Dodaj do ulubionych

Rosja -Prywatne plany emerytalne ?

03.09.18, 19:37
W USA pracownicy maja wiele instumentow i mozliwosci by miec wysoka emeryture na stare lata i NIE byc tylko zaleznym od emerytury panstwowej czyli Social Security w wieku
(wczesna emerytura ) 62 lata. ( Pelna 65)

Przede wszystkim duze korporacje a takze wiele panstwowych Agend umozliwia posiadanie Planow emerytalnych jak :
Pansion Plan , Savings Plan (401K) Cash Balance itp itd

Poza planami emerytalnymi w pracy , wg mnie KAZDY powinien miec przynajmniej jeden
Plan IRA , a najlepiej BEZpodatkowy Roth IRA...a najlepiej oba

Wiec jak ktos mieszkal w USA i byl troche przewidywalny ,przedsiebiorczy ,oszczedny i konsekwentny to na stare lata ma w USA KILKA emerytur prywatnych i wcale NIE MUSI czekac na wypracowane panstwowa emeryture ktora mozna potraktowac jako dodatkowe , a NIE jako glowne zrodlo dochodu ...

Poza tym w/w Plany emerytalne sa glownie inwestowne na gieldzie i dodatkowe wplywy w formie kwartalnych ,pol rocznych czy rocznych wyplat DYWIDEND i Capital gains ,a to wielotysieczne dodatkowe wplywy do rocznego domowego budzetu...

Jesli ktos mieszka w USA i nie ma chociaz JEDNEGO z w/w wymienionych to musi posiadac chyba duze oszczednosci bankowe , na bogata rodzine , spadek , albo ma wygrana w Lotto ...bo srednio 2000 dolarow z panstowego Social Security na dalekie podroze nie wystarczy , a jedynie na skromny dom na Florydzie czy Arizonie

Poza tym duza dogodnoscia jest to ze mozna transferowac z USA swoje emerytury do innych krajow
,( a NIE JEST to takie oczywiste np. w Austarlii gdzie na wywoz emerytury jest SZLABAN )

Ja bezproblemowo pobieram moje prywatne emerytury ( Panstwowej emerytury jeszcze nie pobieram bom za mlody jest ) w Republice of Panama , a jak jest np putinowskiej rosjii ,
Na co tam moga liczyc wyborcy wlAdolfowicza ?

next.gazeta.pl/next/7,151003,23856598,wladimir-putin-zlagodzil-reforme-emerytalna-ale-to-za-malo.html?v=1&pId=49826165&send-a=1#opinion49826165
Obserwuj wątek
    • kylax4 Rosjanie uważają zarobki rzędu 300 USD za "dobre". 04.09.18, 19:33
      Tyle na temat kacapii.
      • szwampuch58 Re: a pro po tematu 04.09.18, 19:40
        kylax4 :Putin podnosi wiek emerytalny Rosjan, Rosjanie protestuja wychodzac na uliczne demonstracje,Putin po tym idzie na kompromis z Rosjanami
        Teraz zagadka;Jak nazywasz taka polityke Putina?
    • boavista4 Re: Rosja -Prywatne plany emerytalne ? bullshit 06.09.18, 07:32
      Na swoim planie emerytalnym nie zarobiklem nic, wprost przeciwnie stracilem. a wiec jak to wyglada,
      odciagalem pewien procent, a do tego procentu biuro dokladalo drugie tyle, wszystko wygladalo cacy, z wyjatkiem pracy . Po jakims czasie trzeba zmienic pracodawce i wtedy fundusze 401K sa przeleane na konto IRA, ktore niby jest takie same , ale naprawde jest juz inne, . sa to glownie Mutual Funds, , tysiace roznych akcji w jednym pakiecie. Nagle ten caly pakiet zaczyna tracic wartosc, albo interes jest ponizej inflacji i nastepuje kleska , wczesniej czy pozniej. Ci co maja te plany zwiazne z pracodawca rfzadowym sa w duzo lepszej sytuacji. Tam zatrudnienie jest jak w komunie, do smierci. sa dlugie wakacje, dobre ubezpieczenia i lepiej zainwestowane plany emerytalne. Moja znajomi pracowali na rzadowych posadach niemal do 80 roku zycia. Ich praca byla przyjemna, zadnych nadgodzin, zadnego stressu, poprostu , czy sie robi, czy sie lesy , forsa sie nalezy.
      W kazdym razie moje uciulane IRA i 401 K przynosi mi straty i nawet nie wiem co tam jest. Natomiast moje inwestycje, ktore dokladnie kontroluje przyniosly mi znakomity dochod, nawet po zaplaceniu podatku. A wiec jezeli masz plan i szef doklada 100 procent twoich wkladow to inwestuj , ale nie za duzo. Jezeli Twoja praca ma charakter bardzo trwaly - nie martw sie . Natomiast jezeli muszisz przelac 401K na IRA to uwazaj ,masz szanse stracic duzo. Polecam inwestycje na Bialorusi i Ukrainie, w Polsce juz jest drogo i rzad dobiera sie do emerytur i inwestycji.
    • szwampuch58 Re: ja to nazwę po imieniu: tchórzostwo ;) 06.09.18, 10:17
      co ty powiesz.....chyba za gleboko tkwisz jeszcze w czasach PRL-u
    • szwampuch58 Re: z cyklu:Rosja kaput 06.09.18, 12:44
      moto.pl/MotoPL/56,88389,23859509,nastepca-kultowej-nivy-tanie-sportowe-auto-i-rywal-najdrozszych.html
      zanim ktos zacznie krytyke,radze troche pomyslec
    • szwampuch58 Re: słabiutko szwapsiu ;) 06.09.18, 13:11
      hmmm,wszystko to prawda ale jak na "kapute "gospodarke dosc zywotny ten trup,zaprzeczysz oczywiscie ale przypomne ci taka jedna firme o nazwie FSO
    • szwampuch58 Re: ja wiem 06.09.18, 13:12
      ty
    • karbat Re: Rosja -Prywatne plany emerytalne ? 06.09.18, 13:18
      zatroskani o Rosje , jej emerytow hehehehe
      plany emerytalne wielu Polakow , -

***Jasna Góro, Czarna Madonno, miej w opiece naród cały, który żyje dla Twej chwały" -
      mówił na pielgrzymce Radia Maryja Morawiecki. ***

moim zdaniem nawet czarna Madonna nie pomoze , bez poteznego transferu srodkow publicznych na wielu w calym narodzie .
      wszak , spilrala kosztow utrzymania , jej dynamika , w katolandzie jest naprawde niezla .

• szwampuch58 Re: Rosja -Prywatne plany emerytalne ? 06.09.18, 13:26
        nie wiesz jak to jest :we wlasnym ogrodku burdel piramidalny ale bystrzaki wola zagladac do cudzych ogrodkow
    • szwampuch58 Re: Rosja -Prywatne plany emerytalne ? 10.09.18, 14:10
      prymitywna propaganda gazety znowu szoruje muliste dno zenady
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,23902202,nikt-nie-bedzie-sprzeciwial-sie-woli-putina-nawet-dzieci-masowe.html#Prze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka