaczynasz się naprawdę rozwijać. :/
            • j-k Ty masz pojecie o polityce, Tompson ? 06.05.14, 15:44
              tornson napisał:
              > Jasiu, znowu zaczynasz? A już myślałem że zaczynasz się naprawdę rozwijać. :/

Caly polnocny , islamski kaukaz (Dagestan, Inguszetia, Czecznia) jest w perspektywie dla Rosji stracony.
              Nie ma tam Rosjan, a nie beda wiecznie utrzymywac 5 mln darmozjadow.
      • vladexpat Re: Prawda o Krymie? 06.05.14, 15:06
        lodziarek napisał:

> Putin sięgnął do najgorszych rosyjskich tradycji propagandowych, dywersyjnych i
        > ludobójczych na terytoriach, które go interesują:/ Nie zapominajmy o Czeczeni!

Z ludobójstwem to się zagalopowałeś a odniesienie do Czeczenii jest zdecydowanie nietrafne. Czeczeni chcieli się odłączyć od Rosji, separatyści w Ukrainie chcą się do Rosji przyłączyć.
        A odnośnie rosyjskiej propagandy i pracy służb specjalnych to i owszem. Radzą sobie zdecydowanie lepiej niż ich odpowiedniki na Zachodzie. W wcale mnie to nie cieszy.
        • lodziarek Re: Prawda o Krymie? 06.05.14, 15:15
          Ukraina chce się uniezależnić od Rosji, a Putin kosztem separatystów robi wszystko, żeby do tego nie doszło. Życie ludzkie w tej grze nic nie znaczy, tak jak w Czeczenii.
          • vladexpat Re: Prawda o Krymie? 06.05.14, 15:20
            lodziarek napisał:

> Ukraina chce się uniezależnić od Rosji, a Putin kosztem separatystów robi wszys
            > tko, żeby do tego nie doszło. Życie ludzkie w tej grze nic nie znaczy, tak jak
            > w Czeczenii.

Życie ludzkie w ogóle mało znaczy gdy ścierają się wielkie interesy polityczne. Ale akurat porównywanie do Czeczenii tylko zaciemnia obraz.
            • lodziarek Re: Prawda o Krymie? 06.05.14, 15:28
              Obawiam się, że bardzo dużo krwi popłynie na Ukrainie przez wielki interes polityczny Putina:/
    • zgred-zisko Re: Prawda o Krymie? 06.05.14, 15:28
      Czy przed referendum władze Krymu prosiły o obecność obserwatorów zagranicznych. Prosiły.
      Przyjechał ktoś? Nie przyjechał. To teraz wszyscy dobrze wiedzący, powinni się po prostu zamknąć, bo są żałośni.
      A już plecenie dyrdymałów o 30 proc. frekwencji są wyssane z brudnego palucha. Ile ludzi głosowało, to można było zobaczyć nawet w zakłamanych telewizjach.
    • oldmeryt To że był tam poteżny przekręt wyborczy 06.05.14, 18:16
      wiedzą prawie wszyscy.
      Takie referendum bez międzynarodowych obserwatorów jest nieważne.
      Rosja a raczej Putin ma to gdzieś.
      • europitek Re: To że był tam poteżny przekręt wyborczy 06.05.14, 19:07
        oldmeryt napisał:
        > Rosja a raczej Putin ma to gdzieś.

I to jet podstawowy powód negatywnych zagranicznych reakcji. Sama zmiana przynależności państwowej jakiegoś terytorium to nic nienormalnego, ale sposób jej przeprowadzenia w przypadku Krymu to już duże nadużycie. Rosja ma zacofaną doktrynę państwową i nie rozumie tego - kremlowscy są na intelektualnym etapie późnego Breżniewa, ale pozbawionego elementów walki socjalizm-kapitalizm.
        Oni nie potrafią zrozumieć, że oprócz posiadania uzasadnionych pretesji (do czegokolwiek) współcześnie trzeba jeszcze umieć te pretansje kulturalnie zrealizować.
        .
        • vladexpat Re: To że był tam poteżny przekręt wyborczy 06.05.14, 19:11
          europitek napisał:

> Oni nie potrafią zrozumieć, że oprócz posiadania uzasadnionych pretesji (do cze
          > gokolwiek) współcześnie trzeba jeszcze umieć te pretansje kulturalnie zrealizow
          > ać.
          > .
          Za to doskonale rozumieją, że jak się ma odpowiednią siłę (militarną, ekonomiczną, polityczną) to można realizować dowolne cele bez oglądania się na jakiekolwiek zasady. Reszta świata to i tak prędzej czy później zaakceptuje. Może tylko wyrażając głębokie zaniepokojenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka