Dodaj do ulubionych

Boskie Buenos

28.07.18, 11:35
Moja ulubiona wokalistka nie żyje.
Smutno.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Re: Boskie Buenos 28.07.18, 13:38
      Muzyka taka sobie. Ale charakter miala. Moja generacja. Szkoda ze dobrzy odchodza.

RIP

PF
    • malkontent6 Re: Boskie Buenos 28.07.18, 16:42
      Pamiętam jej pierwszy występ w Opolu. Nie pasowała do tego przaśnego festiwalu. Była lepsza.
      • szwampuch58 Re: Boskie Buenos 28.07.18, 17:04
        "W czerwcu 1980 roku Maanam wystąpił na festiwalu polskiej piosenki w Opolu, wykonując utwory „Boskie Buenos” i „Żądza pieniądza” oraz wielokrotnie bisując. Występ ten sprawił, że zespół stał się powszechnie znany, zyskując sobie ogromne rzesze fanów. "
        Tego akurat nie pamietam,ale chetnie sie dowiem od ciebie dlaczego dla ciebie Opole to byl wtedy przaśny festiwal ?
      • lont12 Re: Boskie Buenos 28.07.18, 23:40
        > Pamiętam jej pierwszy występ w Opolu. Nie pasowała do tego przaśnego festiwalu
        > . Była lepsza.

Oj, nie była lepsza, co najwyżej pretensjonalna. Przeciętny talent muzyczny, grafomańskie teksty, ale oprawione w prostą acz chwytliwą linię melodyczną Marka Jackowskiego, opartą o najlepsze wzorce rockowe.
      • karbat Re: nostalgia mojej generacji 29.07.18, 01:03
        respekt , dla osobowosci

przykro mi , ale ta muzyka to … disco polo . uszy bolo
    • zeitgeist2010 i inne przystanie 28.07.18, 19:41
        • karbat Re: i inne przystanie 29.07.18, 01:10
          te dwa ww kawalki to dobry kicz … , bo nasz … polski ;) , i nic poza tym .
          • malkontent6 Re: i inne przystanie 29.07.18, 01:42
            A to jest kawałek po rosyjsku. Kicz czy sztuka?

www.youtube.com/watch?v=HeWWoiMaz6o
            • karbat Re: i inne przystanie 29.07.18, 02:15
              malkontent6 napisał:
              > A to jest kawałek po rosyjsku. Kicz czy sztuka?
              > www.youtube.com/watch?v=HeWWoiMaz6o

masz problem w rozroznieniu pomiedzy sztuka a kiczem , chetnie pomoge
              masz ponizej , tez po rosyjsku

www.youtube.com/watch?v=OHC_qMyTt8Y
            • felusiak1 Re: i inne przystanie 29.07.18, 08:30
              tragiczny kicz w jakimkolwiek jezyku.
          • zeitgeist2010 dla ciebie kicz a dla mnie utwor ze stron rodzinny 09.08.18, 08:28
            karbat napisał:

> te dwa ww kawalki to dobry kicz … , bo nasz … polski ;) , i nic poza tym .

spiewany przez faceta z mojej szkoly. CO, wý tez chodziliscie do tej samej szkoly co KOra?
    • borrka Zarzucano Korze, ze gwiazdorzyla... 28.07.18, 22:10
      Ze wiecznie najarana, a ja jestem wdzieczny za dynamiczną muzyke i osobowość.
      Balangi stanu wojennego, to byla Kora.
      Jedynie Marie Fredriksson jest w mym mniemaniu równie dobra.
    • lont12 Re: Boskie Buenos 28.07.18, 23:32
      a Ryszard Terlecki ma się nieźle
    • felusiak1 Re: Boskie Buenos 29.07.18, 00:44
      Dla mnie zawsze była przecietnie bezbarwna i muzyka tez.
      Ale polecam coś sprzed ponad 50 lat na nowo odkryte przez reklame Samsung. Perła...
      www.youtube.com/watch?v=KTtpHlkZOio
      • karbat Re: Boskie Buenos 29.07.18, 01:00
        felusiak1 napisał:
        > Dla mnie zawsze była przecietnie bezbarwna i muzyka tez.
        > Ale polecam coś sprzed ponad 50 lat na nowo odkryte przez reklame Samsung. Perł
        > a...
        > www.youtube.com/watch?v=KTtpHlkZOio

o gustach sie nie dyskutuje , moim zdaniem , to b. dobra muzyka
    • szwampuch58 Re: Boskie Buenos 08.08.18, 11:47
      www.plotek.pl/plotek/56,79592,23764725,pogrzeb-kory.html#Z_MT
    • de_oakville Re: Boskie Buenos 14.08.18, 11:20
      Piosenki Maanamu takie jak na przyklad "Cykady na Cykladach" albo "Luciola" budza we mnie do dzis pewien sentyment, poniewaz towarzyszyly mi one przypadkowo, sluchane w polskim radiu, w okresie zycia w PRL-u dosyc mile przeze mnie wspominanym. W naszym PRL-owkim (k)raju (polskim, socjalistycznym) bylo jako tako znosnie i mozna sobie bylo stworzyc swoj wlasny, przyjemny "maly swiat marzen".
      Wczesniej bylem wielkim fanem "Czerwonych Gitar" i Klenczona ("Trzy Korony") nie mogac jednak odzalowac, ze Klenczon odszedl od Krajewskiego i pozostalych czlonkow tej popularnej grupy. Z polskiej muzyki przelomu lat 70-tych i 80-tych najbardziej jednak lubie "Lady Pank", zachwycajac sie ich tekstami oraz muzyka. Dzis mamy inne "przeboje" (wrocilem wlasnie z Polski).

==============================
      "Ponad nami absurdu obloki
      Wielkie haslo do boju nas rzuca,
      'bo jak spadac to z koni wysokich'
      - rzekl liliput wsiadajac na kuca."

("Monolog nieduzy", Wojciech Mlynarski)
      • borrka W pewnym wieku liczy sie głównie sentyment 14.08.18, 13:50
        I w głowie się kreci, gdy wspomne, jak zabawnym "eventom" towarzyszyla Kora.
        Nawet ze stanu wojennego zostalo to najbardziej rozrywkowe i liberalna demokracja nie zapewni takich doznan za boga.
        Były czasy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka