Dodaj do ulubionych

Ticket to ride

22.10.16, 18:21
Jechalem pociagiem bardzo niedawno i stalem sie swiadkiem zadziwiajej sceny. Obok mnie, po drugiej stronie przejscia, siadla para mlodych ciemnoskorych ludzi. Chlopak i dziewczyna majacy z 16-19 lat. Siedzieli grzecznie, zagladali, jak to mlodzi, do smartfonu i o czyms tam rozmawiali.

Nadeszla kontrola biletow i okazalo sie, ze mlodzi ludzie biletow nie mieli. Kontroler stwierdzil, ze trzeba zaplacic za podroz. Na co mlodzi mowia, ze nie maja pieniedzy. Potem poprosil ich o dokumenty i je dostal. Gorsza sprawa byla z adresem. Mlody czlowiek podal adres ulicy dajac jedynie numer i czesc jej nazwy czyniac ja niedozidentyfikowania. Kontroler bardzo grzecznie wysluchiwal i staral sie wytlumaczyc, ze trzeba znac cala nazwe ulicy. W koncu wypisal mandat i dal kazdemu z mlodych dokument, do podpisania. Dal im go i sobie poszedl.

A mlodzi dalej siedzieli i rozmawiali, jakby nigdy nic. W wagonie byla jeszcze inna mloda ciemnoskora dama ze smartfonem, ktora podobnie nie miala biletu i podobnie dostala mandat.

Kontrole sobie poszly dalej a ja sie zastanowilem czy mlodzi kiedykolwiek te mandaty zaplaca? I wyszlo mi, ze to raczej ja je zaplace z podatkow a na pewno nie ci mlodzi.

Zadziwil mnie tez spokoj kontrolera, ktory pewnie nie pierwszy raz takie mandaty daje. I olimpijski spokoj mlodych, ktorzy pewnie czesciej w podobny sposob podrozuja. Wlasnie bez biletu.

Moze nie wiedza, ze w pociagu trzeba miec bilet?

Dziwna sprawa

PF
Obserwuj wątek
    • malkontent6 Re: Ticket to ride 22.10.16, 18:27
      Za kilka tat w ten sam sposób kupią samochód. :)
    • de_oakville Re: Ticket to ride 22.10.16, 18:47
      Nie napisales gdzie to bylo. We Francji czy w Polsce? Ja bylem nieraz swiadkiem podobnych wydarzen we Wloszech. W poprzednich latach czesto jezdzilem pociagiem pomiedzy Werona a Trento, z racji podrozy sluzbowych. Wlasciwie miedzy Mediolanem a Trento, z tym ze z Mediolanu do Werony jedzie sie na ogol szybkim pociagiem, jak pendolino, natomiast dalej zwyklym. I wlasnie w tych zwyklych pociagach mlodzi czarni czesto jezdza 1-sza klasa majac bilet 2-giej klasy. Kiedy przychodzi konduktor "udaja konia". Konduktor kaze im przejsc do 2-giej klasy i na tym sie konczy. Zadnych kar nie widzialem, a bylem swiadkiem podobnej sceny ze 3 razy.
      • polski_francuz Re: Ticket to ride 22.10.16, 19:45
        W Polsce bede niezadlugo ale nie podrozuje tam pociagiem.

PF
    • kfugktru23 Re: Ticket to ride 22.10.16, 18:54
      A co miał zrobić ten kontroler? Przełożyć ich przez kolano? Czy może otworzyć drzwi i wyrzucić w biegu?
      • polski_francuz Re: Ticket to ride 22.10.16, 19:47
        Kontroler? Raczej co moze zrobic SNCF. Ano, na ten przyklad, kontrolowac bilety przed wejsciem do pociagu.

Kungfu kontrolerow nie nauczysz ani robotow, jak w amerykanskich wyborach, do kontroli biletow nie uzyjesz:)

PF

PF
    • kylax1 A co ma do tego kolor skóry? 22.10.16, 21:46
      Właśnie dlatego Francja ma problem z gettami na przedmieściach. Biali młodzi (i nie tylko młodzi) też tak robią, ale Ty zwracasz uwagę tylko wtedy, gdy gapowicze są ciemnoskórzy. Podobnie czyni większość Francuzów. Sami stworzyliście sobie ten problem.
    • lont12 Re: Ticket to ride 22.10.16, 23:20
      a niech se jeżdżą na gapę, byle tylko nie konstruowali bombek
    • lont12 to koleje u was wciąż państwowe? 22.10.16, 23:28
      > Kontrole sobie poszly dalej a ja sie zastanowilem czy mlodzi kiedykolwiek te mandaty zaplaca? > I wyszlo mi, ze to raczej ja je zaplace z podatkow a na pewno nie ci młodzi.

Kapitalizm ma takie instrumenty które potrafią każdego oportunistę postawić do pionu, ale ty Francuz zdaje się że robisz na posadce państwowej, do czego też właśnie przygotowują się też i ci egzotyczni młodzi ludzie.
      • kylax1 I dzięki temu koleje we Francji są w światowej 23.10.16, 01:59
        czołówce, a koleje brytyjskie i amerykańskie to III świat.
      • polski_francuz Re: to koleje u was wciąż państwowe? 23.10.16, 09:57
        Porownanie atrakcyjne ale nietrafne. Ci mlodzi nie pracuja. Sa utrzymywani za pieniadze publiczne bez zadnego ich wkladu do zycia spoleczenstwa.

PF
        • kacza_aberracja Re: to koleje u was wciąż państwowe? 23.10.16, 10:42
          polski_francuz napisał:
          > Ci mlodzi nie pracuja.

Skad wiesz?

> Sa utrzymywani za pieniadze publiczne
          > bez zadnego ich wkladu do zycia spoleczenstwa.
          > PF

Twoja afirmacja to wynik badan socjologa, policji (podaj prosze)?... Czy rasisty-ignoranta zamieszkalego od niedawna we Francji i chcacego uchodzic za forumowego medrca-czlowieka sukcesu, a bezpodstawnie oskarzajacego kolorowych obywateli Francji i powielajacego polityczne "argumenty" francuskich rasistow jak Menar i Front National z czasow JM Le Pen?
        • lont12 to nie ty zapłacisz z podatków 23.10.16, 21:45
          to raczej ja je zaplace z podatkow

Twoja pensja urzędnika państwowego pochodzi z podatków, więc podatek który ty płacisz jest częściowym zwrotem podatku, jaki na ciebie płaci sektor prywatny. Niewiele odbiegasz od tych egzotycznych młodych ludzi, którzy zresztą w przyszłości będą starali ulokować się na dobrze płatnej państwowej posadce, zamiast pobierać marny państwowy zasiłek.
          • polski_francuz Re: to nie ty zapłacisz z podatków 25.10.16, 08:07
            Raz jeszcze: ja za moje pieniedze cos robie. A oni nie.

PF
    • engine8 Re: Ticket to ride 23.10.16, 02:32
      Moze kary niewielkie?
      Moze kontroler nie pracuje na akord tylko na godziny?
      Moze "szanuja" ludzi troche? (na zasadzie ze lepiej ryzykowac ze 9 nie zaplaci niz ukarac jednego kto naprawde nie ma pieniedzy?)
      • polski_francuz Re: Ticket to ride 23.10.16, 09:54
        No coz. Pojdzmy dalej. Po tym incydencie poszedlem na kawe na wagonu restauracyjnego. Gdzie spotkalem kontrolerke i z nia pogadalem. Nieplacacych jest dosc duzo. Czesc potem placi a czesc niegdy nie zaplaci (tak jak ci moi sasiedzi). Tenor jej wypowiedzi byl taki, ze jesli maja zrobic awanture, zadzwonic po policje (co im sie niekiedy zdarza) to musi byc jaki powazniejszy wypadek. Np., ze sie pasazerowie awanturuja. Podala potem przykla Anglii gdzie sie bilety kontroluje przed wejsciem do pociagu.

W koncu, 24 h po incydencie i dyskusjach z bliskimi: moje wnioski. Obecna wladza zamyka oczy na wojne domowa, ktora prowadzi juz policja. Stad policjanci polewani sa koktajlami Molotowa. 50 % policjantow glosuje na FN bo wie kto jest ich przeciwnikiem na ulicach. Wladza tez tchorzy przed takimi krokami jak sprawdzanie biletow przed wejsciem do pociagu bo sie boi niepokojow spolecznych. Tacy politycy jak Holland nie zrobia drastycznych krokow w kierunku wychowywania tej czesci spoleczenstwa, ktore wychowania potrzebuje. Bo nie maja charakteru do tego ani tzw jaj. Tacy populisci jak Sarkozy niezbyt rozumieja o co chodzi, bo zlikwidowali tzw" police de proximité" , ktora wlasnie byla na przedmiesciach. By oszczedzac forse publiczna. I tak doszlismy do pata. Panstwo sie powoli poddaje i nie spelnia swojej roli.

PF
        • kacza_aberracja Re: Ticket to ride 23.10.16, 11:26
          polski_francuz napisał:
          > W koncu, 24 h po incydencie i dyskusjach z bliskimi: moje wnioski. Obecna wladz
          > a zamyka oczy na wojne domowa, ktora prowadzi juz policja. Stad policjanci pole
          > wani sa koktajlami Molotowa. 50 % policjantow glosuje na FN bo wie kto jest ich
          > przeciwnikiem na ulicach. Wladza tez tchorzy przed takimi krokami jak sprawdza
          > nie biletow przed wejsciem do pociagu bo sie boi niepokojow spolecznych. Tacy p
          > olitycy jak Holland nie zrobia drastycznych krokow w kierunku wychowywania tej
          > czesci spoleczenstwa, ktore wychowania potrzebuje. Bo nie maja charakteru do te
          > go ani tzw jaj. Tacy populisci jak Sarkozy niezbyt rozumieja o co chodzi, bo zl
          > ikwidowali tzw" police de proximité" , ktora wlasnie byla na przedmiesciach. By
          > oszczedzac forse publiczna. I tak doszlismy do pata. Panstwo sie powoli poddaj
          > e i nie spelnia swojej roli.
          > PF

Podaj prosze przyklad jednego francuskiego prezydenta, o ktorym swiadczyloby, ze zamierzal "wychowywac" spoleczenstwo francuskie, czy "jakas jego czesc"(?). Bredzisz.
          Zastanow sie nad dzisiejszym stanem Francji, jej rzeczywistym bezobociem, wielkoscia pozyczki na glowe francuskiego obywatela (ktora jeszcze pozwala funkcjonowac Francji), stanem francuskiego przemyslu, rolnictwa, rodziny francuskiej i perspektyw zycia mlodziezy francuskiej.
          Region i departament Francji, w ktorym dzis mieszkam (po 35 latach pracy i zamieszkania w Paryzu), jest obszarem Francji o jednym z najnizszych procentowo zamieszkalych przez mieszkancow bylych francuskich kolonii. Mieszkam w miejscowosci 200 kilometrow oddalonej od Paryza. Reakcje i sposob "na zycie" ludzi tu mieszkajacych, wcale nie rozni sie od zachowan ludzi zamieszkujacych Ile de France. Dlaczego? Z tych samych powodow! Jedyna roznica to znacznie mniej corocznie spalanych samochodow.
          Bezrobocie, bezperspektywicznosc i bieda widoczna golym okiem, jest tego konsekwencja.
          W przyszlym roku beda wybory nowego francuskiego prezydenta. Nie widze wsrod liczacych sie w tych igrzyskach ani jednego polityka, ktory moglby cokolwiek zmienic w umyslach Francuzow i porawic w najmniejszym stopniu ich zachowanie, sytuacje... czy role dzisiejszej Francji na arenie miedzynarodowej.
          Francja dzisiaj, to panstwo zwijajace sie w kazdej dziedzinie - (dawnej) potegi kolonialnej, przemyslowej i spolecznej. Taka kolej losu...
          • kacza_aberracja Przed chwila, o 13 tej w dzienniku France2 23.10.16, 13:17
            Laurent Delahousse poinformowal, ze 80% wlascicieli samochodow w Paryzu nie oplaca miejsc parkingowych!
            Dlaczego? Kim sa kierowcy, ktorzy parkuja swoje samochody i nie oplacaja miejsca parkingowego?
            Polski-francuz juz wie - ludzie, ktorych kolor skory nie jest bialy, nie pracuja i sa na utrzymaniu panstwa francuskiego. W zwiazku z czym, ten nowy obywatel Francji (P-F) oplaca spowodowane przez to straty z wlasnych podatkow!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka