blue.skay
18.05.14, 18:16
Stara pocztowka idealnie odzwierciedla stan ducha kanadyjczykow ...
www.vintagepostcards.org/images/victoria-day-canada-holiday.jpg
Long weekend - picnic i bbq czyli - otwarcie parasola.
Gdzies daleko z tylu pozostal konflikt na Ukrainie, Putin z fobiami oraz Markel ze swoimi wewnetrznymi problemami. Tak, z tej perspektywy wszystko wyglada nieco inaczej.
Ludzie wyjezdzaja pod namioty, grilluja i dziekuja Bogu za normalnosc ...
Rowniez i ja przygotowuje dla rodziny i paru sasiadow male co nieco na jutrzejsze popoludnie.
Sasiedzi prosza o polskie pierogi, ktore robia tutaj zawrotna kariere ... rodzina chce pieczonych skrzydelek w sosie miodowo-czosnkowym, a ja uparlem sie przy cypryjskim serze, ktory znajomi podrzycil mi wlasnie wczoraj - Halloumi. Taki grillowany ser jest wielce nobilitowany i ... No wlasnie. Well, beda wiec trzy przystawki.
Przy okazji dodam tylko, ze ten wysmienity przysmak cypryjski jest jedynym serem na swiecie, ktory podczes pieczenia sie nie rozplywa ...
Pierogi? Oczywiscie nadziewane miesem, mocno pieprzone (haha) i potraktowane bekonem z przyrumieniona cebulka.
Wina? Wow. Do sera z grilla podam rozowe sycylijskie Lamura z Casa Girelli. Do pozostalych przystawek bedzie Zinfandel z Kalifornii.
Podstawowym daniem z grilla bedzie poledwica wieprzowa i karkowka. Bedzie rowniez pieczony wloski chleb z oliwa i czosnkiem, pieczona papryka i cukinia ... Salatki?
Makaronowa, Ceasar i szparagowa z mango ...
Pinot Noir z pobliskiej winiarni oraz australijski Shiraz beda towarzyszyc biesiadnikom.
Deser bedzie wyjatkowo skromny: sernik z ricoty ... i kieliszek wina lodowego. Tym razem bedzie to Cabernet Franc od Jacksona i Triggsa.
Puenta.
Moje zycie to tu i teraz, ... pozniej dopiero cala reszta.
Milego weekendu wszystkim zycze.