Dodaj do ulubionych

niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jałcie

09.08.16, 22:06
Przedsiębiorcy z Dolnej Saksonii podpisali umowę z władzami Krymu o wymianie kulturalnej a miedzy innymi zaprowadzeniu na Krymie święta piwa (Oktoberfest) takie jakie odbywa się każdego roku w Monachium.
W tym roku (2016) takie święto odbędzie się w Jałcie na Krymie pod patronatem krymsko-saksońskim.

Ale bez jaPcokow i cydru. :-)
Obserwuj wątek
    • monalisa2016 Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 09.08.16, 22:59
      I co?
      NIC, zamurowało wszystkich?
      • wasyl_szuja Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 09.08.16, 23:03
        Bez linku to nie ma podstaw do rozmowy.
        A jeśli okupacyjne władze Krymu niby za przedsięwzięcie kulturalne uważają popijawę, to nie mam więcej pytań. Tylko niech nie zapomną zapłacić za piwo.
        • monalisa2016 Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 09.08.16, 23:07
          Tylko na tyle cie stać?
          Mnie najbardziej ciekawi czy Poroszenko naniesie cale Niemcy na listę czarną persona non grata albo pozwie je do europejskiego sądu albo do Hagi? :-) A może zrezygnuje z honorem z niemieckich pieniędzy na gaz? :-)
          • wasyl_szuja Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 09.08.16, 23:10
            Nie ma linku, nie będę dyskutował o wirtualnej sprawie.
            • monalisa2016 Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 09.08.16, 23:24
              Twój pech, twoja sprawa.
    • monalisa2016 Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 09.08.16, 23:41
      www.facebook.com/ddbagentur.de/posts/1035696076551939

Jak nauczysz się języka dońskiego możesz sobie poczytać.
      latestnewsresource.com/da/news/breaking-news-v-krymu-ustrojat-sobstvennyj-oktoberfest-

www.google.de/#q=oktoberfest+%2B+jalta+%2B+niedersachsen
      • wasyl_szuja Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 09.08.16, 23:43
        DDB? Do Dupy (te) Bzdury? ;)
        • monalisa2016 Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 09.08.16, 23:47
          Co można się od ciebie spodziewać bez podstawowej wiedzy jak i znajomości jeżyków?
          Udowadniasz nam dziennie na forum.
          • monalisa2016 Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 09.08.16, 23:48
            Jednym słowem budzicie się znowu zaskoczeni z ręką w nocniku. :-)
          • wasyl_szuja Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 10.08.16, 00:04
            monalisa2016 napisał(a):

> Co można się od ciebie spodziewać bez podstawowej wiedzy jak i znajomości jeżyk
            > ów?

Ja nie mam problemów ze zrozumieniem informacji z linku w mojej sygnaturce. Ty udowodniłaś nie raz, że problem z tym masz.
            • monalisa2016 Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 10.08.16, 00:07
              O czym z tobą rozmawiać o wojnach, banderowcach, o twoich fobiach?
              No o czym udowadniasz nam na co cie stać bez przerwy na forum.
              Nie jesteś osobą zdolną do cywilizowanej dyskusji > dowód forum FS.
              • wasyl_szuja Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 10.08.16, 00:42
                Nie no, rozmawiać można ze mną o tym co dzieje się na świecie.
                A że na świecie są wojny, jedni ludzie giną po to, by drudzy mogli dostatnie żyć...
                Np. tutaj pan ubiera komunistyczną budionówkę z gwiazdką i sierpem z młotem, kiedy idzie do sauny (5:55):

A dawniej w imię tych symboli walczono z "panami":

• wojciech.2349 dokładniej 09.08.16, 23:48
      monalisa2016 napisał(a):
      > Przedsiębiorcy z Dolnej Saksonii podpisali umowę z władzami Krymu.....
      ----------------------------------
      Z Średniodolnej Saksonii .... z południowopółnocnymi władzami ....
      • monalisa2016 Re: dokładniej 09.08.16, 23:56
        Cydru i jaPcoka nie będzie, będzie piwo z Bawarii. :-)
        • wojciech.2349 Re: dokładniej 10.08.16, 00:08
          monalisa2016 napisał(a):
          > Cydru i jaPcoka nie będzie, będzie piwo z Bawarii. :-)
          ----------------------------
          Przed wojną Bawaria była zadupiem Niemiec.
          Teraz jest wzorcem?

Spad na drzewo.
          • monalisa2016 Re: dokładniej 10.08.16, 00:20
            wojciech.2349 napisał(a):

> monalisa2016 napisał(a):
            > > Cydru i jaPcoka nie będzie, będzie piwo z Bawarii. :-)
            > ----------------------------
            > Przed wojną Bawaria była zadupiem Niemiec.
            > Teraz jest wzorcem?
            ----------------------
            Bzdury bez końca!!!!!!!

Bawaria i Baden Württemberg jest centrum przemysłowym Niemiec.
            Przepiękne okolice szczególnie te górskie.

• czuk1 Re: dokładniej 14.08.16, 11:24
        wojciech.2349 napisał(a):
        > monalisa2016 napisał(a):
        > > Przedsiębiorcy z Dolnej Saksonii podpisali umowę z władzami Krymu.....

A w art. czytamy (Sputnik - źródlo):
        Władze krymskiego kurortu Jałty mają wstępną umowę o współpracy z kilkoma przedsiębiorcami z Dolnej Saksonii podpisanych .....
        1. Nie będzie to nawet miniaturka Oberfest .... byłem widziałem.
        2. Nie wiadomo czy w ogóle będzie (wszystko zależy od W.P), bo umowa jest wstępna.

.....typowa rosyjska propagando kierowana do naiwnych czytelników a nie do bystrzaków.

• czuk1 Re: dokładniej 14.08.16, 11:29
          Nie wiadomo, w tej sytuacji, czy to zapowiadane umową wstępną Święto Piwa (Oktoberfest) odbędzie się - jak pisze mona lisa 2016 - w 2016 roku, czy w ogóle odbędzie się.

Miałem już jechać. Mam wizę . Zostałem jednak wprowadzony w błąd.
    • malkontent6 Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 10.08.16, 02:41
      To dobrze.
    • czizus Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 10.08.16, 12:57
      Brednie i to takie kompletne.

Oktoberfest to tradycja i święto piwne w Bawarii, pielęgnowane od 200 lat wynikające z tradycji picia i produkcji piwa od wieków. To takie ukoronowanie tego zwyczaju miało miejsce w XIX w. i było związane z okresem warzenia piwa. To nie tylko picie piwa ale i spektakl kulturalny, towarzyski,. . . . . . . . okraszony wieloma zasadami i regułami.Min. piwo pije się w kuflach litrowych i dopuszczone jest tylko piwo browarów bawarskich. Uczestniczą w nim Niemcy i turyści z całego świata a miejsce w biesiadzie trzeba rezerwowa w grupach na długo przed rozpoczęciem święta. Miałem przyjemność brać udział w tej zabawie wspólnie z moimi niemieckimi i polskimi przyjaciółmi(mieszkającymi w Niemczech). Ja tam byłem, jadłem, piłem, . . . . . . . . !

Takie ewentualne przenoszenie podobnych świąt do innych państw o zupełnie innej kulturze, innych zwyczajach i innej tradycji to pośmiewisko i farsa ala Gogol.

To tak jakby ktoś chciał procesję Bożego Ciała wprowadzić np. w Iranie.

Na Krymie to obecnie raczej święto samogonu.
      • monalisa2016 Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 10.08.16, 13:08
        No, no Polacy wiedza wszystko "NAJLEPIEJ" :-) jak osoby mieszkające w Niemczech, po prostu w oczy wam kole ze pozostajecie sami z jaPkami i nic poza tym, co własnie widzi się na forum nie macie ani do zaproponowania ani do powiedzenia. :-)
        • czizus Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 10.08.16, 13:54
          monalisa2016 napisał(a):

> No, no Polacy wiedza wszystko "NAJLEPIEJ" :-) jak osoby mieszkające w Niemczech
          > , po prostu w oczy wam kole ze pozostajecie sami z jaPkami i nic poza tym, co w
          > łasnie widzi się na forum nie macie ani do zaproponowania ani do powiedzenia. :
          > -)

Kretynko, my mamy swoje święta piwa, mamy bardzo dobre piwo i nie robimy z siebie pośmiewiska małpowaniem czegoś. Mamy mnóstwo różnych świąt, jarmarków(np. dominikański w Gdańsku, świętojański w Poznaniu, . . . etc.) pełno regionalnych świąt w skali powiatu czy gminy.
          Ale małpować Oktoberfest?? Trzeba mieć trociny w mózgu.
          A Niemcy sprzedają debilom jeżeli tak bardzo chcą i płacą. . . . . . . . !
          • monalisa2016 Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 10.08.16, 16:48
            @czizus
            A skąd te święto piwa w Polsce z napisem Oktoberfest przyszło?
      • jk2007 Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 10.08.16, 13:50
        "Takie ewentualne przenoszenie podobnych świąt do innych państw o zupełnie innej kulturze, innych zwyczajach i innej tradycji to pośmiewisko i farsa ala Gogol."

a Oktoberfest w Nowym Jorku? www.timeout.com/newyork/oktoberfest
        • czizus Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 10.08.16, 14:00
          jk2007 napisał:

> "Takie ewentualne przenoszenie podobnych świąt do innych państw o zupełnie inne
          > j kulturze, innych zwyczajach i innej tradycji to pośmiewisko i farsa ala Gogol
          > ."
          >
          > a Oktoberfest w Nowym Jorku? www.timeout.com/newyork/oktoberfest

Tam jest dużo Amerykanów niemieckiego pochodzenia i picie piwa ma spore tradycje. W gruncie rzeczy to zbliżone kultury ale też raczej bez sensu takie małpowanie. Krym i Niemcy z Oktoberfest to zupełnie inne światy w każdym sensie.

Na obecnym Krymie bardziej by jednak pasowało święto samogonu.
          • 1.melord Kiedys w Jalcie juz sie spotkali 10.08.16, 14:13
            coprawda w innym skladzie....efekty znamy
            Oktoberfest to akurat dobra okazja by przy piwku uzgodnic ...co jej czyje.
            Ruscy nie maja pretensji terytorialnych (nie beda przeszkadzali) ale na Niemca trzeba uwazac,ekonomicznie lykneli juz to co chcieli.
    • j-k Zawsze mowilem, ze Niemcy osiagna w Rosji pokojowo 10.08.16, 16:36
      to, co nie udalo sie Wilhelmowi II. i Hitlerowi osiagnac zbrojnie.
    • engine8 Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 13.08.16, 02:09
      I co z tego?

• pijatyka Niemieckim zwyczajem... 13.08.16, 12:08

...to kacapy będą z Krymu spieprzać - prędzej czy później.
      • 1.melord Re: Niemieckim zwyczajem... 13.08.16, 13:31
        pijatyka napisała:

>
        > ...to kacapy będą z Krymu spieprzać - prędzej czy później.

marzysz czy snisz ?
      • xystos Re: Niemieckim zwyczajem... 14.08.16, 09:25

niepij borygo bo ten trunek osobowosc ci zmienia

wspieraj polskiego bimbrownika
        pij prawdziwe ZYTKO !
    • caesar_pl Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 13.08.16, 22:30
      W Las Vegas stoja pobudowane repliki slawnych swiatowych budowli typu Wenecja,Piramida czy wieza Eifla.Wiecie jak niemiecka budowle Jankesi w Las Vegas skopiowali?
      Am 24. Februar 1920 wurde im Hofbräuhaus vor etwa 2.000 anwesenden Personen die Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) gegründet.
    • xystos Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 14.08.16, 09:21

..taak?,a ja slyszalem ze w
      den Haag.
    • karbat Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 14.08.16, 10:52
      pijatyka napisała:

> ...to kacapy będą z Krymu spieprzać - prędzej czy później
    • marklen Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 14.08.16, 11:11
      Niemcy cwani, od piwa się głowa kiwa, lepszy kwas chlebowy.
      Poza tym wino krymskie jak Massandra super.
      • caesar_pl Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 14.08.16, 21:07
        Niemcy zawsze opijali Polakow i podpisywali korzystne traktaty.
        W Niemczech tez leza pijaki w rowach - to Polacy.Tradycja zobowiazuje....
        • marklen Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 15.08.16, 03:55
          Alkohole 24H tam nawet nie ma zakąski.
          • 5magna [...] 15.08.16, 15:48
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • jureek Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 15.08.16, 18:16
      monalisa2016 napisał(a):

> Przedsiębiorcy z Dolnej Saksonii podpisali umowę z władzami Krymu

Którzy przedsiębiorcy?
      • czuk1 Re: niemiecki zwyczaj t.z. Oktoberfest 2016 w Jał 15.08.16, 18:36
        jureek napisał: > monalisa2016 napisał(a): Przedsiębiorcy z Dolnej Saksonii podpisali umowę z władzami Krymu . Którzy przedsiębiorcy?

Przecież ta informacja o umowie jest z palca wyssana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka