Dodaj do ulubionych

Polska ziemia

25.11.17, 13:24
Bylem z corka dzisiejszego ranka na merostwie by odebrac paszport. I pani, ktora tam pracowala miala specyficzny akcent. Wiec ja zapytalem skad jest. Okazalo sie, ze z Polski. I zaczelismy rozmawiac po polsku i dzielic doswiadczenia co do polskich Francuzow i Francuzek.

Po jednej z wysluchanych historii zaczelem miec lzy w oczach. Jedna z Polek, ktora pani urzedniczka poznala ma juz powazny wiek i mysli o swoim pogrzebie. I pojechala specjalnie do Polski by przywiezc troche polskiej ziemi. Ktora chce by ja rzucili na Jej trumne podczas pogrzebu.

PF
Obserwuj wątek
    • lont12 Re: Polska ziemia 25.11.17, 13:45
      nie podlizuj się do ns
      • polski_francuz Re: Polska ziemia 25.11.17, 14:26
        Nu, Osik, jak mozesz!

Pozdro

PF
    • karbat Re: Polska ziemia 25.11.17, 16:53
      strach przed polska ziemia ??????? . w licznych aspektach.

patrioci, kochajacy polska ziemie .... na odleglosc
      bojacy sie konfrontacji z rzeczywistosca tej polskiej ziemi
      na codzien.

w rzeczywistoci .....lepiej , niech mi na stare lata podciera tylek,
      jaks murzynka, arabka we francji niz byc zdanym na opieke na polskiej ziemi ......
    • caesar_pl Re: Polska ziemia 25.11.17, 18:38
      Co za zacofanstwo..!Ja chce by mie po smierci w Niemczech spalono i urne zawieziono do mojej gornoslaskiej miejscowosci i postawiono w grobie rodzinnym.Nie chce miec z Poltoniami nic wspolnego.
      • karbat Re: Polska ziemia 25.11.17, 19:22
        konkretnie. krotko, zwiezle i tresciwie. bez lez w oczach.
        bez pierprzenia, bez patriotycznego patosu bog honor ojczyzna.,-

normalnie. szczerze. respekt.

wielcy patrioci na odleglosc .... gebuja o polsce,
        ale
        boja sie do niej wrocic... ja to nazywam
        pieprzeniem kotka przy pomocy mlotka.
        gebowaniem bez pokrycia .

• pijatyka Re: Nie chce miec nic wspolnego 26.11.17, 23:51

Poza językiem, w którym tu fanzolisz?
    • engine8 Re: Polska ziemia 25.11.17, 23:31
      No wlasnie ciekawe z jakich terenow przywiozla ta zimie?

• j-k Polska ziemia, gorolska ziemia... 25.11.17, 23:39
        celuje na Gorny Slask, lub Podkarpacie...

- gdzie inniej juz raczej sie tego nie robi.
        • polski_francuz Re: Polska ziemia, gorolska ziemia... 25.11.17, 23:45
          Urzedniczka byla z Nowego Sacza. Wiec moze jej krajanka? Ale nie wiem skad.

PF
          • bywszy2 Re: a co z+ 26.11.17, 09:23
            polski_francuz napisał:

> Urzedniczka byla z Nowego Sacza. Wiec moze jej krajanka? Ale nie wiem skad.
            >
            > PF
            <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
            herenvolk?
            • polski_francuz Re: a co z+ 26.11.17, 09:47
              Eher Volk des Herrs:)

PF
    • bywszy2 Re:Melodramat+ 26.11.17, 01:39
      Godny pani Dulskiej.
      Jak czytalem,to sie rozplakalem.
    • de_oakville ... i swiatowy ocean 26.11.17, 10:57
      Bodajze Kazimierz Brandys w ksiazce pt. "Miesiace" napisal, ze szukajac "duchowego kontaktu" ze zmarlymi nie chodzi wcale na cmentarz. Cmentarz to jedynie miejsce, gdzie spoczywaja ich prochy. Kontakt duchowy z osobani mu bliskimi, ktore odeszly (niekoniecznie na "tamten swiat"), znajduje w miejscach, w ktorych sie z nimi spotykal. Na klatce schodowej do ich bylego mieszkania, w dotknieciu klamki od tego mieszkania, na lawce w parku, gdzie razem siadywali i prowadzili rozmowy. Pewnie wielu ludzi by chcialo, zeby po ich smierci ich duchy "unosily sie" w tych miejscach, gdzie najbardziej lubili przebywac za zycia.
      Kogos takiego jak ja, po obu stronach "wielkiej wody", w Polsce nad Baltykiem, powiedzmy gdzies w okolicy Skweru Kosciuszki i gdynskiej plazy miejskiej, a w Kanadzie nad brzegiem jeziora Ontario w Toronto, Oakville czy Port Credit. Kremacja i "pogrzeb morski" rozwiazaly by te problemy poniewaz wody morskie i oceaniczne (jak wody Oceanu Atlantyczkiego) "oplukuja" rozne kontynenty :)))
      Morze laczy rozne kraje, a i ziemia jest na dobra sprawe podobna w skladzie w kazdym zakatku globu. Moze z wyjatkiem piaskow Sahary i innych pustyn oraz gleby w puszczy nad Amazonka lub w Kongo.
      • polski_francuz Feu d'un(e) mort(e) 26.11.17, 12:27
        Tak sie okresla po francusku ducha zmarlej osoby. Ten duch zyje w kazdym na kim zmarly(a) wywarla wrazenie czy w kim zostawila swoj slad. Sa to na pewno Rodzice, czasem koledzy, niekiedy profesorowie (ja n.p. zawdzieczam sympatie do matmy profesorowi ze szkoly podstawowej) czasem zony/mezowie czy narzeczoni(e).

Ziemia rzucana na trumne ma charakter symboliczny. Chociaz znaczenie tego symbolu niezbyt rozumiem. Ale gest francuskiej Polki ma charakter bardzo symboliczny i bardzo patriotyczny.

PF
        • bywszy2 Re: przepraszam,ze sie wtracam+ 26.11.17, 12:36
          Ale chcialbym otrzymac wyjasnienie,jak mozna byc patriota siedzac za granica?
          Przy czym w jednym i drugim kraju "wolnym".
          Nikt nikomu nie zabrania.
          Patriotyzm?:
          Zamieszkanie we wlasnym kraju.
          Walka o swoje idealy - z poniesieniem tego konsekwencji.
          Budowanie Ojczyzny w praktyce i Przenosni.
          Placenie podatkow - co jest miara wlozenie swojej pracy w Ojczyzne(z kazdego po groszu ...)
          oraz
          wiele,wiele innych rzeczy.
          Milosc platoniczna - to milosc smarkacza,do dziewuszki,
          a nie milosc do ...!
          • polski_francuz Re: przepraszam,ze sie wtracam+ 26.11.17, 20:53
            Widzisz bywszy, staram sie dopasowac do rozmowcy. Ale Tobie pojecie patriotyzmu wyjasnic jest trudno. Urodziles sie w ZSRR, przyjechales do Polski, zle Cie w niej potraktowano w 1968 roku i wyjechales do Szwecji. I czujesz sie Szwedem. Ale, pamietam to zes tu hallakowal razem z orkiestra dany33. Czujesz sie zatem troche Izraelczykiem.

I ja osobiscie i wielu z tego forum skonczylo i szkoly i uniwersytety w Polsce. I pozostaja Polsce a taki czy inny sposob wierni. Gest pani, ktora ziemie z Polski na swoj grob przywiozla trudno wytlumaczyc. Ja go odbieram tak, ze dla tej Pani Polska byla i pozostala bardzo wazna.

Czy nazwac to patriotyzmem czy inaczej, to juz bardziej sprawa semantyki. Najwiekszy polski poeta pisal z milosci do Polski "Litwo Ojczyzno moja...." bedac w Paryzu.

I wez to komus wytlumacz...nie da sie.

PF
            • borrka Re: przepraszam,ze sie wtracam+ 26.11.17, 21:32
              PF, to jest bardzo proste, gdy odrzucic reakcje skrajne i zalożyc w miarę normalne warunki.
              Gombrowicz jezdzil do Berlina Zachodniego , by poczuc zapach "polskich pól" zza miedzy.
              Ani one nie byly wtedy bardzo polskie, ani polne - poczuc mógł raczej smród dederowskich elektrowni na wegiel brunatny:)
              Ale to nie byly warunki normalne i sam pamietam, jakim przezyciem byl dla mnie pierwszy po latach wyjazd do Polski z Rajchu.
              Ale ja sam jestem odchylony i do zycie poza Krajem sie nie kwalifikuje.

Drugą "skrajna" kategorie stanowiąszczekający na kraj pochodzenia z roznych przyczyn.
              Oni są przewaznie dosc prosci, ale nie zawsze.
              Czasem jest patologia.

Pomiedzy skrajnosciami jest wszystko normalne i jasne, ze czlowiek pochodzący z Polski kocha swój kraj.
              • polski_francuz Re: przepraszam,ze sie wtracam+ 26.11.17, 21:40
                "...czlowiek pochodzący z Polski kocha swój kraj."

Amen

PF
              • bywszy2 Re: boriska+ 27.11.17, 10:27
                Kiedys zapytano prezydenta Niemiec,czy kocha Niemcy.
                Wkorzyl sie i odpowiedzial,ze kocha swoja zone!
                Co znaczy kochac Polske?
                To znaczy:
                Kochac areal polski.
                Kochac kulture polska.
                Kochac zebraczke polska.
                Kochac wojsko polskie.
                Kochac gornikow polskich.
                Kochac Zydow polskich.
                Kpchac narkomanow polskich.
                Kochac zlodziei polskich.
                Kochac nauke polska.
                oraz
                Kochac wiele innych rzeczy polskich.
                Kochac,kochac i kochac!
                Niepotrzebne skreslic.
                Ale to juz nie bedzie kochanie.
            • bywszy2 Re: prosze pana pana P.F pozdrawia F.P+ 27.11.17, 10:20
              Uczono mnie patryotyzmu w ZSSR oraz Polsce.
              Smiem twierdzic od tych patryotyzmow jest jeden krok do rasizmu i nienawisci innych.
              Szczegolnie dotyczylo to rasizmu-patryotyzmu typu radzieckiego.
              Wiec nie musi mnie pan glabokosci patryotyczne wyjasniac.
              Co do panskiej pamieci,to pana na starosc zawodzi.
              Z pania Dana nie halowalem,bo nie mialem z nia oprocz jednej rzeczy nic wspolnego.
              A mianowicie,polskie chamskie zagrania w stosunku do zydow i Zydow.
              Nie pamieta pan tego?
              A ze glosuje za Izraelem,to przyczyny powyzej i pan niektore sam wyjasnil.
              Ja takiej Polsce wierny byc nie moge.
              Wpierw Polska utracila przywilej mego reprezentowania na arenie miedzynarodowej.
              (obecnie sa tego potwierdzenia).
              Potem najwyzsi dowodcy Wojska Polskiego mnie zdadzili,zdradzajac przysiege wojskowa.
              Taka sama jak i ja ja zlozylem.Wiec zwolnili mnie swym niegodnym postepowaniem moje slubowania na wiernosc Ojczyzny.
              Co do poety.
              To byl zydem litewskim.I pisal o Litwie.
              Jest wolnosc w Europie.
              I lezke puszczac z powodu patryotyzmu wg. mnie sie nie godzi.
              Mnie do Polski nie wpuszczano przez wiele lat.
              W zwiazku z czym byly ciezkie chwili.
              Pan moze do Niej jechac kiedy chce.
              I ja naprawiac wg.panskiego pomyslu.
              Pozdrawiam.
              I zycze wszystkiego najlepszego.
              • bywszy2 Re: prosze pana pana P.F pozdrawia F.P.P.S+ 27.11.17, 10:50
                Ale w patryotyzmie zyda litewskiego przebil Rosjanin Majakowski:
                1.
                "Ja russkij by wyuczil tolko za to,czto nim razgowariwal Lenin"
                2.
                Pokazujac paszport:
                "czitajtie,zawidujtie,ja grazdanin Sowietskogo Sojuza"
                Albo cos takiego:
                Ja drugoj takij strany nie znaju,gdie tak wolno dyszit czelowiek ..."!
                I rzeczywiscie zdychali.
              • j-k ty i patriotyzm ? - smiechu warte 28.11.17, 04:20
                bywszy2 napisał:
                A ze glosuje za Izraelem, to przyczyny powyzej i pan niektore sam wyjasnil.
                > Ja takiej Polsce wierny byc nie moge.

- i wierny nie jestes. tylko po co petasz sie tu po polskich forach ?

PS. coby mi tu nie bylo:
                w konflikcie z islamuskami - tez popieram Israel.
                • bywszy2 Re: rozrywkowy szwedajacy sie po Europie+ 28.11.17, 08:52
                  od ponad lat 30 oraz maz docentki od ruskiego.
                  Mnie z patryotyzmu radzieckiego Polska wyleczyla.
                  A z polskiego Szwecja.
                  Wasz patrytyzm,jest zaowalowany smiedzacy nacionalizm.
                  Prz czym bez dania racji.
                  Bo wymien pan z czego mozecie buc dumni?
                  No,tak nalezaloby popierac tego,kto pana d..y chroni na Poludniu.
        • tanebo2.0 Re: Feu d'un(e) mort(e) 27.11.17, 07:52
          Symbol jest prosty - przywalić ziemią żeby duch nie wyszedł i nie straszył.
          • polski_francuz Re: Feu d'un(e) mort(e) 27.11.17, 08:10
            Ziemia musi byc gesta zatem. By duch mial trudniej:)

Ales bezduszny!

PF
        • de_oakville Re: Feu d'un(e) mort(e) 27.11.17, 11:50
          polski_francuz napisał:

> Tak sie okresla po francusku ducha zmarlej osoby. Ten duch zyje w kazdym na kim
          > zmarly(a) wywarla wrazenie czy w kim zostawila swoj slad. Sa to na pewno Rodzi
          > ce, czasem koledzy, niekiedy profesorowie (ja n.p. zawdzieczam sympatie do matm
          > y profesorowi ze szkoly podstawowej) czasem zony/mezowie czy narzeczoni(e).

Kiedys bardzo chcialem, zeby moim europejskim "idolem" i wzorcem do czerpania "natchnienia" byla raczej Francja niz Niemcy. Dlatego, ze pomiedzy Polakami a Niemcami bylo w przeszlosci sporo wrogosci i "tarc", a pomiedzy Polakami a Francuzami byla niby zawsze przyjazn. Niemcy mi jednak nigdy nie przeszkadzali. Przeszkadzali
          mi bardziej Polacy, ktorzy tej wrogosci w sobie nie "wyleczyli" i nie chodzi tu wcale o tych, ktorych rodziny ucierpialy podczas wojny. Chodzi mi o mlode pokolenie, ktoremu "zamacono" w glowach tak, aby na slowo "Niemiec" reagowalo niemal tak jak tresowany czworonog
          ("Vierbeiner") na haslo "kota, kota". Ogladalem niedawno polski film "Yuma" o zlodziejach z Polski, ktorzy kradli w Niemczech przekraczajac granice po roku 1989 i pozniej. I tlumaczyli sobie, ze oni tylko odwzajamniaja sie za to, co Niemcy podczas wojny z Polski wywiezli. Rece opadaja, kiedy sie cos takiego widzi i slucha. I czlowiek chce byc wtedy od spraw polsko-niemieckich jak najdalej. Jak najdalej od Europy. Dla duchowego zdrowia, zeby nie ulegac obsesjom i psychozom.

A Francja to kraj bardzo ciekawy i o bogatej historii, ale nie mogla ona stac sie moim "idolem" zamiast Niemiec pomimo najszczerszych checi. To nie jest "my kind of town" (jak w piosence Franka Sinatry - "This is my kind od town, Chicago"). Francja to dla mnie kraj zbyt wielkich
          kontrastow. Choc wyobrazam sobie ten piekny Paryz z lat 20-tych ubieglego wieku pelen pisarzy i artystow przybylych z roznych stron swiata, Hemingwaya, Stein i innych. Pamietam spacer Polami Elizejskimi w lipcowy wnieczor pod koniec lat 70-tych. Mozna bylo podziwiac piekne kobiety (wiele trzymajacych sie za rece z czarnymi). "Pola elizejskie" to wedlug mitologii miejsce, gdzie przebywaja duchy zmarlych bohaterow. Piekna nazwa. Zywi spacerujacy i cieszacy sie pokojem i wielkoscia wywalczonymi przez bohaterow, ktorych duchy "unosza sie" w tym samym miejscu i sa niewidoczne. A obok wielki Luk Triumfalny slawiacy ich bohaterskie czyny. Dosc piekne miasto, choc troche "zatrzymane w historii". Za bardzo "przystrzyzone" na moj gust, jak ogrod francuski, natomiast niektore przedmiescia (te polnocne i wschodnie) wygladaja "okropnie" jak z innego swiata. Wole juz Londyn (moze brzydszy, ale o wiele ciekawszy), ktory bardziej przypomina ogrod angielski, - bardziej "dziki", gdzie wszystko moze wyrosnac gdziekolwiek "sila przyrody", gdzie stare drzewa prochnieja i upadaja, a na ich miejscu wyrastaja nowe. I niczego nie zatrzymuje sie tam w czasie, na sile. To jest bardziej zgodne z natura, a nie sztucznie i "kartezjansko" wyrownane i przystrzyzone.
          • j-k w jakich rejonach Polski Ty sie obracales ? 28.11.17, 04:25
            de_oakville napisał:
            mi bardziej Polacy, ktorzy tej wrogosci w sobie nie "wyleczyli" i nie chodzi tu
            > wcale o tych, ktorych rodziny ucierpialy podczas wojny. Chodzi mi o mlode poko
            > lenie, ktoremu "zamacono" w glowach tak, aby na slowo "Niemiec" reagowalo niemal tak jak tresowany czworonog

w jakich rejonach Polski Ty sie obracales ?
            - bo tu u siebie w Warszawie nigdy specjalnie tej wrogosci do Niemcow nie doswiadczalem.
            a w Liceum uczono mnie szacunku do ich historycznych osiagniec.

J.K.
            syn powstanca warszawskiego.
    • karbat Re: Polska ziemia 26.11.17, 15:30
      to samo mowie do tych z francji , innych , siedzcych za granica,
      wycierajacych sobie na codzien buzie wielkimi slowami.

mysla , ze jak beda gdakac non stop o patriotyzmie beda przez to....
      patriotyczni.
      ubodzy uposledzeni obludni latarnicy

do ojczyzny , do kraju tam pokazcie swoj patriotym
      kto wam tego zabrania !

samo gebowanie o patriotyzmie .... zenada

• de_oakville "Wielki" i "maly" patriotyzm 26.11.17, 23:03
        karbat napisał:

> to samo mowie do tych z francji , innych , siedzcych za granica,
        > wycierajacych sobie na codzien buzie wielkimi slowami.
        >
        > mysla , ze jak beda gdakac non stop o patriotyzmie beda przez to....
        > patriotyczni.
        > ubodzy uposledzeni obludni latarnicy
        >
        > do ojczyzny , do kraju tam pokazcie swoj patriotym
        > kto wam tego zabrania !
        >
        > samo gebowanie o patriotyzmie .... zenada

Bylem kiedys we Francji z wizyta u rodziny, w polowie lat 80-tych. Rozmawialem wtedy z pewna Polka, stale mieszkajaca we Francji, ktora do rodziny nie nalezala, ale byla znajoma. Mnie niewiele pomogla, choc mowila przez telefon, ze pomaga Polakom przybylym do Francji w urzadzeniu sie na Zachodzie. "To jest moj patriotyzm", twierdzila.
        Zgadzam sie, ze prawdziwy patriota pozostaje w kraju, "chocby nie wiem, co sie dzialo, swiat sie walil, zemia drzala". Mowil o tym na przyklad znany krytyk muzyczny Jerzy Waldorff w wywiadzie telewizyjnym za Jaruzelskiego. Powiedzial wtedy, ze "jezeli w kraju jest zle, to uwaza to nalezy pozostac w kraju". Mozna nie byc takim "prawdziwym patriota" jak Waldorff i wyjechac, ale nadal sie Polska interesowac. I zyczyc Polsce wszystkiego najlepszego. Bo niejeden z nas by nigdy nie wyjechal, gdyby urodzil sie w innej Polsce, nie w PRL-u. Na przyklad w Polsce z lat 2000 - 2015; co do obecnej nie jestem juz taki pewien. Nikt nikomu takiego "malego patriotyzmu" zabronic nie moze. Na przyjazd i "budowanie na miejscu" nie kazdy moze sobie pozwolic, zwlaszcza jesli chce "dociagnac" do emerytury w nowym kraju.
        A w Polsce jak to w Polsce, wszystko odbywa sie na zasadzie wahadla. Raz wychyla sie ono za bardzo w lewo, innym razem za bardzo w prawo. Jak nie komunizm to znowu "wolnosc" w zbyt wyuzdanym wydaniu. A potem "na odtrutke" za bardzo na prawo i narzucanie ludziom calkowitej "dewocji". A w nowym kraju mozna sie tez czuc dobrze, bez obgryzania paznokci w tesknocie za Polska, pamietajac o tym "wahadle", ktorego wahania nie obnizaja powoli swojego wychylenia - wrecz przeciwnie ulegaja coraz wiekszemu "rozbujaniu".
        Mozna sobie wiec powiedziec "to jest moj patriotyzm na odleglosc", jakkolwiek maly by on nie byl.
        • caesar_pl Re: "Wielki" i "maly" patriotyzm 27.11.17, 05:07
          Polski patriotyzm zanika.Te wszystkie pochody ,miesiecznice smolenskie to tylko popularne medialnie.U mnie we wsi mlodzi to nawet nie wiedza kiedy byla druga wojna albo czemu powstalo PRL.Moze na Slasku jest inaczej niz w Polsce,na Slasku ludzie nie gineli masowo,Slazacy brali udzial w mordowaniu Warszawiakow,moze dlatego czasy wojny na Slasku nie sa martyrologia jak to ma miejsce w Polsce.Polacy sa dumni z Rudego 102 a ja jestem dumny z wojka ktory walczyl jako Pancerniak niemiecki w Tygrysie, z powodu awarii czolg pozostal pod Cieszynem do lat piedziesiatych,wojek go "odwiedzil".
          Polacy probuja Slaskosc nam odebrac..pamietajcie o tym!
        • polski_francuz Proporcje 27.11.17, 08:14
          Podczas mego pierwszego pobytu na postdoku we Francji zauwazylem, ze slowa tu niewiele znacza i ze jest ich, na ogol, bardzo duzo. I przedstawiaja mowce w bardzo dobrym swietle:)

Ogolnie rzecz biorac, proporcje miedzy forma a sensem jest tu troche inna niz gdzie indziej. Forma przewaza:)

PF
    • caesar_pl Re: Polska ziemia 27.11.17, 06:43
      Narod przegrany szuka winnych u innych.Niemcy nie.Dlatego ich PODZIWIAM,mimo ze tam pracuja....
      • polski_francuz Re: Polska ziemia 27.11.17, 08:54
        Wygrywac trzeba sie nauczyc. Dyktatorek, ktory jest obecnie u wladzy w Polsce, tez sie nauczyl jak sie do wladzy dorwac: uzywajac swego zmarlego brata jako symbolu i 125,-€ jako marchewki. Tyle, ze ma za mala kulture by powalczyc z Niemcami czy z Rosjanami, czy jak wolisz, jest troche za glupi by taka walke podjac.

Ale, sa takze Polacy inteligentni, ktorzy taka walke moge podjac. I bys sie nie zesral ze strachu, chodzi mi o walke ekonomiczna. Przyjada tacy u wladzy to zobaczymy.

W koncu, sa tacy tchorze jak ty czy jorl, ktorzy polskosci sie wypieraja. Sa tacy pochodzacy z Niemiec czy Austrii, ktorzy wola byc Polakami. Przykladem jest Stuhr, Kornhauser czy Lubnauer.

PF
        • bywszy2 Re: Polska ziemia 27.11.17, 10:35
          Na czym polega ich tchorzostwo?
          Pmietam,jak Polacy niemieccy,Podolski i ten drugi,plakali kiedy wbijali pilke w polska bramke.
          To byl patryotyzm!
          • polski_francuz Re: Polska ziemia 27.11.17, 10:57
            Nie pojda do nieba To pewne, Rejtan sie rzuci miedzy nich i sw. Piotra!

PF
            • bywszy2 Re: Polska ziemia+ 28.11.17, 08:56
              polski_francuz napisał:

> Nie pojda do nieba To pewne, Rejtan sie rzuci miedzy nich i sw. Piotra!
              >
              > PF
              <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
              Ale na czym polega ich tchorzostwo?
              • polski_francuz Re: Polska ziemia+ 28.11.17, 09:04
                Charakteru ciut zabraklo.

PF
                • bywszy2 Re: Polska ziemia+ 28.11.17, 19:03
                  polski_francuz napisał:

> Charakteru ciut zabraklo.
                  >
                  > PF
                  <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                  do czego?
                  Z wypowiedziami nie wszystkimi mozna sie zgodzic.
                  Ale wypowiadaja je smialo.
    • jk2007 czy warto kupowac polska ziemie? 27.11.17, 10:00
      interesuje sie jako potencjalny inwestor
      • polski_francuz Re: czy warto kupowac polska ziemie? 27.11.17, 10:55
        Za droga. Emigranci wszystko wykupuja.

PF
        • 5magna Re: czy warto kupowac polska ziemie? 28.11.17, 13:46
          3 miliony emigrantow wyjechalo za chlebem z raju a teraz kupuja polska ziemie. Jak ja zaorza to nastepnym razem beda mieli wlasny chleb I nie beda potrzebowali wyjezdzac......Good.
          • bywszy2 Re:a czy mozna byc patryota wlasnej kupionej ziemi 28.11.17, 19:01
            5magna napisał(a):

> 3 miliony emigrantow wyjechalo za chlebem z raju a teraz kupuja polska ziemie.
            > Jak ja zaorza to nastepnym razem beda mieli wlasny chleb I nie beda potrzebowal
            > i wyjezdzac......Good.
            <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
            czy sie jest wtedy ziemianinem?
            I zatrudnia sie wtedy patryotycznych niewolnikow?
            Kto ich bedzie uwalnial?
            Cara juz nie ma:
    • bywszy2 Re:Przepraszam pana P.F+ 27.11.17, 11:58
      Ale moje uwagi na temat panskich opinii co do "przepraszam ze sie wtracam"oraz udzialu pana Bor`ki zostaly wykastrowane.
      Jaka swolocz z cenzury drepcze mnie po pietach,jak smrod po gaciach.
      On tez jest czescia ukochanej Polski i prawdopodobnie patryota.
      Takich osobnikow nie powazam.
      • bywszy2 Re:Przepraszam pana cenzora+ 27.11.17, 11:59
        Przeoczylem!
    • 5magna Re:Przepraszam pana cenzora+ 28.11.17, 03:21
      Takiego zdegradowania czlowieka jak teraz to za komuny nie bylo. Kazdy mial prace na chodniku ani w kanale nie mieszkal. Brakowalo tego czy tamtego ale nikt ani goly ani glodny nie chodzil. Dzieci jechaly na kolonie a rodzice na wczasy pracownicze. Kapitalizm zrobil z czlowieka szmate I nedzarza. Oczywiscie nie ze wszystkich. Sa tacy co ani nie przejedza ani nie przepija tego co maja I za 1000 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka