Dodaj do ulubionych

Amerykanofobia czy - rusofobia?

26.05.15, 14:42
Tak się panie dzieju - nie od dzisiaj zresztą - zastanawiam ...
USA nigdy nie zaatakowały Rosji (raz jej nawet w b. znaczący sposób pomogły podczas II wojny), lecz mimo to - w Rosji panuje zajadła amerykanofobia, która stała się doktryną państwową, rzec można - jednym z państwotwórczych mitów.

Z drugiej strony, Rosja od dobrych 250 lat cyklicznie napada na Polskę, morduje Polaków, grabi ich majątek.
I cóż mamy? Otóż w mniemaniu Rosjan Polacy są "rusofobami", żywiącymi - zgodnie z definicją - NIEUZASADNIONĄ niechęć do Rosjan.
Cóż - najwyraźniej 250 lat napaści, masowych morderstw, grabieży i zniewolenia przez Rosję to niewystarczający argument i jakakolwiek obawa przed "prawem serii" może nie być uzasadniona.
Zastanawia mnie yeno sprawa jedna - w jaki sposób Rosjanie motywują swoją amerykanofobię?

Pozdrawiam
Keep Rockin'
Obserwuj wątek
    • borrka Dramatyczna sprzecznosc. 26.05.15, 15:30
      Rosjanin, jako czlowiek jest dla Polaka duzo sympatyczniejszy, latwiejszy do zrozumienia i blizszy, niz Amerykanin.
      Z panstwami jest dokladnie odwrotnie - USA nigdy nie byly dla Polski zagrozeniem, oglednie mowiac, nie interesowaly sie Polska nadmiernie, ale czasem nawet pomogly.

Rosja zawsze dazyla do konfliktu i dominacji.
      Nie mogla zniesc naszego rozumienia wolnosci i "miala misje", taka czy inna.
      Nawet tzw. wyzwolenie, bylo nowa okupacja.

Tej innosci nie warto roztrzasac, ale dobrze jest znac.
      • pimpus18 Re: Dramatyczna sprzecznosc. 26.05.15, 15:39
        Nie było planów atomowego zbombardowania Pomrocznej przez jankesów?

Nawet Wolna Europa o tym mówiła.

60 atomowych bomb miało eksplodować na teranie Pomrocznej!

• borrka Pimpa pomroczna... 26.05.15, 15:49
          Zrob sobie dobrze i nie zawracaj doopy.
          • pimpus18 Ignorant 26.05.15, 16:22
            • antyk-acap Re: Ignorant 26.05.15, 22:00
              Debil! Myślisz że gdyby amerykanie szli na Moskwę to Rosjanie nie zamknęli by im drogi bombardując Polskę?
      • antyk-acap Re: Dramatyczna sprzecznosc. 26.05.15, 22:05
        Wręcz przeciwnie. Rosjanin lubi czuć but Pana na karku. Ma wtedy poczucie porządku i ładu. Polak wręcz przeciwnie. Druga sprawa to Amerykanie. Mam taką teorię. Ludzie wschodu dobrze sprawdzają się w kryzysie. Gdy nie ma ustalonych norm i trzeba kombinować. Ludzie zachodu świetni są w działaniu schematycznym. Ale gdy schematy się walą gorzej im idzie. Polacy łączą te dwa światy. Jesteśmy sprytni ale lubimy porządek. I o dziwo tacy sami są Amerykanie.
        • polski_francuz Re: Dramatyczna sprzecznosc. 26.05.15, 22:46
          "Ludzie wschodu dobrze sprawdzają się w kryzysie. Gdy nie ma ustalonych norm i trzeba kombinować. Ludzie zachodu świetni są w działaniu schematycznym. Ale gdy schematy się walą gorzej im idzie. Polacy łączą te dwa światy. Jesteśmy sprytni ale lubimy porządek. I o dziwo tacy sami są Amerykanie."

Podpisuje sie pod Twoimi slowami. Nasza wada narodowa jest jednak zazdrosc "szewc zazdrosci kanonikowi ze zostal pralatem".

Ale, po zastanowieniu, bardziej zazdrosnych niz moich francuskich kolegow w pracy to jeszcze nie widzialem:)

Pozdro

PF
    • pimpus18 Re: Amerykanofobia czy - rusofobia? 26.05.15, 15:36
      Johnny, nie było nigdy jankesów z bronią w Rosji?

To co oni tam robili?

Ciebie nikt, kutafonie, historii nie uczył?
      • ghooost Sugerujesz, że cała ta kacapska trauma jest... 08.06.15, 11:24

...po krótkim pobycie niewielkiego amerykańskiego kontyngentu wojskowego we Władywostoku w 1920 roku?... :-P
    • monika.s234 Re: Amerykanofobia czy - rusofobia? 26.05.15, 21:53
      No akurat teraz Amerykanie w sposób wyraźny dążą do wojny z Rosją poprzez podsycanie między innymi konfliktu na Ukrainie, po drugie dochodzą kompleksy z czasów Zimnej Wojny. Co prawda my Polacy mamy powodów aby Rosjan nie lubić, ale ta obecna rusofobia jest dość przesadzona. Z kolei kompletnie nie wiem za co mamy kochać Ukraińców, tak jak każe powszechna propaganda O.O? Za wymordowanie na przez UPA 100 tys. Polaków?
      • antyk-acap Re: Amerykanofobia czy - rusofobia? 26.05.15, 22:06
        A może powinniśmy lubić Ukraińców za wspólną historię - za to że uwolnili się od moskiewskiego buta jak my?
        • monika.s234 Re: Amerykanofobia czy - rusofobia? 26.05.15, 22:43
          matko ale Ty jesteś naiwny ;P tak kochasz tych probanderowskich Ukraińców, którzy zaraz po tym jak Bronek pojechał ogłosili w parlamencie morderców Polaków bohaterami narodowymi i zakazali ich krytykować pod groźbą więzienia? Ukraińcy wcześniej zresztą próbowali wyzwolić się spod władzy rosyjskiej za czasów II wojny światowej, kiedy to tak dzielnie współpracowali z Niemcami i pomagali im mordować Polaków, którzy jako naród byli niepożądani na wschodnich kresach gdzie Ukraińcy chcieli stworzyć państwo narodowe.
          • antyk-acap Re: Amerykanofobia czy - rusofobia? 26.05.15, 22:52
            I tak ci to bardzo przeszkadza? To było dawno. Za to mamy wspólnego wroga. Jeśli skupimy się na tym co nas dzieli to Rosja nas zje po kawałku. Razem damy radę.
            • monika.s234 Re: Amerykanofobia czy - rusofobia? 28.05.15, 16:46
              Przeszkadza, bo nastroje probanderowskie i antypolskie panują w dużej części społeczeństwa ukraińskiego, zwłaszcza tuż za granicą Polską, a ja akurat mieszkam tuż przy granicy ukraińskiej. Świadczy nawet o tym to, że na wczorajszym finałowym meczu Ligii Europy, jak to mówią Rosjanie, "banderluchy" wywiesiły czarno-czerwoną flagę UPA. Tuż obok wisiała flaga biało-czerwona i żaden Polak nie dał tym banderowcom w ryj.... masakra
    • wasyl_szuja Może chodzi o Alaskę? 26.05.15, 22:07
      W świecie znana jest pazerność Rosjan, ich obsesję na punkcie wydzierania innym choć metra ziemi, by rosyjska powierzchnia ładnie wyglądała w wikipedii. A to, że u nich rośnie tylko perz i rdest, nie ma żadnego znaczenia. Alaska może i legalnie zakupiona przez USA, ale to w mentalności tępego kacapstwa pomniejszenie włości:
      countryballs.net/_nw/9/95413388.png
      • frompiter Ahahaha:-) 26.05.15, 23:01
        wasyl_szuja napisał:
        > W świecie znana jest pazerność Rosjan

Porownaj dowcipy o Ukraincach + Polish jokes z dowcipami o Rosjanach, zalosny klamco:-)
        Mame wiele wad, ale nie pazernosc w zadnym razie:-)
        • antyk-acap Re: Ahahaha:-) 26.05.15, 23:02
          Mowa o pazerność na miejsce na mapie.
          • frompiter Zapomnialesz sie przelogowac, szujo? 26.05.15, 23:06
            antyk-acap napisał:
            > Mowa o pazerność na miejsce na mapie.

Badz uwazny, trollu.
            • wasyl_szuja To już twoja obsesja Romrus. 26.05.15, 23:18
              Ktoś nie może się wypowiedzieć, bo ty szukasz wielonikowców. Jesteś jak ten inspektor goniący za Różową Panterą. Szukaj dalej.
        • wasyl_szuja Re: Ahahaha:-) 26.05.15, 23:20
          frompiter napisał(a):

> Mame wiele wad, ale nie pazernosc w zadnym razie:-)

Jaki koń jest każdy widzi.
          • frompiter Re: Ahahaha:-) 26.05.15, 23:23
            wasyl_szuja napisał:
            > Jaki koń jest każdy widzi.

Owszem:-)
            www.jokes4us.com/miscellaneousjokes/worldjokes/polandjokes.html
            • wasyl_szuja Re: Ahahaha:-) 26.05.15, 23:27
              U nas zawsze były w modzie kawały o Polaku, Niemcu i Rusku. Rusek był tym najgłupszym.
              • frompiter A ja co napisalem, klamco? 26.05.15, 23:46
                wasyl_szuja napisał:
                > U nas zawsze były w modzie kawały o Polaku, Niemcu i Rusku. Rusek był tym najgłupszym.

I o to chodzilo, trollu.
                We wszystkich dowcipach Swiata Rusek wystepuje jako postac moze i glupia, ale w zadnym wypadku nie pazerna.
                Natomiast, we we wszystkich dowcipach Swiata pazernosc to cecha zydowsko-polsko-ukrainska.
                Przepraszam, zapomnialem o bulgarskim Gabrowo, i, qwa, 2 miesiacy temu mialem okazje sprawdzic - czysta prawda:-)
                • wasyl_szuja Re: A ja co napisalem, klamco? 27.05.15, 17:49
                  Pazerni na hektary, kto jak kto, ale ruskich nikt nie przebije.
      • nie-tak Re: Może chodzi o Alaskę? 26.05.15, 23:09
        Zacznijmy wymieniac amerykanski imperializm jak i chciwosc zniewolenia swiata, zachnijmy od roku 1900, a wiec:
        1903 (23.do 31. marca) Honduras
        1903 (3 listopad) Panama
        1905 Dominikanischen Republik
        1906 -1909 Kuba
        1907 8 luty Dominikanischen Republik
        1907 18 marzec do 8 czerwca Honduras
        1909–1925 Nicaragua
        1911 bis 1925 Honduras
        1912 Kuba
        1912 - 1925 Nicaragua
        1914 - 1915 Mexiko
        1915 - 1934 Haiti
        18 luty 1916 Nicaragua
        Marzec 1916 luty 1917 Mexiko
        1916 - 1924 Dominikanischen Republik
        1917 I wojna swiatowa
        1917 - 1919 Kuba
        1918 - 1920 Rosyjska wojna domowa
        1919 8 - 12 wrzesien Honduras
        1924 28 luty - 31 marzec i 10. - 15. wrzesien Honduras
        1924 wrzesien Republik China
        1925 15 styczen - 29 sierpien Republik China
        1925 19 - 21 kwiecien Honduras
        1926–1933 Nicaragua
        1930 Dominikanischen Republik
        1940 Kuba
        1941 - 1945 II wojna swiatowa
        1947 Grecja
        1950 - 1953 Korea
        1956 Egipt
        1958 lipiec - pazdziernik Libanon
        1959 Kuba
        1961 Kuba (zatoka swin)
        1964 Laos
        1964 -1975 Vietnam
        1964 - 1982 Bolivien
        1965 kwiecien - wrzesien Dominikanische Republik
        1965 Kambodscha
        1967 szesciodniowa wojna Bliski Wschod (Izrael)
        1967 Bolivien
        1970 marzec Kambodscha
        1971 Indien/Pakistan
        1976 Angola
        1977 - 1992 El Salvador
        1980 25. kwiecien Iran Operation Eagle Claw
        1981 Nicaragua
        1981 Afghanistan
        1982 Honduras
        1982 kwiecien Argentinien
        1983 Libanon
        1983 25 pazdziernik Grenada
        1985 1. mai Nicaragua
        1986 luty Haiti
        1986 14 kwiecien Libyen
        1988 3. lipiec Iran
        1989 20 grudzien Panama
        1990 Liberia
        1990 Kolumbien
        1990 8 sierpien Irak
        1991 Kuwait Operation Wüstensturm
        od 1992 luty/marzec Jugoslawien
        1992 27 sierpien Irak
        1992 9 grudzien Somalia
        1993 27 czerwiec Irak
        1994 sierpien/wrzesien Haiti
        1998 20 sierpien Sudan
        1999 marzec - czerwiec wojna w Kosovo
        2001 listopad Afghanistan
        2003 20 marzec Irak
        2004 marzec Haiti
        2011 Libyen
        2014 Uganda
        2014 15 pazdziernik naloty na Syrien i Irak
        ....
        • antyk-acap Re: Może chodzi o Alaskę? 26.05.15, 23:12
          I znowu amerykofobia.
          • nie-tak Re: Może chodzi o Alaskę? 26.05.15, 23:15
            gdzie ty widzisz amerykofobie w faktach? Jeszcze nie wszystko wymienilam, bylo tego wiecej.
        • antyk-acap Re: Może chodzi o Alaskę? 26.05.15, 23:15
          Jeszcze jedno. Brakuje mi tu 1941 roku. Mogli zamiast wysyłać wam ciężarówki w ramach Lend Lease poczekać aż Hitler zajebie was do ostatniego bękarta i potem pozbyć się go przy pomocy atomówki. Tego jakoś im nie wypominasz!
          • nie-tak Re: Może chodzi o Alaskę? 26.05.15, 23:19
            zaprzeczyc, zaklamac, wyprzec sie, zmiesc pod dywan to wasza metoda bystrzyki z forum swiat. Faktow nie da sie zaklamac!!!
            • antyk-acap Re: Może chodzi o Alaskę? 26.05.15, 23:26
              Czyli znowu przegrałaś dyskusję...
        • wasyl_szuja Re: Może chodzi o Alaskę? 26.05.15, 23:25
          Kilka miesięcy temu byłem na wystawie rycin ukazujących się w zachodniej prasie, a dotyczących powstania styczniowego. Rosja od tamtych czasów nie zmieniła się.
      • johnny-kalesony Rosjanin wybaczy ci wszystko poza jednym ... 27.05.15, 00:30
        Rosjanin wybaczy ci wszystko poza rzeczą jedną - kiedy przyjdziesz i doprowadzisz do rozkwitu jakiś obszar, jakąś ziemię, na której Rosjanin był poprzednio i zająć się nią nie potrafił. Bo Rosjanie - ukryć to doprawdy niepodobna - w gospodarowaniu są dosyć kiepscy. Nie wychodzi im, nie potrafią. Brakuje im konsekwencji, umiłowania codziennej systematyczności.
        To samo dotyczy wygrzebywania się z problemów przeszłości, która dotyczy Rosjan i innych narodów, które przebywały w tym samym systemie. Rosjanie lubą Bułgarów, ale Polaków albo Czechów już nie. Polaków i Czechów nazywają "zdrajcami słowiańszczyzny".
        Dlaczego? Podobnie jak z ziemią, sprawa dotyczy zwykłej rosyjskiej zawiści. Rosjanin nie wybaczy ci, że dajesz sobie radę z jakąś sytuacją lepiej niż on sam, kiedy żywa jest jego pamięć o tym, jak to jeszcze do całkiem niedawna to Rosja rządziła w Polsce, Czechach i na Słowacji. W pewnej mierze - kompromituje to bowiem mit rosyjskiego imperium, obala arkadyjski mit "rosyjskiego świata", który niósł dobrobyt i pokój.

Nie wiadomo, jak wyglądałaby Alaska pod ich rządami, ale jeżeli weźmiemy pod uwagę różnice cywilizacyjne pomiędzy USA i Rosją - można to sobie z dużą dozą miarodajności wyobrazić.
        Ciekaw jestem yeno, czy mieszkańcy Alaski pałają chęcią stania się obywatelami Rosji ...

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • frompiter O co cie chodzi, Johnny?:-) 27.05.15, 01:20
          johnny-kalesony napisał:
          > Rosjanin wybaczy ci wszystko poza rzeczą jedną - kiedy przyjdziesz i doprowadzisz do rozkwitu jakiś obszar, jakąś ziemię, na której Rosjanin był poprzednio i zająć się nią nie potrafił.

Jaka ziemie nam zabraliszcie i doprowadziszcie do rozkwitu?
          Jaka ziemie "na której Rosjanin był poprzednio i zająć się nią nie potrafił"?
          Nic cie sie nie poyebalo?
          • antyk-acap Re: O co cie chodzi, Johnny?:-) 27.05.15, 06:39
            Na ten przykład całą europę środkową. A teraz pewnie będzie tak z Ukrainą. Tyle że Ukraina jest dla Rosji jeszcze większym policzkiem. Bo Rosjanie uważają Ukraińców za takich prawie Rosjan.
          • wasyl_szuja Re: O co cie chodzi, Johnny?:-) 27.05.15, 18:00
            Ja mam inny mało znany przykład, a mianowicie:
            pl.wikipedia.org/wiki/Jaxa_%28pa%C5%84stwo%29
            sol-war.ru/images/PutinPenisChocolate.jpg
            • wasyl_szuja Re: O co cie chodzi, Johnny?:-) 27.05.15, 18:02
              Sorry, zamiast czekoladowego Putina powinno być to:
              kresy24.pl/14093/zapomniane-polskie-panstwo-miedzy-rosja-i-chinami/
    • frompiter Drogi Johnny:-) 26.05.15, 22:44
      johnny-kalesony napisał:
      > - w Rosji panuje zajadła amerykanofobia
      > w mniemaniu Rosjan Polacy są "rusofobami", żywiącymi - zgodnie

Skad ty to wszystko wiesz?
      Bylesz kiedys w Rosji?
      Masz doswiadczenie osobiste w rozmowacz z Rosjanami?

Czy ot tak pitolisz, a wiedze masz z GW?
      • karbat Re: Drogi Johnny:-) 26.05.15, 23:01
        frompiter napisał(a):
        > johnny-kalesony napisał:
        > > - w Rosji panuje zajadła amerykanofobia
        > > w mniemaniu Rosjan Polacy są "rusofobami", żywiącymi - zgodnie

> Skad ty to wszystko wiesz?
        > Bylesz kiedys w Rosji?
        > Masz doswiadczenie osobiste w rozmowacz z Rosjanami?
        > Czy ot tak pitolisz, a wiedze masz z GW?

on mialby jechac do Rosji, rozmawiac z Rosjanami ... NIGDY
        by sie tak nie ponizyl , on przeciez wie, ze szkoly, ze tam tylko syf ,
        po ulicy biegaja tylko skosnoocy utd

jonny jest specem , on ruskich zna doskonale !,
        z ... usa filmow,- same zakazane ryje, pijaki, obdarte debile itd
        on kocha te filmy , one pokazuja mu prawdziwa twarz ruska i Rosji

• antyk-acap Re: Drogi Johnny:-) 26.05.15, 23:10
          Z doświadczeń z Rosjanami powiem ci że większość ma do nas stosunek taki jak Dostojewski. Jeśli już coś o nas wiedzą to w kontekście rosyjskim. Najczęściej II wojny. Przeważnie jest to uraza spowodowana odrzuceniem w ich mniemaniu wspaniałej kultury którą nam przynieśli albo tego że nas "wyzwolili" a my tego nie doceniamy.
      • johnny-kalesony Re: Drogi Johnny:-) 26.05.15, 23:26
        Tak, znam wielu Rosjan. Z insomi, na którym zacząłem pisać w roku 2005-06. Tam poznałem Lubata, który tutaj również się pojawia.

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • frompiter Re: Drogi Johnny:-) 26.05.15, 23:39
          johnny-kalesony napisał:
          > Tak, znam wielu Rosjan. Z insomi, na którym zacząłem pisać w roku 2005-06. Tam
          > poznałem Lubata, który tutaj również się pojawia.

Czyli w Rosji nigdy nie bylesz, tak jak myslalem.
          Doswiadczenie masz wirtualne, tak jak myslalem.
          Lubat nie jest Rosjaninem, tylko Polakem, tak samo jak i Ewa.

Drogi Johnny, w odrozneniu od Ciebie, ja mam doswiadczenie odnosnie obu krajow.
          Takie prawdziwe, osobiste.
          Mieszkalem niedaleko od Ciebie, jakis 60-70 km.

Opowiedz mi, prosze, o tych "wielu Rosjanach", ktorych znasz i jeszcze skad ich znasz.
          Jednego klamce forumowego "borrka", juz kilka razy zalatwilem na szczegolach.
          Ty jestes czlowiekem tworczym, a jestem prawnikem kryminalmym, proponuje wiec zaklad na sprawdzenie szczegolow.
          Jestes gotow, czy bedziesz jak borrat?

• johnny-kalesony Re: Drogi Johnny:-) 27.05.15, 00:10
            Znam Rosjan i ich tok myślenia z forów sieciowych, szczególnie z inosmi, na którym kiedyś pisywałem. Aż do momentu "przełomu", czyli wykasowania wielu wątków oraz wielu osób. Przez chwilę zaglądałem jeszcze na ursa-tm, aż wreszcie jakoś znudziło mi się i przebywać tam przestałem.
            Jak mniemam - jest to aktywność w pełni wystarczająca, żeby przynajmniej w stopniu podstawowym tok rozumowania oraz mentalność rosyjską poznać.

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
            • frompiter Re: Drogi Johnny:-) 27.05.15, 01:16
              johnny-kalesony napisał:
              > Znam Rosjan i ich tok myślenia z forów sieciowych, szczególnie z inosmi, na którym kiedyś pisywałem. Aż do momentu "przełomu", czyli wykasowania wielu wątków oraz wielu osób. Przez chwilę zaglądałem jeszcze na ursa-tm, aż wreszcie jakoś znudziło mi się i przebywać tam przestałem.
              > Jak mniemam - jest to aktywność w pełni wystarczająca, żeby przynajmniej w stopniu podstawowym tok rozumowania oraz mentalność rosyjską poznać.

Czyli nigdy nie znalesz zywych Rosjan i ningdy nie mialesz okazji z nimi pogadac.
              Kierujesz sie postami wirtualnych trolle, ktory sa wyjatkowo wiargodny.

Johnny, jesli by Rosjanie brali by na wiare posty na tym forum, to by rzygali na Polske.
              Na cale szczescie, Rosjanie na ogol nie czytaja polskich forum, a te kto czyta, jak n/p ja, maja poczucie humoru, bo wiedza ze jest o wiele wiecej normalnych ludzi, niz sie wydaje
              • blueelvic2 Brednie, brednie i jeszcze raz... 27.05.15, 13:37
                brednie.

Szanowny prawniku. Prosze sobie wyobrazic, ze zarowno przekaz ustny jak i pisemny zaliczamy do komunikacji werbalnej i to nie forma przekazu jest najwazniejsza, a tylko li i wylacznie jego tresc.

Zaleta przekazu ustnego jest: - sprzyja zwrotnej reakcji i wymianie poglądow oraz jego latwosc w uzyciu. Wadami zas sa: moze byc niedokladnosc przekazu oraz fakt, ze nie zostawia trwalego zapisu.

Zaleta przekazu piemnego jest jego dokladnosc oraz to, ze pozostawia zapis. Wadami zas sa: przekaz ten nie sprzyja zwrotnej reakcji i wymianie pogladow oraz to, ze jest trudniejszy i bardziej czasochlonny.

• frompiter Brednie wielonikowego pajaca 27.05.15, 15:48
                  blueelvic2 napisał(a):
                  -Brednie, brednie i jeszcze raz---
                  > brednie.
                  > Szanowny prawniku. Prosze sobie wyobrazic, ze zarowno przekaz ustny jak i pisem
                  > ny zaliczamy do komunikacji werbalnej i to nie forma przekazu jest najwazniejsz
                  > a, a tylko li i wylacznie jego tresc.

Piszesz na tym forum raz jako meer-kat z Izraelu, drugi raz jako ktos tam z USA, trzeci jako ktos tam z Polski.

Mam na podstawie twego belkotu, to znaczy "komunikacji werbalnej" w/g ciebie, robic jakikolweik wnioski o tym, jacy sa Zydzi, Amerikanie czy Polacy?

Daj sie siana.
                  Takich wielonickowych gnojow wbrud na kazdym forum i waszy wypociny sa goowno warty.
                  • blueelvic2 Wielonickowy baranku ... 27.05.15, 16:02
                    Ani ja, ani ty tylko on, my i oni ... nauczyli nas jak pisac, kiedy pisac i do kogo pisac.

Kazda metoda jest dobra, zeby takie glupote osmieszac i dyskredytowac. Przeczytaj moj poprzedni post jeszcze raz.

Prawnik? Wow !!! Pochyl wiec prawniku glowe i pomysl przez chwile jeszcze raz nad tym co za bzety napisales:

Mam na podstawie twego belkotu, to znaczy "komunikacji werbalnej" w/g ciebie, robic jakikolweik wnioski o tym, jacy sa Zydzi, Amerikanie czy Polacy?

A niby dlaczego nie?

• frompiter I niby co? 26.05.15, 23:21
      antyk-acap napisał:
      > A czy ja gdzieś napisałem że czytali? Napisałem "jak"

Cala wasza ekipa wielonickowcow pisze, ze Ruscy maja kompleksy wobec Polakow.
      Dostojewski tez mial jakikolweig komleksy, kiedy Polska byla pod butem Rosji?
      • antyk-acap Re: I niby co? 26.05.15, 23:28
        Nie nazwałbym tego kompleksem. Raczej urazą.
        • frompiter Re: I niby co? 26.05.15, 23:47
          antyk-acap napisał:
          > Nie nazwałbym tego kompleksem. Raczej urazą.

Uraza?
          Czyja uraza? Z jakiego powodu?
    • wasyl_szuja Re: Może chodzi o Alaskę? 26.05.15, 23:30
      www.youtube.com/watch?v=HqlYDf0fuh4
    • komiczny Bardzo dobry temat wykazujący 27.05.15, 01:52
      dwa oblicza rosyjskiej świadomości.
      Za co Rosjanie nienawidzą Amerykanów, to bardzo interesujące pytanie.
      Może za to, że udostępnili im technologie podczas II WŚ i ich dozbroili.
      Może za to, że w przeszłości kupili od nich Alaskę.
      Może za to, że są od nich we wszystkich dziedzinach lepsi i bogatsi.
      Może za to, że są uzbrojeni po zęby i Rosja nie może ich anektować, jest bezsilna.
      A może tak z natury nie lubią silniejszego, inteligentniejszego a na dodatek bogatszego.
      A może nie lubią rozwiniętej cywilizacji, ponieważ nie pasuje do kołchozowego życia.
      • johnny-kalesony Re: Bardzo dobry temat wykazujący 27.05.15, 16:09
        Odkąd poznałem Rosjan w sieci (przyznaję - tylko w sieci, na forach) mam nieodparte wrażenie, że w ich mentalności istnieją tylko dwa możliwe modele relacji: panowanie albo uległość. Rosjanin po prostu na poziomie genetycznym nie jest w stanie zrozumieć pojęcie koegzystencji, współpracy.
        Dlatego dla Rosji wrogiem zostaje automatycznie ten, kto nie chce jej się poporządkować. Rzecz jasna - nie można tu mowić o sytuacji zero-jedynkowej, bo przecież ustala się tam gradację wrogości: są wrogowie najwięksi (USA) i wrogowie mniejsi (Polska, Szwecja, Ukraina). W celu dopełnienia spójnej wizji ci mniejsi najczęściej nazywani są "wasalami USA".

Co to dla nas oznacza? Nasze cele strategiczne, nasza sytuacja gospodarcza i czysta matematyka ekonomii stawiają nas na przeciwnym biegunie wobec Rosji (my chcemy surowców jak najtańszych, oni - jak najdroższych). W takiej sytuacji należy mieć świadomość, że będziemy wrogiem Rosji ZAWSZE.
        Szczęście w nieszczęściu tej relacji polega jednak na tym, że ów brak mentalnej zdolności do współpracy i koegzystencji, właściwy rosyjskiej duszy, uniemożliwa Rosji zostanie mocarstwem z prawdziwego zdarzenia. Bo kapitalizm, postęp i rozwój jednak zdloności ogranizacyjnych i organizacji współpracy wymagają. Temu zadaniu Rosja nigdy nie była i nigdy nie będzie w stanie sprostać.
        I tu mamy dobrą wiadomość.

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • polski_francuz Przesyt 29.05.15, 09:18
          Watek jest interesujacy i Twoje uwagi w duzej mierze podzielam. Odczuwam jednak przesyt tematyki rosyjskich, rosyjskich nickow, rosyjskiego punktu widzenia, i rosyjskich metod.

Gdyby nie to, ze Twoj interesujacy watek jest otoczony o wiele glupszymi watkami napisami przez rosyjskich propagandzistow, to chetnie bym zabral glos merytorycznie.

Pozdro

PF
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka