Dodaj do ulubionych

do sp;lita

14.09.04, 05:51
jak juz napisalem w twoim watku - nie zagladam tu czesto i nie czytam
wiekszosci wypowiedzi. Przeciez wyrzygac sie mozna. Szczegolnie czytajac
twoje posty. Wiec tego nawet nie widzialem.

"Nie wolno ci porywać [człowieka].

Niby nie wolno , ale jest caly rozdzial w Ksiedze Mojzeszowej jak traktowac
niewolnika , slowo (termin) czlowiek , jest niejasne , kiedys (rok temu)
prosilem o wyjasnienie Mosze Rabejnu , ale po moim pytaniu ulotnil sie z
forum , teraz widze , ze znowu sie pokazal , wiec ponawiam prosbe ,...
Dlaczego slowo (termin) czlowiek jest w nawiasie , dlaczego i do kogo sie
odnosi ,..."

Odpowiem Ci jak czlowiekowi, jestem dzisiaj w dobrodusznym nastroju.
Oczywiscie w Torze jest poprostu napisane "lo tignaw" co sie (wbrew tradycji
judaizmu) zazwyczaj tlumaczy "nie kradnij" Wedlug ustnej Tory jasne ze
chodzi o "kidnapping" porywanie. Dlatego w wydaniu Fundacji Laudera
prawidlowo przetlumaczone "nie porywaj" a slowo [czlowieka] dodali w nawiasie
zeby latwiej bylo zrozumiec sens. W Torze nie ma tego slowa. W Torze niema
zadnych nawiasow, ani tu ani nigdzie indziej. Niema tez ani przecinkow ani
kropek... Kiedy Fundacja Laudera dodaje slowa do doslownego tlumaczenia w
celu wyjasniena sensu - stawia te dodatkowe slowa w nawiasie.

Co do niewolnictwa, to nie chce teraz pisac wypracowania na ten temat
(neiwolnictwo wedlug judaizmu). W skrocie - niema w judaizmie pojecia
wiezienia. Jezeli zlodzieja sie zlapie a on nie jest w stanie zwrocic tego
co skradl. (np skradl pieniadze i przegral je w karty), to wtedy nie wsadza
sie go do wiezienia na utrzymanie ludzi u ktorych kradl, a daje sie go jako
niewolnika dopoki nie odpracuje kradziezy. Ale nie dluzej niz na szesc lat.
Pozatym, kazdy tego typu niewolnik musi byc odzywiany tak jak jego wlasciciel
(je przy tym samym stole), musi miec wolna sobote i musi byc porzadnie
traktowany. Talmud mowi, ze jak bierzesz niewolnika to masz nad soba Pana.
Jezeli kojarza Ci sie obrazki niewolnikow rzymskich, lub pozniej
amerykanskich - to jestes bardzo daleko od tego o czym Tora pisze.

Obserwuj wątek
    • Gość: zbalansowany Do Moshe Rebejnu IP: *.mel.dialup.connect.net.au 14.09.04, 06:58

Od czasu do czasu rozni ludzie publikuja tu cytaty z Talmudu.
      Miedzy innymi sa tam stwierdzenia w rodzaju "Goje to nie ludzie",
      "Bog upodobnil Gojow do ludzi zeby nie razili Zydow swoim widokiem" itp.
      Na ile jest to "oficjalna" wykladnia, a jezeli nie to jakie grupy w Judaizmie
      tak uwazaja?
      Pytam, bo wydaje mi sie ze znasz Talmud.

/ Tylko prosze nie dawaj mi tej waszej standardowej odpowiedzi, ze treba znac
      calosc Talmudu, zeby zrozumiec o co w tym chodzi/
      • Gość: zbalansowany Re: Do Moshe Rebejnu IP: 61.68.202.* 14.09.04, 07:12
        Np te fragmenty:

Kerithoth 6b
        [Ezekiel 34:31
        Yebamoth 61a

Baba Mezia 114b:
        Ezekiel 34:31
        Berakoth 58a
        Z Ezekiel 23:20 :: Arakin 19b, Berakoth 25b, Niddah 45a, Shabbath 150a,
        Yebamoth 98a.
        • mosze.rabejnu Re: Do Moshe Rebejnu 14.09.04, 14:50
          Gość portalu: zbalansowany napisał(a):

> Np te fragmenty:
          >
          > Kerithoth 6b
          > [Ezekiel 34:31
          > Yebamoth 61a
          >
          > Baba Mezia 114b:
          > Ezekiel 34:31
          > Berakoth 58a
          > Z Ezekiel 23:20 :: Arakin 19b, Berakoth 25b, Niddah 45a, Shabbath 150a,
          > Yebamoth 98a.

Niedawno widzialem tu na forum niby cytaty z utworow Czeslawa Milosza. Byly to
          fragmenty wyciete ze srodka zdan i niemiejace nic wspolnego z tym co Czeslaw
          Milosz pisal. Niektore "cytaty" z Talmudu na tym forum sa wlasnie tego
          rodzaju. Niektore sa umyslnie nieprawidlowo tlumaczone. Niektore sa zupelnie
          zmyslone. Np ten wyzej o gojach zarazajcych Zydach. Chyba wszystkie tego
          rodzaju "cytaty" sa kopiowane z jakiejs antysemickiej prasy chyba z 19 wieku.
          Te w tlumaczeniu na jezyk angielski w roznych miejscach w internecie zawieraja
          identyczne bledy drukarskie (np 116.6 zamiast 116.b)

Zacytowales kilka zrodel. Zadne z nich nie zawiera cytatow ktore przytaczasz.
          A pozatym Ezekiel, to nie Talmud a ksiega ze Starego Testamentu (zazwyczaj
          tlumaczona na polski jako Ksiega Ezechiela)

34.31: "(31) A wy, owce moje, jesteście owcami mego pastwiska, Ja zaś Bogiem
          waszym - wyrocznia Pana Boga. "
          www.pik-net.pl/bib-cgi/biblia?Ez34.1-31
          23.20: "(20) I zapałała żądzą do swoich kochanków, którzy w sile swych członków
          i żądzy byli podobni do osłów i ogierów."
          www.pik-net.pl/bib-cgi/biblia?Ez23.1-49
          • Gość: KOKOSZ ISRAEL SHAHAK IP: 67.111.137.* 14.09.04, 18:43
            wlasnie, czy Israel Shahak, niezyjacy juz od paru lat, profesor chemii na
            universytecie w Tel-Avivie, tez byl tworca "jakiejs antysemickiej prasy chyba z
            19 wieku..."???
    • Gość: sp;lit Re: do sp;lita IP: *.ipt.aol.com 14.09.04, 19:15
      No widzisz , po jaka cholere wtykac anti-semitism ,... Nawet podoba mi sie
      takie rozwiazanie , bo nie dosc ze mnie okradl to jeszcze musze go karmic w
      kiciu ,... Jak to sie ma w kontekscie zrabowanej ziemi sasiadom (niezydom)? :)

uklony
      • Gość: rachelka Re: do sp;lita IP: *.twcny.rr.com 14.09.04, 19:26
        Gość portalu: sp;lit napisał(a):

> No widzisz , po jaka cholere wtykac anti-semitism ,... Nawet podoba mi sie
        > takie rozwiazanie , bo nie dosc ze mnie okradl to jeszcze musze go karmic w
        > kiciu ,... Jak to sie ma w kontekscie zrabowanej ziemi sasiadom (niezydom)? :)
        >
        > uklony

oj panowie r u a red necks or what?
        • mosze.rabejnu Re: do sp;lita 14.09.04, 19:29
          Gość portalu: rachelka napisał(a):

> oj panowie r u a red necks or what?

I have my doubts about sp;lit,
          but none whatsoever about you!
          • Gość: rachelka Re: do sp;lita IP: *.twcny.rr.com 14.09.04, 19:34
            mosze.rabejnu napisał:

> Gość portalu: rachelka napisał(a):
            >
            >
            > > oj panowie r u a red necks or what?
            >
            > I have my doubts about sp;lit,
            > but none whatsoever about you!

mosze poczytaj kto moze byc red neck zanim tu spocisz jakas madrosc. podobno
            zydzi sa tacy madrzy,czyzbys ty byl wyjatkiem?
      • mosze.rabejnu Re: do sp;lita 14.09.04, 19:29
        Gość portalu: sp;lit napisał(a):

> No widzisz , po jaka cholere wtykac anti-semitism ,... Nawet podoba mi sie
        > takie rozwiazanie , bo nie dosc ze mnie okradl to jeszcze musze go karmic w
        > kiciu
        No wlasnie, w Ameryce najpierw zlodziej Cie okrada a potem panstwo Cie okrada
        zeby go w wiezienu utrzymywac (kosztuje przecietnie ponad 20,000 dolarow na
        wieznia)

,... Jak to sie ma w kontekscie zrabowanej ziemi sasiadom (niezydom)? :)
        >
        > uklony

Pojecia nie mam.
        narazie mamy do czynienia z odwrotnym problem. Co robic z sasiadami -
        niezydami ktorzy ukradli ziemie Zydow i wrzeszcza na caly swiat ze to ich.

Ale to juz niema nic wspolnego z judaizmem, wiec koncze ta dyskusje.
    • Gość: PP Re: do sp;lita IP: 207.7.198.* 14.09.04, 20:44
      W takim razie US,Rosja,Polska ma prawo do niewolnictwa. Wyslijcie spowrotem
      ritzow,bierzowskich,gawronikow, szejnbajnow itd do krajow,gdzie popelnili
      kryminalki. Polska i US maja rzady talmudystow, wiec beda sluzyc swoim. To
      powinno ulatwiac transfer.
    • Gość: Amerykanin moshe. po co Ty tracisz czas na Islamistow. Sp:lit IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 14.09.04, 21:13
      jest tepy i potwierdza to opinia wiekszosci forumowcow. Rachelka 'lubi' Arabow
      i jezdzi do ich krajow, jak sama napisala. Moze specjalnie jezdzi, zeby ich
      zarazic, za co chwala jej. Reszta tej bandy islamskiej to klnace szczeniaki,
      ktore nawet Koranu nie znaja. To, ze nimi ktos sie interesuje jest pewne, ale
      to ich byznes.
      • Gość: sp;lit Re: moshe. po co Ty tracisz czas na Islamistow. S IP: *.ipt.aol.com 14.09.04, 23:38
        Nowy nick ? Amerykanie nie musza sie chwalic , ci sa pewni swej narodowosci ,
        ciecie z Grojca , naturalizowane Monki musza podkreslac ,... Wyglada na to ze
        ci jakis 'towelhead' stara bzyknal , i nie mozesz przezyc :)

Aha , on sie podpisuje mosze nie moshe , cwieku ! Czytaj jak trzeba 3 razy !

• Gość: zbalansowany mosze, rabejnu IP: *.mel.dialup.connect.net.au 15.09.04, 01:48
          "Jehovah created the non-Jew in human form so that the Jew would not have to be
          served by beasts. The non-Jew is consequently an animal in human form, and
          commanded to serve the Jew day and night." - Midrasch Talpioth, p225-L.

Every goy who studies the Talmud and every Jew who who helps him in it, ought
          to die." - Sanhedryn, 59a, Aboda Zora 8-6, Szagiga

Dyskusja na temat Talmudu z wami jest trudna, bo my goje nigdy nie wiemy czy wy
          nas nie oklamujecie trzymajac sie powyzszego wskazania i innych ktore mowia ze
          na pytanie goja o Talmud trzeba mu udzielic falszywej odpowiedzi.

• Gość: rachelka Re: moshe. po co Ty tracisz czas na Islamistow. S IP: *.twcny.rr.com 15.09.04, 02:50
        Gość portalu: Amerykanin napisał(a):

> jest tepy i potwierdza to opinia wiekszosci forumowcow. Rachelka 'lubi' Arabow
        > i jezdzi do ich krajow, jak sama napisala. Moze specjalnie jezdzi, zeby ich
        > zarazic, za co chwala jej. Reszta tej bandy islamskiej to klnace szczeniaki,
        > ktore nawet Koranu nie znaja. To, ze nimi ktos sie interesuje jest pewne, ale
        > to ich byznes.

nie wiem czy ty czasem glowy w rozporku nie trzymasz bo troche cuchnaco gadasz i
        jakby bez wiekszego sensu. g.. ciepie cmoku obchodzi, gdzie ja jezdze i co
        robie,szczegolnie,ze g. rozumiesz a na georafii znasz sie jeszcze mniej.
        • Gość: Amerykanin Rachelcia, najdrozsza. Co za wspanialy jezyk IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 15.09.04, 06:05
          slangowej Polski. Przypomnialas mi Polki (delikatny jestem), ktore zaczepiaja
          cudzoziemcow w hotelach warszawskich. Jak klienta nie zalapia, to przechodza na
          polski i klna tak ja Ty wlasnie. Ubaw mam zawsze jak tlumacze niektorym co
          powiedzialy. Jezdze czesto do Polski i mam do Ciebie sprawe. Znajomy Arab (tu w
          USA) szuka inteligentnej Polki jak jedzie do Warszawy. Niestety nie jest
          muzulmaninem (rodzina z Libanu, chrzescijanie). Czy to Ci przeszkadza? Jesli
          nie to daj mi swoj e-mail adress to mu przekaze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka