borrka 28.07.18, 11:35 Moja ulubiona wokalistka nie żyje. Smutno. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polski_francuz Re: Boskie Buenos 28.07.18, 13:38 Muzyka taka sobie. Ale charakter miala. Moja generacja. Szkoda ze dobrzy odchodza. RIP PF Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Boskie Buenos 28.07.18, 16:42 Pamiętam jej pierwszy występ w Opolu. Nie pasowała do tego przaśnego festiwalu. Była lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Boskie Buenos 28.07.18, 17:04 "W czerwcu 1980 roku Maanam wystąpił na festiwalu polskiej piosenki w Opolu, wykonując utwory „Boskie Buenos” i „Żądza pieniądza” oraz wielokrotnie bisując. Występ ten sprawił, że zespół stał się powszechnie znany, zyskując sobie ogromne rzesze fanów. " Tego akurat nie pamietam,ale chetnie sie dowiem od ciebie dlaczego dla ciebie Opole to byl wtedy przaśny festiwal ? Odpowiedz Link Zgłoś
lont12 Re: Boskie Buenos 28.07.18, 23:40 > Pamiętam jej pierwszy występ w Opolu. Nie pasowała do tego przaśnego festiwalu > . Była lepsza. Oj, nie była lepsza, co najwyżej pretensjonalna. Przeciętny talent muzyczny, grafomańskie teksty, ale oprawione w prostą acz chwytliwą linię melodyczną Marka Jackowskiego, opartą o najlepsze wzorce rockowe. Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 nostalgia mojej generacji 28.07.18, 19:29 Maanam - Cykady na cykladach Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: nostalgia mojej generacji 29.07.18, 01:03 respekt , dla osobowosci przykro mi , ale ta muzyka to … disco polo . uszy bolo Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 Re: i inne przystanie 28.07.18, 19:48 WRÓĆMY NA JEZIORA. Śpiewa Krzysztof Klenczon - "Czerwone Gitary" Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: i inne przystanie 29.07.18, 01:10 te dwa ww kawalki to dobry kicz … , bo nasz … polski ;) , i nic poza tym . Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: i inne przystanie 29.07.18, 01:42 A to jest kawałek po rosyjsku. Kicz czy sztuka? www.youtube.com/watch?v=HeWWoiMaz6o Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: i inne przystanie 29.07.18, 02:15 malkontent6 napisał: > A to jest kawałek po rosyjsku. Kicz czy sztuka? > www.youtube.com/watch?v=HeWWoiMaz6o masz problem w rozroznieniu pomiedzy sztuka a kiczem , chetnie pomoge masz ponizej , tez po rosyjsku www.youtube.com/watch?v=OHC_qMyTt8Y Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: i inne przystanie 29.07.18, 08:30 tragiczny kicz w jakimkolwiek jezyku. Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 dla ciebie kicz a dla mnie utwor ze stron rodzinny 09.08.18, 08:28 karbat napisał: > te dwa ww kawalki to dobry kicz … , bo nasz … polski ;) , i nic poza tym . spiewany przez faceta z mojej szkoly. CO, wý tez chodziliscie do tej samej szkoly co KOra? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Zarzucano Korze, ze gwiazdorzyla... 28.07.18, 22:10 Ze wiecznie najarana, a ja jestem wdzieczny za dynamiczną muzyke i osobowość. Balangi stanu wojennego, to byla Kora. Jedynie Marie Fredriksson jest w mym mniemaniu równie dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Boskie Buenos 29.07.18, 00:44 Dla mnie zawsze była przecietnie bezbarwna i muzyka tez. Ale polecam coś sprzed ponad 50 lat na nowo odkryte przez reklame Samsung. Perła... www.youtube.com/watch?v=KTtpHlkZOio Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Boskie Buenos 29.07.18, 01:00 felusiak1 napisał: > Dla mnie zawsze była przecietnie bezbarwna i muzyka tez. > Ale polecam coś sprzed ponad 50 lat na nowo odkryte przez reklame Samsung. Perł > a... > www.youtube.com/watch?v=KTtpHlkZOio o gustach sie nie dyskutuje , moim zdaniem , to b. dobra muzyka Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Boskie Buenos 08.08.18, 11:47 www.plotek.pl/plotek/56,79592,23764725,pogrzeb-kory.html#Z_MT Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Boskie Buenos 14.08.18, 11:20 Piosenki Maanamu takie jak na przyklad "Cykady na Cykladach" albo "Luciola" budza we mnie do dzis pewien sentyment, poniewaz towarzyszyly mi one przypadkowo, sluchane w polskim radiu, w okresie zycia w PRL-u dosyc mile przeze mnie wspominanym. W naszym PRL-owkim (k)raju (polskim, socjalistycznym) bylo jako tako znosnie i mozna sobie bylo stworzyc swoj wlasny, przyjemny "maly swiat marzen". Wczesniej bylem wielkim fanem "Czerwonych Gitar" i Klenczona ("Trzy Korony") nie mogac jednak odzalowac, ze Klenczon odszedl od Krajewskiego i pozostalych czlonkow tej popularnej grupy. Z polskiej muzyki przelomu lat 70-tych i 80-tych najbardziej jednak lubie "Lady Pank", zachwycajac sie ich tekstami oraz muzyka. Dzis mamy inne "przeboje" (wrocilem wlasnie z Polski). ============================== "Ponad nami absurdu obloki Wielkie haslo do boju nas rzuca, 'bo jak spadac to z koni wysokich' - rzekl liliput wsiadajac na kuca." ("Monolog nieduzy", Wojciech Mlynarski) Odpowiedz Link Zgłoś
borrka W pewnym wieku liczy sie głównie sentyment 14.08.18, 13:50 I w głowie się kreci, gdy wspomne, jak zabawnym "eventom" towarzyszyla Kora. Nawet ze stanu wojennego zostalo to najbardziej rozrywkowe i liberalna demokracja nie zapewni takich doznan za boga. Były czasy :) Odpowiedz Link Zgłoś