Dodaj do ulubionych

Łotewski ekspert o skargach Rosji

08.09.04, 17:58
>W Unii są jednak także inne kraje dostrzegające niebezpieczeństwo odradzania
>się rosyjskiego imperializmu.
Taka antyrosyjska grupa, przede wszystkim Polska, Lotwa... Wobec ktorej tylko
jeden rodzaj dialogu: "Do budy"!
Obserwuj wątek
    • mihkel Re: Łotewski ekspert o skargach Rosji 08.09.04, 18:09

Igor! Kompletnie nie mogę Cię zrozumieć... Przecież własnie takie opinie jak
      twoja zmuszają bałtyckie rządy do procesu asymilacji Rosjan. Ty sam jesteś
      akceleratorem... Źle Ci w Estonii? To czemu nie wyjedziesz? Wiem, że to
      argument poniżej pasa, ale sam się prosisz.

Pozdrawiam.
      • terra0 Re: Łotewski ekspert o skargach Rosji 08.09.04, 18:32
        1. Mihkel, wiesz, ze nie "takie opinie" zmuszaja rzady do asymilacji Rosjan.
        2. Niektore rzady nie daza do jakiejkolwiek nawet asymilacji, a do czegos
        innego.
        3. Wypowiadam opinie po zapoznaniu sie na est delphi komentarzy na temat
        Beslana. W jakies chwili poczulem, ze forum GW bardzo prorosyjski w porownaniu
        z Delphi.
        4.Źle Ci
        Dobrze. Dlaczego mam gdzies wyjechac? Dlatego, ze jakies "rzady" nie chca mnie
        widziec?
        • mihkel Re: Łotewski ekspert o skargach Rosji 08.09.04, 19:42

Dobrze. Dlaczego mam gdzies wyjechac? Dlatego, ze jakies "rzady" nie chca mnie
          > widziec?

No ale jak Ci dobrze, to czemu ci źle???
          • terra0 eesti 08.09.04, 20:05
            Po-prostu mam takie przekonanie, ze to co tak naprawde probuja osignac wladze
            prowadzi w niedobrym kierunku. Skutek - bedzie totalna nienawisc rosjan do
            estonczykow i odwrotnie. Gdzie i kiedy wybuchnie mozna tylko domyslac sie.
            Sa ludzie, ktorzy stwarzaja powody, zeby zaczac lubic jezyk estonski, ale
            wladzy chyba daza do tego, zeby tych ludzi bylo jak najmniej.
            I co smutne, wiekszosc estonczykow takie akcje wladz popieraja...
            • Gość: jarek-Zyd ne telus rzad cie nie widzi a ty ten rzad widzisz? IP: *.fastres.net 08.09.04, 22:18
              • transsybir 11111111111111111111111111111111111111111111111111 08.09.04, 22:21

█████████"Czekam_na_Iwana _Groźnego"_____wywiad_z_Rasputinem_Putina█████████

████████████████████Rasputin_Putina████████████████████

transsybir

• mihkel Re: eesti 08.09.04, 23:45

A to już chyba kwestia stereotypów. I pewnie rzeczywiście Estończycy chcą
              rozdawać karty, ale z drugiej strony poznanie języka nie jest tu kwestią
              wolitywną, tylko obowiązkiem. Widzisz: podejście nie powinno być takie:
              estoński jest brzydki, więc nie będę się go uczyć. Tylko takie: muszę się
              nauczyć estońskiego, żeby dostać obywatelstwo. Rosjanie nie są dziećmi - nie
              jest konieczne przeprowadzanie kampanii 'pokochajmy estoński'. To sowiecki
              sposób radzenia sobie z ciemną masą. Na tym polega demokracja. Albo się uczysz,
              albo nie. Albo chcesz mieć w życiu lepiej, albo nie. wszystko zalezy od Ciebie,
              nie od rządu. Jesteś dojrzałym człowiekiem.

Pozdrawiam serdecznie!
              • terra0 Re: eesti 09.09.04, 09:20
                Witaj,

>Tylko takie: muszę się nauczyć estońskiego, żeby dostać obywatelstwo.

Wiesz, nie jestem przekonany, ze to najlepsze podejscie. Oczywiscie, tak sie
                dzieje - ucza sie estonskiego, zeby dostac obywatelstwo, zeby nie wyleciec z
                pracy itd. Takie "negatywne" podejscie, moim zdaniem, doprowadzi do tego, ze
                rosjanie beda rozmawiac (kiedy potrzeba) w j. estonskim, a w duszy bedzie rosla
                nienawisc i do jezyka i do odpowiedniej narodowosci. Otrzymaja obywatelstwo - i
                beda glosowac za tych kto potrafi "ukarac estonczykow".
                Na pewno jest i drugie podejscie o ktorym pisalem.

PS. Jezeli masz czas zobacz na ten cytat:
                rus.delfi.ee/projects/quotes/article.php?id=8569272
                i na te komentarzy:
                www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=8569997&com=1
        • jbb3 Re: Łotewski ekspert o skargach Rosji 09.09.04, 08:47
          Igor,
          Moze napiszesz o swoich spostrzezeniach odnosnie Rosjan i Rosji jak bywasz na
          innych forumach na forum izvestia.ru.Wcale nie namawiam Ciebie do obrony forum
          G.W. i Polakow. Piszac do swoich rodakow Rosjan zrobisz to bez emocji i rewanzu
          po polskich wypowiedziach a piszesz celnie ( jesli Cie nie poniosa nerwy ).
          Ciekawy jestem Twojej opinii wlasnie tam jak i reakcji wspolpiszacych. Ja
          czytam dosyc regularnie forum izvestia.ru, forums.aport.ru i ukrainskie
          pravda.com.ua. Pozdrawiam, JBB.
          PS. Chcialbym Ciebie rowniez przeprosic za zbyt ostra wypowiedz kilka dni temu.
          JBB.
          • terra0 Re: Łotewski ekspert o skargach Rosji 09.09.04, 09:25
            Wiesz, czasami zanosi mnie na te Forumy - calkiem zgadzam sie z Toba, dla tego
            wole nie dyskutowac w tych forumach. O wiele rozumniejszy forum na 1tv.ru
            (dzieki moderatorom i mozliwosci zablokowania swirow).
            Zreszta co do forum GW tez nie odpisuje wszystkim (po co?). A kilka postow w
            ciagu tego tygodnia - to rzeczywiscie przede wszystkim zaznaczylem stosunek do
            wiekszosci autorow. W ich jezyku...
    • kropka_leje Kacapy do budy! 08.09.04, 19:16
      Rosja znowu by chciala narzucac swoja wole innym panstwom.
      Nie widze nic zlego w postanowieniu, by na Lotwie jezykiem nauczania w szkolach
      byl lotewski a jego znajomosc byla takze warunkiem uzyskania obywatelstwa.
    • Gość: Expert Sudański ekspert komentuje miłosne problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 23:34
      wielorybów w pekińskim ZOO, które niestety zakochały się w nowojorskich
      kaszalotach, co pociąga za soba spory dyplomatyczne, będące wynikiem gdakania
      chińskiego drobiu w mandżuko.
    • Gość: Rybinka Re: Co to kur.a za ekspert? IP: *.acn.waw.pl 09.09.04, 03:35
      Wygląda to jakby pan Kowalski napisał kilka słów a redakcja opatrzyła tytułem: "Oto mówi EKSPERT"

Gdzie imie? Gdzie nazwisko? Od czego jest ekspertem? Jest naukowcem? Politykiem?

Byle gówniarz może coś takiego napisać i dodać tytuł: Mówi Ekspert.

Moim zdaniem to kłamstwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka