Dodaj do ulubionych

Boso ale w ostrogach

01.04.15, 08:57
Minister finansow Rosji ocenia, ze koszty Anschlussu Krymu i agresji Ukrainy wyniosa w ciagu kilku lat do 200 mld US$ siegajac polowy rezerw finansowych panstwa...

Czy prezio wyslucha ostrzezen? Czy lud bedzie wolal pozostac boso ale w ostrogach imperialnego honoru?

PF
Obserwuj wątek
    • vladexpat Re: Boso ale w ostrogach 01.04.15, 09:32
      polski_francuz napisał:

> Minister finansow Rosji oce
      > nia, ze koszty Anschlussu Krymu i agresji Ukrainy wyniosa w ciagu kilku lat do
      > 200 mld US$ siegajac polowy rezerw finansowych panstwa...
      > PF
      Ale nadal jest to tylko połowa. Zatem waro się zastanowić na co druga połowa zostanie zużyta. Nawet po odlliczeniu kosztów mistrzostw w piłkę kopaną to i tak sporo kasy.
      • tinley Re: Boso ale w ostrogach 01.04.15, 09:39
        Połowa czego? Tego co jest obecnie? 350mld$ - w tym już rozdysponowane fundusze celowe. 60mld to jest złoto którego Rosja teraz nie chce sprzedawać. Do tego rezerwy obowiązkowe. Nie bedzie czego wydawac tak naprawdę jeśli sytuacja się nei zmieni. Lekka zwyżka rezerw w zeszłym tygodniu to efekt osłabienia walut do dolara i rajdu złota. W tym tygodniu może być już inaczej chyba że potrzeby pożyczkowe budżetu i firm rzeczywiście spałdy.
        • patz.in.palatz Re: w tym już rozdysponowane fundusze 02.04.15, 18:02

Poza tym - rezerwy to raczej jest coś, co się trzyma, a nie zużywa (nawet połowę - a co dopiero calość)
          • nie-tak Re: w tym już rozdysponowane fundusze 02.04.15, 20:33
            tinley, patz.in.palatz i inni ciemni durnie z FS odpowiedzcie nam wszystkim normalnie myslacym jak i oczytanym po co te reserwy dolara albo euro? Po to by zostac siedziec na bankrutujacych walutach? Nie te czas, kiedy caly zachod wraz z USA sa juz bankrutami, a ich centralne banki jak FED'y i EZB wraz z durnowatymi politykami dobijaja zachodnie panstwa?
            Oj przyjdzie czas o czym pisza juz niektore amerykanskie media, ze bedziecie zwracac sie grzecznie i potulnie w strone wschodu a szczegolnie Rosji, wtedy chce widziec was na forum z waszymi obecnymi szyderczymi, parszywymi klamstwami jakie tu wypisujecie.
            Na durnych do szpiku kosci ludzi lekarstwa nie ma, oni musza na wlasnej skorze poczuc ich wlasne parszywe klamstwa, wtedy przejrza na oczy.

• eva15 Nieudolny manipulator 01.04.15, 09:37
      Zacząłeś brać się za manipuluację rzeczywistości i ustanowiłeś Kudryna ministrem finansów.
      • polski_francuz Re: Nieudolny manipulator 01.04.15, 10:48
        finansow panstwa.

Obawiam sie, ze ta krytyka rosyjskiego prezia jest sluszna. Wywala tyle gotowki na:
        a) potiomkinowskie projekty: olimpiade zimowa, mistrzostwa swiata w futbolu;
        b) imperialne mrzonki: Anschluss Krymu, agresja Ukrainy.

A przychody z ropy zmalaly o polowe. Nic dziwnego, ze ci co sie na finansach panstw znaja zaczynaja pukac w glowe.

PF
        • johnny-kalesony Re: Nieudolny manipulator 01.04.15, 11:05
          Co więcej - z nadzieją w stronę Rosji, a raczej - w stronę kremlowskiego portfelika spogląda grecki fircyk, którego właśnie Grecy sobie wybrali. A wybrali, ponieważ powiedział im, że mają święte prawo być leniwymi kanciarzami, a pozostali - na rozwój tego leniwego kanciarstwa mają obowiązek płacić.

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
        • frompiter Twojej gotowki? 01.04.15, 11:23
          polski_francuz napisał:
          > Obawiam sie, ze ta krytyka rosyjskiego prezia jest sluszna. Wywala tyle gotowki na:
          > a) potiomkinowskie projekty: olimpiade zimowa, mistrzostwa swiata w futbolu;
          > b) imperialne mrzonki: Anschluss Krymu, agresja Ukrainy.

Bo jesli nie twojej, to co cie to obchodzi?
          Lubisz liczyc cudza kase?
          Lepiej policz swoja.
          • 99venus Re: Twojej gotowki? 01.04.15, 11:30
            moja gotówka też.moskiewscy złodzieje do dzisiaj nie rozliczyli się z Polską.od 1921 roku wiszą z zapłatą 30 milionów rubli w złocie.o takich drobiazgach jak zapłata za warszawskie nieruchomości już nie wspomnę.Rosja ma grabieże,kradzieże,gwałty i mordy w swojej tradycji.
            • frompiter Komuchy wam to obecali? 01.04.15, 11:55
              99venus napisał:
              > moja gotówka też.moskiewscy złodzieje do dzisiaj nie rozliczyli się z Polską.od
              > 1921 roku wiszą z zapłatą 30 milionów rubli w złocie.

No to trzeba bylo rzadac kiedy oni byli przy wladze.

>o takich drobiazgach jak zapłata za warszawskie nieruchomości już nie wspomnę.Rosja ma grabieże,kradzieże,gwałty i mordy w swojej tradycji.

Bla-bla-bla, slina cie leci, ofiaro gwaltu.
              Za Dzierzynskiego jeszcze sie nie rozliczyli z nami, a z Ukraincami za autora golodomoru Kosiora.
              • gloubiboulgomm Re: Komuchy wam to obecali? 02.04.15, 09:05
                fils de pute ......
                • kacza_aberracja Debilny argument niby poligloty? 02.04.15, 17:17
                  gloubiboulgomm napisał:
                  > fils de pute ......
                  .
              • gloubiboulgomm Re: Komuchy wam to obecali? 02.04.15, 09:06
                fils de pute????
          • polski_francuz Re: Twojej gotowki? 01.04.15, 11:39
            Tzn czy Francja kupuje rope rosyjska? Pewnie troche tak, a zatem pewnie i mojej mojej gotowki.

Ale to nie chodzi o moja gotowke, ale o analogie z przeszlosci. Niemcy doprowadzeni do ostatecznosci inflacja wybrali Hitlera, ktory zapalil swiat. Polska byla pierwsza ofiara hitlorowskiej agresji.

Wniosek: lepiej z finansami panstwa uwazac. A w KGB tego nie uczyli jak widac.

PF
            • frompiter Jakie to typowe:-) 01.04.15, 11:50
              polski_francuz napisał:
              > Tzn czy Francja kupuje rope rosyjska? Pewnie troche tak, a zatem pewnie i mojej gotowki.

Ahahaha:-)
              A gotowka, ktora zaplacilesz w sklepie za jedzenie tez wciaz twoja?:-)

Oddajcie kase za Mistrale, zlodzieje:-)

> Ale to nie chodzi o moja gotowke, ale o analogie z przeszlosci. Niemcy doprowadzeni do ostatecznosci inflacja wybrali Hitlera, ktory zapalil swiat. Polska byla pierwsza ofiara hitlorowskiej agresji.

Mam inna analogie, w 1610 z braku gotowki Polska poszla rabowac Rosje:-)
              • vladexpat Re: Jakie to typowe:-) 01.04.15, 13:13
                frompiter napisał(a):
                > Mam inna analogie, w 1610 z braku gotowki Polska poszla rabowac Rosje:-)

I nie najlepiej na tym wyszła w ostatecznym rozrachunku. Sądzisz, że Rosję po napaści na Ukrainę czeka ten sam los, co wtedy Polskę?
        • eva15 Re: Nieudolny manipulator 01.04.15, 11:52
          Facet jest BYŁYM ministrem finansów, zapewne moco sfrustrowanym, bo Putin nie docenił jego neoliberalnych zapędów w stylu lat 90.i podziękował mu za współpracę.

Kudrin ma teraz wszelkie powody po temu, by uważać, że bez jego know-how Rosja musi upaść:-)))).
      • 99venus Re: Nieudolny manipulator 01.04.15, 11:27
        nieudolna obrończyni Władymira Adolfowicza Putina.
    • lubat Re: Boso ale w ostrogach 01.04.15, 13:48
      Koszty aneksji Krymu?! Tu jest jakaś sprzeczność, którą warto by wyjaśnić. Banderowcy bowiem twierdzą, że Rosjanie ukradli im Krym, który dawał im dochody - i tu podają różne sumy: od kilku do kilkunastu mld $. Więc Rosjanie raczej nie dokładają, a przynajmniej nie powinni dokładać.
      Ja co prawda mam pewne wyjaśnienie tej sprzeczności, ale nie śmiem imputować czegoś tak wrednego Ukraińcom. Otóż, jeśli Ukraina rzeczywiście miała tak duże dochody z Krymu, to mogło to być tylko kosztem eksploatacji tambylców i ich bardzo niskiego poziomu życia. Po przyłączeniu do Rosji trzeba stopniowo przywracać poziom życia do przeciętnego poziomu rosyjskiego, a to rzeczywiście wymaga dużych nakładów.
      • antyk-acap Re: Boso ale w ostrogach 01.04.15, 14:12
        Więc czytaj ze zrozumieniem kacapie: "Straty, wliczając w to ucieczkę kapitału, sięgną 150 do 200 mld dol. (...). To blisko połowa rezerw finansowych kraju" - powiedział Kudrin.
        To są te koszty aneksji. Co do zysków - gdy Krym był częścią Ukrainy sytuacja gospodarcza na Krymie była inna - choćby dlatego że byli turyści. dziś ich nie ma i nie ma zysków.
        • frompiter Wam sie... 01.04.15, 15:00
          antyk-acap napisał:
          > Więc czytaj ze zrozumieniem kacapie: "Straty, wliczając w to ucieczkę kapitału,
          > sięgną 150 do 200 mld dol. (...). To blisko połowa rezerw finansowych kraju" -
          > powiedział Kudrin.

...poyebalo z Kudrinem razem.

Co tak zwana "ucieczka kapitala" ma wspolnego z rezerwami kraju?
          Ta "ucieczka" to ruch kapitalu prywatnego, przewaznie w celu lepszego opodatkowania.
          Dzis uciek do offshoru jako dywidendy, jutro wrocil jako inwestycji.
          Co roku "ucieka" 50-100 mlrd.$ i co?
          • antyk-acap Re: Wam sie... 01.04.15, 15:02
            Tyle że ta ucieczka kapitału to też ci którzy kupowali rosyjskie obligacje. Za które finansowano rosyjskie emerytury. Teraz nie ma chętnych na obligacje więc nie będzie emeryturek.
            • eva15 Re: Wam sie... 01.04.15, 19:40
              Durniu nieszczęśliwy, państwo rosyjskie jest prakytcznie niezadłużone. Twoj bełkot, że z długów (emisji obligacji) finansuje rencistów nadaje sią do psychiatry.
            • frompiter Jestes zbyt tepy,... 01.04.15, 22:47
              antyk-acap napisał:
              > Tyle że ta ucieczka kapitału to też ci którzy kupowali rosyjskie obligacje. Za
              > które finansowano rosyjskie emerytury. Teraz nie ma chętnych na obligacje więc
              > nie będzie emeryturek.

...zeby zrozumiec, ze nikt nie handluje obligacjami rosyjsckimi na bazarze w Ust'-Pizdiujsku-za- Uralem za gotowke, ktora pozdniej wywoza w odbycie za granice, jak to robili doswiadczony weterany rosyjskich bazarow z Fo Swiat.

Oni sie handluja na gieldach swiatowych , tranzakcji ida za granica, to ze obligacja zmenila wlascicela z n/p Niemca na Chinczyka, czy z Japonczyka na Brazylijczyka, TO NIE MA ZADNEGU WPLYWU na gospodarke Rosji.

Kapito, tepaku?
    • ola.z.opola I w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... 01.04.15, 15:51
      polski_francuz napisał:
      Re: Boso ale w ostrogach
      > Minister finansow Rosji oce
      > nia, ze koszty Anschlussu Krymu i agresji Ukrainy wyniosa w ciagu kilku lat do
      > 200 mld US$ siegajac polowy rezerw finansowych panstwa...

> Czy prezio wyslucha ostrzezen? Czy lud bedzie wolal pozostac boso ale w ostroga
      > ch imperialnego honoru?
      > PF

Jak tam prezydent Holland? Podaj nam, prosze, procent jego poparcia spolecznego. Jak myslisz Francja ma szanse uniknac bankructwa, czy nie ma mowy by jej to nie spotkalo? Sarkozy, twoim zdaniem nie pojdzie do wiezienia, czy raczej pojdzie? Jak jestes przygotowany na twoja czesc francuskiego dlugu, ktory wynosi 30 tysiecy euro na obywatela - bedziesz go placil we Francji, czy wolisz 30 tysiecy zloty w Polsce? Odlozyles tyle we Francji, czy zostawisz to twoim dzieciom do splacenia? Moze nawet nie beda musialy, poniewaz wczesniej Francja oglosi bankructwo? Czy to prawda, ze kazdy Francuz jest wlascicielem mieszkania, a co drugi ma wlasny jeden dom? Czy to prawda, ze we Francji srednia pensja wynosi 3000 euro? Czy to prawda, ze najnizsza pensja we Francji to 2000 euro? Jezeli gdzies podalam nieprawde, bylbys uprzejmy poprawic blad? Z gory ci dziekuje...
      • polski_francuz Kukurydza z jablkami 01.04.15, 16:13
        Alez pytan...odpowiem na kilka moze bo czasu mam malo.

A wiec prezydent Hollande. Dodaje "e" na koncu bo jest tu taki kaszubski purysta jezykowy, ktore za male pomylki wytacza wielkie oskarzenia (od tego ze jest sie Zydem do tego ze sie nalezalo do TPPR). Sondaze pokazaly pod koniec lutego, ze nasz prezio ma okolo 25 % poparcia spolecznego. Ja jestem w wiekszosci.

Jesli chodzi o dlugi to dluzsza dyskusja. Zgaduje, ze zajrzales na mape zadluzenie do Spiegla tego ranka, he? Dobry wybor zrodel. A wiec (i z pamieci) Francja ma okolo 90 % zadluzenia, Niemcy - 74 % a Polska z 49 %. Na pewno wiesz, ze to relatywne do PIB i, ze jak mala PIB to i maly procent. I tak Rosji sie udaje miec chyba 15 % czy cos.

Duzo jest pytan osobistych. Nie znamy sie na tyle a i forum jest publiczne. I takich pytan sie nie zadaja. Bo czy ja siem pytam czys ty Zofia Jelonek- (cos tam?). Nawiasem mowiac znalem profesora Jelonka, ktory wykladal nam miernictwo na elektronice. Jestes moze z rodziny?

Srednie zarobki we Francji sa chyba okolo 2 000,- € w rzeczy samej. Procentu Francuzow posiadajacych wlasne mieszkania niestety nie znam. Moze poszukasz to na internecie to znajdziesz odpowiedz na pytanie.

I w kancu, trudno dyskutowac z taka lawina pytan. Czy masz naprawde dobra wole do dyskusji czy tylko piszesz tak aby pisac?

PF
        • ola.z.opola W Rosji zle, tylko u nas dobrze? 01.04.15, 18:39
          polski_francuz napisał:
          Re: Kukurydza z jablkami
          > Alez pytan...odpowiem na kilka moze bo czasu mam malo.
          >
          > A wiec prezydent Hollande. Dodaje "e" na koncu bo jest tu taki kaszubski puryst
          > a jezykowy, ktore za male pomylki wytacza wielkie oskarzenia (od tego ze jest s
          > ie Zydem do tego ze sie nalezalo do TPPR). Sondaze pokazaly pod koniec lutego,
          > ze nasz prezio ma okolo 25 % poparcia spolecznego. Ja jestem w wiekszosci.
          >
          > Jesli chodzi o dlugi to dluzsza dyskusja. Zgaduje, ze zajrzales na mape zadluze
          > nie do Spiegla tego ranka, he? Dobry wybor zrodel. A wiec (i z pamieci) Francja
          > ma okolo 90 % zadluzenia, Niemcy - 74 % a Polska z 49 %. Na pewno wiesz, ze to
          > relatywne do PIB i, ze jak mala PIB to i maly procent. I tak Rosji sie udaje m
          > iec chyba 15 % czy cos.
          >
          > Duzo jest pytan osobistych. Nie znamy sie na tyle a i forum jest publiczne. I t
          > akich pytan sie nie zadaja. Bo czy ja siem pytam czys ty Zofia Jelonek- (cos ta
          > m?). Nawiasem mowiac znalem profesora Jelonka, ktory wykladal nam miernictwo na
          > elektronice. Jestes moze z rodziny?
          >
          > Srednie zarobki we Francji sa chyba okolo 2 000,- € w rzeczy samej. Proce
          > ntu Francuzow posiadajacych wlasne mieszkania niestety nie znam. Moze poszukasz
          > to na internecie to znajdziesz odpowiedz na pytanie.
          >
          > I w kancu, trudno dyskutowac z taka lawina pytan. Czy masz naprawde dobra wole
          > do dyskusji czy tylko piszesz tak aby pisac?
          > PF

Skad przyszlo ci do glowy ze moge miec cos wspolnego z Zofia Jelonek? Zatem zapewniam cie, ze z rodzina Jelonek nic mnie nie laczy. Zgodzisz sie ze mna, ze trzeba byc niezle stuknietym, by w anonimowym internecie, jakiejs anonimowej forumowiczce przypisywac jedno z nazwisk 37 milionow Polakow tylko na zasadzie widzimisie? Wiec poniewaz nie chcialbys bym miala cie à priori za glupca, ktorym byc moze nie jestes - skonczmy to nonsensowne bawienie sie w Columbo i nie przypisujmy innym nazwisk kiedy nie mamy o nich (anonimowych osobach) zielonego pojecia.
          Wracajac do naszej rozmowy, to zastanawia mnie, ze tak niewiele wiesz o ludziach, ich zyciu i panstwie w ktorym mieszkasz, a interesujesz sie wszystkimi i wszystkim co sie dzieje w Rosji.
          Oczywiscie nawet Rosja, jej mieszkancy i politycy sprawiaja, ze tego nie ogarniasz - ale masz usprawiedliwienie, ze nie jestes jej obywatelem i w niej nie mieszkasz.
          Nie jest ci wstyd, ze tak niewiele wiesz o Francji, w ktorej mieszkasz?
          Zadalam ci duzo pytan (jak piszesz), a udzieliles mi odpowiedzi na trzy. Oczywiscie pytania byly, by zmienic temat Rosji, ktory tak zajmuje twoj umysl, na temat ktory powinienes znac.
          Pytajac o Sarkozy'ego czy Hollande'a, chcialam ci uswiadomic mizerie i jednego, i drugiego.
          I jeden i drugi jest przegrany - Sarkozy wczesniej, Hollande dzisiaj i jutro.
          Pytajac o dlug Francji - podobnie w zestawieniu z Rosja. Zdecydowanie czarniej widze przyszlosc Francji, niz przyszlosc Rosji - oczywiscie nikogo tu nie obwiniam (ciebie rowniez).
          Francja nie byla zniszczona przez II WS, jednak mniej niz polowa Francuzow sa wlascicielami (mieszkania, czy domu). Ile sie placi za wynajem m² mieszkania w regionie paryskim nie musze ci pisac... i jesli do tego doliczymy podatek od zamieszkania, plus charges - niewiele zostaje z pensji na inne miesieczne wydatki zwiazane i z mieszkaniem (prad, woda, telefon, internet, gaz), i zyciem (jedzenie, ubior, transport, ewentualne przyjemnosci). Zatem jesli ma sie we Francji bogata rodzine, po ktorej dziedziczy sie dobra materialne, czy pieniadze... zycie wydaje sie piekniejszym. Jesli sie nie ma, trudno myslec o kupnie mieszkania poniewaz nie stac nas na to. A co z watpliwa emerytura w wynajmowanym mieszkaniu - wole nie myslec.
          Moze niewiele, ale zawyzyles srednie francuskie zarobki, ktore oscyluja okolo 1800 €.
          Wracajac do watka, chcialabym zwrocic twoja uwage na watpliwe pocieszanie sie, ze u innych pewnie gorzej, kiedy u nas wcale wesolo nie jest.
          Poruszanie sie w swiecie bogactwa innych, nie czyni z nas bogatych... znajomosc z Michel Onfray, nie czyni z nas filozofa...

• nie-tak Re: W Rosji zle, tylko u nas dobrze? 01.04.15, 18:56
            Przyszlosc kobiet emerytek w Francji po stracie meza mieszkajacej w mieszkaniu czynszowym czy nawet wlasnosciowym to ubostwo a pefcia chce sie wypowiadac i oceniac innych.
          • polski_francuz Od Francji do Rosji 01.04.15, 19:53
            Rosje trudno z Francja porownac. By zaczac, francuska panstwowosc ma okolo 1600 lat a rosyjska z 10 wiekow mniej.

Ale co, o wiele wazniejsze, Francja jest demokratyczna od polowy XIX wieku. A Rosja ma duze trudnosci by stac sie demokracja.

Last but not least, Francja nie jest grozna dla swoich sasiadow a Rosja zmienia na sile granice i to obecnie. Stad skoncentrowanie na Rosji i na tym co sie obecnie tam dzieje.

Pytasz o Hollande'a i o Sarkozy'ego. Jesli mam sie bawic w przewidywania to ani jeden ani drugi nie powtorza swoich kadencji. Przynajmniej, do tego moja cegielke przyloze podczas wyborow kandydata UMP na prezydenta i podczas wyborow prezydenckich w 2017 roku.

Wchodzisz, a wlasciwie wskakujesz ruchem konika szachowego, teraz na grunt cen wynajecia mieszkan we Francji. W Paryzu sa one bardzo wysokie: za male studio pewnie trzeba zaplacic ponad 1 000,-€/miesiac. Ale juz w zasiegu RER B, gdzies w Essonne zaplacisz jedynie 600-700 €. Dlaczego ludzie nie kupuja? Ano wszystko zalezy gdzie. W regionie paryskim (z 20-40 km od Paryzewa) trzeba zaplacic z 500 tys € za dom o 100 m2 ale juz pod Lille (niedaleko od stacji metra bedziesz miala dom za 250 tys.€). To ostatnie juz sie da sfinansowac w zyciu zawodowym z zarobkami srednimi. Ciekaw jestem jaka jest sytuacja z cenami domow i cenami wynajmu mieszkan w Szczecinie?

W koncu, bardzo chetnie porozmawiam o kraju w ktorym zyje, ale watek jest o Rosji. I w tym wzgledzie, wlasnie zerknelem (wieczorny przeglad prasy) na Der Spiegel ktory pisze, ze bank swiatowy przewiduje recesje w Rosji i jej gospodarka ma sie zmniejszyc o 3,8 %.

I tu wracam do niepokoju, ktory dotyczy malo demokratycznego kraju, ktory bedzie przezywal wielki kryzys gospodarczy. I mam malo zaufania do kompetencji ekonomicznych obecnego rosyjskiego prezia i obawiam sie turbulencji, ktore moge z tego wyniknac dla mego kraju rodzinnego.

PF

• nie-tak Re: Od Francji do Rosji 01.04.15, 20:15
              pefcia klitus bajdus, Francja jest starym przemyslowym panstwem o duzej tradycji natomiast Rosja jest mlodym panstwem ktora musiala podnoscic sie z kolan jak ja przyrzadzil Gorbaczow i Jelcyn na zyczenie Zachodu. Rosja targa do przodu z rozwojem jak i innowacja, Francja to zastoj a raczej milowe kroki do tylu, wprawdzie jest to juz bankrut jak prawie wszystkie panstwa zachodu. Zycie na kredyt zachodu jak i dyktando braci zza oceanu nie poplacilo. Powiedzmy szczera prawde jak sprawa w obecnym czasie wyglada, ze przyszlosc, rozwoj przenosi sie z zachodu na wschod.
              • antyk-acap Re: Od Francji do Rosji 01.04.15, 20:26
                Pieprzysz jak potrzaskana! Rosja to jedno wielkie gó.... Gó... robicie i gó... jecie. Nawet jabłek nie potraficie wyhodować a pchacie się na supermocarstwo które ma prawo rządzić innymi narodami. A prawda jest taka że należy zajebać ruskich do ostatniego jebanego ruskiego bękarta. Jesteście rakiem wśród narodów. Bezużytecznymi nierobami którzy uważają że im się należy!
                • nie-tak Re: Od Francji do Rosji 01.04.15, 20:49
                  antyk-acap durnym sie urodzil nieczego w zyciu sie nie nauczyl na starosc stal sie jeszcze gorszym durniem gdyz lepytyna nie pracuje tak jak powinna!! Duren rozumie tylko jeden jezyk.
                • ola.z.opola Co ty jaskiniowcu na forum robisz? 01.04.15, 22:16
                  antyk-acap napisał:
                  > Pieprzysz jak potrzaskana! Rosja to jedno wielkie gó.... Gó... robicie i gó...
                  > jecie. Nawet jabłek nie potraficie wyhodować a pchacie się na supermocarstwo kt
                  > óre ma prawo rządzić innymi narodami. A prawda jest taka że należy zajebać rusk
                  > ich do ostatniego jebanego ruskiego bękarta. Jesteście rakiem wśród narodów. Be
                  > zużytecznymi nierobami którzy uważają że im się należy!

Twoja wulgarnosc, twoj prymitywizm, twoje prostactwo i twoje chamstwo, moga swiadczyc ze wyszedles z jaskini i jako troglodyta sie tu wyprozniles.
                  Do budy! prymitywie i debilu!
            • ola.z.opola Wypada zakonczyc... 01.04.15, 21:42
              By uporzadkowac troche nasza krotka wymiane mysli, chcialam ci uswiadomic (jednak widze bezskutecznie), ze mieszkasz w kraju, o ktorym masz blade pojecie, a popisujesz sie ekspertyzami na temat Rosji, o ktorej masz jeszcze mniejsze pojecie... i stad pewnie twoje urojenia o kompetencjach ekonomicznych rosyjskich wladz, a nastepnie nonsensowne dywagacje na temat ich konsekwencji na turbulencje we Francji, ktore moga doprowadzic do jej bankructwa... Przeciez to sa brednie uposledzonego czlowieka, ktorego nie chcialabym w tobie widziec.
              Nigdy wczesniej nie poruszalam historii ani Francji, ani Rosji (bo jakie to ma znaczenie dla chwili obecnej?), wiec oszczedz sobie czasu i energii na ten temat.
              W pytaniu o Hollande’a, czy Sarkozy”ego mialam zamiar ci uswiadomic, ze Sarkozy moze nie miec szczescia w kazdej toczacej sie przeciwko niemu sprawie sadowej... i ktoregos dnia moze znalezc sie w wiezieniu, natomiast Hollande oby dotrwal jako prezydent do konca swojej pierwszej i ostatniej kadencji... co bedzie jego jedynym sukcesem. I byly prezydent Sarkozy i aktualny prezydent Hollande cieszacy sie 25% poparciem spolecznym, to dwoch ciolkow (mimo podobnego wzrostu), nie mogacych sie w zadnej kategorii porownywac z Putinem.
              Piszesz – „Wchodzisz, a wlasciwie wskakujesz ruchem konika szachowego, teraz na grunt cen wynajecia mieszkan we Francji” – nie, nieprawda. Moze masz problem ze zrozumieniem?
              Wczesniej zapytalam czy kazdy Francuz jest wlascicielem mieszkania , lub domu – oczywiscie znalam wczesniej statystyki. Jezeli napisalam o wynajmowaniu mieszkania przez lokatora, chcialam ci uswiadomic w konsekwencji, trudnosc w zakupie mieszkania przez braki finansowe wynikajace z tego. Ludzie nie kupuja mieszkania gdzie sa najtansze, poniewaz tam gdzie one sa tanie, tam nie ma pracy – a zatem zarobkow. Wiec bez sensu.
              Ilosc osob poszukujacych prace we Fancji i w Polsce jest dwukrotnie wyzsza , niz w Rosji.
              Jesli pytalam o zadluzenie, chcialam ci uswiadomic wielkosc dlugu na glowe obywatela kraju zadluzonego, i zarowno Francja jak i Polska sa niesamowicie zadluzone. Dlug Rosji w zestawieniu z dlugiem Francji, czy Polski jest nieistniejacy.
              Wracajac do sensu twojego watka, jestem przekonana ze znacznie wiecej powinienes miec obaw o przyszlosc twoja i twojej rodziny mieszkajac we Francji, niz nabijac sobie niepotrzebnie i tak juz niezbyt mocnej twojej glowy odleglymi ci, i zreszta nieistniejacymi problemami Rosji.
              I jeszcze jedno – chyba masz juz duzo lat? Twoj umysl wcale nie jest kartezjanski, o czym swiadczy ciagle twoje rozproszenie. Nie jestes tez logiczny i analityczny. Ale to tylko moje wrazenie...
              • polski_francuz Lekka nadwaga 01.04.15, 22:29
                "W pytaniu o Hollande’a, czy Sarkozy”ego mialam zamiar ci uswiadomic, ze Sarkozy moze nie miec szczescia w kazdej toczacej sie przeciwko niemu sprawie sadowej..."

Niewiele ma to wspolnego z problemami gospodarczymi Rosji o czym jest watek.

"Wczesniej zapytalam czy kazdy Francuz jest wlascicielem mieszkania , lub domu; oczywiscie znalam wczesniej statystyki"

Ciekaw jestem czy znasz statystki pierwszych serwisow Agnieszki Radwanskiej? Wybacz pytanie, ale nie zdarzylo mi sie jeszcze rozmawiac z kims, kto nie potrafi sie zupelnie skoncentrowac na temacie watku. I lata ciagle od Sasa do lasa.

"Ludzie nie kupuja mieszkania gdzie sa najtansze, poniewaz tam gdzie one sa tanie, tam nie ma pracy – a zatem zarobkow. Wiec bez sensu."

Skoncentruj sie troche Zosiu, wybacz te poufalosc, Lille i region paryski sa centrami przemyslowymi Francji. Essonne ma cala "doline krzemowa" francuska a Lille jest centrum Dekatlonu na ten przyklad. I w okolicach Lille i Paryza mozna znalezc tansze mieszkania do wynajecia. I dojezdzac do roboty metrem lub RER. A zatem i pracowac i mieszkac.

"Jesli pytalam o zadluzenie, chcialam ci uswiadomic wielkosc dlugu na glowe obywatela kraju zadluzonego, i zarowno Francja jak i Polska sa niesamowicie zadluzone"

Nareszcie dotykamy tematu watku. Stopa zadluzenia Rosji jest okolo 14 % PIB (czy PNB po polskiemu) a PIB jest okolo 2 100 mld U$ (tyle ile Wloch zum Beispiel). Czyli zadluzenie jest 295 mld US$. PIB Francji jest 2 800 US$ a stopa zadluzenia jest okolo 93,5 % czyli 2 620 US$ zgrubsza. A Francja, jak i Niemcy czy Wloch powinni sie trzymac dlugow 60 % PIB przewidzianych przez umowy europejskie. I dlug Francji jest duzo za duzy, podobnie jak dlug Niemiec czy Wloch.

Tyle ze, i tu dotkniemy rosyjskiej ekonomii, droga Zosiu. Rosja zyje ze sprzedazy gazu i ropy. A ceny tych surowcow spadly. Dlaczego? Ano Amerykanie produkuja gaz i rope lupkowa (shale oil, pétrole de schiste) a Saudyjczycy chca zdusic w zarodku te produkcje. I dlatego tez (glownie) ceny spadly. I spadla i spadna jeszcze dochody Rosji, ktora nie ma innych branz przemyslowych produkujacych na eksport. I stad te smutne perspektywy na przyszle lata dla Rosji.

"I jeszcze jedno – chyba masz juz duzo lat?"

Znow pytanie prywatnej natury. Ale jestem w lepszej sytuacji, bo zerknalem sobie na twoja fotografie na guglu. I na jeden czy drugi wywiad na youtube. I pozwol, ze ci poradze, zebys sie troche odchudzila. Masz z 20 kg za duzo. I pewnie ta lekka nadwaga robi z ciebie tak zlosliwa istote.

Zupelnie niepotrzebnie, gdyz jam jest zazwyczaj pokojowy. Chyba, ze mnie ktos naprawde stara sie sprowokowac:)

PF
                • ola.z.opola Twoja ociezalosc mentalna i rozkojarzenie 02.04.15, 00:00
                  powoduje, ze mam wrazenie rozmawiac ze starcem dotknietym Alzheimerem.
                  Pomijajac to, ze bredzisz na temat Rosji, bredzisz na temat Francji... to jeszcze bredzisz na moj temat, dziadek?
                  Coraz bardziej sklaniam sie do tego by byc pewna, ze siedzisz gdzies w szpitalu dla staruszkow z Alzheimerem, w jakis Zabkach czy Butorowej, masz dostep do kompa i za porada lekrza udzielasz sie jako niby Francuz (to juz z wlasnej inicjatywy, by byc oryginalnym?) na roznych polskich forach internetowych, wmawiajac sobie ucieczke przed oczywista choroba - i stad wypisywane przez ciebie bzdury w zakladanych przez ciebie watkach, nie mogace byc poparte rzeczowa wiedza, czy koncentracja, poniewaz wiedzy nie masz a koncentracji miec nie mozesz. Tyle twojej przyjemnosci, co sie nagaworzysz o twoim niby zyciu rodzinnym, w otoczeniu rodziny (w rzeczywistosci rodzina, to inni pacjenci przybytku, a otoczenie to personnel szpitala), twoich niby wyczynach zawodowych (ktorych nigdy nie miales, a na pewno nie pamietasz) i tak ci starcze mija dni. W takim wypadku jest tez zupelnie oczywisty tu jedyny temat twoich watkow - Rosja! Znajdujesz mlodszych, zgodnych z toba i podobnie jak ty uposledzonych, niczego znac nie musisz, poniewaz zbyt wiele nie rozumiesz... a czas plynie i coraz blizej. A niezgadzajacych sie nie widzisz - a po co?
                  Rozmowa z toba, to jak: mowil dziad do obrazu, a obraz do niego ani razu...
                  W odroznieniu od ciebie, nie mam zamiaru uchodzic za kogos innego - wiec nie nazywaj mnie Zosia dodajac nawet "droga". Wiem, ze do ciebie nie dotrze, ale jeszcze raz powtarzam - NIE JESTEM ZADNA ZOFIA.
                  Nie mam nic przeciwko imieniu Zosia, ale jesli moglabym dla siebie wybrac, to prosze, by dziadek zwracal sie do mnie Ola, lub w ostatecznosci Klara. Te Zosie, to dziadek gdzies musial zapisac... przy dziadka pamieci?
                  • j-k belkot ignorantki ekonomicznej. 02.04.15, 00:11
                    i po raz kolejny pytam - czy w tym Opolu - to ktos jeszcze zostal ?

Tfu(j), jaka zawsze Dr. J.K.
                    ekonomista.

• ola.z.opola Gdzie ty forumowy przyglupie ekonomii 02.04.15, 00:27
                      j-k napisał:
                      Re: belkot ignorantki ekonomicznej.
                      > i po raz kolejny pytam - czy w tym Opolu - to ktos jeszcze zostal ?
                      > Tfu(j), jaka zawsze Dr. J.K.
                      > ekonomista.

sie doszukales? Uczulenie na ekonomie absolwenta szkoly gotowania na gazie? Kolejny nawiedzony forumowy wyimaginowany naukowiec? Probowales pomocy psychiatry?
                      Albo mitoman, albo idiota - innego wytlumaczenia nie ma.
                  • polski_francuz Teza, antyteza, histeria 02.04.15, 08:30
                    Droga zosiu.ze.szczecina twoja teza bylo pokazanie, ze polska mieszczyzna znow szabelke wyciaga i chce walczyc z przewazajacymi silami. W tym wypadku silami Rosjan pod wodza ich meskiego, choc troche malego, przywodcy. Twoja antyteza, bylo pokazanie ze sytuacja w Rosji jest, pod wieloma wzgledami (a glownie zadluzeniem panstwa) lepsza od sytuacji w Polsce (i przy okazji we Francji).

Problem jest z synteza. Bo zamiast wykazac ze Rosja ma sie lepiej niz Polska, niezrozumialas ostatnich zmian w swiatowej ekonomii i, idacymi za tymi zmianami spadkiem przychodow Rosji. Do tego masz problem kobiet nieco starszej generacji. Ktore wierza, ze ich plec jest zaleta w dyskusji bo polska mieszczyna musi sie zgodzic na to co mowi kobita. I to bez wzgledu na to co ta kobita mowi. I widzac, ze tak sie nie dzieje ogarnia cie lekka histeria, ktora sie pojawia w twoich wpisach: oskarzenia, krzyki i obelgi.

No wiec wyciagam ci pomocna dlon. Rosja ma duze opoznienie ekonomiczne w stosunku do Polski i jeszcze wieksze w stosunku do Francji i jest zbyt zalezna od cen surowcow. Jej przywodca zalozyl, ze te ceny zawsze wysokie zostana a one spadly. I trzeba z wieksza skromnoscia zaadaptowac polityke zagraniczna do tzw mocy ekonomicznych panstwa.

A co do kobiet? Widzisz, kobiety dzisiejsze sa rowne mezczyznom. Maja coraz wiecej i coraz wyzszych finkcji w administracji i w byznesie. Ale cena tego jest taka, ze sa traktowane jak mezczyzni. I obowiazuje je solidne przygotowanie i lojalnosc, jesli o dyskusje chodzi.

PF
                    • kacza_aberracja Naglowek tego postu powinien brzmiec 02.04.15, 17:53
                      polski_francuz napisał:
                      Re: Teza, antyteza, histeria
                      > Droga zosiu.ze.szczecina twoja teza bylo pokazanie, ze polska mieszczyzna znow
                      > szabelke wyciaga i chce walczyc z przewazajacymi silami. W tym wypadku silami R
                      > osjan pod wodza ich meskiego, choc troche malego, przywodcy. Twoja antyteza, by
                      > lo pokazanie ze sytuacja w Rosji jest, pod wieloma wzgledami (a glownie zadluze
                      > niem panstwa) lepsza od sytuacji w Polsce (i przy okazji we Francji).
                      > Problem jest z synteza. Bo zamiast wykazac ze Rosja ma sie lepiej niz Polska, n
                      > iezrozumialas ostatnich zmian w swiatowej ekonomii i, idacymi za tymi zmianami
                      > spadkiem przychodow Rosji. Do tego masz problem kobiet nieco starszej generacji
                      > . Ktore wierza, ze ich plec jest zaleta w dyskusji bo polska mieszczyna musi si
                      > e zgodzic na to co mowi kobita. I to bez wzgledu na to co ta kobita mowi. I wid
                      > zac, ze tak sie nie dzieje ogarnia cie lekka histeria, ktora sie pojawia w twoi
                      > ch wpisach: oskarzenia, krzyki i obelgi.
                      > PF

"Forumowy pétoman PF w oparach, a takze absurdu", albo "Idiota z nie swojej woli"!
        • eva15 Znalazł się matematyk, no nie, ale cyrk! 01.04.15, 19:47
          polski_francuz napisał:

> Jesli chodzi o dlugi to dluzsza dyskusja. Zgaduje, ze zajrzales na mape zadluze
          > nie do Spiegla tego ranka, he? Dobry wybor zrodel. A wiec (i z pamieci) Francja
          > ma okolo 90 % zadluzenia, Niemcy - 74 % a Polska z 49 %. Na pewno wiesz, ze to
          > relatywne do PIB i, ze jak mala PIB to i maly procent. I tak Rosji sie udaje m
          > iec chyba 15 % czy cos.

Chłopie, i ty podobno masz studia wyższe i to ścisłe?
          Im mniejszy PKB, tym mniejszy % zadłużenia w stosunku do PKB? Czyś ty zupełnie zwariował? Rosja ma ca 4 x większy PKB niż Polska, a zadłużenie ponad 3 x mniejsze w relacji do PKB.
          Grecja ma malutki PKB, a zadłużenie rzędu 130 % tegoż PKB.

Zaczynam wątpić, czy ty coś poza zawodówką (a i to marną) skończyłeś.

• nie-tak Re: Znalazł się matematyk, no nie, ale cyrk! 01.04.15, 20:21
            pefcia i studia Eva nie przesadzaj? Gdyby mial je, patrzyl by na swiat innymi kategoriami, a co my tu widzimy? Chwalna dupe o zacofanym swiecie chwalaca sie tenisami piknikami i kazdym dniem podrozy w inne zagraniczne miejsce, na sympozjach, konferencjach > ot jaka to "wazna osoba" w Francji?
            • 5magna Re: Znalazł się matematyk, no nie, ale cyrk! 01.04.15, 20:54
              To bedzie wielkie widowisko......

news.goldseek.com/GoldSeek/1427909051.php
              • nie-tak Re: Znalazł się matematyk, no nie, ale cyrk! 01.04.15, 21:56
                5magna ten los czeka nas wszystkich bez wzgledu na punkt siedzenia, czy siedzi sie: w Francji, czy w Polsce, czy w Österreich, czy w Grecji, czy w USA, .., wszyscy siedzimy w jednym worku zwiazanym globalizacja czyli chciwoscia chciwych politycznych jak i gospodarczych "elit" ktorym jest wiecznie za malo.
    • j-k To sie zgadza... 01.04.15, 22:50
      A Donbassu - drugie tyle.

czyli Rassije na to stac.

J.K.
      ekonomista
    • dicksmith zajecie Krymu bylo logiczne 02.04.15, 00:18
      Putin nie mogl tego nie zrobic, nie mogl zawiesc mieszkancow Krymu, ktorzy opowiedzieli sie za Rosja. To sprawa honoru byla. Koszt zjednoczenia w UE jest nieporownywalnie wyzszy od kosztu przylaczenia Krymu do Rosji, a pomimo to Europa ciagnie ten wozek.
      • frompiter W koncu glos rozsadku 02.04.15, 00:33
        dicksmith napisał:

> Putin nie mogl tego nie zrobic, nie mogl zawiesc mieszkancow Krymu, ktorzy opowiedzieli sie za Rosja. To sprawa honoru byla.
        >Koszt zjednoczenia w UE jest nieporownywalnie wyzszy od kosztu przylaczenia Krymu do Rosji, a pomimo to Europa ciagnie ten wozek.

Koszt zjednoczenia Niemiec byl jeszcze wyzszy, ale Niemcy tez nie narzekaja.
        • borrka Dobrowolne zjednoczenie, to nie bandycki napad. 02.04.15, 09:40
          Niemcy i Europa pozbyly sie kacapskie okupacji i wydostaly spod rujnujacych cywilizacyjnie wplywow Rosji.
          Nie przypadkiem A2, to Autostrada Wolnosci od Rosji.
          Porownywanie tego z napadem Putina na Krym i Donbas, nie ma sensu.
          • frompiter Bandycki napad bez zadnego strzalu:-) 02.04.15, 10:44
            borrka napisał:
            > Niemcy i Europa pozbyly sie kacapskie okupacji i wydostaly spod rujnujacych cyw
            > ilizacyjnie wplywow Rosji.
            > Nie przypadkiem A2, to Autostrada Wolnosci od Rosji.
            > Porownywanie tego z napadem Putina na Krym i Donbas, nie ma sensu.

Rozumiem, borrat, ze boli to co mieszkancy Krymu OLALI twoj Chochlostan, ale to nie zmeni faktow.

Donbas rowniez pozegna sie z Ruina.
            Potem Charkow.
            Potem Odessa.
            Nawiasem w Odesie wczoraj powiesili Patroszenko:-)
            www.youtube.com/watch?v=seLimhEra0I
            • jabbaryt Trzeba ten bandycki kacapstan robić 02.04.15, 12:03
              Te śmierdzace złodzieje nie tylko ukradli Krym, ale trzeba pamietać o Kurylach i Karelii.
              Te ścierwa muszą wypluć zrabowana ziemię.
              Jak wyglada Karelia pod ruska okupacją?
              kresy24.pl/66180/po-to-je-wyzwalali-od-rdzennych-mieszkancow-finskie-miasta-w-ruskim-swiecie-zapraszamy-na-ekskursje-foto/
              Te gnoje to tylko potrafią niszczyć i rabować. Płotu nie potrafią zbić z desek ale próbbują innym narzucać swoją władzę.
              • frompiter Nie strasz, nie strasz, bo sie .....sz. b/t 02.04.15, 12:18
                jabbaryt napisał:

> Te śmierdzace złodzieje nie tylko ukradli Krym, ale trzeba pamietać o Kurylach
                > i Karelii.
                > Te ścierwa muszą wypluć zrabowana ziemię.
                > Jak wyglada Karelia pod ruska okupacją?
                > kresy24.pl/66180/po-to-je-wyzwalali-od-rdzennych-mieszkancow-finskie-miasta-w-ruskim-swiecie-zapraszamy-na-ekskursje-foto/
                > Te gnoje to tylko potrafią niszczyć i rabować. Płotu nie potrafią zbić z desek
                > ale próbbują innym narzucać swoją władzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka