Dodaj do ulubionych

żydzie mirmacie - wara od Pana Dmowskiego

10.04.02, 18:24
Ocenę Dmowskiego zostawcie nam, bo wy znacie historie Polski w wycinku: tylko
stosunek do żydów jest dla was interesujący.
Sprowadzanie Dmowskiego do roli tępego antysemity jest tak samo prawdziwe jak
intencje pokojowe waszego żydowskiego idola.
Ty sie lepiej zajmij wędzeniem twojej Gołdy, i tym ślepym piratem z opaską na
oku, jak on się nazywał?
Obserwuj wątek
    • Gość: Hycel Re: żydzie mirmacie - wara od Pana Dmowskiego IP: 63.100.218.* 10.04.02, 19:01
      Moshe Dajan!

• free-minds.org O, własnie, dzięki! 10.04.02, 19:09
    • Gość: mirmat DMOWSKI_SPECJALISTA_OD_LIZANIA_CARSKIEJ_ODBYTNICY IP: *.dialup.eol.ca 11.04.02, 01:48
      free-mind napisal:"Ocene Dmowskiego zostawcie nam, bo wy znacie historie w
      wycinku: tylko stosunek do zydow jest dla was interesujacy"

Ktos lepszy od ciebie nie taka free-mind: SB-ek na wroclawskim Podwalu w 1968
      roku nazwal mnie "zydowskim pacholkiem". Jako dobry SB-ek wiedzial, ze przez
      wiele pokolen po mieczu i kadzieli bylem Polskim, katolickim patriota a nie jak
      ty wypiedku Moczara, moskiewskim antysemickim najmita. Wiec SB-ek mogl tylko
      wyksztusic : "pacholek" a nie Zyd. Nosze te obelge do dzis jak order mojego
      patriotyzmu. Poniewaz jestes nizszy ranga od SB-eka twoje obelgimnie juz nie
      wzruszaja.
      Jako Polak mam nie tylko prawo ale i obowiazek osadzac Dmowskiego i innych
      lizacych w Moskwie carowi odbytnice, kiedy prawdziwi Polacy jak Pisudski
      walczyli krwawo w WOLNA I NIEPODLEGLA a nie AUTONOMICZNA I POD JEGO CARSKA
      KORONA. A wiesz dlaczego panie Plut czy Plutowicz? BOS JA ZKRWAWIL I ZHANBIL
      SYNU WASYLOWY.
      Bo moja Polska to Polska Kazimierza Wielkiego, Jagielonow i Pilsudskiego a nie
      Gomulki, Moczara, Wielkopolskiego czy Dmowskiego, wszyskich tych wytrenowanych
      pieskow lizacych dupe okupamtowi.

Predzej pieklo zamarznie niz zostawie w spokoju Dmowskiego i jego moskiewskich
      sprzedawczykow.

• Gość: U Re: DMOWSKI_SPECJALISTA_OD_LIZANIA_CARSKIEJ_ODBYTNICY IP: *.gis.net 11.04.02, 03:14
        Gość portalu: mirmat napisał(a):

> free-mind napisal:"Ocene Dmowskiego zostawcie nam, bo wy znacie historie w
        > wycinku: tylko stosunek do zydow jest dla was interesujacy"
        >
        > Ktos lepszy od ciebie nie taka free-mind: SB-ek na wroclawskim Podwalu w 1968
        > roku nazwal mnie "zydowskim pacholkiem". Jako dobry SB-ek wiedzial, ze przez
        > wiele pokolen po mieczu i kadzieli bylem Polskim, katolickim patriota a nie jak
        >
        > ty wypiedku Moczara, moskiewskim antysemickim najmita. Wiec SB-ek mogl tylko
        > wyksztusic : "pacholek" a nie Zyd. Nosze te obelge do dzis jak order mojego
        > patriotyzmu. Poniewaz jestes nizszy ranga od SB-eka twoje obelgimnie juz nie
        > wzruszaja.
        > Jako Polak mam nie tylko prawo ale i obowiazek osadzac Dmowskiego i innych
        > lizacych w Moskwie carowi odbytnice, kiedy prawdziwi Polacy jak Pisudski
        > walczyli krwawo w WOLNA I NIEPODLEGLA a nie AUTONOMICZNA I POD JEGO CARSKA
        > KORONA. A wiesz dlaczego panie Plut czy Plutowicz? BOS JA ZKRWAWIL I ZHANBIL
        > SYNU WASYLOWY.
        > Bo moja Polska to Polska Kazimierza Wielkiego, Jagielonow i Pilsudskiego a nie
        > Gomulki, Moczara, Wielkopolskiego czy Dmowskiego, wszyskich tych wytrenowanych
        > pieskow lizacych dupe okupamtowi.
        >
        > Predzej pieklo zamarznie niz zostawie w spokoju Dmowskiego i jego moskiewskich
        > sprzedawczykow.
        >

Wszystko w porzadku,Miramat.Nie mam nic p-ko semitom w polskim rzadzie.Chce tylko wiedziec,czy nie
        jest jednoczesnie syjonista.
        • Gość: mirmat DO-U:_Czy_Brzezinski_nie_popieral_sprawy_Polskiej? IP: *.dialup.eol.ca 11.04.02, 17:18
          Nie ma konfliktu miedzy interesem Polski i Izraela. Wlasciwie to Izrael walczac
          z muzulmanskim morderczym fanatyzmem broni cywilizacji do ktorej Polska nalezy.
          Podobnie nie bylo konfliktu, kiedy Brzezinski bedac w rzadzie USA popieral
          sprawe Polski wiedzac, ze rowniez dziala na kozysc Ameryki.
          • free-minds.org Niedawno straszyliście odszkodowaniami... 12.04.02, 19:02
            a teraz nas bronicie. Lepiej nas nie brońcie, bo się nie wypłacimy.
            a co do dziczy, to dzicz nie pozwala dziennikarzom filmowac, to prawdziwa dzicz.
      • yidele Re: DMOWSKI_SPECJALISTA_OD_... 11.04.02, 10:19
        brawo.
        • free-minds.org Konwent żydów sądzi Dmowskiego - wara do swoich 12.04.02, 17:39
          • Gość: mirmat Polacy osądzi Dmowskiego w 1926 IP: *.dialup.eol.ca 13.04.02, 03:08
      • Gość: JOrl Re: A Ty od lizania innych. IP: *.dip.t-dialin.net 11.04.02, 17:24

> Bo moja Polska to Polska Kazimierza Wielkiego, Jagielonow i Pilsudskiego a nie
        > Gomulki, Moczara, Wielkopolskiego czy Dmowskiego, wszyskich tych wytrenowanych
        > pieskow lizacych dupe okupamtowi.
        A gdzie ta Polska od morza do morza? Zaprzepascilo sie, prawda. No to trzeba
        teraz moze tak realnie?
        A czy teraz Polska jest suwerenna? Smiechu warte! A nie mamy teraz Nwego
        Wielkiego Brata? Ciekaw jak na nim wyjdziemy. Juz kiedys mielismy Braci Dalekich.
        Ostatnio w 1939r.
        Pozdrowienia
    • corka_getlika Re: żydzie mirmacie - wara od Pana Dmowskiego 11.04.02, 02:11
      Pan Pilsudzki kazal zdelegalizowac OWP(Oboz Wielkiej Polski)i brawo mu za to.
      W 1912 Dmowski proklamuje bojkot żydowskiego handlu w celu obrony interesów
      kupiectwa i rzemiosła polskiego Dmowski prawdziwy polak myslacy inaczej i
      dlatego pan Pilsudzki na kazdym kroku tepil tego zaslepionego nacjonaliste.

Dmowski to w/g mnie to mieszanka Rydzyka+Getrycha juniora.
      pozdrawiam
      • free-minds.org A ty tępa nacjonalistko, jakiemu narodowi służysz? 12.04.02, 17:41
        • Gość: mirmat Tepak_Dmowski_lizal_Cara_tepa-mind_lize_Dmowskiego IP: *.dialup.eol.ca 13.04.02, 03:05
    • Gość: mirmat DMOWSKI:KONSEKWETNIE_SLUZACY_TYM_CO_RZADZA_W_ROSJI IP: *.dialup.eol.ca 11.04.02, 03:09
      corka getlika napisala:"Dmowski prawdziwy polak myslacy inaczej i dlatego pan
      Pilsudzki na kazdym kroku tepil tego zaslepionego nacjonaliste."

Dmowski "prawdziwy polak" walczyl przeciw kazdemu partiotycznemu ruchowi o
      wyzwolenie Polski. I bylo mu obojetne, czy Polscy patriocy pochodza z prawicy
      czy z lewicy.BYL KONSEKWENTNYM WIELBICIELEM POTEGI ROSJI. WYJEZDZA DO PRAGI W
      1908 ROKU BY PROPAGOWAC ZJEDNOCZENIE SLOWIAN POD BERLEM CARA.

W OKRESIE ZRYWU REWOLUCYJNEGO 1904-06 WALCZY Z PILSUDZKIM I Z KIMKOLWIEK
      PROPONUJACYM NIEPODLEGLOSC. WALCZY Z SOCJALISTAMI Z FRAKCJI REWOLUCYJNEJ PPS
      ALE ROWNIEZ PRZECIW KONSERWATYSTOM PRAGNACYM WOLNEJ POLSKI (JEGO ESEJ WYDANY W
      1914 "UPADEK MYSLI KONSERWATYWNEJ W POLSCE" POTEPIA KONSERWATYSTOW GALICJI ZA
      WROGOSC DO CARATU).
      ZGODNIE Z POLITYKA CARA DZIELENIA I RZADZENIA SPOLECZENSTWEM POLSKIM, DMOWSKI
      ANGAZUJE SIE W KAMPANIE ANTY-SEMICKA.

WYJEZDZA DO JAPONI BY POKRZYZOWAC WYSILKI PILSUDSKIEGO UZYSKANIA JAPONSKIEJ
      POMOCY W NASZEJ WALCE WYZWOLENCZEJ.

W CZASIE ROKOWAN Z SOWIETAMI W RYDZE WYSLANNICY DMOWSKIEGO STORPEDOWALI ZAMIARY
      PISUDKIEGO STWORZENIA FEDERACJI POLKO-UKRAINSKO-BIALORUSKO-LITEWSKIEJ. JAK
      WYJASNIL OSTATNIO FILM DOKUMENTARNY TELEWIZJI POLSKIEJ, ROZBICI SOWIECI GODZILI
      SIE NA SZEROKIE KONCESJE TERYTORIALNE. KU ICH ZDUMIENIU ENDECY W POLSKIEJ
      DELEGACJI PODAROWALI BOLSZEWIKOM DUZE TERYTORIA UKRAINY I BIALORUSI. Z TYCH
      WLASNIE TERENOW MIALY POWSTAC NIEPODLEGLE PANSTWA UKRAINSKIE I BIALORUSKIE.
      PILSUDSKI, KIEDY DOTARLA DO NIEGO WIADOMOSC OD UGODZIE RYSKIEJ POJECHAL
      NATYCHMIAST DO NASZYCH UKRAINSKICH SOJUSZNIKOW I GORACO ICH PRZEPROSIL ZA
      ENDECKA ZDRADE. ALE POLSKA BYLA DEMOKRACJA A SPRAWY ZAGRANICZNE KONTROLOWALA
      ENDECJA DMOWSKIEGO.

TAKA JEST POSTAC POLSKIEGO ANTYSEMITY.

• indris Dmowski - ludożerca i pedofil ? 11.04.02, 10:52
        To pewien paradoks, że ja, lewicowiec, chciałbym tu bronić Dmowskiego przed
        fałszywymi zarzutami. A robię to dlatego, że uważam stawianie zarzutów
        oczywiście fałszywych za najgorszą możliwą metodę ataku. Dmowski był antysemitą
        i nacjonalistą ale dlatego właśnie, że był nacjonalistą nie mógł
        być "konsekwentnie służącym Rosji". On po prostu uważał za najlepszą dla Polski
        współpracę ze wszystkimi siłami antyniemieckimi. I bez żadnych wątpliwości jego
        działalność sprawiła, że przy końcu I-szej wojny światowej sytuacja Polski
        była lepsza, niżz gdyby reprezentował ją tylko Piłsudski, który wojnę rozpoczął
        jako sojusznik Austrii, czyli praktycznie Niemiec. Docenił to zresztą sam
        Piłsudski mianując Dmowskiego głównym przedstawicielem Polski na konferencji w
        Wersalu, chyba nie powierzyłby tej funkcji komuś kogo uważałby za rosyjskiego
        pachołka.
        Oczywiście można - i należy - Dmowskiego krytykować, ale nie za winy
        niepopełnione.
        • Gość: mirmat DMOWSKI_ANI_LUDOZERCA_ANI_NACJONALISTA_ IP: *.dialup.eol.ca 11.04.02, 17:01
          Indris napisal:"Docenił to zresztą sam Piłsudski mianując Dmowskiego głównym
          przedstawicielem Polski na konferencji w Wersalu, chyba nie powierzyłby tej
          funkcji komuś kogo uważałby za rosyjskiego pachołka."

Pilsudzki docenial pragmatycznosc. Sytuacja jaka zastal po powrocie z
          Magdeburga nie dawala mu wiekszego wyboru. Ja tez w okresie Sowieckiej okupacji
          dla sprawy Polski, podawalem reke takim, ze zaraz potem musialem ja dobrze umyc.
          Dmowski swoim zrecznoscia w lizaniu tylkow politykierow Ententy (Rosja przeciez
          byla sojusznikiem Francji i Angli) mial monopol w salonach Paryza czy Londynu
          na reprezentowanie sprawy Polski. Zolnierz polski potrzebowal broni gdyz nie
          mielismy wlasnego przemyslu zbrojeniowego. Zeby zneutralizowac knowania
          Dmowskiego, i podchlebic jego egoizmowi a moze w nadzieji, ze Dmowski przemieni
          sie w Sienkiewiczowskiego Kmicica i sprobuje naprawic szkody naprawione w
          przeszlosci, Pilsudski calkiem slusznie dal mu to stanowisko. Jednakze, Dmowski
          i jego Endecja, zgodnie z Polskim historykiem Waclawem Jedrzejewiczem, urzyl
          swoich powiazan z Francuzami by dokonac proby odsuniecia Pisudskiego od wladzy
          i zastapienia go Francuskimi i Angielskimi oficerami TUZ PRZED OFENSYWA
          PILSUDSKIEGO ZNAD WIEPRZA.

Idris oczywiscie nie moze powiedziec, ktore z przedstawionych przeze mnie
          faktow sa nieprawdziwe. Nie zyjemy juz w komunizmie i trudno falszowac dzis
          historii. Wiec dodam jeszcze jeden szczegol z tak bogatego w wyslugiwanie sie
          Carskiemu zaborcy, zyciorysu Dmowskiego. Kiedy Pilsudski walczyl zbrojnie z
          moskiewskim zaborca Dmowski od 1906 do 1909 reprezentowal w carskiej Dumie
          polsko-jezycznych antysemitow. NIC DZIWNEGO, ZE DMOWSKI WOLAL AUTONOMIE NIZ
          WOLNOSC DLA POLSKI. CHCIAL PEWNIE ZACHOWAC SWA CARSKA EMERYTURE.
    • yidele Re: żydzie mirmacie - wara od Pana Dmowskiego 11.04.02, 10:17
      umysł wolny od czego? samokrytyki? spojrzenia na współczesną historie nie
      zatrutego endecją? koncepcji indywidualnizmu? czy może nawyk komunistycznej
      nowomowy; "wy" obywatelu free.minds powinniscie uwolnić sie od tego nicku...
      • free-minds.org Jadowite plemię pluje przeciw polskiej prawicy 12.04.02, 17:43
        • Gość: mirmat Ty_tepa-mind_Dmowski_jest_zdrajca_Polskiej_sprawy IP: *.dialup.eol.ca 13.04.02, 03:02
        • yidele Re: Free minds uzywa wyrazen "Jadowite plemię" 13.04.02, 03:39
          No i jak, umysl wciąż wolny? widze ze retoryka przyspiesza...
          • Gość: mirmat Tepa-mind to karykatura IP: *.dialup.eol.ca 13.04.02, 04:05
            Yidele: tepa-mind to karykatura antysemityzmu. Dobrze widziec do jakiego dna
            slepa nienawisc moze doprowadzic dlatego ciesze sie tym, ze taki tepak nazwal
            mnie Zydem. Dalo mi to okazje na tym czacie do pewnej analizy bagna
            antysemityzmu i jego historycznych zrodel. Przyznaj, bez tepej-mind nie mialbym
            tej zabawy. Posmiej sie i do powazniejszych spraw.
    • Gość: Ed Re: żydzie mirmacie - wara od Pana Dmowskiego IP: *.unicity.pl 11.04.02, 10:59
      Panie free-minds alias muslimek kiedyś pozował Pan na prawdziwego free i open
      minded ale ostatnio widzę, że dołącza Pan do poziomu hycla i sskomando.
      Czy Pan naprawdę myśli, że tylko Żydzi nie zgadzają się z arabskim i islamskim
      punktem widzenia.
      Zapewniam Pana, że jest Pan w błędzie.
      Praktykowane ostatnio przez Pana przypisywanie adwersarzom narodowości na
      podstawie wypowiadanych przez nich poglądów dobitnie wskazuje, że jest Pan w
      rzeczywistości bardzo narrow-minded
      • Gość: mirmat TAK_JAK_KENNEDY,_DLA_ANTYSEMITOW:_ICH_BIN_EIN_JUDE IP: *.dialup.eol.ca 11.04.02, 16:22
        Ed napisal:"Praktykowane ostatnio przez Pana przypisywanie adwersarzom
        narodowości na podstawie wypowiadanych przez nich poglądów dobitnie wskazuje,
        że jest Pan w rzeczywistości bardzo narrow-minded"

Drogi Ed, kiedy sowiecka przemoc rozpoczela budowe muru Berlinsliego by zdlawic
        wolny duch Berlinczykow, prezydent Kennedy przybyl natychmiast do oblezonego
        komunistycznym terorem miasta oswiadczajac:"ICH BIN EIN BERLINER"

Dzis teror 200 milionow muzulmanskich Arabow finansowanych przez miliardy
        plynace z posiadanej przez nich ropy, zamierza zgnies ten maly kwiatek
        demokracji i wolnosci na pustyni islamskiego despotyzmu.

Dlatego, kiedy fanatyczne bestie bombarduja dyskoteki, restauracje czy
        swiatynie w Izraelu, KAZDY UCZCIWY POLAK ODPOWIADA PLUGAWYM ANTYSEMITOM: ICH
        BIN EIN JUDE. Wiem, ze moi Katoliccy przodkowie zarowno po mieczu jak i po
        kadzieli, pomni naszej Polskiej tradycji przywiazania do wolnosci i tolerancji,
        sa dumni z mojego oswiadczenia.
        • cornio Re: TAK_JAK_KENNEDY,_DLA_ANTYSEMITOW:_ICH_BIN_EIN_JUDE 11.04.02, 17:36

Uff-strasznie gornolotnie to wyrazasz.Ale nie kazdy Polak musi po niemiecku
          mowic dla poparcia israela.Smiesznie wyszlo co? Lepiej czasami milczace
          poparcie jak wrzaskliwe potepianie.Wrzask i to chamski ,przy braku obiektywnego
          spojrzenia to dziecinnada.Czytajac wiele postow ,mozna dziwic sie ich autorom-
          Ani nie znam zydow ani arabow.a wybieram strone.To nie mecz pilki
          noznej.Okazuje sie ze jad antysemityzmu,lub tylko zlosliwe gadanie gwoli
          uciesze gawiedzi,przewaza nad rozumem. No i uszkodzeniem psychicznym musi byc
          natywanie siebie ss-manem przez mlodego debila-Polaka.ale to jest realnosc tego
          virtualnego forum. pozdrowienia
        • Gość: Ed Re: TAK_JAK_KENNEDY,_DLA_ANTYSEMITOW:_ICH_BIN_EIN_JUDE IP: *.unicity.pl 11.04.02, 19:26
          Drogi mirmat - wspaniałe słowa.
          • Gość: Sasza Re: Poznan-Nablus to miasta partnerskie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.02, 19:43
            Pamietajmy, ze gina tazke Palestynczycy, kobieti i dzieci, ktorym wojsko
            izraelskie uniemozliwia dostep do szpitali, niszczy wodociagi, wprowadzajac
            blokade skazuje na glod itd itp. Zycie Palestynczyka jest tyle samo warte co
            zycie Zyda. Dobrze byscie o tym pamietali.

Sasza
      • free-minds.org Re: żydzie mirmacie - wara od Pana Dmowskiego 12.04.02, 17:47
        Moi rozmówcy wcale nie kryją pobudek swoich wypowiedzi i pochodzenia, a ich
        stosunek do polskiej historii wynika z ich pochodzenia.
        Żaden Polak nie patrzy na Dmowskiego tylko poprzez jego wypowiedzi wwzględem
        Żydów, bo mamy wazniesze kryteria oceny swoich rodaków niż to, czy was kochali
        czy nie.

• Gość: Sasza Re: Wg Mirmata Dmowski be - Pilsudski cacy?? ;) IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.02, 19:38

Mirmat bezkrytycznie podchodzi do zbrodni izraelskich na Palestynczykach nie
      widzac, ze i Izrael morduje dzieci, kobiety i bezbronnych cywili. Wg mnie
      zbrodnie palestynskich zamachowcow nie sa tutaj zadnym usprawiedliwieniem gdyz
      jak to Mirmant lubi podkreslac Izrael jest wyspa demokracji w otoczeniu
      muzulmanskiego autorytaryzmu. Ladna mi demokracja stosujaca panstwowy terror i
      odpowiedzialnosc zbiorowa !!!
      Zreszta w jakims innym watku Mirmat za wroga Polski uznal tak wspanialego
      czlowieka jak Nelson Mandella co juz samo w sobie duzo mowi o jego umysle.
      Szaron jest skonczonym idiota, ktory wyrzadza Zydom na calym swiecie olbrzymia
      szkode. Ostatni zamach palestynski pokazal cala glupote jego nadziei, ze burzac
      palestynskie miasta i mordujac ich mieszkancow zapewni bezpieczenstwo Zydom.
      Teraz kandydatow na samobojcow gotowych wysadzic sie w powietrze byle zabic
      kilku Zydow bedzie jeszcze wiecej i za to Zydzi moga podziekowac Szaronowi.
      W kazdym razie wracajac do Dmowskiego - nie jestem jego wielbicielem gdyz moje
      przekonania sa zdecydowanie bardziej na lewo od jego przemyslen. Nie moze nie
      razic jego antysemityzm, ale nie mozna odmawiac mu patriotyzmu. Faktycznie
      potepil rewolucje 1905 r,a le to doskonale wpisywalo sie w odwieczny dylemat
      Polakow - bic sie czy sie nie bic. Okazalo sie, ze w 1905 nie bylo jeszcze
      odpowiedniego klimatu i okolicznosci do wywalczenia wolnosci. Podczas I w.sw.
      wybral opcje rosyjska gdyz Dmowski zawsze glowne zagrozenie widzial w niemieckim
      drang nach osten. Nie obawial sie Rosji ale Niemiec, ktore zawsze traktowal jako
      smiertelne zagrozenie dla Polakow. Mirman najwidoczniej pochodzi z Kongresowki i
      zapomina, ze ZABROCOW BYLO TRZECH. OPROCZ ROSJI TAKZE AUSTRIA I NIEMCY!!!! W
      1914 Zydzi tez lepiej czuli sie w Niemczech, ale to wlasnie ten kraj 20 lat
      pozniej wybral sobie na kanclerza Hitlera !! Tak sie sklada, ze jestem z dziada
      pradziada Wielkopolaninem i pewnie lepiej niz Mirmant orientuje sie, ze zabor
      pruski to nie bylo sanatorium ale ustawiczna walka z germanskim naporem. Dmowski
      to dostrzegal a Pilsudski mial to w dupie gleboko zajety walka o Lwow czy inne
      Wilno. A przeciez pod zabrem pruskim takz emieszkali Polacy. Zreszta
      opuszczajacych Kongresowke w 1915 r Rosjan zegnal niemal placz tamtejszych
      Polakow. A jak to witano Pisludskiego w Kielcach - widziano w nim sojusznika
      wroga - Niemca, ktory juz na poczatku wojny terrorystycznie zbombardowal
      Kalisz - prosze przeczytac soebie "Noce i dnie" - a Pilsudski byl sojusznkiem
      kajzera!! Wielkoplanie bez pomocy Pilsudskiego sami musieli wywalczyc sobie
      niepodlelosc, a potem jeszcze bronic Lwowa i Warszawy. Co do romantycznych
      planow Pilsudskiego powolania federacji z Bialorusinami i Ukraincami to tez Cie
      musz Mirmat rozczarowac. Skupie sie tylko na problemie rzekomego sojuszu z
      Ukraina, ktora Pilsudski po prostu wykorzystal. O tym jak Litwini mogli tworzyc
      wspolne panstwo z Polska to po wyprawach Pilsudskiego na Wilno chyba nie ma juz
      co pisac. A mowienie o narodzie bialoruskim w 1918 roku to juz w ogole zahacza o
      smiesznosc. Zreszta obecne perypetie naszego wsschodniego sasiada pokazuja, ze i
      obecnie poczucie narodowe jest tam nader watle. Centralnym zagadnieniem dla
      Pilsudskiego bylo oslabienie Rosji, a nie zaspokojenie ukrainskich aspiracji
      narodowych. B. Miedzinski bliski wspolpracownik marszalka, po latach tak
      przedstawil punkt widzenia Pilsudskiego na cele polityki ukrainskiej: "Nie
      przez Moskwe droga. To jest prawda, ze trzba bolszewikow pobic i to niedlugo,
      poki jeszcze nie wzrosli w sile. Ale zeby to soiagnac trzeba im nadepnac na tak
      bolesne miejsce, zeby nie mogli sie uchylac i uciekac. Moskwa takim miejscem nie
      jest. Kijow , Ukraina to jest ich czuly punkt. Z dwoch powodow: po pierwsze
      Moskwa bez Ukrainy bedzie zagrozona glodem, po drugie jesli pojdzie dalej nasze
      prozumienie z Ukraincami, jesli zawiesimy nad nimi grozbe zorganizowania
      niepodleglej Ukrainy, to tej grozby oni nie beda mogli zaryzykowaci beda musieli
      pojsc na walna rozprawe". (B. Miedzinski, Polityka wschodnia Pilsudskiego,
      Zeszyty Historyczne, z.31, s. 6) Czyli na pierwszym palnie stawial pobicie Armii
      Czerwonej a nie panstwo ukrainskie, ktore jesli powstanie to bardzo dobrze gdyz
      i tak bedzie zalezne od Polski, jesli nie bedzie chcialo dostac sie ponownie pod
      wladze Moskwy.
      W tajnej instrukcji Naczelnego Dowodztwa przekazanej 25 sierpnia 1919 r
      dowodztwu Frontow Wolynskiego i Galicyjskiego podkreslono, iz przyszle panstwo
      ukrainskie moze byc bardzo cennym sojusznikiem przeciw Rosji i z tego punktu
      widzenia jest ze wszech miar pozadane by Ukraina w Polsce widziala gwaranta swej
      niepodleglosci, ale zarazem zaznaczono: "Pomoc Polski jest jednak warunkowa,
      zalezna od przebiegu negocjacji. Z tego wynika, ze az do czasu zawarcia umowy
      pomoc ta czynnie okazac sie nie powinna.Kazde uderzenie w bolszewika, ktore
      ulatwia Ukraincom marsz na Kojow przed ukonczeniem pertraktacji oslabia nsza
      decydujaca postawe wobec Petlury. Obecnie nalzey sie wobec Ukraincow zachowac
      przychylno-neutralnie". (Cytat za: A. Nowak, Polityka wschodnia J. Pilsudskiego,
      Zeszyty Historyczne, z. 107, s. 11)
      W relacji pozostawionej przez gen. A. Listowskiego z rozmowy z Pilsudskim na
      przelomie kwietnia i maja 1920 Pilsudski zastanawial sie czy Ukraina "powstanie,
      czy ma dostatecznie sil i ludzi zeby sie stworzyc i zogranozowac, bo przeciez
      wiecznie tu siedziec nie mozemy" I dalej mowiac, ze granice z 1772 r sa dla
      Polski niemozliwe stwierdzal: "Zatem innego wyjscia nie ma jak SPROBOWAC
      STWORZYC SAMOSTIJNA UKRAINE. PETLURA TU NIE ODGRYWA ZADNEJ ROLI, JEST
      NARZEDZIEM, NIC WIECEJ. A jezeli nic sie nie da zrobic, pozostawimy ten chaos
      wlasym losom. Niech sie burzy, trawi, wyniszcza, oslabia, zjada. W takim stanie
      nie bedzie nam groznym ma dlugie lata". (Cytat za: A. Nowak, Polityka wschodnia
      J. Pilsudskiego, Zeszyty Historyczne, z. 107, ss. 15-16) No jak widzisz sam
      Pilsudski przyznaje sie do traktowania Ukraincow czysto instrumentalnie. Jak
      pisal autor swietnej biografii Pilsudskiego Garlicki: "Z punktu widzenia
      Pilsudskiego nie mialo wiekszego znaczenia co Petluta i jego rzad soba
      reperzentuja. Ich slabosc stanowila nawet okolicznosc sprzyjajaca, bo ulatwiala
      narzucenie im polskich warunkow. Potrzebni byli jako firmanci" (A. Garlicki, J.
      Pilsudski 1867-1935, Warszawa 1990, s. 225)
      A w liscie do gen. Sosnkowskiego z wskazowkami do udajacego sie do Rumunii
      Rozwadowskiego Pilsudski podkreslajac wage udzielenia przez Ukraine poparcia dla
      polskiej akcji na Ukrainie pisal: "Nalezy przy tym nadmieniac, ze wten sposob
      uniezalezniamy wspolnie nasza polityke wschodnia od kaprysow ententy, ze usuwamy
      wspolnie niebezpieczenstwo bolszewickie i imperialistyczneRosji, ze wreszcie
      wspolnie bedziemy mogli przy wspolnej opiece ciagnac korzysci specjalne z tak
      bogatego kraju jak Ukraina" (Listy Jozefa Pilsudskiego, Niepodleglosc T.7,
      Londyn-Nowy Jork 1962, s.98. )
      Naprawde nie wydaje mi sie by koncepcja federacyjna miala szanse realizacji w
      tym okresie a stanowisko Litwinow i Ukraincow jest tego najlepszym
      potwierdzeniem. Powracanie po przeszlo 250 latach do idei Unii Hadziackiej co by
      nie mowic zalatywalo nieco naftalina, zwlaszcza, ze pomijala ona Galicje. Sama
      idea moze i piekna, ale nie przystajaca do rzeczywistosci okresu po I w.sw.
      Dlatego wg mnie Pilsudski po prostu ubral swa polityke wschodnia w szatki
      federacjonizmu by Zachod nie czul sie zaklopotany polskim imperializmem, zreszta
      i tak stale to nam na Zachodzie wypominano. Zreszta sam Pilsudski w liscie do
      swego przyjaciela L. Wasilewskiego, notabene ojca dobrze nam znanej Wandy
      Wasilewskiej w kwietniu 1919 pisal o swym stosunku do idei federacjonizmu:
      "Znasz moje pod tym wzgledem pogladypolagajce na tym, ze nie chce byc ani
      imperialista ani federalista dopoki nie mam moznosci mowienia o tych sprawach z
      jako taka powaga no i rewolwerem w kieszeni. Wobec tego ze na bozym swiecie
      zaczyna z
    • Gość: Sasza Re: Wg Mirmata Dmowski be - Pilsudski cacy ?? cd;) IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.02, 19:39

"Znasz moje pod tym wzgledem pogladypolagajce na tym, ze nie chce byc ani
      imperialista ani federalista dopoki nie mam moznosci mowienia o tych sprawach z
      jako taka powaga no i rewolwerem w kieszeni. Wobec tego ze na bozym swiecie
      zaczyna zdaje sie zwyciezac gadanina o braterstwie ludzi i narodow i doktrynki
      amerykanskie przechylam sie z mila checiana strone federalistow"( Cytat za L.
      Wasilewski, Jozef Pilsudski jakim go znalem, Warszawa 1935, s. 175) tak wiec
      federacjonizm byl dla Pilsudskego przede wszystkim dogodnym instrumentem walki o
      jak najdogodniejszy dla Polski uklad sil na wschodzie niz rzeczywistym sposobem
      rozwizania kwestii narodowej na tym obszarze. Zreszta gdy przejal wladze po
      zamachu majowym trudno powiedziec by polozenie Ukraincow uleglo w Polsce
      poprawie.
      A teraz probuje sie zrobic z Pilsudskiego jakiegos patrona polsko-ukrainskiego
      braterstwa, w czym celuje zwlaszcza redaktor Wyborczej - niejaki Wojciechowski.
      Pilsudski pewnie ze smiechu na Wawelu w sarkofagu lezec spokojnie nie moze ;))))
      Cala akcja Pilsudskiego i Petlury, czyli ofensywa kijowska nie
      spotkala sie z entuzjazmem Ukraincow, zwlszcza chlopow, ktorzy bali sie powrotu
      polskich panow - nawet w odezwie mobilizacyjnej zabraklo hasel spolecznych co
      znakomicie potrafila wykorzystac propaganda radziecka. Co wiecej Petlura po
      zajeciu Kijowa anulowal bolszwicki dekret o wywlaszczeniu ziemian, co chlopom
      ukrainskim na pewno sie nie spodobalo ;)
      I tutaj jeszcze jeden z moich ulubionych cytatatow z marszalka: "Doprawdy z tymi
      draniami (pulki poznanskie-Sasza) wojowac nie mozna; juz mi donosza, ze ten pas,
      ktorym ida gotow jest robic powstanie przeciwko nam" ("Niepodleglosc" t VII,
      Londn 1962, ss. 114-115.) W takich warunkach rzecz jasna nie bylo co liczyc na
      masowe poparcie Ukraincow dla akcji Petlury, zwlszcza, ze Ukraincy z terenow
      zaboru rosysjkiego nie mieli tak rozwinietej swiadomosci narodowej jak ich
      rodacy z Galicji, a co wroga widzieli przezde wszystkim w Polsce.
      Ukraincy w 1920 r mieli na tyle silna juz swiadomosc narodowa by sprzeciwic sie
      ich przylaczeniu do Polski,a nie na tyle jeszcze slaba, ze nie zdolali utworzyc
      niepodleglego panstwa. Poza tym wg Pilsudskiego przszle panstwo ukrainskie mialo
      obejmowac tylko tereny za Zbruczem.
      Co to za Ukraina bez Galicji Wschodniej i Wolynia ?! Juz w
      podpisanej przez przedstawiciela Dyrektoriatu Borysa Kyrdynowskiego i premiera
      Paderewskiego umowie z 25 maja 1919 r. Kijow zrezygnowal na rzecz Polski z
      Galicji Wschodniej i Wolynia na zachod od rzeki Styr. W 5 artykule tej umowy -
      jej postanowienia w duzej mierze powtorzyl uklad z 21 kwietnia 1920 - Kjow
      zobowiazal sie nie podejmowac zadnych inicjatyw dyplomatycznych bez zgody rzadu
      polskiego. Dla Petlury, ktory glowne niebezpieczenstwo widzial w bolszewikach
      byly to trudne, ale mozliwe do zaakceptowania warunki. Ale dla Ukraincow
      galicyjskich reprezentowanych przez Ewhena Petrusewicza, prezydenta
      Zachodnioukrainskiej Republiki Ludowej glowym wrogiem nie byli bolszewicy ale
      Polacy i te warunki byly rzezc jasna nie do zaakceptowania. Nic dziwnego, ze
      Strzelcy Siczowi wyparci przez nasza ofensywe napierw wspolpracowali z
      Denikinem, a nastepnie w przewazajacej masie weszli w sklad Armii Czerwonej i
      podczas wojny 1920 roku walczyli przezciw Polakom i wojskom Petlury.
      A chyba sam przyznasz, ze to jednak Ukraincy z Galicji wschodniej byli
      ta czescia Ukraincow, najbardziej uswiadomiona narodowo i trudno byloby sobie
      wybrazic, ze albo oni, albo panstwo ukrainskie gdyby ono powstalo godzilo sie z
      faktem, ze kilka milionow Ukraincow znajduje sie pod polska wladza ;)) Predziej
      czy pozniej ale konflikt polsko-ukrainski o galicje stalby sie faktem. A
      tymczasem przygotowany przez T. Holowko, Niedzialkowskiego oraz A. Pragiera
      projekt autonomii dla ziem wschodnich nie znalzl popracia ani w Sejmie, ani
      wsrod otoczenia Pilsudskiego i potem mielismy terrorystow OUN-UWO i akcje
      pacyfikacyjne.

Sasza
      • Gość: komar Matko Boska ja zgadzam się z Szaszą IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.02, 19:51
    • Gość: mirmat Strasznie_tego_duzo_Sasza_ale_dobrze_pogadajmy IP: *.dialup.eol.ca 11.04.02, 22:07
      Strzelales opiniami jak z karabinu maszynowego no ale to dobrze, przynajmniej w
      odroznieniu od antysemitow nie jestes wulgarny co jest postepem na tym forum.

Ten watek zaczeto od "oskarzenia mnie", ze jestem Zydem, co mi przypomnialo rok
      1968, kiedy pewien SB-ek nazwal mnie nie Zydem bo byl bardziej inteligientnym
      niz "narrow-mind" ale zydowskim pacholkiem. W ten sposob po raz pierwszy
      zakwitlo w mojej glowie zainteresowaniem polsko-jezycznym antysemityzmem.

Po "oskarzeniu" mnie o zydowskie pochodzenie "narrow-free-mind" zazadal bym
      zostawil Dmowskiego w spokoju. Ale jak mozna nie myslec o Dmowskim kiedy sie
      czyta "hyclow", SS-manow i inny antysemicki smrod.

Ale zostawmy ich Sasza i do Twoich argumentow.
      (1) Piszesz "Mirmat lubi podkreslac Izrael jest wyspa demokracji w otoczeniu
      muzulmanskiego autorytatyzmu. Ladna mi demokracja stosujaca panstwowy teror i
      odpowiedzialnosc zbiorowa!!!"
      Szasza, wez troche powietrza zakmknij oczy i pomysl logicznie. Hitlerowcy nie
      wysadzili Ameryca Empire State Building ani nie masakrowali ich a jednak USA
      stosowala do Niemcow terror i odpowiedzialnosc zbiorowa. Bombowce Amerykanskie
      z pomoca lotnictwa aliantow (WLACZAJAC POLSKIE DYWIZJONY BOMBOWCOW) zrownaly z
      ziemia Drezdno, Hamburg, znaczna czesc Berlina czy Koloni zabijajac setki
      tysiecy niewinnych dzieci, kobiet czy starcow. LADNA MI DEMOKRACJA TE USA (?).
      Wynik tych bombardowan to dzis: demokratyczne Niemcy,ktore chca dobrego
      sasiedstwa z Polska i ktore ciagle przepraszaja za swoja przeszlosc.
      Odpowiednikiem tego na dalekim wschodzie jest Japonia, ktora przezszla
      dokladnie to co Niemcy a dzis jest trzecia potega i demokratycznym kraje.

Porownaj Sasza, jezeli masz odrobine rozsadku, akcje Stanow do obecnej akcji
      Izraela, ktora w koncu spowodowaly masowe mordy terorystow Arafata (dal mi
      przyklad podobnej akcji Niemieckiej, ktora by usprawiedliwila amerykanskie
      bombardowania!) Tylko 2 dni temu 13 ZOLNIERZY IZRAELSKICH ZGINELO GDYZ Z UWAGI
      NA PALESTYNSKICH CYWILOW NIE STOSOWALI ARTYLERI ALE ICH PIECHOTA PRZECHODZILA Z
      DOMU DO DOMU NARAZAJAC SIE NA BOMBOWE PULAPKI.
      Amerykanie I JA TEZ bym rabnal w bazy teroru uzywajac 7-mio tonowe "daisy
      cutters", ale Zydzi aj waj, co powie opinia swiata, wyslali swoich chlopcow na
      masakre.

A teraz Nelson Mandela. Byl terorysta co tu gadac. Jego organizacja mordowala
      cywilow: kobiety i dzieci to fakty historyczne. Mozna go usprawiedliwiac tym
      czy innym ale zeby zaraz Nobla??? No i jego moralnosc byla bardzo wybiorcza.
      Popieral gdzie mogl Sowiecki imperializm. To nie Matka Teresa. Sorry Sasza ja
      nie kupuje histerii mediow ktore maja wlasna agende w ksztaltowaniu historii.

No a teraz nasz Dmowski. "Faktycznie potepil rewolucje 1905r," piszesz "ale to
      doskonale wpisywalo sie w odwieczny dylemat Polakow - bic sie czy nie bic".
      Chwileczke, zgoda, nie kazdy mial w tym czasie wyobraznie Pilsudskiego by
      przewidziec tak swietnie jak on przyszly rozwoj wydarzen ale jak Dmowski byl
      ciemniakiem bez wyobrazni to dlaczego zabieral sie za polityke??? Czemu ze
      swoim zaslepionym antysemityzmem wyslugiwal sie carskim zaborcom. Czy
      przypomniec ci liste, ktora juz napisalem w czacie :"DMOWSKI SPECJALISTA..."
      Jeden choc przyklad w ktorym nie mam racji!!!!!!

Zabor Pruski byl nie wiele lepszym od Rosyjskiego ale wrzucanie Austro-Wegier
      do tego samego worka to bzdura. A najwazniejsze, ze W ODROZNIENIU OD
      DMOWSKIEGO, KTORY PRZYSIEGAL W DUMIE, WIERNOSC NAJJASNIEJSZEMU CAROWI, KROLOWI
      POLSKI (yak, tfu!!!), NASZ PILSUDSKI TAK LAWIROWAL, ZE NIE PRZYSIEGAL NIKOMU
      OPROCZ NAJJASNIEJSZEJ RZECZYPOSPOLITEJ. Czy honor sie nie liczy dla antysemitow-
      chyba tak. To prawda, ze po kleskach Polacy w Kongresowce, sceptycznie witali
      Legiony ale wlasnie PRZYWODCOW NARODU SIE ODROZNIA OD PETAKOW JAK DMOWSKI, ZE
      POTRAFIA ZAINSPIROWAC RODAKOW I PORWAC ICH DO BOJU. DZIEKI PILSUDSKIEMU POLSKA
      W 1918 ROKU JEST INNA NIZ W 1914 I NAJWAZNIEJSZE WOLNA. O TYM MARZYL PILSUDSKI,
      TEGO WYOBRAZNIE DMOWSKIEGO NIE WIDZIALA.

Piszesz duzo o idei Pilsudskiego stworzenia federacji Polsko-Ukrainsko-
      Bialoruskiej. Sporo masz racji, sporo nie. Pisudski byl przedewszystkim
      Polakiem ale honorowym Polakiem. Kiedy obiecal Ukrainie panstwo chcial tego
      dotrzymac. Zdrada Endekow w Rydze pokrzyzowala plany Pilsudskiego i przeprosil
      za to swoich ukrainskich sprzymierzencow. Jaka by byla Europa, gdyby zamiast
      Endekow Polske w Rydze reprezentowali Pilsudczycy?? Czy moze rok 1989 zdarzyl
      by sie 70 lat wczesniej??? Czy zaporowe kraje: Ukraina i Bialorus daly by nam
      mozliwosc skoncentrowania sie na zachodnim froncie? Nie wiemy, ale tylko
      politycy z wyobraznia, jak Pilsudski ksztaltuja historie. Petaki jak Dmowski
      liza obcym zadki.
      • free-minds.org pragną pokoju i demokracji i budują nowe osiedla 12.04.02, 17:54
        to jest właśnie podły imperializm dzkiego azjatyckiego plemienia okryty
        płaszczykiem demokracji (dla właściwie urodzonych) oraz wartości zachodnich.
        Co wy wiecie o wartościach zachodnich, skoro przez X wieków nie udało wam się
        zasymilować?
        to tak jak dzisiejsi emigranci, którzy nie chcą uznać, że mieszkają w innej
        kulturze.
        • Gość: Ed Re: pragną pokoju i demokracji i budują nowe osiedla IP: *.unicity.pl 12.04.02, 19:07
          free-minds.org napisał(a):

>> Co wy wiecie o wartościach zachodnich, skoro przez X wieków nie udało wam się
          > zasymilować?
          >

Panie free(narrow?) mind a Pan znowu swoje. Przeciez Pan Mirmat tłumaczył już
          Panu, że nie jest Żydem, tylko Polakiem po mieczu i kadzieli. Pan ma chyba jakąś
          obsesję na punkcie tropienia Żydów. Czy pan jest kolegą Moczara?
          • free-minds.org Re: pragną pokoju i demokracji i budują nowe osiedla 12.04.02, 19:51
            Własnie pan mirmat tłumaczył mi coś innego, edziu-pedziu,
            i z tego powodu skorzystał z szansy i dał noge na zachód.
            • Gość: mirmat Do narrow mind: wyjechalem w 1976 cymbale IP: *.dialup.eol.ca 13.04.02, 01:38
              Fre-narrow-mind napisal:"Własnie pan mirmat tłumaczył mi coś innego, edziu-
              pedziu, i z tego powodu skorzystał z szansy i dał noge na zachód."

Zeby nie bylo watpliwosci co do mojego zyciorysu: Jako aryjczykowi po wysciu z
              wiezienia w 1968 dano mi okazje skonczyc studia choc moi zydowscy przyjaciele
              nie dostali tej szansy. Wyjechalem w 1976 roku jako protest na zmiane
              konstytucji PRL-u kiedy Gierek formalnie wprowadzil zapis o kolonialnej
              zaleznosci PRL-u od Moskwy (nie ze byla jakakolwiek watpliwosc co do
              rzeczywistosci). Rowniez chodzilo o zdrowie matki, ktorej serce nie mogla
              wytrzymac spotkan ze mna w kiciu. Nie wyjechalem za forsa i zapewniam
              wszystkich mi przyjaznych (opinie antysemitow olewam), ze od 1976 do 1989 kazdy
              wolna chwile poswiedzilem na obczyznie sprawie Polskiej. W koncu mama miala
              racje. Dolozylem komunie na zachodzie lepiej niz bym mogl to zrobic z kicia na
              Podwalu. Po 1989 zajalem sie robieniem pieniedzy, ktore inwestuje z zmiennym
              szczesciem w Polsce.

• Gość: Sasza Re: Strasznie_tego_duzo_Sasza_ale_dobrze_pogadajmy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 18:54

) Strzelales opiniami jak z karabinu maszynowego no ale to dobrze,przynajmniejw
        ) odroznieniu od antysemitow nie jestes wulgarny co jest postepem na tym forum.

Wole fakty niz epitety ;)

) Ten watek zaczeto od "oskarzenia mnie", ze jestem Zydem, co mi przypomnialo rok
        ) 1968, kiedy pewien SB-ek nazwal mnie nie Zydem bo byl bardziej inteligientnym
        ) niz "narrow-mind" ale zydowskim pacholkiem. W ten sposob po raz pierwszy
        ) zakwitlo w mojej glowie zainteresowaniem polsko-jezycznym antysemityzmem.

Antysemityzm byl i jest obecny w Polsce - temu nie zaprzeczam. I faktem jest, ze
        stronnikow polityki izraelskiej natychmiast okresla sie Zydami ale jej krytykow
        wyzywa od razu od Arabow i "brudasow". A przecoez kloca sie tutaj niemal sami
        Polacy ;)

) Ale zostawmy ich Sasza i do Twoich argumentow.
        ) (1) Piszesz "Mirmat lubi podkreslac Izrael jest wyspa demokracji w otoczeniu
        ) muzulmanskiego autorytatyzmu. Ladna mi demokracja stosujaca panstwowy teror i
        ) odpowiedzialnosc zbiorowa!!!"
        ) Szasza, wez troche powietrza zakmknij oczy i pomysl logicznie. Hitlerowcy nie
        ) wysadzili Ameryca Empire State Building ani nie masakrowali ich a jednak USA
        ) stosowala do Niemcow terror i odpowiedzialnosc zbiorowa. Bombowce Amerykanskie
        ) z pomoca lotnictwa aliantow (WLACZAJAC POLSKIE DYWIZJONY BOMBOWCOW) zrownaly z
        ) ziemia Drezdno, Hamburg, znaczna czesc Berlina czy Koloni zabijajac setki
        ) tysiecy niewinnych dzieci, kobiet czy starcow. LADNA MI DEMOKRACJA TE USA (?).

Nigdy nie pisalem, ze USA to kraj demokratyczny ;)) Wlasciwie to podczas II w.sw.
        absolutnie takim nie byl - chociazby brak praw wyborczych dla Murzynow i ich
        otwarta dyskryminacja - przeciez kilka lat przed wojna w Ameryce mialo miejsce
        cos w rodzaju Jedwabnego z tym, ze zamiast Zydow w miasteczku Rosewood biali
        sasiedzi zabili juz dokladnie nie pamietam ilu, ale grubo powyzej 100 Murzynow. A
        pojedyncze lincze byly na porzadku dziennym. Ba Murzynow chcacych walczyc z
        Niemcami i Japonczykami nie kierowano nawet do odzialow liniowych powierzajac im
        tak "odpowiedzialne" zajecia jak ladowanie statkow. Nie USA nie byly w pelni
        demokratycznym krajem.
        Z drugiej strony walczyly z panstwem, ktore nie uznawalo zadnych regul
        prowadzenia wojny. To Niemcy pierwsi bombardowali otwarte miasta, masakrowali
        cywilow i jencow, wreszcie prowadzili eksterminacje Zydow. A jeszcze przed
        przystapieniem do wojny Stanow topili amerykanskie okrety idace w konwojach do
        Anglii. Tak wiec te straszne naloty, ktorych czesc byla zreszta absolutnie
        niepotrzebna - vide nalot na Drezno w przededniu jego zajecia prze Armie
        Radziecka - byly jednak jakos usprawiedliwione. Pamietaj, ze Niemcy dysponowaly
        potezna armia a Palestynczycy maja co najwyzej pistolety maszynowe, jakies
        domowej roboty mozdzierze i w koncu zywe bomby. W zaden sposob nie mozna ich
        porownywac z tym terrorem prowadzonym w calej niemal Europie przez Niemcow.
        Poza tym to Niemcy okupowali ta Europe i chodzilo o jej wyzwolenie. A chyba nie
        myle sie, jesli powiem, ze OKUPANTEM W PALESTYNIE JEST IZRAEL A PALESTYNCZYCY
        WALCZA TAK JAK MOGA O SWA WOLNOSC. Co innego gdyby istniala niepodlegla Palestyna
        w graniach z 1967 r i jeszcze wowczas Palestynczycy dokonywaliby zamachow na cele
        w Izraelu. Wtedy sytuacja jest jasna i caly swiat poparl by izrelska rekacje na
        te akty. Ale dopoki Izrael okupuje ziemie palestynskie i naprawde obchodzi sie z
        Palestynczykami w sposob uragajacy wszelkim prawom czlowieka i poczuciu
        sprawiedliwosci - nie bede juz powtarzal informacji jaki dzien w dzien naplywaja
        o niszczeniu wodociagow, infrasruktury, mieszkan, szkol i szpitali, odcinaniu
        cywili od dostaw zywnosci i wody oraz lekarstw - to nastroje antysemickie beda
        tylko wzrastaly w sile. czy Szaron tego nie widzi, ze jego polityka zaprowadzi
        Izrael w slepa uliczke gdyz by przyniosla ona efekty musialby wybic wszystkich
        Palestynczykow co do nogi. Taka polityek prowadzily USA w odniesieniu do Indian,
        ale prezszlo 100 lat temu !!!

) Wynik tych bombardowan to dzis: demokratyczne Niemcy,ktore chca dobrego
        ) sasiedstwa z Polska i ktore ciagle przepraszaja za swoja przeszlosc.
        ) Odpowiednikiem tego na dalekim wschodzie jest Japonia, ktora przezszla
        ) dokladnie to co Niemcy a dzis jest trzecia potega i demokratycznym kraje.

Zgadza sie! Ale przeciez garstka zdeterminowanych Palestynczykow dazacych do
        stowrzenia niepodleglej Palestyny - identycznie jak Zydzi w okresie 1945-1948 -
        to nie sa hitlerowskie Niemcy czy cesarska Japonia ktore posiadaly wielomilionowe
        armie i potezne sily zbrojne zagrazajace calemu wolnemu swiatu. Plaestynczyc
        zasluguja na swe panstwo tak samo jak Zydzi i im predzej to Izrael zrozumie tym
        mniej ofiar poniesie. Anglicy opuscili Palestyne miedzy innymi wskute terroru
        zydowskiego, Franuzi wyszli z Algierii zabierajac okolo miliona swych osadnikow.
        tak samo predzej czy pozniej Izrael bedzie musial opuscic Zachodni Brzeg.

) Porownaj Sasza, jezeli masz odrobine rozsadku, akcje Stanow do obecnej akcji
        ) Izraela, ktora w koncu spowodowaly masowe mordy terorystow Arafata (dal mi
        ) przyklad podobnej akcji Niemieckiej, ktora by usprawiedliwila amerykanskie
        ) bombardowania!)

Przesadzasz z tymi masowymi mordami. Zaden z palestynskich zamachow nie byl tak
        krwawy jak zamach zorganizowany przez Irgun na najwiekszy w Jerozolimie
        hotel "Krol David" 22 lipca 1946 r w ktorym zgiinelo 41 Arabow, 28 Anglikow i 17
        Zydow plus jeszcze 5 osob innych narodowosci. A porownywanie zamachow
        palestynskich do planowej polityki eskterminacji milionow ludzi przez Hitlera to
        juz wybacz, ale czysty bezsens. Sama obecnosc dziesiatek KL, bombardowania miast
        podczas kazdej kampanii Wehrmachtu -Warszawa, Rotterdam, Belgrad, Londyn,
        Leningrad itd, okupacja kilkunastu krajow i masowe mordy na ich mieszkancach juz
        tylko to usprawiedliwialo dywanowe naloty. Jak tu w ogole prownywac zbrodnie
        hitlerowskie z walka prawie bezbronnych Palestynczykow o prawo do zycia we
        wlasnym wolnym kraju. Przeciez Polacy walczyli o to ponad 100 lat. Dlaczego
        odmawiasz takiego prawa Palestynczykom. Ne maja Apaczow, nie maja Merkav, nie
        maja F-16, nie sa w stanie stanoc przeciw kahalowi w otwartej walce jak rowny z
        rownym. Dlatego tez uciekaja sie do tych zatrwazajacych zamachow samobojczych.
        Nie usprawiedliwam ich, ale rozumiem. Izrael nie pokona militarnie tak
        zdeterminowanego narodu. Im szybciej to uzna tym dla niego lepiej.
        Powtorze jeszcze raz: Niemcy Hitlera byly okupantem - Palestynczycy walcza z
        okupantem. To jest zasadnicza roznica. Izrael nie jest tym razem tym dobrym, choc
        i Paletynczycy nie sa bez skazy.

) Tylko 2 dni temu 13 ZOLNIERZY IZRAELSKICH ZGINELO GDYZ Z UWAGI
        ) NA PALESTYNSKICH CYWILOW NIE STOSOWALI ARTYLERI ALE ICH PIECHOTA PRZECHODZILA Z
        ) DOMU DO DOMU NARAZAJAC SIE NA BOMBOWE PULAPKI.
        ) Amerykanie I JA TEZ bym rabnal w bazy teroru uzywajac 7-mio tonowe "daisy
        ) cutters", ale Zydzi aj waj, co powie opinia swiata, wyslali swoich chlopcow na
        ) masakre.

Nie widze tej uwagi na palestynskich cywilow. nablus czy dzenin wygladaja niemal
        jak Poznan po wyzwoleniu w 1945 gruzy i gruzy a wsrod nich kobiety i dzieci.
        takie zniszczenia nie sa mozliwe od kul M-16. Izrael prowadzi brudna wojne o czym
        swiadcza coraz czestsze odmowy sluzenia przez izraelskich zolnierzy na terenie
        Zachodniego Brzegu i Strefy Gazy. A Szaron wysylaja do walki swych zolnierzy
        musial liczyc sie z ofiarami nie tylko po stronie Palestynczykow. Ta trzynastka
        to zadne ofiary palestynskiego zamachu tylko zolnierze polegli podczas
        wykonywania dzialan bojowych - w przypadku zolnierzy bardzo czesty przypadek
        smerci, zwlaszcza gdy ich kraj prowadzi dzialania wojenne.

) A teraz Nelson Mandela. Byl terorysta co tu gadac. Jego organizacja mordowala
        ) cywilow: kobiety i dzieci to fakty historyczne. Mozna go usprawiedliwiac tym
        ) c
      • Gość: Sasza Re: Strasznie_tego_duzo_Sasza_ale_dobrze_pogad cd. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 19:03
        ) A teraz Nelson Mandela. Byl terorysta co tu gadac. Jego organizacja mordowala
        ) cywilow: kobiety i dzieci to fakty historyczne. Mozna go usprawiedliwiac tym
        ) czy innym ale zeby zaraz Nobla??? No i jego moralnosc byla bardzo wybiorcza.
        ) Popieral gdzie mogl Sowiecki imperializm. To nie Matka Teresa. Sorry Sasza ja
        ) nie kupuje histerii mediow ktore maja wlasna agende w ksztaltowaniu historii.

W jaki to sposob Mandela siedzacy 27 lat w rasistowskim wiezieniu mogl
        nadzorowac to co robi AKN??? Zapominasz zarazem, ile ofiar ma na swym sumieniu
        rasistowski rzad w Pretorii, takze dzieci rozstrzelane podczas demosntracji
        antyrasistowskiej w Pretori na poczatku lat 80-tych. Murzyni byli tam traktowani
        tak jak Zydzi w latach trzydziestych w Niemczech pod rzadami Ustaw
        Norymberskich. Mieli wszelkie prawo wlaczyc z dyktatura mniejszosci. A ze na to
        bezprawie obojetnie patrzyl demokratyczny Zachod, nic dziwnego, ze skorzystali z
        poparcia Moskwy. Nie mieli zbyt szerokiego wyboru. Poza tym Mandela pokazal
        wielka klasy przejmujac wladze - nie doszlo do zadnych rozliczen z Bialymi chc
        pewnie wielu Murzonom cos takiego snilo sie po nocach za te dziesiatki lat
        upokorzen.
        Mandela walczyl o demokracje tak samo jak Solidarnosc w Polsce i dziwe sie, ze
        tego nie dostrzegasz. Chyba, ze uwazasz iz na owoce demokracji oraz rowne prawa
        Murzyni nie zasluguja ??

) No a teraz nasz Dmowski. "Faktycznie potepil rewolucje 1905r," piszesz "ale to
        ) doskonale wpisywalo sie w odwieczny dylemat Polakow - bic sie czy nie bic".
        ) Chwileczke, zgoda, nie kazdy mial w tym czasie wyobraznie Pilsudskiego by
        ) przewidziec tak swietnie jak on przyszly rozwoj wydarzen ale jak Dmowski byl
        ) ciemniakiem bez wyobrazni to dlaczego zabieral sie za polityke??? Czemu ze
        ) swoim zaslepionym antysemityzmem wyslugiwal sie carskim zaborcom. Czy
        ) przypomniec ci liste, ktora juz napisalem w czacie :"DMOWSKI SPECJALISTA..."
        ) Jeden choc przyklad w ktorym nie mam racji!!!!!!

Jestem na Forum od osc niedawna wiec nie znam poprzedniego watku tyczacego sie
        Dmowskiego. Czy Pilsudski byl az tak przenikliwym poliykiem to nie jestem
        przekonany. Jego rachuby zwiazane z Petlura wzialy w leb niemal natychmiast,
        jego rzady po przewrocie majowym tez trudno uznac za specjalnie udane w efekcie
        czego we wrzesniu znalezlismy sie z zacofana armia oraz z daaalekimi
        sojusznikami oko w oko z dwoma przeciwnikami, ktorym co prawda Dziadek nigdy
        nie ufal;) Ale jego rzady podzielily spoleczenstwo nie tylko wg kryteriow
        narodowosciowycych ale i politycznych - vide Brzesc. Nie, dla mnie Pilsudski nie
        jest politykiem wysokiego lotu, ale to moze moje wielkoposlkie skrzywienie ;))
        natomiast co do Dmowskiego. Faktycznie byl lojalista wobec Rosji i do tego
        antysemita. Wg mnie byl anysemita bo docenial walory tkwiace w narodzie
        zydowskim. Nie uwazal ich jak Hitler za podludzi, ale za bardzo madrego
        konkurenta, moze nawet troche sie obawial mozliwosci Zydow. Nie cierpial jednak
        na tak zwierzeca nienawisc do Zydow jak hitlerowcy.
        Natomiast z przenikliowscia znacznie wieksza niz Pilsudski dostrzegal jak
        wielkim potencjalnym i jak pokazala II w.sw. realnym zagrozeniem dla Polakow sa
        Niemcy. To wreszcie endecja wysunela postulat zachodniej granicy na Odrze i
        Nysie Luzyckiej co wg mnie jest dla Polski znacznie bardziej korzyste niz
        granice na Prucie czy niemal pod Minskiem. A. ze z Pilsudskim niejako podzielili
        sie obstawiac jeden Entente drugi Panstww Centralne to tym lepiej dla Polski -
        ale Ty jakos tego nie dostrzegasz, ze Pilsudskiemu za ktorym chodzila latka
        socjalisty co w 1918 roku raczej nie bylo zbyt dobrze widziane, bez Dmowskiego
        byloby nieporownywalnie trudniej o popracie Francji, Anglii i USA dla Polski. To
        w koncu dzieki Dmowskiemu powstala tez Blekitna Armia Hallera, ktora w pelni
        uzbrojona i swietnie wyszkolona przybyla w 1919 do Polski od razu wchodzac do
        walk na froncie ukrainskim. A jeszcze jak wiele Dmowski zrobil dla Polski
        podczas Konferencji Wersalskiej !! Po angielsku i francusku odpieral ataki
        delegacji niemieckiej i przekonywal durnych Anglikow do polskiego punktu
        widzenia. W wszyskich wspomnieniach uczestnikow Konferecnji Dmowski jest
        oceniany bardzo wysoko jako doskonale przygotowany polemista i goracy polski
        patriota.
        Nie, zbyt jednostronnie oceniasz Dmowskiego przez pryzmat tylko jego
        antysemityzmu.

) Zabor Pruski byl nie wiele lepszym od Rosyjskiego ale wrzucanie Austro-Wegier
        ) do tego samego worka to bzdura. A najwazniejsze, ze W ODROZNIENIU OD
        ) DMOWSKIEGO, KTORY PRZYSIEGAL W DUMIE, WIERNOSC NAJJASNIEJSZEMU CAROWI, KROLOWI
        ) POLSKI (yak, tfu!!!), NASZ PILSUDSKI TAK LAWIROWAL, ZE NIE PRZYSIEGAL NIKOMU
        ) OPROCZ NAJJASNIEJSZEJ RZECZYPOSPOLITEJ. Czy honor sie nie liczy dla
        antysemitow

Rzeczywsice Pilsudski nie przysiegal, ale obiektywnie patrzac sluzyl tak samo
        zaborcom jak Dmowski. Nie wydaje mi sie by w Polsce Pilsudskiego powstalej po
        zwyciestwie Panstw Centralnych bylo miejsce dla mojej Wielkopolski. Lwow i Wilno
        liczyly sie dla niego zawsze bardziej niz Poznan. I takie sa fakty

) chyba tak. To prawda, ze po kleskach Polacy w Kongresowce, sceptycznie witali
        ) Legiony ale wlasnie PRZYWODCOW NARODU SIE ODROZNIA OD PETAKOW JAK DMOWSKI, ZE
        ) POTRAFIA ZAINSPIROWAC RODAKOW I PORWAC ICH DO BOJU. DZIEKI PILSUDSKIEMU POLSKA
        ) W 1918 ROKU JEST INNA NIZ W 1914 I NAJWAZNIEJSZE WOLNA. O TYM MARZYL
        PILSUDSKI,
        ) TEGO WYOBRAZNIE DMOWSKIEGO NIE WIDZIALA.

To Twoj punkt widzenia do ktorego masz absolutnie prawo. Ja nie przecenialbym
        roli Pilsudskiego. Sytuacja w 1918 roku tak sie doskonale dla nas ulozyla, iz
        praktycznie nie bylo szans bysmy niepodleglosci nie odzyskali. A dzialania
        Pilsudskiego na wschodzie postawily ta swierza niepodleglosc bardzo szybko pod
        duzym znakiem zapytania.
        Endecja zreszta takze jako ostateczny cel stawiala sobie odzyskanie
        niepodleglosci i Dmowski od 1916 stale ku temu zmierzal. A Polska Pilsudskiego w
        1918 r mogla byc dla niego bez Poznania, to ja za taka Polske dziekuje ;)

) Piszesz duzo o idei Pilsudskiego stworzenia federacji Polsko-Ukrainsko-
        ) Bialoruskiej. Sporo masz racji, sporo nie. Pisudski byl przedewszystkim
        ) Polakiem ale honorowym Polakiem. Kiedy obiecal Ukrainie panstwo chcial tego
        ) dotrzymac. Zdrada Endekow w Rydze pokrzyzowala plany Pilsudskiego i przeprosil
        ) za to swoich ukrainskich sprzymierzencow. Jaka by byla Europa, gdyby zamiast
        ) Endekow Polske w Rydze reprezentowali Pilsudczycy?? Czy moze rok 1989 zdarzyl
        ) by sie 70 lat wczesniej??? Czy zaporowe kraje: Ukraina i Bialorus daly by nam
        ) mozliwosc skoncentrowania sie na zachodnim froncie? Nie wiemy, ale tylko
        ) politycy z wyobraznia, jak Pilsudski ksztaltuja historie. Petaki jak Dmowski
        ) liza obcym zadki.

Nie mowie, ze Pilsudski byl bez honoru, ale ten gest w Szczypiornie byl w sumie
        tani i nic go nie kosztowal. A dzialania rzadu przeciw Ukraincom juz za jego
        rzadow dowodza na ile widzial w nich sprzymierzencow. Natomiast co do szans
        stowrzenia niepodleglej Ukrainy i Bialorusi sprzymierzonch z Polska to wg mnie w
        1918-1920 byla to utopia. Po pierwsze swiadomosc narodowa Bialorusinow byla
        jeszcze mniejsza niz obecnie, utrzymywala sie tylko wsrod waskiej grupy
        bialoruskiej inteligencji. Lepiej bylo z Ukraincami, ale tu tez problemem bylo
        to, iz najbardzej wyrobieni byli Ukraincy po szkole demokracji i parlamentaryzmu
        austrowegierskiego z Galicji, ktorzy glowne zagrozenie widzieli nie w
        bolszewikach a Polakach !! Na Ukranie Nadnieprzanskiej zas zgody na na sojusz z
        Polska i Ukraine nie obejmujaca Galicji, Wolynia i Podola jak pokazal los
        wyprawy kijowskiej tez w praktyce nie bylo. Chlopi ukrainscy bali sie powrotu
        polskich panow i nie poparli Petlury. O tym wielokrotnie pisal ukrainski
        historyk Jaroslaw Hrycak, ze w 1918-1920 Ukraincy byli za slabi by wybic sie na
        niepodleglosc, ale za silni by uznac polska zwierzchnosc. Nie bylo szans na
        federacyjne plany Pilsudskiego w tamtym okresie. A Polski nie b
      • Gość: Sasza Re: Strasznie_tego_duzo_Sasza_ale_dobrze_pogadajmy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 19:42
        niepodleglosc, ale za silni by uznac polska zwierzchnosc. Nie bylo szans na
        federacyjne plany Pilsudskiego w tamtym okresie. A Polski nie bylo stac na
        kontynuowanie dalszej walki z Rosja Radziecka. Takie jest moje zdanie.

Sasza

P.S.
        Bez watpienia jestem zas zajadlym antytepsista. Nienawidze tej firmy!!
    • Gość: mirmat Do Saszy-Pilsudski, Dmowski i inne sprawy IP: *.dialup.eol.ca 13.04.02, 06:03
      Sasza napisales:"Nigdy nie pisalem, ze USA to kraj demokratyczny"

A ja tak. Moja uwaga byla sarkazmem. W historii ludzkosci demokracja
      wyksztalcila sie w spoleczenstwach, ktore demokratyczne prawa stosowala tylko
      dla tzw OBYWATELI. W starozynych Atenach byli niewolnicy, w Pierwszej Rzeczy-
      pospolitej byli chlopi panszczyzniani no i w Stanach byli tez niewolnicy. Ale
      dla obywaleli Aten, I RP, czy USA system dawal wolnosci nie znane w jakim
      kolwiek innym wspolczesnym kraju. Wartosc demokracji Atenskiej,
      I Rzeczypospolitej czy USA nalezy mierzyc dystansem jakim te demokracje
      odbiegaly od wspolczesnych im tyranii.

Piszesz:"Z drugiej strony walczyly (USA) z panstwem (Niemcy), ktore nie
      uznawalo zadnych regul prowadzenia wojny. To Niemcy pierwsi bombardowali
      otwarte miasta, masakrowali cywilow i jencow, wreszcie prowadzili eksterminacje
      Zydow. A jeszcze przed przystapieniem do wojny Stanow topili amerykanskie
      okrety idace w konwojach do Anglii."

Bylbym ostatnim by bronic Hitlerowskiego nazizmu. A jednak zaproponuje teze,
      ze "islamizm" jest gorszy od nazizmu. Zbronie Hitlera, to twor chorej ale
      niezwykle przebieglej wyobrazni nazistowskich elit. Pecha mieli Zydzi, gdyz
      chory Hitler mial antysemicka obcesje. Ale przecietny Niemiec rzeczywiscie nic
      o Oswiecimiu nie wiedzial. Ale nawet Hitlerowcy miali jakiejs "REGULY
      PROWADZENIA WOJEN". Polskich jecow nie masakrowano ale odsylano do stallagow
      lub oflagow gdzie warunki nie byly luksusowe ale wystarczajace do przezycia.
      Porownaj to do islamistow, ktorzy w pierszej chwili zazynaja jecow i robia z
      tego mordu szkoleniowe wideo. Gdyby islamisci mieli potecjal Hitlera
      (odpowiedni do historycznych uwarunkowan) to holokaust ich przewyzszyl by to co
      zrobil Hitler, Stalin czy Mao. Zreszta historia o tym mowi. Kiedy muzulmanie
      podbili Indie w 13 wieku, owczesny islamski cesarz Indii nakazal mordowanie
      przez kilka lat 10 000 hindusow dziennie!!!! Ten wyczyn jest zanotowany z duma
      przez islamskich kronikarzy jako swojego rodzaju rekord godny podziwu. I do
      dzis ten wyczyn jest podziwiany przez muzulmanow. Zrodlo tego barbazynstwa tkwi
      w swietej ksiedze islamu jakim jest Koran. Najbardziej ochydne publikacje
      Hitlera czy Stalina nie zawieraja tak sadystycznych wskazowek mordu jak Koran.
      Nie mozna powiedziec, ze muzulmanie nie wiedza o zbrodniach Bin Ladena czy
      Arafata. Hitler ukrywal Oswiecim, Islamisci sie chwala swoimi zbrodniami. W
      zaden sposob to co ja pisze nie usprawiedliwia nazistow tylko wykazuje poziom
      bestialstwa muzulmanow.

Piszesz:" Ale przeciez garstka zdeterminowanych Palestynczykow dazacych do
      stworzenia niepodleglej Palestyny - identycznie jak Zydzi w okresie 1945-1948 -
      to nie sa hitlerowskie Niemcy."

Cale szczescie, ze nie sa. Gdyby byli, to by nas juz nie bylo. Daj muzulmanskim
      fanatykom potencjal Hitlera a oni by powtorzyli historie Indii w skali
      swiatowej. Przede wszystkim Palestyna to pojecie geograficzne tak jak Karpaty.
      Izrael to 3000 lat historii.

Piszesz:"Przesadzasz z tymi masowymi mordami. Zaden z palestynskich zamachow
      nie byl tak krwawy jak zamach zorganizowany przez Irgun na najwiekszy w
      Jerozolimie hotel "Krol David" 22 lipca 1946 r w ktorym zgiinelo 41 Arabow, 28
      Anglikow i 17" Chyba zartujesz. Jak sam piszesz w zamachu na hotel Krola Davida
      zginelo 17 Zydow. Bylo tam tez wielu wojskowych. To nie byla dyskoteka. Mordy
      Islamistow sa ograniczone TYLKO ICH POTENCJALEM. Dlatego tak wazna jest akcja
      Szarona by ten potencjal ograniczyc. Pisze Islamistow gdyz nie wierze w bzdury,
      ze teror Arafata ma cos wspolnego z Palestyna. Do "palestynczykow" zaliczamy
      wielu chrzescijan zyjacych w swietej ziemi. Ani jeden samobojca-morderca nie
      byl chrzescijaninem!!!!!

Piszesz:"Izrael prowadzi brudna wojne o czym swiadcza coraz czestsze odmowy
      sluzenia przez izraelskich zolnierzy na terenie Zachodniego Brzegu i Strefy
      Gazy. A Szaron wysylaja do walki swych zolnierzy musial liczyc sie z ofiarami
      nie tylko po stronie Palestynczykow. Ta trzynastka to zadne ofiary
      palestynskiego zamachu tylko zolnierze polegli podczas wykonywania dzialan
      bojowych."
      (1) Pacyfizm jest bardzo zakorzeniony u Zydow wiec dezercja mnie nie dziwi.
      (2) Szaron mial wybor. Mogl jak Amerykanie w Afganistanie uzyc 7-mio tonowe
      Daisy Cutters i uchronic swoich chlopcow, a nie uzyl. Taki barbarzynca?

Piszesz:"W jaki sposob Mandela siedzacy 27 lat...mogl nadzorowac co robi AKN".
      Mandela ciedzial wlasnie za atak terorystyczny w ktorym zginely kobiety i
      dzieci. Tak murzyni nie mieli praw rownych z bialymi ale mieli ich wiecej niz
      murzyni w jakimkolwiek kraju Afryki. Murzymi z innych krajow glosowali nogami
      uciekajac do Poludniwej Afryki. Jednym slowem nie byla to najwieksza tragedia
      ludzkosci a Mandela nie jest naszym Walesa.

No i doszlismy do Dmowskiego: piszesz:"Nie,dla mnie Pilsudski nie jest
      politykiem wysokiego lotu, ale to moje wielkopolskie skrzywienie."
      Powiem ci wiec historie o Wielkopolaninie. Moj Ojciec byl Poznaniakiem
      ozenionym z Mama Wolynianka. Woda z ogniem. Jego wszyscy koledzy ze studiow
      byli endekami i wiekszosc z nich jak Tata wywedrowali na kresy za praca. Ojciec
      moze dla zgrywy byl Pilsudczykiem. Mowil swietnie po niemiecku wiec, kiedy
      Niemcy weszli na kresy, troche z musu troche z potrzeby, pracowal w niemieckiej
      firmie zbozowej. Jego endeccy koledzy znali tylko jedno niemieckie slowo:"Heil
      Hitler" i kiedy razem mijali na ulicy znajomych Niemcow, Tata pozdrawial
      ich "gu't-morgen" a jego endecki kolega krzyczal:"Heil Hitler". Po wojnie, za
      komuny Ojciec uczyl dzieci w malym miasteczko a jego endecki kolega zostal
      czerwona szycha w Stalinowskim ministerstwie oswiaty. Takie byly koleje losu
      zwolennikow Pilsudskiego i Dmowskiego.

Na Dmowskim wychowalo sie cale pokolenie antysemitow, ktorzy tak haniebnie
      zachowali sie w 1968 roku. I to juz moja historia. Ale Dmowskiego osadzam
      glownie nie za 1968 ale za to co robil kiedy Pilsudski walczyl z Carem o
      wolnosc Naszej Ojczyzny. Liste niemoralnych poczynan Dmowskiego, nie godnych
      Polaka uniesciwem w tym watku w czacie z 11-04-2002 01:48 i 11-04-2002 03:09.
      W najlepszym razie mozna okreslic Dmowskiego jako tchorza czy oportuniste. W
      najgorszym jako zdrajce. Nikt jeszcze nie podjal ze mna argumentow na temat
      dzialalnosci Dmowskiego przed I Wojna Swiatowa. A to byl okres najwiekszej
      proby patriotyzmu Polakow.
      • Gość: Sasza Re: Do Saszy-Pilsudski, Dmowski i inne sprawy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.02, 18:08

) Sasza napisales:"Nigdy nie pisalem, ze USA to kraj demokratyczny"
        ) A ja tak. Moja uwaga byla sarkazmem.

Domyslam sie;) Ja jednak mowilem jak najzupelniej powaznie.

)W historii ludzkosci demokracja
        ) wyksztalcila sie w spoleczenstwach, ktore demokratyczne prawa
        ) stosowala tylko dla tzw OBYWATELI. W starozynych Atenach byli
        ) niewolnicy, w Pierwszej Rzeczy-pospolitej byli chlopi panszczyzniani no
        ) i w Stanach byli tez niewolnicy. Ale dla obywaleli Aten, I RP, czy USA
        ) system dawal wolnosci nie znane w jakim kolwiek innym wspolczesnym
        ) kraju. Wartosc demokracji Atenskiej, I Rzeczypospolitej czy USA nalezy
        ) mierzyc dystansem jakim te demokracje odbiegaly od wspolczesnych im
        ) tyranii.

Byc moze odroznialy sie te panstwa od wspolczesnych im satrapii na plus, ale nie
        czyni to je jeszcze sprawiedliwymi ustrojami. czy chlop panszczyzniany na
        Ukrainie czy Mazowszu mial przyjemniejsze zycie niz chlop francuski czy
        skandynawski zyjacy w panstwach absolutystycznych?? Bynajmniej, a to chlopstwo
        stanowilo wiekszosc mieszkancow kazdego z tych panstw. Trudno wiec uznac za
        godne pochwaly danie pelni praw 10% ludnosci za cene niesamowitego wyzysku
        pozostalych 90%. Coz to za demokracja??? To ma sie tak do demokracji jak
        prawo do sprawiedliwosci - sam doskonale wiesz, ze prawo moze stac w jawnej
        sprzecznosci ze sprawiedliwoscia. I to nie tylko w kraju totalitarnym.
        Sila i wartosc demokracji tkwia w jej powszechnosci - ograniczenie jej praw do
        kategorii obywateli, z reguly zamknietej i niedostepnej dla innych warstw
        ludnosci wg mnie jest zaprzeczeniem tejze demokracji. To po prostu inna forma
        oligarchii.
        Ba nawet demokracja USA w XIX wieku miom zdaniem pozostawala w tyle za rozwojem
        demokracji w Anglii i Francji - pietno niewolnictwa ciazy zreszta Stanom do
        dzisiaj. A demokracja I RP bardzo szybko przerodzila sie w rzady oligarchi ktora
        uzaleznila od siebie szaraczkow szlacheckich co w koncu doprowadzilo do
        anarchii. Jestem pewien, ze lepiej bysmy wyszli jako panstwo na oswieconym
        absolutyzmie.

) Bylbym ostatnim by bronic Hitlerowskiego nazizmu. A jednak
        ) zaproponuje teze, ze "islamizm" jest gorszy od nazizmu. Zbronie Hitlera,
        ) to twor chorej ale niezwykle przebieglej wyobrazni nazistowskich elit.
        ) Pecha mieli Zydzi, gdyz chory Hitler mial antysemicka obcesje. Ale przecietny
        ) Niemiec rzeczywiscie nic o Oswiecimiu nie wiedzial.

Nieznajmosc prawa nie zwalnia od odpowiedzialnosci za jego zlamanie ;) Poza tym
        chyba przeceniasz zdolnosc Niemcow do ukrycia zbrodni popelnianych przez nich na
        terenach okupowanych. Tutaj nie chodzi juz o same KL. Zbrodni dokonywano
        wszedzie gdzie tylko postawil noge niemiecki zolnierz i musiala wiedziec o
        tym - bo uczestniczyly w tym miliony Niemcow poprzez sluzbe w armii,
        organizacji
        Todta, policji, administracji okupacyjnej, osadnictwo itd - olbrzymia wiekszosc
        Niemcow. Ba, przeciez wiedzieli kogo wybieraja na kanclerza. Hitler bynajmniej
        nie ukrywal swych planow co chce zrobic z Zydami, a potem ze Slowianami.
        Zadziwia mnie Twa wiara w to, iz "przecietny Niemiec rzeczywiscie nic o
        Oswiecimiu nie wiedzial". To brzmi niemal tak jakby zwykly Niemiec nie
        odpowiadal za zbrodnie swego kraju a te kwestie poruszal juz Kruczkowski w
        "Niemcach" i sami Niemcy w ostatnim okresie tazke zajeli sie bardzo powaznie
        kwestia umoczenia t.zw. "zwyklych Niemcow" w zbrodniach hitleryzmu".
        Oczywiscie nie musze mowic, ze nie podzielam Twego zdania, iz "islamizm jest
        gorszy od nazizmu".

) Ale nawet Hitlerowcy miali
        ) jakiejs "REGULY PROWADZENIA WOJEN". Polskich jecow nie masakrowano
        ) ale odsylano do stallagow lub oflagow gdzie warunki nie byly luksusowe ale
        ) wystarczajace do przezycia.

Jezeli regula bylo" "Nie ma zadnych regul" to rzeczywiscie hitlerowcy jakies
        reguly mieli ;) Ich wojna to byla wojna totalna bez liczenia sie z zyciem
        cywili, jencow, dobrami kulutry i dziedzictwem narodow podbitych przez
        Wehrmacht. Juz 8 wrzesnia 1939 r - a wiec tydzien po rozpoczeciu wojny zolnierze
        rzekomo "rycerskiego" Wehrmachtu dokonali masakry polskich jencow pod
        Ciepielowem. Po walce batalionu 7 DP z Armii "Prusy" dowodzonego przez mjr Pelca
        z niemiecka 29 Dywizja Niemcy rozstrzelali okolo 300 polskich jencow. Tylko
        pomiedzy 1 a 25 wrzesnia w 714 egzekucjach - wiele bylo dzielem Wehrmachtu -
        chociazby w Bydgoszczy w odwecie za stlumienie wystapienie niemieckich
        dywersantow 3 wrzesnia po zajeciu Bygdoszczy rozstrzelano 1500 Polakow - Niemcy
        zabili conajmniej 16 336 Polakow. I to wszystko jeszcze w okresie trwania
        kampanii wrzesniowej !! A los jencow z Poczty Polskiej w Gdansku?!?! A masowe
        mordy na rannych powstancach warszawskich w powstanczych szpitalach, a rzez
        Woli. Mozna by tak wymieniac w nieskonczonosc !!!!!!
        Juz o ponad milionie zabitych jencow radzieckich to nawet nie wspominam !! A w
        koncu nawet i jencow zachodnich panstw Niemcy potrafili rozstrzelac lun
        zmiezdzyc czolgami jak to zrobili z kilkuset jencami amerykanskimi pod Malmedy w
        czasie kontrofensywy w Ardenach.

) Porownaj to do islamistow, ktorzy w pierszej chwili zazynaja jecow i
        ) robia z tego mordu szkoleniowe wideo.

Ten lincz byl odrazajacy. Ale dotyczyl jakby nie patrzec dwoch zolnierzy a nie
        milionow jak w przypadku nazistow. Zreszta znane sa przypadki mordowania
        pojmanych jencow angielskich przez terrorystow zydowskich w latach 40-tych.

) Gdyby islamisci mieli potecjal Hitlera
        ) (odpowiedni do historycznych uwarunkowan) to holokaust ich przewyzszylby
        ) to co zrobil Hitler, Stalin czy Mao.

Gdybym byl adwokatem zglosilbym sprzeciw: "To spekukacje, wysoki sadzie" ;)

) Zreszta historia o tym mowi. Kiedy
        ) muzulmanie podbili Indie w 13 wieku, owczesny islamski cesarz Indii nakazal
        ) mordowanie przez kilka lat 10 000 hindusow dziennie!!!! Ten wyczyn jest
        ) zanotowany z duma przez islamskich kronikarzy jako swojego rodzaju rekord
        ) godny podziwu. I do dzis ten wyczyn jest podziwiany przez muzulmanow.

Nie wiem czy jest podziwiane i raczej watpie. A wracajac do Indii to widze pewne
        niescislosci w Twoim zdaniu. Po raz pierwszy Arabowie, a wraz z nimi islam
        pojawily sie w Indiach juz w 711 r gdy jeden z dowodcow Omajadow, Mahomed Kassim
        zajal indyjski kraj Sind - obecnie zachodni pakistan. Na przelomie X/XI wieku
        kilka wypraw do Indii zorganizowal wladca turecko-perskiego panstwa Ghazni
        Mahmud Gaznevid zalozyciel dynastii Gaznewidow. Jego panstwo obejmowalo obszar
        od Amu-Darii do Gangesu i dorzecza Indusu. To wowczas przybylo na teren
        dzisiejszego Pakistanu i Indii sporo Muzulmanskch Turkow oraz Afganczykow, sporo
        zasd miejscowych przyjelo islam i odbywalo sie to wlasciwie w sposob pokojowy.
        Gaznewidzi panowali w polnocncyh Indiach do 1186 r a stolica ich bylo Lahore.
        Kres ich rzadom polozyl inny muzulmanski wladca Mahommed z dynastii Gurydow,
        ktory przeniosl stolice do Dehli.
        A te masakry o ktorych piszesz mialy miejsce w XIV wieku i byly dzielem Timura
        vel Tamerlana i jego Mongolow. Faktycznie tamerlan byl muzulmaninem, ale
        podczas swych ponad 20 wypraw wojennych podczas ktorych podbil Azje Srodkowa -
        jego stolica byla Samarkanda - Persje, Mezopotamie, Zakaukazie, spostoszyl
        Indie, wreszcie pokonal w bitwie pod Ankara sultana Turkow Osmanskich Bajazyta I
        jego panstwo rozciagalo sie od Nilu po Dehli rownie ochoczo mordowal
        "niewiernych" jak i swych wspolwyznawcow - muzulmanow. Nie uniknal smierci na
        przyklad pokonany sultan turecki Bajazet. W samych Indiach 100 000 armia
        mongolska z latwoscia pokonala rozdrobnione miejscowe ksiestewka tak
        muzulmanskie jak i hinduistyczne. W Dehli rzeczywiscie mialy miesce masakry
        miejscowej ludnosci, ale w rownej mirze dotknelo to hinduistow, buddystow jak i
        muzulmanw. Zreszta ponad 100 lat pozniej wnuk Tamerlana Babur na czele Turkow i
        Afganczykow ostatecznie pokonal nadal rozdrobnione Indie pokonujac na rowninie
        Panipat wladce Dehli Ibrahima Lodi !!! Oglosil sie ceszrzem i zapoczatkowal
        dynastie Wielkich Mogolo
      • Gość: Sasza Re: Do Saszy-Pilsudski, Dmowski i inne sprawy cd IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.02, 18:10

Panipat wladce Dehli Ibrahima Lodi !!! Oglosil sie ceszrzem i zapoczatkowal
        dynastie Wielkich Mogolow. Rok poznej w 1527 pod Kanwaha umocnil swa wladze
        pokonujac 100 000 armie koalicji ksiazat muzulmanskich i hinduskich,
        Tak wiec mowienie, ze mordowali muzulmanie hindusow jest nie tylko
        niepsrawiedliwe, ale po prostu niezgodne z prawda.
        A zeby bylo smieszniej to wladcy europejscy slali mu gratulacje jak chociazby
        Henryk IV angielski, Francja wyslala biskupa z darami, a Henryk III kastylijski
        slynne poselstwo Ruy Gonzaleza de Clavijo. A wiec widzisz nie jest to tak
        czarno-biale jak Ci sie wydaje. Poza tym zbrodnie popelnione przez chrzescijan
        tez mozna by dlugo wyliczac.

) Zrodlo tego barbazynstwa tkwi w swietej ksiedze islamu jakim jest Koran.
        ) Najbardziej ochydne publikacje Hitlera czy Stalina nie zawieraja tak
        ) sadystycznych wskazowek mordu jak Koran.

Z drugiej strony sa w Koranie wspaniale fragmenty o milosci blizniego a probojac
        zekranizowac Stary Testament tez powstalby dosc makabryczny film ;))

) Nie mozna powiedziec, ze muzulmanie nie wiedza o zbrodniach Bin
        ) Ladena czy Arafata. Hitler ukrywal Oswiecim, Islamisci sie chwala swoimi
        ) zbrodniami. W zaden sposob to co ja pisze nie usprawiedliwia nazistow tylko
        ) wykazuje poziom bestialstwa muzulmanow.

Poziom zbrodni jest jednak calkowicie z innej planety.

) Piszesz:" Ale przeciez garstka zdeterminowanych Palestynczykow
        ) dazacych do stworzenia niepodleglej Palestyny - identycznie jak Zydzi w
        ) okresie 1945-1948 - to nie sa hitlerowskie Niemcy."
        ) Cale szczescie, ze nie sa. Gdyby byli, to by nas juz nie bylo. Daj
        ) muzulmanskim fanatykom potencjal Hitlera a oni by powtorzyli historie Indii w
        ) skali swiatowej. Przede wszystkim Palestyna to pojecie geograficzne tak jak
        ) Karpaty.Izrael to 3000 lat historii.

To rowniez czyste spekulacje. A o Indiach juz wspominalem, ze gineli tam i
        Muzulmanie a zbrodnie wynikaly raczej z mongolskiej natury Tamerlana. Bin Laden
        to idiota, ale nawet Waszyngotn przyznaje, ze terrorysci palestynscy to nie to
        samo co ci, ktorzy trafili w WTC.
        Poza tym, slyszales o kims takim jak Karpatyjczyk??? A Palestynczycy sa i maja
        prawo do suwerennosci na terytorium zamieszkiwanym przez nich - nawet liberlanie
        traktujac to zagadnienie - od 1400 lat. Przeciez na poczatku XX wieku w
        Palestynie Zydzi stanowili moze z 15% ludnosci Palestyny. I czy rosyjscy Zydzi,
        ktorzy przybywaja teraz do Izraela maja do ziemi palestynskiej wieksze prawa niz
        mieszkajacy tam od wiekow Palestynczycy ??

) Piszesz:"Przesadzasz z tymi masowymi mordami. Zaden z palestynskich
        ) zamachow nie byl tak krwawy jak zamach zorganizowany przez Irgun na najwiekszy
        ) w Jerozolimie hotel "Krol David" 22 lipca 1946 r w ktorym zgiinelo 41
        ) Arabow, 28 Anglikow i 17" Chyba zartujesz. Jak sam piszesz w zamachu na hotel
        ) Krola Davida zginelo 17 Zydow. Bylo tam tez wielu wojskowych. To nie byla
        ) dyskoteka.

To chyba Ty Mirmat zartujesz ;) Czy hotel jest bardziej zmilitaryzowanym
        obiektem niz dyskoteka ??? Poza tym zdarza sie, ze w zamachach w Izraelu gina
        tez tamtejsi Arabowie, a to, ze w "Krolu davidzie" zgineli tez Zydzi w zaden
        sposob nie usprawiedliwia Irgunu. A w kazdym zamachu palestynskim gina izraelscy
        zolnierze - pamietaj, ze kazdy Izraelczyk, takze kobieta jest rezerwista. Poza
        tym czesto zamach jest wymierzony bezposrednio w zolnierzy.

) Mordy Islamistow sa ograniczone TYLKO ICH POTENCJALEM. Dlatego tak
        ) wazna jest akcja Szarona by ten potencjal ograniczyc. Pisze Islamistow gdyz
        ) nie wierze w bzdury, ze teror Arafata ma cos wspolnego z Palestyna. Do
        ) "palestynczykow"zaliczamy wielu chrzescijan zyjacych w swietej ziemi. Ani
        ) jeden samobojca-morderca nie byl chrzescijaninem!!!!!

Tak wielu tych chrzescijan w Ziemi Swietej nie zyje. Moze z 5% Palestynczykow
        jest
        chrzescijanami. Poza tym Palestynscy chrzescijanie w zdecydowanej wiekszosci
        solidaryzuja sie ze swymi muzulmanskimi rodakami, choc moze rzczywiscie nie sa
        tak skorzy do samobojczychc zamachow. W kazdym razie Izrael jednakowo
        traktuje wszystkich Palestynczykow bez wzgledu na wyznawana wiare.
        Co do potencjalu. Ofiar palestynskich jest jest okolo 4-5 krotnie wiecej niz
        izraelskich a wysylanie czolgow przeciw dzieciom rzucajacym kamienie to tez juz
        lekka przesada. A pamietasz jak kilka lat temu izraelska artyleria ostrzelala
        oboz dla uchodzcow w Libanie - ponad 70 ofiar !! Pozniej tlumaczyli sie, ze
        pomylka !! Izrael nie krepuje sie swym potencjalem.

) Piszesz:"Izrael prowadzi brudna wojne o czym swiadcza coraz czestsze
        ) odmowy sluzenia przez izraelskich zolnierzy na terenie Zachodniego Brzegu i
        ) Strefy Gazy. A Szaron wysylaja do walki swych zolnierzy musial liczyc sie z
        ) ofiarami nie tylko po stronie Palestynczykow. Ta trzynastka to zadne ofiary
        ) palestynskiego zamachu tylko zolnierze polegli podczas wykonywania
        ) dzialan bojowych."
        ) (1) Pacyfizm jest bardzo zakorzeniony u Zydow wiec dezercja mnie nie dziwi.

Pacyfizm wsrod bodaj najbardziej zmilitaryzowanego kraju swiata ?? ;)) Poza tym
        Kahal nie przypadkiem uznawany jest za jedna z najlepszych armii swiata i nie
        chodzi tu nawet o technike i wyszkoolenie ale o wysokie morale. Istnieje nawet
        takie powiedzenie, ze gdy w innych armiach swiata oficer podrywajacy swych
        zolnierzy do ataku krzyczy "Naprzod!" to w Kahalu "Za mna!" I ze tak jest
        swiadczy o tym ponadprzeczietna liczba poleglych oficerow w wojnach Izraela.

) (2) Szaron mial wybor. Mogl jak Amerykanie w Afganistanie uzyc 7-mio
        ) tonowe Daisy Cutters i uchronic swoich chlopcow, a nie uzyl. Taki
        ) barbarzynca?

Dobre ;)) To jak w tym kawale o dobroci Stallinie co dal dziecku cukierek, a
        mogl przeciez zabic ;)) A Szaron to nie tylko barbarzynca, co gorsza to
        polityczny idiota !Przy tym Dzenin czy Nablus nie wygladaja pewnie wiele lepiej
        niz gdyby zbombardowaly je B-52. Czolgi izraelskie parkowaly sobie w
        palestynskich kuchniach !!

) Mandela ciedzial wlasnie za atak terorystyczny w ktorym zginely
        ) kobiety i dzieci. Tak murzyni nie mieli praw rownych z bialymi ale mieli ich
        ) wiecej niz murzyni w jakimkolwiek kraju Afryki. Murzymi z innych krajow
        ) glosowali nogami uciekajac do Poludniwej Afryki. Jednym slowem nie byla
        ) to najwieksza tragedia ludzkosci a Mandela nie jest naszym Walesa.

Murzyni glosuja dzisiaj nogami przedzierajac sie przez Sahare do Libii plk
        Kadafiego :))) Apertheid jest odrazajacy i jesli nawet nie byla to najwieksza
        tragedia ludzkosci to na pewno jedna z najwiekszych hanb ludzkosci.
        Chyba nie bierzesz powaznie oskarzen wysuwanych przez rasistowski sad pod
        adresem Mandeli?!? To tak jakby traktowac powaznie oskarzenia WSI pod adresem
        akowcow czy zolnierzy wracajaych z Zachodu. A o co to nie oskarzano korowcow ?!
        ;)
        A oczywsicie Mandela nie jest Walesa, Walesa mu do piet nie dorasta rozmieniajac
        sie na drobne po 1989 r. Mandela jest autorytetem moralnym calej Afryki a kim
        jest Walesa? Najlpiej dla niego gdyby nie wychylal nosa z kart historii gdzie ma
        trwale miejsce.

) Powiem ci wiec historie o Wielkopolaninie. Moj Ojciec byl Poznaniakiem
        ) ozenionym z Mama Wolynianka. Woda z ogniem. Jego wszyscy koledzy ze
        ) studiow byli endekami i wiekszosc z nich jak Tata wywedrowali na kresy za
        ) praca. Ojciec moze dla zgrywy byl Pilsudczykiem. Mowil swietnie po niemiecku
        ) wiec, kiedy Niemcy weszli na kresy, troche z musu troche z potrzeby, pracowal
        ) niemieckiej firmie zbozowej. Jego endeccy koledzy znali tylko jedno niemieckie
        ) slowo:"Heil Hitler" i kiedy razem mijali na ulicy znajomych Niemcow, Tata
        ) pozdrawial ich "gu't-morgen" a jego endecki kolega krzyczal:"Heil Hitler".

Nie wiem jaka byla endecja w kongresowce i Galicji, byc moze rzczywiscie taka
        jak piszesz gdyz Brygada Swietokrzyska NSZ noga w noge z Wehrmachtem
        wyemigrowala na Zachod. Ale endecja w Wielkopolsce to bylo calkiem co innego. Po
        pierwsze juz w okresie zaboru pruskiego wi
      • Gość: Sasza Re: Do Saszy-Pilsudski, Dmowski i inne sprawy cd 2 IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.02, 18:11

Nie wiem jaka byla endecja w kongresowce i Galicji, byc moze rzczywiscie taka
        jak piszesz gdyz Brygada Swietokrzyska NSZ noga w noge z Wehrmachtem
        wyemigrowala na Zachod. Ale endecja w Wielkopolsce to bylo calkiem co innego. Po
        pierwsze juz w okresie zaboru pruskiego wielkopolska endecja silnie dzialala na
        rzecz wzmocnienia polskosci i walki z germanizacja w ramach Towarzystwa Obrony
        Narodowej i Towarzystwa Przyjaciol Wzajemnego Nauczania sie i Opieki nad dziecmi
        "Warta", Stowarzyszenie "Straz". Potem dominowali w Naczelnej Radzie Ludowej,
        stojacej na czele admisnitracji i wladz cywilnych podczas Powstania
        Wielkopolskiego - na pewno sluyszales o braciach Seyda, Marianie, Wladyslawia i
        jeszcze jednym, ktorego imie mi ucieklo.
        W latach miedzywojennych wielu endekow dzialao bardzo silnie w Zwiazku Zachodnim
        i Zwiazku Obrony Kresow Zachodnich, za co podczas okupacji placili zyciem lub
        wolnoscia. Juz w pazdzierniku 39 w Poznaniu wznowilo komspiracyjnie swa
        dzialalnosc Stronnictwo Narodowe na jego czele stanal Antoni Wolniewicz.
        Wydawalo SN szereg konspiracyjnych gazetek, z ktorych na przyklad "Polska
        Narodowa" siegala nakladem 2600 egz. W grudniu 1940 Gestapo aresztowalo 80
        czolowych dzialaczy konspiracyjnego SN (oficjalna nazwa Organizacja Stronnictwa
        Narodowego Ziem Zachodnich") w Kraju Warty - w tym okresie podziemne SN liczylo
        ok 1500 osob i bylo najliczniejsza konspiracyjna organizacja. Jej organizacja
        wojskowa - Armia Narodowa, Narodowa Organizacja Bojowa liczyla ok 100 osob - jej
        dowodca kpt Antoni Popiela zostral stracony w lipcu 1942 r w wiezieniu na
        Mlynskiej. W 1941 powtal Poznanski Okreg Narodowej Organizacji Wojskowej
        "Jednosc narodowa" zntegrowana pozniej z AK. Dpwpdca Okregu plk Edmund Effert
        aresztowany przez Gestapo z 4 dowodcami batalionow i 12 kompanii w grudniu 1943.
        Na lamach "Polski Narodowej" ukazala sie w maju 1941 r modlitwa z okazji Swieta
        Krolowej Korony Polskiej:
        "O Mario. Krolowa Korony Polskiej,
        Ku Tobie oczy nasze dzis zwracamy,
        My zolnierze Armii Narodowej,
        W walce z szatanem teutonow o pmoc Cie blagamy,
        A Ty Hetmanko nasza, wysluchasz prosby Twych zolnierzy,
        Przyjdziesz nam z pomoca, abu pokonac wroga
        I zasiasc na tronie w kazdym polskim sercu polskiej duszy"
        W kwietniu 1941 wielkie aresztownia wsrod wielkopolskiej endecji 531 osob wpadlo
        w rece Gestapo. !8 grudnia 1941 Trybunal Ludowy z Berlina na sesji wyjazdowej w
        Poznaniu skazal na smierc 9 czlonkow Zarzadu Kosnpiracyjnego SN w Poznaniu z A.
        Wolniewiczem na czele. Wszyscy oni zostali zgilotynowani w berlinskim wiezieniu
        Plotzensee 20 marca 1942r.
        Nawet narodowcy spod znaku ONR w Wielkoposlce w przeciwnienstwie do GG byli
        zdecydowanie antyniemieccy, choc i skrajnie nacjonalistycznym. Pod koniec 1942 r
        Gestapo aresztowalo ok 40 osob z Centrali Wywiadowczej Zwiazku Jaszczurczego.
        Mowienie wiec, ze wszyscy endecy niemal kolaborowali z nazistami jest nieuczciwe
        i po prostu niezgodne z prawda. Endecja w Wielkopolsce zawsze byla antyniemiecka
        i od samego poczatku okupacji przystapila do walki z nimi.

> Na Dmowskim wychowalo sie cale pokolenie antysemitow, ktorzy tak
        > haniebnie zachowali sie w 1968 roku. I to juz moja historia. Ale Dmowskiego
        > osadzam glownie nie za 1968 ale za to co robil kiedy Pilsudski walczyl z
        > Carem o wolnosc Naszej Ojczyzny. Liste niemoralnych poczynan Dmowskiego, nie
        > godnych Polaka uniesciwem w tym watku w czacie z 11-04-2002 01:48 i
        > 11-04-2002 03:09.
        > W najlepszym razie mozna okreslic Dmowskiego jako tchorza czy
        > oportuniste. W najgorszym jako zdrajce. Nikt jeszcze nie podjal ze mna
        > argumentow
        > na temat dzialalnosci Dmowskiego przed I Wojna Swiatowa. A to byl okres
        > najwiekszej proby patriotyzmu Polakow.

Watpie by antysemici 1968 roku znali tworczosc Dmowskiego ;) A dzialania
        Dmowskiego wynikaly z jego oceny glownego zagrozenia dla narodu polskiego.
        Pilsudski widzial jako takiego wroga Rosje, a Dmowski Niemcy i stad wynikala ich
        odmienna polityka. Kazdy miale swa racje. I Rosja i Niemcy uciskaly wowczas
        Polakow niemozliwie, choc na pewno Niemcy w sposob zdecydowanie bardziej
        zorganizowany i grozny. W Wielkoplsce zas endecja odegrala wazna role w walce z
        zaborca i podczas powstania wielkoposlkiego. Dmowski nie tyle odrzucal walke
        zbrojna o niepodleglosc ile jej przedwczesne uzycie, ktre musi sie zakonczyc tak
        jak w 1863r. Z Pilsudskego byl romantyk, zas z Dmowskiego, mimo, ze warszawiak
        byl pragmatyczny wielkopolanin ceniacy prace organiczna. Nazywanie go zdrajca
        jesst wyse niestosowne - dzialal na rzecz Polski w sposob inny niz Pilsudski,
        ale jego dzialania juz podczas I w.sw. przyniosly bardzo dobre rezultaty.
        Pamietaj, iz jego Komitet Narodowy Polski powstaly 15 sierpnia 1917 r w Lozannie
        byl praktycznie traktowany na Zachodzie jako reprezentant Polski podczas gdy
        Plsydski zasiadal w Tymczasowej Radzie Stanu - marionetkowym rzadzie powolanym
        przez Niemcow w okupowanej Warszawie w 1916. A Pilsudskiemu cholernie ciezko
        byloby pozbyc sie latki sojusznika Niemiec zwlaszcza, ze pierwszym poslem
        akredytowanym w wolnej Warszawie byl nie kto inny jak Niemiec hr Harry Kessler
        !!
        To w koncu za posrednictwem KNP Dmowskiego w Paryzu Naczelna Rada Ludowa w
        Poznaniu osiagnela, iz warunki zawieszenia broni z 11 listopada 1918 na
        podstawie rozejmu trewirskiego objely takze Wielkopolske.
        Dmowski byl ugodowcem ale czy nie byl nim Czartoryski, swego czasu minister
        spraw zagranicznych Aleksandra I?? A Drucki-Lubecki?? Ale Dmowski dobrze sie
        przysluzyl Polsce podczas I.w.sw. i o tym tez nie mozna zapominac.

Sasza
    • Gość: mirmat Do Saszy-Islam,Izrael, --Dmowski pozniej IP: *.dialup.eol.ca 17.04.02, 13:50
      Na wstepie sprawa idealnej "demokracji". Napisales o demokracji Atenskiej,
      I Rzeczypospolitej i USA, ze "byc moze odroznialy sie te panstwa od
      wspolczesnych im satrapii na plus ale nie czyni to je jeszcze sprawiedliwymi
      ustrojami".
      Oczywiscie, ze nie- idealne spoleczenstwo moze bedzie ksztaltowc sie w
      przyszlosci o ile ta przyszlosc potrafimy obronic przed zakusami Hitlerow,
      Stalinow, Hussejnow czy takich Bin Ladenow czy Arafatkow.
      Cyniczne sposob myslenia nihilistow, ze tylko idealne, bez skazy systemy maja
      prawo (?) do samoobrony przed atakiem, gwarantuje jatki naiwniakow.

Napisales:"..demokracja I RP bardzo szybko przerodzila sie w rzady oligarchi
      ktora uzaleznila od siebie szaraczkow szlacheckich co w koncu doprpwadzilo do
      anarchii. Jestem pewien, ze lepiej bysmy wyszli jako panstwo na oswieconym
      absolutyzmie,"
      To nie demokracja zagraza cywilizowanym spolecznoscia jak Ateny, USA czy
      I Rzeczypospolita, ale zaraza ktora zniczczyla starozytny eksperyment Greckiej
      demokracji, naszej Rzeczypospolitej i zagraza obecnym wolnym spoleczenstwom. Ta
      zaraza to PACYFISM. Tylko bezwgledna determinacja wolnych spoleczenstw do
      obrony przed tyrania moze gwarantowac przyszlym pokolenia dobrobyt,
      bezpieczenstwo i wolnosc. Wierze calkowicie w maksyme Goldwatera: "UMIAR W
      OBRONIE SWOBOD NIE JEST CNOTA, EKSRTEMIZM W OBRONIE WOLNOSCI NIE JEST WADA".

Nie wzieles na seria mojego stwierdzenia, ze "bylbym ostatnim by bronic
      Hitlerowskiego nazizmu. A jednak zaproponuje teze, ze 'islamizm' jest gorszy od
      nazizmu" Stad caly tekst zaczynajacy sie od "Nieznajomosc prawa.."
      do "kontrofensywy w Ardenach." jest wywazaniem otwartych dzwi. Niech mi bedzie
      wiec wolno wystawic "stopnie" za poziom barbarzynstwa- II Wojna Swiatowa:
      Japonczykom "5-", Sowietom "4+", Hitlerowcom "4", zachodnim sojusznikom (za
      bombardowania i rowniez rozszczeliwania jecow) "3-", obecnym islamista
      pelne "5" za determinacje i brak jakichkolwiek skropulow. Pokaz mi choc jeden
      ludzki odruch u islamistow czy to Al-Kajdy czy to PLO. Czysta przyjemnosc
      mordu. Cukierki dla wiwatujacego tlumu w Gazie czy Ammanie nawet jak Sadam
      Husejn mordowal Kuwejczykow, ktorym Palestynczycy tyle przeciez zawdzieczali.

ISLAMSKI HOLOKAUST W INDIACH:
      Napisales:"Te nasakry o ktorych piszesz mialymiejsce w XIV wieku i byly dzielem
      Timura vel Tamerlana i jego Mongolow">
      Islamska eksterminacja Hinduistow rozciaga sie na okres wielu wiekow.
      Przytoczony przezemnie okres to nie rzady Timura ale ostatniego muzulmanskiego
      cesarza Indii Aurangzeba (1618-1707) ktory rozpoczal panowanie (masakry) w 1659
      roku. Chcas pewnie byc zanotowanym w Ksiedze Rekordow Aurangzeba rozkazal
      mordowac 10 000 HINDUSOW KAZDEGO DNIA PRZEZ OKRES CALEGO ROKU !!!!To da okolo
      3,65 milionow ofiar. O ile mi wiadomu islamisci w Sudanie probuja pobic ten
      rekord mordujac chrzescijan. Zgodnie z tradycja islamu wlasnie za te mordy
      przyznano mu "zaszczytny" tytul "Ghazy". Rowniez jego zasluga bylo zniszczenie
      okolo 11 tysiecy swiatyn Hinduizmu.
      Dokladne dane tych masakr podaje William Durant w wielotomowym dziele "Historia
      Cywilizacji" (Story of Civilization). Ale jak sam zauwazyles, przytoczylem
      tylko jeden epozod islamskiego bestialstwa w Indiach. czt wiesz ,ze nazwa
      masywu gorskiego o ktorym teraz tyle sie mowi z wiazku z walkami w
      Afganistanie: Hindu Kush pochodzi od Hinduskiej Masakry? Zgodnie z wyliczeniami
      profesora K.S. Lal :"Growth of Muslim population in India" miedzy latami 1000 a
      1525 liczba Hindusow zmalala o 80 milionow.

NO WIEC TERAZ DO SPRAWY BLISKIEGO WSCHODU:
      Na moje sywierdzenie:" Najbardziej ochydne publikacje Hitlera czy Stalina nie
      zawieraja tak sadystycznych wskazowek mordu jak Koran." Twoja odpowiedz:"
      Z drugiej strony sa w Koranie wspaniale fragmenty o milosci blizniego a probojac
      zekranizowac Stary Testament tez powstalby dosc makabryczny film."

A mi ktos powiedzial, ze Hitler wcale nie byl taki straszny bo byl swietnym
      tancerzem. Ujely cie wiec te kwiatuszki w Koranie, ktore Mohamed
      powtykal gdzie niegdzie, miedzy swoje drobiazgowe przepisy tortur, mordow,
      pogardy dla kobiet, bezwglednosci dla kafirow (niewiernych), zdrady, a
      nadewszystko slepego posluszenstwa (islam). Tak, jak sie poszuka to mozna
      znalesc w Starym Testamencie opisy przemocy, ale w Koranie to nie opisy wydazen
      jak w Bibli, ale INSTRUKCJE sadystycznego zachowania i nie trzeba ich szukac,
      gdyz caly Koran to podrecznik gwaltu i zwyrodnienia.
      Chrzescijanstwo oczywiscie, czerpie inspiracje z Nowego Testamentu, gdzie juz
      nic takiego nie mozna znalesc co 600 lat pozniej wymyslil Mohamed.

Napisalem:"Cale szczescie, ze (muzulmanie)nie sa (o potencjale nazistow). Gdyby
      byli, to by nas juz nie bylo. Daj muzulmanskim fanatykom potencjal Hitlera a
      oni by powtorzyli historie Indii w skali swiatowej." Odpowiedziales: "To
      rowniez czyste spekulacje".
      To czysta logika. Wspolczesni islamisci sa obecnie na etapie,na jakim nazisci
      byli we wczesnych latach trzydziestych. A przeciez Hitlet z tego okresu byl
      ministrantem w porownaniu z Bin Ladenem czy Arafatem. Obecne poparcie swiata
      islamu dla Al-Kajdy czy PLO jest wieksze niz poparcie dla Hitlera w Niemczech u
      progu jego kariery.
      Sa na szczescie, oczywiste roznice: zamiast Chamberlaina wolny swiat prowadzi
      (bez wzgledu jak to sie nie podoba Brukselskim kretynom) prezydent Bush. Szansa
      na drugie Monachium jest mizerna. No ale pomyslmy, gdyby zostawic sprawy
      Europejczykom czy temu zbiorowisku tyranow zwanemu ONZ to wyskakuje mi gesia
      skorka.

Na moje stwierdzenie, ze "Szaron mial wybor. Mogl jak Amerykanie w Afganistanie
      uzyc 7-mio tonowe Daisy Cutters i uchronic swoich chlopcow a nie uzyl"
      odpowiedziales: "Dobre. To jak w tym kawale o dobroci Stallinie co dal dziecku
      cukierek, a mogl przeciez zabic. A Szaron to nie tylko barbarzynca, co gorsza
      to polityczny idiota !Przy tym Dzenin czy Nablus nie wygladaja pewnie wiele
      lepiej niz gdyby zbombardowaly je B-52. Czolgi izraelskie parkowaly sobie w
      palestynskich kuchniach !!"
      Czy ty w ogole mozesz sobie wyobrazic jak wygladaloby Dzenin czy Nablus po
      dywanowym nalocie B-52?????To nie bylby czolg w jakiejs kuchni. To byloby
      Drezdno, Hamburg czy Hiroszyma. Ilu palestynskich cywilow zginelo w Dzenin bo
      stanowili zywa tarcze dla terorystow Arafata albo dom w ktorym nieszkaly byl
      przez tych terorystow zaminowany? PLACZESZ NAD LOSEM ZABITYCH ARABOW? CZY
      URONILES LEZKE, KIEDY PREZYDENT SYRII, HAFEZ ASSAD W 1982 WYMORDOWAL W
      MIEJSCOWOSCI HAMA PONAD 20 000 MESZCZYZN, KOBIET I DZIECI, WSZYSCY MUZULMANSCY
      ARABOWIE?????? A MY BEZ PRZERWY MOWIMY O HOTELU KING DAVID Z 1946 ROKU!!!
      Oczywiscie wolno ci nazywac Szarona "barbarzynca" bo zyjesz w wolnej Polsce. Na
      szczescie dla Izraelczykow o ich wolnosci czy nawet egzystencji bedzie
      decydowal dowodca, ktory nie bedzie sie przejmowal watpliwymi epitetami. A
      bylby idiota Szaron, gdyby dal islamskim "dziecinkom" opasanym dynamitem
      cukierki.

• Gość: Sasza Re: Do Saszy-Islam,Izrael, --Dmowski pozniej IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.02, 14:34

) Na wstepie sprawa idealnej "demokracji". Napisales o demokracji Atenskiej,
        ) I Rzeczypospolitej i USA, ze "byc moze odroznialy sie te panstwa od
        ) wspolczesnych im satrapii na plus ale nie czyni to je jeszcze sprawiedliwymi
        ) ustrojami".
        ) Oczywiscie, ze nie- idealne spoleczenstwo moze bedzie ksztaltowc sie w
        ) przyszlosci o ile ta przyszlosc potrafimy obronic przed zakusami Hitlerow,
        ) Stalinow, Hussejnow czy takich Bin Ladenow czy Arafatkow.

Prawde mowiac juz probowano stworzyc na ziemi idelane panstwa i nic z tego
        dobrego nie wyszlo. Zgodzisz sie wiec zapewne, ze lepiej wiec nieco obnizyc
        aspiracje ;)Ale Stany i tak na tle innych panstw wypadaja po prostu zle.
        To w koncu nie przypadek, ze w Ameryce Lacinskiej maja taka renome jak
        ZSRR w Europie srodkowej.

) Cyniczne sposob myslenia nihilistow, ze tylko idealne, bez skazy systemy maja
        ) prawo (?) do samoobrony przed atakiem, gwarantuje jatki naiwniakow.

Jak rozumiem uwazasz, ze Izrael tylko samoobrone stosuje. Otoz nie! Samoobrona
        bylaby wowczas gdyby nie okupowal Zachodniego Brzegu, Strefy Gazy i Wzgorz Golan
        i nie przesladowal narodu palestynskiego odmawiajac mu praw do zycia w
        niepodleglym panstwie. Zamachy sa konsekwencja okupacji, nie odwrotnie.

) To nie demokracja zagraza cywilizowanym spolecznoscia jak Ateny, USA czy
        ) I Rzeczypospolita, ale zaraza ktora zniczczyla starozytny eksperyment Greckiej
        ) demokracji, naszej Rzeczypospolitej i zagraza obecnym wolnym spoleczenstwom.
        ) zaraza to PACYFISM. Tylko bezwgledna determinacja wolnych spoleczenstw do
        ) obrony przed tyrania moze gwarantowac przyszlym pokolenia dobrobyt,
        ) bezpieczenstwo i wolnosc. Wierze calkowicie w maksyme Goldwatera: "UMIAR W
        ) OBRONIE SWOBOD NIE JEST CNOTA, EKSRTEMIZM W OBRONIE WOLNOSCI NIE JEST WADA".

Mowiac krotko jestes zwolennikiem zasady "cel uswieca srodki". No coz, mi takie
        podejscie pachnie jednak niezbyt przyjemnie, zwlaszcza gdyby to USA mialy
        rostrzygac co jest a co nie jest demokracja i wolnoscia. Na pewno znasz slowa
        Kissingera: "Moze to i jest skorwysyn, ale to jest nasz skorwysyn" i powinienes
        wiedziec, ze kazdy ekstremizm, niezaleznie pod jakim plaszczykiem sloganow by
        nie wystepowal, ma niewiele wspolnego z demokracja i wolnoscia.
        Trudno tez zaliczyc trzy ww panstwa do wielkich pacyfistow. O USA nie ma co
        wspominac, kazdy zna tych kowbojow;) A I RP swych pacyfistow - arian wygnala z
        kraju ;) A czy ruch pacyfistyczny w USA podczas wojny w Wietnamie szkodzil czy
        pomagal amerykanskiej demokracji?? Oczywiscie kazde spoleczenstwo ma obowiazek
        bronic swych praw, ale nie kosztem innego spoleczenstwa jak ma to miejsce
        obecnie wwww Izraelu. Militaryzm nigdy nie idzie w parz z demokracja.

) Niech mi bedzie
        ) wiec wolno wystawic "stopnie" za poziom barbarzynstwa- II Wojna Swiatowa:
        ) Japonczykom "5-", Sowietom "4+", Hitlerowcom "4", zachodnim sojusznikom (za
        ) bombardowania i rowniez rozszczeliwania jecow) "3-", obecnym islamista
        ) pelne "5" za determinacje i brak jakichkolwiek skropulow.

Bardzo mnie zaskoczyla Twa "cenzurka". Niemcy za zaglade niemal calego narodu
        zydowskiego, bezprzykladne, nie widziane w Europie od czasu najazdow tatarskich
        okrucienstwo - chociazby rzez Woli podczas Powstania Warszawskiego czy
        "pacyfikacje" wsi posadzanych o wspolprace z partyzantami, palenie zywcem ludzi
        itd"tylko na trzecim miejscu"????????
        I czy Niemcy mieli jakies skrupuly traktujac Zydow i Slowian jako podludzi,
        nizsza rase nie warta zajmowania jakze cennej "lebensraum" narodu
        niemieckiego??? Niemcy podbili wiekszosc Europy i prowadzili polityke fizycznego
        wyniszczenia "podludzi" zaplanowana z typowo niemiecka skrupulatnoscia.
        Palestynczycy chca wolnej Ojczyzny, w ktorej mogliby jak inne narody rzadzic sie
        samodzielne. Jezeli Izreal opusci okupowane tereny, zlikwiduje swe osiedla a
        zamachy beda trwac nadal dopiero wowczas Izrael bedzie mogl wystepowac jako
        ofiara.

) Pokaz mi choc jeden
        ) ludzki odruch u islamistow czy to Al-Kajdy czy to PLO. Czysta przyjemnosc
        ) mordu. Cukierki dla wiwatujacego tlumu w Gazie czy Ammanie nawet jak Sadam
        ) Husejn mordowal Kuwejczykow, ktorym Palestynczycy tyle przeciez zawdzieczali.

Al-Kaida, podobnie zreszta jak Talibowie, to nieslubne dziecko CIA wiec nie ma
        co ludzkich odruchow sie po niej spodziewac ;) A te oznaki radosci moze i sa
        trudne do zaakceptowania, ale pamietam jak mi babcia opowiadala, ze Polacy
        podczas okupacji widzac cale transporty rannych, odmrozonych Niemcow ciagnacych
        na leczenie z Frontu Wschodniego do vaterlandu tez wcale nie kryli swej
        satysfakcji :) Przeciez znasz pewnie te piosenke okupacyjna na melodie koledy:
        "dzisiaj w Warszawie, dzisiaj w Warszawie, weola nowina, ze sto bombowco, ze sto
        bombowcow leci do Berlina, Berlin sie wali, Hitler sie pali" itd

) Islamska eksterminacja Hinduistow rozciaga sie na okres wielu wiekow.

Podobnie jak chrzescijanska eksterminacja ludnosci krajow Afryki, obu Ameryk
        czy Azji. Nie tylko muzulmanie maja rece splamione krwia milonow ofiar.
        Chrzescijanstwo czestokroc bylo szerzone ogniem i mieczem, zeby tylko wspomniec
        pobliskie nam plemiona Slowian Polabskich, a potem Prusow i Jacwingow. A
        przesladowania Zydow i Maurow na Polwyspie Iberyjskim po rekokwiscie, a noc sw
        Bartlomieja i wojny religijne na zachodzie, a rzez albigensow i zaglada
        Prowansji podczas "krucjaty" Simona de Montfort, a rzez Konstatntynopola podczas
        kolejnej "krucjaty", a dzialalnosc sw Inkwizycji, a rzezie na Ukrainie podczas
        polsko-kozackich wojen, a wyczyny bialego czlowieka w Ameryce, Azji i Afryce???
        Muzulamie nie sa ani lepsi ani gorsi niz chrzescijanie.

) Przytoczony przezemnie okres to nie rzady Timura ale ostatniego muzulmanskiego
        ) cesarza Indii Aurangzeba (1618-1707) ktory rozpoczal panowanie (masakry) w1659
        ) roku. Chcas pewnie byc zanotowanym w Ksiedze Rekordow Aurangzeba rozkazal
        ) mordowac 10 000 HINDUSOW KAZDEGO DNIA PRZEZ OKRES CALEGO ROKU !!!!To da okolo
        ) 3,65 milionow ofiar.

No chyba nie wierzysz w te cyfry? ;) Pod Grunwaldem tez ponc mialo walczyc po
        kazdej ze stron 100 000 armie ;) Do takich danych trzeba podchodzic z duza
        ostrzonoscia.

) O ile mi wiadomu islamisci w Sudanie probuja pobic ten
        ) rekord mordujac chrzescijan. Zgodnie z tradycja islamu wlasnie za te mordy
        ) przyznano mu "zaszczytny" tytul "Ghazy". Rowniez jego zasluga bylo zniszczenie
        ) okolo 11 tysiecy swiatyn Hinduizmu.

Przy tym w Indiach przez wiekszosc czasu obie grupy wyznaniowe zyly obok siebie
        w wiekszej lub mniejsze zgodzie. Aurangzeb to rzeczywiscie ortodoksyjny
        muzulmanin i religijny fanatyk oraz zbrodniarz, moze i ludobojca stosujac
        wspolczesne kryteria. Ale za rzadow jego dziadka Akbara, tez muzulmanina
        (1556-1605) - zjednoczyl wiekszosc panstw na Subkontynencie Indyjskim pod swymi
        rzadami - prowadzono polityke tolerancji religijnej. Akbar zlikwidowal
        dyskryminacje hindusow - zniosl na przyklad specjalne podatki specjalne "kar" i
        "dzazija", dupuscicl Hindusow do wiekszosci urzedow zastrzezonych dotychczas dla
        muzulmanow. Zwalczal niewolnictwo oraz odrazajace zwyczaje hinduskie jak na
        przyklad samobojstwa wdow na stosach - sati. Stworzyl nawet nowa religie
        muzulmanska - Din-i-Ilahi zawierajaca pierwiastki wszystckih religii
        istniejacych na terenie Indii. Trzy wieki pozniej powrocil do tej idei wybitny
        teolog muzulmanski, z pochodzenia Sikh Ubajd Allah Sindhi. Tak wiec widzisz, z
        nie tylko twarz Aurangzeba ma islam w Indiach. Hindusi tez pewnie maja na
        sumieniu wielu muzulmanow.

) NO WIEC TERAZ DO SPRAWY BLISKIEGO WSCHODU:
        ) Ujely cie wiec te kwiatuszki w Koranie, ktore Mohamed
        ) powtykal gdzie niegdzie, miedzy swoje drobiazgowe przepisy tortur, mordow,
        ) pogardy dla kobiet, bezwglednosci dla kafirow (niewiernych), zdrady, a
        ) nadewszystko slepego posluszenstwa (islam). Tak, jak sie poszuka to mozna
        ) znalesc w Starym Testamencie opisy przemocy, ale w Koranie to nie opisy
        ) wydazen ja
      • Gość: Sasza Re: Do Saszy-Islam,Izrael, --Dmowski pozniej cd IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.02, 14:35

> NO WIEC TERAZ DO SPRAWY BLISKIEGO WSCHODU:
        > Ujely cie wiec te kwiatuszki w Koranie, ktore Mohamed
        > powtykal gdzie niegdzie, miedzy swoje drobiazgowe przepisy tortur, mordow,
        > pogardy dla kobiet, bezwglednosci dla kafirow (niewiernych), zdrady, a
        > nadewszystko slepego posluszenstwa (islam). Tak, jak sie poszuka to mozna
        > znalesc w Starym Testamencie opisy przemocy, ale w Koranie to nie opisy
        > wydazen jak w Bibli, ale INSTRUKCJE sadystycznego zachowania i nie trzeba ich
        szukac,
        > gdyz caly Koran to podrecznik gwaltu i zwyrodnienia.
        > Chrzescijanstwo oczywiscie, czerpie inspiracje z Nowego Testamentu, gdzie juz
        > nic takiego nie mozna znalesc co 600 lat pozniej wymyslil Mohamed.

Przede wszystkim nie znam Koranu z pierwszej reki - czyli nie czytalem go nigdy
        w calosci. Ale nie za bardzo wierze w to co piszesz - musze wiec siegnac do
        zrodla by sie przekonac czy Koran to rzeczywiscie taki instruktaz tortur jak
        piszesz. Mam do tego obiekcje znajac chociazby taki ustep jak : "Jaki jest
        najlepszy muzulmanin? Na to odpowiedzial Prorok: Najlepszym muzulmaninem
        bedziesz gdy nakarmisz glodnych i pokoj bedziesz glosil znajomym i nieznajomym,
        to jest calemu swiatu". Oczywiscie to moze byc slogan, podobnie jak
        chrzescijanskie "Miluj bliznego swego jak siebie samego". Chrzescijanom
        bynajmniej nie byly potrzebne zadne isntrukcje zawarte w ich Swietej Ksiedze by
        mordowac w jak najbardzej wyszukany sposob swych przeciwnbikow, takze w imie
        Boga o czym juz wspominalem podajac tylko kilka przykladow. Dla Hiszpanow i
        Portugalczykow Indianie nawet duszy nie mili i tym samym nie byli ludzmi, wiec
        zabijac mozna bylo ich jak zwierzeta.. A Koran tymczasem wyrznie stwierdza, ze
        Zydzi i chrzescijanie sa "narodami chronionymi" i pod rzadami muzulmanskimi
        znajdowac sie powinny pod specjalna opieka wladz. Oczywiscie tak nie zawsze
        bylo, ale postawa Salladyna czy praktyka sultanow tureckich z XVI wieku gdy
        Turcja Osmanska obok Polski byla najbardziej tolerancyjnym religijnie krajem
        Europy dowodzi, ze islam nie jest tak zadny krwi niewiernych jak Ci sie wydaje.

> To czysta logika. Wspolczesni islamisci sa obecnie na etapie,na jakim nazisci
        > byli we wczesnych latach trzydziestych. A przeciez Hitlet z tego okresu byl
        > ministrantem w porownaniu z Bin Ladenem czy Arafatem. Obecne poparcie swiata
        > islamu dla Al-Kajdy czy PLO jest wieksze niz poparcie dla Hitlera w Niemczech
        > u progu jego kariery.

Porownywac Arafata z Hitlerem to wybacz, ale zupelny bezsens. Arafat nie chce
        podboju calego swiata, nie chce likwidacji wszystckich Zydow, chce po prostu
        niepodleglosci dla Palestyny, ojczyzny swych rodakow. A zze ma takie poparcie,
        to juz zasluga tego idioty Szarona, ktory zrobil z niego meczennika sprawy
        palestynskiej.

> Sa na szczescie, oczywiste roznice: zamiast Chamberlaina wolny swiat prowadzi
        > (bez wzgledu jak to sie nie podoba Brukselskim kretynom) prezydent Bush.
        > Szansa na drugie Monachium jest mizerna. No ale pomyslmy, gdyby zostawic
        > sprawy Europejczykom czy temu zbiorowisku tyranow zwanemu ONZ to
        > wyskakuje mi gesia skorka.

Nawet Bush mowi, ze Izrael musi opuscic okupowane ziemie Palestynczykow i
        zlikwidowac osiedla a Palestynczycy maja pelne prawa do niepodleglego panstwa.
        Drugiego Monachium nie bedzie - tutaj nie ma zadnych analogii - to Palestynczycy
        sa ofiara nie Izrael - ale wolna Palestyna predzej czy pozniej i tak powstanie
        :)

> Czy ty w ogole mozesz sobie wyobrazic jak wygladaloby Dzenin czy Nablus po
        > dywanowym nalocie B-52?????To nie bylby czolg w jakiejs kuchni. To byloby
        > Drezdno, Hamburg czy Hiroszyma. Ilu palestynskich cywilow zginelo w Dzenin bo
        > stanowili zywa tarcze dla terorystow Arafata albo dom w ktorym nieszkaly byl
        > przez tych terorystow zaminowany?

A wiec palestynczycy powinni byc wdziacznie Szaronowi, ze mordowal ich tylko za
        pomoca czolgow, smiglowcow oraz mysliwcow, a oszczedzil im dywanowych
        nalotow???? ROTFL To ci dopiero dialektyka. Sadze ze tym co zgineli - kilkaset
        osob - nie sprawialo to specjalnej roznicy czy zgineli od 7,5 tonowej bomby czy
        od 100 kilogramowej. Cierpieli tak samo. Opowiesci o tych zywych tarczach to
        mozna miedzy bajki wlozyc - jakos bardziej juz wierze, ze ta izraelscy zolnierze
        korzystaja z palestynskich cywili jako zastepczych saperow wpychajac ich
        wszedzie gdzie spodziewali sie "przykrej niespodzianki". "GW" duzo pisala
        ostatnio o walkach w Dzeninie i taki powstaje z tego obraz, ze zolnierze napierw
        strzelali a dopiero potem stwierdzali do kogo. czolgi tez nie interesowalo czy w
        domu ktory stanal im na drodze sa jacys ludzie czy tez nie ma. Dla Niemcow tez
        nie bylo roznicy w 1944 powstaniec czy cywil - wszyscy to jedni bandyci.

> PLACZESZ NAD LOSEM ZABITYCH ARABOW? CZY
        > URONILES LEZKE, KIEDY PREZYDENT SYRII, HAFEZ ASSAD W 1982 WYMORDOWAL W
        > MIEJSCOWOSCI HAMA PONAD 20 000 MESZCZYZN, KOBIET I DZIECI, WSZYSCY MUZULMANSCY
        > ARABOWIE?????? A MY BEZ PRZERWY MOWIMY O HOTELU KING DAVID Z 1946 ROKU!!!

W 1982 mialem 8 lat i raczej nie sledzilem Dziennika TV zbyt dokladnie. Poza tym
        to, ze Assad popelnil zbrodnie nie upowaznia Izrael do powtarzania jego dzialan.
        Ponoc wg Ciebie Izrael czyms sie jdnak rozni od Syrri, Iraku czy Iranu.

> Oczywiscie wolno ci nazywac Szarona "barbarzynca" bo zyjesz w wolnej Polsce.
        > Na szczescie dla Izraelczykow o ich wolnosci czy nawet egzystencji bedzie
        > decydowal dowodca, ktory nie bedzie sie przejmowal watpliwymi epitetami. A
        > bylby idiota Szaron, gdyby dal islamskim "dziecinkom" opasanym dynamitem
        > cukierki.

No wlasnie. Szaron moze byc bohaterem dla Izraelczykow, ale nie dla
        Palestynczykow. Mladic i Karadzic tez byli bohaterami bosniackich Serbow -
        bosniaccy Muzulmanie maja jednak calkiem inne zdanie o takich "bohaterach". Oni
        tez nie przejmowali sie "watpliwymi epitetatmi" ale sprawiedliwosc lada dzien
        odplaci im za ich zbrodnie. Szaron powinien o tym pamietac i czym predzej
        zakonczyc brudna okupacje ziem palestynskich. Im szybciej o zrobi tym mniej
        Zydow zginie w zamachach. Inazej bedzie musial uczynic z Izraela jeden wielki
        bunkier, oblezona twierdze, w ktorej zycie bedzie coraz trudniejsze dla jego
        mieszkancow.
        Sasza
    • Gość: mirmat Do Saszy-Islam,Izrael, --Dmowski pozniej-cz I IP: *.dialup.eol.ca 20.04.02, 17:17
      Sprawa idealnej demokracji: Stany i tak na tle innych panstw wypadaja po prostu
      zle".
      JAKICH PANSTW???????? Zjechalem praktycznie wszystkie demokracje tego swiata i
      tylko Ameryka gwarantuje konstytucyjnie najawzniejsze prawo liberalnej
      demokracji: bezwgledne prawo swobodnej wypowiedzi. Wszystkie inne kraje stosuja
      zastanawiajaca poprawke do tego prawa znana z konstytucji Stalina: "wolnosc
      wypowiedzi jest ograniczona naturalnymi, kryteriami demokratycznego panstwa
      (?)". A kto decyduje o tym co jest takim ograniczeniem? A no w Kanadzie sad
      wyznaczony przez rzadzaca grupe!!! W rezultacie ludzie ida do wiezienia lub sa
      wyrzucani z pracy za na przyklad kwestionowanie (w prywatnym zyciu) liczby osob
      zamordowanych przez nazistow. Nie wiem jakie prawo panuje w Indiach ale gdyby
      takie jak w Kanadzie a ty bys byl Hindusem to zamkneli by ciebie za Twoje
      kwestionowanie mordu Aurangzeba.
      Piszesz: "Jak rozumiem uwazasz, ze Izrael tylko samoobrone stosuje. Otoz nie!
      Samoobrona bylaby wowczas gdyby nie okupowal Zachodniego Brzegu, Strefy Gazy i
      Wzgorz Golan i nie przesladowal narodu palestynskiego odmawiajac mu praw do
      zycia w niepodleglym panstwie. Zamachy sa konsekwencja okupacji, nie odwrotnie.

Okupacja jest wynikiem 55 lat arabskiej polityki teroru z celem zlikwidowania
      Izraela. A za to sie placi tak jak Niemcy zaplacili po II Wojnie Swiatowej.
      Pomylka Izraela bylo nie wysiedlenie islamskiej ludnosci, ktora wspierala ten
      teror. My wysiedlilismy wszystkich Niemcow i nie mamy "rozrywek" w dyskotekach.

Napisales:"Mowiac krotko jestes zwolennikiem zasady "cel uswieca srodki". No
      coz, mi takie podejscie pachnie jednak niezbyt przyjemnie, zwlaszcza gdyby to
      USA mialy rostrzygac co jest a co nie jest demokracja i wolnoscia."

Wszyscy jestesmy szczesliwi, kiedy to Amerykanie rostrzygneli po II Wojnie
      Swiatowej co jest demoktacja i wolnosc, nawet pobite Niemcy i Japonia. Tak,
      wierze w maksyme Goldwatera: "umiar w obronie swobod nie jest cnota, ekstrymizm
      o obronie wolnosci nie jest wada".

Cytujec moja wypowiedz:" Niech mi bedzie wiec wolno wystawic "stopnie" za
      poziom barbarzynstwa- II Wojna Swiatowa:Japonczykom "5-", Sowietom "4+",
      Hitlerowcom "4", zachodnim sojusznikom (za bombardowania i rowniez
      rozszczeliwania jecow) "3-", obecnym islamista pelne "5" za determinacje i brak
      jakichkolwiek skropulow." piszesz: " bardzo mnie zaskoczyla Twa 'cenzurka'"

Wielu moich krewnych zginelo walczac z Niemcami. Jestem po prostu obiektywny
      obserwujac zachowanie i bestialstwo Islamistow, Japonczykow i Niemcow. Nie
      chcialbym sie znalesc w rekach zadnych z nich ale jezeli by mi sie trafilo, to
      wybralbym Niemiecki Wermaht. Spytaj sie o to zaloge Westerplate, ktora z
      honorami odprawiono do obozow jecow wojennych. Znajomy mojego Ojca- Poznaniak,
      skonczyl wyzsze studia w "oflagu", ktore mu uznano w PRL-u i zostal po wojnie
      inzynieren w Cegielskim.

swe osiedla a
      zamachy beda trwac nadal dopiero wowczas Izrael bedzie mogl wystepowac jako
      ofiara.

) Pokaz mi choc jeden
      ) ludzki odruch u islamistow czy to Al-Kajdy czy to PLO. Czysta przyjemnosc
      ) mordu. Cukierki dla wiwatujacego tlumu w Gazie czy Ammanie nawet jak Sadam
      ) Husejn mordowal Kuwejczykow, ktorym Palestynczycy tyle przeciez zawdzieczali.

Napisales odnosnie radosci wyrazanej przez islamskich Palestynczykow: "A te
      oznaki radosci moze i sa trudne do zaakceptowania, ale pamietam jak mi babcia
      opowiadala, ze Polacy podczas okupacji widzac cale transporty rannych,
      odmrozonych Niemcow ciagnacych na leczenie z Frontu Wschodniego do vaterlandu
      tez wcale nie kryli swej satysfakcji :) Przeciez znasz pewnie te piosenke
      okupacyjna na melodie koledy:
      "dzisiaj w Warszawie, dzisiaj w Warszawie, weola nowina, ze sto bombowco, ze sto
      bombowcow leci do Berlina, Berlin sie wali, Hitler sie pali" itd"

Wiec stosunek Palestynczykow do swych arabskich braci z Kuwejtu, ktorzy im tyle
      dali jest podobny do stosunku Polakow do Nazistow?????

Napisales: "Islamska eksterminacja Hinduistow rozciaga sie na okres wielu
      wiekow. Podobnie jak chrzescijanska eksterminacja ludnosci krajow Afryki, obu
      Ameryk czy Azji."

JEST OBROMNA ROZNICA MIEDZY MIEMORALNYM POSTEPOWANIEM CHRZESCIJAN I MUZULMANOW.
      PIERWSI LAMALI WSLAZOWKI DANE W NOWYM TESTAMENCIE PRZEZ CHRYSTUSA. DRUDZY
      SKRUPULATNIE WYPELNIALI WSKAZOWKI Z PODRECZNIKA TERORU JAKI STWORZYL
      BARBAZYNCOM MOHAMET. SKORO PRZYZNALES SIE, ZE NIE CZYTALES KORANU, ZAMIESZCZAM
      W DRUGIEJ CZESCI TEGO CZATU NIEZLICZONE CYTATY Z TEJ "SWIETEJ" KSIEGI.

cYTUJESZ ODE MNIE:"Przytoczony przezemnie okres to nie rzady Timura ale
      ostatniego muzulmanskiego cesarza Indii Aurangzeba (1618-1707) ktory rozpoczal
      panowanie (masakry) w 1659 roku. ChcaC pewnie byc zanotowanym w Ksiedze
      Rekordow Aurangzeba rozkazal mordowac 10 000 HINDUSOW KAZDEGO DNIA PRZEZ OKRES
      CALEGO ROKU !!!!To da okolo 3,65 milionow ofiar."

Odpowiedziales:"No chyba nie wierzysz w te cyfry? Pod Grunwaldem tez ponc mialo
      walczyc po kazdej ze stron 100 000 armie. Do takich danych trzeba podchodzic z
      duza ostrzonoscia."

Stosujesz bardzo wybiorcze kryteria jesli chodzi o zrodla islamskie. Czyli
      arabscy kronikarze przesadzali z tym islamskim holokaustem. Pierwszy raz
      slysze, ze ktos sie reklamuje, ze jest wiekszym zbrodniazem niz jest w
      rzeczywistosci. Ale z islamistami jest to mozliwe. Panoje tam gloryfikacja
      mordu i dlatego dalem im "5" z bestialstwa.
      Ale wierzysz w te islamskie zrodla (podajace ze Zydzi pieka ciastka z krwi
      dzieciatek, czy to ze Mossad rabnal w Nowy Jork) kiedy one wyraznie bredza
      o "masakrze" w Dzenin. Dla mnie tragedia Dzeninu to smierc 23 Izraelskich
      zolnierzy, ktorzy zgineli niepotrzebnie bo ich dowodcy wlasnie chcieli uniknac
      masakry. Ale z Goebelsowska propaganda sie nie wygra.

Piszesz: "Przy tym w Indiach przez wiekszosc czasu obie grupy wyznaniowe zyly
      obok siebie w wiekszej lub mniejsze zgodzie. Aurangzeb to rzeczywiscie
      ortodoksyjny
      muzulmanin i religijny fanatyk oraz zbrodniarz, moze i ludobojca stosujac
      wspolczesne kryteria."

Stosujac wspolczesne kryteria to Zydzi i Palestynczycy zyli w wiekszej lub
      mniejszej zgodzie od 1967 do ugody w Oslo, kiedy to banda zaprawionych
      terorystow Arafata przybyla z blogoslawienstwem Izraela na Zachodni Brzeg i
      Gaze i rozpoczela to co praktykowala poprzednio w Berlinie, Rzymie, Paryzu i
      innych przyjaznych im miastach.
      Dla Islamu Indie byly po prostu za duze by zniszczyc je na jednym posiedzeniu.
      Ale jak udowodnili europejscy historycy wprowadzanie raju Mahometa na polwysem
      Indyjski spowodowalo skurczenie sie ludnosci hinduskiej o 80 milionow.

Ale za rzadow jego dziadka Akbara, tez muzulmanina
      (1556-1605) - zjednoczyl wiekszosc panstw na Subkontynencie Indyjskim pod swymi
      rzadami - prowadzono polityke tolerancji religijnej. Akbar zlikwidowal
      dyskryminacje hindusow - zniosl na przyklad specjalne podatki specjalne "kar" i
      "dzazija", dupuscicl Hindusow do wiekszosci urzedow zastrzezonych dotychczas dla
      muzulmanow. Zwalczal niewolnictwo oraz odrazajace zwyczaje hinduskie jak na
      przyklad samobojstwa wdow na stosach - sati. Stworzyl nawet nowa religie
      muzulmanska - Din-i-Ilahi zawierajaca pierwiastki wszystckih religii
      istniejacych na terenie Indii. Trzy wieki pozniej powrocil do tej idei wybitny
      teolog muzulmanski, z pochodzenia Sikh Ubajd Allah Sindhi. Tak wiec widzisz, z
      nie tylko twarz Aurangzeba ma islam w Indiach. Hindusi tez pewnie maja na
      sumieniu wielu muzulmanow.

) NO WIEC TERAZ DO SPRAWY BLISKIEGO WSCHODU:
      ) Ujely cie wiec te kwiatuszki w Koranie, ktore Mohamed
      ) powtykal gdzie niegdzie, miedzy swoje drobiazgowe przepisy tortur, mordow,
      ) pogardy dla kobiet, bezwglednosci dla kafirow (niewiernych), zdrady, a
      ) nadewszystko slepego posluszenstwa (islam). Tak, jak sie poszuka to mozna
      ) znalesc w Starym Testamencie opisy przemocy, ale w Koranie to nie opisy
      ) wydazen ja

• Gość: mirmat Do saszy-Islam,Izrael --Dmowski pozniej-cz II IP: *.dialup.eol.ca 20.04.02, 18:09
      Ups, na koncu czesci I, komputerowy chochlik skopiowal czesc Twojego listu.

Napisales: "przedewszystkim nie znam Koranu z pierwszej reki - czyli nie
      czytalem go nigdy w calosci. Ale nie za bardzo wierze w to co piszesz - musze
      wiec siegnac do zrodla by sie przekonac czy Koran to rzeczywiscie taki
      instruktaz tortur jak piszesz".

WSPANIALE. OTO MI WLASNIE CHODZILO.JA TEZ PRZED 11 WRZESNIA NIE MIALEM POJECIA
      CO TO JEST KORAN. ALE JAK POSLUCHALEM GADAJACE GLOWY NA EKRANIE TELEWIZYJNYM TO
      POBIEGLEM DO ISLAMSKIEJ KSIEGARNI W TORONTO I KUPILEM KORAN I HADIS. MAM
      NADZIEJE, ZE ZROBISZ TO SAMO. W MIEDZYCZASIE ZACYTUJE CIEKAWE WYJATKI JAKIE
      RECYTUJA MALOLETNI CHLOPCYW ISLAMSKICH MADRASACH:

Koran, ksiega V, werset 33-34: "jedyna nagroda dla tych, ktorzy smia zbrojnie
      opierac sie Allahowi i jego Prorokowi i utrzymywac swoim kraju korupcje, niech
      bedzie ich smierc lub ukrzyzowanie, lub obetnijcie ich rece i stopy i inne
      czesci cial i niech beda wyrzuceni ze swego kraju. Taka bedzie dla nich hanba a
      potem wszyscy oni beda potepieni. Oszczedzcie tych, ktorzy przed bojem
      przeprosza was i sie nawroca. Bo Allah jest milosierny."

Koran, ksiega VIII, werset 67: "nie godzi sie Prorokowi brac jencow az Prorok
      podbije i zatriumfuje nad calym krajem, gdyby nie wola Allaha nie zwyciezylby.
      Po zwyciestwie mozecie wziasc prawnie zdobycze wojny i wypelniajcie swe
      obowiazki wzgledem Allaha bo on jest wspanialomyslny!

Koran, ksiega VIII, werset 12: "tak wiec wy wierni badzcie twardzi. Ja Allah
      napelnie strachem serca niewierzacych. Wtedy obetnijcie im kazda konczyne i
      kazdy palec"

Koran, ksiega IX, werset 5: "Kiedy swiety miesiac przejdzie, mordujcie
      niewiernych gdziekolwiek ich znajdziecie, i wezcie ich za niewolnikow, i
      okrazajcie ich, i zorganizujcie na nich zasadzki a jezeli was przeblagaja i
      przejda na nasza wiare i zbuduja meczety niech beda wolnymi bo Allah jest
      milosierny."

Koran, ksiega IX, werset 73: "O Proroku, uderzaj w niewiernych i hipokrytow,
      badz bezwgledny dla nich bo ich przeznaczeniem jest pieklo, niech ich zyciowa
      podroz sie skonczy."

Koran, ksiega XXII, werset 19-22: "jezeli jest dwoch takich co kluca sie o
      prawde boza, wiec wezcie tego co nie wierzy w Allaha i nalozcie jemu palace sie
      ubrania i oblejcie jego glowe wrzaca woda. Tak wiec to co jest w jego brzuchu i
      jego skora zmieknie. I dla niego niech beda zakrzywione zelazne prety... Niech
      poczuje bol palenia"

Koran, ksiega XLVIII, werset 29: "Mohamed jest Apostolem Allaha i ci co sa z
      nim musza miec nienawisc przeciw niewiernym ale przyjazn dla siebie..."

Koran, ksiega LXIX, werset 30-33: "Niewiernego wezmijcie i zakujcie go w
      lancuchy i wrzuccie go do plonacego ognia, i jeszcze raz zalozcie mu lancuch
      dlugosci 70-ciu kubitow. Pewnie, ze on nie wierzyl w Allaha, Wielkiego.

Koran, ksiega LXXVI, werset 4: "tak wiec przygotowalismy dla niewiernych
      lancuchy i kajdany i plonacy ogien".

Koran, ksiega IV, werset 144: "o wy ktorzy wierza, nie wolno wam przyjaznic sie
      z niewiernymi raczej niz z wiernymi, czy chcecie dac Allahowi dowod przeciwko
      sobie?

Koran, ksiega II, werset 193: "i walczcie z z nimi az nie bedzie oporu i
      religia bedzie tylko Allaha ..."

Koran, ksiega V, werset 38: "jesli chodzi o meszczyzne czy kobiete,ktorzy
      kradna obetnijcie im rece jako kare na ktora sobie zasluzyli, bo Allah jest
      wielki."

Koran, ksiega V, werset 73: " dla tych niewiernych co twierdza, ze bog jest w
      trojcy (chrzescijanie)ale bog jest jeden, jezeli sie nie nawroca od tej
      herezji, wymierzcie tym niewiernym pelne bolu tortury."

Koran, ksiega IX, werset 29: "Walczcie z tymi co nie wierza w Allaha i z tymi
      co nie zabraniaja tego co Allah i jego apostolowie zabronili i z tymi co nie
      wypelniaja obowiazkow religii i tego co przepisuje Koran az sie nie upokorza,
      zaplaca grzywne i pozostana w stanie pohanbienia."

Koran, ksiega IX, werset 123: "O wy wierni Allahowi, walczcie z niewiernymi,
      ktorych znajdziecie w poblizu i pokazcie im swoja twardosc, i wiedzcie, ze
      Allah jest z wami."

WSZYSTKIE TE CYTATY POCHODZA Z ANGIELSKIEGO WYDANIA KORANU OPUBLIKOWANEGO PRZEZ
      WORLD ORGANIZATION FOR ISLAMIC SERVICES zarejestrowanym w Library of Congress
      Catalog # 84-060213
      A teraz z ksiegi Hadisu ktora jest suplementem Koranu.

Hadith - Sahid Al Bukhari 216: "ja rozkazuje wam walczyc przeciw niewiernym az
      oni stwierdza, ze nie ma boga nad Allaha i ze Mohamet jest jego wyslannikiem i
      az sie pomodla i zaplaca grzywne.

Hadith - Sahid Muslim, 217: Wielki Allah przepisal srodki na wszystkie sprawy.
      Wiec jezeli zabijacie, zabijajcie dobrze, jezeli zarzynacie, zarzynajcie
      dobrze. Niech kazdy z was naostrzy swoj noz."

TO SA BAJECZKI NA DOBRANOC CZYTANE MALYM MUZULMANA W ISLAMSKICH MADRASSACH.
      CZY PO TAKIEJ LEKTURZE NIE MOGA BYC GOTOWI ZEBY "ROZERWAC" SIE W
      DYSKOTEKACH ????????????

Napisales: "Porownywac Arafata z Hitlerem to wybacz, ale zupelny bezsens.
      Arafat nie chce podboju calego swiata,nie chce likwidacji wszystkich Zydow,
      chce poprostu niepodleglosci dla Palestyny, ojczyzny swych rodakow."

Arafat i jego PLO jest czescia calego Islamskiego imperializmu. Po prostu
      obsluguje Izraelski front. Na swoja "ojczyzne mial czas przed 1967 roku i jej
      nie chcial - chcial zniszczenia Izraela. Czemu, pytam sie raz jeszcze Arafat
      poparl Sadama Hussejna przeciw wlasnym dobroczyncom z Kuwejtu? Bo Kuwejt byl
      prozachodni i to Arafatowi wystarczylo. Jak wskoczysz na niektore islamskie
      adresy intenetowe to zobaczysz mapy "siata islamu". Obejmuje on Indie,
      Hiszpanie, Balkany i wiekszosc Afryki. Jak rozumie sa to "zrodla informacji" na
      lekcji geografii w islamskich szkolach. Bin Laden mowi otwarcie na wideo to co
      islamisci indoktrynuja w madrasach w glowy mlodych chlopcow.

Napisales: "W 1982 mialem 8 lat i raczej nie sledzilem Dziennika TV zbyt
      dokladnie. Poza tym to, ze Assad popelnil zbrodnie nie upowaznie Izrael do
      powtarzania jego dzialan. Ponoc wg Ciebie Izrael czyms sie jednak rozni od
      Syrii czy Iraku"

Rozni Izrael od Syrii czy Iraku brak kultury smierci. Kiedy media pokazuja
      Zydowskiego Ojca, ktorego corka zostala zamordowana w dyskotece, to slyszymy,
      ze dalby on z checia swe zycie by przywrocic zycie corki. Kiedy kamera pokazuje
      Ojca samobojcy-mordercy ten z duma popycha pod kamere nastepnego syna, ktory ma
      sie w przyszlosci "rozerwac" w dyskotece. Nie dziwie sie ze nie wiele
      wiedziales w 1982 o mordzie Assada. Assadad byl sprzymierzencem komuny i jako
      taki mia zapewniony wzglad PRL-owskiego cenzora. Ale mord ten na wlasnej
      ludniosci jak podobne mordy z urzyciem broni chemicznej przez Sadama Hussejna
      sa doskonale udokumentowane w zrodlach swiatowych. Ile razy wiecej
      Palestynczykow zginelo z rak swych arabskich "braci" niz z rak Izraelskich
      zolnierzy????? Nie wspomne juz o chrzescijanskich Palestynczykach regularnie
      rozszceliwanych przez PLO jako "kolaborancji".
      • Gość: Sasza Re: Do saszy-Islam,Izrael --Dmowski pozniej-cz II IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.02, 22:05

)) Sprawa idealnej demokracji: Stany i tak na tle innych panstw wypadaja po
        )) prostu zle".

) JAKICH PANSTW???????? Zjechalem praktycznie wszystkie demokracje tego swiata i
        ) tylko Ameryka gwarantuje konstytucyjnie najawzniejsze prawo liberalnej
        ) demokracji: bezwgledne prawo swobodnej wypowiedzi.Wszystkie inne kraje stosuja
        ) zastanawiajaca poprawke do tego prawa znana z konstytucji Stalina: "wolnosc
        ) wypowiedzi jest ograniczona naturalnymi, kryteriami demokratycznego panstwa
        ) (?)". A kto decyduje o tym co jest takim ograniczeniem?

Czy to aby nie zbytnie uproszczenie sprawy by demokracje sprowadzac do jednego,
        chocby i bardzo waznego kryterium ?? Piszac, ze Stany trudno uznac za wzor
        demokracji mialem na mysli ich cale dzieje, ktore sa jak chyba sam przyznasz
        pelne wydarzen, ktore nie przynosza Stanom chluby. Ale chociazby i ostatnie lata
        daja przyklady, ze z ta demokracja nie jest w Stanach zbyt dobrze. Na pewno
        pamietasz masakre sekty Davida Koresha przez FBI - to byly jakies oszolomy, no
        ale od razu robic im oblezenie?? Jakos to nie pasuje do tej zlotej wolnosci jaka
        wg Ciebie ma panowac w Stanach. A te wybory prezydenckie??? Przeciez to farsa w
        zywe oczy!!! Wybory wygrywa Gore a prezydentem zostaje Bush. Czyli, za
        przeproszeniem wola wyborcow jest gowno warta, liczy sie to kto ma lepszych
        adwokatow. No i jak USA moga wystepowac w swiecie jako obronca demokracji jesli
        popieraly mase przeroznych rezimow, o ktorych mozna powiedziec niemal wszystko
        oprocz tego, ze mialy cos wspolnego z demokracja. Przeciez nawet teraz USA
        popieraja rezim saudyjski, ktory jest wyjatkowo opresyjny i patrzac z punktu
        widznia demokratycznego Zachodu po prostu strasznie zacofany i na bakier z
        prawami czlowieka, ktorymi USA szermuja wszedzie tam gdzie im to odpowiada.

) Nie wiem jakie prawo panuje w Indiach ale gdyby
        ) takie jak w Kanadzie a ty bys byl Hindusem to zamkneli by ciebie za Twoje
        ) kwestionowanie mordu Aurangzeba.

Przeciez wcale nie kwestionowalem mordersw Aurangzeba ????

) Piszesz: "Jak rozumiem uwazasz, ze Izrael tylko samoobrone stosuje. Otoz nie!
        ) Samoobrona bylaby wowczas gdyby nie okupowal Zachodniego Brzegu, Strefy Gazy i
        ) Wzgorz Golan i nie przesladowal narodu palestynskiego odmawiajac mu praw do
        ) zycia w niepodleglym panstwie. Zamachy sa konsekwencja okupacji, nie
        odwrotnie.
        ) Okupacja jest wynikiem 55 lat arabskiej polityki teroru z celem zlikwidowania
        ) Izraela. A za to sie placi tak jak Niemcy zaplacili po II Wojnie Swiatowej.

Po pierwsze Izrael jest obecnie i tak znacznie wiekszy niz przewidywaly to
        ustalenia zakladajace podzial Palestyny z 1948r. Palestynczycy nie oczekuja
        powrotu do granic z 1948 lecz jedynie z 1967. Po drugie Palestyna i inne panstwa
        arabskie wycofaly sie ze swej polityki likwidacji panstwa izraelskiego, ktorej
        rzeczywiscie trzymaly sie przez szereg lat. Oferuja Izraelowi pokoj za ziemie i
        jesli wladze Izraela sa rozsadne beda musialy na ten uklad pojsc. Moge sobie
        wyobrazic, ze Szaron wybije tych Palestynczykow ktorych ma na Terytoriach
        Okupowanych, ale nie bardzo wyobrazam sobie jak zneutralizuje miliony Arabow i
        muzulmanow z sasiednich panstw. Szaron to anachroniczny typek, zyje
        przeszloscia, wiec watpliwe by Izrael majac go za premiera rozwiazal problem
        powstania niepodleglej Palestyny i normalizacji stosunkow z innymi panstwami
        arabskimi. Ale na szczescie on juz zbliza sie raczej do mety swego zycia. Z
        drugiej strony, niestety jak pokazuje to przyklad Netaniachu "klonow" Szarona w
        Izraelu nie brakuje. W kazdym razie Izrael nie ma innego wyjscia i jesli nie
        chce zyc w oblezonej twierdzy bedzie musial opuscic to co okupuje.
        Niemcy nic nie zaplacili! Nie bylo obozow dla Niemcow, nie byli poddani
        eksterminacji. Kazdy chychal na nich jak tylko mogl - vide most powietrzny do
        Berlina. Zachod pokazal, ze bardziej zalezy im na Niemcach niz na Polakach. A
        teraz Niemcy jeszcze robia karczemne targi o wyplate odszkodowan po kilka
        tyciecy marek dla wiezniow KL i robotnikow przymusowych ! Trzeba bylo jednak
        wprowadzic w zycie plan Morgentaua.

) Pomylka Izraela bylo nie wysiedlenie islamskiej ludnosci, ktora wspierala ten
        ) teror. My wysiedlilismy wszystkich Niemcow i nie mamy "rozrywek" w
        ) dyskotekach.

My wysiedlilismy Niemcow bo takie bylo postanowienie "wielkiej czworki" - o tym
        Niemcy czesto zapominaja. Poza tym panstwa niemieckie powstaly po 4 latach
        okupacji. Niemcow nie wysiedlono do Austrii czy Szwajcarii. A dokad miano by
        wysiedlic Palestynczykow??? Przeciez w 1946 Zydzi w Palestynie stanowili okolo
        1/3 mieszkancow!!! Palestynczycyzyli tu od wiekow a Zydow pod koniec XIX wieku
        bylo tam moze z 5% Dokad sie mieli wyniesc Palestynczycy by zrobic miejsce
        Zydom??? Tybys sie wyniosl gdyby ktos Ci powiedzial, ze teraz to bedzie jego
        dom i dla Ciebie nie ma tu juz miejsca?? Walka z okupacja jest wrecz
        obowiazkiem
        kazdego narodu - kto jak kto ale Polak powinien to rozumiec jak malo kto. W
        Wielkopolsce ponad 120 lat musielismy walczyc z niemiecka kolonizacja i
        bredniami
        o odwiecznej niemczyznie tych ziem. Podczas II w.sw. Polakow z Wielkopolski
        wypedzano setkami tysiecy do GG a na ich miejsce sprowadzano Niemcow z panstw
        baltyckich, t.zw. niemcow czarnomorskich, wolynskich i siedmiogrodzkich.
        Dlatego
        ja rozumiem bardzo dobrze Palestynczykow.
        Rozumiem tez obawy Zydow, ale oni musza zrozumiec, ze nie beda bezpieczni dopoki
        beda okupowac ziemie palestynskie a Palestynczykom beda odmawiac fundamentalnych
        praw narodu do niepodleglego bytu.

) Napisales:"Mowiac krotko jestes zwolennikiem zasady "cel uswieca srodki". No
        ) coz, mi takie podejscie pachnie jednak niezbyt przyjemnie, zwlaszcza gdyby to
        ) USA mialy rostrzygac co jest a co nie jest demokracja i wolnoscia."
        ) Wszyscy jestesmy szczesliwi, kiedy to Amerykanie rostrzygneli po II Wojnie
        ) Swiatowej co jest demoktacja i wolnosc, nawet pobite Niemcy i Japonia.

Ciekaw jestem czy podobnego zdania sa Koreanczycy - dyktatura istniala nie tylko
        na polnocy, Wietnamczycy - najpierw USA popieraly dyktature Ngo Dinh Diema,
        ktory uniemozliwil przeprowadzenie ogolnokrajowych wyborow w lipcu 1956 a
        nastepnie dokanaly agresji na Wietnam Polnocny mistyfikujac t.zw. incedent
        tonkinski i bombardujaca miasta i wioski polonocnego Wietnamu , Grecy - wojna
        domowa i rzady pulkownikow, dyktatury na Filipinach, Pakistanie, wspieranie
        rezimu Pahlaviego w Iranie, , potem faktyczne poparcie dla Husseina, ktory byl
        OK dopoki walczyl z Iranem Chomeiniego, wspieranie duktatury Suharto o calym
        stadzie odrazajacych dyktatur w Ameryce Lacinskiej juz nie wspominajac. Ba, w
        samych Stanach Murzyni tez jakos nie za bardzo mogli korzystac z "demokracji
        wolnosci" tego raju przed koncem lat 60-tych. Wiec watpie czy "wszyscy byli
        szczesliwi" gdy Amerykanie zaczeli zaprowadzac swa "demokracje".

) Wielu moich krewnych zginelo walczac z Niemcami. Jestem po prostu obiektywny
        ) obserwujac zachowanie i bestialstwo Islamistow, Japonczykow i Niemcow. Nie
        ) chcialbym sie znalesc w rekach zadnych z nich ale jezeli by mi sie trafilo, to
        ) wybralbym Niemiecki Wermaht. Spytaj sie o to zaloge Westerplate, ktora z
        ) honorami odprawiono do obozow jecow wojennych. Znajomy mojego Ojca- Poznaniak,
        ) skonczyl wyzsze studia w "oflagu", ktore mu uznano w PRL-u i zostal po wojnie
        ) inzynieren w Cegielskim.

Spytaj sie pocztowcow z Gdanska, sasiadow Westerplatte co oni powiedzieliby
        gdyby przezyli o niemieckiej niewoli. A te honory to mit. Faktycznie gen.
        Eberhard obiecal oficerom prawo do noszenia broni bialej w niewoli, ale juz w
        Gdansku gdzie prowadzono westerplatczykow wsrod szykan i plucia przez
        niemieckich cywili te fanaberia wybito im z glowy. Jestes dlugo poza Polska wiec
        pewnie nie dotarly do Ciebie echa prob pojednania na sile weteranow z
        Westerplatte z jednej strony a Niemcow w tym marynarzy z "Schlesvig-Holtsein" z
        drugiej. Zdecydowana wiekszosc Polakow nie chc
      • Gość: Sasza Re: Do saszy-Islam,Izrael --Dmowski pozniej-cd IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.02, 22:08

Spytaj sie pocztowcow z Gdanska, sasiadow Westerplatte co oni powiedzieliby
        gdyby przezyli o niemieckiej niewoli. A te honory to mit. Faktycznie gen.
        Eberhard obiecal oficerom prawo do noszenia broni bialej w niewoli, ale juz w
        Gdansku gdzie prowadzono westerplatczykow wsrod szykan i plucia przez
        niemieckich cywili te fanaberia wybito im z glowy. Jestes dlugo poza Polska wiec
        pewnie nie dotarly do Ciebie echa prob pojednania na sile weteranow z
        Westerplatte z jednej strony a Niemcow w tym marynarzy z "Schlesvig-Holtsein" z
        drugiej. Zdecydowana wiekszosc Polakow nie chciala nawet o tym slyszec. Chyba
        wiec niewola niemiecka nie byla tak mila jak Ci sie wydaje. A przeciez znajomy
        Twego ojca tez nie konczyl politechniki berlinskiej na zajecia, ktorej
        otrzymywal przepustki z oflagu, lecz tajne komplety prowadzone wbrew Niemcom, za
        wykrycie ktorych grozily represje. Dla przypomnienia - w Wielkopolsce podczas
        okupacji niemieckiej nie istniala ani jedna polska szkola !!!! W Poznaniu Niemcy
        otwarli dla polskich dzieci dwie szkoly niemieckie, chodzilo do nich okolo 1500
        dzieci podczas gdy Polakow w Poznaniu ponad 230 000. Tak Niemcy dbali o
        wyksztalcenie Polakow!
        A Wehrmacht byl obciazony zbrodniami rownie mocno jak Waffen SS. Przeciez juz
        pisalem o rozsztrelaniu przez zolnierzy Wehrmachtu juz 8 wrzesnia 1939 300
        polskich jencow z 7 DP z Armii "Prusy" pod Ciepielowem. A takich zbrodni byly
        setki i tysiace w samej tylko Polsce. Na pewno mowi Ci cos nazwisko Kurt
        Waldheim - podczas wojny byl oficerem nie SS czy Gestapo, lecz Wehrmachtu, do
        tego sluzyl nie z ZSRR, Polsce czy Jugoslawii gdzie zbrodnie byly na porzadku
        dziennym, ale w Grecji. A mimo to zostal oskazrony o zbrodnie wojenne i poddany
        powszechnemu ostracyzmowi na arenie miedzynarodowej.
        Islamisci do piet nie dorastaja hitlerowskim Niemcom.

) Cukierki dla wiwatujacego tlumu w Gazie czy Ammanie nawet jak Sadam
        ) Husejn mordowal Kuwejczykow, ktorym Palestynczycy tyle przeciez
        ) zawdzieczali.
        ) Wiec stosunek Palestynczykow do swych arabskich braci z Kuwejtu, ktorzy im
        ) tyle dali jest podobny do stosunku Polakow do Nazistow?????

Te cukierki to byly chyba jednak po 11 wrzesnia a nie podczas wojny w Zatoce.
        Nie wiem tez czy rzeczywisce Palestynczcy maja tyle do zawdzieczania Kuwejtowi,
        a jesli nawet cukierki w 1990/1991 byly, to chyba byly spowodowane nie tyle
        agresja Iraku na Kuwejt ile scudami, ktore zaczely spadac na Izrael. A wiec
        radosc Palestynczykow z bombardowania ich okupanta jest rownie naturalna jak
        Polakow z bombardowan Niemiec podczas II w.sw.

) Napisales: "Islamska eksterminacja Hinduistow rozciaga sie na okres wielu
        ) wiekow. Podobnie jak chrzescijanska eksterminacja ludnosci krajow Afryki, obu
        ) Ameryk czy Azji."
        ) JEST OBROMNA ROZNICA MIEDZY MIEMORALNYM POSTEPOWANIEM CHRZESCIJAN I
        ) MUZULMANOW.
        ) PIERWSI LAMALI WSLAZOWKI DANE W NOWYM TESTAMENCIE PRZEZ CHRYSTUSA. DRUDZY
        ) SKRUPULATNIE WYPELNIALI WSKAZOWKI Z PODRECZNIKA TERORU JAKI STWORZYL
        ) BARBAZYNCOM MOHAMET. SKORO PRZYZNALES SIE, ZE NIE CZYTALES KORANU, ZAMIESZCZAM
        ) W DRUGIEJ CZESCI TEGO CZATU NIEZLICZONE CYTATY Z TEJ "SWIETEJ" KSIEGI.

Wg mnie nie ma zadnej fundamentalnej roznicy pomiedzy zbrodniami popelnionymi
        przez chrzescijan a popelnionymi przez muzulman. Ba, moze te zbrodnie
        chrzescijan sa nawet bardziej odrazajace gdyz czyniacy je zdawali sobie sprawe,
        ze grzesza i lamia nauki swej religii. Ale nie zmienia to istoty zagadnienia, ze
        zbrodnie niezaleznie od tego czy popelniane sa z sankcja religijna czy bez sa
        rownie godne potepienia.

)
        ) Stosujesz bardzo wybiorcze kryteria jesli chodzi o zrodla islamskie. Czyli
        ) arabscy kronikarze przesadzali z tym islamskim holokaustem. Pierwszy raz
        ) slysze, ze ktos sie reklamuje, ze jest wiekszym zbrodniazem niz jest w
        ) rzeczywistosci. Ale z islamistami jest to mozliwe. Panoje tam gloryfikacja
        ) mordu i dlatego dalem im "5" z bestialstwa.

Nie dotyczy to, zapewniam Cie tylko islamistow - hiszpanscy konkwistadorzy a
        wiec jak najbardziej chrzecijanie pysznili sie ilu to Indian zabili, poganscy
        Mongolowie podobnie, nawet Wisniowiecki stosowal podobne praktyki wobec
        powstancow kozackich. Wlad Palownik tez nie byl chyba muzulmaninem, podobnie jak
        Iwan IV. Nie w religii problem ale w patologicznej osobowosci ludzi, ktorzy
        mieli mozliwosc popelniania takich zbrodni.

) Ale wierzysz w te islamskie zrodla (podajace ze Zydzi pieka ciastka z krwi
        ) dzieciatek, czy to ze Mossad rabnal w Nowy Jork) kiedy one wyraznie bredza
        ) o "masakrze" w Dzenin. Dla mnie tragedia Dzeninu to smierc 23 Izraelskich
        ) zolnierzy, ktorzy zgineli niepotrzebnie bo ich dowodcy wlasnie chcieli uniknac
        ) masakry. Ale z Goebelsowska propaganda sie nie wygra.

Jest calkiem czyms innym doniesienia o masakrze w Dzenin, ktore przdstawia
        oficjalny wyslannik ONZ i przedstawiciele organizacji humanitarnych, ktorym mimo
        blokady miasta udalo sie dotrzec tam, a co innego jakies brednie, ktore
        przytoczyles powyzej. Zreszta ta pierwsza bajeczka to wymysl nie muzulmanow ale
        chrzescijan - vide freski w Sandomierskiej katedrze, ktore mozna ogladac jeszcze
        teraz czy postac Jana Kapistrana - wielce popularnego w swoim czasie kaznodziei,
        ktory dorobil sie jakze znaczacego nicku "bicz na Zydow". Otoz ten to zakonnik
        przybyl do Krakowa aby namawiac Kazimierza Jagiellonczyka by nie przedluzyl
        przywilejow Zydom. Grozil, ze w przeciwnym wypadku spadna na Krakow roznorakie
        plagi jako kara Boza - i ponoc spadly jak pisze Dlugosz ;))
        A tych 23 nie jest mi szkoda tak jak nie jest mi szkoda Niemcow ktorzy polegli
        tlumiac powstanie warszawskie czy zgineli w walkach z partyzantami. Zal mi zas
        dzieci i kobiet, ktore zginely pod murami burzonych przez izraelskie czolgi
        domow. To jest tragedia. Watpie by "GW" byla tuba goebelsowskiej propagandy.

) Stosujac wspolczesne kryteria to Zydzi i Palestynczycy zyli w wiekszej lub
        ) mniejszej zgodzie od 1967 do ugody w Oslo, kiedy to banda zaprawionych
        ) terorystow Arafata przybyla z blogoslawienstwem Izraela na Zachodni Brzeg i
        ) Gaze i rozpoczela to co praktykowala poprzednio w Berlinie, Rzymie, Paryzu i
        ) innych przyjaznych im miastach.

W "wiekszej lub mniejszej zgodzie" ????? Okupacja izraelska trwala od 1967 r i
        przesladowania Palestynczykow, odbieranie im domow i pol pod zakladane dla
        zydowskich kolonizatorow osiedla, ustawiczne ponizanie, zamykanie ich w gettach
        typu Ghaza nie oznaczaly zadnej zgody. A skad sie wziela I Intifada???
        Przyjmujac takie kryteria mozna mowic, ze Polacy i Niemcy zyli w mniejszej lub
        wiekszej zgodzie do 1 sierpnia 1944 gdy "banda zaprawionych terorystow" nie
        wszczela "terrorystycznej hucpy". Gdyby Izrael trzymal sie przyjetych w Oslo
        zobowiazan to od kilku lat istnialaby juz niepodlegla Palestyna, a Hamas i
        Dzihad bylyby wspomnieniem czasu burzy i naporu jak w Izraelu Irgun i Stern.
        Niestety zydowski terrorysta zabil Rabina, a potem Zydzi wybrali sobie na
        premierow takie miernoty jak Netaniachu czy Szaron.

) Dla Islamu Indie byly po prostu za duze by zniszczyc je na jednym posiedzeniu.
        ) Ale jak udowodnili europejscy historycy wprowadzanie raju Mahometa na polwysem
        ) Indyjski spowodowalo skurczenie sie ludnosci hinduskiej o 80 milionow.

Dobrze byloby zaznaczyc ile z tych strat to ofiary dzumy i innych epidemii,
        ktore w tym okresie przetoczyly sie od Azji po Europe. W Europie nikt raju nie
        zaprowadzal a ludnosci ubylo procentowo moze wiecej niz w Indiach.

) Napisales: "przedewszystkim nie znam Koranu z pierwszej reki - czyli nie
        ) czytalem go nigdy w calosci. Ale nie za bardzo wierze w to co piszesz - musze
        ) wiec siegnac do zrodla by sie przekonac czy Koran to rzeczywiscie taki
        ) instruktaz tortur jak piszesz".
        )
        ) WSPANIALE. OTO MI WLASNIE CHODZILO.JA TEZ PRZED 11 WRZESNIA NIE MIALEM POJECIA
        ) CO TO JEST KORAN. ALE JAK POSLUCHALEM GADAJACE GLOWY NA EKRANIE TELEWIZYJNYM
        TO
      • Gość: Sasza Re: Do saszy-Islam,Izrael --Dmowski pozniej- cz.3 IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.02, 22:10

> Napisales: "przedewszystkim nie znam Koranu z pierwszej reki - czyli nie
        > czytalem go nigdy w calosci. Ale nie za bardzo wierze w to co piszesz - musze
        > wiec siegnac do zrodla by sie przekonac czy Koran to rzeczywiscie taki
        > instruktaz tortur jak piszesz".
        >
        > WSPANIALE. OTO MI WLASNIE CHODZILO.JA TEZ PRZED 11 WRZESNIA NIE MIALEM POJECIA
        > CO TO JEST KORAN. ALE JAK POSLUCHALEM GADAJACE GLOWY NA EKRANIE TELEWIZYJNYM
        TO
        >
        > POBIEGLEM DO ISLAMSKIEJ KSIEGARNI W TORONTO I KUPILEM KORAN I HADIS. MAM
        > NADZIEJE, ZE ZROBISZ TO SAMO. W MIEDZYCZASIE ZACYTUJE CIEKAWE WYJATKI JAKIE
        > RECYTUJA MALOLETNI CHLOPCYW ISLAMSKICH MADRASACH:
        > CUT wyjatkowo "ostre" kawalki z Koranu
        > TO SA BAJECZKI NA DOBRANOC CZYTANE MALYM MUZULMANA W ISLAMSKICH MADRASSACH.
        > CZY PO TAKIEJ LEKTURZE NIE MOGA BYC GOTOWI ZEBY "ROZERWAC" SIE W
        > DYSKOTEKACH ????????????

Faktycznie Koran propaguje przemoc w stosunku do "niewienych" co tylko dowodzi
        do czego moze prowadzic religijny fanatyzm. Chrzescijanscy czy zydowscy
        ekstremisci nie sa nic lepsi. Ale nie mozna sprowadzac walki Palestynczykow o
        swoja wolnosc do li tylko plaszczyzny religijnej. Jest to walka przede wszystkim
        narodowowyzwolencza i oprocz islamskich grup w rodzaju Hamasu cz Dzihadu walcza
        tez jak najbardziej laickie Ludowy i Demokratyczny Fronty Wyzwolenia Palestyny.
        A ze stosuja takie metody - nie maja czolgow, samolotow, okretow - nie moga wiec
        stanac do walki z Izraelem jak rowny z rownym. A strzelanie do cywilow ze
        smiglowcow czy czolgow nie jest nic lepsze niz odpalenie na sobie bomby w
        zatloczonym autobusie.

> Arafat i jego PLO jest czescia calego Islamskiego imperializmu. Po prostu
        > obsluguje Izraelski front. Na swoja "ojczyzne mial czas przed 1967 roku i jej
        > nie chcial - chcial zniszczenia Izraela. Czemu, pytam sie raz jeszcze Arafat
        > poparl Sadama Hussejna przeciw wlasnym dobroczyncom z Kuwejtu? Bo Kuwejt byl
        > prozachodni i to Arafatowi wystarczylo.

Kazdy ma prawo do zmiany pogladow. Zapisanie w Karcie Palestynskiej postulatu
        likwidacji Izraela bylo i bledne i nierealne i Arafat odstapil od niego z czego
        Izrael powinien byc tylko zadowolony gdyz otworzylo to droge do unormowania
        stosunkow z innymi panstwami muzulmanskimi.
        Co do Kuwejtu. Nie mam pojecia dlaczego Arafat poparl Husseina. W 1990 sprawa
        Palestynczykow byla na dalekim planie. Nikt sobie nie zaprzatal glowy ich
        problemami w chwili gdy walil sie ZSRR. Moze myslal, ze podpiecie sie pod
        Hussiena przykuje z powrotem uwage miedzynarodowej opinii publicznej do
        okupowanej Palestyny?? Wnioskujac z rozwoju pozniejszych wydarzen to sie nie
        przeliczyl.

> Jak wskoczysz na niektore islamskie
        > adresy intenetowe to zobaczysz mapy "siata islamu". Obejmuje on Indie,
        > Hiszpanie, Balkany i wiekszosc Afryki. Jak rozumie sa to "zrodla informacji"na
        > lekcji geografii w islamskich szkolach. Bin Laden mowi otwarcie na wideo to co
        > islamisci indoktrynuja w madrasach w glowy mlodych chlopcow.

Podobnie w Niemczech w pewnych kregach mozesz zobaczyc mapy z granicami z 1938r,
        na Litwie tez jej obszar obejmyje Augustow i Sejny a na Ukrainie siega az pod
        Krakow nieomal ;)

> Rozni Izrael od Syrii czy Iraku brak kultury smierci. Kiedy media pokazuja
        > Zydowskiego Ojca, ktorego corka zostala zamordowana w dyskotece, to slyszymy,
        > ze dalby on z checia swe zycie by przywrocic zycie corki. Kiedy kamera
        > pokazuje Ojca samobojcy-mordercy ten z duma popycha pod kamere nastepnego
        > syna, ktory ma sie w przyszlosci "rozerwac" w dyskotece.

Tez mnie to szokuje, ale zwaz, ze sytuacja Zydow a Palestynczykow jest jednak
        calkiem inna. Ci pierwsi sa obywatelami wolnego panstwa, ciesza sie wszelkimi
        prawami, zas ci drudzy zyja pod izraelska okupacja pozbawieni wszelkich niemal
        perspektyw na poprawe swego losu, skazani na bycie tania sila robocza dla
        Izraela, zamknieci w swych obozach niczym Zydzi w gettach.
        Musisz znac te strofy: " Walter kochal swa zone, lecz mial dusze szlachetna;
        Szczescia w domu nie zaznal, bo nie bylo w ojczyznie"

> Nie dziwie sie ze nie wiele
        > wiedziales w 1982 o mordzie Assada. Assadad byl sprzymierzencem komuny i jako
        > taki mia zapewniony wzglad PRL-owskiego cenzora. Ale mord ten na wlasnej
        > ludniosci jak podobne mordy z urzyciem broni chemicznej przez Sadama Hussejna
        > sa doskonale udokumentowane w zrodlach swiatowych. Ile razy wiecej
        > Palestynczykow zginelo z rak swych arabskich "braci" niz z rak Izraelskich
        > zolnierzy?????

Zapewnie wiecej, ale nie zmiania to w niczym win Izraela.

> Nie wspomne juz o chrzescijanskich Palestynczykach regularnie
        > rozszceliwanych przez PLO jako "kolaborancji".

Nie wiem czy wsrod kolaborantow dominuja chrzescijanie, chyba jest ich tylu ilu
        srednio w spoleczenstwie palestynskim, czyli i wsrod kolaborantow dominuja
        muzulmanie.

Sasza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka