polski_francuz
30.06.20, 08:28
Plac Lukiski to wazne miejsce w Wilnie i wazne miejsce dla polsko-litewskiej historii
Podczas powstania styczniowego rosyjscy oprawcy na placu wykonali dwadzieścia jeden wyroków śmierci, dwunastu więźniów powieszono, dziewięciu rozstrzelano. Zginęli tu wówczas m.in. Zygmunt Sierakowski i Konstanty Kalinowski (pamięć o nich upamiętnia znajdująca się przed kościołem płyta z napisem w języku litewskim).
Tam tez 19 kwietnia 1919 Józef Piłsudski i generałowie: Edward Śmigły-Rydz, Stanisław Szeptycki, Kazimierz Sosnkowski przegląd oddziałów Wojska Polskiego po zajęciu miasta. .
No i co z tym placem zapytacie? Ano Der liberale Bürgermeister Remigijus Simasius hatte in der Vorwoche rund 300 Kubikmeter Sand aufschütten lassen, um den Platz in einen Strand mit Badeliegen und Sonnenschirmen zu verwandeln. Damit sollen die Bewohner der drei Stunden von der Ostsee entfernten Stadt in Zeiten der Coronakrise etwas Strandleben im Sommer genießen können
Ano burmistrz Wilno wysypal troche piasku i zamienil plac na plaze na ktorej mozna uprawiac joge.
Dwa elementy mnie poruszaja. Uwazam, ze ten plac jak i kazde wazne miejsce dla polsko-litewskiej historii powinno sie uszanowac. A drugie, to dlaczego takie rzeczy ja moge czytac w niemieckich gazetach a polskie o tym ani mru mru?
Smak stanowi sie naprzeciw!
Goodday
PF