Dodaj do ulubionych

Krytycznie o USA

04.05.18, 14:33
Spotkałem się na tym forum z zarzutami, że jakakolwiek krytyka USA powoduje agresję ze strony sympatyków tego kraju. Uprzejmie informuję, że jest to dalekie od prawdy. Oto przykład sytuacji, która moim zdaniem zasługuje na krytykę.

Nie kwestionuję decyzji władz miasta Jersey City o (tymczasowym) usunięciu Pomnika Katyńskiego, bo nie wiem o co tam chodzi. Wzbudziła jednak sporo emocji i zainteresowała marszałka Senatu Stanisława Karczewskeigo, który odniósł się do tej sprawy bardzo krytycznie. Niestety reakcja burmistrza miasta, pana Fulopa jest żałosna - określił marszałka Karczewskiego jako znanego antysemitę i białego nacjonalistę.

Lewackie środowiska w USA stosują właśnie takie metody walki działania. Jeśli nie mogą się do niczego przyczepić to zarzucają przeciwnikom rasizm, antysemityzm itp.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,23354541,sprawa-pomnika-katynskiego-burmistrz-atakuje-karczewskiego.html
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Krytycznie o USA 04.05.18, 14:53
      Jak piszesz" nie wiem o co tam chodzi " to po cholere zabierasz glos?
      Z koleji ja niewiem kim jest burmistrz Jersey City czy lewakiem ,komuchem,wlasowcem czy innym diablem wcielonym ale wiem ze w sprawie tego buca z polskiego senatu gosc sie wcale nie myli,do jego zarzutow dodal bym glupote oraz chamstwo
      • malkontent6 Re: Krytycznie o USA 04.05.18, 15:52
        szwampuch58 napisał:

> to po cholere zabierasz glos?

Bo mam na to ochotę. Nie chodzi mi tu o pomnik tylko o osobę burmistrza.

Dużo złego można powiedzieć o Karczewskim ale ten burmistrz nie jest lepszy. Zarzucił antysemityzm i biały nacjonalizm facetowi, którego nawet nie zna. Ale to się świetnie sprzedaje w środowisku ludzi "postępowych".
    • blueelvic2 Pierwsza i podstawowa rzecz, to ... 04.05.18, 15:57
      spojrzec na wlasne podworko i zastanowic sie nad sprawa poszanowania pomnikow i wszystkiego co jest z nimi zwiazane.

Z drugiej strony, to pomnik na tle Manhattanu jest troszeczke "dziwna" kompozycja - rzecz gustu oczywiscie.

*

1.s.dziennik.pl/pliki/10938000/10938358-pomnik-katynski-w-new-jersey-900-557.jpg
      *

Zachowanie burmistrza w stosunku do Karczewskiego naganne, mimo, ze i ja Karczewskigo sympatia nie darze. ( Nosil wilk razy kilka ... ).
      • jerry1989 Re: Pierwsza i podstawowa rzecz, to ... 04.05.18, 19:06
        Hej!

blueelvic2 napisał(a):

> spojrzec na wlasne podworko i zastanowic sie nad sprawa poszanowania pomnikow i
        > wszystkiego co jest z nimi zwiazane.

-też uważam, że tego pomnika nie powinno się usuwać-
        www.tvn24.pl/pomorze,42/zolnierz-radziecki-gwalcacy-ciezarna-kobiete-kontrowersyjny-pomnik-w-gdansku,362576.html
        prawdy nie należy przemilczać jakakolwiek straszna i makabryczna by nie była.

pozdrawiam!
        • wtop.ek Re: Pierwsza i podstawowa rzecz, to ... 05.05.18, 00:02
          mam nadzieję, że szczegóły anatomiczne zostały odpowiednio wyeksponowane, prawdy historycznej nie należy przemilczać

czekamy na pomnik Łupaszki strzelającego w głowę cieżarnym kobietom
          • jerry1989 Re: Pierwsza i podstawowa rzecz, to ... 05.05.18, 02:49
            Hej!

widzę tutaj miłośnika oprawców z rakowieckiej. komuchami był twój tatuś czy dziadziuś?

pozdrawiam!
    • engine8 Re: Krytycznie o USA 04.05.18, 16:55
      Absolutnie masz racje zlwaszcza z lewactwem.
      No i to nie tylko w Stanach - posadzeniem o anysemityzm sie atakuje i w Europie na kazdym kroku.
      • malkontent6 Re: Krytycznie o USA 04.05.18, 17:58
        Posądzenia o antysemityzm, rasizm, antyfeminizm, homofobię to typowe narzędzia lewactwa. Wystarczy wspomnieć ilość morderstw w Chicago lub innych amerykańskich miastach i wcześniej czy później usłyszymy, że jesteśmy rasistami.
        • j-k Krytycznie o "Afrykanizmie" :) 24.07.18, 16:45
          hollender... - od czasu, jak publicznie potwierdzilem, ze jestem bialym Rasista - to mam spokoj...

i nikt sie mnie nie czepia.

aha i jestem zwolennikiem Lewicy (i przeciwnikiem lewactwa:)
      • zeitgeist2010 przetlumacz to sieczke na jezyk jakikolwiek 04.05.18, 18:21
        engine8 napisał(a):

> Absolutnie masz racje zlwaszcza z lewactwem.
        > No i to nie tylko w Stanach - posadzeniem o anysemityzm sie atakuje i w Europiena kazdym kroku.

• felusiak1 Re: przetlumacz to sieczke na jezyk jakikolwiek 05.05.18, 17:16
          Służę uprzejmie. Leftyści nigdy nie odpowiadają merytorycznie. Odruchowo oskarżają przeciwnika o rasizm, antysemityzm, nazizm, nacjonalizm, homofobię, islamofobię itp. Nie wiem jak jest w Europie ale tu w USA to codzienność.
    • zeitgeist2010 wiesz kto jest twoim kongresperson? 04.05.18, 18:19
      malkontent6 napisał:

Nie kwestionuję decyzji władz miasta Jersey City o (tymczasowym) usunięciu Pomn iKatyńskiego, bo nie wiem o co tam chodzi.
      > Lewackie środowiska w USA stosują właśnie takie metody walki działania. Jeśli nie mogą się do niczego przyczepić to zarzucają przeciwnikom rasizm, antysemityzm itp.
      >

wyslales list, zadzwoniles w sprawie 447?

zrob research.

Daj spokoj burmistrzowi. To corporacja posiada prawo wlasnosci terenu. Chodzi o 4 mld $ .

>
      • malkontent6 Re: wiesz kto jest twoim kongresperson? 04.05.18, 20:36
        zeitgeist2010 napisał:

> wyslales list, zadzwoniles w sprawie 447?

Tak. Oprócz tego regularnie odwiedzam stronę Jerusalem Post i jeśli jest potrzeba wpisuję komentarze pod artykułami o Polsce.
        • lont12 Re: wiesz kto jest twoim kongresperson? 05.05.18, 00:31
          w sprawie 447 trzeba poruszyć niebo i ziemię
          petitions.whitehouse.gov/petition/potus-donald-trump-please-do-not-sign-incoming-447-justice-uncompensated-survivors-today-just-act-2017
          • engine8 Re: wiesz kto jest twoim kongresperson? 05.05.18, 02:52
            No Trump podpisze bo ziec moze jakies wojewodztwo dostanie...
            • felusiak1 Re: wiesz kto jest twoim kongresperson? 05.05.18, 16:48
              Znou zaczynacie ten sam bullshit. Ta uchwała (447) nie ma mocy prawa. Jest niczym więcej niż nakazem raportowania. Nie wymaga podpisu prezydenta zatem petycja jest czystym idiotyzmem. Ile razy trzeba wam tłumaczyć proste rzeczy?
              • engine8 Re: wiesz kto jest twoim kongresperson? 05.05.18, 23:04
                No to po co wogole byla uchawalan i jak Prez podpisze to rowniez - jaki to ma cel? PRezydent nie podpisuje takich rzeczy ot tak sobie...
                No nie musi miec zadnej mocy prawnej. Wazne ze to bedzie ofocjalne podejscie do problemu Rzadu USA.
                No i co jakis czas bedzie raport ze jednak Polska nic w tym kierunku nie robi i Stany beda z tego nizadowolone. Temat bedzie na kazdym kroku poruszany i przypominany we wszytkich kontaktach a kto wie jak daleko pojda i jak mocne beda te naciski.
                • felusiak1 Re: wiesz kto jest twoim kongresperson? 05.05.18, 23:41
                  prezydent nie podpisuje czegoś co nie stanowi prawa.
                  a uchwała jest dla poprawy samopoczucia kongresmanów.

Z wypowiedzi kongresmanów:
                  This bill is nothing more than a mere reporting requirement. It has
                  got a fancy name. It is going to give us the feel-good that you are
                  doing something for survivors, but it is just a reporting requirement,
                  • lont12 Re: wiesz kto jest twoim kongresperson? 06.05.18, 01:30
                    Kongresmeni to banda pajaców?
                  • engine8 Re: wiesz kto jest twoim kongresperson? 06.05.18, 03:30
                    I ta ustawa mimo ze na pozor nic nie znaczaca przyniesie Polsce o wiele wiecej szkody niz ta o karaniu za obwinianie Polski o udzial w Holokauscie.. Dlatego ze teraz AIPAC uruchomi swoje kanaly i da rzadowi opcje a wrecz bedzie wymagala nacisku na Polske aby cos w tym kierunku robili i od postepwo bedzie zalezalo wiele innych glosowan w Kongresie, umow miedzynarodowych itp...
                    99% kongresmenow nie odwazy sie sprzeciwic albo nie popierac tego co lobby AIPAC wymaga poniewaz to znaczy koniec kariery.
                    No i po tej ustawie jak sie okaze ze raporty pokazuja ze jednak majatki nie sa zwracane o wiele latwiej bedzie przeglosowac nastepne - juz bardziej bezposrednie...bo beda przeciez raporty.
                    • felusiak1 Re: wiesz kto jest twoim kongresperson? 06.05.18, 15:56
                      engine opanuj się. aipac może naciskać w tej chwili, mógł naciskać i będzie mógł naciskać. ta uchwała nie ma tu żadnego znaczenia. departament stanu pisze raporty a uchwała nakazuje podzielenie sie nimi z kongresem. umowy miedzynarodowe nie leżą w gestii kongresu. a zwracanie majątków odbywa sie na drodze sadowej. powód musi wystąpić do sądu, przedstawić dowody itd. śpij spokojnie i nie daj robić sobie wody z mózgu przez michałkiewiczów.
    • zeitgeist2010 michelle wolf 04.05.18, 18:25
      krzywa morda. nerwowy tick czy cos innego?

wyjatkowo odrazajaca aparycja. czy nie ma w usa lepszych fryzjerperson?

piskliwy wredny glosik. 20 minut gnoju. zero humoru. ten kraj schodzi na psy-person.
    • jerry1989 Re: Krytycznie o USA 04.05.18, 19:02
      Hej!

najbardziej mnie urzekło stwierdzenie, że pomnik jest makabryczny i zmusza rodziców do tłumaczenia dzieciom o co w nim chodzi. i tak powinno być, że pomnik zmusza do refleksji. po nitce do kłębka dojdzie się do relacji III rzesza-ZSRR. państwa te były w ścisłym sojuszu od 23 sierpnia 1939 do 22 czerwca 1941. w tym czasie wespół wywołały największy konflikt militarny w dziejach. ZSRR najechał polskę, finlandię, zajął państwa bałtyckie i mołdawię, wysyłał surowce do państwa hitlera wojującego z aliantami. poza tym wyniszczał w porozumieniu z Niemcami naszą inteligencję i ruch oporu. w 1940 roku Niemcy założyli w Oświęcimiu obóz koncentracyjny-niech żydzi pamiętają po czyjej stronie był wtedy stalin.

pozdrawiam!
    • felusiak1 w poszanowaniu faktów 04.05.18, 20:28
      Ten polski senator powiedział że decyzja usuniecia jest skandaliczna.
      Na to burmistrz Jersey City odpowiedział personalnym atakiem co jest typowe dla leftystów.
      szwampuch nie wie czy Fulop jest leftystą. felusiak wie, Fulop jest leftystą.

W kwestii dzieci. Tam gdzie pomnik stoi dzieci nie ma. Jest kostka, beton i granit i bardzo dużo urzedników. Postawienie kilku ławek nie zmieni nic.

Nie jestem przeciwnikiem usuniecia pomnika. Widziałem wielokrotnie i zawsze uwazałem, ze powinien stać w Polsce gdzie publiczność czuje i rozumie a nie gdzie stoi dzisiaj pośród obojetnej publiczności.
      • karbat Re: w poszanowaniu faktów 04.05.18, 22:17
        w kraju sa dziesiatki , setki jakis pomnikow *, brakuje publiczinych ubikacji , ustepow

* niezlomnych , cichociemnych , papiezy , wykletych i ... h . w . k

G , Grass , na pytanie co sadzi o pomniku przed domem w ktorym kiedys mieszkal
        - sadze , ze lepiej byloby zrobiic w tym domu instalacje sanitarne, w kazdym mieszkaniu
        ( sracze ) .

• felusiak1 Re: w poszanowaniu faktów 05.05.18, 01:15
          ścierwojad
          • j-k Co robi pomnik Zolnierza Polskiego ? 05.05.18, 01:57
            na terenie USA ?

(sam w sobie ladny jest)

ppwinien stac np. w Bialymstoku.

a jeszcze lepiej w Grodnie.
          • karbat Re: w poszanowaniu faktów 05.05.18, 23:21
            felusiak1 napisał:
            > ścierwojad

do mnie ... otoz , doopku , podkreslasz , ze nie bywasz w Polsce
            znaczy sie wiesz jedno wielkie G. o Polsce . ... zapomniales , by milczec o tym kraju

w Polsce liczba pomnikow papieza zbliza sie do ... 1000 sztuk
            nie wspominam o ulicach , nazwach szkol , instytucji itp

zobacz sobie mapke , takich ulic w katolandzie jest tez kilka .
            mapa.targeo.pl/wojtylow-emilii-i-karola-ul/lublin-20-491/ulica
            poyebanie z ... pomieszaniem . histeria , ciemnota ...

pomniki , zwanymi wykletymi , bandytow w Polsce ... zaden problem
            wklep sobie i ogladnij pomnik Ognia , - Zakopane ...

jeden , czysty , schludny sroc publiczny w Polsce jest wiecej warty od pomnika
            nierzadko koszmarka , zasmradzajacego przestrzen publiczna .
            • felusiak1 Re: w poszanowaniu faktów 05.05.18, 23:52
              mnie to zupełnie nie interesuje. to mówisz, ż jeśli ktoś nie bywa w polsce to ma milczeć? a to ciekawe.....
              • felusiak1 Re: w poszanowaniu faktów 05.05.18, 23:53
                a jeśli byłem w zeszłym roku to ile zdań wolno mi napisać?
                • karbat Re: w poszanowaniu faktów 06.05.18, 09:38
                  felusiak1 napisał:
                  > a jeśli byłem w zeszłym roku to ile zdań wolno mi napisać?

raz opowiadasz , ze nie jezdzisz do Polski , nie interesuje cie to .
                  teraz piszesz , ze jezdzisz ... objawy , problemy zwiazane z wiekiem ?
                  albo sobie pisdisz, bez sensu .
                  • felusiak1 Re: w poszanowaniu faktów 06.05.18, 15:58
                    karbat, uspokuj się.
              • karbat Re: w poszanowaniu faktów 06.05.18, 00:03
                felusiak1 napisał:
                > mnie to zupełnie nie interesuje. to mówisz, ż jeśli ktoś nie bywa w polsce to m
                > a milczeć? a to ciekawe.....

co ty mi sugerujesz , cos takiego twierdzilem ? ... podaj odpowiedni moj wpis
                w ktorym cos takiego twierdze . .
                mowie jedynie , znajac polskie realia na odleglosc , piszesz nie wiedzac o czym mowisz .
                przyjedz , pomieszkaj w Polsce , poznaj "klimat" tego kraju , potem porozmawiamy .
                wychodze z zalozenia , ze stac cie na to , boisz sie ... dlaczego ...
                twierdze , ze masz mgliste pojecie o Polsce i NiC wiecej .
    • kylax4 Bzdura. 05.05.18, 16:38
      Karczewski nie potrafi pojąć, że USA to kraj demokratyczny, i może sobie pisać listy do kogo chce, nawet do samego Trumpa. O tym co stoi w danym mieście decydują władze tego miasta, a nie jakiś rząd centralny. USA to nie Polska, gdzie jakiś urzędas rządu centralnego zaraz zadzwoniłby do prezydenta miasta i nakazał przywrócenie pomnika.

Widać, że Polska nie ma z demokracją wiele wspólnego. To półdyktatura zarządzana centralnie z Warszawy.
      USA to prawdziwa demokracja.
      • malkontent6 Re: Bzdura. 05.05.18, 16:51
        kylax4 napisał:

> Karczewski nie potrafi pojąć, że USA to kraj demokratyczny, i może sobie pisać
        > listy do kogo chce, nawet do samego Trumpa. O tym co stoi w danym mieście decyd
        > ują władze tego miasta, a nie jakiś rząd centralny.

Kylax, mądrze piszesz. O postawieniu lub usunięciu pomnika decydyją lokalne władze. Karczewski nie powinien się był w to mieszać. Gdyby burmistrz Jersey City odpowiedział w ten sposób polskiemu marszałkowi, to nie poruszyłbym tej sprawy. Ale pan Fulop się zdyskredydował, bo wyskoczył a antysemityzmem i białym nacjonalizmem. I o to mi właśnie chodziło.

• felusiak1 Re: Bzdura. 05.05.18, 17:06
          dokładnie. Zadziwiające jest, że ludzie nie dostrzegają tak prostych rzeczy.
          • yurek11111 Re: Bzdura. 06.05.18, 00:02
            Ludzie dostrzegaja wszystko , nawet to ze ta amerykanska 'demokracja' jakas chwiejna , pare lat temu dali pozwolenie na postawienie pomnika a teraz 'demokracja' ma problem z pomnikiem i do tego jankes wali na oslep naduzywajac chamskich okreslen bez pokrycia i o to tylko chodzi...
            Nawet malkontenta zirytowalo...

Re :
            Zadziwiające jest, że ludzie nie dostrzegają tak prostych rzeczy.
        • kylax4 Obecne władze w Polsce mają zacięcie faszyzujące. 05.05.18, 17:11
          Jedynie członkostwo w UE i NATO hamuje ich przed bardziej radykalnymi działaniami. Inaczej mielibyśmy już dawno dyktaturę nad Wisła, a'la Erdogan.
          • felusiak1 Re: Obecne władze w Polsce mają zacięcie faszyzuj 05.05.18, 17:20
            kajlak napisałeś: USA to prawdziwa demokracja.
            Napisałeś też, że USA to nie jest kraj cywilizowany.
            Jak to pogodzić?
            • kylax4 Bardzo łatwo. 05.05.18, 17:44
              USA to kraj demokratyczny, choć w niektórych aspektach, odbiegający od krajów cywilizowanych (np. kara śmierci, brak powszechnej opieki zdrowotnej itd.).

Demokracja to ustrój polityczny, natomiast opieka zdrowotna itp. to rzeczy niezależne od ustroju.
              • boavista4 Re:w USA jest powszechna opieka zdrowotna! 06.05.18, 00:57
                Kazdy lekarz ma zapewnione dobre zycie, zwlaszcza opiekujac sie najbiedniejszymi. Rowniez prawnicy maja takie przywileje. A jezeli ktos jest biedny to i lekarstwo mu nic nie pomorze bo umrze z biedy, a umrze z biedy nie dlatego nie ma co jesc, tylko nie ma gdzie mieszkac , gdzie mialby kuchnie,
                A nie ma gdzie mieszkac , nie dlatego ze nie ma mieszkan, ale dlatego ze tam gdzie sa mieszk
                ania nie ma pracy,
                A nie ma pracy nie dlatego ze jej nie ma Ale ze jest tak glupi ze nikt go nie zatrudni
                A nie jest glupi ze juz taki jest, ale dlatego ze tak go wychowali i nauczyli......."..................
                Ameryka to troche popierd.....y. kraj.
              • 1.melord Re: Bardzo łatwo. 06.05.18, 01:00
                kylax4 napisał:

> USA to kraj demokratyczny, choć w niektórych aspektach, odbiegający od krajów c
                > ywilizowanych (np. kara śmierci, brak powszechnej opieki zdrowotnej itd.).
                >

oczywiscie demokratyczny.....Fulop tez "demokrata" i powinien zostac twoim guru

Fulop has been a strong supporter of LGBT rights, officiating at a historic midnight wedding ceremony the night it was officially legalized in New Jersey. Jersey City, which has one of the largest LGBT populations in the state,

przy okazji:

Fulop (Fülöp) was born to a Jewish family in Edison, New Jersey, the son of immigrants from Romania. His father owned a delicatessen in Newark, New Jersey, where Fulop often worked, and his mother, the daughter of Holocaust survivors, worked in an immigration services office helping others gain citizenship. Fulop attended Rabbi Pesach Raymon Yeshiva, an Orthodox Jewish elementary school in Highland Park, New Jersey.

po takim "elementarnym " przygotowaniu droga do kariery w USA byla otwarta
                • kylax4 Przecież wyraźnie napisałem, że popieram Fulopa. 06.05.18, 13:49
                  Jak zwykle Amerykanie muszą ratować Europę Centralną przed nawrotem neofaszyzmu. Kiedyś III Rzesza, obecnie Rosja, Polska i Węgry.
                • zeitgeist2010 Jezeli twoja informacjia jest prawdziwa 06.05.18, 19:11
                  1.melord napisał(a):

> przy okazji:
                  > Fulop (Fülöp) was born to a Jewish family in Edison, New Jersey, the son of
                  > immigrants from Romania. His father owned a delicatessen in Newark, New Jersey, where Fulop often worked, and his mother, the daughter of Holocaust survivors, worked in an immigration services office helping others gain citizenship. Ful p attended Rabbi Pesach Raymon Yeshiva, an Orthodox Jewish elementary school in Highland Park, New Jersey.
                  >
                  po takim "elementarnym " przygotowaniu droga do kariery w USA byla otwarta
                  >
                  to otrzymalismy odpowiedz na te dziwne, osobiste pomowienia wobec polskiego polityka a potem calego narodu polskiego, ktore bezposrednio nie maja nic wspolnege z pomnikiem zaslaniajacym panorame na Manhattan.

Srodowisko zydowskie w USA z jakich blizej niewyjasnionych pobudek wyznaje i rozprzestrzenia sentymenty rasistowskie, antypolskie.
                  Ja slyszalem o tym od Polakow odwiedzajacych USA oraz w innych forach. Zydzi mieszkajacy w USA reprezentuja opinie, ze Polacy to kolektywnie antysemici i wspolnicy Niemcow w eksterminacji Zydow!

Nie zdziwi mnie, gdy okaze sie, ze Fülöp ma kontakty z przemyslem holokaustu.

• yurek11111 Re: Obecne władze w Polsce mają zacięcie faszyzuj 06.05.18, 00:05
            A niektorzy maja zaciecie na idiotow , jedynie lagodne tlumaczenie powoduje ze jeszcze na normalnych wygladaja co wcale nie znaczy ze normalni sa....
            • boavista4 Re: Obecne władze w Polsce mają zacięcie faszyzuj 06.05.18, 00:58
              Hej Jurek, wszedzie juz jest podobnie.
    • karbat Re: Krytycznie o USA 06.05.18, 10:05
      mozna odniesc wrazenie , ze dla mediow w b. wielu krajach
      dzien bez zyda , jest dniem straconym .

• boavista4 Re: Krytycznie o USA 06.05.18, 17:25
        Ty antysemito !
        • zeitgeist2010 zaatakujmy wrogie nam media! 06.05.18, 19:14
          To zajmie 2 minuty. Wrzuc ponizszy wpi s do najw gazet US i Izraela. WP, NYT, WSJ, Jeruzalem post, Haaretz.

Mr. Fülöp can you refer to any reliable source of Mr Karczewski´s antysemitic or white supremacist statements? Thank you Sir. An indifferent but inquisitive observer.
    • mara571 Re: Krytycznie o USA 07.05.18, 05:28
      Burmistrz Fulop jest na krotkiej smyczy funduszu Mac-Cali i jego szefa DaMarco.
      Pojawily sie pierwsze informacje o rosyjskim, duzym udzialowcu funduszu. Jesli informacje sie potwierdza bedzie jasne komu naprawde zalezy na usunieciu pomnika.
      • zeitgeist2010 Miło cie widziec z powrotem 07.05.18, 08:44
        Podczas twojej nieobecnosci swiat zdązył przewrocic sie do gory nogami :)

mara571 napisała:

> Burmistrz Fulop jest na krotkiej smyczy funduszu Mac-Cali i jego szefa DaMarco
        > .
        > Pojawily sie pierwsze informacje o rosyjskim, duzym udzialowcu funduszu. Jesli
        > informacje sie potwierdza bedzie jasne komu naprawde zalezy na usunieciu pomni
        > ka.
        >
      • malkontent6 Re: Krytycznie o USA 07.05.18, 18:22
        Welcome back. :)
      • felusiak1 Re: Krytycznie o USA 08.05.18, 16:31
        Gdzie się ukrywałaś?
        • szwampuch58 Re: Krytycznie o USA 08.05.18, 16:50
          pytanie powinno brzmiec:Po cholere " Sosnowiec" wrocil?
    • czizus Re: Krytycznie o USA 07.05.18, 17:37
      Mam podobną opinię jak malkontent. Władze Jersey City maja prawo do usunięcia pomnika, skoro przeszkadza w planach rozbudowy tamtejszej dzielnicy ale wypowiedz Fulopa jest wyjątkowo skandaliczna, tym bardziej że nigdy nie słyszałem w wypowiedziach Karczewskiego choćby cienia nuty antysemickiej.
      Zresztą Rada Żydów Polskich również niezwykle ostro potępiła tę wypowiedz.
      • kylax4 Wypowiedź może jest trochę przesadzona, ale 07.05.18, 17:50
        pamiętajmy o tym, że antysemityzm to historycznie problem głównie Europy, a nie USA, które z definicji są krajem wieloetnicznym i wieloreligijnym.
        • malkontent6 Re: Wypowiedź może jest trochę przesadzona, ale 07.05.18, 18:21
          USA to kraj wieloetniczny i wielireligijny a ciągle szłysze narzekania, że społeczeństwo nie jest zintegrowane tak jak powinno.

Najgłupsze, wręcz antysemickie dowcipy żydowskie słyszałem z ust WASP-ów.
        • mara571 Niezle sie usmialam 07.05.18, 18:44
          Pamietasz jeszcze aktorke Ali MacGrow?
          One zagrala w amerykanskim serialu Wichry wojny Natalie Jastrow, amerykanska Zydowka, ktora wojna zostala w Europie.
          Tam jest sporo o antysemityzmie waszyngtonskich elit.
          • kylax4 Mamy rok 2018 07.05.18, 20:40
            Obecne elity amerykańskie to mieszanina WASPów i Amerykanów żydowskiego pochodzenia. Zatem elity nie mogą antysamesobie.
    • jerry1989 Re: Krytycznie o USA 12.05.18, 00:53
      malkontent6 napisał:

> Lewackie środowiska w USA stosują właśnie takie metody walki działania. Jeśli
      > nie mogą się do niczego przyczepić to zarzucają przeciwnikom rasizm, antysemity
      > zm itp.

-żydzi nie rozumieją, że Katyń jest symbolem polskiego shoah. zalicza się do niego nie tylko likwidacja oficerów (i nie tylko) na wiosnę 1940, ale też operację polską z 1937-38. niech mają świadomość, że pomnik bohaterów getta w warszawie może też znaleźć się w godnym miejscu w dzielnicy targówek lub wesoła, a miejsce dotychczas przez niego zajmowane i muzeum polin jest bardzo atrakcyjne pod przestrzeń biurową i handlową.

pozdrawiam!
    • szwampuch58 Re: Krytycznie o USA 24.07.18, 10:10
      wyszlo jak zawsze,wstyd i kupa obciachu z "azbestami" amerykanskimi z Podkarpacia
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,23708835,odrzucono-wniosek-o-referendum-ws-pomnika-katynskiego-w-usa.html#Z_Czolka3Img
    • szwampuch58 Re: Krytycznie o USA 24.07.18, 10:41
      buhahahahaha,22 lipca amerykanskie "azbesty" swietuja
      buzz.gazeta.pl/buzz/7,156947,23705491,wodospad-niagara-bialo-czerwony-w-usa-tak-uhonorowali-polakow.html#Z_BoxDesImg&a=158&c=93
      • felusiak1 Re: Krytycznie o USA 24.07.18, 16:03
        prawdziwy scierwojad z ciebie szwampuch, to raz a dwa, azbesty to lata 80-te. Jesteś zapóźniony.
        Podkarpacie jest w Chicago a Jersej City jest daleko.
        • szwampuch58 Re: Krytycznie o USA 24.07.18, 17:50
          Felus a czego tak podskakujesz jak karp w wiadrze przed swietami,to ze debile z poloni amerykanskiej maja status debili to nie moja wina tylko twoich kumpli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka