Dodaj do ulubionych

Witamy po jasnej stronie mocy :)

11.12.14, 21:51
Ropa crude już poniżej 60$ za baryłkę.
Jest szansa, że europejskie gospodarki złapią całkiem głęboki oddech. A ja niecierpliwie czekam na paliwo poniżej 4 zł za litr.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2349 Re: Witamy po jasnej stronie mocy :) 11.12.14, 22:14
      Jeśli cena ropy utrzyma się na tym poziomie dłużej, to rzeczywiście
      gospodarka UE może złapać oddech. Cena rosyjskiego gazu jest
      absurdalna.
      • x2014 Re: Witamy po jasnej stronie mocy :) 12.12.14, 00:59
        za 2 lata a moze wczesjniej stany zaczna sprzedawac gas, ropy maja pod dostakiem a wtedy chinczycy dopiero zaczna powazne rozmowy o ruskiej rurze do chin
    • br0f Re: Witamy po jasnej stronie mocy :) 12.12.14, 00:07
      vladek, co kazdy sobie wtedy kupi? nastepne auto? a moze3 pralke czy telwizor? moze dodatkowe miszkanie? a moze vladek ludzika zaczna jedzis na 2 miesieczne wakacje na szeszele?
      • inocom Unikaj krokodyli. 12.12.14, 00:13
        br0f napisał(a):

> vladek, co kazdy sobie wtedy kupi? nastepne auto? a moze3 pralke czy telwizor?
        > moze dodatkowe miszkanie? a moze vladek ludzika zaczna jedzis na 2 miesieczne w
        > akacje na szeszele?
      • br0f Re: Witamy po jasnej stronie mocy :) 12.12.14, 02:13
        www.cbc.ca/news/business/canadian-dollar-plunges-to-5-year-low-as-oil-dips-below-60-1.2869946
        www.cbc.ca/news/business/tsx-close-stocks-tumble-343-points-on-oil-s-steep-slide-1.2867141
        www.usatoday.com/story/money/markets/2014/12/10/stocks-wednesday/20186429/
    • pijatyka Re: Ropa crude poniżej 60$ za baryłkę 23.12.14, 08:55
      Nadal ;->
      • vladexpat Dziś 4,39 za litr, czekam na 3,99 :) 23.12.14, 08:58

• kaszebe12 Jasna strona mocy , mniam , mniam... 23.12.14, 09:24
          - Tania benzyna , plaski ekranik , football na maksa , kredyt od kredytu, ostatni model smartphona czy tableta i Kim Kardashian...samo zycie.
          • vladexpat Re: Jasna strona mocy , mniam , mniam... 23.12.14, 09:28
            kaszebe12 napisał:

> - Tania benzyna , plaski ekranik , football na maksa , kredyt od kredytu, ostat
            > ni model smartphona czy tableta i Kim Kardashian...samo zycie.

Tania benzyna, fajny związek, koncert w filharmonii, ciekawe hobby, dobra książka. Samo życie.

Jaką proponujesz alternatywę? Śmierć w okopach za rodinu, za Stalina?
            • kaszebe12 Re: Jasna strona mocy , mniam , mniam... 23.12.14, 10:15
              Mnie sie bardzo podoba Twoja propozycja , Wladek , mimo ze jest ona bardzo "osobista". -Ja pisalem w odniesieniu do ogolu spolecznego. Proponuje DEMOKRACJE.
              • vladexpat Re: Jasna strona mocy , mniam , mniam... 23.12.14, 10:20
                kaszebe12 napisał:

> Mnie sie bardzo podoba Twoja propozycja , Wladek , mimo ze jest ona bardzo "oso
                > bista". -Ja pisalem w odniesieniu do ogolu spolecznego. Proponuje DEMOKRACJE.

I tu się różnimy. Ja nie aspiruję do udziału w sprawowaniu władzy. Dla mnie może rządzić nawet cesarz. Byle nie ograniczał moich wolności.
                Przypominam, że Sokrates został skazany w najbardziej demokratyczny sposób.

BTW. A w czym przeszkadza demokracji tania benzyna?
            • darekvtb Jesli nie ma za co umierac.. 23.12.14, 10:19
              - to nie ma po co i zyc!

"Еcли нет рaди чегo yмирaть, тo незaчем и жить".

Odwieczny spor: BYC czy MIEC ?
              Rus:
              Чтo челoвек, кoгдa oн зaнят тoлькo Снoм и едoй? Живoтнoе, не бoльше.
              Pl:
              Czymże jest człowiek, jeżeli najwyższym
              Jego zadaniem i dobrem na ziemi
              Jest tylko spanie i jadło? Bydlęciem,
              Szczerym bydlęciem.
              En:
              What is a man,
              If his chief good and market of his time
              Be but to sleep and feed? a beast, no more.
              “HAMLET” - William Shakespeare ACT IV SCENE IV

Felek twierdzi ze o zyciowym sukcesie swiadczy ilosc kibli w domu (podobno on ma ich 6?).

A ja Ci proponuje obejrzec ruski film (dokumentalny) Счacтливые люди
              Tam gdzie zyja ci ludzi, siekiera I walonki sa cenniejsze niz karta kradytowa z 1000$ na koncie. Tam ludzie o wojnie swiatowej dowiedza sie.. po miesiacu :-))
              • vladexpat Re: Jesli nie ma za co umierac.. 23.12.14, 10:27
                darekvtb napisał:

> Jesli nie ma za co umierac..to nie ma po co i zyc!
                >
                Jak miałem 20 lat też tak myślałem. Teraz mam dużo więcej lat i doświadczeń. I jestem głęboko przekonany, że jest chyba tylko jeden powód który uzasadnia ofiarę życia. To obrona własnych dzieci, czyli własnej linii genetycznej. Żadna ideologia, żadne wartości nie są warte śmierci.
                Choć z drugiej strony śmierć jest rzeczą zupełnie naturalną i absolutnie nieuchronną.
                • kaszebe12 Re: Jesli nie ma za co umierac.. 23.12.14, 10:31
                  Wybacz , Wladek , ale twoja opinia moze swiadczyc tylko o twoim egoizmie...
                  • vladexpat Re: Jesli nie ma za co umierac.. 23.12.14, 11:03
                    kaszebe12 napisał:

> Wybacz , Wladek , ale twoja opinia moze swiadczyc tylko o twoim egoizmie...

Bez najmniejszej wątpliwości jest to egoizm. I do tego zdrowy rozsądek. Polecam wszystkim.
                    • darekvtb Re: Jesli nie ma za co umierac.. 23.12.14, 11:18
                      A co powiesz o ksiezach ktorzy zrezygnowali z "własnej linii genetycznej" i poswiecili zycie jako misjonarze? W kosciele katedralnym raz do roku bywal Salezjanin ktory zbiera na pomoc swojej parafii na Wybrzeżu Kości Słoniowej. On juz przechorowal malarie. Na motocyklu objezdza swoich wiernych. Z pieniedzy zebranych w Moskwie wierci studnie artezjanska dla calej wsi (do wody mieli 2 km).
                      On nijak nie pasuje do Twojego modelu..
                      • vladexpat Re: Jesli nie ma za co umierac.. 23.12.14, 11:31
                        darekvtb napisał:

> A co powiesz o ksiezach ktorzy zrezygnowali z "własnej linii genetycznej" i pos
                        > wiecili zycie jako misjonarze? W kosciele katedralnym raz do roku bywal Salezja
                        > nin ktory zbiera na pomoc swojej parafii na Wybrzeżu Kości Słoniowej. On juz pr
                        > zechorowal malarie. Na motocyklu objezdza swoich wiernych. Z pieniedzy zebranyc
                        > h w Moskwie wierci studnie artezjanska dla calej wsi (do wody mieli 2 km).
                        > On nijak nie pasuje do Twojego modelu..
                        Ale facet jeszcze żyje? Znaczy nie umarł, a chyba o tym piszemy.
                        Nie czujesz różnicy?
                        • darekvtb Re: Jesli nie ma za co umierac.. 23.12.14, 14:29
                          Zyje, ale wiele chorowal. I malarie nie wszyscy przezywaja.
                          • darekvtb Re: Jesli nie ma za co umierac.. 23.12.14, 14:30
                            Sorki.
                            Ciagle mi wychodzi ten cytat Jaska.. :-))
              • vladexpat Pytanie Darku 23.12.14, 10:30
                Romek przytoczył na forum artykuł Radziwinowicza, który zachwyca się zmianami w Moskwie.
                Już kilka lat nie byłem w tym mieście, więc chciałbym zapytać czy to potwierdzasz.
                • darekvtb Re: Pytanie Darku 23.12.14, 11:09
                  Owszem, potwierdzam.
                  Ale dla mnie to jest cos oczywistego:
                  w parkach wypozyczam roweryk i latam po parku (a sa one b. duze - n.p. Sokolniki)
                  mozna brac roliki albo jakies dziwaczne pojazdy.. ;-))
                  W parku Gorkiego wieczorami sa jakies tance Yogi czy moze Cy-Gun? (kiepski ze mnie tancerz :-)
                  Kawiarenki bez alkoholi. Sa duze polacie trawki z pufikami gdzie mozna sie piescic.. :-) - ale sa one ciagle zajete!
                  Moge potwierdzic taka sytuacje tam gdzie bylem osobiscie:
                  Park Gorkiego
                  Worobiowe Gory
                  Lefortowski park
                  Sokolniki
                  Zima sa wszedzie lodowiska, ale wole tylko ogladac :-) Lodowiska sa czynne i latem w centrach handlowych, ale lyzwy w lipcu to jakos nie to :-(
                  Bezplatny WiFi jest nie tylko w parkach i kawiarniach - prawie cale metro ma darmowy WIFi.
                  Ja mam bezlimit na smartfonie od operatora komorkowego, to mi WiFi malo potrzebny.
                  • vladexpat Re: Pytanie Darku 23.12.14, 11:36
                    A ludzie? Bo w Moskwie trochę przerażał mnie tłum ludzi ciągle pędzących ze spuszczonymi głowami i takie nieprzyjemne napięcie wiszące w powietrzu. Zresztą moich rosyjskich przyjaciół przy pierwszym zetknięciu z Zachodem najbardziej dziwiło, że tam nawet w wielkich miastach na ulicy ludzie zachowują się jakby byli w jakimś kurorcie.
                    Zmieniło się coś w tej kwestii w Moskwie?
                    • darekvtb Re: Pytanie Darku 23.12.14, 12:00
                      Chyba tak jest nadal.
                      Moze dlatego podoba mi sie rowniez (poaz Moskwa) Szanghaj? :-)))
                      Ten rytm zycia..
                      • vladexpat Re: Pytanie Darku 23.12.14, 14:07
                        darekvtb napisał:

> Chyba tak jest nadal.
                        > Moze dlatego podoba mi sie rowniez (poaz Moskwa) Szanghaj? :-)))
                        > Ten rytm zycia..
                        >
                        Co kto lubi. Ja w swoim czasie z przyjemnością przeniosłem się z metropolitarnej Moskwy do zapyziałego Smoleńska. Rytm taki jakiś spokojniejszy :)
                        • darekvtb Re: Pytanie Darku 23.12.14, 14:28
                          Cos mi sie wydaje ze przyczyny byly inne.. ? :-)))
                          • vladexpat Re: Pytanie Darku 23.12.14, 14:40
                            darekvtb napisał:

> Cos mi sie wydaje ze przyczyny byly inne.. ? :-)))
                            >
                            Nie przenosiłem się dla przyjemności, to fakt. Ale uspokojenie było dodatkowym bonusem.
      • pijatyka Re: Ropa crude poniżej 60$ za baryłkę 05.01.15, 15:09

NYMEX WTI Feb crude $ 50.65, down another 25 cents in 15 minutes.

Markets go hot. Russia goes freeze.
    • br0f Re: Witamy po jasnej stronie mocy :) 23.12.14, 15:09
      vladek. jaki wedlug ciebie jest ten mechanizm zlapania oddechu?przejzyj sobie linki z mojej sygnaturki. nic nie wskazuje na zmiane w ekonomii. aby cos sie moglo zmienic musialbys vladek i inni kupic sobie 3 samocho 2 dom 5 televizori 4 nowe lodowki zebys mogl wiecej jesc. dobrze byloby tex dorobic sobie chrurgicznie 3 dodatkowe dupy zeby latwiej wysrac to dodatkowe jedzenie ktore powinienes jesc. vladek dobze wiesz ze to sie nie stanie bo wiekszosc ludzi na tym padole jest zazynana podatkami i roznymi oplatami. pozostaje ci tylko marzyc o 4zl za litr. jak dlugo vladek, jak dlugo?
      • vladexpat Re: Witamy po jasnej stronie mocy :) 23.12.14, 15:32
        br0f napisał(a):

Rozumiem, że w związku z niskimi cenami paliw twój pracodawca ma jakiś problem. Jednak ja, będąc po drugiej stronie barykady bardzo się z takiego obrotu sprawy cieszę. Więcej kasy zostaje w mojej kieszeni. W twojej pewnie mniej. Współczuję.
        • br0f Re: Witamy po jasnej stronie mocy :) 23.12.14, 15:42
          czy ja kiedykolwiek nazekalem na moje zycie? ja , vladek , jestem moi pracodawca. i od dawna studiuje mechanike dymania chamow. i nawet jak mi cos taniej sprzedaja to wiem ze dymaja mnie gdzies indziej. juz pisalem zeby jakos wegetowac i byc na gornych pulkach stanu chamskiego trzeba dzi zarabiac jakies cwierc miliona $ bo wtedy jest duza szansa na nieplacenie podatkow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka