Dodaj do ulubionych

Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem

10.12.15, 19:42
Tytuł wątku być może jest zbyt optymistyczny,ale po dwóch miesiącach,od rozpoczęcia operacji lotniczej Rosji w Syrii,warto dokonać podsumowania.
Już od nieco ponad dwóch miesięcy Rosja prowadzi aktywną walkę z terrorystami w Syrii. Przez cały ten czas zostało zniszczono ponad 3000 obiektów,w tym wiele centrum dowodzenia, miejsca przechowywania i wydobywania ropy naftowej, magazyny amunicji. Przy okazji udało się zniszczyć kilka setek islamistów, a także zmusić ich do opuszczenia pozycji i wycofać się z walk.
Rosyjskie sukcesy zauważyli nie tylko Syryjczycy, na całym świecie odbywają się wiece poparcia dla polityki Rosji w syryjskiemu konfliktu.Takiej skuteczności rosyjskich wojskowych nikt się nie spodziewał, bo od września ubiegłego roku zachodnia koalicja,pod dowództwem USA prowadziła kampanię na rzecz walki z ISIS, a wyniki były rozczarowujące: terroryzm rozprzestrzenił się, a islamiści jedynie wzmocnili swoje wpływy.
Dzięki skutecznym działaniom Rosji u syryjskiej armii pojawiła się realna szansa na zwycięstwo. Z pomocą co raz silniejszych ataków Rosji na pozycje ISIS, powstały sprzyjające warunki do ataku syryjskiej armii. Ścisła współpraca obu stron pozwoliło zwiększyć skuteczność operacji antyterrorystycznej.Wojska rządowe idą do przodu,uwalniając tereny.Codziennie z Syrii dochodzą wieści o małych,ale jak zesz ważnych sukcesach syryjskiego wojska,a to znaczy,że wojna nie potrwa długo.Nie przypadkowo co raz aktywniej zaczynają działać Amerykanie.Oni zawsze wiedza,kiedy trzeba to robić.Oni znów chcą ukraść zwycięstwo i ogłosić,że to wyłącznie dzięki ich udziałowi ISIS został pokonany.
Już słychać pogłoski,że jakaś 100 000 armia,złożona z przedstawiciele arabskich państw,dowodzona przez Amerykanów, ma wkroczyć do Iraku i Syrii.
Ale Syryjczycy dobrze wiedza,kto przyszedł im z pomocą,kto uratował ich kraj przed całkowitym zniszczeniem,a kto finansował i uzbrajał terrorystów.
Obserwuj wątek
    • thomas38 Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem 10.12.15, 20:06
      Rebelia przeniesie się w inne miejsce
      Prawdopodobnie do Libii. Tam tez jest ropa a Rosja nie będzie tam interweniować.
      Ale w Syrii tez nie będzie długo spokoju.
      Musi nastąpić uregulowanie polityczne a do tego jeszcze daleko.
      • banderom.nie Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem 10.12.15, 20:29
        thomas38 napisał:

> Rebelia przeniesie się w inne miejsce
        > Prawdopodobnie do Libii. Tam tez jest ropa a Rosja nie będzie tam interweniować

To już w tej chwile zauważa się.Libia,a wszystko na to wskazuje,wkrótce okaże się pod pełnym kontrolom islamistów z ISIS.

> Ale w Syrii tez nie będzie długo spokoju.
        > Musi nastąpić uregulowanie polityczne a do tego jeszcze daleko.

Niestety,to prawda.

p.s. odpisałem w Twoim wątku,nie wiem,czy zauważyłeś:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,159554619,159569274,To_nie_jest_pytanie_z_dziedziny_bankowosci.html
      • czuk1 Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem 11.12.15, 14:02
        thomas38 napisał: Ale w Syrii tez nie będzie długo spokoju.
        Musi nastąpić uregulowanie polityczne a do tego jeszcze daleko.

Też tak uważam.
        Nie można więc twierdzić, że : "Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem"

• banderom.nie Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem 11.12.15, 14:21
          czuk1 napisał: > Nie można więc twierdzić, że : "Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem"

Można twierdzić,i to jak najbardziej.Wojna,to kiedy prowadza się działania bojowe z użyciem wojska.Spokój w kraju wprowadza się specjalnymi silami,dlatego przeznaczonymi.Ale to jest zbyt skomplikowane dla ciebie,czuk1.Ty lepiej nawet nie próbuj tego zrozumieć.
    • eva15 Arabia Saudyjska jako pożyteczny idiota 10.12.15, 20:44
      Na razie USA próbują gorączkowo łapami i kasą Arabii Saudyjskiej sklecić na szybko do kupy bez udziału Rosji "boohaterską armię powstańczą", która łaskawie będzie rozmawiała z Assadem i mówiła mu, kiedy on okresie przejściowym ma odejść.

Araby Saudyjskie tym łatwiej dają się wykorzystać jako osioł sraj.cy złotymi dukatami, bo to oczywiście uderza też w Iran. Tak więc jest im z tą US-koncepcją po drodze i będą ją finansować.

USA płacić nie lubią, o tym niedawno przekonał się Poroszenko:-).
      • banderom.nie Re: Arabia Saudyjska jako pożyteczny idiota 10.12.15, 20:47
        eva15 napisała:

> Na razie USA próbują gorączkowo łapami i kasą Arabii Saudyjskiej sklecić na sz
        > ybko do kupy bez udziału Rosji "boohaterską armię powstańczą", która łaskawie
        > będzie rozmawiała z Assadem i mówiła mu, kiedy on okresie przejściowym ma odejś
        > ć.

Saudowie ponoszą sromotne klęski w Jemenie.Wydali tam już ponad 60 mld dolarów,a zmuszeni są bronic własnej granicy.Nie sądzę,że Amerykanom uda się,w tej sytuacji,zagonić Saudów do Syrii.
        • brat_kryzysa Re: Arabia Saudyjska jako pożyteczny idiota 10.12.15, 21:03
          ups, sory za zdublowany watek ;D
          • banderom.nie Re: Arabia Saudyjska jako pożyteczny idiota 10.12.15, 21:11
            brat_kryzysa napisał:

> ups, sory za zdublowany watek ;D

Nic się nie stało:-)

Gorzej maja Saudowie,które wpadli w niezłe gó....
        • eva15 Re: Arabia Saudyjska jako pożyteczny idiota 10.12.15, 21:11
          Saudowie mają tylko dawać kasę, do walki wSyrii zagania się łapami Saudów zbieraninę terrorystów z całej Afryki płn,. Kaukazu i Bóg wie skąd jeszcze. Ci obcokrajowcy mają tworzyć "syryjską armię powstańczą". Większość z nich walczy już od dawna w Syrii, USA chcą ich wszystkich zebrać do jednej kupy mówiącej jednym głosem, bo wtedy łatwiej jest kontrolować.
          • banderom.nie Re: Arabia Saudyjska jako pożyteczny idiota 10.12.15, 21:14
            eva15 napisała:

> Saudowie mają tylko dawać kasę, do walki wSyrii zagania się łapami Saudów zbie
            > raninę terrorystów z całej Afryki płn,. Kaukazu i Bóg wie skąd jeszcze. Ci obco
            > krajowcy mają tworzyć "syryjską armię powstańczą". Większość z nich walczy już
            > od dawna w Syrii, USA chcą ich wszystkich zebrać do jednej kupy mówiącej jednym
            > głosem, bo wtedy łatwiej jest kontrolować.

Nie jestem pewien tego,że Saudowie będą nadal tak ochoczo wydawać kasę.Oni może i nie są dobrymi żołnierzami,ale kasę liczyć potrafią.
            • eva15 Amis zabili głównego szefa finansowego ISIS, ha,ha 10.12.15, 21:23
              Bohaterscy lotnicy USA ogłosili właśnie, że zabili w Syrii głównego szefa finansowego ISIS niejakiego Abu Saleha. Zrobili to już pod koniec listopada, ale ogłaszają pewnie dlatego dopiero teraz, bo są skromni i nie lubią się chwalić:-))))).

www.spiegel.de/politik/ausland/is-finanzchef-abu-saleh-bei-us-luftangriffen-getoetet-a-1067218.html
              • banderom.nie Re: Amis zabili głównego szefa finansowego ISIS, 10.12.15, 21:30
                eva15 napisała:

> Bohaterscy lotnicy USA ogłosili właśnie, że zabili w Syrii głównego szefa finan
                > sowego ISIS niejakiego Abu Saleha. Zrobili to już pod koniec listopada, ale ogł
                > aszają pewnie dlatego dopiero teraz, bo są skromni i nie lubią się chwalić:-)))

Oni lubią chwalić się.Jak nie maja czym,to chwalą się,przypisując sobie cudze zwycięstwa.
      • brat_kryzysa Narazie AS dostaje solidne baty w Jemenie 10.12.15, 21:01
        Zbroili sie na setki mld dol a ich wartosc bojowa okazala sie goowniana, pastuchy przy wsparciu Iranu leja ich jak chca.Niestety w Libii faszystowsko-islamistyczna hydra podnosi leb, Europa mus sie obudzic i zaczac w koncu dzialac w swoim interesie, stamtad idzie potencjalnie wielkie zagrozenie
      • eva15 Tzw.rebelianci ustalili w A. Saud. odejście Asada 11.12.15, 00:19
        Jak pisałam - w A. Saudyjskiej spędzono wszystkich możliwych terrorystów do kupy i zrobiono z nich tzw. rebeliantów, to brzmi niegroźnie.

Ci "demokratyczni rebelianci" jak dotąd skłóceni, chcą teraz nagle razem działać, by uwolnić Syrię od bandyty Asada, na początek zgodzą się jednak łaskawie na okres przejściowy w drodze do "demokracji".
        O ISIS nikt tam nie dyskutował, bo trudno dyskutować ze sobą samym:-))).

www.spiegel.de/politik/ausland/syrien-rebellen-einigen-sich-auf-gespraeche-mit-assads-regime-ohne-assad-a-1067222.html
        • banderom.nie Re: Tzw.rebelianci ustalili w A. Saud. odejście A 11.12.15, 15:05
          eva15 napisała:

> Ci "demokratyczni rebelianci" jak dotąd skłóceni,

I nadal pozostali się skłócenie.Jedynie do czego oni doszli,to to,że Asad musi odejść.Przy tym,jak okazało się,żadnej poważnej siły oni za sobą nie mają.
    • jk2007 Rosja Syrię sromotnie przegrała 10.12.15, 21:05
      własnie koniec Baszara el-Asada jest tuż za rogiem
      • banderom.nie jk2007 pedalek glupieje nadal 10.12.15, 21:08
        I pisze kolejne głupoty.
        • banderom.nie jk2007,naiwne pedalo-kobieto,to trudne dla ciebie 10.12.15, 21:10
          Nie zabieraj głos w sprawach,o których nic nie wiesz.
    • eva15 Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem??? 10.12.15, 21:29
      Im lepiej Rosji w Syrii idzie, tym więcej kłód będzie kładzionych pod jej nogi. O Saudach i ich próbach sklecenia armii już napisałam, ale jest jeszcze jedno - mam wrażenie, że napaść Turcji na Irak i prowokowanie tam wojny, ma więcej przyczyn niż tylko ambicje tureckie.
      • banderom.nie Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem??? 10.12.15, 21:39
        eva15 napisała: ???

Nie wiem czemu maja służyć te trzy znaki zapytania.

> Im lepiej Rosji w Syrii idzie, tym więcej kłód będzie kładzionych pod jej nogi.

Chyba zbyt pobieżnie przeczytałaś mój post,otwierający wątek,i nie zwróciłaś uwagi na najważniejsze - Amerykanie uwielbiają doczepiać się do cudzych zwycięstw :-)

> O Saudach i ich próbach sklecenia armii już napisałam,

To na razie,tylko plotki.

> ale jest jeszcze jedno - mam wrażenie, że napaść Turcji na Irak i prowokowanie tam
        > wojny, ma więcej przyczyn niż tylko ambicje tureckie.

Ewa,staraj się nie używać "głośnych" slow.Nie ma żadnej napaści na Irak.Turcja wprowadziła trochę żołnierze do Kurdystanu,który i tak nie podlega rządowi w Bagdadzie.To stary temat,o "jedności" Kurdów.Turcy gnębią "swoich" Kurdów,ale irackich szkolą,a ci im sprzedają ropę.

• banderom.nie Ewa,cos specjalnego dla Ciebie 10.12.15, 21:46

Рocтиcлaв Ищенкo
          Кaк Бaйден Укрaинy хoрoнил

cont.ws/post/161658
          • eva15 Re: Ewa,cos specjalnego dla Ciebie 10.12.15, 22:59
            Zajrzałam, ale nie dam teraz rady przeczytać teraz całość. Zresztą, niezależnie od ocen Iszczenko, jak będzie - zobaczymy. To co USA mówią, a co robią, to dwie różne rzeczy.
            I nawet jak Biden mówi przed kamerami tv o konieczności federalizacji Ukrainy, to on dobrze wie, że mówi do kamer tv.
            Jak dotąd to właśnie USA blokują wszelkie szanse na federalizację..
            • banderom.nie Re: Ewa,cos specjalnego dla Ciebie 11.12.15, 09:53
              eva15 napisała:

> Zajrzałam, ale nie dam teraz rady przeczytać teraz całość. Zresztą, niezależnie
              > od ocen Iszczenko, jak będzie - zobaczymy. To co USA mówią, a co robią, to dwi
              > e różne rzeczy.
              > I nawet jak Biden mówi przed kamerami tv o konieczności federalizacji Ukrainy,
              > to on dobrze wie, że mówi do kamer tv.

Akurat w tym przypadku,biorąc pod uwagę doświadczenie historyczne (he,he), jest bardzo istotne co mówią.To właśnie Biden jest uważany za ojca federalizacji Iraku,dzięki czemu Irak faktycznie został podzielony.

> Jak dotąd to właśnie USA blokują wszelkie szanse na federalizację..

Iszczenko bardzo dokładnie pisze o tym,dlaczego USA mogli zmienić swoje zdanie w tym temacie.
        • eva15 Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem??? 10.12.15, 22:40
          banderom.nie napisał(a):

> Nie wiem czemu maja służyć te trzy znaki zapytania.

Tak zaraz za rogiem to końca tej wojny jeszcze nie widzę. Na razie sytuacja jest rozwojowa. USA podrzucają drewno do pieca wysyłając Niemców i innych Francuzów.

> Chyba zbyt pobieżnie przeczytałaś mój post,otwierający wątek,i nie zwróciłaś uw
          > agi na najważniejsze - Amerykanie uwielbiają doczepiać się do cudzych zwycięstw

No przecież wiem, opatrzyłam ten mój wpis słowami "ha, ha". Co Rosjanie zlikwidują, parę dni później Amis przypisują sobie.

> Ewa,staraj się nie używać "głośnych" slow.Nie ma żadnej napaści na Irak.Turcja
          > wprowadziła trochę żołnierze do Kurdystanu,który i tak nie podlega rządowi w Ba
          > gdadzie.To stary temat,o "jedności" Kurdów.Turcy gnębią "swoich" Kurdów,ale ira
          > ckich szkolą,a ci im sprzedają ropę.

Owszem, ale to ma jeszcze inny aspekt. Rozpętanie prawdziwej wojny tureckiej w Iraku utrudniłoby Rosji komunikację lotniczą z Syrią. Nie przyszło Ci to do głowy?
          • banderom.nie Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem??? 11.12.15, 10:07
            eva15 napisała:

> Tak zaraz za rogiem to końca tej wojny jeszcze nie widzę. Na razie sytuacja jes
            > t rozwojowa. USA podrzucają drewno do pieca wysyłając Niemców i innych Francuzó
            > w.

Właśnie to i pozwala mnie twierdzić,że pełnowymiarowa wojna wkrótce się skończy.Amerykanie mają nosa w takich sprawach.

> Owszem, ale to ma jeszcze inny aspekt. Rozpętanie prawdziwej wojny tureckiej w
            > Iraku utrudniłoby Rosji komunikację lotniczą z Syrią. Nie przyszło Ci to do gło
            > wy?

O tym pisałem już wcześniej,widząc aspekt o wiele szerzej,niż Ty.Ponieważ to przede wszystkim utrudni działania Iranu,naturalnego sojusznika Rosji w regionie na obecna chwile.
            Tylko Turcja nie jest wstanie rozpętać "prawdziwa" wojnę w Iraku,to mogą zrobić tylko Amerykanie,ale oni nie będą w tym celu wykorzystywać Turków z kilku powodów.Jak Ciebie to interesuje,to mogę napisać z jakich.
            • eva15 Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem??? 11.12.15, 11:36
              Interesuje, jakich?
              • banderom.nie Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem??? 11.12.15, 13:49
                eva15 napisała:

> Interesuje, jakich?

1.Turcja ma w Iraku dwóch naturalnych wrogów:irackich Kurdów,ale z nimi potrafili dogadać się i całkiem niezłe współpracują i rzad Iraku.
                O ile w pierwszym przypadku Erdoganowi nie ma sensu wojować,o tyle w drugim przypadku nie pozwolą Amerykanie,ponieważ to będzie oznaczać całkowitą klęskę amerykańskiej polityki w Iraku - członek NATO atakuje rzad,stworzony przez Amerykanów.A to,ze ten rzad próbuje trochę usamodzielnić się,tylko pogłębia klęskę.
                2.Turcja Erdogana w żaden sposób nie rozwiąże wojny z ISIS.Po pierwszych im na to nie pozwolą Amerykanie,w plany których nie wchodzi rozgrom ISIS,a po drugich islamiści maja duże poparcie wśród elektoratu Erdogana.

Co USA mogą zrobić w Iraku,żeby przeszkodzić Rosji i Iranu?

Udawać aktywną walkę z ISIS,co będzie sporo kosztować,ponieważ w powietrzu będą musieli znajdować eis mnóstwo ich samolotów.Być może właśnie w takiej roli i będą występować samoloty europejskich państw,w ten sposób biorąc na siebie część kosztów.
                I trochę szerzej w temacie.
                Mnie się wydaje,że szykuje się ewakuacja ISIS w północna Afrykę.W Libii jest ropa,wyjście do morza i sporo chętnych odbiorców ropy,nie pytających o jej pochodzenie.Najważniejszy cel - wypchnąć Chiny z Afryki.Nie udało się wypchnąć Rosję z Syrii,może uda się wypchnąć Chiny z Afryki.

• eva15 US-wyścig z Rosją w Syrii 11.12.15, 14:39
                  Rozbudowa armii ISIS w Livbii trwa już od jakiegoś czasu, ostatnio dostarczono terrorystom nowoczesne symulatory do kształcenia lotników.. Tja, czyli samoloty dla ISIs też wkrótce "się znajdą". Pewnie już są gdzieś na pustyni i czekają aż ISIS je "przypadkiem znajdzie".

Umacnianie siatki terrorystycznej w LIbii nie ma jednak żadnego wpływu na zachowanie USA w Syrii. USA ani myślą wycofać się z Syrii, przeciwnie - teraz dopiero rozkręcają na całego swą aktywność. Waszyngton działa teraz błyskawicznie, chce koniecznie wyprzedzić Rosję i dlatego z pomocą A. Saudyjskiej tworzy tzw. powstańczą armię syryjską, którą rzecz jasna uzna za prawidłową i demokratyczną.
                  Na ten cel nie żal wysiłków i wielkiej kasy. Dzięki tej kasie udało się ściągnąć do Saudów znaczne grupy terrorystów będących wg planów Zachodu przyszłą demokratyczną armią.
                  Obecność Rosji jest lekceważona, Zachód w swoim gronie i z pomocą A. Saudyjskiej tworzy tę armię. Dla Rosji nie jest to korzystna sytuacja.
                  • banderom.nie Re: US-wyścig z Rosją w Syrii 11.12.15, 14:51
                    eva15 napisała:

> Rozbudowa armii ISIS w Livbii trwa już od jakiegoś czasu, ostatnio dostarczono
                    > terrorystom nowoczesne symulatory do kształcenia lotników.. Tja, czyli samolot
                    > y dla ISIs też wkrótce "się znajdą". Pewnie już są gdzieś na pustyni i czekają
                    > aż ISIS je "przypadkiem znajdzie".

W Syrii te samoloty nie będą wykorzystane.To na użytek w Afryce.

> Umacnianie siatki terrorystycznej w LIbii nie ma jednak żadnego wpływu na zach
                    > owanie USA w Syrii. USA ani myślą wycofać się z Syrii, przeciwnie - teraz dopie
                    > ro rozkręcają na całego swą aktywność. Waszyngton działa teraz błyskawicznie, c
                    > hce koniecznie wyprzedzić Rosję i dlatego z pomocą A. Saudyjskiej tworzy tzw. p
                    > owstańczą armię syryjską, którą rzecz jasna uzna za prawidłową i demokratyczną.

O czym Ty piszesz,Ewo?O jakim błyskawicznym działaniu? Czy wiesz skąd wzięła się 100 000 armia?Ja już wiem,to ogłosił John McCain w rozmowie z jednym z irackich polityków.

> Na ten cel nie żal wysiłków i wielkiej kasy. Dzięki tej kasie udało się ściągną
                    > ć do Saudów znaczne grupy terrorystów będących wg planów Zachodu przyszłą demok
                    > ratyczną armią.
                    > Obecność Rosji jest lekceważona, Zachód w swoim gronie i z pomocą A. Saudyjskie
                    > j tworzy tę armię. Dla Rosji nie jest to korzystna sytuacja.

Ewa,Ty musisz bardziej krytycznie odnosić się do wszystkiego,co okazuje się w necie.
                    • eva15 Re: US-wyścig z Rosją w Syrii 11.12.15, 18:41
                      banderom.nie napisał(a):

> O czym Ty piszesz,Ewo?O jakim błyskawicznym działaniu? Czy wiesz skąd wzięła si ę 100 000 armia?Ja już wiem,to ogłosił John McCain w rozmowie z jednym z iracki
                      > ch polityków.

Z czym polemizujesz? Ja nic nie piszę o 100.000 armii.

> > Obecność Rosji jest lekceważona, Zachód w swoim gronie i z pomocą A. Saudyjskie
                      > > j tworzy tę armię. Dla Rosji nie jest to korzystna sytuacja.
                      >
                      > Ewa,Ty musisz bardziej krytycznie odnosić się do wszystkiego,co okazuje się w necie.

Niepotrzebnie usiłujesz robić ze mnie głuptasa, który bezkrytycznie łyka internetowe "rewelacje".
                      To są twarde fakty a nie internetowe plotki.
                      Niemcy już ogłosili w mediach, że formuje się prawdziwy demokratyczny (ha, ha) zbrojny ruch oporu, który będzie miał poparcie Zachodu i rząd Assada musi już na początku stycznia zasiąść z nim do rozmów.
                      Ty zamykasz oczy na fakty i wolisz wierzyć, że to internetowe plotki, ale Rosja będzie musiała się z tym problemem zmierzyć. Prawdopodobnie będzie teraz starać się szybko stworzyć podobną konstrukcję i przeciwstawić jej konstrukcji Zachodu.

Ja nie podzielam Twego optymizmu, że wojna w Syrii ma się ku końcowi a próba tworzenia armii na usługach Zachodu pod jego kontrolą to tylko bajeczka internetowa, w którą wierzy naiwna eva.

Za kilka dni zobaczymy, kto ma rację.
                      • banderom_nie Re: US-wyścig z Rosją w Syrii 11.12.15, 19:14
                        eva15 napisała:

> Z czym polemizujesz? Ja nic nie piszę o 100.000 armii.

Ty napisałaś:"Waszyngton działa teraz błyskawicznie, chce koniecznie wyprzedzić Rosję i dlatego z pomocą A. Saudyjskiej tworzy tzw. powstańczą armię syryjską, którą rzecz jasna uzna za prawidłową i demokratyczną."
                        Nic podobnego nie istnieje.W Rijadzie,po raz kolejny zebrali przedstawiciele,tak zwanej umiarkowanej opozycji,żeby spróbować połączyć ich siły.Spotkanie skończyło się tym samym,co i wszystkie poprzednie.Oni doszli tylko do jednego porozumienia - Asad musi odejść i na tym wyjechali,każdy w swoja stronę.Tylko Pan Bóg i Ty sama wiecie,skąd ta armia powstańcza powstaje i do tego w błyskawicznym tempie. Obserwatory już podliczyli,że wszyscy ci przedstawiciele reprezentują ca 5 000 bojowników.

> Niepotrzebnie usiłujesz robić ze mnie głuptasa, który bezkrytycznie łyka intern
                        > etowe "rewelacje".
                        > To są twarde fakty a nie internetowe plotki.
                        > Niemcy już ogłosili w mediach, że formuje się prawdziwy demokratyczny (ha, ha
                        > ) zbrojny ruch oporu, który będzie miał poparcie Zachodu i rząd Assada musi ju
                        > ż na początku stycznia zasiąść z nim do rozmów.

To nie są żadne fakty.To tylko medialny szum.Kto zmusi Asada na początku stycznia usiąść z nimi do rozmów?Ewa,na Boga,czy Ty sobie to pytanie zadała?

> Ty zamykasz oczy na fakty i wolisz wierzyć, że to internetowe plotki, ale Rosja
                        > będzie musiała się z tym problemem zmierzyć. Prawdopodobnie będzie teraz stara
                        > ć się szybko stworzyć podobną konstrukcję i przeciwstawić jej konstrukcji Zacho
                        > du.

Ja nie zamykam oczy na fakty,to Ty nie wiadomo czemu,co jakiś czas jak by budzisz się i zaczynasz wyskakiwać z podobnymi,dość bezsensownymi tekstami.Putin cały czas zmierza się z tymi problemami i znalazł,co my widzimy,odpowiedz na te wyzwania - on wysłał do Syrii lotnictwo.Które wspiera jedyna realna sile w Syrii,na którą może się oprzeć,czyli legalne władzy i rządową armie.

> Ja nie podzielam Twego optymizmu, że wojna w Syrii ma się ku końcowi a próba tw
                        > orzenia armii na usługach Zachodu pod jego kontrolą to tylko bajeczka internet
                        > owa, w którą wierzy naiwna eva.

Ja wiem,ze Ty jesteś pesymistka i wierzysz w upadek Asada.Tylko zdradź mnie tajemnice - gdzie tworzy się ta armia?Jak w Rijadzie,to mylisz się.
                        Ewa,Ty odrzucasz każdy argument,który nie pasuje do Twojej wizji wydarzeń.I ja,i brat_ramzesa,pisali Tobie,że Saudowie wpakowali się po same jaja w Jemenie i im naprawdę w tej chwile nie do Syrii.Ale Ty nadal,z uporem maniaka,twierdzisz,że Saudowie finansują i tworzą armie w Syrii przeciwko Asadowi.I wszystko to na podstawie tego,ze w Rijadzie spotkała się "opozycja" syryjska.A przecież ona tam spotyka sie regularnie i zawsze z tym samym skutkiem.

> Za kilka dni zobaczymy, kto ma rację.

Za kilka dni nie skończy się wojna w Syrii.Ona może potrwać i parę miesięcy. Ale nowa "demokratyczna" armia,nie powstanie nigdy.
                        • eva15 Re: US-wyścig z Rosją w Syrii 11.12.15, 20:34
                          Jeszcze raz powtórzę:
                          obecny plan Zachodu polega na stworzeniu kontrolowanych przez Zachód oddziałów i prezentowanie ich jako uprawnionego partnera do pertraktacji z Assadem pod kontrolą ONZ. Dzisiaj była to jedna z głównych wiadomości w dzienniku tv.
                          Niepotrzebnie denerwujesz się na mnie z tego powodu. Wcale nie jest powiedziane, że im się to uda, szanse nie są duże. Niemcy sami przyznali, że brakuje w tej grupie Kurdów i innych ważnych grup.
                          Ja tylko przedstawiam, jakie Zachód ma plany, a Ty bierzesz mi to osobiście za złe.
                          • banderom_nie Re: US-wyścig z Rosją w Syrii 11.12.15, 21:09
                            eva15 napisała:

> Jeszcze raz powtórzę:
                            > obecny plan Zachodu polega na stworzeniu kontrolowanych przez Zachód oddziałów
                            > i prezentowanie ich jako uprawnionego partnera do pertraktacji z Assadem pod ko
                            > ntrolą ONZ. Dzisiaj była to jedna z głównych wiadomości w dzienniku tv.

Ewa,wybacz,ale ja nie oglądam wiadomości niemieckie i mało mnie interesuje,co w nich podają,jako główna wiadomość.W Rosji i strefie anglo-języcznej,nie ma takiej głównej wiadomości.Za główną wiadomość służy wystąpienie Putina przed Ministerstwem Obrony.
                            Z kolei o spotkaniu tak zwanej demokratycznej opozycji w Rijadzie,informuje się bardzo skąpo,ze względu na małe znaczenie tego,co tam wydarzyło się.Jedynym wynikiem tego spotkanie jest to,że została stworzona jakaś rada,składająca się z 32 osób,która wyznaczę przedstawiciele,które z kolei będą próbować rozmawiać z syryjskim rządem w imieniu opozycji.
                            Ewa,to wszystko,nic więcej.Jak masz inne informacje,to podaj link.

> Niepotrzebnie denerwujesz się na mnie z tego powodu.

Ewa,ja nie denerwuje sie,bo nie mam żadnych ku temu powodów.

>Wcale nie jest powiedziane
                            > , że im się to uda, szanse nie są duże. Niemcy sami przyznali, że brakuje w tej
                            > grupie Kurdów i innych ważnych grup.
                            > Ja tylko przedstawiam, jakie Zachód ma plany, a Ty bierzesz mi to osobiście za
                            > złe.

Ewa,wybacz,ale to co Ty przedstawiasz,to nie są plany,to tylko hałas informacyjny,i ja nie biorę Tobie tego za złe,a tylko dziwie się,że Ty nie masz najmniejszej chęci zagłębić się w temat.
                            • banderom_nie Re: US-wyścig z Rosją w Syrii 11.12.15, 21:21
                              Ewa,proszę od Ciebie link,a sam nic nie wkleiłem.Naprawiam błąd:
                              www.washingtonpost.com/world/middle_east/saudi-fm-syrias-assad-must-leave-or-be-forced-out/2015/12/10/839db15c-9f31-11e5-9ad2-568d814bbf3b_story.html
                              Zwróć uwagę na ten fragment:
                              “The outcome is somewhat positive ... but it is fragile and the process can collapse at any time,” he told The Associated Press.
                              • eva15 Re: US-wyścig z Rosją w Syrii 11.12.15, 22:03
                                No i dokładnie tyle samo powiedzieli Niemcy w dzienniku - szanse są małe.
                                Uparty jesteś - ja piszę o planach Imperium Dobra, a Ty się wykłócasz, że nie nie mogą się powieść.
                                • banderom_nie Re: US-wyścig z Rosją w Syrii 11.12.15, 22:09
                                  eva15 napisała:

> No i dokładnie tyle samo powiedzieli Niemcy w dzienniku - szanse są małe.
                                  > Uparty jesteś - ja piszę o planach Imperium Dobra, a Ty się wykłócasz, że nie n
                                  > ie mogą się powieść.

Nie ,Ewa,Ty pisała o planach stworzenia demokratycznej armii za pieniędzy Saudów,a o tym nie idzie mowa.Zachód tylko próbuje,i to z marnym skutkiem, zjednoczyć to,co już i tak istnieje.Ty to podała w taki sposób,jak by stało się coś bardzo ważnego,z czym Rosja będzie musiała zmierzyć się i szukać temu jakaś poważna odpowiedz.I właśnie to mnie zadziwiło w twoich słowach.Bo to co stało się w Rijadzie,nie jest tym,co warto jest większej uwagi.
                                  • eva15 Kerry leci w przyszłym tygodniu nagle do Putina 11.12.15, 22:25
                                    Najwyraźniej USA same czują, że ich koncepcja stworzenia "armii powstańczej" ma małe szanse.
                                    Plan jest ale mocno kulawy, więc trzeba rozmawiać z Rosją

deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/12/11/obama-und-putin-wollen-syrien-gemeinsam-neu-ordnen/
                                    • eva15 Re: Kerry leci w przyszłym tygodniu nagle do Puti 11.12.15, 22:28
                                      Ha, ha, podoba mi się, że Sergiej Szojgu stwierdził nagle, iż ISIS się szybko rozprzestrzenia i zajął już 70 % Syrii:-). Trzeba go więc tym mocniej zwalczać..

Cały czas mówię - jestem fanem Putina. On zawsze wie, jak zareagować.
                                      • banderom_nie Re: Kerry leci w przyszłym tygodniu nagle do Puti 11.12.15, 22:59
                                        eva15 napisała:

> Ha, ha, podoba mi się, że Sergiej Szojgu stwierdził nagle, iż ISIS się szybko r
                                        > ozprzestrzenia i zajął już 70 % Syrii:-). Trzeba go więc tym mocniej zwalczać..

Szojgu nie powiedział,a zresztą zachodni odbiorca i tak tego nie zrozumie,ze 80% z tych 70% to pustynia,na której nikt nie mieszka :-)
                                        • eva15 Re: Kerry leci w przyszłym tygodniu nagle do Puti 11.12.15, 23:13
                                          Nieważne., ważne, że Szojgu zauważył, że ISIS nagle się rozprzestrzenia i tym bardziej trzeba z nim walczyć:-).
                                          Nie kumasz, o co chodzi?
                                          • banderom_nie Re: Kerry leci w przyszłym tygodniu nagle do Puti 11.12.15, 23:17
                                            eva15 napisała:

> Nieważne., ważne, że Szojgu zauważył, że ISIS nagle się rozprzestrzenia i tym b
                                            > ardziej trzeba z nim walczyć:-).
                                            > Nie kumasz, o co chodzi?

No jak to nie kumam? Przecież właśnie po to i zamieściłem smajlik,którego Ty nie zauważyłaś.
    • mara571 ciekawe, bo rozsadni ludzie mowia, ze za 10 10.12.15, 22:02
      do 20 lat. A na koncu Syrii, Iraku juz nie bedzie.
      • banderom.nie Re: ciekawe, bo rozsadni ludzie mowia, ze za 10 10.12.15, 22:05
        mara571 napisała:

> do 20 lat. A na koncu Syrii, Iraku juz nie bedzie.

Takich głupot rozsądni ludzi nie mogli powiedzieć.
        • mara571 Re: ciekawe, bo rozsadni ludzie mowia, ze za 10 10.12.15, 22:28
          Igor, ile trwa wojna w Afganistanie? Ile w Iraku?
          A konca nie widac.
          • eva15 Re: ciekawe, bo rozsadni ludzie mowia, ze za 10 10.12.15, 22:33
            mara571 napisała:

> Igor, ile trwa wojna w Afganistanie? Ile w Iraku?
            > A konca nie widac.

Ani do US- wojny w Afganistanie ani do tej w Iraku nie wtrącała się zbrojnie Rosja. Teraz jest zupełnie inna konstelacja.
            • brat_kryzysa Re: ciekawe, bo rozsadni ludzie mowia, ze za 10 10.12.15, 22:40
              USA chcialy miec calkowita kontrole nad przemianami w regionie, czesciowo te zmiany sa wymuszane , czesciowo zachodza naturalnie, generalnie postkolonialny uklad granic odchodzi w przeszlosc...Afganistan tez raczej przyszlosci nie ma, wydaje sie , ze znaczna jego czesc przypadnie Iranowi
              ps
              Turcje tez czeka koniec w obecnej formie, tak mi sie wydaje :)
            • czuk1 Re: ciekawe, bo rozsadni ludzie mowia, ze za 10 11.12.15, 09:29
              eva15.
              Ani do US- wojny w Afganistanie ...... nie wtrącała się zbrojnie Rosja.

Bo sama prowadziła. !
              • banderom.nie Re: ciekawe, bo rozsadni ludzie mowia, ze za 10 11.12.15, 09:49
                czuk1 napisał:

> eva15.
                > Ani do US- wojny w Afganistanie ...... nie wtrącała się zbrojnie Rosja.
                >
                > Bo sama prowadziła. !

Rosja nie prowadziła wojny w Afganistanie.
                • czuk1 Re: ciekawe, bo rozsadni ludzie mowia, ze za 10 11.12.15, 13:26
                  ..... dla NieUkrainie.
                  "Rosyjska Wikipedia wyjaśnia:
                  “Po upadku Związku Radzieckiego w końcu 1991 roku, Federacja Rosyjska została uznana przez społeczność międzynarodową jako państwo-sukcesor Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich i zajęła jego miejsce w Radzie Bezpieczeństwa ONZ [8].
                  – Termin “państwo-następca Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich” w stosunku do Federacji Rosyjskiej został użyty w ustępie 3 artykułu 1 i w ustępie 7 artykułu 37 ustawy federalnej “O traktatach międzynarodowych Federacji Rosyjskiej” z dnia 15 lipca 1995 roku.
                  – 13 stycznia 1992 roku MSZ Rosji wysłał do szefów misji dyplomatycznych w Moskwie notę, w której stwierdzono, że Federacja Rosyjska nadal będzie korzystać z praw i wypełniać obowiązki wynikające z wszystkich umów zawartych przez ZSRR. Na podstawie przedmiotowej noty społeczność międzynarodowa milcząco przyznała Federacji Rosyjskiej status państwa-następcy prawnego ZSRR.”
                  Zatem Rosja dzisiejsza, to prosta kontynuacja Rosyjskiej Federacyjnej Socjalistycznej Republiki Radzieckiej, a na dodatek sukcesor prawny całego byłego Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich."
                  • czuk1 Re: ciekawe, bo rozsadni ludzie mowia, ze za 10 11.12.15, 13:32
                    . dla nie.Banderom .... przypomnienie

Radziecka interwencja w Afganistanie (wojna domowa w Afganistanie, wojna afgańska) – dziewięcioletnia wojna Związku Radzieckiego wspierającego afgański rząd przeciw partyzantce mudżahedinów wspieranej przez USA na terytorium Afganistanu.

Rosja jest kontynuacją ZSRR.
            • banderom.nie Re: ciekawe, bo rozsadni ludzie mowia, ze za 10 11.12.15, 10:18
              eva15 napisała:

> Ani do US- wojny w Afganistanie ani do tej w Iraku nie wtrącała się zbrojnie Ro
              > sja. Teraz jest zupełnie inna konstelacja.

I w Afganistanie i w Iraku Amerykanie nie mieli na kogo oprzeć się.Oni tworzyli na prędko wojska z miejscowych,lojalność których była pod dużym znakiem zapytania.Nowe kierownictwo przywieźli w walizkach z zachodu,przez to ono nie ma żadnego autorytetu na miejscu,i po wycofaniu wsparcia militarnego USA padnie w ciągu dwóch,trzech tygodnie.
              W Syrii sytuacja jest całkiem odwrotna.Syryjska Armia pokazała,że gotowa walczyć za swój kraj.Asad ma poparcie zdecydowanej większości Syryjczyków.
              • thomas38 Re: ciekawe, bo rozsadni ludzie mowia, ze za 10 11.12.15, 11:16
                Porównywanie sytuacji w Syrii i w Iraku nie ma sensu
                W Iraku zostały zniszczone wszystkie struktury państwowe, w Syrii one są. Słabe bo słabe ale są.
                Tak jak pisał Banderom. nie będą różne drobne potyczki bez wpływu na ogólną sytuację w kraju.
                Moim zdaniem główną przyczyną kryzysu w Syrii jest to że po interwencji USA w Iraku, Syria przyjęła największą ilość uchodzców z Iraku.
                P.S. Odpowiedz na temat roli angielskich banków, przeczytałem i dziękuje za merytoryczną odpowiedz.
          • banderom.nie Re: ciekawe, bo rozsadni ludzie mowia, ze za 10 11.12.15, 10:12
            mara571 napisała:

> Igor, ile trwa wojna w Afganistanie? Ile w Iraku?
            > A konca nie widac.

I w Iraku i w Afganistanie wojna już dawno skończyła się.
            To co tam obecnie dzieje się,można nazwać permanentnym stanem operacji antyterrorystycznej.A to całkiem inny wymiar działań wojskowych.I właśnie tak będzie dziać się w Syrii przez długie lata.Będą ofiary,będą lokalne walki,ale życie na zdecydowanej większości terytorium Syrii będzie po woli wracać do normalności.
        • brat_kryzysa Re: ciekawe, bo rozsadni ludzie mowia, ze za 10 10.12.15, 22:35
          Mara ma racje, tam zachodzi juz zmiana granic i powstawnie nowych panstw, proces powolny ale kazdy chce zjesc kawalej z tego torta, jak to sie potoczy czas pokaze
          • banderom.nie Re: ciekawe, bo rozsadni ludzie mowia, ze za 10 11.12.15, 10:30
            brat_kryzysa napisał:

> Mara ma racje, tam zachodzi juz zmiana granic i powstawnie nowych panstw, proce
            > s powolny ale kazdy chce zjesc kawalej z tego torta, jak to sie potoczy czas po
            > kaze

Wbrew pozorom w Syrii nie ma zbyt dużo do podziału.Jedyny "smaczny" kawałek,to północny wschód,gdzie znajduje się ropa,ale tam są Kurdowie.Reszta terytorium może być przez zachód rozpatrywana tylko w kategoriach tranzytu gazu z Kataru do Europy.A to wyklucza permanentnej wojny.
    • deutor Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem 10.12.15, 22:24
      Wreszcie media przerwaly cisze wokol Syrii w ktorej jakby nic sie nie dzialo od kilku tygodni.
      Jesli juz cos o Syrii napisano/skopiowano (szczegolnie w Polsce) to glownie o atakch lotniczych Rosji na cele cywilne,sil NATO jako jednynych "zwalczajacych" ISIS.
      Widac jednak,ze islamuski zdrowo dostaja w dooope od Rosjan i wojsk syryjskich skoro Washington pozwolil na zamieszczenie publikacji o zajeciu Homs i ogolnym odwrocie wszelkiego rodzaju bojowek islamskich
      Metne te informacje ale zawsze cos.
      www.smh.com.au/world/syria-truce-scores-of-people-leave-rebelheld-area-in-homs-20151209-gljsy9.html
      A diplomat tracking Syria said the Waer agreement was an improvement on previous local ceasefires because it was directly negotiated by Syrians, rather than involving outside states.
      Some people are talking about 40-50 local ceasefires waiting on the shelf to be discussed.

• banderom.nie Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem 11.12.15, 10:31
        deutor napisał:

> Wreszcie media przerwaly cisze wokol Syrii w ktorej jakby nic sie nie dzialo od
        > kilku tygodni.

Bardzo trafne spostrzeżenie.
    • j-k twoje ulubione Rzydki zdecydowaly, ze koniec ? 11.12.15, 10:32
      nie daje temu wiary
      • banderom.nie Znow wyglupiles sie jasiek 11.12.15, 10:49
        Gdzie ty bierzesz liczby,które podajesz na forum? Z czyjego fiutka ich wysysasz?Skąd wziąłeś 75% i 62%? I najwalniejsze pytanie - kiedy przestaniesz robić z siebie idiota?

p.s. weź dziabnij koshera,może tobie ulży,pajacu.
    • jk2007 Rosja zwiększa wydatki na wojnę w Syrii 11.12.15, 10:40
      Bloomberg yзнaл o плaнaх Рoccии пoтрaтить нa вoйнy в Сирии $1,2 млрд
      www.rbc.ru/politics/10/12/2015/5669ad399a79471c01c1f7f4?uhttps:/
      • czizus Re: Rosja zwiększa wydatki na wojnę w Syrii 11.12.15, 11:47
        Znaczy się sankcje trzeba bezwzględnie utrzymać i niskie ceny ropy.
        • kylax1 Od dawna piszę, że ceny ropy nie zależą od rynku. 11.12.15, 15:02
          Ceny ropy zależą od geopolityki.
          • przechrztaimason Re: Od dawna piszę, że ceny ropy nie zależą od ry 11.12.15, 21:16
            Chyba właśnie teraz zaczęły zależeć od gospodarki (nie całkiem rzecz jasna, co to to nie) i dlatego spadły na ryj. Nadpodaż surowca jest ogromna, dosłownie za kilka dni wyczerpią się możliwości składowania i gra toczy się już nie o ceny ropy, tylko o udział w rynku. Mające bardzo niskie koszty wydobycie kraje Zatoki maja już całkiem oficjalnie w odbycie poziom cen, liczy się obecnie tylko wolumen sprzedaży. Dlatego np. Polska widzi w tamtym rejonie bardzo szeroko rozwarte w geście zaproszenia ramiona. Dlatego też krajom Zatoki zależy na likwidacji IS. Jak ten twór zniknie, to będzie można poprzez Turcję i Ukrainę dostarczać do naszej części Europy arabską ropę wypierając rosyjską. Dlatego Rosja chce utrzymać Asada przy władzy. Będzie wtedy mogła torpedować takie przedsięwzięcia.
    • xystos Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem 11.12.15, 11:05

Syria i FR powinny zawrzec oficjalny pakt obrony
      wtedy kazdy atak na Syrie bylby atakiem na Rosje

ZEN
      • czizus Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem 11.12.15, 13:28
        xystos napisał:

>
        > Syria i FR powinny zawrzec oficjalny pakt obrony
        > wtedy kazdy atak na Syrie bylby atakiem na Rosje
        >
        > ZEN

Nie wystarczyła wam utrata jednego samolotu? Chcecie stracić wszystkie?
    • czizus Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem 11.12.15, 12:12
      Chcesz powiedzieć, ze Rosja wycofuje się z Syrii?
      • xystos Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem 11.12.15, 12:49
        nato nielicz,predzej anglia z cypru sie wycofa
    • jk2007 w S.Petersburgu sytuacja krytyczna 11.12.15, 18:18
      Rosja nie radzi sobie bez tureckich pracowników i towarów. I coraz bardziej luzuje sankcje, które okazały się strzałem w stopę. Władze St. Petersburga wystąpiły do Federalnej Służby Celnej o odblokowanie wwozu z Turcji części do montażu samochodów dla fabryk motoryzacyjnych działających w mieście, podała agencja Interfaks. - Przemysł motoryzacyjny jest jednym z wiodących w St. Petersburgu. W mieście swoje zakłady mają Toyota, Nissan, Hyundai, Scania, MAN a także producenci części zamiennych - argumentuje w liście do szefa celników wiecegubernator miasta nad Newą Siergiej Mowczan. Dodaje, że moce produkcyjne zakładów to łącznie 400 tys. aut rocznie co stanowi 24 proc. wszystkich produkowanych w Rosji. W fabrykach pracuje 8000 ludzi, a ich byt jest zagrożony, wobec niewpuszczania do Rosji tureckich części. Gubernator zwraca uwagę na przedłużające się sprawdzanie dokumentów w punktach odpraw, do tego zauważa, że dotyczy to także towarów, których nie ma na czarnej liście objętych sankcjami. Np. od 26 listopada stoją wszystkie transporty dla Toyota Motors z St. Petersburga. Podobne problemy mają i inni rosyjscy producenci przemysłowi, np. Siłowyje maszyny (koncern oligarchy Olega Deripaski) czy BSH Bytowyje pribory (produkcja AGD). Także bez tureckich pracowników rosyjskie firmy mają trudności w płynnej pracy. Ministerstwo pracy ogłosiło spis firm, które od nowego roku będą mogły zatrudniać Turków. Ograniczeniami nie zostaną też objęci obywatele Turcji już pracujący w Rosji.
      www.rp.pl/Gospodarka/312119919-Rosja-bez-Turkow-ani-rusz.html
      • banderom_nie jk2007 glupi pedalek w krytycznym stanie 11.12.15, 18:25
        I jak zwykle nie rozumie tekstu,który linkuje.
        • banderom_nie jk2007,naiwne pedalo-kobieto,to trudne dla ciebie 11.12.15, 18:26
          Nie zabieraj głosu w sprawach,o których nic nie wiesz.
          • mara571 mieszkaniec Pietra nie wie? 11.12.15, 18:51
            znowu uzywasz wyzwisk zamiast argumentow.
            • jk2007 sytuacja krytyczna 11.12.15, 19:09
              bowiem w S.Petersburgu fabryki motoryzacyjne stosują zasady Just in time
              • banderom_nie jk2007 pedalek w stanie krytycznym, glupieje nadal 11.12.15, 19:22
                I nie ma pojęcia,czym jest "Just in time".
                • banderom_nie jk2007,naiwne pedalo-kobieto,to trudne dla ciebie 11.12.15, 19:24
                  Ne zabieraj głosu w sprawach,których nie rozumiesz.
            • banderom_nie Re: mieszkaniec Pietra nie wie? 11.12.15, 19:19
              mara571 napisała:

> znowu uzywasz wyzwisk zamiast argumentow.

Oczywiście,że nie wie.To wszystko,co zostało wymieniono,nie podlega pod embargo.
              Ty,mara,nie musisz o tym wiedzieć,ale przyglup-prowokator,mieszkaniec Pietra (co by to nie znaczyło) powinien znać listę tureckich towarów,które podpadli pod rosyjskie sankcje.
              • jk2007 igorka, masz problemy ze zrozumieniem 11.12.15, 19:28
                banderom_nie napisał(a):
                >To wszystko,co zostało wymieniono,nie podlega pod embargo

owszem, "Gubernator zwraca uwagę na przedłużające się sprawdzanie dokumentów w punktach odpraw, do tego zauważa, że dotyczy to także towarów, których nie ma na czarnej liście objętych sankcjami. Np. od 26 listopada stoją wszystkie transporty dla Toyota Motors z St. Petersburga".
                • mara571 tak sobie pomyslalam, ze to celnicy 11.12.15, 19:30
                  potrzebne spotkanie na wysokim szczeblu czy wziatki?
                  • jk2007 Re: tak sobie pomyslalam, ze to celnicy 11.12.15, 19:35
                    mara571 napisała:
                    > potrzebne spotkanie na wysokim szczeblu czy wziatki?

wziatki
              • thomas38 Re: mieszkaniec Pietra nie wie? 11.12.15, 19:30
                Wg mojej wiedzy przyszłość polityczna Syrii ma się rozstrzygnąć w czasie rokowań w Wiedniu które obecnie po zestrzeleniu su 24 zostały wstrzymane.
                • banderom_nie Re: mieszkaniec Pietra nie wie? 11.12.15, 19:38
                  thomas38 napisał:

> Wg mojej wiedzy przyszłość polityczna Syrii ma się rozstrzygnąć w czasie rokowa
                  > ń w Wiedniu które obecnie po zestrzeleniu su 24 zostały wstrzymane.

Polityczna przyszłość Syrii rozstrzygnie się w trakcie działań bojowych. Zawsze do porozumienia dochodzi tylko wtedy,kiedy jedna ze stron zaczyna odnosić sukcesy.
    • jk2007 Gwałtowny spadek wartości rubla 11.12.15, 19:37
      1$ = 70,31 rubli
      • banderom_nie jk2007 pedalek glupieje nadal 11.12.15, 19:40
        Tematem wątku jest sytuacja w Syrii,a ten idiota cały czas pisze nie na temat.
        Wygląda na to,że on ma duże problemy ze zrozumieniem.
        • banderom_nie jk2007, naiwne pedalo-kobieto,robi za uzytecznego 11.12.15, 19:42
          Ciekawo,na co liczy?
        • thomas38 Re: jk2007 pedalek glupieje nadal 11.12.15, 19:46
          O tym że działania bojowe jeszcze potrwają, to wiadomo, ale ich wynik jest już znany może świadczyć próba aktywizacji koalicji.
          Tak jak w czasie II ww drugi front powstawał w pośpiechu aby ZSRR nie zająl całych Niemiec i móc dyktować warunki pokoju po wojnie.
          • thomas38 Re: jk2007 pedalek glupieje nadal 11.12.15, 19:57
            Ciekawe jak koalicja chce wygrać jeśli wszyscy odżegnują się od wysłania wojsk lądowych.
            Piszę że wynik jest znany tak jak w czasie II WW po operacji "Bagration" był znany wynik II WW
          • banderom_nie Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem 11.12.15, 20:28
            thomas38 napisał:

> O tym że działania bojowe jeszcze potrwają, to wiadomo, ale ich wynik jest już
            > znany może świadczyć próba aktywizacji koalicji.
            > Tak jak w czasie II ww drugi front powstawał w pośpiechu aby ZSRR nie zajął cał
            > ych Niemiec i móc dyktować warunki pokoju po wojnie.

Mnie właśnie o to i chodziło,kiedy zakładałem ten wątek.
        • jk2007 angażując się w konflikt syryjski Rosja 11.12.15, 19:53
          nie spowodowała podwyższenie cen ropy. Notowania ropy naftowej w sposób dramatyczny odbiły się na kursie rubla, który w ciągu dwóch ostatnich lat spadł o 50 % względem dolara
          • drugiwojwa Koalicja 11.12.15, 20:18
            wiadomosci.onet.pl/swiat/syria-is-przyznalo-sie-do-potrojnego-zamachu-w-tall-tamer/wnks69
            Tamże napisano :
            "Jedna z ciężarówek wybuchła niedaleko centrum zdrowia, a druga w pobliżu targowiska – poinformowało Obserwatorium z siedzibą w Londynie.
            YPG zwalcza dżihadystów z Państwa Islamskiego (ISIS) przy wsparciu sił amerykańskich z powietrza. Milicja ta okazała się najskuteczniejszym jak dotąd partnerem w terenie koalicji międzynarodowej pod dowództwem USA."
            ......
            Nic dodać, nic ująć. Skuteczność - minus 2000 % = 1 samobójca zabija 20 osób ..
          • czizus Re: angażując się w konflikt syryjski Rosja 11.12.15, 21:18
            jk2007 napisał:

> nie spowodowała podwyższenie cen ropy. Notowania ropy naftowej w sposób dramat
            > yczny odbiły się na kursie rubla, który w ciągu dwóch ostatnich lat spadł o 50
            > % względem dolara

Ten Putin wykończy Rosję. Ludzie w Rosji są z tego dumni? Przecież popierają Putina i władzę ala mafia spod znaku KGB.
    • czizus Rosja przegrała Syrię z kretesem 11.12.15, 20:15
      ale jak zwykle stara się przekuć gigantyczną porażkę w sukces. Stara się to robić tylko już tą swoją absurdalną, zupełnie nie efektywną propagandą. W Syrii tzw. umiarkowana opozycja pod przewodnictwem Arabii Saudyjskiej przy wsparciu USA organizuje w Rijadzie porozumienie pokojowe wszystkich sił opozycyjnych wobec Asada z wyjątkiem oczywiście ISIS. Z Asadem będą współpracować ale przejściowo, do chwili wyłonienia nowej siły rządzącej czy zarządzającej obecną Syrią ale już bez Asada. Rosji nie ma w tych rozmowach i negocjacjach. Rosja po prostu nie liczy się a do Bliskiego Wschodu właśnie zmierza amerykański lotniskowiec "Truman" i jak to zwykle bywa w ostatnich latach to Amerykanie będą rozdawać karty.

Kacapstwo może już pakować manatki w Syrii. Jesteście tam zupełnie niepotrzebni. Możecie wracać do Putina. Ha!, ha!
      • banderom_nie Re: Rosja przegrała Syrię z kretesem 11.12.15, 20:54
        czizus napisał,jak zwykle,byle co.
      • przechrztaimason Re: Rosja przegrała Syrię z kretesem 11.12.15, 21:07
        Co ciekawe, jeśli koalicja zagwarantuje alawitom jakieś przywileje może liczyć wycofanie poparcia dla Asada przez Iran. Teheran już dawno zrozumiał, że Asad to karta bita, a podtrzymują go jedynie dlatego, że on jako jedyny gwarantuje szyitopodobnym alawitom władzę. Jeśli jednak Teheranowi uda się utrzymać alawitów u władzy (z ustępstwami na rzecz sunnitów rzecz jasna, ale udział we władzy sojusznicy Iranu muszą mieć znaczny) bez Asada to natychmiast wyrzuci rzeźnika na śmietnik. Iran chciałby odgrywać rolę regionalnego żandarma, a USA nie mówi nie. Obszar Zatoki Perskiej nie jest już dla USA ważny, chcą tam mieć po prostu spokój i jeśli Iran go zagwarantuje i jednocześnie stanie się przeciwwagą dla wpływów rosyjskich to Waszyngton to kupi. Nie podoba się to Ankarze, która chciałaby w ogóle zastąpić obecny układ polityczny sunnitami i tu będzie oś sporu. Zdania Moskwy obie strony jak i zakulisowo dążące do uspokojenia rejonu i likwidacji IS Stany Zjednoczone w ogóle nie biorą pod uwagę. Kreml postawił na zdechłego konia i cokolwiek się dalej wydarzy koń ten w ostatecznym rachunku się nie liczy.
        • czizus Re: Rosja przegrała Syrię z kretesem 11.12.15, 21:11
          przechrztaimason napisał:

> Co ciekawe, jeśli koalicja zagwarantuje alawitom jakieś przywileje może liczyć
          > wycofanie poparcia dla Asada przez Iran. Teheran już dawno zrozumiał, że Asad t
          > o karta bita, a podtrzymują go jedynie dlatego, że on jako jedyny gwarantuje sz
          > yitopodobnym alawitom władzę. Jeśli jednak Teheranowi uda się utrzymać alawitów
          > u władzy (z ustępstwami na rzecz sunnitów rzecz jasna, ale udział we władzy so
          > jusznicy Iranu muszą mieć znaczny) bez Asada to natychmiast wyrzuci rzeźnika na
          > śmietnik. Iran chciałby odgrywać rolę regionalnego żandarma, a USA nie mówi ni
          > e. Obszar Zatoki Perskiej nie jest już dla USA ważny, chcą tam mieć po prostu s
          > pokój i jeśli Iran go zagwarantuje i jednocześnie stanie się przeciwwagą dla wp
          > ływów rosyjskich to Waszyngton to kupi. Nie podoba się to Ankarze, która chciał
          > aby w ogóle zastąpić obecny układ polityczny sunnitami i tu będzie oś sporu. Zd
          > ania Moskwy obie strony jak i zakulisowo dążące do uspokojenia rejonu i likwida
          > cji IS Stany Zjednoczone w ogóle nie biorą pod uwagę. Kreml postawił na zdechłe
          > go konia i cokolwiek się dalej wydarzy koń ten w ostatecznym rachunku się nie l
          > iczy.

Jak to mówią - nic dodać nic ująć. Niezwykle profesjonalna analiza sytuacji. Wielkie dzięki.
          • przechrztaimason Re: Rosja przegrała Syrię z kretesem 11.12.15, 21:18
            Cala przyjemność po mojej stronie.
            • banderom_nie Re: Rosja przegrała Syrię z kretesem 11.12.15, 21:24
              przechrztaimason napisał:

> Cala przyjemność po mojej stronie.

Ja również dziękuje.Dawno mnie tak nie potrafił nikt rozbawić.
              Jak ty tam napisałeś? "że on jako jedyny gwarantuje szyitopodobnym alawitom władzę." ?
              Próbowałeś pisać teksty dla kabaretów?
              • przechrztaimason Re: Rosja przegrała Syrię z kretesem 14.12.15, 10:51
                Nie, sprzedaję twoje teksty, są nie do przebicia. Zwłaszcza poziom abstrakcji i alternatywnej logiki jest imponujący.
                • czuk1 Re: Rosja przegrała Syrię z kretesem 14.12.15, 13:07
                  przechrztaimason napisał: Nie, sprzedaję twoje teksty, są nie do przebicia. Zwłaszcza poziom abstrakcji i alternatywnej logiki jest imponujący.

Pytanie czuka1 : czy wpis jest satyryczny i do kogo został skierowany ?

• marko125 Re: Rosja przegrała Syrię z kretesem 14.12.15, 13:38
                  Spytaj Igorka jak tam nowa rosyjska baza w Syrii ?  wyszło jak z powstaniem w Charkowie. Błazen się zapierał aż Kreml sam zdementował i zamilkł buhahaha
        • tojabogdan wcale nie jest pewne, że dojdzie do jakiegolwiek 11.12.15, 21:22
          porozumienia walczących stron, bo jest ich chyba z tuzin. I w związku z tym też mało prawdopodobne jest, że wojna zakończy się szybko.
          Pewnie wojna przejdzie w stan przewlekły ze częstymi zaostrzeniami, jak jest we wszystkich państwach "zdemokratyzowanych" przez USA et consortes

• banderom_nie Re: wcale nie jest pewne, że dojdzie do jakiegolw 11.12.15, 21:28
            tojabogdan napisał:

> porozumienia walczących stron, bo jest ich chyba z tuzin. I w związku z tym też
            > mało prawdopodobne jest, że wojna zakończy się szybko.

Ja to wykluczam stanowczo,i nie to ma doprowadzić do końca wojny.

> Pewnie wojna przejdzie w stan przewlekły ze częstymi zaostrzeniami, jak jest we
            > wszystkich państwach "zdemokratyzowanych" przez USA et consortes

Ta wojna rożni się od wszystkich pozostałych,tu aktywnie działa Rosja i co ważne,walczy z tym samym wrogiem,którego wyznaczyli sobie USA.
            • tojabogdan daj boże 11.12.15, 21:34
              by udalo się wytłuc, wytępić tę zarazę.
              • banderom_nie Re: daj boże 11.12.15, 21:47
                tojabogdan napisał:

> by udalo się wytłuc, wytępić tę zarazę.

Wystarczę utrudnić finansowanie i zaraza sama wytępi się.
                • lubat Re: daj boże 11.12.15, 21:54
                  "Nie będziesz wzywał imienia Pana Boga twego nadaremno." - Może niektórzy znają ten cytat:)

PS. To chyba po to przyjeżdża John Kerry w nadchodzącym tygodniu do Moskwy by spotkać się z Putinem i omówić warunki poddania się Rosji w Syrii:)

deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/12/11/obama-und-putin-wollen-syrien-gemeinsam-neu-ordnen/
                  • banderom_nie Re: daj boże 11.12.15, 22:03
                    lubat napisał:

> "Nie będziesz wzywał imienia Pana Boga twego nadaremno." - Może niektórzy znają
                    > ten cytat:)

Znają wszyscy,ale nie zawsze pamiętają.Ale nie sądzę,żeby Pan Bóg robił z tego problemy.

> PS. To chyba po to przyjeżdża John Kerry w nadchodzącym tygodniu do Moskwy by s
                    > potkać się z Putinem i omówić warunki poddania się Rosji w Syrii:)

Raczej po to,żeby dołączyć się do grona zwycięzców :-)
                • eva15 Międzynarodówka finansów 11.12.15, 22:34
                  banderom_nie napisał(a):
                  > Wystarczę utrudnić finansowanie i zaraza sama wytępi się.

Tja, w przyopadku Iranu udało się odciąć go całkowicie od zachodniego systemu finansowania. W przypadku ISIS jest to niemożliwe...
                  • banderom_nie Re: Międzynarodówka finansów 11.12.15, 23:04
                    eva15 napisała:

> Tja, w przyopadku Iranu udało się odciąć go całkowicie od zachodniego systemu
                    > finansowania. W przypadku ISIS jest to niemożliwe..

Możliwość istnieje i do tego bardzo realna.Islamiści preferują gotówkę,a kanały dostarczenia gotówki można prześledzić i przechwycić,i międzynarodówka finansów nic na to nie poradzi.
                    • eva15 Re: Międzynarodówka finansów 11.12.15, 23:18
                      No ale jakoś nikt się tym nie zajął.

Poza tym - nie wierzę, że setki milionów przekazuje się gotówką, poza system bankowym międzynarodówki.
                      • banderom_nie Re: Międzynarodówka finansów 11.12.15, 23:25
                        eva15 napisała:

> No ale jakoś nikt się tym nie zajął.

No jak to nie zajął się. Islamiści już maja problemy z kasa i zostali zmuszeni do obniżenia pensje.

> Poza tym - nie wierzę, że setki milionów przekazuje się gotówką, poza system ba
                        > nkowym międzynarodówki.

To nie ważne,w co wierzysz.Ważne jest to,ze szeregowi terroryści dostają wypłaty w gotowce.
                        To co wkleję,nie jest dokumentem,ale może jest warto uwagi:
                        southfront.org/su-24-shot-down-over-cash/
                        • eva15 Re: Międzynarodówka finansów 11.12.15, 23:39
                          Trudno, by szeregowi terroryści dostawali wypłaty w Bank of England i mieli tam swoje konta-).
                          Nie o takie ruchy na kontach chodzi, lecz o miliardy zysków z nielegalnego handlu ropą.
                          • banderom_nie Re: Międzynarodówka finansów 12.12.15, 00:20
                            eva15 napisała:

> Trudno, by szeregowi terroryści dostawali wypłaty w Bank of England i mieli tam
                            > swoje konta-).
                            > Nie o takie ruchy na kontach chodzi, lecz o miliardy zysków z nielegalnego hand
                            > lu ropą.

Szojgu dziś powiedział,że w szeregach ISIS walczy ca 60 000-70 000 bojowników.Wypłaty dla nich pochłaniają mnóstwo kasy,przy tym ISIS dziennie na handlu ropa zarabia ca 1.5 mln USD.To oczywiście nie daje miliardów zysków.
                            • eva15 Re: Międzynarodówka finansów 12.12.15, 11:20
                              Gdzieś czytałam, że bandyci-bojiwnicy dostają 300 dol. miesięcznie (wcześniej podobno dostawali 400 dol.). Czyli łączny koszt bojowników to 18-21 mln miesięcznie. Dochód z ropy - ca 45 mln miesięcznie.
                              • banderom_nie Re: Międzynarodówka finansów 12.12.15, 11:31
                                eva15 napisała:

> Gdzieś czytałam, że bandyci-bojiwnicy dostają 300 dol. miesięcznie (wcześniej p
                                > odobno dostawali 400 dol.). Czyli łączny koszt bojowników to 18-21 mln miesięcz
                                > nie. Dochód z ropy - ca 45 mln miesięcznie.

Wszystko się zgadza.Do tego są inne wydatki,w tym na bron i amunicje.Oprócz tego,o czym zapominamy,na terenach podległych ISIS mieszka sporo ludzi,dla których islamiści starają się stworzyć jakieś warunki dla przeżycia.
                                O tym praktycznie nie mówi się,ale w Islamskim państwie toczy się życie,które pochlania mnóstwo pieniędzy.Właśnie dlatego tak wiele zwolenników ISIS ma.
      • mara571 nie przegrala 11.12.15, 22:25
        nikt nie zwraca uwagi na fakt, ze testuje nowe rodzaje broni w warunkach wojennych.
        A moze pisza o tym na portalach typu defence.., aleja ich nie odwiedzam.
        Nie znam sie na tym i jakos mnie to nie pociaga, ale na forum sa pasjonaci to nas oswieca.
        • banderom_nie Re: nie przegrala 11.12.15, 23:20
          mara571 napisała:

> nikt nie zwraca uwagi na fakt, ze testuje nowe rodzaje broni w warunkach wojenn
          > ych.
          > A moze pisza o tym na portalach typu defence.., aleja ich nie odwiedzam.
          > Nie znam sie na tym i jakos mnie to nie pociaga, ale na forum sa pasjonaci to n
          > as oswieca.

Dziękuje,Mara,za ten post.Zainspirowałaś mnie do założenia nowego wątku.
    • stanczyk-5 Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem 12.12.15, 10:39
      za rogiem czeka koniec nas wszystkicj
      pytie przed czy po swietach,lacinskich
      czy prawoslawych ?

jedno jest absolutnie pewne,nastepnych
      Swiat.Bozego Narodzenia w 2016 roku nikt
      z nas obchodzil nebedzie

z fusow wywrozylem

Jeżeli, co daj Boże, Bóg jest - to chwała Bogu.
      Ale jeżeli, co nie daj Boże, Boga nie ma - to niech nas ręka Boska broni...
      • karbat Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem 12.12.15, 10:51
        czy szybko nastapi zakonczenioe dzialan wojennych w Syrii ... zobaczymy .
        osobiscie tak nie sadze . gdyz :

w Syrii maja swoje interesy; Usa , Rosja , Arabia Saudyjska , Turcja , Iran ,
        dodajmy interesy wiercow ; sunnitow , szyitow , alawitow ,wahabitow , chrzescijan itd
        dodajmy do tego rozne interesy roznach grup etnicznych . np Kurdowie .

jaka sila wezmie wszystkich ww za pysk , by nie skakali sobie do gardel ...

faktem jest , ze w wyniku interwencji Rosji ,
        sklocone strony zaczely , saduja rozmowy polityczne .
        • banderom_nie Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem 12.12.15, 11:12
          karbat napisał:

> czy szybko nastapi zakonczenioe dzialan wojennych w Syrii ... zobaczymy .
          > osobiscie tak nie sadze .

Ja pisze o aktywnych działaniach bojowych,z użyciem lotnictwa,czołgów i artylerii.Po ich ukończeniu zacznie się długi i żmudny proces uporządkowania sceny politycznej Syrii,a być może i jej granic.

> w Syrii maja swoje interesy; Usa , Rosja , Arabia Saudyjska , Turcja , Iran ,
          > dodajmy interesy wiercow ; sunnitow , szyitow , alawitow ,wahabitow , chrzesci
          > jan itd
          > dodajmy do tego rozne interesy roznach grup etnicznych . np Kurdowie .
          >
          > jaka sila wezmie wszystkich ww za pysk , by nie skakali sobie do gardel ...

To bardzo komplikuje sytuacje przy porządkowaniu Syrii,ale i daje nadzieje na szybsze zakończenie aktywnej fazy wojny.Znaczniej gorzej byłoby,jak by wszyscy przeciwnicy Syrii połączyli swoje siły.

> faktem jest , ze w wyniku interwencji Rosji ,
          > sklocone strony zaczely , saduja rozmowy polityczne .

I o tym jest ten watek :-)
      • banderom_nie Re: Wojna w Syrii: koniec jest tuż za rogiem 12.12.15, 11:07
        stanczyk-5 napisał:

> za rogiem czeka koniec nas wszystkicj
        > pytie przed czy po swietach,lacinskich
        > czy prawoslawych ?

Nie koniec nas czeka w święta,a tylko duże picie,i nie ważne,czy ktoś jest prawosławnym,czy katolikiem :-)

> jedno jest absolutnie pewne,nastepnych
        > Swiat.Bozego Narodzenia w 2016 roku nikt
        > z nas obchodzil nebedzie

Nie boj żaby,stanczyk-5.Wątroba,jako jedyny organ u człowieka,ma zdolność do regeneracji.Odchorujesz swoje i za rok będziesz,jak nowy :-)

> z fusow wywrozylem

Pij mniej kawy,ponoć nie jest zdrowa.

• brat_kryzysa USA postawili krzyzyk nad Ukraina?Ciekawa analiza 12.12.15, 11:54
      Generalnie w wiekszosci pokrywa sie moja opinia,dla Ukrainy nie ma ratunku, na zgliszczach powstana nowe panstwa
      POkusze sie o wrozbe na przyszlosc, Galicja stanie sie karta przetargowa w rozgrywkach z Polska :)
      Tekst nie dla idiotow
      regnum.ru/news/polit/2033510.html
      • czuk1 Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina?Ciekawa ana 12.12.15, 13:14
        Szukasz guza.Prowokujesz ? Niepotrzebnie chyba. Nie licz, że tu (ze strony rozsądnych forumowiczów) ktoś odpowie ci podobnie obelżywie .
        Przecież to jest tylko Twoje zdanie, wolnego człowieka, na polskim demokratycznym forum - gdzie są chronione prawa mniejszości.

Mój wariant prognozy dla Ukrainy.
        Ukraina przetrwa w stanie dotychczasowym. Będzie latami wychodzić na prostą, będąc ciężarem dla UE . Status Donbasu zostanie utrzymany. Rosja ustąpi ale wywalczy szerokie prawa Rosjan w ukraińskim Donbasie. Powstanie Autonomiczna Republika Noworosji.
        Naddniestrze w Mołdawii będzie nadal punktem zapalnym. Być może uzyska status państwa suwerennego, po wyjściu rosyjskiego wojska ?
        • brat_kryzysa Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina?Ciekawa ana 12.12.15, 13:42
          CZuk, wrzuc w translatora tekst, przeczytaj i pogadamy moze bo rozmowy oparte na chciejstiwe nie przybliza do zrozumienia istoty problemu.Przyczyny stanu w jakim znalazla sie Ukraina szukaj w poczatkach jej powstania bo kolejne 25 lat jej istnienia to historia powolnego przejadania spusciny ZSRR i upadku tego kraju
          • czuk1 Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina?Ciekawa ana 12.12.15, 15:29

Przecież to artykuł o nastawieniu anty ukraińskim. Pisze się:

**" ludzie ograniczeni mogą świętować imprezę, która oznaczała początek zniszczenia kraju, "
            Wg mnie. To jest poważne upamiętnienie rewolucji która pchnęła Ukrainę do modernizacji kraju. Majdan był początkiem pozytywnych zmian na Ukrainie. Zniszczenie prowadzone było wcześnie przez rosyjskich gubernatorów (prezydentom krainy) a później, w 2014 roku przyszło z Rosji (wojna o Donbas i zabór Krymu)

** "kryzys polityczny i gospodarczy na Ukrainie nasiliły się, oligarchowie nie zniknęli, korupcja rozwija, prawo i prawa dostosowane dla samych rządzących, kraj jest zarządzany z zewnątrz i jest na skraju niewypłacalności, ..."
            Wymagania by w ciągu roku znikły z Ukrainy układy korupcyjne, oligarchowie, czy zła sytuacja finansowa i gospodarcza .... powodowana wojną wewnętrzną. Jak wiadomo działania zmieniające złą sytuację na Ukrainie podejmowane są przez praworządne władze. Skandalem jest nazywanie Ukraińców banderowcami, Ukrainy ruiną, uznawaniem , że jest rządzona z zewnątrz.

***"To nie przypadek, że obchody poświęcone drugiej rocznicy wydarzeń na placu Kijowa Niepodległości, w stolicy bardzo ukraińskiej spowodowało protestów antyrządowych."
            Przecież te manifestacje niedawne w Kijowie niosły hasła narodowe - za przyspieszeniem zmian i modernizacją Ukrainy : walki z korupcją, władzą oligarchów,...
            • czuk1 Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina?Ciekawa ana 12.12.15, 15:31
              Winno być:

..... gubernatorów (prezydentów Ukrainy)
      • brat_kryzysa Rozwiniecie 12.12.15, 13:51
        regnum.ru/news/polit/2017848.html
      • eva15 USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 14:46
        Chyba za wcześnie robicie ten pogrzeb Ukrainy. Dziennikarze różnych gazet zajęli się wałkowaniem słów Bidena o decentralizacji i wywodzą z tego upadek państwa ukraińskiego.

Tymczasem USA zmieniają właśnie przepisy IWF po to, by dalej Ukrainę MIMO plajty finansować. To ma być położenie na Ukrainie krzyżyka?
        • banderom_nie Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 14:59
          eva15 napisała:

> Chyba za wcześnie robicie ten pogrzeb Ukrainy. Dziennikarze różnych gazet zajęl
          > i się wałkowaniem słów Bidena o decentralizacji i wywodzą z tego upadek państwa
          > ukraińskiego.

Bo to jedyny sposób trochę wydłużyć agonie banderlandu.

> Tymczasem USA zmieniają właśnie przepisy IWF po to, by dalej Ukrainę MIMO plajt
          > y finansować. To ma być położenie na Ukrainie krzyżyka?

A to już nie jest tak jednoznaczne,Ewa.Prawdopodobnie nie znasz na jakich warunkach może być udzielenie kredytów MFW państwom-bankrutom.
          Zresztą jak nawet MFW będzie dalej udzielać drobnych pożyczek Ukrainie,starczających wyłącznie na bieżące wydatki (nie potrzeby),to to nie znaczy,ze USA nie zmienili planów wykorzystać banderowców do wciągnięcia Rosji w konflikt na Ukrainie.Ewa,Ty z jednej strony ciągle piszesz,ze USA chcą wykorzystać Ukrainę dla rozwiązania dużej wojny w Europie,a z drugiej strony piszesz o tym,ze USA maja dalekosiężne plany wobec tego kraja.Czy nie widzisz sprzeczności.I jak nie widzisz,czy możesz wytłumaczyć dlaczego?
          • brat_kryzysa Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 15:14
            Dla mnie otwartym pozostaje pytanie, jak Rosja bedzie chciala utrzymac kontrole nad rozpadajacym sie panstwem, czy uda jej sie przejac wplywy w poszczegolnych regionach kraju, kiedys wystaczyl do tego celu Kijow
          • eva15 Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 15:15
            Wy obaj zakładacie, że USA rozczarowały się powszechną korupcją i bardakiem na Ukrainie, więc powoli się z niej wycofują.

To byłaby prawda, gdyby USAb weszły na Ukrainę po to, by siać tam dobrobyt i demokrację. To doprawdy jest dzieciniada, wiadomo, że USA nie o to chodzi.

USA jest kompletnie obojętne, jak bardzo Ukraina upada i jak bardzo jest niedemokratyczna. Ona nawet i upadła (a raczej tym bardziej) ma spełniać swoją rolę jako bastion nienawiści i ataków przeciw Rosji. Ma wiązać na długo rosyjskie siły i energię i odbierać spokój na wschodniej flance.
            Nie twierdzę, że USA chcą wywołać wielką wojnę na Ukrainie, małe zaczepki i ciągłe niepokoje są zadowalającym rozwiązaniem. Na tym właśnie polegają dalekosiężne plany USA wobec Ukrainy, ona ma osłabiać Rosję i wiązać część jej sił.

USA nie lubią opłacać swej geopolityki z własnej kieszeni, dlatego zmuszają EU do utrzymywania Ukrainy a teraz jeszcze na dodatek zmuszają IWF. Razem - EU i IWF są w stanie utrzymać Ukrainę na najniższym podstawowym poziomie. To powinno wystarczyć.

Ja widzę problem gdzie indziej - elity ukraińskie dorobiły się majątków na plecach Rosji, teraz to źródło odpadło, sami je zniszczyli. Wątpię, czy Zachód będzie tak szczodry i wyrozumiały dla nich jak była Rosja. Myślę, że po jakimś czasie elity będą ciut ciut niespokojne, zasobów będzie ubywać...
            • banderom_nie Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 15:27
              eva15 napisała:

> Wy obaj zakładacie, że USA rozczarowały się powszechną korupcją i bardakiem na
              > Ukrainie, więc powoli się z niej wycofują.

Nie będę wypowiadać się w imieniu brata_ramzesa,a tylko we własnym.
              Nigdy czegoś podobnego nie zakładałem.Od samego początku twierdziłem i twierdze nadal,ze Ukraina jest potrzebna USA tylko w postaci narzędzia przeciwko Rosji.A jaka przy tym jest Ukraina,jest najmniej istotne - ma byc rusofobska i nic więcej.

> USA jest kompletnie obojętne, jak bardzo Ukraina upada i jak bardzo jest niedem
              > okratyczna. Ona nawet i upadła (a raczej tym bardziej) ma spełniać swoją rolę j
              > ako bastion nienawiści i ataków przeciw Rosji. Ma wiązać na długo rosyjskie sił
              > y i energię i odbierać spokój na wschodniej flance.

I właśnie dlatego USA robią wszystko,żeby Ukraina padła,ale paść ma po woli,żeby w międzyczasie jak najwięcej zniszczyć to,co na Ukrainie jeszcze działa.

Ewa,generalnie zgadzamy się we wszystkim,i nie widzę powodu,żeby Ty stawiała pytanie - czyżby USA postawili na Ukrainie krzyżyk? Przecież Ty sama udowadniasz to,ze USA na Ukrainie,jako państwie - postawili krzyżyk.
              • eva15 Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 15:41
                Dobro państwa ukraińskiego nigdy USA nie interesowało, więc nie mieli na czym stawiać krzyżyka.
                • banderom_nie Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 16:01
                  eva15 napisała:

> Dobro państwa ukraińskiego nigdy USA nie interesowało, więc nie mieli na czym s
                  > tawiać krzyżyka.

Dopóki USA będą mieć nadzieje na to,że Ukrainę da się wykorzystać przeciwko Rosji,dopóty nie będą odłączać od kroplówki.

Ewa,ciekawostka dotycząca Putina:-)

Okazało się,ze MFW przyjął takie zmiany,które Putin przywidział.Jednym z najważniejszych warunków dalszego kredytowania państw-bankrutów jest to,że te państwa muszą udowodnić,że przeprowadzali sumiennie rozmowy z wierzycielami,odnośnie restrukturyzacji długa.
                  W przypadku Rosji Ukraina tego nie ma szans udowodnić.Rosja,ustami Putina,publicznie przestawiła znakomite warunki restrukturyzacji ukraińskiego długu w wysokości 3 mld USD.Ukraina to w żaden sposób nie skomentowała i nawet nie spróbowała podjąć negocjacje z Rosja i tymi państwami i instytucjami,które mogliby wystąpić w roli gwarantów.

• czuk1 Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 16:11
                    Podejrzewam, że Ukraina czekała na pozytywną decyzję MFW. Nie ma jej. I teraz musi te negocjacje podjąć, propozycje negocjacyjne Putina analizować..... a nawet jego warunki przyjąć. Jakie Ukraina ma wyjście ?

Pytanie jest jedno - co dalej ?
              • czuk1 Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 15:47

banderom_nie . Ty jesteś łaskawy, pozostawiasz Ukrainę. Przynajmniej nie martwisz się (jak twój kolega) nad tym, jak Rosja da sobie radę z integracją poszczególnych regionów Ukrainy po jej upadku.
                Pozwolę sobie mieć swoje zdanie , do tego co piszesz:
                ...." twierdze nadal,ze Ukraina jest potrzebna USA tylko w postaci narzędzia przeciwko Rosji.A jaka przy tym jest Ukraina,jest najmniej istotne - ma byc rusofobska i nic więcej."
                Nie mam podstaw by obalać taki pogląd.

USA jest kompletnie obojętne, jak bardzo Ukraina upada i jak bardzo jest niedemokratyczna. Ona nawet i upadła (a raczej tym bardziej) ma spełniać swoją rolę jako bastion nienawiści i ataków przeciw Rosji. Ma wiązać na długo rosyjskie sił y i energię i odbierać spokój na wschodniej flance.
                Zaprzeczasz temu co wcześniej pisałeś. Po co USA miały by utrzymywać Ukrainę ? Jeśli utrzymują to nie jest im obojętne to w jakich standardach ustrojowych ona funkcjonuje.
                USA nie będą utrzymywać autarkii , państwa mafijnego, niedemokratycznego. A juz o sadyzm USA nie posądzam ( ty piszesz - Ukraina "paść ma po woli,żeby w międzyczasie jak najwięcej zniszczyć").

PS. Zdecydujcie się, jak to jest z tym krzyżykiem.
                Mieszkam na granicy ukraińskiej i jakoś tego krzyżyka czy rządzenia Ukrainą przez USA , nie widzę.
                • banderom_nie Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 16:02
                  czuk1 napisał znów dużo i prawdopodobnie bez sensu.
                  • czuk1 Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 16:13
                    Niżej napisałem mało i jak zwykle konkretnie.

PS. Dochodzę do wniosku, że niektórzy tu mają ciężkie myślenie.
                    Stąd trudność w odbiorze.
        • brat_kryzysa Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 15:08
          USA nie widza i nie chca inwestowac w Ukraine, licza na cudze pieniadze a i MFW po zniesieniu obostrzen nie kwapi sie w przydzielaniu Ukrainie odpowiednich pieniedzy, widza ze kazyd pieniadz tam wydany jest wyrzucony w bloto, zreszta pieniadze ktoree tam ida ledawo wystarczja na obsluge dlugu i jakies tam zbrojenia.Wyglada na to, ze strumyk pieniedzy dla Ukrainy bedzie stopniowo i sukcesywnie wysychal
          • eva15 Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 15:16
            USA nie poszły na Ukrainę po to, by jej (Ukrainie) zrobić dobrze. To, że ten kraj się wali, USA w niczym nie przeszkadza. Piszę o tym szerzej powyżej.
            • karbat Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 15:39
              ale w lajno sie Ukraina wpakowala ... brak slow .
              i co najgorsze ... zadnych perspektyw nie widac . gleba .

po obrazkach zaprezentowanych z ukrainskiego parlamentu ,
              jak elity tego kraju bija sie po ryju , -
              wynika jednoznacznie , ze tam moze byc jeszcze gorzej .

dklaczego Zachod, Europa , tak panicznie sie boi , broni sie przed budowa
              wspolnej strefy gospodarczej " od Lisbony po Wladywostok ".

ilez to problemow ... bezrobocie , problemy gospodarcze , finansowe ,
              w Europie , a takze w Rosji byloby powoli rozwiazywanych , - strach pomyslec ...
              • brat_kryzysa Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 16:26
                CZasem lepiej zaczac cos budowac od podstaw, Ukraina umrze a wraz z nia oligarchowie, jestem optymista, na jej zgliszczach da sie zbudowac prosperujace regiony, np w przyszlosci z Odessy zrobic Porto Franco, takim jakie bylo w czasch Imperiu Rosyjskiego
                • czuk1 Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 16:48
                  Bracie kryzysa. Nie możesz inaczej ? Wszystko z Rosją, w Rosji.... ;) Nie potrafisz zgodzić się, że jest w Europie duże państwo ukraińskie, ze swoim językiem, wielowiekową kulturą, religią,...
                  Dajcie mu istnieć i rozwijać się. !!!!! ;)
                  • brat_kryzysa Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 17:00
                    Takie sa i byly uwarunkowania geopolityczne, Ukraina dobrze funkcjaonowala bedac czescia Rosji lub ZSRR, to tak jakby Polsce oderwac np Malopolske i liczyc, ze sama osiagnie sukcjes
                    Czek, wypisujesz farmazony, Ukraina ani nie maiala wielowiekkowej kultury ani nie jest panstwem jednolitym pod wzgledem religii czy jezyka;
                    Eksperyment komuchow o nazwie Ukraina wlasnie dokonuje zywota i twoje czary mary nic nie pomoga
                    • banderom_nie Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 17:10
                      brat_kryzysa napisał:

> Czek, wypisujesz farmazony, Ukraina ani nie maiala wielowiekkowej kultury ani n
                      > ie jest panstwem jednolitym pod wzgledem religii czy jezyka;

Bardzo chciałbym poznać ta wielowiekową kulturę ukraińską.czuk nie ma pojęcia o tym,ze cala kultura "ukraińska",włącznie ze słynnym hopakiem,powstali w latach 30-ch ubiegłego wieku,kiedy tworzyło się państwo Ukraina z "wielowiekową" kulturą.
                      • czuk1 Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 17:37
                        Tu znajdziesz historię tworzenia ukraińskiego narodu i ukraińskiej kultury.
                        Tworzyła się wiekami. Początkiem narodu ukraińskiego i państwa można uznać powstanie Rusi Kijowskiej. Ukraina jako państwo nie mogła trwać, nie pozwoli na to zaborczy sąsiedzi - Polska i Rosja.
                        ..." przedstawimy tylko kilka punktów – „kamieni milowych” w dziejach Ukrainy. Na dowód, że historia Ukrainy nie zaczęła się wraz z rozpadem Związku Radzieckiego, zaczniemy od czasów najdawniejszych..
                        Średniowiecze i czasy nowożytne
                        Wiek IX i X naszej ery – powstanie i rozwój Rusi Kijowskiej – prastarej Ukrainy. To pierwsze średniowieczne słowiańskie państwo zjednoczyło Słowian Wschodnich od Morza Bałtyckiego do Czarnego i od Wołgi aż do Cisy.
                        Rok 988 – chrzest Rusi Kijowskiej przez Wielkiego Księcia Włodzimierza
                        1036-1054 – rozkwit państwa pod rządami Wielkiego Księcia Jarosława Mądrego.
                        1237-1240 – podbój Rusi Kijowskiej przez Mongołów.
                        XII-XIV wiek – Księstwo Galicyjsko-Wołyńskie. Okres świetności w XIII w. pod panowaniem księcia Daniło. W połowie XIV w. księstwo zostało podzielone między Polskę i Litwę.
                        Początek XVI w. – powstanie Siczy Zaporoskiej – socjalno-politycznej i militarno-demokratycznej formacji ukraińskich Kozaków.
                        1569 – polsko-litewska unia zawarta w Lublinie: prawie cała Ukraina weszła w skład Królestwa Polskiego. Polska likwidowała w następnych dziesięcioleciach chłopskie wolności, co prowadziło do poważnych konfliktów socjalnych.
                        1596 – unia kościelna w Brzesku: Podział kościoła prawosławnego w Polsce-Litwie i powstanie kościoła unickiego.
                        1648 – powstanie kozackie pod wodzą hetmana Bohdana Chmielnickiego. Utworzenie hetmanatu ukraińskich Kozaków.
                        1654 – zawarcie w Perejasławiu umowy ukraińsko-rosyjskiej. Obszary na wschód od Dniepru znalazły się pod bezpośrednim protektoratem Rosji.
                        1772 – pierwszy rozbiór Polski: Galicja znalazła się w granicach Austrii.
                        1793 – drugi rozbiór Polski: część Ukrainy na wschód od Dniepru przypadła Rosji.
                        XIX wiek – rodzenie się ukraińskich ruchów narodowych, powstanie narodowej literatury.
                        1917-1918 – utworzenie Rady Centralnej (zgromadzenie parlamentarne) w Kijowie po Rewolucji Lutowej, następnie proklamowanie autonomii, a później niepodległej Republiki Ukrainy. W listopadzie 1918 utworzono Republikę Zachodniej Ukrainy. Obie zjednoczyły się w 1919 r.
                        1919 – wojna domowa: w Kijowie na zmianę panowali „biali”, bolszewicy i współpracujące oddziały interwencyjne.
                        1922 – umowa państwowa: Ukraina należy do Związku Radzieckiego jako Ukraińska Socjalistyczna Republika Radziecka.
                        1939 – układ Hitler-Stalin z tajnym protokołem dodatkowym: Zachodnia Ukraina znalazła się w radzieckiej strefie wpływów.
                        1941 zajęcie Ukrainy przez wojska niemieckie; proklamowanie państwa ukraińskiego przez ukraińskich nacjonalistów (OUN). Miliony Ukraińców deportowanych do Rzeszy do robót przymusowych.
                        1943/44ponowne Zajęcie Ukrainy przez Armię Radziecką.
                        26.06.1945 – Ukraina jest członkiem-założycielem ONZ.
                        1954 – decyzją Rady Najwyższej ZSRR Półwysep Krymski zostaje przekazany Ukrainie.
                        Lata 1960 – na nowo odżywają idee narodowe; „ukrainizację” wspiera sekretarz partii Petro Szełest.
                        1989 – strajki w zagłębiach węglowych Donbasu i Dniepru, podczas których wysuwano postulaty finansowe i polityczne. Kongres założycielski „Ruchu”: żądania autonomii gospodarczej, języka ukraińskiego, jako języka urzędowego, narodowych symboli, legalizacji unickiego ukraińskiego kościoła katolickiego.
                        29.10.1989 - język ukraiński staje się językiem urzędowym.
                        1990 – deklaracja częściowej suwerenności Ukrainy przez Radę Najwyższą Ukrainy.

1991 – po próbie puczu przeciwko prezydentowi Gorbaczowowi w Moskwie, parlament Ukrainy proklamuje niepodległość kraju, co zostaje zatwierdzone przez referendum
                        1994 – wybór Leonida Kuczmy na stanowisko prezydenta Ukrainy.
                        1996 – wycofanie z Ukrainy ostatnich rakiet z głowicami jądrowymi. Uchwalenie konstytucji. Reforma finansów – wprowadzenie własnej waluty hrywny.
                        1997 – ukraiński prezydent Kuczma oraz rosyjski prezydent Jelcyn podpisują w Kijowie porozumienie, które potwierdza terytorialną integralność obu krajów, oraz przynależność do Ukrainy Krymu i Sewastopola. Podpisanie karty NATO-Ukraina w Madrycie.
                        W ten sposób Ukraina stała się pełnoprawnym członkiem europejskiej społeczności i weszła na drogę demokratycznego rozwoju. Bez względu na to, jaka opcja polityczna zdobędzie na pewien czas władzę i z jakimi wyzwaniami przyjdzie się Ukraińcom zmierzyć w przyszłości, ich odwieczne dążenie do niepodległej Ukrainy zostało zrealizowane.
                        • banderom_nie Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 17:54
                          czuk1 napisał,jak zwykle,dużo i bez sensu.
                          Człowieku,ja o tym wszystkim wiem z własnego doświadczenia już od 40 lat,ty o tym nie masz pojęcia.Kogo ty uczysz,pajacyk?
                          • brat_kryzysa polecam tobie ciekawy wywiad 12.12.15, 17:59
                            radiovesti.ru/episode/show/episode_id/36825
                            • banderom_nie Re: polecam tobie ciekawy wywiad 12.12.15, 19:58
                              brat_kryzysa napisał:

> rel="nofollow">radiovesti.ru/episode/show/episode_id/36825

Dzięki za link.
                          • czuk1 Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 21:27
                            Nic nikogo nie uczę. Byłem przywołany. Pokazuję, daję odpowiedź , nie wymyślam. Skopiowałem od fachowców. Nie komentuję. Pokazuję innym, niech sami zobaczą kto ma rację.

Kogo ty zbanowany trollu kłamliwie ustawiasz ?
                            • czuk1 To trolle postawili krzyzyk nad Ukraina? A nie USA 12.12.15, 21:30
                              Pisałem o kulturze , zwyczajach narodów żyjących na terenach obecnej Ukrainy .... nie eksponowałem istnienia państwa ukraińskiego. A teraz raptem stawia się mnie do raportu. ;)
                              • banderom_nie Re: To trolle postawili krzyzyk nad Ukraina? A ni 12.12.15, 21:35
                                czuk1 napisał:

> Pisałem o kulturze , zwyczajach narodów żyjących na terenach obecnej Ukrainy ..
                                > .. nie eksponowałem istnienia państwa ukraińskiego. A teraz raptem stawia si
                                > ę mnie do raportu. ;)

Dlaczego ty piszesz ciągle seriami? Czy nie potrafisz skupić się i napisać to,co masz do przekazania w jednym poście? A może tobie płacą od każdego postu?
                                • czuk1 To trolle postawili krzyzyk nad Ukraina? A nie USA 12.12.15, 21:50
                                  Jest wpis do mnie - jest moja odpowiedź.
                                  Ja prosiłbym o odpowiedź albo milczenie.
                                  Bez uwag, jak mam pisać i co pisać.
                                  Bez oceny mojej osoby ale proszę o ocenę treści wpisów.
                            • banderom_nie Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 21:33
                              czuk1 napisał:

> Nic nikogo nie uczę. Byłem przywołany. Pokazuję, daję odpowiedź , nie wymyślam.
                              > Skopiowałem od fachowców. Nie komentuję. Pokazuję innym, niech sami zobaczą kt
                              > o ma rację.

Nikt ciebie nie przywołał.Plączesz się pod nogami nieproszony.

> Kogo ty zbanowany trollu kłamliwie ustawiasz ?

Najpierw zapoznaj się ze znaczeniem słowa troll,a dopiero później go używaj.
                              A ustawiam ciebie,wyjątkowo głupawego człowieka,który nie kłamiąc nie potrafi przeżyć i godziny.
                        • brat_kryzysa historia niepelna 12.12.15, 17:58
                          bo ukroariowie przyniesli podstawy pisma calej Europie a wczeniej ukronerdalczycy jako pierwsi zasiedlili tereny Europy, dajac poczatek ludom europejskim..czuk daruja sobie te brednie
                          • banderom_nie Re: historia niepelna 12.12.15, 19:55
                            brat_kryzysa napisał:

> bo ukroariowie przyniesli podstawy pisma calej Europie a wczeniej ukronerdalczy
                            > cy jako pierwsi zasiedlili tereny Europy, dajac poczatek ludom europejskim..czu
                            > k daruja sobie te brednie

Zapomniałeś napisać o tym,że Morze Czarne wykopali praukry :-)
                          • czuk1 Re: historia niepelna 14.12.15, 13:05
                            brat kryzysa pisze :

Fragment historii Ukrainy który ty opisujesz (wieki starozytne) świadomie pominąłem, bo nie obejmuje tworzenia pierwszego państwa ukraińskiego - Rusi Kijowskiej.

Ale trrollowi b_k nie przeszkadza to napisać : "historia niepelna .... .czuk daruja sobie te brednie"
                            ..... scyzoryk się otwiera.....
                            • banderom_nie Re: historia niepelna 14.12.15, 14:08
                              czuk 1 znów napisał byle co.
                              Ale muszę mu podziękować za użyteczność.
                              • czuk1 Re: historia niepelna 14.12.15, 14:52
                                przechrztaimason to TY banderom_nie ?
                                Odpowiadasz za przechrztęmansona ?
                                I moje, do niego proste pytanie (do kogo pisał) oceniasz ....czuk 1 znów napisał byle co.
                                • banderom_nie Re: historia niepelna 14.12.15, 14:55
                                  czuk1 napisał znów byle co,ale jednym wpisem w wątku więcej :-)
            • brat_kryzysa Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 16:20
              Toz wlasnie pisze, Ukraina dostawac bedzie tylko tyle pieniedzy aby junta mogla utrzymac sie na powierzchni i aby starczylo fuduszy na podtrzymanie mizernych zbrojen.Tym niemniej tego status quo ,wiecznie tego nie da sie utrzymac stad niesmiale oswiadczenia Bidena o federalizacji;czas dziala na niekorzyscjunty-Ukrainy
              • karbat Re: USA postawili krzyzyk nad Ukraina? Czyżby? 12.12.15, 20:05
                Ukrainyjako panstwo praktycznie nie bylo , nie istniala

historia terytorium tzw Ukrainy ...w rzeczywistosci . -

www.fit4russland.com/images/Aktuell/ukraine_gibt_es_nicht.jpg
                a tereny , ktore mozna by zaliczyc jako historyczne do tzw Ukrainy , to jest
                toto malutkie , w pomaranczowym kolorze . i ... zadne zaklecia tego nie zmienia .
    • jk2007 w S.Petersburgu sytuacja nadal krytyczna 14.12.15, 13:30
      зaвoд Bosch-Siemens ocтaнoвил прoизвoдcтвo cтирaльных мaшин и хoлoдильникoв из-зa прoблем c пocтaвкaми тyрецких кoмплектyющих. Не рaзблoкирoвaлa пoкa тaмoжня и пocтaвки для СП Toshiba и «Силoвых мaшин». Пo-прежнемy ocтaетcя неoпределеннoй cитyaция и y зaвoдa Toyota. Стoлкнyлиcь c прoблемaми и тaбaчные кoмпaнии, нa грaнице зaвиcлa пaртия тaбaкa для петербyргcкoгo зaвoдa Japan American Tobacco.
      www.fontanka.ru/2015/12/14/093/
      • czuk1 Re: w S.Petersburgu sytuacja nadal krytyczna 14.12.15, 14:56
        No nieźle. Tak jest zawsze , kiedy polityka dominuje nad gospodarką, nie liczy się z ze stanem powiązań gospodarczych i interesem gospodarczym. Tu mamy ewidentny przykład.

Liberałowie mają na swoich sztandarach apel do polityków - NIE SZKODZIĆ GOSPODARCE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka