Dodaj do ulubionych

Sytuacja w Syrii

06.11.15, 15:56

- Rosyjskie lotnictwo szybko spełnia prośby sił lądowych wspierając ich ataki, jednocześnie ciągle atakujac cele z wcześniej stworzonej bazy danych. Baza jest stale aktualizowana – dzięki wywiadu elektronicznemu i satelitarnemu, śledzeniu w internecie, jak i dzięki aktywnej działalności agentów rządu,działających praktycznie we wszystkich terrorystycznych grupach i oddziałach.
- w operacyjnym sztabie razem pracują syryjskie, irańskie i rosyjscy generałowie, a także przedstawiciele dowództwa "Hezbollahu". Krytycznie ważne zadanie – odblokowanie autostrady Chama-Aleppo zostało przydzielone do grupy irańskiego korpusu strażników islamskiej rewolucji liczącej tysiąc osób i jednostkom "Hezbollahu". Operacja została pomyślnie przeprowadzona przy wsparciu rosyjskiego lotnictwa.. Rosyjskie Su-30 i syryjskie Mig-29 patrolowały przestrzeń powietrzną Syrii, aby nie dopuścić do interwencji lotnictwa obcych państw (Amerykanów i Izraelczyków), podczas gdy na polu bitwy pracowali Su-24 i Su-25. W wyniku udanej ofensywy Irańczyków i "Hezbollahu" droga do Aleppo została odblokowana.Przy okazji został stworzony kocioł.W tym kotle została całkowicie zniszczona jednostka ISIS.
- W Syrii działa irański korpus strażników rewolucji islamskiej. Jego liczebność osiągnęła 4 tysięcy osób i nadal rośnie. Jednostki korpusu działają w różnych częściach Syrii. Irańska obecność w Syrii będzie tylko ,ponieważ Iran uważa walkę z Państwem Islamskim jednym z priorytetów własnego bezpieczeństwa narodowego. "Nam znacznie wygodniej jest prowadzić wojnę z ekstremistami w rejonie Hama, niż czekać, kiedy zaatakują nas w naszym własnym domu – w Iranie".
- Rządowe syryjskie wojska, przy wsparciu rosyjskiego lotnictwa,rozpoczęło ofensywę w kierunku jednego z najbardziej znaczących miast na południu Syrii – Dara. Przecenić znaczenie tej miejscowości nie można: prowincja znajduje się w pobliżu granic Jordanii, Izraela i Libanu, przez co często cierpi z powodu ataków terrorystów i bojowników z tzw. "umiarkowanej" opozycji.Ofensywa rozwija się bardzo pomyślnie.
- Nie mniej korzystna sytuacja występuje w innych "gorących punktach". Na północy kraju, w Latakii, syryjska armia zaczęła poważną ofensywę na pozycje terrorystów. Bojownicy cofają siei, pozostawiając po sobie dużą ilość broni i amunicji, w tym i moździerzy. Zostały również wzięte pod kontrolę strategicznie ważne wzgórza al-Farouq i as-Sarut.
- Oprócz tego, syryjscy wojskowi ruszyli do przodu w okolicach Palmiry. W starciu z armią Syrii terroryści stracili mnóstwo bojowników i sprzetu. Nie można nie zauważyć, że wraz z pojawieniem rosyjskiego lotnictwa w Syrii, armii Asada jakby otworzył się drugi oddech. Dzięki skutecznym uderzeniom powietrznym Rosji, infrastruktura bojowników poniosła poważne straty, dając syryjskim wojskom możliwość rozpocząć aktywne ofensywy. Cóż, po raz pierwszy w Syrii obserwuje się widoczną przewagę sił jednej ze stron, która w ostateczności powinna stać impulsem do długo oczekiwanego końca wojny.Za co i trzymam kciuki.

Obserwuj wątek
    • czizus Boże, a ten swoje. 06.11.15, 16:03
      Przecież i tak nikt tego nie czyta co tam wypacasz. Chociaż dużo ci za ten chłam płacą?
      • banderom.nie Re: Boże, a ten swoje. 06.11.15, 16:08
        czizus napisał:

> Przecież i tak nikt tego nie czyta co tam wypacasz. Chociaż dużo ci za ten chła
        > m płacą?

Jeszcze napisz,że ty nie otworzyłeś tego wątku :-)

Zauważyłem jedną ciekawostkę.Jak tylko Rosja zaczyna odnosić sukcesy,aktywizuje się hasbara na forum.
      • brat_kryzysa Re: Boże, a ten swoje. 06.11.15, 16:08
        Jego sie czyta zawsze, ciebie przy okazji
      • lubat Re: Boże, a ten swoje. 06.11.15, 16:09
        czizus napisał:

> Przecież i tak nikt tego nie czyta co tam wypacasz.

Ty przeczytałeś, bo chyba nie wyssałeś sobie z fioota, że on coś "wypaca".

Ja też przeczytałem, więc jest już dwóch "nikt'ów":)
      • wasyl_szuja Re: Boże, a ten swoje. 06.11.15, 16:13
        Miało zginąć 2 generałów SAA. Hama to dramat z dowodzeniem, junta się wycofuje. Padło też Tall Uthman i Janabirah village oraz jeszcze kilka innych miejscowości z których po upadku Atshan SAA musiała się wycofać. W samym Atshan SAA straciło 30-50 ludzi. Aleppo - tu sytuacja jest stabilna, ale.. znów jest problem z autostradą na Aleppo. Khanasser - kolejny przykład niekompetencji dowódców, którzy pozwalają sobą kręcić na polu walki tak jak przeciwnik sobie wymyśli. Droga jest zamknięta dla ruchu cywilnego - może poruszać się po niej tylko wojsko.
        Palmyra - SAA szykuje się do szturmu, ale i ona po raz drugi ma odciętą drogę dostaw (droga 32).

Bodaj przedwczoraj do Syrii dotarły rosyjskie T-72B. Zauważono, że ostatnio u junty widać często T-55 i T-62. Widocznie wypstrykali się z T-72A/M1/AW.
        • banderom.nie Re: Boże, a ten swoje. 06.11.15, 16:19
          wasyl_szuja napisał:

> Miało zginąć 2 generałów SAA. Hama to dramat z dowodzeniem, junta się wycofuje
          > . Padło też Tall Uthman i Janabirah village oraz jeszcze kilka innych miejscowo
          > ści z których po upadku Atshan SAA musiała się wycofać. W samym Atshan SAA stra
          > ciło 30-50 ludzi. Aleppo - tu sytuacja jest stabilna, ale.. znów jest problem z
          > autostradą na Aleppo. Khanasser - kolejny przykład niekompetencji dowódców, kt
          > órzy pozwalają sobą kręcić na polu walki tak jak przeciwnik sobie wymyśli. Drog
          > a jest zamknięta dla ruchu cywilnego - może poruszać się po niej tylko wojsko.
          > Palmyra - SAA szykuje się do szturmu, ale i ona po raz drugi ma odciętą drogę d
          > ostaw (droga 32).

Co najśmieszniejsze w tym wszystkim co piszesz,wasyl_szuja,że nie jesteś wstanie wklieic link,który potwierdziłby chociaż jedno Twoje słowo.I ja wiem dlaczego tak jest,ponieważ te informacji wrzuca na Twitterze archicivilians i on nadaje z USA.
          • wasyl_szuja Re: Boże, a ten swoje. 06.11.15, 16:25
            Nie jesteś w stanie podać źródeł swoich rewelacji, więc podejrzewam że uprawiasz wojnę informacyjną.
            • banderom.nie Re: Boże, a ten swoje. 06.11.15, 16:31
              wasyl_szuja napisał:

> Nie jesteś w stanie podać źródeł swoich rewelacji, więc podejrzewam że uprawias
              > z wojnę informacyjną.

Jak to nie jestem wstanie podać?
              Ja tylko tłumacze informacje,podawane przez oficjalne źródła.I każdego zainteresowanego mogę odesłać do tego źródła.I ty doskonale wiesz o tym,skąd ja biorę te informacje.
              • wasyl_szuja Re: Boże, a ten swoje. 06.11.15, 16:33
                Rozumiem, że rządowe? ;)
                Po tym zamachu na samolot Putin potrzebuje jakiegoś sukcesu, choćby zmyślonego. Rozumiem i współczuję.
                • banderom.nie Re: Boże, a ten swoje. 06.11.15, 16:37
                  wasyl_szuja napisał:

> współczuję.

Jak Twoje współczucia są szczere,to rodziny ofiar będą Tobie wdzięczne.
                  • wasyl_szuja Re: Boże, a ten swoje. 06.11.15, 16:42
                    Dla niewinnych ofiar mam współczucie, dla krymnaszystów nie.
                    • banderom.nie Re: Boże, a ten swoje. 06.11.15, 16:46
                      wasyl_szuja napisał:

> Dla niewinnych ofiar mam współczucie, dla krymnaszystów nie.

Ale lwówwasz.Trzymajcie go mocno,bo i on wam ucieknie.
                      • brat_kryzysa Re: Boże, a ten swoje. 06.11.15, 17:07
                        Na miescu naszych politykow juz zaczal bym handlowac Lwow i okolice za kawalek ziemii kolo Suwalk, jesli nie zaczniemy to mozemy sie obudzic sie nie tylko bez Suwalk, Rzeszowa a co dopiero mowic o Lwowie ;D
      • ubiquitousghost88 Hristo Boże, dżizas ty jesteś niemiłosierny... 06.11.15, 16:20
        ...takie mądrości za friko nam serwujesz?
    • brat_kryzysa Najwazniejsze to wypchac terrorystow z miast 06.11.15, 16:07
      i zachodniej czesci kraju w kierunku pustyn
      Rosja zdobywa praktyczne szkolenie bojowe przy okazji
      • banderom.nie Re: Najwazniejsze to wypchac terrorystow z miast 06.11.15, 16:13
        brat_kryzysa napisał:

> i zachodniej czesci kraju w kierunku pustyn

To najtrudniejsze.Terroryści dobrze wiedzą,ze na otwartej przestrzeni oni będą zniszczone bardzo szybko.Dlatego kryją się w miastach.

> Rosja zdobywa praktyczne szkolenie bojowe przy okazji

Przy braku obrony przeciwlotniczej u terrorystów i lotnictwa przeciwnika,to szkolenie przypomina to,które odbywa się na poligonach.Ale niewątpliwie samo to,że celami nie są makiety,daje pilotom dodatkowe doświadczenie.

• czuk1 Najwazniejsze to wypchać terrorystow z miast 06.11.15, 16:48
          banderom.nie napisał i . brat_kryzysa napisał. A coż oni piszą ? PISZĄ bezczelnie O SZKOLENIU PILOTÓW w Syrii o tym, że bombardowania w Syrii są podobne jak szkolenia na poligonie.
          A ja widzę na tych wideo, że ROSYJSCY PILOCI STRZELAJĄ DO SYRYJCZYKÓW JAK DO KACZEK, że zmiatane z ziemi są duże obiekty kubaturowe.
          Ja widzę krzyki trwogi i oskarżenia Syryjczyków za wykonywanie przez pilotów obcego państwa wyroków śmierci na ludności cywilnej Syrii , na rozkaz dowódców obcego państwa. Jak nazwać przywódców Syrii i Rosji ?

Domorośli forumowi wojskowi stratedzy (b.n.n i b_k) uzasadniają te naloty - "Najwazniejsze to wypchać terrorystow z miast" . A ja pytam, dlaczego Asad przy pomocy swojej armii nie wypycha tych "terrorystów" ze swoich miast ? Za jaką sprawę walczą tam (i ginąć będą) Rosjanie ?

• ubiquitousghost88 Re: Najwazniejsze to wypchać terrorystow z miast 06.11.15, 16:53
            czuk1 napisał:

A ja pytam, dlaczego Asa
            > d przy pomocy swojej armii nie wypycha tych "terrorystów" ze swoich miast ? Za
            > jaką sprawę walczą tam (i ginąć będą) Rosjanie ?
            >

Czuknij się w łeb, czukcza!
            Walczą, żeby takim jak ty ofiarom nieudanej aborcj trwogi napędzić...
            Czukcze muszą odejść!
            • czuk1 Re: Najwazniejsze to wypchać terrorystow z miast 06.11.15, 17:14
              ubi.... możesz mi skoczyć. Pierwszy wyparujesz.
          • banderom.nie Re: Najwazniejsze to wypchać terrorystow z miast 06.11.15, 16:56
            czuk1 napisał:
            >A coż oni piszą ? PISZĄ bezczeln
            > ie O SZKOLENIU PILOTÓW w Syrii o tym, że bombardowania w Syrii są podobne jak s
            > zkolenia na poligonie.

Poszukaj sobie wpisów "polskich patriotów",w których oni z ogromną radością pisali o doświadczeniach,które zdobędą polskie żołnierzy w Iraku i Afganistanie.
            czuk,nawet Ty,tępy jak walonek,musisz być trochę bardziej rozgarniętym,bo skończysz swój żywot tym,że zamiast włożyć do piekarnika indyka,włożysz tam swoja głowę.
            Bez odbioru.Wyczerpałeś swój dzienny limit,wróć jutro.
            • czuk1 Re: Najwazniejsze to wypchać terrorystow z miast 06.11.15, 17:12
              Nie przyjmuję rozkazów obcego oficera. W wojsku nie byłem ale mam stopnie .... może wyższe od twoich. Twoje obelgi - teraz widzę - są dowodem twoją bezsilność.
              Potępił był wielokrotnie bardziej, niż ciebie, takich polskich patriotów-idiotów . Nie mam co szukać.
              Polacy już nie pojadą na BW.

A to Twoje zdanie , jest jakieś durnowate:
              czuk,nawet Ty,tępy jak walonek,;) musisz (?)być trochę bardziej rozgarniętym,bo skończysz swój żywot tym,że zamiast włożyć do piekarnika indyka,włożysz tam swoja głowę.

• brat_kryzysa czukcza, krecisz i klamiesz 06.11.15, 17:10
            udajac ze nic sie nie stalo, masz paskudna nature
          • walter622 Bezczelne rżnięcie głupa 06.11.15, 17:14
            czuk1 napisał:
            > Za jaką sprawę walczą tam (i ginąć będą) Rosjanie ?

Chociażby z tego powodu :
            www.youtube.com/watch?v=vWn6ed9u8s8
            Kobiety alawitów, Kurdów, chrześcijan, Ormian, Asyryjczyków, Czerkiesów, Yazidiz są przez "demokratów" są masowo uprowadzane , gwałcone i mordowane.
            Ich dzieci są przez "demokratów" masowo uprowadzane i w trakcie operacji używane jako przymusowi dawcy krwi - w ten sposób są uśmiercane.

Filmiki z paleniem żywcem i podcinaniem gardeł przez "demokratów" bez trudu znajdziesz na YT.

W sposób wyjątkowo bezczelny rżniesz głupa, udając, że o tym nic nie wiesz.
            Odpuść sobie i nie pisz głupot.
            • czuk1 Bezczelne odwracanie kota ogonem 06.11.15, 18:21
              Walter - poważny forumowiczu ale niepoważny trollu - odpowiadaj za swoje pisanie. A mnie nie rozkazuj, nie czytaj mojego pisania, nie odpowiadaj. Wymianę myśli przenieś na priv.
              Ja piszę , pokazuję i potępiam wojnę domową Asada i Rosji z plemionami, partyzantami syryjskimi. Wołam o podjęcie negocjacji stron konfliktu z udziałem ONZ i innych w sprawie zakończenia wojny syryjskiej. Wołam o zjednoczenie sił światowych do walki z IS. Z całym światem IS by nie wygrało, w ciągu miesiąca nie było by po nich śladu. A echa zamachów terrorystycznych post islamistów wygasały by i rozkładały by się na cały świat . A tak , te naloty rosyjskie , czy amerykańskie ..... to jak kij w mrowisku. Widzimy tero
              A ty mi wmawiasz, że ja potępiam te rosyjskie naloty które niszczą IS. Przecież te filmiki pokazują naloty rosyjskie na przeciwników wewnętrznych Asada, walczących z nim od 2011r.
              I rozwijasz temat. Mojego wpisu i wskazanych filmików nie bierzesz pod uwagę . Poruszasz inny temat. Odsyłasz do filmików dot. zbrodni IS. Ba, robisz ze mnie idiotę.
              Daj se na luz.
              • walter622 Nie muszę -:))) 06.11.15, 18:34

czuk1 napisał:
                >robisz ze mnie idiotę.

Ależ nic z tych rzeczy. Nie muszę to robić, bowiem sam to czynisz z niesamowitym
                poświęceniem.
                Z większa demagogią i głupotą, jaką tu reprezentujesz, ma się rzadko do czynienia.
                • j-k musisz, Wania. 06.11.15, 18:49
                  jak juz walczysz ze "swoimi"
                  to strach sie bac - z kim bedziesz walczyl zawtra.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

• ubiquitousghost88 Re: Nie muszę -:))) 06.11.15, 18:53
                  To jest tragedia Europy... no, powiedzmy środkowo-wschodniej, że takich tłuków narobionych przez proboszczów (pod kompletną nieświadomość ich bękartów, co najmiej duchowych), takich czuków jest tam jak mrówków...
                  Bagno!
          • kylax1 Na wojnie zabija się ludzi. 07.11.15, 02:39
            Na tym polega wojna.
    • czuk1 Re: Sytuacja w Syrii 06.11.15, 16:19
      Ciągle zastanawiam się - czy wojnę domową w Syrii nie można zakończyć w drodze negocjacji ?
      Serce się kraje kiedy ogląda się na yuotube te zbrodnicze naloty na wioski i centra miast. Wszędzie widzimy rosyjskie rakiety, czołgi i myśliwce.
      ..... boże widzisz a nie grzmisz ....

Russian war machines for destroy ISIS in Syria autor: EDGE of Reality ➨TheEvogod
      The war in Syria, near the base of the Russian Air Force autor: EDGE of Reality ➨TheEvogod
      The new project of Russian weapons - DRONES. NATO's nightmare. autor: EDGE of Reality ➨TheEvogod
      Russian Navy shoots at ISIS in Syria autor: EDGE of Reality ➨TheEvogod
      Battle for Syria: Russian aircraft against the "Islamic state" Special Report Syria news autor: ★ Latest News Of Ukraine ★
      Russian thermobaric TOS-1 MLRS rockets provided to Syrian army raining down on terrorists' positions autor: Russia Insider
      Syria Shots YPG fighters clash with militants ISIS 18+ autor: Ивaн Бaзилиo 1 777 wyświetleń
      Russian Airstrike Filmed Up Close In Syria. autor: Syria HD
      Russian Su-30 bombing islamic terrorists in Syria autor: Russia Insider
      Syria to receive DEVASTATING NEW WEAPON from Russia to kill syrian FSA rebels. autor: ArmedForcesUpdate
      Russian Artillery & MLRS in Syria ¦ 2S1 ¦ 2S3 ¦ BM-21 ¦ TOS-1A ¦ BM-27 ¦ BM-30 autor: EDGE of Reality ➨TheEvogod
      Russian art and rockets in Syria | Artillery in action | TOS-1A power | Specifications - VSB defense autor: VideoMilitaryClip
      Russian Airforce Sukhoi SU-34 great for killing ISIS autor: EDGE of Reality ➨TheEvogod
      Syria war. Russia tests new MLRS in hard battle autor: Kazakh Security
      TOS-1A Buratino Heavy Flame Thrower System MLRS thermobaric autor: TankNutDave
      Check the Combat Readiness of the Strategic Forces of the Russian Federation autor: EDGE of Reality ➨TheEvogod
      Russia NATO Syria and The Malhama In Akhir Al-Zaman By Sheikh Imran Hosein autor: SheikhImranHosein
      • ubiquitousghost88 czukcza, jak ty to możesz znieść?... 06.11.15, 16:27
        DEVASTATING NEW WEAPON from Russia to kill syrian FSA rebels

Ja bym na twoim miejscu zwariował...
      • banderom.nie Re: Sytuacja w Syrii 06.11.15, 16:27
        czuk1 napisał:

> Ciągle zastanawiam się - czy wojnę domową w Syrii nie można zakończyć w drodze
        > negocjacji ?

Cóż, po raz pierwszy w Syrii obserwuje się widoczną przewagę sił jednej ze stron, która w ostateczności powinna stać impulsem do długo oczekiwanego końca wojny.Za co i trzymam kciuki.
        • 5magna Re: Sytuacja w Syrii 06.11.15, 17:05
          He spends a good part of the article rehearsing 9/11 and its consequences. Millions of people have been murdered by Washington's pursuit of hegemony, and millions have been turned into refugees. The consequences for Washington's European vassals is that the millions of refugees from Washington's wars are now overrunning Europe, causing social and political discord and threatening the European political parties that enabled, and participated in, Washington's massive war crimes in eight countries. - See more at: www.thedailybell.com/news-analysis/36629/Paul-Craig-Roberts-on-the-War-Terror-Hoax/#sthash.u7zfSiKU.dpuf
      • kylax1 Nie można z prostego powodu. 07.11.15, 02:40
        Syria to nie jest wojna domowa. Syria to starcie geopolityczne USA, Turcja, Arabia Saudyjska, Izrael z jednej strony kontra Rosja, Iran i Asad z drugiej.

W związku z tym, konflikt zakończy się dopiero wtedy, gdy któraś strona uzyska zdecydowaną przewagę i wyeliminuje większość sił przeciwnika.
        • czuk1 Re: Nie można z prostego powodu. 07.11.15, 07:05
          A jaką dajesz prognozę na najbliższy okres ?
          • ubiquitousghost88 Prognoza dla czuka... 07.11.15, 14:04
            Niech sobie panny poszuka...
            • czuk1 Re: Prognoza dla czuka... 07.11.15, 15:56
              Bezkarny ubi - niepytany .... radzi. Z jakiej pozycji ? Najemnika ? Najemnik jest do roboty.
              • ubiquitousghost88 Re: Prognoza dla czuka... 08.11.15, 08:29
                Czuk, ty lepiej zrzuć brzuch.
                Pióro ci się poprawi w mgnieniu oka...
              • 5magna Re: Prognoza dla czuka... 08.11.15, 08:40
                Czuk mowi.. Najlepsza baba to wlasna graba....
        • czuk1 Re: Nie można z prostego powodu. 08.11.15, 09:30
          Piszę do kalaxa1 . Ten (nieobecny chyba) nie odpowiada mi. Za dwaj trolle wypisują do mnie chamskie życzenia i obelgi. To jest ten kacapski standard paskudzących forum Świat. Jeśli przeniesiemy to na ich państwo i na świat to paskudztwo staje się bardzo niebezpieczne. ;)
          • kylax1 Jaką daję prognozę na najbliższy okres? 08.11.15, 18:49
            Cóż, wojna w Syrii będzie trwać i końca nie widać. Czyli taki bliskowschodni Afganistan na wiele dekad.
    • jk2007 syryjska armia panicznie ucieka 06.11.15, 19:41
      Ширoкo рaзреклaмирoвaннoе нacтyпление cирийcкoй aрмии в cевернoй чacти прoвинции Хaмa зaхлебнyлocь, oбрaтилocь вcпять и преврaщaетcя в некoнтрoлирyемoе бегcтвo, coздaющее cтрaтегичеcкyю cитyaцию, cлoжившyюcя пред мaйcкoй кaтacтрoфoй в Идлибе.
      postskriptum.org/2015/11/06/northhama/
      • czizus Re: syryjska armia panicznie ucieka 08.11.15, 09:35
        Ostatnie w miarę wiarygodne informacje z Syrii potwierdzają to, że faktycznie ucieka. Rosyjskie bombardowania nic nie dały.
    • jk2007 Sytuacja w Syrii, mapa 08.11.15, 14:06
      el-murid.livejournal.com/2566022.html
      shurupo-vert.ru/wp-content/uploads/2015/11/331.jpg
      • banderom.nie Re: Sytuacja w Syrii, mapa 08.11.15, 22:00
        jk2007 napisał:

> rel="nofollow">el-murid.livejournal.com/2566022.html
        > rel="nofollow">shurupo-vert.ru/wp-content/uploads/2015/11/331.jpg

Jaki sens jest wklejać linki do wesołej twórczości internauty w livejournal? Ten człowiek znajduje się gdzieś w Rosji,a może na zachodzie i wie o tym,co dzieje się w Syrii, wyłącznie z tego,co jemu przyśni się.
        • jk2007 Re: Sytuacja w Syrii, mapa 09.11.15, 00:36
          banderom.nie napisał(a):
          > Jaki sens jest wklejać linki

czy umiesz posługiwać sie mapa?
    • jk2007 sytuacja w Syrii lepsza niż w Rosji 08.11.15, 15:46
      «В Сирии жить легче, чем в Рoccии».
      Рyccкaя женa cирийцa o вoеннoм времени и o тoм, пoчемy не вoзврaщaетcя нa рoдинy
      lenta.ru/articles/2015/11/08/syrian_wife/
      "Зa четыре c пoлoвинoй гoдa не припoмню cлyчaя, чтoбы были перебoи c прoдyктaми. Мoжнo кyпить вcе! ...И цены нaмнoгo меньше, чем в Мocкве. И в гoрoде вcе мoжнo нaйти. Кaким-тo oбрaзoм прaвительcтвo нac вcем oбеcпечивaет. У нac еcть нoрмaльные cыры, лекaрcтвa. ... У нac cейчac вoйнa, a чтo я везy в Рoccию? Лекaрcтвa! Мне пoдрyги cocтaвляют целые cпиcки нyжных им лекaрcтв, и я привoжy. Пoтoмy чтo oни oригинaльные, кaчеcтвенные и cтoят кoпейки."

• czuk1 Re: sytuacja w Syrii lepsza niż w Rosji 08.11.15, 16:30
        jk2007. Jaką ciemnotę produkują w sieci. A ty powtarzasz.
        Jeśli tak tam jest ..... to dlaczego kilka milionów Syryjczyków uciekło z kraju ???!!!
        • jk2007 sam jesteś ciemnotą bo nie rozumiesz tekstu 08.11.15, 16:36
          :)
      • czuk1 W Syrii trwa beznadziejna i niepotrzebna wojna 08.11.15, 16:37

Wklejajcie sobie co chcecie. Z wyklejanek tych można sądzić, że na frontach walki sił rosyjsko-syryjskich z "powstańcami" są ciągłe zmiany, ofensywa trwa, "powstańcy" bronią się i atakują.
        A propagandą wrogów bądź zwolenników Asada/Rosji jest twierdzenie, że przewagę ma jedna albo druga strona. Za wcześnie by o tym mówić.
        Przynajmniej ja nie dam się nabrać.
        • jk2007 W Syrii trwa wojna domowa 08.11.15, 16:42
          więc nie narzekaj na ciągłe zmiany
        • kylax1 Odpowiedzialność spada na Moskwę i Waszyngton. 08.11.15, 20:50
          Jako głównych winnych wojny w Syrii.
          • banderom.nie Re: Odpowiedzialność spada na Moskwę i Waszyngton 08.11.15, 22:02
            kylax1 napisał:

> Jako głównych winnych wojny w Syrii.

A to ciekawo.Czy możesz potwierdzić udział Rosji w przygotowaniu arabskiej wiosny?
            • kylax1 Piszę o Syrii, nie o innych krajach. 09.11.15, 00:38
              Syria to starcie USA i Rosji poprzez wspieranie (odpowiednio) rebeliantów, oraz Assada.
              • czuk1 Re: Piszę o Syrii, nie o innych krajach. 09.11.15, 08:37
                kylax1 napisał do Banderom.nie : Syria to starcie USA i Rosji poprzez wspieranie (odpowiednio) rebeliantów, oraz Assada.
                Ja bym dodał , że w Syrii nie ma bezpośredniego przełożenia przyczyn wybuchu buntu, przeciwko
                Asadowi, na wiosnę arabską. A przede wszystkim od 4 lat mamy tę wojnę domową w Syrii , którą podsycają obydwa mocarstwa ; a ostatnio mocniej Rosja włączając się bezpośrednio do walk po stronie dyktatora .... wbrew opinii ONZ.
    • czuk1 Re: Sytuacja w Syrii 08.11.15, 16:26
      Jeśli jest jak piszesz AntyBanderomie , jeśli jak twierdzą niektory na forum - nie giną przy tym masowo cywile....to chwała tej koalicji. Czekać wypada na pokój w Syrii i spokojne rządy Asada bądź cichy jego żywot , w sąsiedztwie Janukowicza .
      Martwi jedynie to, że wrogami Syrii przestali raptem być organizatorzy zbrojni państwa islamskiego na obszarze Syrii. Czyżby Asad zamierzał przejść na stronę tych dżihadów ?

.... zapewniam, że tekst jest satyryczny, by uprzedzić ataki - ubi....., karbata, nie-tak, igora, evy,...
      • marko125 Re: Sytuacja w Syrii 08.11.15, 16:55
        Janukowycz już szykuje Asadowi kącik w swojej willi upadłych i wypędzonych dyktatorów :)
    • drugiwojwa Słabe wyniki 09.11.15, 00:56
      Ogólnie to dobrze że Rosja walczy z IS, tylko dlaczego tak długo ?
      Już mija miesiąc od rozpoczęcia pomocy Assadowi i jakie są rezultaty ? Oswobodzony kawałek drogi ? Dzielnica Damaszka dalej opanowana przez IS.
      Czy wojska lądowe walczą naprawdę ?
      Jak nie dostaną rozkazu : Ani kroku do tyłu ! To może wreszcie zaatakują naprawdę ??
      • czuk1 Re: Słabe wyniki 09.11.15, 08:43
        Drugiwojwo. Czytamy, że takiej partyzanckiej wojny nie da się stłumić bombardowaniem i salwami
        broni rakietowej. Konieczne jest wejście wojsk lądowych. Asad tego nie robi (i to jest powód braku postępu w wojnie) bo nie ma po prostu odpowiednio licznej armii lądowej, nie jest w stanie dokonać
        naboru do armii. A Rosja (słuszni) nie chce wprowadzać swoich wojsk lądowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka