Dodaj do ulubionych

USA podpisały kapitulację i żądają rozpadu Ukrainy

10.01.16, 20:43
Bieżący rok będzie rokiem ciężkich, ale zwycięskich dla Rosji polityczno-dyplomatycznych walk, każda z których będzie nie tylko przybliżać nieuniknione zwycięstwo, ale czynić go coraz bardziej oczywistym.O odwrocie USA na różnych frontach pisało się już wiele, ale przypomnę, że odblokowanie reformy MFW i jednoznacznie wyrażony publicznie wymóg wiceprezydenta USA Josepha Bidena do ukraińskich władz "wykonywać Mińsk" i zacząć federalizacje jest istotnym odstępstwem od zasad ostatnich pięciu lat.Przecież to ten sam Biden, w ramach tradycyjnej dla USA polityki wsparcia ukraińskiej unitarności , dał banderowcom zielone światło na początek okrutnej operacji w Donbasie,która stała długotrwałą krwawą wojną domową, w której została zniszczona ukraińska gospodarka i państwowość. Półtora roku później ten sam Biden, w tej samej Najwyższej Radzie, do tych samych ludzi z trybuny mówi o tym, że regionom Ukrainy (nie tylko Donbasu) trzeba dać znacznie więcej samodzielności, niż domagał się wiosną 2014 roku Donbas (jeszcze nie DNR/LNR, a tylko Doniecki i Ługański obwody). Powstaje pytanie: za co walczyli banderowcy, przy wsparciu USA, półtora roku ?USA uznały niemożliwość rozwiązywania kryzysów bez bezpośrednich negocjacji z Rosją. Mocarstwo, które miało ambicje bycia światowym hegemonem,zgodziwszy się negocjować na równych i bez warunków wstępnych z innym państwem, automatycznie uznaje się za nim status równego sobie supermocarstwa.
To jest tym, czego USA próbowali uniknąć od czasów rozpadu ZSRR, co stało się podstawą ich polityki zagranicznej doktryny - niedopuszczenie do pojawienia się państwa, zdolnego rzucić wyzwanie USA. Rosja rzuciła, USA próbowali stłumić Rosji, ignorować jej interesy. I w końcu, w roku 2015, zostali zmuszeni byli uznać swoją niezdolność do realizacji swojej polityki zagranicznej, za pomocą dostępnych sił i środków.
Hegemona, który polegał na brutalnej sile,nie może się wycofać,bo raz pokazując swoją niezdolność rozwiązać problem siłą, otwiera bramy do niekontrolowanych procesów, które zmniejszają możliwości hegemona. USA wycofały się. Teraz ich problemy będą mnożyć się.
Lawina śnieżna też na początku wydaje się nieszkodliwa i bezpieczna. Ale czas w dzisiejszym świecie płynie szybciej, niż siedemdziesiąt lat temu. Czy zdecydują się USA na otwarty konflikt zbrojny,czy może starcze im rozumu i zadowolą się rolą jednego z centrum siły we współczesnym świecie?Odpowiedzi nikt nie zna.Ale to,że rok 2016 będzie rokiem ciężkich, ale zwycięskich dla Rosji polityczno-dyplomatycznych walk, z których każde będzie nie tylko przybliżać nieuniknione zwycięstwo, ale czynić go coraz bardziej oczywistym,w tym nie ma wątpliwości. Przy tym, niezależnie od tego, jak będą się rozwijać wydarzenia na frontach globalnej konfrontacji, najtrudniej będzie zniszczonym w trakcie globalnego konfliktu krajom (Libii, Syrii, Iraku, Ukrainie i innym) i ich mieszkańcom.

p.s. tekst nie mój,ja tylko go przetłumaczył i lekko zmodyfikował.

Obserwuj wątek
    • wasyl_szuja Rok 2016 rokiem klęski Rosji. 10.01.16, 20:50
      Gospodarka na temblaku, wojna na górze.
      Mińsk trzeba realizować, a jakże: połowa Donbasu ma wrócić pod kontrolę Kijowa ;)
      • banderom_nie Mój drogi użyteczny wasylko 10.01.16, 20:57
        Ty powinieneś wiedzieć co jest w porozumieniach z Mińsku i dlatego my doskonale obaj wiemy,ze ty,jak zwykle,kłamiesz.
        • wasyl_szuja Re: Mój drogi użyteczny wasylko 10.01.16, 21:12
          No co tam jest napisane?
          Powrót drugiej części Donbasu do Ukrainy i jej tymczasowa autonomia (3 lata), a wszystko zgodnie z prawem ukraińskim. Decentralizacja jak w Polsce, z "uwzględnieniem specyfiki regionu", co jest pojęciem głębokim i szerokim.
          • banderom_nie Re: Mój drogi użyteczny wasylko 10.01.16, 21:31
            wasyl_szuja napisał:

> No co tam jest napisane?
            > Powrót drugiej części Donbasu do Ukrainy i jej tymczasowa autonomia (3 lata), a
            > wszystko zgodnie z prawem ukraińskim. Decentralizacja jak w Polsce, z "uwzględ
            > nieniem specyfiki regionu", co jest pojęciem głębokim i szerokim.

Nie tylko,wasylko.Tam napisano dokladnie to:
            "Niezwłocznie, nie później niż po 30 dniach od daty podpisania niniejszego dokumentu, przyjąć uchwałę przez Radę Najwyższą Ukrainy ze wskazaniem terytorium, na którym obowiązuje specjalny reżim zgodnie z ustawą Ukrainy "O tymczasowym funkcjonowaniu samorządu lokalnego w oddzielnych rejonach obwodów donieckiego i ługańskiego" w oparciu o linię ustanowioną w Mińskim Memorandum z 19 września 2014 r. "

Jak sam doskonale wiesz,ten punkt nie był wykonany,a on jest 4 w kolejności i jednym z najważniejszych.

Zamieszanie w Kijowie. Poroszenko uspokaja: nie będzie specjalnego statusu Donbasu

www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/wojna-w-donbasie-poroszenko-o-statusie-donbasu,560610.html
            • wasyl_szuja Re: Mój drogi użyteczny wasylko 10.01.16, 21:38
              Ale pamiętasz, że wy wielokrotnie łamaliście to porozumienie ostrzałem artyleryjskim.
              • banderom_nie Re: Mój drogi użyteczny wasylko 10.01.16, 21:42
                wasyl_szuja napisał:

> Ale pamiętasz, że wy wielokrotnie łamaliście to porozumienie ostrzałem artylery
                > jskim.

Wasylko,przecież obaj doskonale wiemy o tym,ze ty znów kłamiesz.
                • wasyl_szuja Re: Mój drogi użyteczny wasylko 10.01.16, 21:50
                  Bynajmniej.
                  • banderom_nie Re: Mój drogi użyteczny wasylko 10.01.16, 21:59
                    wasyl_szuja napisał:

> Bynajmniej.

Nie możesz nie kłamać?
      • j-k w roku 2016 nic takiego sie nie stanie... 10.01.16, 20:57
        ide o zaklad, ze zmiany , jesli nastapia - to nastapia dopiero w 2017...
        • banderom_nie Re: w roku 2016 nic takiego sie nie stanie... 10.01.16, 21:09
          j-k napisał:

> ide o zaklad, ze zmiany , jesli nastapia - to nastapia dopiero w 2017...

jasiek,nie trzeba zakładać się,trzeba uważniej czytać tekst:
          "Bieżący rok będzie rokiem ciężkich, ale zwycięskich dla Rosji polityczno-dyplomatycznych walk, każda z których będzie nie tylko przybliżać nieuniknione zwycięstwo, ale czynić go coraz bardziej oczywistym."
          Ten rok będzie tylko przybliżać nieuniknione zwycięstwo.
          • wasyl_szuja Re: w roku 2016 nic takiego sie nie stanie... 10.01.16, 21:13
            Jakie zwycięstwo?
            Czarnożopych nad Russkijimi? ;)
          • nie-tak Re: w roku 2016 nic takiego sie nie stanie... 10.01.16, 21:25
            W roku 2008 podczas kryzysu pisałam do Evy15 że z tego wszystkiego co dzieje się na świecie wyjdą trzy państwa zwycięsko tak przewidywali i pisali analitycy, tymi państwami miały być: Rosja, Chiny i Niemcy. Co do Niemiec mam małe wątpliwości, ale mam nadzieje że nasza zdalnie sterowana pani ustąpi i sprawa się naprawi.
    • j-k autor ma spozniony refleks - czy jak ? 10.01.16, 20:56
      banderom_nie zapodał:
      ... Czy zdecydują się USA na otwarty konflikt zbrojny, czy może starcze im rozumu i zadowolą się rolą jednego z centrum siły we współczesnym świecie

autor ma spozniony refleks - czy jak ?

na tym foro dyskutowalismy o tym ponad DEKADE temu...
      i wiekszosc dyskutantow (w tym i ja) zgodzila sie z twierdzeniem, ze Pax Americana
      jeszcze troche potrwa - a potem Swiat stanie sie wielobiegunowy...
      • banderom_nie jsiuy 10.01.16, 20:58
    • brat_kryzysa Re: USA podpisały kapitulację i żądają rozpadu Uk 10.01.16, 20:58
      To ze ROsja bedzie zwyciesca ja nigdy nie watpilem, a wiesz czemu?bo po stronie ROsji stoi prawda i wysokie wartosci moralne , widze jak ROsja przyglad sie Ukrainie z rozdarciem serca, oto moja bratanka szuka szczescia gdzie indziej ale traktuja ja jak zwykla prostytutke i dlatego warto sie przyjzecgdzie ktora ze stron popelnila blad
      Co do relacji rosyjsko-amerykanskich cechuja sie one jakas dziwna konwergencja, mam wrazenie ze jedno bez drugiego nie moze zyc . taka jednostronna hegemonia nie sluzy nikomu
      • banderom_nie Re: USA podpisały kapitulację i żądają rozpadu Uk 10.01.16, 21:05
        brat_kryzysa napisał:

> To ze ROsja bedzie zwyciesca ja nigdy nie watpilem, a wiesz czemu?bo po stronie
        > ROsji stoi prawda i wysokie wartosci moralne , widze jak ROsja przyglad sie Uk
        > rainie z rozdarciem serca, oto moja bratanka szuka szczescia gdzie indziej ale
        > traktuja ja jak zwykla prostytutke i dlatego warto sie przyjzecgdzie ktora ze s
        > tron popelnila blad

Bardzo dobrze opisałeś stosunek Rosji do Ukrainy.

> Co do relacji rosyjsko-amerykanskich cechuja sie one jakas dziwna konwergencja,
        > mam wrazenie ze jedno bez drugiego nie moze zyc . taka jednostronna hegemonia
        > nie sluzy nikomu

I tu bardzo trafnie oceniłeś realność.Najbardziej stabilnym,pomimo wielu zatargów,świat był wtedy,kiedy było dwa ośrodka siły.Moim zdaniem trzeci będzie zbędny,bo geopolityka to nie geometria i nie potrzebuje trzech punktów oparcia.Kiedyś myślałem,ze tym drugim będą Chiny,ale ich mentalność nie nadaje się do bycia ośrodkiem siły.
        • kylax1 Igorku, jak Chiny kichają, świat ma grypę. 10.01.16, 21:36
          Widać to było w zeszłym i obecnym roku. Chiny wydają na zbrojenia 2 razy więcej, niż Rosja i są drugą gospodarką globu.

Oni po prostu nie angażują się w niepotrzebne konflikty, bo wiedzą, że mają jeszcze wiele do zrobienia i nie ryzykują swojego rozwoju w imię jakichś bliskowschodnich mrzonek.

A same Chiny budują sztuczne wyspy na Morzu Południowochińskim, lotniska wojskowe, stacje radarowe i mają gdzieś zdanie Amerykanów. Ale jednocześnie nie zachowują się jak pijana Rosja, która niszczy wszystko wokół siebie.
      • wasyl_szuja Re: USA podpisały kapitulację i żądają rozpadu Uk 10.01.16, 21:05
        Gdy tak to opowiadasz, to przy tobie powinien stać Żyd grający na skrzypeczkach smętną nutę ;)
        • brat_kryzysa Re: USA podpisały kapitulację i żądają rozpadu Uk 10.01.16, 21:15
          Szuja a ty nie Slowianin? wiesz ze my jestesmy emocjonalni i o dobrym sercu :)
          • wasyl_szuja Re: USA podpisały kapitulację i żądają rozpadu Uk 10.01.16, 21:20
            Jestem Słowianinem, a jak wiesz, w początkach naszej ery materialnym przejawem słowiańskości była kultura kijowska z dorzeczy Dniepru, Prypeci i Bugu ;)
            Zatem Polska, Ukraina i Białoruś powinny trzymać się razem, jako ten rdzeń wraz z resztą Europy środkowej, przeciw etnosom germańskim i mongolskim.
            • karbat Re: USA podpisały kapitulację i żądają rozpadu Uk 10.01.16, 21:50
              wasyl_szuja napisał:

> Jestem Słowianinem, a jak wiesz, w początkach naszej ery materialnym przejawem
              > słowiańskości była kultura kijowska z dorzeczy Dniepru, Prypeci i Bugu ;)
              > Zatem Polska, Ukraina i Białoruś powinny trzymać się razem, jako ten rdzeń

Polska tam wszedzie juz byla .

i ludnosc miejscowa ma rozne , nierzadko mieszane uczucia wobec Polski
              p. jak dzis kochaja sie Litwini z Polakami .

> Polska, Ukraina i Białoruś

Ukraina musi najpierw przeprosic Polske za mordy
              na Polakach , aby z nia bylo mozna powaznie rozmawiac .

problemem jest , ze Polska dzis Niczego nie potrzebuje od ww krajow
              jej interesem jest wypchnac do tych krajow jak najwiecej towarow , -
              swojego i zachodniego , obcego .

na wycieczke tez mozna sie tam wybrac , reszta zapomnij .
              wypedzeni , dziadki maja sentyment do tych krajow .

mlodzi Polacy, - ich inretesuje Londyn , Berlin, Dublin , Amsterdam itd .
              kresy wschodnie ... w ich swiadomosci nie istnieja .
              • wasyl_szuja Re: USA podpisały kapitulację i żądają rozpadu Uk 10.01.16, 22:03
                Źle myśleć o Polakach nauczyła ich propaganda moskiewska, tak w czasach radzieckich:
                www.youtube.com/watch?v=ZxDjVMPPGzo
                www.youtube.com/watch?v=p6D5-IJDRM4

Tak i janukowyczowych:
                www.youtube.com/watch?v=A7IiEhg576o
                (już pierwsza sekunda video wszystko wyjaśnia).
                Tyle, że młodzi Ukraińcy rozumieją tępy przekaz tego dzieła:

Ci co wyjechali na zachód to nie cała młodzież. W kraju jest dużo słowianofilów, niektórzy to głupki prorosyjskie, ale są też tacy jak ja ;)
                • banderom_nie Re: USA podpisały kapitulację i żądają rozpadu Uk 10.01.16, 22:08
                  wasyl_szuja napisał:

> Źle myśleć o Polakach nauczyła ich propaganda moskiewska, tak w czasach radziec
                  > kich

Wasylko,a jednak jesteś patologicznym kłamczuszkiem i do tego manipulantem.
            • brat_kryzysa Re: USA podpisały kapitulację i żądają rozpadu Uk 10.01.16, 22:24
              Spoko szuja, moj germanski etnos zdradzil widocznie, to wy szuja zostancie przy ognisku a my Slowianie pojdziemy na lowy, podzielimy zdobycz, wam tez sie cos dostanie hehe
    • banderom_nie Amerykanie pokazują swoją siłę - warte śmiechu 10.01.16, 21:58
      www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/amerykanski-b-52-na-koreanskim-niebie,609480.html
      "Po tym, jak Korea Północna przeprowadziła próbę nuklearną, Amerykanie zdecydowali się zademonstrować swoją siłę. Strategiczny bombowiec B-52 przeleciał nad terytorium sojuszniczej Korei Południowej. Agencja Yonhap podała, że USA mogą w następnym miesiącu wysłać lotniskowiec na wody w regionie Półwyspu Koreańskiego. Amerykanie jednak nie potwierdzają tych doniesień."

Supermocarstwo,mające ambicje być hegemonem całego światu,demonstruje sile,wysyłając 1 (jeden) bombowiec w niebo sojuszniczego państwa.
      Powinni USA wysłać ich z 10 i to w niebo Północnej Korei,jeśli chcą być postrzegani silnymi.
      • karbat Re: Amerykanie pokazują swoją siłę - warte śmiech 10.01.16, 22:07
        banderom_nie napisał(a):
        > Supermocarstwo,mające ambicje być hegemonem całego światu,demonstruje sile,wysy
        > łając 1 (jeden) bombowiec w niebo sojuszniczego państwa.
        > Powinni USA wysłać ich z 10 i to w niebo Północnej Korei,jeśli chcą być postrze
        > gani silnymi.

nie rob sobie zartow .... za duze ryzyko , a noz by go stracili i co wtedy ?
        wojne by wypowiedzieli , montowaliby koalicje panstw sprzymierzonych ..

bardziej grosteskowa jest ich demonstracja okretow wojenych na morzu chinskim .
        wysylaja je tam , aby stamtad szybko uciekac .... maja jakies nowe hobby .
        • banderom_nie Re: Amerykanie pokazują swoją siłę - warte śmiech 10.01.16, 22:11
          karbat napisał:

> nie rob sobie zartow ....

Ja nie robię ,to oni sami robią z siebie klaunów,wysyłając samolot w niebo Korei Południowej.Ja im tylko doradziłem,co powinni byli zrobić,jak by chcieli rzeczywiście udowodnić komuchom,ze maja sile i poważne zamiary.

• eva15 Idę o zakład, że przetłumaczyłeś Iszczenkę:-)) 10.01.16, 22:43
      To jego styl pisania...
      • banderom_nie Re: Idę o zakład, że przetłumaczyłeś Iszczenkę:-) 10.01.16, 22:49
        eva15 napisała:

> To jego styl pisania...

To znaczy mój polski jest już na tyle dobry,ze potrafię przekazać styl autora.
        • brat_kryzysa Re: Idę o zakład, że przetłumaczyłeś Iszczenkę:-) 10.01.16, 22:50
          haha, prosze w takim razie o oryginal ;)
          • banderom_nie Re: Idę o zakład, że przetłumaczyłeś Iszczenkę:-) 10.01.16, 23:10
            brat_kryzysa napisał:

> haha, prosze w takim razie o oryginal ;)

Proszę bardzo:
            vazhno.ru/world/8482-ischenko-ssha-podpisali-kapitulyaciyu-i-trebuyut-raspada-ukrainy.html
        • eva15 Re: Idę o zakład, że przetłumaczyłeś Iszczenkę:-) 10.01.16, 23:28
          Mam na myśli styl/sposób myślenia, Iszczenko to optymista.

Daję poniżej bardziej wyważoną i głębszą nalizę. No ale przez to nie tak optymistyczną, jak ta Iszczenki:

2016-й не cтaнет для Рoccии гoдoм пoбед. Он бyдет гoдoм выживaния

Вcем нaм хoчетcя, чтoбы Рoccия в нacтyпившем гoдy пoбедилa cвoих врaгoв. И, рaзyмеетcя, нoвый гoд cледyет вcтречaть c oптимизмoм — неcмoтря ни нa чтo.

(...)

Извеcтнo: мнoгие, oчень мнoгие в рoccийcких элитaх не видят или не хoтят видеть, чтo cегoдня Рoccии прoтивocтoит врaг, кyдa бoлее мoщный, кoвaрный и oпacный, чем гитлерoвcкий нaцизм.

Иcтoчник: rusnext.ru/recent_opinions/1452359628

Wg mnie to lepszy artykuł niż ten Iszczenki.

• banderom_nie Re: Idę o zakład, że przetłumaczyłeś Iszczenkę:-) 10.01.16, 23:46
            eva15 napisała:

> Mam na myśli styl/sposób myślenia, Iszczenko to optymista.

Tym łatwiej mnie było przekazać jego styl.

> Daję poniżej bardziej wyważoną i głębszą nalizę. No ale przez to nie tak optymi
            > styczną, jak ta Iszczenki:

Artykuł,tak naprawdę,nie o czym.Nie ma żadnego analiza,a tylko marudzenie.On wyliczył problemy,które stoją przed Rosja i światem i nie rozumie,ze wyżyć to już jest zwycięstwo.
            To stary spor optymista i pesymista,czy szklanka jest w połowie pusta ,czy w połowie pełna.
            Przecież Iszczenko nie twierdzi,ze w następnym roku Stany przestaną istnieć,ponieważ polegną w starciu z Rosja.
            • eva15 Re: Idę o zakład, że przetłumaczyłeś Iszczenkę:-) 11.01.16, 00:05
              Lepiechin rozpatruje dużo szerzej głębiej wszystkie wyzwania, zagrożenia i zadania jakie stoją przed Rosją. Iszczenko patrzy wycinkowo i w dodatku przez różnowe okulary.

Lepiechin wcale nie twierdzi, że Rosja nie będzie mieć zwycięstw, ale twierdzi, że jeśli będzie mieć to długofalowo:

[i] Тaк вoт, c yчетoм вcех этих непрocтых прoцеccoв и oбcтoятельcтв дoбрocoвеcтный экcперт мoжет гoвoрить o грядyщих пoбедaх Рoccии (yже в 2016 гoдy) нa внешнепoлитичеcкoм фрoнте лишь в тoм cлyчaе, еcли нa пocтcoветcкoм прocтрaнcтве cлoжитcя, нaчнет cклaдывaтьcя yже в caмoе ближaйшее время кoнкyрентocпocoбнaя еврaзийcкaя цивилизaция c Рoccией кaк ядрoм этoгo oбрaзoвaния.

Нo для фoрмирoвaния тaкoй цивилизaции Рoccии нyжны не cтoлькo вoеннo-диплoмaтичеcкие пoбеды нa внешнепoлитичеcкoм фрoнте, cкoлькo пoбеды нa фрoнте внyтреннем — в нaциoнaльнoй экoнoмике, кyльтyре, нayке, oбрaзoвaнии, coциaльнoй пoлитике.Неoбхoдимo дoбитьcя перехoдa oт выживaния cтрaны к её реaльнoмy рaзвитию.

Пoбедa нa внyтреннем фрoнте дocтигaетcя в тoм cлyчaе, еcли вcя cтрaнa дейcтвyет кaк единoе целoе, являя coбoй coдрyжеcтвo фрoнтa и тылa, aрмии и нaрoднoгo oпoлчения, элит и нaрoднoгo бoльшинcтвa. Рoccийcкий мирoвoй прoект — этo не тoлькo oбрaз бyдyщегo мирoycтрoйcтвa, c кoтoрым Рoccия пoчти oпределилacь. (Вo вcякoм cлyчaе, мнoгoпoлярный мир, o кoтoрoм неoднoкрaтнo гoвoрил c выcoких трибyн президент Рoccии Влaдимир Пyтин, этo и еcть тaкoй oбрaз). (ria.ru/analytics/20151203/1335108898.html). Сoбcтвенный мирoвoй прoект предпoлaгaет нaличие, в первyю oчередь, oбрaзa и aрхитектyрнoгo прoектa caмoй бyдyщей Рoccии.
              • 5magna Re: Idę o zakład, że przetłumaczyłeś Iszczenkę:-) 11.01.16, 00:09
                Ten samolot co wyslali Amerykanie to wyglada jak antyk. B52 z ostatniej wojny tylko ze silniki odrzutowe......
            • banderom_nie Wiem,Ewa,... 11.01.16, 00:17
              Ze bardzo nie lubisz,gdy z Toba nie zgadzają się,ale w tym przypadku nie mogę zgodzić się ,ze zalinkowany przez Ciebie artykuł jest czymś,co jest warte uwagi.
              Autor jest beznadziejny,o czym świadczy chociażby to,w jaki sposób on porównał obecna sytuacje z II WS.
              On pisze:"Пoкa чтo мы имеем лишь Дoнбacc кaк aнaлoг Бреcтcкoй крепocти и прoдoлжaющееcя нacтyпление врaгa нa Мocквy."
              Ten gość albo wczoraj urodził się,albo był w letargu od wielu lat.
              Amerykanie byli już w Moskwie,Ukraina była stracona w roku 1991,jak i wszystko,co przez lata budowało się.
              Stalingrad już był,a to co obecnie dzieje się na Ukrainie,to nic innego,jak tylko poważna klęska Armii Czerwonej pod Charkowem w 1943 roku już po Stalingradu,na skutek której Armia Czerwona musiała oddać Niemcom Charków po raz drugi.
              Ty o tym nie musisz wiedzieć,ale on?
              I on i Ty popełniacie ten sam blad,uważając,ze starcie z USA zaczęło się w 2013 roku,wraz z majdanem.Dla mnie to starcie trwa od roku 1986,gdy przygłup Gorbaczow rozpoczął pieriestrojkę.

• eva15 Re: Wiem,Ewa,... 11.01.16, 00:39
                banderom_nie napisał(a):
                > I on i Ty popełniacie ten sam blad,uważając,ze starcie z USA zaczęło się w 2013
                > roku,wraz z majdanem.Dla mnie to starcie trwa od roku 1986,gdy przygłup Gorbac
                > zow rozpoczął pieriestrojkę.

No nie! Od lat piszę, że Gorbi (i Jelcyn) rozwalili Rosję, Amis siedzieli prakytcznie w latach 90. na Kremlu i wprowadzali swoje porządku oraz, że zaraz po tym, jak powstało państwo ukraińskie Amis natychmiast się tam pojawili a Ty teraz piszesz, że ja tak nie uważam.

Dobranoc, idę spać, myślę, że i Ty powinieneś:-).
                • banderom_nie Re: Wiem,Ewa,... 11.01.16, 00:46
                  eva15 napisała:

> No nie! Od lat piszę, że Gorbi (i Jelcyn) rozwalili Rosję, Amis siedzieli praky
                  > tcznie w latach 90. na Kremlu i wprowadzali swoje porządku oraz, że zaraz po ty
                  > m, jak powstało państwo ukraińskie Amis natychmiast się tam pojawili a Ty tera
                  > z piszesz, że ja tak nie uważam.

To dlaczego nie zauważasz tych zwycięstw,które odniosła Rosja pod kierownictwem Putina? Dlaczego my cały czas kłócimy się o to,ze ja dostrzegam te zwycięstwa,a Ty cały czas do mnie piszesz o tym,ze nie czas jeszcze cieszyć się? Rosja żyje,Rosja odgrywa coraz większa role i tego ja nie mogę nie docenić,

> Dobranoc, idę spać, myślę, że i Ty powinieneś:-).

Dobranoc.
                • brat_kryzysa Re: Ewa,to tylko 10 minut 11.01.16, 11:03
                  Wszystko prawda ale powiedz mi czy Rosja robi cos by przelamac ta wojne informacyjna na Ukrainie? Czy zawiazuje struktury , sily dajace nadzieje na przyszlosc Ukraincom i mozliwosc wyboru, wiadomo jest to niezmiernie trudne w warunkach blokady informacyjnej
                  Wg mnie sa dwa sposoby wqalki z junta, na szczelbu centralnym i regionalnym, Rosja juz dzis powinna pomagac na szczeblu regionalnym, dązyc do utworzenia malych autonomii, umiec zagospodarowac i ukierunkowac gniew ludu przeciw autentycznym oprawca, czy to robi czy oddaje pola wulgarnej propagandzie?
                  • banderom_nie Re: Ewa,to tylko 10 minut 11.01.16, 11:54
                    brat_kryzysa napisał:

> Wszystko prawda ale powiedz mi czy Rosja robi cos by przelamac ta wojne informa
                    > cyjna na Ukrainie? Czy zawiazuje struktury , sily dajace nadzieje na przyszlosc
                    > Ukraincom i mozliwosc wyboru, wiadomo jest to niezmiernie trudne w warunkach b
                    > lokady informacyjnej

W Rosji zbyt długo żyło przekonanie,ze Ukraina i Rosja to dwa brackich narody i nie trzeba nic robić.W sumie my nic nie wiemy o prawdziwych nastrojach rosyjsko-języcznych Ukraińców,których jest nie mniej,niz 50% ogółu.Ale możemy w sposób pośredni dowiedzieć sie,jakie naprawdę te nastroje.
                    W Kirowogradzie,w ramach desowietyzacji postanowili zmienić nazwę miasta.Byl ogłoszony plebiscyt na nowa nazwę.Wyobraź sobie,ze wprawie 80% mieszkańców wyraziło chęć przywrócić miastu stara nazwę Jelizawietgrad,które było nadane na cześć rosyjskiej cesarzowej Elżbiety.Władzy olali wynik plebiscytu i postanowili nadać inna nazwę,ale mieszkańcy rozpoczęli protesty,w trakcie których mocno oberwali banderowcy.Warto zauważyć,ze Kirowograd znajduje się w środku Ukrainy i uważa się,wraz z Poltawa,za region z najbardziej wyrażona ukraińską samoidentyfikacja.
                    • brat_kryzysa Re: Ewa,to tylko 10 minut 11.01.16, 15:13
                      Tak znam przypadek Kirowogradu, w sumie jesli Ukraina sie zdekomunizuje to praktycznie przestanie istniec bo jest wytworem tego systemu.Co do nastrojow to rozkladaja sie one raczej swaitopogladowo, mniej jezykowo a i to sie roznie rozkada po poszczegolnych regionach
                      Co do ROsji to powinna miec jasne przeslanie i konkretna atrakcyjna oferte dla Ukraincow, przedsiebiorstw, samorzadow i aktywnie z nia trafiac tam gdzie trzeba
                      Wiem ze 1991 roku robiono badania spoleczne "czyUkraincy chca oddzielenia od sojuza", wiekszosc byla temu przeciwna, dzis po 25 latach samostijnej oni maja pretensje do ROIsji za swoj oplakany stan..czasem am wrazenie , ze jak za inaczej nie mozan jak tylko za morde wziac ;)
                      • banderom_nie Re: Ewa,to tylko 10 minut 11.01.16, 15:48
                        brat_kryzysa napisał:

> Tak znam przypadek Kirowogradu, w sumie jesli Ukraina sie zdekomunizuje to prak
                        > tycznie przestanie istniec bo jest wytworem tego systemu.Co do nastrojow to roz
                        > kladaja sie one raczej swaitopogladowo, mniej jezykowo a i to sie roznie rozkad
                        > a po poszczegolnych regionach

Nastroje Ukraińców sa wielka niewiadoma.Oni maja tak nasrane w głowach,ze trudno oddzielić zwykłą zazdrość od rzeczywistego stosunku.O ile jeszcze rok temu wiele Ukraińców pakowało walizki,żeby stać częścią Europy,o tyle dziś zaczyna rozumieć,ze nic im na zachodzie nie świeci i trzeba tu,na miejscu,budować swoja przyszłość.I widza,ze przyszłości nie ma.Oni zaczynają szukać temu winnych.Wiele poddaje się propagandzie i wini za wszystko Putina,ale większość zaczyna wystawiać rachunki majdanu - gdzie ta Europa,gdzie możliwość pracować w Niemczech czy Włochach? Bo tak naprawdę o to chodziło większości z tych,kto wsparł majdan - emigracja z kraju.

> Co do ROsji to powinna miec jasne przeslanie i konkretna atrakcyjna oferte dla
                        > Ukraincow, przedsiebiorstw, samorzadow i aktywnie z nia trafiac tam gdzie trze
                        > ba

Rosja nie musi mieć żadnej oferty dla Ukraińców.Oni sami muszą dojrzeć i przyczołgać się do Rosji na kolanach,bo w przeciwnym wypadku podobne majdany będą powtarzać się regularnie.
                        Ukrainę trzeba pozbawić wszystkich możliwości szantażować Rosję i ciągnąc z niej.Dlatego przez terytorium Ukrainy nie powinni przechodzić żadne tranzytowe rurociągi.Dlatego na Ukrainie nie powinno być żadnej fabryki,która produkuje podzespoły dla rosyjskiego przemysłu.Ukraina powinna stać się montownia rosyjskich maszyn i niczym więcej.
                        • brat_kryzysa Re: Ewa,to tylko 10 minut 11.01.16, 16:42
                          Oni sami muszą dojrzeć i przyczołgać się do Rosji na kolanach,bo w przeciwnym wypadku podobne majdany będą powtarzać się regularnie."
                          Zgadza sie tyle , ze Ukraina musi wiedziec ze taka mozliwosc istnieje, co do propgandy to takiego natloku klamstw i manipulacji i skrajnego primitywizmu nigdzie dotad nie widzialem.

Ukrainę trzeba pozbawić wszystkich możliwości szantażować Rosję i ciągnąc z niej.Dlatego przez terytorium Ukrainy nie powinni przechodzić żadne tranzytowe rurociągi.Dlatego na Ukrainie nie powinno być żadnej fabryki,która produkuje podzespoły dla rosyjskiego przemysłu.Ukraina powinna stać się montownia rosyjskich maszyn i niczym więcej."

Zgadzam sie, dlatego tez uwazam ze powinno robic sie wszystko aby Noworosja nabrala realnych ksztaltow, uzyskala podmiotowosc i w przyszlosci weszla w sklad ROsji, pozostala Ukraina(z galicja lub bez) mozna reformowac na styl Balcerowicza, niech zostanie krajem montowni, krajem rolniczym czyli wszelkimi atrybutami kraju typu Polska
                          • banderom_nie Re: Ewa,to tylko 10 minut 11.01.16, 17:01
                            Generalnie podobnie patrzymy na Ukrainę i na jej przyszłość.
              • nie-tak Re: Wiem,Ewa,... 11.01.16, 01:13
                banderom_nie napisał(a):
                > I on i Ty popełniacie ten sam blad,uważając,ze starcie z USA zaczęło się w 2013
                > roku,wraz z majdanem.Dla mnie to starcie trwa od roku 1986,gdy przygłup Gorbac
                > zow rozpoczął pieriestrojkę.
                ---------------------------
                nie zgodzę się z tobą banderom_nie. :-)))
                Starcie Rosja -"USA" (celowo w cudzysłowiu) trwa od zarań, w którym to roku (? nie chce mi się szukać) Rothschildowie finansowali i napuścili Lenina by rozwalił i wymordował rosyjską duszę inteligencji. :-)))
                W wielu powieściach jest to opisane bez nazywania umienie prawdziwego zza pleców winowajcy.
                Kto poszpera w historycznych wydarzeniach ten się prawdy dowiaduje.

Wiec, trwa to od zarań. :-))))

............................................................
                lese / czytaj: Zwei Mustereuropäer, die Europa nicht braucht
                www.nachdenkseiten.de/?p=28670
                www.zlv.lu/spip/spip.php?article15666
                • banderom_nie Re: Wiem,Ewa,... 11.01.16, 01:21
                  nie-tak napisała:

> nie zgodzę się z tobą banderom_nie. :-)))

Bardzo się ciesze,lubię gdy ze mną nie zgadzają się,ponieważ wtedy może rozpocząć się fajna dyskusja,a przecież po to i wchodzę na forum:-)

> nie zgodzę się z tobą banderom_nie. :-)))
                  > Starcie Rosja -"USA" (celowo w cudzysłowiu) trwa od zarań, w którym to r
                  > oku (? nie chce mi się szukać) Rothschildowie finansowali i napuścili Le
                  > nina by rozwalił i wymordował rosyjską duszę inteligencji. :-)))
                  > W wielu powieściach jest to opisane bez nazywania umienie prawdziwego zza plecó
                  > w winowajcy.
                  > Kto poszpera w historycznych wydarzeniach ten się prawdy dowiaduje.
                  > Wiec, trwa to od zarań. :-))))

U samego zarania dziej Rosja wsparła Stany w ich walce z Anglia.I w ten sposób sprawdziło się stare porzekadło - Chcesz mieć wroga, zrób komuś przysługę:-)
                  • brat_kryzysa Re: Wiem,Ewa,... 11.01.16, 11:07
                    I niestety nimal za kazdym razem to wykonczajace walki tocza sie na rosyjskim podworku, czas pomyslec by inicjatorzy tych burd mieli balagan u siebie w domu
                    • banderom_nie Re: Wiem,Ewa,... 11.01.16, 11:40
                      brat_kryzysa napisał:

> I niestety nimal za kazdym razem to wykonczajace walki tocza sie na rosyjskim p
                      > odworku, czas pomyslec by inicjatorzy tych burd mieli balagan u siebie w domu

To zrobić jest dość trudno.USA maja wyjątkowo dobre położenie geopolityczne,mając tylko dwie granicy lądowe,od północy z satelicka Kanada,a od południa ze słabym Meksykiem.można spróbować rozsadzić Stany od wewnatrz,ale to państwo zdradza wszystkie cechy wojskowej dyktatury i zawsze używa wojska dla stłumienia zamieszek (Gwardia Narodowa to wojsko,jak by to nie nazywać).Co nie znaczy,ze próbować nie jest warto:-)
    • stanczyk-5 Re: USA podpisały kapitulację i żądają rozpadu Uk 11.01.16, 16:36
      W Galizi wschodniej bezpieczniej dla Polski
      by nalezala do Rosji niz by byla niepodlegla
      • brat_kryzysa Re: USA podpisały kapitulację i żądają rozpadu Uk 11.01.16, 16:44
        Stad zapewne Rosja w ramach podzieki dla Polski za ostatnie lata poliityki bedzie dazyc do odzielenia Galicji od Ukrainy ;)
    • nie-tak Re: USA podpisały kapitulację i żądają rozpadu Uk 11.01.16, 17:01
      Ukraina została wykorzystana, wycyckana dla potrzeb obcych, a teraz porzucona na pastwę losu jak wyciśnięty plasterek cytryny na śmietnik.
      W tym wieku, w dobie internetu Ukraińcy powinni to wiedzieć (!!!) ale cóż naiwna, chciwa durnota za parę dolarów zgotowała sama sobie ten los który teraz musi znosić.
      • banderom_nie Re: USA podpisały kapitulację i żądają rozpadu Uk 11.01.16, 17:06
        nie-tak napisała:

> Ukraina została wykorzystana, wycyckana dla potrzeb obcych, a teraz porzucona n
        > a pastwę losu jak wyciśnięty plasterek cytryny na śmietnik.

Ona chciała być wykorzystana,ona myślała,ze dostanie wszystko na raz,jej bardzo nie chciało się ciężko pracować na swoja przyszłość.Tak jest z każdym sztucznie stworzonym państwem.Ukraińcy dostali od komunistów wszystko,bez wysiłku,bez potrzeby budować własne państwo przez setki lat.I oni nadal liczą,ze ktoś im da wszystko.
        • nie-tak Re: USA podpisały kapitulację i żądają rozpadu Uk 11.01.16, 17:22
          banderom_nie to jest tak z naiwnymi krótkowzrocznymi narodami które sobie myślą że boża manna spada sama z nieba.
          • banderom_nie Re: USA podpisały kapitulację i żądają rozpadu Uk 11.01.16, 17:41
            nie-tak napisała:

> banderom_nie to jest tak z naiwnymi krótkowzrocznymi narodami które sobie myślą
            > że boża manna spada sama z nieba.

I właśnie takie służą za użytecznych idiotów.
          • boavista4 Re: amazing, 4 sroki nie mozna trzymac za ogon 11.01.16, 17:57
            Jewroeuropa zabrala sie w tym samym czasie za Bliski Wschod i Ukraine. Najpierw zaczely sie narzekania na fale uchodzcow z Ukrainy, potem przyszedl prawdziwy potop z BW. Zachod juz nie ma sily zrobic porzadku navtym terenie. Putin przyjal strategie Brzezinskiego z Afganistanu i teraz bedziemy swiadkami nowej perestrojki, perestrojki imperium Usraelskiego. Role Gorbaczowa przejmie Donald.
            • nie-tak Re: amazing, 4 sroki nie mozna trzymac za ogon 11.01.16, 18:32
              Który Donald?
              Ten z Brukseli zaszył się myszą dziurę z wszystkimi swoimi kumplami, natomiast ten zza oceanu chwali szefa Północnej Korei, natomiast Bill przyznaje się ze był i jest wielbicielem Putina. :-)))
              deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/01/11/im-gespraech-mit-blair-bill-clinton-war-putin-versteher/
      • eva15 Opanujcie się oboje... 11.01.16, 18:33
        Ty i Igor powinniście wrócić na ziemię. USA nie podpisały żadnej kapitulacji, nikt nie wyrzucił Ukrainy niczy plasterek cytryny.

USA stamtąd nie wychodzą i nie wyjdą, mało tego - zmusiły EU do podpisania asocjacji z Ukr., co nakłada teraz na EU obowiązek pomagania temu krajowi.

Jest jeszcze ostatnia nikła szansa, że Holendrzy nie poprą w referendum tej asocjacji. Ale jak piszę, to nikła szansa, bo EU i tak coś wymyśli, aby Ukr. przyjąć. To jest dla USA b. ważny projekt geopolityczny i nikt w Waszyngtonie nie będzie się nad EU litował. Ma płacić i basta.
        • banderom_nie Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 18:56
          Ale Twoja wiara we wszechmoc USA jest godna podziwu.
          Wszyscy muszą wstać przed Ameryka na baczność,i Rosja,i cala Europa,i Chiny.Ale same Stany wstają na baczność przed Izraelem,to tez z Twoich slow.
          Gdzie tu pole do dyskusji?O czym można dyskutować z człowiekiem o wielkiej wierze?

p.s..Wielkie Stany,wiadome przez Izrael,nie moga nic zrobic z polnocnymi Koreanczykami,nie mogli nic zrobić z Iranem.Stany,faktyczne zarządcy Ukrainy,nie potrafią zmienić sytuacje na Donbasie,chociaż Ty pisała wiele razy,ze tuz tuz banderowcy dostana masę broni i ludzi.
          Dla Amerykanów Ukraina jest tylko jednym z przyczółków w wojnie geopolitycznej.Amerykanie nie są wstanie prowadzić długich wojen.W tej chwile Ukraina jest praktycznie porzucona.ona nie dostała dwa kolejne transza kredytu od MFW.
          • wasyl_szuja Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 19:43
            Tym Żyrinowskim to się wygłupiłeś ;) Jeśli tacy są twoi idole, to szkoda byś się tutaj produkował.
            • banderom_nie Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 19:51
              wasyl_szuja napisał:

> Tym Żyrinowskim to się wygłupiłeś ;) Jeśli tacy są twoi idole, to szkoda byś si
              > ę tutaj produkował.

Żebyś ty,wasylko,miałeś coś do powiedzenia,a tak.....
          • eva15 Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 20:24
            Ty o mojej rzekomej wierze w USA, a ja o faktach. Faktem jest, że USA z Ukrainy nie wyszły i nie wyjdą. Jak na razie planują kolejne wspólne manewry.
            Powiedz na czym KONKRETNYM opiera swoje przekonanie o podpisaniu przez USA kapitalacji? Z tego co widzę w Twoim poście otwierającym wątek opierasz to na tym, że Biden zaczął przebąkiwać o federalizacji Ukrainy a Iszczenko wysuwa z tego daleko idące wnioski. Jeśli to już kapitulacja no to OK:-).
            • wasyl_szuja Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 20:32
              Oto "opuszczenie":
              www.defence24.pl/290803,litewscy-specjalsi-beda-szkolic-ukraincow
              • banderom_nie Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 21:03
                wasyl_szuja napisał:

> Oto "opuszczenie":litewscy specjaliści będą szkolić Ukraińców.

Wasylko,ty naprawdę jesteś debilem.Właśnie podobne informacje wskazują na to,ze dla USA Ukraina przestaje odgrywać ważna role.
                "Litewscy specjaliści" - przecież to jaja z banderowców.
              • kylax1 Armię Litwy pokonałby zespół pasterzy owiec z 11.01.16, 21:49
                Irlandii.
                • wasyl_szuja Nie doczytaliście chłopcy: 11.01.16, 22:24
                  "Litewskie ministerstwo obrony poinformowało o przystąpieniu do kierowanej przez Stany Zjednoczone Wielonarodowej Grupy Szkoleniowej Ukraina."

Czytajcie między wierszami. News o Litwie, bo teraz dołączyła Litwa. Gdyby wszyscy hurtowo dołączyli w jednym czasie, news wyglądałby inaczej.
                  • banderom_nie Re: Nie doczytaliście chłopcy: 11.01.16, 22:26
                    wasyl_szuja napisał:

> "Litewskie ministerstwo obrony poinformowało o przystąpieniu do kierowanej p
                    > rzez Stany Zjednoczone Wielonarodowej Grupy Szkoleniowej
                    Ukraina."

I co to zmienia?
                    • wasyl_szuja Re: Nie doczytaliście chłopcy: 11.01.16, 22:30
                      Nic. Wojska Zachodu ćwiczą z Ukraińcami intensywnie od konfliktu rosyjsko-ukraińskiego, nic się nie zmieniło.
                      • banderom_nie Re: Nie doczytaliście chłopcy: 11.01.16, 22:33
                        wasyl_szuja napisał:

> Nic.

Właśnie o to i chodzi,ze nic.Przecież i ty i ja,wiemy dobrze,na czym polega to "szkolenie".I dlatego wiemy dobrze,ze ty po prostu odrabiasz swoje parę groszy.
            • banderom_nie Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 20:58
              eva15 napisała:

> Ty o mojej rzekomej wierze w USA, a ja o faktach. Faktem jest, że USA z Ukrainy
              > nie wyszły i nie wyjdą. Jak na razie planują kolejne wspólne manewry.

Nie ma żadnych faktów.Wspólne manewry prowadza się od bardzo wielu lat,za nimi nic nie stoi.Amerykanie podobne manewry prowadza ze wszystkimi chętnymi.

> Powiedz na czym KONKRETNYM opiera swoje przekonanie o podpisaniu przez USA kapi
              > talacji?

W tekście dokładnie wszystko zostało napisano.Ale,jak tak chcesz,to po kolei:
              - Jak my z Toba od samego początku twierdzili,cela Amerykanów było wciągniecie Rosji do wojny na terytorium Ukrainy za wszelka cenę (chciałbym,żeby Ty to skomentowała).
              - Dlatego banderowcy nie poszli na żadne ustępstwa wobec żądań wschodu i południa,a najpierw urządzili Odessę,a później wojnę domowa na Donbasie.Tego można byłoby uniknąć,jak by Amerykanom zależało na samej Ukrainie.Wystarczyłoby nie ruszać statutu języka rosyjskiego i obiecać regionom minimum samodzielności,bo nic więcej oni nie chcieli.
              - Wszystko szlo na początku zgodnie z planem.Wojna rozpoczęła się,zaczęli ginąc cywile i Rosja nie mogla już nie wtrącić sie do tego,co dzieje się na Ukrainie.I Rosja zadziałała,ale całkiem nie tak,jak od niej oczekiwało się.Ukr.armia była powstrzymana,ale przy tym armia rosyjska nie została wplatana w wojnę domowa na Ukrainie.To była bardzo poważna[porażka Amerykanów.
              - Oni spróbowali jeszcze raz i jeszcze raz - wynik ten sam,ukr.armia cierpi porażkę,a Rosja stoi z boku,a Putin delikatnie śmieje się.W końcu i Europa poczuła,ze może coś zadziałać i mieliśmy Mińsk i Mińsk 2.
              - W międzyczasie na Ukrainie ginęła każda kasa,przekazywana w ramkach pomocy,to okazała się beczka bez dna.
              - W końcu Ameryka straciła wiarę w to,ze banderowcom uda się wciągnąć Rosję do wojny,tym bardziej,ze uwagę świata została przez Putina skierowana na Syrię.Co Amerykanom pozostało się? Powiedzieć -chłopaki,musicie poradzić sobie sami.I właśnie to Biden powiedział.
              • eva15 Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 21:44
                Pełna zgoda co do całej analizy, tak pisałeś Ty , tak pisałam ja, tak rzeczywiście było.
                Nie zgadzam się tylko z ostatnim zdaniem:

>-chłopaki,musicie poradzić sobie sami.I właśnie to Biden powiedział.

USA nie opuszczają Ukrainy, ale widząc, że to złodziejski worek bez dna, przekazują koszt jej utrzymania na EU.
                • banderom_nie Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 22:28
                  eva15 napisała:

> USA nie opuszczają Ukrainy, ale widząc, że to złodziejski worek bez dna, przeka
                  > zują koszt jej utrzymania na EU.

Ale ja nie widzę tego,żeby EU zgodziła się na utrzymanie Ukrainy.Nic mnie na to nie wskazuje.
                  • eva15 Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 22:36
                    A KTO utrzymuje dziś Ukrainę jak nie EU i MFW? No kto?
                    • banderom_nie Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 22:42
                      eva15 napisała:

> A KTO utrzymuje dziś Ukrainę jak nie EU i MFW? No kto?

O to i chodzi,ze nikt.Dlatego i nie może Prosiaczek zdecydować się na atak.
                      Jedynie na co banderowcy dostają od EU,to rewers gazu,i to tylko dlatego,żeby nie kradli.
                      • eva15 Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 22:58
                        Niestety, jak widać, nic nie wiesz o kredytach z EU.
                        Tu masz „SUPPORT PACKAGE FOR UKRAINE“:

europa.eu/newsroom/files/pdf/ukraine_en.pdf

• banderom_nie Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 23:14
                          Ewa,to tylko proiekt ,ktory w ciagu lat ma kredytowac Ukraine na sume 11 mld euro.Z tej kasy banderowcy nie dostali wiele.
                          Przeciez i MFW obiecuje kredyty w wysokości 17 mld baksów i tez na przestrzeni wiele lat.A Ukraina juz wydaje krocie,zeby obslugiwac dlugi.Czy wiesz,ze w 2014 roku Ukraina dostała 8.6 mld kredytu,a musiała spłacić tylko odsetek w wysokości 9.1 mld $?
                          ua-banker.com.ua/news/incidents/23061/
                          Za rok 2015 danych jeszcze nie ma,ale szacuje sie,ze zaciągnięte kredyty ledwie starczyło na spłatę odsetek.
                          Ewa,realność jest całkiem inna,niż Ty sobie wyobrażasz.na zachodzie nie ma altruistów.
                          • banderom_nie Ewa,to jest bardzo charakterystyczne 11.01.16, 23:21
                            The Commission is ready to mobilise some €3 billion from the EU budget in the coming years.
                            Oni gotowe wydzielić,zmobilizować w najbliższe lata.A Ukraina już dziś,pilnie,potrzebuje przynajmniej z 20 mld baksów,żeby poziom życia nie spadał,żeby Ukraińcy poczuli,ze dokonali właściwego wyboru.
                            Co to jest 20 mld baksów dla USA i EU? Nic,i jak by im zależało,to daliby bez żadnych warunków wstępnych.
                          • eva15 Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 23:22
                            To jest program 2014-2020 r. Ten program cały czas już działa.
                            Ale OK, jeśli wolisz wierzyć, że Ukraina sama się utrzymuje i nie potrzebuje, z wyjątkiem płatności za gaz, pomocy, to ja się spierać nie będę, bo po co?
                            Ja nie wierzę, że tam jest tak dobrze, ale mogę się mylić:-).
                            • banderom_nie Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 23:46
                              eva15 napisała:

> To jest program 2014-2020 r. Ten program cały czas już działa.

Ewa,nie żartuj,z tego programu Ukraina dostaje ca 2 mld Euro rocznie.

> Ale OK, jeśli wolisz wierzyć, że Ukraina sama się utrzymuje i nie potrzebuje, z
                              > wyjątkiem płatności za gaz, pomocy, to ja się spierać nie będę, bo po co?

A Ty wolisz wierzyć w to,ze Ukraina jest wstanie utrzymać się za 2 mld Euro,których zresztą i tak nie zobaczy,ponieważ pójdą na spłatę odsetek.

> Ja nie wierzę, że tam jest tak dobrze, ale mogę się mylić:-).

Ty nawet nie jesteś wyobrazić sobie tego,jak tam jest źle.I zachód nic nie robi,żeby Ukraińcom pomoc.
                              • banderom_nie Ewa,zeby uswiadomic Tobie cos .... 11.01.16, 23:54
                                Emerytury mojej siostry starcze na dwa kompleta takich paluszków:
                                kharkov.zakupka.com/p/47592186-batareyki-akumulyatorni-tipu-aa/#product_testimonials
                                • eva15 Re: Ewa,zeby uswiadomic Tobie cos .... 12.01.16, 00:06
                                  Igor, o czym Ty mówisz? Przecież EU nie pomaga zwykłym ludziom lecz juncie, by mogła się utrzymać na powierzchni. Ludzie mogą głodować, ważne by Ukraina pozostawała pod kontrolą Zachodu - taka jest cyniczna prawda o polityce wobec Ukrainy i na utrzymanie systemu są pieniądze. Natomiast na emerytury, renty, pensje, szkoły, dzieci, przedszkola etc. pieniędzy nikt w EU nie ma.
                                  Tyle lat mieszkasz na Zachodzie i jeszcze masz jakieś złudzenia? Naprawdę sądziłeś, że EU będzie pomagać Twojej siostrze i podniesie jej emeryturę?
                                  • banderom_nie Re: Ewa,zeby uswiadomic Tobie cos .... 12.01.16, 01:09
                                    eva15 napisała:

> Igor, o czym Ty mówisz? Przecież EU nie pomaga zwykłym ludziom lecz juncie, by
                                    > mogła się utrzymać na powierzchni. Ludzie mogą głodować, ważne by Ukraina pozos
                                    > tawała pod kontrolą Zachodu - taka jest cyniczna prawda o polityce wobec Ukrain
                                    > y i na utrzymanie systemu są pieniądze. Natomiast na emerytury, renty, pensje,
                                    > szkoły, dzieci, przedszkola etc. pieniędzy nikt w EU nie ma.

Alez Ewa,nawet juncie Zachód nie pomaga.przecież dałem Tobie link,który powinien był Tobie uświadomić,na co Zachód daje kasę.
                                    On daje kasę tylko tyle,żeby ledwie starczyło na obsługę długu,przy tym kraj,któremu zachód pomaga,zadłuża sie jeszcze bardziej.o ile w ten sposób Ty postrzegasz zachodnia pomoc dla junty,to w takim razie zgoda -zachód pomaga juncie utrzymać się.Ale w takim razie musimy uznac,ze zachodowi nie zalezy na utrzymaniu Ukrainy,ponieważ obok czai się Rosja i czeka na swój czas.A z każdym miesiącem niezadowolenie na Ukrainie rośnie.
                                    Ty ciągle zapominasz o faktorze rosyjskim.To co zachód może zrobić z Grecja,czy Bułgaria,na dłuższa metę nie może zrobić z państwami,które Rosja uznaje za strefę swoich interesów.

> Tyle lat mieszkasz na Zachodzie i jeszcze masz jakieś złudzenia? Naprawdę sądzi
                                    > łeś, że EU będzie pomagać Twojej siostrze i podniesie jej emeryturę?

Właśnie moje doświadczenie mówiło mnie,ze zachód nie pomoże Ukrainie.
                                    • banderom_nie Ewa,bardzo ważna wiadomość w świetle dyskusji 12.01.16, 01:22
                                      W Kijowie wylądował samolot z Moskwy z Gryzłowym na pokładzie.
                                      To naprawdę wydarzenie,wychodzące za ramy dotychczasowych stosunków.Przed tym wszystkie spotkania z oficjalnymi osobami odbywali się wyłącznie na neutralnym terytorium.W Kijowie banderowcy już wrzeszczą,ze to prorosyjski przewrót.
                                      • nie-tak Re: Ewa,bardzo ważna wiadomość w świetle dyskusji 12.01.16, 01:25
                                        Kto to jest Gryzlowy Igor?
                                        • eva15 Re: Ewa,bardzo ważna wiadomość w świetle dyskusji 12.01.16, 01:28
                                          pl.wikipedia.org/wiki/Boris_Gryz%C5%82ow
                                        • banderom_nie Re: Ewa,bardzo ważna wiadomość w świetle dyskusji 12.01.16, 01:28
                                          nie-tak napisała:

> Kto to jest Gryzlow?

pl.wikipedia.org/wiki/Boris_Gryz%C5%82ow
                                          Wrzuć na tłumacza ten artykuł:

www.gazeta.ru/politics/2016/01/11_a_8016197.shtml
                                          • nie-tak Re: Ewa,bardzo ważna wiadomość w świetle dyskusji 12.01.16, 01:30
                                            Danke Igor, wiem kto to jest jak spojrzałam na zdjęcie.
                                      • eva15 Re: Ewa,bardzo ważna wiadomość w świetle dyskusji 12.01.16, 01:26
                                        Tak, to rzeczywiście b. ciekawe... Dzięki za info, spadam, dobranoc.
                                        • eva15 Czytaliście to? Tureckie kamizelki... 12.01.16, 01:31
                                          Nie chcę otwierać nowego wątku po nocy, daję tutaj o tych bydlakach tureckich:

Produkowali fałszywe kamizelki ratunkowe dla uchodźców. Ich użytkownicy natychmiast szli na dno

pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1,136156,19460382,produkowali-falszywe-kamizelki-ratunkowe-dla-uchodzcow-ich.html?biznes=local#BoxBizImg
                                          • nie-tak Re: Czytaliście to? Tureckie kamizelki... 12.01.16, 01:34
                                            Typowo po turecku.
                                            to nie jest pierwszy taki wypadek z innymi rzeczami mieli jeszcze większe wpadki.
                                            bandycki kraj.
                                            Bylam raz z plecakiem i grupa, zobaczyłam wiele więcej tam nie pojadę.
                                            • banderom_nie Re: Czytaliście to? Tureckie kamizelki... 12.01.16, 01:46
                                              nie-tak napisała:

> Typowo po turecku.
                                              > to nie jest pierwszy taki wypadek z innymi rzeczami mieli jeszcze większe wpadk
                                              > i.
                                              > bandycki kraj.
                                              > Bylam raz z plecakiem i grupa, zobaczyłam wiele więcej tam nie pojadę.

Tez bylem raz w podrożę po Turcji,z dala od szlaków turystycznych,tego mnie starczyło,żeby cały czas kłócić się z Ewa :-)
                                              • nie-tak Re: Czytaliście to? Tureckie kamizelki... 12.01.16, 01:51
                                                tu masz więcej o Gryzlowie i spotkaniu z Kuczma.

interfax.com.ua/news/political/316527.html
                                                Кyчмa в Киеве oбcyдил c Грызлoвым пoвеcткy дня зacедaния Трехcтoрoнней кoнтaктнoй грyппы
                                                • nie-tak Gryslow 12.01.16, 01:58
                                                  interfax.com.ua/news/political/316436.html
                                                  spadam, dobranoc.
                                                  • nie-tak Juncker, ciekawe czy po trzeźwemu to mówi? 12.01.16, 02:10
                                                    Juncker, ciekawe czy po trzeźwemu to mówi i kto wierzy jeszcze w jego słowa?

interfax.com.ua/news/political/316195.html
                                                    6. April/kwiecień 2016 referendum w Holandii.
                • brat_kryzysa Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 22:36
                  zapewne masz na mysle te 30 mln euro co ostatnio im przynala UE ;)
                  • banderom_nie Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 22:43
                    brat_kryzysa napisał:

> zapewne masz na mysle te 30 mln euro co ostatnio im przynala UE ;)

To kasa na gaz.
            • marko125 Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 21:04
              Hahah nawet Ewunia już powoli przestaje wierzyć w te brednie ruskiego trolla o kolejnej kapitulacji USA na Ukrainie :) Ileż można wypisywać takie dyrdymały i zaklinać rzeczywistość hehe . Rosja przegrała Ukrainę a ten dalej swoje.
              • marko125 Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 21:35
                A ropa już po 32 $ za beczkę. W tym roku osiągnie prawdopodobnie mniej niż 20 buhahaha PKB bantustanu -10 % :) Oj dzieje się :) To już nawet Ukraina będzie miała większy wzrost buhahahahahahahahahaha :)
                • banderom_nie Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 21:41
                  marko125 napisał: buhahahahahahahahahaha

A ten śmiech jeszcze bardziej debilny.
              • banderom_nie Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 21:40
                marko125 napisał:

> Hahah

Znów ten debilny śmiech.
                • marko125 Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 21:47
                  Jak tu się nie śmiać skoro FR będzie w większej recesji niż Ukraina nawet a ba sory UA w tym roku wyjdzie z recesji a bantustan pogrąży się w jeszcze większej. Ależ bezie cięć :)
                  • banderom_nie Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 22:29
                    marko125 napisał znów byle co i nawet bez debilnego śmiechu zdradza,ze jest debilem :-)
                  • brat_kryzysa mareczek no dawaj, posmiejemy sie 11.01.16, 22:37
                    ahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahaah, az mnie kaszel wzial
              • wasyl_szuja Eva z Igorem już nie pracują na Sawuszkina. 11.01.16, 22:27
                Przenieśli ich na różne placówki, więc synchronizacja szwankuje, a może pojawiła się...rywalizacja? Tak jak teraz między GRU i FSB.
                • banderom_nie Re: Eva z Igorem już nie pracują na Sawuszkina. 11.01.16, 22:31
                  wasyl_szuja napisał:

> Przenieśli ich na różne placówki, więc synchronizacja szwankuje, a może pojawił
                  > a się...rywalizacja? Tak jak teraz między GRU i FSB.

Widzisz li,wasylko,my z Ewa mamy własny rozum,dlatego na wiele spraw patrzymy inaczej.to wy,forumowi byszczaki,macie jeden rozum na wszystkich,dlatego u was zawsze panuje pełna zgoda.
              • eva15 Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 22:41
                marko125 napisał:

> Hahah nawet Ewunia już powoli przestaje wierzyć w te brednie ruskiego trolla o
                > kolejnej kapitulacji USA na Ukrainie :) Ileż można wypisywać takie dyrdymały i
                > zaklinać rzeczywistość hehe . Rosja przegrała Ukrainę a ten dalej swoje.

Jesteś w pełni poszkodowany na umyśle. Nieodwracalnie.
                • marko125 Re: Ewa,ja twardo stoje na ziemi 11.01.16, 22:44
                  Idź podniecaj się wywiadem Putinka :) Już tylko to CI pozostało :) Zawsze można zaklinać rzeczywistość :)
        • wasyl_szuja Re: Opanujcie się oboje... 11.01.16, 19:42
          Za MH17 nie będą mieli nic przeciw ;)
          • banderom_nie Wasylko coś dla ciebie 11.01.16, 19:54
            whoswhos.org/126045-poroshenko-vyipuskaet-shokolad-dlya-putina-foto/
        • nie-tak Re: Opanujcie się oboje... 12.01.16, 01:09
          eva15 jesteś za bardzo pesymistyczna.
          Po pierwsze Ukraina nie ma najmniejszych szans wejścia do Unii, szczególnie teraz kiedy Holendrzy maja przewodnictwo w unii i musza się wypowiedzieć w referendum za ratyfikowaniem asocjacyjnej umowy Ukrainy przez parlament.
          Referendum powiem ci już dziś będzie negatywne w stosunku do Ukrainy, Holendrzy powiedzą NIE.

A wiesz dlaczego?
          MH17, ilu Holendrów zginęło w katastrofie i jak holenderski raport był naciągany, jak myślisz Holendrzy o tym nie wiedza?
          Szef Holandii zaprosił w ostatnim roku 20 rosyjskich specjalista z dziedziny lotnictwa do dochodzenia przyczyn katastrofy MH17, jak myślisz będą mogli tak jak pracowali dotychczas ci "międzynarodowi" specjaliści pracować dalej?
          NIE, Rosjanie będą patrzeć na ręce i na wszystkie ich ruchy.

Druga rzecz w Holandii przed latami zginęły z muzeum cenne malowidła, one się znalazły, naturalnie na Ukrainie i co teraz?
          Banderowcy szantażują Holandię i wymagają bardzo, bardzo wysokiego okupu.

Holendrzy to rozsądny naród takiego ukraińskiego bardaku nie będą chcieli mieć w unii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka