Dodaj do ulubionych

Autobahn der Freiheit !

09.11.14, 00:02
Wracalem dzis z Berlina i na A12 (oprocz korka) zaskoczyly mnie tablice z napisem "Autobahn der Freiheit".
W Polsce analogiczne wisza od dawna, swiadczac o naszej nieuleczalnej rusofobii, bo toć nie o wolnosc od faszystow tu idzie, a o pozbycie sie umilowanej Armii Czerwonej!
Za 25 mld DM poszla sobie w p...
Marki rozkradziono natychmiast - lakomy kasek w owczesnym sowku, ale radzieccy sie wyniesli.

I ja czlowiek malej wiary, myslalem ze Niemcy (jak to Niemcy) boja sie draznic Kreml - no, bo jaka to wolnosc, bez soldatow, Marusi i starsziny Ёлки-Пaлки !

Czyzby ekscesy w Donbasie dodaly odwagi obywatelom w Fürstenwalde Ost ?
Obserwuj wątek
    • chateau Re: Autobahn der Freiheit ! 09.11.14, 00:21
      und/oder Langsamkeit ;-)
    • europitek Re: Autobahn der Freiheit ! 09.11.14, 03:37
      > i starsziny Ёлки-Пaлки !

Ty się Czernousowa nie czepiaj, bo to był git gość. Lepiej szprechał po polsku niż niejeden agitator z tego forum.
    • j-k Nie ma sie z czego cieszyc, Borrka 09.11.14, 07:08
      bo drzewiej - to cala autostrada /Autobahn/ od Aachen do Frankfurtu nad Odra
      miala symbol
      - A2.

jezeli odcinek od Berlina do granicy przerobili na A12 - to gdzie tu sens ?

w Polsze to jest nadal A2
      • mara571 A12 zabieg czysto propagandowy 09.11.14, 07:38
        odcinek Oberhausen-Berliner Ring jest na calej dlugosci 6 pasmowy. Dzieki temu mozna wszedzie pisac, ze to autostrada 2x3.
        A z Aaachen to sie koledze cos pomylilo: tam jest A4. Ta tez laczy Polske z Niemcami, ale ma w srodku dziure. Gorzej, brakuje nawet planow budowy autostrady w polnocnej Hesji.
        Rezultat jest raczej oplakany, o czym wie kazdy, ktory musi jechac A44 na polnoc.
        • j-k moze mniej pisz a wiencej czytaj ? 09.11.14, 07:44
          bo ja to warszawiak jestem
          ...
          a A2 tak wyglada:
          pl.wikipedia.org/wiki/Autostrada_A2_(Niemcy)
          • mara571 koledze cos sie pomylilo 09.11.14, 07:54
            j-k napisał:
            "bo drzewiej - to cala autostrada /Autobahn/ od Aachen do Frankfurtu nad Odra
            miala symbol
            - A2."
            Nigdy tak nie bylo. Polaczenie Aachen-Kolonia planowano jeszcze w Republice Weimarskiej.
            A2 powstalo w czasach III Rzeszy i mialo na celu polczenie najwazniejszego wtedy osrodka gospodarczego z Berlinem.
            • j-k gdzie jest numeracja A2 ? 09.11.14, 08:23
              od Berlina do granicy polskiej ?
        • szwampuch58 Re: tak sie zastanawiam 09.11.14, 17:35
          kobieto jak ty znosisz ten masochizm mieszkajac w tej znienawidzonej krainie nie odczuwasz bolu?
          • mara571 a skad ten wniosek? 09.11.14, 17:49
            szwampuch58 napisał:

> kobieto jak ty znosisz ten masochizm mieszkajac w tej znienawidzonej krainie ni
            > e odczuwasz bolu?
            • szwampuch58 Re: a skad ten wniosek? 09.11.14, 18:29
              z pernamentnej krytyki Niemiec w pani postach
              • mara571 Re: a skad ten wniosek? 09.11.14, 20:20
                to pan nieuwaznie czyta, co pisze.
                Uwazam, ze Niemcy to powazne panstwo i bardzo dobrze funkcjonujace.
                Obserwuje jednak od lat szereg zjawisk, ktore krytykuje. A mam do tego prawo.
            • adnem.awis Chyba różne niemieckie rezydentki... 09.11.14, 18:59
              ...się trollowi pomyliły :-)
      • borrka Nie o nomenklature idzie. 09.11.14, 08:28
        O zrozumienie faktu, iz WOLNOSC w warunkach europejskich jest wolnoscia od Rosji.
        Ta formacja polityczna jest niczym nowotwor atakujacy Europe i, paradoksalnie, jak roztocze psozytujacy na cywilizacji lacinskiej.
        Ich "wizyta" po 1945 pozostawila ruiny, z ktorych Europa Wschodnia sie dopiero podnosi.
        Ukraina walczy zbrojnie z kolejna utopia "Eurazji" - jak to zwal: CCCP, ZBiR, czy Unia Celna.

I moze paru aktywistow sztamtiszu w Castorp-Rauxel wykona te prosta operacje myslowa:
        no dobra ... wolnosc, ale od kogo?
        • borrka PS. I tak na marginesie. 09.11.14, 09:04
          Nie zostalem na obchodach upadku muru, bo troche denerwuje mnie niemieckie podejscie:
          ot, zonies pokrzyczeli "Wie sind das Volk" i mur byl upadl.

Nie bylo partyzantki antysowieckiej we Wschodniej Europie (Lesni Bracia zostali wybici przez NKWD dopiero w latach 60-siatych), nie bylo Budapesztu 1956, czy Pragi 1968, mur upadl od ruchawek w Dederowie !
          Nie jest to nawet jakas megalomania niemiecka.
          To kompletnie ahistoryczne postrzeganie wyizolowanych zdarzen.
          • romek1612 Alez oczewiscie, borrat, 09.11.14, 12:36
            borrka napisał:
            > Nie bylo partyzantki antysowieckiej we Wschodniej Europie (Lesni Bracia zostal
            > i wybici przez NKWD dopiero w latach 60-siatych)

ZSSR obalili twoi rodacy-banderowce:-)
          • polski_francuz Ludy rewolucyjne 09.11.14, 13:58
            Niemcy sa bogo- i wladzobojni i nie robia rewolucji. I w rzeczy samej brzmialy smiesznie te okrzyki "Wir sind das Volk" z 1989 roku. Mur padl, bo wladze DDR nie mialy juz poparcia z Rosji a sami nie byli w stanie sie utrzymac.

PF
    • przyjacielameryki Re: Autobahn der Freiheit ! 09.11.14, 12:23
      Również jechałem tą autostradą Wa-wa - Berlin - Warszawa. Byłem z żoną na zakupach w Berlinie. A ta nazwa " Autostrada wolności" ładnie brzmi i ma duże znaczenie, nie tylko symboliczne. Czy to się komuś podoba czy nie, Polska udanie integruje się z UE i jest już tzw. zachodem. Warto zauważyć, że przedłużenie tej autostrady do granicy z Białorusią nie jest priorytetem.
      • borrka Bywam sentymentalny... 09.11.14, 17:43
        I przyznam, ze robi na mnie wrazenie ta nazwa.

Co do kierunku wschodniego - Bialorusi, Majdan jej nie minie.
        Mlode pokolenie ma inne, niz w sowku dazenia i to calkiem na serio.
        My nie znamy mlodych Bialorusinow - ja troche znam.
        • przyjacielameryki Re: Bywam sentymentalny... 09.11.14, 18:06
          Sentymentalny jak Niemcy. To nie jest wada borka. Tak trzymaj. Polska i Polacy zmieniają się dynamicznie i radykalnie(a wiem to również od moich przyjaciół właśnie z Niemiec), nastąpiło już zdecydowane przekierowanie wszelkich zainteresowań, łącznie z masową nauka j. angielskiego wśród młodzieży, na zachód, kulturę zachodnią i wartości zachodnie( w znacznym stopniu na niemiecką). Ja to widzę po swojej rodzinie, żonie, siostrach , . . . . . . . . , ale syn to już całkowicie tkwi w świecie zachodnim a Rosja nie istnieje w ogóle. Jeżeli już to jako agresor i bandyta który napada na słabszych sąsiadów. Moim zdaniem, Rosja tak sobie zabagniła, ze nie wygrzebie się z tego własnego goowna przez dziesięciolecia ale to sprawa Rosji a ponoć oni maja wszystko w doopie. Niech maja dalej, my ich mamy w doopie. I dobrze nam z tym!

• adnem.awis Re: przedłużenie A2 do granicy nie jest priorytem 09.11.14, 19:17
        Priorytet, nie priorytet - dobrze byłoby dokończyć; żeby przy wjeździe do Polski od razu było widać, że Zachód się zaczyna... :-)
        • przyjacielameryki Re: przedłużenie A2 do granicy nie jest priorytem 09.11.14, 20:38
          adnem.awis napisała:

> Priorytet, nie priorytet - dobrze byłoby dokończyć; żeby przy wjeździe do Polsk
          > i od razu było widać, że Zachód się zaczyna... :-)

No nie, dokończyć to się dokończy. Ale wcześnie trzeba te ważniejsze.
    • borrka A4 doszla juz do Rzeszowa i... 09.11.14, 21:28
      Na zlosc radzieckim nazwiemy ja ... Panslowianska !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka