terra0 08.09.04, 17:58 >W Unii są jednak także inne kraje dostrzegające niebezpieczeństwo odradzania >się rosyjskiego imperializmu. Taka antyrosyjska grupa, przede wszystkim Polska, Lotwa... Wobec ktorej tylko jeden rodzaj dialogu: "Do budy"! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mihkel Re: Łotewski ekspert o skargach Rosji 08.09.04, 18:09 Igor! Kompletnie nie mogę Cię zrozumieć... Przecież własnie takie opinie jak twoja zmuszają bałtyckie rządy do procesu asymilacji Rosjan. Ty sam jesteś akceleratorem... Źle Ci w Estonii? To czemu nie wyjedziesz? Wiem, że to argument poniżej pasa, ale sam się prosisz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
terra0 Re: Łotewski ekspert o skargach Rosji 08.09.04, 18:32 1. Mihkel, wiesz, ze nie "takie opinie" zmuszaja rzady do asymilacji Rosjan. 2. Niektore rzady nie daza do jakiejkolwiek nawet asymilacji, a do czegos innego. 3. Wypowiadam opinie po zapoznaniu sie na est delphi komentarzy na temat Beslana. W jakies chwili poczulem, ze forum GW bardzo prorosyjski w porownaniu z Delphi. 4.Źle Ci Dobrze. Dlaczego mam gdzies wyjechac? Dlatego, ze jakies "rzady" nie chca mnie widziec? Odpowiedz Link Zgłoś
mihkel Re: Łotewski ekspert o skargach Rosji 08.09.04, 19:42 Dobrze. Dlaczego mam gdzies wyjechac? Dlatego, ze jakies "rzady" nie chca mnie > widziec? No ale jak Ci dobrze, to czemu ci źle??? Odpowiedz Link Zgłoś
terra0 eesti 08.09.04, 20:05 Po-prostu mam takie przekonanie, ze to co tak naprawde probuja osignac wladze prowadzi w niedobrym kierunku. Skutek - bedzie totalna nienawisc rosjan do estonczykow i odwrotnie. Gdzie i kiedy wybuchnie mozna tylko domyslac sie. Sa ludzie, ktorzy stwarzaja powody, zeby zaczac lubic jezyk estonski, ale wladzy chyba daza do tego, zeby tych ludzi bylo jak najmniej. I co smutne, wiekszosc estonczykow takie akcje wladz popieraja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek-Zyd ne telus rzad cie nie widzi a ty ten rzad widzisz? IP: *.fastres.net 08.09.04, 22:18 Odpowiedz Link Zgłoś
transsybir 11111111111111111111111111111111111111111111111111 08.09.04, 22:21 █████████"Czekam_na_Iwana _Groźnego"_____wywiad_z_Rasputinem_Putina█████████ ████████████████████Rasputin_Putina████████████████████ transsybir Odpowiedz Link Zgłoś
mihkel Re: eesti 08.09.04, 23:45 A to już chyba kwestia stereotypów. I pewnie rzeczywiście Estończycy chcą rozdawać karty, ale z drugiej strony poznanie języka nie jest tu kwestią wolitywną, tylko obowiązkiem. Widzisz: podejście nie powinno być takie: estoński jest brzydki, więc nie będę się go uczyć. Tylko takie: muszę się nauczyć estońskiego, żeby dostać obywatelstwo. Rosjanie nie są dziećmi - nie jest konieczne przeprowadzanie kampanii 'pokochajmy estoński'. To sowiecki sposób radzenia sobie z ciemną masą. Na tym polega demokracja. Albo się uczysz, albo nie. Albo chcesz mieć w życiu lepiej, albo nie. wszystko zalezy od Ciebie, nie od rządu. Jesteś dojrzałym człowiekiem. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
terra0 Re: eesti 09.09.04, 09:20 Witaj, >Tylko takie: muszę się nauczyć estońskiego, żeby dostać obywatelstwo. Wiesz, nie jestem przekonany, ze to najlepsze podejscie. Oczywiscie, tak sie dzieje - ucza sie estonskiego, zeby dostac obywatelstwo, zeby nie wyleciec z pracy itd. Takie "negatywne" podejscie, moim zdaniem, doprowadzi do tego, ze rosjanie beda rozmawiac (kiedy potrzeba) w j. estonskim, a w duszy bedzie rosla nienawisc i do jezyka i do odpowiedniej narodowosci. Otrzymaja obywatelstwo - i beda glosowac za tych kto potrafi "ukarac estonczykow". Na pewno jest i drugie podejscie o ktorym pisalem. PS. Jezeli masz czas zobacz na ten cytat: rus.delfi.ee/projects/quotes/article.php?id=8569272 i na te komentarzy: www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=8569997&com=1 Odpowiedz Link Zgłoś
jbb3 Re: Łotewski ekspert o skargach Rosji 09.09.04, 08:47 Igor, Moze napiszesz o swoich spostrzezeniach odnosnie Rosjan i Rosji jak bywasz na innych forumach na forum izvestia.ru.Wcale nie namawiam Ciebie do obrony forum G.W. i Polakow. Piszac do swoich rodakow Rosjan zrobisz to bez emocji i rewanzu po polskich wypowiedziach a piszesz celnie ( jesli Cie nie poniosa nerwy ). Ciekawy jestem Twojej opinii wlasnie tam jak i reakcji wspolpiszacych. Ja czytam dosyc regularnie forum izvestia.ru, forums.aport.ru i ukrainskie pravda.com.ua. Pozdrawiam, JBB. PS. Chcialbym Ciebie rowniez przeprosic za zbyt ostra wypowiedz kilka dni temu. JBB. Odpowiedz Link Zgłoś
terra0 Re: Łotewski ekspert o skargach Rosji 09.09.04, 09:25 Wiesz, czasami zanosi mnie na te Forumy - calkiem zgadzam sie z Toba, dla tego wole nie dyskutowac w tych forumach. O wiele rozumniejszy forum na 1tv.ru (dzieki moderatorom i mozliwosci zablokowania swirow). Zreszta co do forum GW tez nie odpisuje wszystkim (po co?). A kilka postow w ciagu tego tygodnia - to rzeczywiscie przede wszystkim zaznaczylem stosunek do wiekszosci autorow. W ich jezyku... Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_leje Kacapy do budy! 08.09.04, 19:16 Rosja znowu by chciala narzucac swoja wole innym panstwom. Nie widze nic zlego w postanowieniu, by na Lotwie jezykiem nauczania w szkolach byl lotewski a jego znajomosc byla takze warunkiem uzyskania obywatelstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Expert Sudański ekspert komentuje miłosne problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 23:34 wielorybów w pekińskim ZOO, które niestety zakochały się w nowojorskich kaszalotach, co pociąga za soba spory dyplomatyczne, będące wynikiem gdakania chińskiego drobiu w mandżuko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybinka Re: Co to kur.a za ekspert? IP: *.acn.waw.pl 09.09.04, 03:35 Wygląda to jakby pan Kowalski napisał kilka słów a redakcja opatrzyła tytułem: "Oto mówi EKSPERT" Gdzie imie? Gdzie nazwisko? Od czego jest ekspertem? Jest naukowcem? Politykiem? Byle gówniarz może coś takiego napisać i dodać tytuł: Mówi Ekspert. Moim zdaniem to kłamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś