Dodaj do ulubionych

Java objęta embargiem USA

09.08.14, 20:09
Wymierzone w Rosję sankcje ze strony krajów Zachodu zataczają coraz szersze kręgi, dotykając także branży IT. 1 sierpnia amerykański Departament Handlu zadecydował o wciągnięciu Federacji Rosyjskiej na listę krajów objętych embargiem eksportowym w dziedzinach związanych przede wszystkim (ale nie tylko) z przemysłem wydobywczym. Najwyraźniej jednak restrykcje, które weszły w życie od 6 sierpnia, nie dotyczą tylko wierteł czy pomp. Od kilku dni mieszkańcy naszego wschodniego sąsiada nie mogą pobrać… Javy.

Próba pobrania pakietów JRE i JDK Javy z oficjalnych stron Oracle.com ma kończyć się dla rosyjskich użytkowników niepowodzeniem. Udało się nam to potwierdzić z Polski, uruchamiając webowe proxy na serwerze (VPS) zlokalizowanym w Moskwie. Odwiedzając w ten sposób witrynę Java.com i wchodząc do sekcji pobierania można zobaczyć następujący komunikat o błędzie:
...
Oto jego tłumaczenie, dla nie znających rosyjskiego: nie można pobrać Javy ™ na ten komputer. Znajdujesz się w kraju, na który zostało nałożone embargo.

www.dobreprogramy.pl/Java-objeta-embargiem-USA-sankcje-przeciw-Rosji-takze-w-zakresie-oprogramowania,News,57042.html
Obserwuj wątek
    • marsaqua Nowa Gwinea, Sumatra tez objete embargiem USA 09.08.14, 20:19
      a nawet Nowa Centauris. Biedny rezim Obamy nie wie kogo jeszcze zaembargowac, a najbardziej embarguje siebie z tego swiata.
      • pijatyka Re: tez objete 09.08.14, 20:24
        tinyurl.com/pm9gdc9
      • wojciech.2349 Re: Nowa Gwinea, Sumatra tez objete embargiem USA 09.08.14, 20:29
        Masakra,
        najlepiej, żeby w Kacapii zrezygnowali
        w odwecie używania kompów.

Co Ty na to?
        • gosc_ze_smolenska Re: Nowa Gwinea, Sumatra tez objete embargiem USA 09.08.14, 21:20
          Wojtku, jak na FS nie bedzie Ruskich, z kim bedziesz walczyl? Wtedy traci sie caly sens Twojego zycia jako zolnierza na przednej linii frontu walki o wolnosc i demokracje.
          • mara571 Opowiadano mi, ze przed laty na forum 09.08.14, 21:31
            była silna reprezentacja z Izraela.
            Teraz pojawia sie od czasu do czasu jeden rzeczowy przedstawiciel tego kraju.
            Obecna dominacja wątków o Rosji czy w ostatnim czasie o Ukrainie tez sie kiedyś skończy.
            Może wtedy bedzie mozna spokojnie podyskutować o problemach światowych, bez propagandy, chamskich wyzwisk, głupich wpisów, po prostu rzeczowo.
            Sam widzisz, ze jako pierwszy zameldował sie aktywny forumowicz, który nie ma pojęcia o czym Wojtek pisze.
            I tak jest cały czas.
            • gosc_ze_smolenska Re: Opowiadano mi, ze przed laty na forum 09.08.14, 22:30
              ale chlopaki i dziewczyny, dobrze, ze wy czuwacie. Rozumiem, ze sprawa nie jest latwa. Amatorom walki o wolnosc stoja naprzeciwko profesjonalisci z web-brygady. Ja bardzo lubie wasze dyskusje z punktu widzenia jezykopoznawczego.
              • wojciech.2349 Re: Opowiadano mi, ze przed laty na forum 09.08.14, 22:39
                Poprzednia web-brygada to byli artyści w swoim fachu.

My zamieniamy słowo "wielbłąd" na "renifer" i jadziem
                z tym koksem panie Zielonka.
              • mara571 Re: Opowiadano mi, ze przed laty na forum 09.08.14, 23:36
                gosc_ze_smolenska napisał:

> ale chlopaki i dziewczyny, dobrze, ze wy czuwacie. Rozumiem, ze sprawa nie jest
                > latwa. Amatorom walki o wolnosc stoja naprzeciwko profesjonalisci z web-brygad
                > y. Ja bardzo lubie wasze dyskusje z punktu widzenia jezykopoznawczego.

To cieszy, ze chcesz pogłębiać znajomość języka polskiego.
                Ale chyba mnie złe zrozumiałeś: nikt tutaj na forum na razie nie ogranicza (na głównej jest już inaczej, linia Agory obowiązuje).
                Mnie osobiście przeszkadza zalew monotematycznych wątków, które nie sluza rzeczowej dyskusji a maja jedynie charakter propagandowy.
                Jestem przyzwyczajona z racji zawodu do krytycznych dyskusji. Problem polega na tym, ze tutaj coraz rzadziej mozna takowe prowadzić.
          • wojciech.2349 Re: Nowa Gwinea, Sumatra tez objete embargiem USA 09.08.14, 21:42
            Na początku był tutaj desant z Bliskiego Wschodu.
            No i walczyliśmy z nim. Poszli sobie.

Wy też sobie pójdziecie.
            Empiria.
            • gosc_ze_smolenska Re: Nowa Gwinea, Sumatra tez objete embargiem USA 09.08.14, 22:37
              Wojtku, alez nie masz serca. Chlopaki z Bliskiego Wschodu poszli calkowicie zalamani psychicznie i pobici fizycznie. A Ty sie cieszysz. Nie czytasz Pisma Sw.? Nie pamietasz: "Miłujcie waszych nieprzyjaciół; dobrze czyńcie tym, którzy was nienawidzą; błogosławcie tym, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was oczerniają. (...) czyńcie dobrze i pożyczajcie, niczego się za to nie spodziewając. (...) Bądźcie miłosierni, jak Ojciec wasz jest miłosierny". Łk 6,27b-28.35b.36.
              • wojciech.2349 Re: Nowa Gwinea, Sumatra tez objete embargiem USA 09.08.14, 22:45
                > Wojtku, alez nie masz serca. Chlopaki z Bliskiego Wschodu poszli calkowicie zal
                > amani psychicznie i pobici fizycznie.
                -----------------------
                No widzisz jak nam dobrze z nimi poszło.
              • borrka A tak serio, Gosciu... 09.08.14, 22:49
                Nie jest Ci wstyd za to , co wyrabia Twoj kraj ?
                • gosc_ze_smolenska Re: A tak serio, Gosciu... 09.08.14, 23:05
                  Nie, nie jest mi wstyd. Ja osobiscie nikomu nic nie zabieralem. Co prawde nic nikomu i nie dawalem - czy mam sie z tego w swietle Twojego pytania szczycic? Generalnie, to, co sie dzieje na Ukrainie mi sie bardzo nie podoba. Nie podoba mi sie jednostronna propaganda rosyjska, ale jeszcze bardziej mi sie nie podoba nachalna i fuszerska propaganda ukrainska. Nie podoba mi sie, ze zamiast razem szukac wyjscia z kryzysu i wlaczenia wszystkich Ukraincow w "polityczny proces", szuka sie winnych tylko po jednej stronie, a komu to sie nie podoba, dostaje w ryj. Nie podoba mi sie, ze mimo obietnic rozejmu na miejscu katastrofy MH17, dotychczas sie walczy i przeszkadza pracy. Nie podoba mi sie, ze kilkaset tysiecy Ukraincow juz opuscilo kraj. Dziwnym zbiegiem okolicznosci wola wyjechac na Wschod, juz nawet dotarli do Smolenska. Nie podoba mi sie...
                  • borrka Rozsadna odpowiedz... 09.08.14, 23:15
                    I musialem sie zastanowic.
                    Wiec ja uwazam, ze w takich niejednoznacznych wypadkach, wine ponosi ZAWSZE strona silniejsza i to musi byc kryterium oceny, bo lepszego nie ma.
                    • pijatyka Re: wine ponosi ZAWSZE strona silniejsza 09.08.14, 23:23
                      Zawsze? Bzdura.
                      • borrka Zawsze, gdy konflikt nie jest czarno-bialy. 09.08.14, 23:35
                        A na Ukrainie nie byl.
                        Teraz juz jest.
                    • gosc_ze_smolenska Re: Rozsadna odpowiedz... 09.08.14, 23:23
                      Borrka, sadzac po Twoich bezstronnych komentarzach, ktorych ostatnio przeczytalem duzo, wine ZAWSZE ponosi i ponosila jedna strona, nezaleznie od tego, czy miala przewage czy byla raczej po innej stronie. I to w kazdej sytuacji dziejowej. To jest Twoje bezstronne kryterium oceny.
                      • borrka To mala wojna propagandowa:) 09.08.14, 23:31
                        Nie czas i miejsce na subtelne wywazanie racji.
                        To, ze ja znam relacje rosyjsko-ukrainskie, nie znaczy, ze zna je kazdy.
                        Wiec przekaz musi byc prosty i zrozumialy, jak w wierszyku Szwejka:
                        Jeder Schritt ein Britt,
                        Jeder Stoß, Ein Franzos!

Juz pisalem - wycofajcie sie z Ukrainy, moge dyskutowac o Jesieninie.
                        • gosc_ze_smolenska Re: To mala wojna propagandowa:) 09.08.14, 23:50
                          > Wiec przekaz musi byc prosty i zrozumialy, jak w wierszyku Szwejka:
                          Zreszta masz racje: prosty i zrozumialy przekaz.
                          • wojciech.2349 Re: To mala wojna propagandowa:) 10.08.14, 00:02
                            > > Wiec przekaz musi byc prosty i zrozumialy, jak w wierszyku Szwejka:
                            > Zreszta masz racje: prosty i zrozumialy przekaz.
                            ---------
                            No i ważny jest adresat.
                            Ukraiński przekaz jest skierowany do świata,
                            a rosyjski do głubinki.
                      • wojciech.2349 Re: Rozsadna odpowiedz... 09.08.14, 23:32
                        Może troszkę inaczej. Dzisiaj praktycznie rzecz biorąc
                        każdy agresor jest przegrany moralnie i medialnie.

Rosja zostanie ukarana przez świat to pewne.
                        • gosc_ze_smolenska Re: Rozsadna odpowiedz... 09.08.14, 23:47
                          > Może troszkę inaczej. Dzisiaj praktycznie rzecz biorąc
                          > każdy agresor jest przegrany moralnie i medialnie.
                          Wiemy, Wojtku. PRAKTYCZNIE to wcale nie teoretycznie, ale troche fantastycznie.
                          Moralnie i medialnie : buhaaa. Dobry jestes. Zasluzyles jeszcze jeden medal: znuzony ruski agent idzie do lozka i obiecuje do rana nie dotykac kobiecego ciala, zeby zachowac czystosc moralna i medialna.
                  • wojciech.2349 Re: A tak serio, Gosciu... 09.08.14, 23:19
                    No to macie pecha. Wygląda na to, że propaganda ukraińska
                    jest efektywniejsza.

Na miejscu pana podpułkownika rozstrzelałbym kilku z KGB
                    za fuszerkę właśnie.
                    • gosc_ze_smolenska Re: A tak serio, Gosciu... 09.08.14, 23:35
                      > .... Wygląda na to, że propaganda ukraińska jest efektywniejsza.
                      To jest ba-rr-dzo dobry zart. Nawet moznaby bylo sie posmiac, gdyby to nie bylo tak smutnne. Chyba jestes jednym z niewielu, ktorzy w to wierzy.
                      Wynikiem propagandy ukrainskiej sa - slownie: setki tysiecy - Ukrainskich uchodzcow, zdecydowana wiekszosc z ktorych znalazla sie za wschodnia granica. Biedni ludzie uciekaja z ukrainskiego raju, gdzie sie da, i tak szybko, jak sie da. Slawa Ukrainie ...
                      • wojciech.2349 Re: A tak serio, Gosciu... 09.08.14, 23:43
                        Granica między Ukrainą i Rosją często przebiega w małżeństwach
                        ukraińskich przez środek łoża. Po naradzie małżonków rodziny uciekają
                        albo na zachód, albo na wschód.

To Rosja ten dylemat skonstruowała.
                      • herr7 nie ma Pan szans... 10.08.14, 12:19
                        dyskutuje Pan z fanatykami lub ukraińskimi web-brygadzistami. Prawda tych ludzi zupełnie nie obchodzi. Tym bardziej argumenty. Nasz nieżyjący już pisarza s-f Stanisław Lem napisał pod koniec życia, że o skali ludzkiej głupoty mógł się dopiero przekonać czytając komentarze internautów. Pan jest tutaj za mądry i zbyt dobrze wychowany. To jest forum zdominowane przez najgorszą ludzką mierzwę. Inaczej mówiąc, hołotę. Dyskusja z hołotą jest stratą czasu.
                        • pijatyka Wzrusza ta tęsknota za rzeczową dyskusją... 10.08.14, 12:32
                          ...u tępego wielkoruskiego młota.
                        • wojciech.2349 Re: nie ma Pan szans... 10.08.14, 14:38
                          herr7 napisał:
                          > dyskutuje Pan z fanatykami lub ukraińskimi web-brygadzistami.
                          ---------------
                          Na tym forum nie ma ani jednego Ukraińca.
                          Chyba nie wiesz o czym piszesz?
                        • gosc_ze_smolenska Re: nie ma Pan szans... 10.08.14, 16:51
                          Drogi Herr7. Dziekuje za pochlebne slowa. Ale ja naprawde nie zamierzam nikogo przekonywac. Prowadze dyskusje a) ze wzgledow poznawczych w tym przewaznie jezykopoznawczych b) z ciekawosci c) dla jaj. Milego i pogodnego weekendu.
                          • herr7 Re: nie ma Pan szans... 11.08.14, 16:29
                            To zdrowe podejście. Chociaż lepiej zmienić tematykę dyskusji, lub jeszcze lepiej forum. Dla mnie pańskie komentarze są pouczające, gdyż pochodzą od człowieka o dużej kulturze, który potrafi myśleć. Co nie jest zbyt częste. A poza tym, jest to głos "drugiej strony". Dobrze że rozsądny.
                  • europitek Re: A tak serio, Gosciu... 11.08.14, 23:12
                    > fuszerska propaganda ukrainska.

Ta fuszerka to ich plus, ponieważ wyrażnie pokazuje kto jest przygotowany do tej gry i chce realizować wcześniej przygotowaną fabułę. Ogólna nierównowaga propagandowa wynika również z faktu, że jeden z uczestników konfilktu (Rosja), nie tylko ma duży zawodowy aparat propagandowy, lecz również jest należycie przygotowany do tego konkretnego kryzysu. Ukraińcy nie "wkręcili" Rosji w aneksję Krymu, nie wymyślili prorosyjskich separatystów na wschodzie kraju, ani nawet nie potrafili przewidzieć ostatecznego wyniku Majdanu.
                    Podobnie z Europą i Ameryką, które były zaskoczone przebiegiem zdarzeń.

> Nie podoba mi sie, ze zamiast razem szukac wyjscia z kryzysu
                    > i wlaczenia wszystkich Ukraincow w "polityczny proces", szuka
                    > sie winnych tylko po jednej stronie, a komu to sie nie podoba,
                    > dostaje w ryj.

Trzeba się było trzymać tego "politycznego procesu" od samego początku i wtedy "jedna strona" nie miałaby powodów do narzekania za "branie w ryj". Takie żale są teraz nie na miejscu - trzeba było o tym myśleć przed rozpoczęciem całej afery.
    • wojciech.2349 jak to działa 09.08.14, 22:04
      Bez Javy pewne obiekty nie mogą być wyświetlane.
      To takie tłumaczenie dla dziecka. Powinniśmy więc
      ten software w kompie zainstalować. Oczywiście
      przeszkoda ta może być ominięta. Wystarczy na
      chwilę w przeglądarce wskazać bramkę proxy spoza
      Rosji i pobrać ten software.

Jednak Wania nie będzie umiał tego zrobić.
      Będzie musiał zawołać Igorka z sąsiedniego igloo
      by mu to zrobił.

• marsaqua long live embargo. hahaha 10.08.14, 00:27
      rt.com/business/179200-exxonmobil-rosneft-arctic-drilling/
    • marsaqua kogo dewastuje to embargo? Nie Rosje 10.08.14, 00:35
      english.pravda.ru/opinion/columnists/09-08-2014/128234-russia_sanctions-0/
    • mariner4 Kiedyś mieli najszybsze zegarki świata 10.08.14, 12:01
      teraz będą mieli największe mikroprocesory na świecie.
      Powiedziałbym "makroprocesory".
      M.
    • pijatyka To oczywiście raczej sankcja-symbol 10.08.14, 12:06
      Informacja od świata dla odmóżdżonych widzów programów Dimy Kisieliowa: "Pewnie z tą drobną niedogodnością sobie jakoś poradzicie, ale wiedzcie, że jesteście dla nas trędowaci"
    • gosc_ze_smolenska Re: Java objęta embargiem USA 10.08.14, 16:41
      Wojtku, musze Cie nietety rozczarowac. Akurat dzis 15 minut temu sciagnalem ostatni update Javy (wersja 7.0.670). Wspolczuje Ci, tyle miales radosci. Teraz nie wiem, sankcje sie zakonczyly czy znow ktos cos przegapil. Ot, nie zdawaj sie za duzo na swoich przyjaciol, oni i tak zrobia, jak im pasuja, a ich zausznicy znow wyjda na glupkow.
      • wojciech.2349 Re: Java objęta embargiem USA 10.08.14, 17:10
        Wprowadziłem 4 adresy Waszych proxy.
        Chyba szybciej bity zanieść z Warszawy do Władywostoku
        niż doczekać się na jakieś połączenie.

Sorry, ale nie chce mi się poświęcać więcej czasu na weryfikację.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka