wiktor_jerofiejew
03.09.18, 19:37
W USA pracownicy maja wiele instumentow i mozliwosci by miec wysoka emeryture na stare lata i NIE byc tylko zaleznym od emerytury panstwowej czyli Social Security w wieku
(wczesna emerytura ) 62 lata. ( Pelna 65)
Przede wszystkim duze korporacje a takze wiele panstwowych Agend umozliwia posiadanie Planow emerytalnych jak :
Pansion Plan , Savings Plan (401K) Cash Balance itp itd
Poza planami emerytalnymi w pracy , wg mnie KAZDY powinien miec przynajmniej jeden
Plan IRA , a najlepiej BEZpodatkowy Roth IRA...a najlepiej oba
Wiec jak ktos mieszkal w USA i byl troche przewidywalny ,przedsiebiorczy ,oszczedny i konsekwentny to na stare lata ma w USA KILKA emerytur prywatnych i wcale NIE MUSI czekac na wypracowane panstwowa emeryture ktora mozna potraktowac jako dodatkowe , a NIE jako glowne zrodlo dochodu ...
Poza tym w/w Plany emerytalne sa glownie inwestowne na gieldzie i dodatkowe wplywy w formie kwartalnych ,pol rocznych czy rocznych wyplat DYWIDEND i Capital gains ,a to wielotysieczne dodatkowe wplywy do rocznego domowego budzetu...
Jesli ktos mieszka w USA i nie ma chociaz JEDNEGO z w/w wymienionych to musi posiadac chyba duze oszczednosci bankowe , na bogata rodzine , spadek , albo ma wygrana w Lotto ...bo srednio 2000 dolarow z panstowego Social Security na dalekie podroze nie wystarczy , a jedynie na skromny dom na Florydzie czy Arizonie
Poza tym duza dogodnoscia jest to ze mozna transferowac z USA swoje emerytury do innych krajow
,( a NIE JEST to takie oczywiste np. w Austarlii gdzie na wywoz emerytury jest SZLABAN )
Ja bezproblemowo pobieram moje prywatne emerytury ( Panstwowej emerytury jeszcze nie pobieram bom za mlody jest ) w Republice of Panama , a jak jest np putinowskiej rosjii ,
Na co tam moga liczyc wyborcy wlAdolfowicza ?
next.gazeta.pl/next/7,151003,23856598,wladimir-putin-zlagodzil-reforme-emerytalna-ale-to-za-malo.html?v=1&pId=49826165&send-a=1#opinion49826165