mariner4 10.07.15, 13:43 www.tvn24.pl/bitwa-o-anglie-75-rocznica-najwiekszej-bitwy-powietrznej,558996,s.html Warto jednak przypomnieć, że Luftwaffe korzystała wtedy z rosyjskich paliw. M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brat_kryzysa [...] 10.07.15, 13:57 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
panibiedroniowa Re: To się miło czyta 10.07.15, 14:00 I z personelu wyszkolonego w Lipiecku.... Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: To się miło czyta 10.07.15, 14:17 brat_kryzysa napisał: > i z rosyjskiego powietrza baranie -------------- W tym czasie malarz pokojowy i gruziński teolog byli braćmi syjamskimi. Tak mówi historia. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: To się miło czyta 10.07.15, 14:38 to czytaj: www.polskieradio.pl/39/156/Artykul/861047,Gorzkie-ukoronowanie-polityki-aliantow-wobec-Polski Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Bitwa była w 1940 roku, czyli 10.07.15, 15:24 ZSRR było wtedy sojusznikiem Niemiec. To jest powszechnie znana sprawa. Obelgami tego faktu nie zakrzyczysz. I tak: W ramach różnych umów w latach 1940–1941 Niemcy otrzymały od ZSRR: 2,7 mln t złomu metali kolorowych 2,0 mln t produktów naftowych 1,5 mln t ziarna zbóż 1,2 mln t wyrobów walcowanych 1,5 mln m³ drewna 350 tys. t miedzi 280 tys. t manganu 100 tys. t bawełny 42 tys. t chromu 30 tys. t surowca kauczukowego. M. Odpowiedz Link Zgłoś
frompiter Megalomania was wykonczy 10.07.15, 15:23 mariner4 napisał: > www.tvn24.pl/bitwa-o-anglie-75-rocznica-najwiekszej-bitwy-powietrznej,558996,s.html "...Zwycięstwo w Bitwie o Anglię było kluczowe dla podtrzymania zdolności wolnego świata do kontynuowania walki przeciwko nazistom. Polacy odegrali w niej kluczową rolę..." "...W bitwie o Anglię najpierw w składzie, a potem u boku RAF, walczyły 4 polskie dywizjony: 2 bombowe (300 i 301), 2 myśliwskie (302 i 303) oraz 81 polskich pilotów w dywizjonach brytyjskich, w sumie 144 polskich pilotów (poległo 29), co stanowiło 5% ogółu pilotów RAF biorących udział w bitwie...." pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_o_Angli%C4%99#Polskie_jednostki_w_sk.C5.82adzie_RAF_bior.C4.85ce_udzia.C5.82_w_bitwie_o_Angli.C4.99 Kluczowa rola = 5 (slownie - piec) %. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 O moieli ponad 12 % zestrzeleń 10.07.15, 15:32 Tylko w Bitwie o Anglię Polacy zestrzelili 203 samoloty niemieckie. Dywizjon 303 był najlepszy w całym RAF. Jesteś zaślepiony, bo to nie Ruscy. M. Odpowiedz Link Zgłoś
frompiter Nikt nie neguje udzialu Polakow 10.07.15, 15:49 mariner4 napisał: O moieli ponad 12 % zestrzeleń > Tylko w Bitwie o Anglię Polacy zestrzelili 203 samoloty niemieckie. > Dywizjon 303 był najlepszy w całym RAF. > Jesteś zaślepiony, bo to nie Ruscy. Walczyli dzielnie na wszystkich frontach. Ale pitolic o "kluczowej roli" to sa zarty. To brak szancunku do poleglych. Chociaz brak szacunku dla Polakow, ktory zdobywali Berlin to chyba u was polityka panstwowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Też tak uwazam, ale 10.07.15, 16:14 tonie jest opinia Polaka. Poza tym Ta bitwa o mało co nie była przegrana przez RAF. Więc te 12.5% zestrzeleń mogło, powtarzam mogło być tym języczkiem u wagi. Brytyjczycy mieli problem z pilotami, a znacznie mniejszy z samolotami. Początkowo nie ufali Polakom, sądząc że są zdemoralizowani porażkami. Nie wzięli pod uwagę zwykłej chęci zemsty na wreszcie samolotach dorównującym niemieckim. I może jednak słowiańskiej mentalności i brawurze. I ciekawe. Nie przkładało się to na większe straty. M. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Też tak uwazam, ale 10.07.15, 16:19 mariner4 napisał: > I może jednak słowiańskiej mentalności i brawurze. I ciekawe. Nie przkładało s > ię to na większe straty. W roku 2010,przelozylo sie Odpowiedz Link Zgłoś
brat_kryzysa swiat sie wali 10.07.15, 16:32 Mariner napisal dosc ciekawy post bez nienawistnego zabarwienia, nono ale w w tym dokuczaniu Ruskim na co wskazal frompiter 'polacy' czesto celowo zapominaja o wiekszych wydarzeniach pistqciach tylko dlatego bo kloci sie to z antyrosyjakim nurtem.Niestety zapomina sie o wkladzie polskiej armii walczacej przy boku a czerwonej, chociaz to wlasnie ta armia byla najwieksza i miala decydujace znaczenie, nie pomijajac wkladu innych Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Wojsko, to wojsko 10.07.15, 18:42 Ja nigdy nie dzieliłem ich w/g tego gdzie walczyli. Tym bardziej że pójście do wojska było jedyną drogą ucieczki z "nieludzkiej ziemi" jaką był wówczas ZSRR Stalina. Miałem w rodzinie ludzi, którzy wyszli z Rosji z Andersem i wiem co mówili. Znałem ludzi z 1 Armii i też sporo słyszałem. Wiem też co robiła CA w Polsce. Pomimo to zawsze 1 listopada zapalam lampkę na grobach sołdatów. Buntuję się jednak przeciwko agresji rosyjskiej w Ukrainie i nie tylko tam. Nie mogę pojąć w czym zawinili prowokowani ciągle Finowie, na przykład i w ogóle Skandynawowie. Czy na prawdę wierzycie, że Szwedzi chcą na Was najechać, albo Norwedzy? W tych narodach jest zero agresji. Cierpicie na manię prześladowczą i kompleks byłego czołowego mocarstwa. Ale historia nie biegnie nigdy wstecz. A macie szansę zbudować potęgę gospodarczą. Los (Bóg, jak kto woli) obdarzył Was wspaniałym krajem. macie wszystko. a tymczasem za Uralem nie żyje nawet 3 mln etnicznych Rosjan. Nie macie co robić? Czekacie na Chińczyków? Ech! M. Odpowiedz Link Zgłoś
frompiter Jest o czym pogadac 10.07.15, 20:49 mariner4 napisał: > Ja nigdy nie dzieliłem ich w/g tego gdzie walczyli. I slusznie. >Tym bardziej że pójście do wojska było jedyną drogą ucieczki z "nieludzkiej ziemi" jaką był wówczas ZSRR Stalina. Tak, zgadzam sie. > zawsze 1 listopada zapalam lampkę na grobach sołdatów. Bardzo dobrze. >Buntuję się jednak przeciwko agresji rosyjskiej w Ukrainie Nie ma zadnej agresji. Krym zwial z Ruiny, bo zawsze mial ja gdzies i NIGDY nie uwazal ja za swoj kraj, i to to jest faktem. Donbas rowniez ma Ruine gdzies. Od lat pisze - rzad Ruiny musial urzadzic referendum, zeby kazdy region Ukrainy zadecydowal by czego chce. Na prawo - znaczy na prawo, na lewo -znaczy na lewj, na Wschod - to tedy, na Zachod - tam tedy. Dalej rozwod na wzor Czech i Slowacji czy Serbii i Czarnogory, spokojnie, bez histerii, krwi, przemocy, etc. Dlaczego USA z 5 mlrd$, ktory wydali na "rozwoj demokracji" nie wydali nawet 1$ na organizacje referendum? > i nie tylko tam. Gdzie jeszcze? Zbombardowalismy Serbie? Rozj@balismy Irak, Afganistan i Libie? >Nie mogę pojąć w czym zawinili prowokowani ciągle Finowie, Ty sie nie martw o Finnow, nie twoja sprawa. My sie zname i dogadamy sie bez Polakow jak najlepiej. >na przykład i w ogóle Skandynawowie. Czy na prawdę wierzycie, że Szwedzi chcą na Was najechać, albo Norwedzy? W tych narodach jest zero agresji. Alez oczewiscie, zero agresji. Przeciez Potop to wymysl putinowskiej propagandy. >Cierpicie na manię prześladowczą i kompleks byłego czołowego mocarstwa. Znasz co to jest projekcja? "Polska od morza do morza" zmenila sie w kraj bez wielkiego znaczenia. > Ale historia nie biegnie nigdy wstecz. Oczewiscie, nigdy dokladnie wstecz. Historia w kolo sie toczy i robi spirale. >A macie szansę zbudować potęgę gospodarczą. To jest nasza sprawa i waszy rady, pomoc, etc, mame gleboko w doopie. My sie poradzime sobie bez was. >Los (Bóg, jak kto woli) obdarzył Was wspaniałym krajem. macie wszystko. a tymczasem za Uralem nie żyje nawet 3 mln etnicznych Rosjan. Nie macie co robić? Czekacie na Chińczyków? Co to jest "etniczny Rosjanin" i czym od jest lepszy od Rosjan? Nazisto, u nas waszy idei nie pracuja. Z ideami o wyzszosci Slowian poprosze sp@dalac do Ukruiny, u nas to nie dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Czesi zestrzelili wiecej samolotow 10.07.15, 16:31 a Czech Josef František zestrzelil najwiecej samolotow niemieckich w Bitwie o Anglie -17.Nalezal do dywizjonu 303.... Odpowiedz Link Zgłoś
przechrztaimason Re: Czesi zestrzelili wiecej samolotow 10.07.15, 18:22 No nie za bardzo. 310 ma 39 zestrzeleń w BoA. A jak to było z Frantiśkiem to już tyle razy opisano, że szkoda tu przywoływać. Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Polacy to wspolnicy Hitlera 10.07.15, 18:51 tak to rozumia Amerykanie I tak polska jest pokazywana przez kontrolowane media. Bez wspolpracy Polakow nie byloby Holokaustu I Auschwitz. Teraz Polska placi ponad 60 miliardow odszkodowan za wlasonosc zydowska. Przypomne, gdybym ja nie remontowal mojego domu , nie utrzywal go stale I nie palcil podatkow przez pare lat to budynek rozsypal by sie normalnie, a rzad odebral by mi moja wlasnosc. Wiec pieprzenie o chwale Polskiego lotnictwa niewatpliwie wskazane byloby dla Amerykanow I Anglosasow, Polacy o tym wiedza. dla uprzyjemnienia nastroju : www.youtube.com/watch?v=dCKsRjPVim0 Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Czesi zestrzelili wiecej samolotow 10.07.15, 20:00 Polscy pilosci zestrzelili i uszkodzili 206 niemieckich samolotow a Czesi - 365.. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Źródło! 10.07.15, 22:12 czeska i polska wikipedia..... Mezi úspěchy československých bojovníků v rámci RAF patří mimo jiné 365 sestřelených (či silně poškozených) nepřátelských letadel, dále pak 6 sestřelených raket V1. K tomu je ovšem nutno přičíst velké množství průmyslových, zbrojních a podobných objektů, které byly (často úspěšným) cílem bombardování 311. bombardovací perutě. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka I po xuj mod zostawił tu tego kacapiego... 19.07.15, 23:03 ...poyeba?... Odpowiedz Link Zgłoś
wasyl_szuja Niemcy głodni nie chodzili. 19.07.15, 23:39 W kampaniach w zachodniej Europie, zboże Niemcom fundował wujek Stalin. Odpowiedz Link Zgłoś