Dodaj do ulubionych

Historia czy prehistoria

30.06.20, 08:28
Plac Lukiski to wazne miejsce w Wilnie i wazne miejsce dla polsko-litewskiej historii

Podczas powstania styczniowego rosyjscy oprawcy na placu wykonali dwadzieścia jeden wyroków śmierci, dwunastu więźniów powieszono, dziewięciu rozstrzelano. Zginęli tu wówczas m.in. Zygmunt Sierakowski i Konstanty Kalinowski (pamięć o nich upamiętnia znajdująca się przed kościołem płyta z napisem w języku litewskim).

Tam tez 19 kwietnia 1919 Józef Piłsudski i generałowie: Edward Śmigły-Rydz, Stanisław Szeptycki, Kazimierz Sosnkowski przegląd oddziałów Wojska Polskiego po zajęciu miasta.
.

No i co z tym placem zapytacie? Ano Der liberale Bürgermeister Remigijus Simasius hatte in der Vorwoche rund 300 Kubikmeter Sand aufschütten lassen, um den Platz in einen Strand mit Badeliegen und Sonnenschirmen zu verwandeln. Damit sollen die Bewohner der drei Stunden von der Ostsee entfernten Stadt in Zeiten der Coronakrise etwas Strandleben im Sommer genießen können

Ano burmistrz Wilno wysypal troche piasku i zamienil plac na plaze na ktorej mozna uprawiac joge.

Dwa elementy mnie poruszaja. Uwazam, ze ten plac jak i kazde wazne miejsce dla polsko-litewskiej historii powinno sie uszanowac. A drugie, to dlaczego takie rzeczy ja moge czytac w niemieckich gazetach a polskie o tym ani mru mru?

Smak stanowi sie naprzeciw!

Goodday

PF

Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: Historia czy prehistoria 30.06.20, 09:00
      To jest problem elit. Dawniej elity byly znacznie mniej liczebne, bardzo zamozne ale nie do końca oderwane od rzeczywistości. Wyznawali i dzielili kulturę spoleczeństwa. Byli najpierw litwinami, polakami, niemcami itd.
      Dzisiaj to sie zmienilo. Elity zyja oderwane od kultury społeczeństwa. Zwykly patriotyzm postrzegaja jako szowinizm i uwazają sie za obywateli swiata. Mozna powiedzieć, ze robią laske mieszkajac w Warszawie, w Wilnie albo w Berlinie. Rzecz jasna uwazają, iż są lepsi, madrzejsi, bardziej inteligentni niż pospolstwo. I mamy kwiatki to znaczy piasek. Wesele na cmentarzu. Mozna powiedzieć, ze nie czują i nie maja wokol siebie ludzi, ktorzy powiedzieliby im NIE.
      • stavros2002 Re: Historia czy prehistoria 30.06.20, 10:04
        A co to jest patriotyzm?
        • szwampuch58 Re: Historia czy prehistoria 30.06.20, 10:06
          nacjonalizm!
        • polski_francuz Re: Historia czy prehistoria 30.06.20, 10:18
          "A co to jest patriotyzm?"

Milosc Ojczyzny i szacunek do kraju z ktorego sie pochodzi. Uczucie podobne do milosci i szacunku dla Rodzicow.

PF
          • mazzini890 Re: Historia czy prehistoria 30.06.20, 19:06
            A więc nie nacjonalizm.
          • stavros2002 Re: Historia czy prehistoria 01.07.20, 08:27
            Bardziej chodziło mi o to jak się przejawia patriotyzm.
            • szwampuch58 Re: Historia czy prehistoria 01.07.20, 11:16
              zaczyna od gwizdania na przeciwnikow podczas miedzynarodowych imprez sportowych
            • polski_francuz Re: Historia czy prehistoria 01.07.20, 11:41
              "jak się przejawia patriotyzm"

Obecnie: idzie sie na wybory i placi sie podatki. Kiedys sie za Ojczyzne oddawalo zycie.

PF
              • szwampuch58 Re: Historia czy prehistoria 01.07.20, 11:59
                ano,pracuj
                tiny.pl/7cbpg
    • de_oakville Re: Historia czy prehistoria 30.06.20, 11:45
      polski_francuz napisał:

> Dwa elementy mnie poruszaja. Uwazam, ze ten plac jak i kazde wazne miejsce dla
      > polsko-litewskiej historii powinno sie uszanowac. A drugie, to dlaczego takie r
      > zeczy ja moge czytac w niemieckich gazetach a polskie o tym ani mru mru?

Wilno jest dzis stolica Litwy. Widocznie Litwini uwazaja, ze moga sobie tam robic, co im sie podoba, a Polakom albo Rosjanom, do ktorych to miasto tez kiedys nalezalo (jako do "okupantow") nic do tego. Jeszcze lepszym przykladem takiej postawy, z tym ze rosyjskiej, jest Königsberg/Królewiec/Kaliningrad. Po wojnie wysadzono
      tam to, co pozostalo jeszcze z dawnego zamku krzyzackiego, wybudowano cerkiew ze zlotymi kopulami, jak w Moskwie. Dopiero niedawno zaczeli dbac o cudza spuscizne kulturalna, ktora wielu miejscowych uznalo w dodatku za swoja wlasna (pomnik i grob Kanta). Königsberg byl kiedys stolica lepszej i bogatszej
      czesci Prus zanim "srodek ciezkosci" tego panstwa przeniosl sie do Brandenburgii, Berlina i Poczdamu.
      W Polsce rowniez dawne typowo polnocno-niemieckie miasto Stettin/Sczecin, protestanckie, najwiekszy port Prus (chociaz nie Niemiec, bo wiadomo Hamburg) "przechrzczono" na polskie miasto katolickie z Placem Grunwaldzkim i z Walami Chrobrego. Typowe "rozterki" "starego kontynentu", ktory ma za duzo historii i za duzo historycznych budowli, z ktorych jedni sa dumni, a inni maja powody do kompleksow. Najlepiej wiec mieszkac w panstwie bez historii, gdzie wszystkie domy sa jednakowe, a wiekszosc budowli ma prosta konstrukcje niczym pudlo. Wtedy czlowiek moze sie skoncentrowac na wlasnym rozwoju, bierze sam udzial w tworzeniu wszystkiego od poczatku. Europejczycy mieli taka szanse jakies 10 wiekow temu, kiedy zakladano nowe miasta np. na Pomorzu i w innych regionach.
      • boomerang Re: Historia czy prehistoria 30.06.20, 11:58
        W Polsce rowniez dawne typowo polnocno-niemieckie miasto Stettin/Sczecin

czy Stettin coś znaczy po niemiecku?, bo Szczecin po słowiańsku jak najbardziej
      • borrka Nie mogę sie powstrzymać... 30.06.20, 12:25
        Taki sposób budowania od zera nowego świata wymaga, bagatela, wyrżnięcia aborygenów, co Anglosasi zrobili w Ameryce Północnej i nie maja dziś klopotów.
        Tam gdzie nie zdązyli już ich (Anglosasów) nie ma, vide RPA.

Lubimy krytykować imperializm Ruskich, ale obiektywnie - oni próbowali integrować tubylców.
        Marnie to szło, ale jednak.
        • de_oakville Re: Nie mogę sie powstrzymać... 30.06.20, 18:31
          borrka napisał:

> Taki sposób budowania od zera nowego świata wymaga, bagatela, wyrżnięcia aboryg
          > enów, co Anglosasi zrobili w Ameryce Północnej i nie maja dziś klopotów.

To prawda. Z tym, ze my urodzeni po roku 1945, po przyjezdzie na kontynent amerykanski w latach 80-tych, nie wzielismy juz udzialu w eksterminacji Indian. To bylo bardzo dawno. "Otarlismy sie" natomiast w Polsce o skutki "wypedzenia" Niemcow, bylych mieszkancow Ziem Zachodnich, z ich terenow rodzinnych. Stalin podarowal nam te ziemie, wypedzajac nas przy okazji z dawnego polskiego wschodu. Lepiej moze by nam bylo sie cieszyc z przeksztalcenia Bilgoraja, Radomia czy Kielc na nasz wlasny polski "Szczecin" niz z przejecia czyichs dawnych "klejnotow". Nasz wlasny, stworzony na nasza najlepsza polska miare, nawet jesli nie lepszy od obecnego. Gdynia udowodnila, ze potrafimy. W Ameryce nie tylko Anglo-Sasi sa winni wobec Indian. "Szli na zachod osadnicy" zlozeni z mieszkancow calej Europy, Niemcow, Wlochow, Irlandczykow, Polakow. Nie wszyscy Indianie przeciez wygineli. Zachowali sie jeszcze nieliczni i mieszkaja dzis glownie w rezerwatach. Podobnie jak Eskimosi w Kanadzie i w USA. Okreslani sa jako "First Nations". Zdaje sobie sprawe, ze sprawiedliwe rozwiazanie zagadnien terytorialno-narodowosciowych w Europie bylo praktycznie niemozliwe.

"Allen Menschen recht getan ist eine Kunst, die niemand kann."
          • borrka Ale była to anglosaska formacja cywilizacyjna 30.06.20, 19:46
            Nawet jeśli etnicznie zróznicowana.

Ja nie tyle bronię Ruskich, co raczej zwracam uwagę na powszechność masowych rzezi.
            • mazzini890 Re: Ale była to anglosaska formacja cywilizacyjna 30.06.20, 19:50
              I pomniejszasz te rosyjskie.
          • boomerang Re: Nie mogę sie powstrzymać... 01.07.20, 01:45
            "Otarlismy sie" natomiast w Polsce o skutki "wypedzenia" Niemcow, bylych mieszkancow Ziem Zachodnich, z ich terenow rodzinnych. Stalin podarowal nam te ziemie

Spokojna głowa Herr Dębowy. Niemcy tam jeszcze wrócą. Nie po to fałszowali historię, żeby tak sobie odpuścić ten Vaterland.
            • de_oakville Re: "Nie po to fałszowali historię" 01.07.20, 12:50
              boomerang napisał:

> Spokojna głowa Herr Dębowy. Niemcy tam jeszcze wrócą. Nie po to fałszowali hist
              > orię, żeby tak sobie odpuścić ten Vaterland.

Nie wiem czy fałszowali historię, bo sklonnosci do fałszowania narody Europy wschodniej rowniez posiadaja, na wschod od Buga, a niewykluczone, ze rowniez i na zachod od Buga. Moge wierzyc temu, co widze na wlasne oczy i slysze na wlasne uszy. Widzialem na wlasne oczy Szczecin i widzialem jego polnocno-niemiecka architecture (w przewazajace czesci, bo Polska po wojnie tez sporo tam wybudowala.

Nie jestem jakims "graczem", ktory strzela bramki dla Niemiec. Z wieksza przyjemnoscia strzelilbym niejedna bramke dla Polski. Ale zasady gry musza by byc zawsze fair play, a nie naciagane. I arbitrem nie moze byc ktos taki, jak Stalin. Posiadam niemiecka ksiazke-album "Szczecin w 144 obrazkach" ("Stettin in 144 Bildern"). Sa tam nie tylko fotografie starego, przedwojennego Szczecina. Jest rowniez tekst.
              Zacytuje tylko jego wstep i zakonczenie.:

Na wstepie:

"Musisz mi pozwolic, moja szanowna mloda przyjaciolko, ze zamkne oczy, kiedy bede ci opowiadal bajke o wysoko polozonym, cudownym miescie, co ci juz tak czesto obiecywalem"

(Du musst mir schon erlauben, meine verehrte junge Freundin, dass ich die Augen schliesse, wenn ich Dir das Märchen von der hochgebauten Wunderstadt erzählen soll, dass ich Dir schon so oft versprochen habe.)

Na zakonczenie:

"Wystarczy. Brakuje tylko zakonczenia bajki, ktore z tego, co wlasciwie powinno nazywac sie historia, czyni bajke. To miasto, zbudowane wysoko na brzegu poteznej rzeki Odry, pulsujace zyciem, snujace smiale plany na przyszlosc, miasto, ktore posiadalo wiele cudownosci, przestalo istniec. Zalala je powodz ze wschodu i jego nazwa zostala wymazana i zniknela z map. Jego los jest taki sam jak los starej Vinety. I ciagle jeszcze wszyscy wiemy, jak najpierw przyszedl ogien z nieba i unicestwil mieszkania ludzi, ulica po ulicy, dzielnica po dzielnicy, wreszcie cale stare srodmiescie, i jak pozniej obcy narod zlapal to w posiadanie, na co juz w 12 wieku kierowal pozadliwe spojrzenia, jednak przez nastepne 8 wiekow nie podjal zadnej proby, zeby sobie to miasto przywlaszczyc. Na tym bajka sie konczy. Tobie, moja przyjaciolko, chcialem ja z checia opowiedziec, poniewaz pozostaje ona w swiadomosci narodu, tym, co opowiada sie matkom przyszlych pokolen. Przekaz ja dalej tym, ktorzy beda sobie mogli w szczesliwszych czasach przypomniec niemieckie dziedzistwo po tamtej stronie granicy.

Czesc powyzszego tekstu w oryginale:

("Und wir alle wissen noch, wie erst das Feuer vom Himmel kam und die Wohnstätten der Menschen vernichtete, strassenweise, stadtteilweise, schliesslich die ganze alte Innenstadt, und wie dann das fremde Volk Besitz davon ergriff, das schon im 12. Jahrhundert begerhrliche Blicke darauf gerichtet hatte, dann aber acht Jahrhunderte hindurch keinen Versuch mehr unternommen hat, sich dieser Stadt zu bemächtigen.")

Album jest z roku 1957, wznowione wydanie z roku 1992. Autorem tekstu jest Georg Vollbrecht.
              • mazzini890 Re: "Nie po to fałszowali historię" 01.07.20, 16:54
                Ale Vollbrecht zapomina kto ten najazd z wschodu sprowokował.
                • de_oakville Re: "Nie po to fałszowali historię" 01.07.20, 17:55
                  mazzini890 napisał:

> Ale Vollbrecht zapomina kto ten najazd z wschodu sprowokował.

Zapomina rowniez, ze zanim "ogien przyszedl z nieba" w Hamburgu, Szczecinie czy Dreznie, to niemiecki ogien "przyszedl z nieba" w Warszawie, Rotterdamie i w Londynie.

New York Times, September 12, 1940

"Churchill Warns Invasion is Near:

"...the Prime Minister said, no man could guess, but that such an attempt was being prepared with typical German thoroughness and attention to detail was certain. It might, he said, be undertaken at any time upon England, upon Scotland, or upon Ireland, or, for that matter, upon all three at once. Britain, he affirmed, was ready to repel any such seaborne attack as the people of London had withstood the cruelest, most trying bombardment from the air to which any people had yet been subjected."

• boomerang Re: "Nie po to fałszowali historię" 01.07.20, 22:08
                na co juz w 12 wieku kierowal pozadliwe spojrzenia, jednak przez nastepne 8 wiekow nie podjal zadnej proby, zeby sobie to miasto przywlaszczyc. Na tym bajka sie konczy.

Na szczęście to tylko szkopska bajka. Szczecin należał do państwa Mieszka I, a w XII wieku był w posiadaniu państwa Bolesława Krzywoustego, pod bezpośrednimi rządami Wartisława, ksiecia pomorskiego. Faktem jest że biskup Otto z Bambergu/Bawaria był zaproszony do chrzczenia mieszkańców Szczecina. Zapraszanie klechów niemieckich na roboty do Polski przyniosło same szkody, jak dziś wiemy. Między XII i XVII wiekiem Szczecin należał do Księstwa Pomorskiego. Częścią Prus stał się dopiero w 1720 roku. Jak mi jeszcze powiesz co znaczy Stettin po niemiecku, to będziemy kwita.
                • mazzini890 Re: "Nie po to fałszowali historię" 01.07.20, 22:16
                  Owszem ale germanizował się już od XII wieku. A niestety od 1181 Księstwo pomorskie było lennem Rzeszy. Straciliśmy to.
                  • boomerang Re: "Nie po to fałszowali historię" 01.07.20, 22:31
                    Germanizacja szła w parze z chrystianizacją. Pomorzanie, jak to Słowianie, byli poganami i byli chrzczeni siłą począwszy od XII wieku, co zarządził sam Bolesław Krzywousty.
                    • mazzini890 Re: "Nie po to fałszowali historię" 01.07.20, 22:32
                      I niestety tak utraciliśmy te ziemie.
                      • boomerang Re: "Nie po to fałszowali historię" 01.07.20, 22:41
                        Krzyżowcy podbijali ogniem, mieczem i kropidłem, a później okazało się że są Niemcami.
                        • mazzini890 Re: "Nie po to fałszowali historię" 01.07.20, 22:47
                          Niestety.
                • mazzini890 Re: "Nie po to fałszowali historię" 01.07.20, 22:21
                  Tak jak i Śląsk w XIV wieku. Niestety.
                  • boomerang Re: "Nie po to fałszowali historię" 01.07.20, 22:38
                    Śląsk w XIV wieku król Kazimierz Wielki oddał Czechom. To takie feudalne porachunki były. Ziemie nie należały do państw narodowych, bo takich nie było, tylko do władców feudalnych. Czeski władca rościł sobie pretensje do Krakowa. Zamiast tego dostał Śląsk.
                    • mazzini890 Re: "Nie po to fałszowali historię" 01.07.20, 22:48
                      To wiem. Ale oderwało to od nas Śląsk po części do 1945.
                • de_oakville Przed 1720 Szczecin byl szwedzki, nie polski 02.07.20, 12:02
                  boomerang napisał:

> Na szczęście to tylko szkopska bajka. Szczecin należał do państwa Mieszka I, a
                  > w XII wieku był w posiadaniu państwa Bolesława Krzywoustego, pod bezpośrednimi
                  > rządami Wartisława, ksiecia pomorskiego. Faktem jest że biskup Otto z Bambergu/
                  > Bawaria był zaproszony do chrzczenia mieszkańców Szczecina. Zapraszanie klechów
                  > niemieckich na roboty do Polski przyniosło same szkody, jak dziś wiemy. Między
                  > XII i XVII wiekiem Szczecin należał do Księstwa Pomorskiego. Częścią Prus stał
                  > się dopiero w 1720 roku. Jak mi jeszcze powiesz co znaczy Stettin po niemiecku
                  > , to będziemy kwita.

W roku 1930 Szczecin byl juz o wiele mniej slowianski niz Los Angeles meksykanski. A przeciez nikt nigdy nie kojarzyl i nie kojarzy LA z Meksykiem, tylko z USA. Mieszkancy przedwojennego Szczecina uwazali sie za Niemcow, pomimo tego, ze kiedys, wiele pokolen wczesniej miasto bylo slowianskie - Pomorzan, Kaszubow, jednak nie Polakow. I jesli nawet praprzodkowie mieszkancow byli Slowianami, to przed wojna mieli juz bardzo niewielki procent slowianskiej krwi - ludnosc mieszala sie przez wieki z kolonistami niemieckimi, ze Szwedami, ktorzy rowniez wladali tymi ziemiami przez spory okres czasu. Wlasnie w roku 1720 Szczecin przeszedl spod panowania Szwecji pod panowanie Prus. A dlaczego przedwojennym mieszkancom kazano w roku 1945 opuscic ich rodzinne miasto? Dlatego, ze rowniez Polacy uwazali ich za Niemcow, a nie za Slowian. Niemcow, mieszkajacych w tym miescie od wielu pokolen, ktore wygladalo w 100% na niemieckie I takim bylo. Z cala pewnoscia bardziej bylo podobne do Hamburga niz do Lublina lub Rzeszowa. Piszesz jak fanatyk, jak ojczym zglaszajacy pretensje do jakiegos dziecka, za ktorego prawdziwego ojca sam sie uwaza, a ktorym naprawde nie jest. Najwyzej bardzo, bardzo odleglym krewnym. I ktory gotow jest predzej temu dziecku oberwac reke niz puscic ja i oddac w adopcje innej rodzinie, bardziej zamoznej, w ktorej byloby mu lepiej. W roku 1945, po zakonczeniu dzialan wojennych, niemieccy mieszkancy Szczecina zaczeli wracac do miasta, poniewaz granica miala byc na Odrze, a Szczecin lezy na zachodnim brzegu Odry. Wktrotce doznali jednak wielkiego rozczarowania. Okazalo sie bowiem, ze Szczecin, podobnie jak Swinoujcie zostaly przyznane Polsce. A wiec "kara" niejako podwojna. "Dowcip Stalina" podobny do "dowcipow" dawnych carow. Jak pisal Mickiewicz w Panu Tadeuszu:

"Wiesz, że gdy Imperator zatwierdza ukazy, Z łaski swej często karę powiększa dwa razy."

Nie oznacza to, ze mam cos przeciwko wspolczesnemu polskiemu Szczecinowi. Obsolutnie nic. Sprawy zaszly za daleko i dzis jest to miasto polskie. Wszyscy sie z tym pogodzili i ja rowniez. Nie podoba mi sie tylko ciagle naciaganie historii. Niemiecki pilkarz Günter Netzer, ktory w mistrzostwach swiata w pilce noznej w roku 1974 zagral tylko w jednym meczu, powiedzial po wygraniu tych mistrzostw przez druzyna RFN-u.

"Jesli ktos mi powie, ze to ja wygralem te mistrzostwa, ten mnie obraza."
                  • boomerang Re: Przed 1720 Szczecin byl szwedzki, nie polski 03.07.20, 01:35
                    Prusacy byli bardzo skutecznymi germanizatorami, Deutsch sprechen oder sterben. Gdyby Ostrogoci byli Niemcami, to dziś Włosi szprechali by po niemiecku.
                    • de_oakville Re: Przed 1720 Szczecin byl szwedzki, nie polski 03.07.20, 12:59
                      boomerang napisał:

> Prusacy byli bardzo skutecznymi germanizatorami, Deutsch sprechen oder sterben.
                      > Gdyby Ostrogoci byli Niemcami, to dziś Włosi szprechali by po niemiecku.

Prusacy nie wszystkich do konca zgermanizowali. Ostali sie Kaszubi i Słowińcy na Pomorzu, mowiacy wlasnymi slowianskimi jezykami. Po wojnie polscy repatrianci ze wschodu tak dali Słowińcom "popalic", ze ci wyemigrowali w wiekszosci do Niemiec. Z dwoja dobrego wybrali widocznie tamten kraj. Pod samym Berlinem mieszkaja Serbo-Łużyczanie w Spreewald, ktory stanowi wielka atrakcje turystyczna. Jakims dziwnym trafem dali im spokoj, byc moze dlatego, ze byli lojalnymi obywatelami, nie mam pojecia. Ze wzgledu na to, ze czesc Pomorza przez jakis czas nalezala do Szwecji to w Niemczech mowiono niekiedy Südschweden (poludniowi Szwedzi) na mieszkancow tej czesci kraju. Pewne szwedzkie nalecialosci jezykowe widoczne sa nawet w dialekcie berlinskim. Na przyklad "Trzej Bogowie" - "Drei Jötter" zamiast "Drei Götter" - tak nazywano paczke trzech mlodych ludzi, bohaterow powiesci "Peter hat Pech", ktorej akcja dzieje sie w powojennym Berlinie i ktora ma zapoznac czytelnika, uczacego sie niemieckiego z pewnymi typowymi wyrazeniami i cechami charakterystycznymi dla Berlina. Wymawianie "g" jako "j" to typowa cecha jezyka szwedzkiego, w kazdym razie prze "ö".
                    • mazzini890 Re: Przed 1720 Szczecin byl szwedzki, nie polski 03.07.20, 17:01
                      Także dlatego, że sami tylko po części byli germańscy. Ot tacy neofici. Co do Ostrogotów nie masz racji bo italo-rzymian było więcej i jednak mieli wyższy poziom kulturowy.
        • mazzini890 Re: Nie mogę sie powstrzymać... 30.06.20, 19:07
          Nie tylko anglosasi bądźmy uczciwi."Lubimy krytykować imperializm Ruskich, ale obiektywnie - oni próbowali integrować tubylców.
          Marnie to szło, ale jednak" Ale ich też mordowali.
        • mazzini890 Re: Nie mogę sie powstrzymać... 30.06.20, 19:14
          I polecam poczytać o wyczynach Lermontowa na Kaukazie. Czy tu: htuutp://www.portal.arcana.pl/Rosyjskie-ludobojstwo-na-czerkiesach,1239.html
          Owszem Rosja potem więcej zrobiła niż USA by zintegrować tubylców ale dla siebie nie po partnersku. To oczywiste. Ale w swoich podbojach też była krwawa. Do czego Rosjanie nie chcą się przyznać. Paradoksalnie Chiny w pierwszych tysiącleciach swojej cywilizacji, oczywiście na skale swoich czasów nie były aniołkami.
        • mazzini890 Re: Nie mogę sie powstrzymać... 30.06.20, 19:17
          htuuutps://pl.qwe.wiki/wiki/Circassian_genocide

Czy: Caratu rosyjskiego podboju Syberii
          Kozacy zbierające yasak na Syberii

Rosyjski podbój Syberii towarzyszyły masakry powodu rodzimej odporności na kolonizacji przez rosyjskich Kozaków , którzy brutalnie stłumiły tubylców. W rękach takich ludzi jak Wasyla Poyarkov w 1645 i Yerofei Khabarov w 1650 roku niektórzy ludzie lubią Daur zostały ubite przez Rosjan do tego stopnia, że jest uważany za ludobójstwo. 8000 z uprzednio 20000 silnym populacji Kamczatce pozostały po poddaniu pół wieku Cossacks uboju.

W 1640s, że Jakuci poddano masakry podczas rosyjskiej góry do ich ziemi w pobliżu rzeki Lena, a na Kamczatce w 1690s Koryak, kamczadałowie i Czukocki poddano również masakr przez Rosjan. Kiedy Rosjanie nie uzyskać wymaganą ilość yasak z tubylcami, gubernator Jakucka , Piotr Golovin , który był Kozak, używane mięso haki do powieszenia rodzimych ludzi. W dorzeczu Lena, 70% populacji Yakut zmarło w ciągu 40 lat, a gwałt i zniewolenie użyto przeciwko rodzimych kobiet i dzieci w celu zmuszenia tubylców zapłacić Yasak.

Na Kamczatce Rosjanie brutalnie rozgromił itelmeni powstań przeciwko ich władzy w 1706, 1731 i 1741 roku, po raz pierwszy Itelmen byli uzbrojeni w broń z kamienia i były źle przygotowany i wyposażony, ale używana broń prochu po raz drugi. Rosjanie w obliczu oporu przy trudniejsze od 1745-56 starali się wytępić pistolet i łuk wyposażone Koraks aż do ich zwycięstwa. Rosyjscy Kozacy czynienia również odporność na ostrą i zostali zmuszeni do rezygnacji, gdy bezskutecznie próbując wymazać Czukocki za ludobójstwo w 1729, 1730-1, 1744-7 i. Po klęsce Rosji w 1729 roku w ręce Czukocki, rosyjski dowódca major Pavlutskiy był odpowiedzialny za wojny rosyjsko przeciwko Czukockim i rzezi masowych i zniewolenia Czukocki kobiet i dzieci w 1730-31, ale jego okrucieństwo tylko sprawiło, że Chukchis walczyć mocniej , Ludobójstwo z Chukchis i Koraks został zamówiony przez cesarzowej Elżbiety w 1742 roku całkowicie wydalić ich z ich rodzimych ziem i wymazać ich kulturę poprzez wojny. Polecenie to, że tubylcy być „całkowicie wytępić” z Pavlutskiy prowadząc ponownie w tej wojnie od 1744-47, w której doprowadził do Kozaków „z pomocą Wszechmocnego Boga i do szczęścia Jej Cesarskiej Mości”, do uboju Czukocki mężczyźni i zniewolić ich kobiety i dzieci jako łup. Jednak Czukocki zakończył tę kampanię i zmusił ich do rezygnacji przez zabijanie Pavlitskiy i decapitating głową. Rosjanie również rozpoczęcie wojen i rzezi przeciwko Koraks w 1744 i 1753-4. Po Rosjanie próbowali zmusić tubylców do konwersji na chrześcijaństwo, różnych rodzimych ludów, takich jak Koraks, Chukchis, itelmeni i Yukagirs Wszystkie Stany jechać Rosjan z ich ziemi w 1740, zakończone w ataku na Nizhnekamchatsk fortu w 1746 . Kamczatka jest dziś Europejski w demografii i kultury z tylko 2,5% z nich jest rodzimy, około 10.000 z poprzedniej liczbie 150.000, z powodu rzezi masowej przez Kozaków po jej aneksji w 1697 roku w Itelmen i koriacy całym pierwszych dekadach panowaniem rosyjskim. Ludobójstwo przez kozaków rosyjskich zdewastowany rdzennych mieszkańców Kamczatki i wytępione wiele z ich populacji. W uzupełnieniu do popełnienia ludobójstwa Kozacy one także zdewastowali przyrody poprzez ubój ogromnej liczby zwierząt na futra. 90% kamczadałowie i połowę Vogules zginęło od XVIII do XIX wieku i szybkiego ludobójstwa rdzennych mieszkańców doprowadziło do całych grup etnicznych są całkowicie wymazane, z około 12 grup wytępieni, które mogłyby być nazwane przez Nikolai Iadrintsev dzień 1882. Wiele z uboju została wniesiona przez handlu futrami.

W Aleuts w Aleutów poddano ludobójstwie i niewoli przez Rosjan w ciągu pierwszych 20 lat panowania rosyjskiego, z kobietami i dziećmi Aleut zrobionych przez Rosjan i aleucki mężczyzn poddanych ubojowi.

Rosyjska kolonizacja Syberii i traktowania rezydentów tubylczej został porównany do Europejska kolonizacja Ameryki, z podobnymi negatywnych oddziaływań na rdzenn
          ych Sybiraków jak na Indianie . Jeden z tych podobieństw jest zawłaszczanie ziemi ludności tubylczej.
          htuutps://pl.qwe.wiki/wiki/Genocide_of_indigenous_peoples#Tsardom_of_Russia's_conquest_of_Siberia
        • mazzini890 Re: Nie mogę sie powstrzymać... 30.06.20, 19:20
          I nie chodzi tu oto panie Borrka żeby ciągle dokopywać Rosji ale warto zapoznać się z tematem zanim napisze się że "druga strona obiektywnie była lepsza". htttttps://pl.qwe.wiki/wiki/Central_Asian_revolt_of_1916
          • borrka Ależ ja sie swietnie zapoznałem 30.06.20, 19:36
            I taka jest moja konkluzja:
            Ruscy w zestawieniu z ubojem Indian amerykańskich i np. Leopoldem 2 w Kongo, byli znacznie mniej opresyjni, ot na poziomie stosunków polsko-ukraińskich, w obie strony.
            • mazzini890 Re: Ależ ja sie swietnie zapoznałem 30.06.20, 19:49
              Nie nie byli. Tu już kłamiesz lub nad interpretujesz. W trakcie podbojów lub tuz po nich czy w czasie powstań byli okrutni. Masz linki. Potem po ilus dekadach nieco łagodnieli i bardziej grali na zruszczenie tubylców.
              • borrka Mieli jeszcze kogo "ruszczyć" 30.06.20, 19:56
                Amerykańscy koloniści nie póbowali "amerykanizować", bo potencjalne obiekty były już w krainie wiecznych łowów.
                Zostaly resztki w rezerwatach.
                • mazzini890 Re: Mieli jeszcze kogo "ruszczyć" 30.06.20, 20:23
                  Ale nie na tyle by można powiedzieć że tubylców za Uralem nie mordowano.A propos w Nowej Zelandii mimo ludobójstwa Maorysi się jako tako zintegrowali.
                  • borrka A gdzie ja stwierdziłem, ze nie mordowano? 30.06.20, 21:09
                    Nie wybito.
                    • mazzini890 Re: A gdzie ja stwierdziłem, ze nie mordowano? 30.06.20, 21:10
                      A w USA wybito wszystkich Indian? Też nie.
                      • borrka Inny rząd wielkości 30.06.20, 21:24
                        Indian zostało podobno 2%, nie-Słowian w ZSRR do 20%.
                        • mazzini890 Re: Inny rząd wielkości 30.06.20, 21:30
                          Tylko nie przez większy humanitaryzm Rosjan a inne warunki w jakich organizowali swoje państwo. A potem Rosjanie przebili sami siebie mordując się w 30 milionów za ZSRR. Tyle swojej krwi to USA nie przelało nawet w wojnie secesyjnej.
                        • mazzini890 Re: Inny rząd wielkości 30.06.20, 21:33
                          I a propos Rosjanie wcale nie skończyli. Tylko inaczej się bawią. htuuutps://www.dw.com/pl/j%C4%99zyk-tatarski-grozi-mu-wymarcie/av-48263669
                          Amerykanie zresztą też nie. Vide gwałty na Indiankach ale bajki ,że Rosjanie są lepsi od USA to nie na to forum.
                    • mazzini890 Re: A gdzie ja stwierdziłem, ze nie mordowano? 30.06.20, 21:16
                      A kasyna w rezerwatach to co? Choć oczywiście nie będę pisał,ze mają tam raj.
                    • mazzini890 Re: A gdzie ja stwierdziłem, ze nie mordowano? 30.06.20, 21:19
                      Z kolei w Groznym w latach 60 xx wieku miałeś taka integracje,że za rozmowę po czeczeńsku mogłeś dostać po twarzy. Lub zostać aresztowanym. Jak więc widzisz nie jest to tak czarno biało jak nam wmawiasz.
                      • borrka Co i gdzie wmawiam? 30.06.20, 21:26
                        Twierdzę jedynie, iż Anglosasi byli skuteczniejsi.
                        • mazzini890 Re: Co i gdzie wmawiam? 30.06.20, 21:30
                          Nie wszędzie jak widzisz. Vide Nowa Zelandia.
                          • wtop.ek Re: Co i gdzie wmawiam? 01.07.20, 08:39
                            W przypadku USA tak duża skala eksterminacji Indian spowodowana była ogromną różnicą poziomu cywilizacyjnego oraz warunkami geograficznymi i klimatem.

Ludy syberyjskie mimo wszstko były bardzo rozwinięte cywilizacyjnie szczególnie te sąsiadujące z Mongolią i Chinami, nie było takiej fali osadnictwa jak w Ameryce bo warunki dla rolnictwa są tam kiepskie, poza tym Rosja nie posiadała takiego potencjału technologicznego (np. budowa sieci kolei)
                            • mazzini890 Re: Co i gdzie wmawiam? 01.07.20, 16:55
                              Właśnie. A nie z powodu ,że Rosjanie byli humanitarniejsi niż Anglosasi.
                • mazzini890 Re: Mieli jeszcze kogo "ruszczyć" 30.06.20, 20:27
                  A i w Kanadzie Indianie mają nieco lepiej.
              • bywszy2 Re: Ależ ja sie swietnie zapoznałem.To dobrze+ 01.07.20, 17:02
                1.
                mazzini890 napisał:

> Nie nie byli. Tu już kłamiesz lub nad interpretujesz. W trakcie podbojów lub tu
                > z po nich czy w czasie powstań byli okrutni. Masz linki. Potem po ilus dekadach
                > nieco łagodnieli i bardziej grali na zruszczenie tubylców.

2.
                mazzini890
                Re: Inny rząd wielkości
                30.06.20, 21:33
                I a propos Rosjanie wcale nie skończyli. Tylko inaczej się bawią. htuuutps://www.dw.com/pl/j%C4%99zyk-tatarski-grozi-mu-wymarcie/av-48263669
                Amerykanie zresztą też nie. Vide gwałty na Indiankach ale bajki ,że Rosjanie są lepsi od USA to nie na to forum.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                A Polacy juz najbardziej lagodnymi byli:
                podczas kiedy ich okupowali pogromy zydowskie urzadzali.
                Nie mowiac juz o szmalcownictwie.
                [[url=https://www.google.com/search?q=polacyb+mordowalizydow&oq=polacyb+mordowalizydow&aqs=chrome..69i57.8400j0j9&sourceid=chrome&ie=UTF-8]b]Czy zwyklym mrdowaniu w czasie okupacji i po niej.[/b][/url]
                Trzeba przyznac,ze duzo zlagodnieli.Bo inaczej dostali by po lapkach.
                Stac ich obecnie jedynie do bicia kukly zyda.
                Tekst linkuNp. w wydaniu Prochnowskim.
                Ale prosze sie nie martwic.
                Rosnie nowe pokolenie matek Polek.
                • mazzini890 Re: Ależ ja sie swietnie zapoznałem.To dobrze+ 01.07.20, 18:00
                  Nie nie byli. Polacy tez trochę maja na sumieniu Ale nasze pogromy to pikuś wobec zbrodni Rosji . A propos może coś o waszych carskich pogromach dodasz? Albo stalinowskich planach co do spisku lekarzy? Jak nic ujawniasz się jako ruski trollik. Na posterunku jak ktoś napiszę o was prawdę.
                  • bywszy2 Re: panoclu+ 01.07.20, 18:33
                    mazzini890 napisał:

> Nie nie byli. Polacy tez trochę maja na sumieniu Ale nasze pogromy to pikuś wob
                    > ec zbrodni Rosji .
                    Źzxzxxxxxxxxxxc

Wasze pogromu to było prawdziwe ludzkie kurestwo.
                    To ja Żyd to mówię. Kim
                    • mazzini890 Re: panoclu+ 01.07.20, 18:34
                      Ty nie Żyd. Ty ruski troll z Ołgino.
                      • bywszy2 Re: ach ty ... jeden+ 01.07.20, 19:11
                        mazzini890 napisał:

> Ty nie Żyd. Ty ruski troll z Ołgino.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                        ... jedna,wyzywac mnie bedziesz?
                        • mazzini890 Re: ach ty ... jeden+ 01.07.20, 19:45
                          A co oburzasz się za prawdę?
                    • mazzini890 Re: panoclu+ 01.07.20, 18:39
                      ht3333tps://www.msn.com/pl-pl/news/other/litewscy-żydzi-oskarżyli-putina-o-fałszowanie-historii/ar-BB169Q5o?ocid=spartan-dhp-feeds
                      • bywszy2 Re: wydarzenia Wołyńskie też był psikus+ 01.07.20, 18:42
                        mazzini890 napisał:

> ht3333tps://www.msn.com/pl-pl/news/other/litewscy-żydzi-oskarżyli-putina-o-fałs
                        > zowanie-historii/ar-BB169Q5o?ocid=spartan-dhp-feeds
                        • mazzini890 Re: wydarzenia Wołyńskie też był psikus+ 01.07.20, 18:43
                          Ależ nie był. Ale czynów opryczniny i NKWD to nie przebijają.
                          • bywszy2 Re: nu jakzez nie+ 01.07.20, 19:17
                            mazzini890 napisał:

> Ależ nie był. Ale czynów opryczniny i NKWD to nie przebijają.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                            Ukraincy Polakom maly psikus(w granicach panskich wielkosci) urzadzili.
                            A szefowi pierwszy i drugi tej opryczyny patologicznymi mordercami byli.
                            Pochodzili z panskiej parafii.
                            • mazzini890 Re: nu jakzez nie+ 01.07.20, 19:46
                              Nie z mojej tylko z twojej Mitiaa. A co było miedzy Polską a Ukrainą nie wasza sprawa.
                    • bywszy2 Re: Wołyń to też mały psikus+ 01.07.20, 18:45
                      bywszy2 napisał:

> mazzini890 napisał:
                      >
                      > > Nie nie byli. Polacy tez trochę maja na sumieniu Ale nasze pogromy to pik
                      > uś wob
                      > > ec zbrodni Rosji .
                      > Źzxzxxxxxxxxxxc
                      >
                      > Wasze pogromu to było prawdziwe ludzkie kurestwo.
                      > To ja Żyd to mówię. Kim
                      >
                      >
                      • mazzini890 Re: Wołyń to też mały psikus+ 01.07.20, 18:47
                        Waszego k...a i to od wana Groźnego to nikt Mitia nie przebije.
                        • bywszy2 Re: Wołyń to też mały psikus+ 01.07.20, 19:19
                          mazzini890 napisał:

> Waszego k...a i to od wana Groźnego to nikt Mitia nie przebije.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                          Mojego tzn.Chrystusa to rzeczywiscie tacy ...syny jak pan nigdy nie przebija.
                          • mazzini890 Re: Wołyń to też mały psikus+ 01.07.20, 19:47
                            Bełkocik trollika.
                            • bywszy2 Re: Wołyń to też mały psikus+ 04.07.20, 16:51
                              mazzini890 napisał:

> Bełkocik trollika
                              .
                              <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                              weszka zaszczekala!
                              • mazzini890 Re: Wołyń to też mały psikus+ 04.07.20, 17:41
                                Przykro mi Mitia.
                                • bywszy2 Re: jasku,jak ci przykro,to pozwalam pocalowac+ 04.07.20, 17:50
                                  mazzini890 napisał:

> Przykro mi Mitia.
                • mazzini890 Re: Ależ ja sie swietnie zapoznałem.To dobrze+ 01.07.20, 18:01
                  htuuuutps://pl.wikipedia.org/wiki/Pogromy_%C5%BByd%C3%B3w_w_Imperium_Rosyjskim
                  • bywszy2 Re: Ależ ja sie swietnie zapoznałem.To dobrze+ 01.07.20, 19:21
                    mazzini890 napisał:

> htuuuutps://pl.wikipedia.org/wiki/Pogromy_%C5%BByd%C3%B3w_w_Imperium_Rosyjskim

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                    www.google.com/search?q=pogromy+zydowskie+w+polsce&oq=pogromy+zydowskie+w+polsce&aqs=chrome..69i57.11628j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8
                    • mazzini890 Re: Ależ ja sie swietnie zapoznałem.To dobrze+ 01.07.20, 19:47
                      To nie zmienia faktu Mitia. Daremne twoje kwiki na tym forum.
                      • bywszy2 Re: Ależ ja sie swietnie zapoznałem.To dobrze+ 04.07.20, 16:50
                        mazzini890 napisał:

> To nie zmienia faktu Mitia. Daremne twoje kwiki na tym forum.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                        wlasnie to nie zmienia faktu,ze Jasko von Zadupie Dolne vel mazzini jest pelnym idiota.
                        • mazzini890 Re: Ależ ja sie swietnie zapoznałem.To dobrze+ 04.07.20, 17:42
                          Takie ataki ad personam ani mnie nie skompromitują ani nie powstrzymają. Daremnie szczekasz.
                          • bywszy2 Re: powiedzialem juz nieraz tobie+ 04.07.20, 19:30
                            mazzini890 napisał:

> Takie ataki ad personam ani mnie nie skompromitują ani nie powstrzymają. Daremn
                            > ie szczekasz.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                            nie placz,baranie.Nie zaczynaj.Chcesz sie bawic,to sie baw!
                            • mazzini890 Re: powiedzialem juz nieraz tobie+ 04.07.20, 20:07
                              Nie płacze, nie zaczynam po prostu na polskich forach nie będziemy znosić ołginowskich ścierw. Nie jesteś bydle u siebie. I swój syf zostaw tam u swoich.Nikt ciebie ani twoich mądrości tu nie chce. Nikt ci nie uwierzy. Więc zajmij się swoim krajem i swymi rodakami.
                              • bywszy2 Re: nu widzi pan swiniaczy+ 05.07.20, 07:01
                                mazzini890 napisał:

> Nie płacze, nie zaczynam po prostu na polskich forach nie będziemy znosić ołgin
                                > owskich ścierw. Nie jesteś bydle u siebie. I swój syf zostaw tam u swoich.Nikt
                                > ciebie ani twoich mądrości tu nie chce. Nikt ci nie uwierzy. Więc zajmij się sw
                                > oim krajem i swymi rodakami.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                w swiat zwierzecy pan sie przenosi,a potem placze.
                                A bedziesz swinio bydleca plul mnie w twarz.Pozwalam w tylek.
                                • mazzini890 Re: nu widzi pan swiniaczy+ 05.07.20, 10:33
                                  Raczej się rusiu dostosuj. Nic tu po tobie.
                            • mazzini890 Re: powiedzialem juz nieraz tobie+ 04.07.20, 20:08
                              Na polskim forum ruskie trolliki zawsze będą miały odpór a jak się to nie podoba to na forum "Prawdy" paszoł won.
                              • bywszy2 Re: Poplacz,poplacz - to ci do twarzy+ 05.07.20, 07:04
                                mazzini890 napisał:

> Na polskim forum ruskie trolliki zawsze będą miały odpór a jak się to nie podob
                                > a to na forum "Prawdy" paszoł won.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                                Powiem krotko i otwarcie:
                                mozesz mnie panie ...!
                                • mazzini890 Re: Poplacz,poplacz - to ci do twarzy+ 05.07.20, 10:33
                                  A ty nas Waniuszka. Będziesz kontrowany pogódź się z tym
                                  • bywszy2 Re: Poplacz,poplacz - to ci do twarzy+ 05.07.20, 10:53
                                    mazzini890 napisał:

> A ty nas Waniuszka. Będziesz kontrowany pogódź się z tym

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                    Powtarzam krotko i zwezlowato:
                                    mozesz mnie panie ...!
                                    • mazzini890 Re: Poplacz,poplacz - to ci do twarzy+ 05.07.20, 10:58
                                      Kwicz bo nic Mitia z tym zrobić nie możesz.
                                      • bywszy2 Re: chory,czy co?+ 05.07.20, 13:56
                                        mazzini890 napisał:

> Kwicz bo nic Mitia z tym zrobić nie możesz.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                                        pizdzisz jak najety.
                                        Juz niedlugo slownictwa ci,... bozy,zabraknie.
                                        • mazzini890 Re: chory,czy co?+ 05.07.20, 13:59
                                          Znowu ty bidaczku? At eraz to zarzucamy chorobę? Stara taktyka z czasów Breżniewa.
                                          • bywszy2 Re: ta choroba u twoich przdkow+ 06.07.20, 13:03
                                            mazzini890 napisał:

> Znowu ty bidaczku? At eraz to zarzucamy chorobę? Stara taktyka z czasów Breżnie
                                            > wa.

zaczela sie sie juz w czasach Kazimierza Brodatego
                                            • mazzini890 Re: ta choroba u twoich przdkow+ 06.07.20, 16:52
                                              U ciebie w życiu płodowym.
                                              • bywszy2 Re:pizdisz!+ 07.07.20, 14:38
                                                mazzini890 napisał:

> U ciebie w życiu płodowym.
                                                • mazzini890 Re:pizdisz!+ 07.07.20, 17:05
                                                  Aleś ty pustawy.
                                                  • bywszy2 Re:pizdisz!+ 07.07.20, 23:06
                                                    mazzini890 napisał:

> Aleś ty pustawy.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                                    ales ty pizdzieniem wypelniony.
            • mazzini890 Re: Ależ ja sie swietnie zapoznałem 30.06.20, 19:51
              W rękach takich ludzi jak Wasyla Poyarkov w 1645 i Yerofei Khabarov w 1650 roku niektórzy ludzie lubią Daur zostały ubite przez Rosjan do tego stopnia, że jest uważany za ludobójstwo. 8000 z uprzednio 20000 silnym populacji Kamczatce pozostały po poddaniu pół wieku Cossacks uboju.
              Wszystkie Stany jechać Rosjan z ich ziemi w 1740, zakończone w ataku na Nizhnekamchatsk fortu w 1746 . Kamczatka jest dziś Europejski w demografii i kultury z tylko 2,5% z nich jest rodzimy, około 10.000 z poprzedniej liczbie 150.000, z powodu rzezi masowej przez Kozaków po jej aneksji w 1697 roku w Itelmen i koriacy całym pierwszych dekadach panowaniem rosyjskim. Ludobójstwo przez kozaków rosyjskich zdewastowany rdzennych mieszkańców Kamczatki i wytępione wiele z ich populacji. W uzupełnieniu do popełnienia ludobójstwa Kozacy one także zdewastowali przyrody poprzez ubój ogromnej liczby zwierząt na futra. 90% kamczadałowie i połowę Vogules zginęło od XVIII do XIX wieku i szybkiego ludobójstwa rdzennych mieszkańców doprowadziło do całych grup etnicznych są całkowicie wymazane, z około 12 grup wytępieni, które mogłyby być nazwane przez Nikolai Iadrintsev dzień 1882. Wiele z uboju została wniesiona przez handlu futrami.
              Gdzie tu widzisz łagodne traktowanie?
            • mazzini890 Re: Ależ ja sie swietnie zapoznałem 30.06.20, 19:52
              Bez urazy ale chyba się nie zapoznałeś.
      • mazzini890 Re: Historia czy prehistoria 30.06.20, 19:08
        "Europejczycy mieli taka szanse jakies 10 wiekow temu, kiedy zakladano nowe miasta np. na Pomorzu i w innych regionach." Ci z południa z świata post antycznego już nie bardzo.
    • herr7 Re: Historia czy prehistoria 30.06.20, 11:58
      Jak rozumiem Litwini powinni szczególnie dbać o ten plac z tego powodu, że Rydz zrobił na nim przegląd polskich wojsk po aneksji Wilna? Czy coś tutaj pominąłem?
      • polski_francuz Re: Historia czy prehistoria 30.06.20, 12:17
        @herr, d'oakville, boomerang: odpowiem troche pozniej.

PF
        • polski_francuz Re: Historia czy prehistoria 30.06.20, 14:18
          Sorry za spoznienie. Mam pilny artykul do skonczenia.

No coz, kazdy ma historia jaka ma. Nasza polska historia jest zwiazana z Litwa przez 300-400 lat. Dzisiejsza Litwa tak tworzy/oswietla swoja historia jak chce. Jestesmy z nia zjednoczeni w EU i dobre i to. Ja, na pewno, nie zapomne Wilna, Ponar i "Pana Tadeusza". Czy moja corka zapomni? Moze tak a moze nie. Moze swiat sie zjednoczy za jej zycia? Ale nawet w tym zjednoczonym swiecie beda odwazni i tchorze, beda kalkulujacy i spontaniczni itd, itp. I te cechy charakteru sie biora z naszych genow biologicznych i historycznych.

Wracajac do Pilsudskiego. Inaczej widza go Polacy a inaczej Litwini. Jedna rzecz cieszy. Nie bylo miedzy nami masowych mordow wynikajacych z rasizmu. Takich, ktorych bardzo trudno zapomniec naszym sasiadom z Zachodu. Wielu nie zapomina tez mordow na Ukrainie i w Katyniu.

PF
          • mazzini890 Re: Historia czy prehistoria 30.06.20, 20:36
            Ok ale Litwini czy to jest słuszne czy nie patrzą na nas w Wilnie jak my na Niemców w Gdańsku.
          • boomerang Re: Historia czy prehistoria 01.07.20, 01:51
            Nie bylo miedzy nami masowych mordow wynikajacych z rasizmu.

Źródłem rasizmu jest Biblia, święta księga, która wprowadza pojęcie narodu wybranego. Niemcy tylko splagiaryzowali ten pomysł. Herr Dębowy nie ma z tym problemu.
            • bywszy2 Re: jak zawsze pan sie myli+ 01.07.20, 13:41
              boomerang napisał:

> Nie bylo miedzy nami masowych mordow wynikajacych z rasizmu.
              >
              > Źródłem rasizmu jest Biblia, święta księga, która wprowadza pojęcie narodu wybr
              > anego. Niemcy tylko splagiaryzowali ten pomysł. Herr Dębowy nie ma z tym proble
              > mu.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
              Jak wiadomo,zrodlem rasizmu jest niejaki Jarowit.
              Do ktorego modlili sie Slowianie,by pomogl im dopi.rdolic ich wrogom.
              Niemcy popelnili plagiat,umieszczajac na widocznym
              miejscu
              • boomerang Re: jak zawsze pan sie myli+ 01.07.20, 22:25
                Niemcy was potraktowali waszą własną bronią.
                • mazzini890 Re: jak zawsze pan sie myli+ 01.07.20, 22:26
                  Prawda.
                  • bywszy2 Re: jak zawsze pan sie myli+ 02.07.20, 04:42
                    mazzini890 napisał:

> Prawda
                    .
                    Zzzzzzzzzz
                    Nie wtrącaj się przygłupie w rozmowy ludzi poważnych!
                    • mazzini890 Re: jak zawsze pan sie myli+ 02.07.20, 16:37
                      Czyli nie ciebie ruski trolliku.
                      • bywszy2 Re: o czym pan?puknij się w łeb!+ 02.07.20, 19:36
                        mazzini890 napisał:

> Czyli nie ciebie ruski trolliku.
                      • bywszy2 Re: powtarzam,... jeden:Nie wtracaj sie w rozmowy+ 05.07.20, 06:16
                        mazzini890 napisał:

> Czyli nie ciebie ruski trolliku.

ludzi powaznych nieproszony.
                        Czekaj w przedsionku!
                        • mazzini890 Re: powtarzam,... jeden:Nie wtracaj sie w rozmowy 05.07.20, 10:36
                          Rozkazy Mitińka to se w swej Rosji wydawaj. Tu nie jesteś u siebie. My Polacy będziemy się wtrącać w kwiki ruskich trollików wtrącać ile nam się zachce.Tu nie moskiewskie służki takie jak ty decydują.
                          • bywszy2 Re: powtarzam,... jeden:Nie wtracaj sie w rozmowy+ 05.07.20, 10:55
                            mazzini890 napisał:

> Rozkazy Mitińka to se w swej Rosji wydawaj. Tu nie jesteś u siebie. My Polacy b
                            > ędziemy się wtrącać w kwiki ruskich trollików wtrącać ile nam się zachce.Tu ni
                            > e moskiewskie służki takie jak ty decydują.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                            mozesz mnie panie w ...!
                            • mazzini890 Re: powtarzam,... jeden:Nie wtracaj sie w rozmowy 05.07.20, 11:00
                              Ty nas Wania też. I tego nie rozumiesz. Nie jesteś u siebie i nie ty i nie Moskwa tutaj wydaje rozkazy. Powtarzać to se możesz do usranej śmierci.
                              • bywszy2 Re: powtarzam,... jeden:Nie wtracaj sie w rozmowy+ 05.07.20, 14:11
                                mazzini890 napisał:

> Ty nas Wania też. I tego nie rozumiesz. Nie jesteś u siebie i nie ty i nie Mosk
                                > wa tutaj wydaje rozkazy. Powtarzać to se możesz do usranej śmierci.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                mozesz mnie panie w ...!
                                • mazzini890 Re: powtarzam,... jeden:Nie wtracaj sie w rozmowy 05.07.20, 14:22
                                  Ty mnie też. A rozkazy to se w gułagu wydawaj. Tu nie ty i tobie podobni rządzą.
                                  • bywszy2 Re: powtarzam,... jeden:Nie wtracaj sie w rozmowy+ 05.07.20, 14:29
                                    mazzini890 napisał:

> Ty mnie też. A rozkazy to se w gułagu wydawaj. Tu nie ty i tobie podobni rządzą
                                    > .

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                                    pana najwyzej moge w to kopnac.
                                    • mazzini890 Re: powtarzam,... jeden:Nie wtracaj sie w rozmowy 05.07.20, 14:31
                                      Nic nie możesz.
                                      • bywszy2 Re: nu,jakzez nie?+ 06.07.20, 13:11
                                        mazzini890 napisał:

> Nic nie możesz.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                        mowie o kopnieci w cztery litery.
                                        Bo w pale,ktora miedzy uszami sie znajduje,juz dawno kopniety jestes.
                                        Pizdzisz nie jak najety nawet,a na podobienstwo starej ... na bazarze.
                                        • mazzini890 Re: nu,jakzez nie?+ 06.07.20, 16:52
                                          Kwicz sobie kwicz.
                                          • bywszy2 Re: pizdisz!+ 07.07.20, 14:40
                                            mazzini890 napisał:

> Kwicz sobie kwicz.
                • bywszy2 Re: jak zawsze pan sie myli+ 02.07.20, 04:25
                  boomerang napisał:

> Niemcy was potraktowali waszą własną bronią
                  .
                  Źzzzzzzzzz
                  A was w ogóle nikt nie traktuje!
                • bywszy2 Re: jak zawsze pan sie myli+ 02.07.20, 04:31
                  boomerang napisał:

> Niemcy was potraktowali waszą własną bronią
                  .
                  Žxźxzzzz
                  A was w ogóle nikt nie traktuje.
                  Natomiast wy nas potraktowali tak,by nawet Niemcy by się nie powstydzili.
                  • boomerang Re: jak zawsze pan sie myli+ 02.07.20, 11:06
                    W Polsce mieliście raj na ziemi, a potem Gomułka dał wam paszporty, które wy przyjęliście z radością, a Żyd o ksywie Jaruzelski przeniósł służbowo żydowskich oficerów wojska polskiego do młodej armii izraelskiej, gdzie już 5 lat później odnieśli ogromny sukces w Wojnie Jom Kippur.
                    • bywszy2 Re: wzystko jest pojeciem wzglednym+ 02.07.20, 11:38
                      boomerang napisał:

> W Polsce mieliście raj na ziemi, a potem Gomułka dał wam paszporty, które wy pr
                      > zyjęliście z radością, a Żyd o ksywie Jaruzelski przeniósł służbowo żydowskich
                      > oficerów wojska polskiego do młodej armii izraelskiej, gdzie już 5 lat później
                      > odnieśli ogromny sukces w Wojnie Jom Kippur.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                      W PRLu mieliscie raj Radziecki.
                      Potem oni upadli.A pan wolnosc uzyskal.Na obczyznie krolikom z zachwytem jaja husta(czynnosc ta zarezerwowana jest zazwyczaj dla jaj sloni.Ale z braku laku - na Antypodach sloni brak - krolikami moza sie wyreczyc).
                      Dziwne rzeczy sluzbowe w Wojsku Polskim:
                      Zyd Zeligowski sluzbowo wzniecil bunt przeciwko Zydowi Pilsudskiemu i Wilno zajal.
                      A ci oficerowie to chyba byli z jednostki doborowej Wojska Polskiego,ktora z nieznacza pomoca Armii Czerwonej Berlin brala.A dowodzil nimi jednooki absolwent szkoly artyleryjskiej w Tarnowskich Gorach niejaki Mosze Dajan,
                      ktory nawet nie wiedzial gdzie Polska lezy.
                      Po odejsciu tych oficerow w Polsce nic nie pozostalo.Dlatego Fort Trump jest na tapecie. - ktos musi pilnowac
                      tylki pozostalych oficerow.
                      A przed Jom Kipur nic sie nie odbylo w 1967?
                      • mazzini890 Re: wzystko jest pojeciem wzglednym+ 02.07.20, 16:37
                        Bełkot.
                        • bywszy2 Re: wzystko jest pojeciem wzglednym???+ 02.07.20, 19:31
                          mazzini890 napisał:

> Bełkot
                          Zxxxxxxxxxxxx
                          Mówiłem baranie,nie właz w rozmowę między mądrymi ludźmi z AGH.
                          Czekaj w przedsiadku.
                          • mazzini890 Re: wzystko jest pojeciem wzglednym???+ 02.07.20, 20:01
                            Bidulo zruszczała.
                        • bywszy2 Re: wzystko jest pojeciem wzglednym+ 04.07.20, 19:33
                          mazzini890 napisał:

> Bełkot.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                          i panskie wycie.
                          • mazzini890 Re: wzystko jest pojeciem wzglednym+ 04.07.20, 20:09
                            Twoje większe.
                      • boomerang Re: wzystko jest pojeciem wzglednym+ 03.07.20, 02:25
                        Odbyło się, wskutek czego wielu peerelowskich towarzyszy, takich jak ojciec Michnika Ozjasz Szechter, odwróciło się od ZSRR i zwróciło w stronę USA, gdzie w Białym Domu zasiadł (niczym Mesjasz) Henry Kissinger. Doprowadzili tow. Gomułkę do paranoi.

Reformujący się peerelowscy komuniści, z matrioszką Jaruzelskim na czele, pozwolili ci wyjechać z PRLu, licząc na to że wesprzesz waszą wspólną mityczną ojczyznę, a ty dałeś dyla do Szwecji. Byłeś przeszkolony w polskim wojsku, przydałbyś się w Wojnie Jom Kipur 1973, ale ty wybrałeś smorgasbord i słodki chleb. Zdradziłeś urodzonych na ziemiach polskich przyszłych premierów Izraela, takich jak Ben-Gurion (Gruen), Mieczysław Biegun, Icek Jazernicki, Szymon Perski. Palma ci odbiła i wybrałeś Olofa Palme.
                        • mazzini890 Re: wzystko jest pojeciem wzglednym+ 03.07.20, 17:04
                          O ile ten człowiek pisze prawdę o sobie. Broni "świętej Rusi" jak typowy ichni troll. Napisać sobie że się było polskim Żydem to każdy może. Za to jak krytykują Moskwę on zaraz na posterunku.
                          • boomerang Re: wzystko jest pojeciem wzglednym+ 04.07.20, 01:28
                            jak krytykują Moskwę on zaraz na posterunku.

To prawda, bo moją krytykę po linii żydowskiej zignorował.
                            • mazzini890 Re: wzystko jest pojeciem wzglednym+ 04.07.20, 13:59
                              Właśnie.
                          • bywszy2 Re: ... jeden+ 05.07.20, 06:49
                            mazzini890 napisał:

1.
                            > O ile ten człowiek pisze prawdę o sobie. Broni "świętej Rusi" jak typowy ichni
                            > troll.
                            ---------------------linka podaj na potwierdzenie.
                            2.
                            Napisać sobie że się było polskim Żydem to każdy może.---------ja moge.Pan nie!
                            3.
                            Za to jak krytykują Moskwę on zaraz na posterunku.-----------Jak wyzej:Linka podaj.
                            Pan nie krytykuje.Pan jeczy jak ta stara ... na bazarze.
                            • mazzini890 Re: ... jeden+ 05.07.20, 10:41
                              Poczytaj swoje posty i opowieści jak to Polacy byli okrutniejsi od Rosjan i żałosne bluzgi jak ci wypisano wyczyny Rosji na Sybirze i Kaukazie. A ty się produkujesz choć jesteś tu skompromitowany.
                        • bywszy2 Re: ludzkie losy roznie sie tocza+ 05.07.20, 06:41
                          boomerang napisał:

1.
                          > Odbyło się, wskutek czego wielu peerelowskich towarzyszy, takich jak ojciec Mic
                          > hnika Ozjasz Szechter, odwróciło się od ZSRR i zwróciło w stronę USA, gdzie w B
                          > iałym Domu zasiadł (niczym Mesjasz) Henry Kissinger. Doprowadzili tow. Gomułkę
                          > do paranoi.
                          -------------------------------
                          Co pozwolilo panu na opuszczenie jego Kochanej Ojczyzny.
                          >
                          >2.
                          Reformujący się peerelowscy komuniści, z matrioszką Jaruzelskim na czele, pozwo
                          > lili ci wyjechać z PRLu, licząc na to że wesprzesz waszą wspólną mityczną ojczy
                          > znę, a ty dałeś dyla do Szwecji.
                          --------------------------
                          Nareszcie nastala chwila mozliwosci oddychania swiezym powietrzem w baikowej Ojczyznie piastkowskiej
                          Ale pan dal dyla do Australii.
                          3.

Byłeś przeszkolony w polskim wojsku, przydałby
                          > ś się w Wojnie Jom Kipur 1973, ale ty wybrałeś smorgasbord i słodki chleb. Zdra
                          > dziłeś urodzonych na ziemiach polskich przyszłych premierów Izraela, takich jak
                          > Ben-Gurion (Gruen), Mieczysław Biegun, Icek Jazernicki, Szymon Perski. Palma ci odbiła i wybrałeś OlofaPalme.
                          ---------------------------
                          Ojczyzna cie wychowala.Wyksztalcenie dala.A pan zamiast tego,by Ojczyznie Wolnej i Ukochanej,wreszcie wolnej,sluzyc i ja wspomagac,wybral zajecie inne:jajeczka krolicze chustac(bo sloni tam brakuje).
                          Jak pan widzi losy ludzkie roznie sie ksztaltuja.
                          • polendwic Re: ludzkie losy roznie sie tocza+ 05.07.20, 07:57
                            Radziecka głupota mnie wygnała. Wybrałem Australię, kraj który nigdy nie miał konfliktów z Polską. Ty, radziecki cwaniak, podałeś się za Żyda - żeby sobie ułatwić. W Australii, jako górnik, miałbyś szanse, ale tu trzeba pracować. Ty wolałeś łatwiznę.
                            • bywszy2 Re: huśtanie jak królikom jest ciężka praca?+ 05.07.20, 10:07
                              polendwic napisał:

> Radziecka głupota mnie wygnała. Wybrałem Australię, kraj który nigdy nie miał k
                              > onfliktów z Polską. Ty, radziecki cwaniak, podałeś się za Żyda - żeby sobie uła
                              > twić. W Australii, jako górnik, miałbyś szanse, ale tu trzeba pracować. Ty wola
                              > łeś łatwiznę.
                              • bywszy2 Re: huśtanie jaj królikom jest ciężka praca?+ 05.07.20, 10:12
                                I mocno pan się poci?.
                                • mazzini890 Re: huśtanie jaj królikom jest ciężka praca?+ 05.07.20, 10:45
                                  Jak widzisz pypciu ludzie poznają się na tobie.
                                  • bywszy2 Re: ten ludz+ 05.07.20, 14:15
                                    mazzini890 napisał:

> Jak widzisz pypciu ludzie poznają się na tobie.

to taki ... lepszy od pana?
                                    • mazzini890 Re: ten ludz+ 05.07.20, 14:16
                                      Gorszy. Ewidentnie.
                            • mazzini890 Re: ludzkie losy roznie sie tocza+ 05.07.20, 10:46
                              Bywszy to forumowy troll z Ołgino.
                              • bywszy2 Re: mazarini+ 05.07.20, 14:16
                                mazzini890 napisał:

> Bywszy to forumowy troll z Ołgino.

D.pa wolowa.
                                • mazzini890 Re: mazarini+ 05.07.20, 14:23
                                  Ruski troll.
                            • bywszy2 Re: lbrmi pan jak ksiadz na kazaniu+ 05.07.20, 11:06
                              polendwic napisał:

> Radziecka głupota mnie wygnała. Wybrałem Australię, kraj który nigdy nie miał k
                              > onfliktów z Polską. Ty, radziecki cwaniak, podałeś się za Żyda - żeby sobie uła
                              > twić. W Australii, jako górnik, miałbyś szanse, ale tu trzeba pracować. Ty wola
                              > łeś łatwiznę.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                              Panie,przeciez ja nie katolik.Wiec grzechu popelnic nie moglem.
                              Wiec pokute praca ciezka zmyc nie moge.
                              To jest przywilej panski.
                              Wiec hustaj pan jajeczka dalej.
                              Musisz pan miec grzechow wiele na swoim sumieniu.
                              • mazzini890 Re: lbrmi pan jak ksiadz na kazaniu+ 05.07.20, 11:11
                                Ależ mogłeś. Judaizm też zna to pojecie. No proszę taki Żyd a własnej religii nie zna. O ile tys Żyda kiedykolwiek na oczy widział. Albo tak się zruszczyłeś,żeś już zapomniał.
                                • bywszy2 Re: fakirze swiety+ 05.07.20, 14:20
                                  mazzini890 napisał:

> Ależ mogłeś. Judaizm też zna to pojecie. No proszę taki Żyd a własnej religii
                                  > nie zna. O ile tys Żyda kiedykolwiek na oczy widział. Albo tak się zruszczyłeś,
                                  > żeś już zapomniał.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                                  Jam nie zyd,a Zyd.
                                  A ty co polak,katolik swiatobliwy?
                                  I nawet na religii zydowskiej,baranie,sie znasz?
                                  A swojej nie przestrzegasz.
                                  • mazzini890 Re: fakirze swiety+ 05.07.20, 14:24
                                    Mam wątpliwości. Wśród Żydów są różni ludzie ale aż taki dur...ń jak ty?
                              • boomerang Re: lbrmi pan jak ksiadz na kazaniu+ 05.07.20, 15:36
                                Panie,przeciez ja nie katolik.Wiec grzechu popelnic nie moglem.
                                Wiec pokute praca ciezka zmyc nie moge.

Ty ani katolik, ani żyd, tylko pospolity radziecki próżniak.

Wiec hustaj pan jajeczka dalej.

Sam sobie huśtaj, pod warunkiem że własne.
                                • mazzini890 Re: lbrmi pan jak ksiadz na kazaniu+ 05.07.20, 15:43
                                  Właśnie.
                                  • bywszy2 Re: i kurs pedofilii pan przeszedl?+ 06.07.20, 13:05
                                    mazzini890 napisał:

> Właśnie.

celujaco?
                                    I z praktyka?
                                    • mazzini890 Re: i kurs pedofilii pan przeszedl?+ 06.07.20, 16:53
                                      Nie ma się argumencików to ad personam. Znowu. Jesteś powtarzalny do bólu.
                    • bywszy2 Re: Paszporty?+ 02.07.20, 11:51
                      boomerang napisał:

> W Polsce mieliście raj na ziemi, a potem Gomułka dał wam paszporty, które wy pr
                      > zyjęliście z radością,

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                      nie pierdziel.
                      Paszportow nie bylo.
                      Byly dokumenty podrozy.
                      Pan otrzymal paszport kraju wolnosci i tolerancji.,ktory pozwolil panu wyjechac w kraj dobrobytu krolczego.
                      Nu a wolnosc te zapoczatkowali dla was rozni Michniki i Dajczgewandy.
                      • mazzini890 Re: Paszporty?+ 02.07.20, 16:37
                        Biedna ruska trollino.
                      • boomerang Re: Paszporty?+ 03.07.20, 02:35
                        Nu a wolnosc te zapoczatkowali dla was rozni Michniki i Dajczgewandy.

Ową wolność to zapoczątkował generał Kiszczak, prawa ręka generała Jaruzelskiego, po uzgodnieniu z towarzyszami radzieckimi.
                        • bywszy2 Re: nie pierdziel+ 04.07.20, 19:32
                          boomerang napisał:

> Nu a wolnosc te zapoczatkowali dla was rozni Michniki i Dajczgewandy.
                          >
                          > Ową wolność to zapoczątkował generał Kiszczak, prawa ręka generała Jaruzelskieg
                          > o, po uzgodnieniu z towarzyszami radzieckimi.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                          pamietam te czasy.
                          Kiedy tacy,jak wy "bochaterami" byli.
                          • mazzini890 Re: nie pierdziel+ 04.07.20, 20:10
                            Pierdzielisz to ty. Jak widzisz większość forumowiczów wie kim jesteś. Misja nieudana. Wracaj tam skadżeś wyszedł.
                            • bywszy2 Re:jezeli pan+ 05.07.20, 06:53
                              mazzini890 napisał:

> Pierdzielisz to ty. Jak widzisz większość forumowiczów wie kim jesteś. Misja ni
                              > eudana. Wracaj tam skadżeś wyszedł.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                              jest czlonkiem tej wiekszosci,ktora sklada sie z durni typu panskiego,to ... tej wiekszosci.
                              A skad ja wyszedlem?
                              Panie,z pewnoscia nie z odbytnicy jak pan.
                              • mazzini890 Re:jezeli pan+ 05.07.20, 10:37
                                Ty wyszedłeś z ruskiego szamba.
                                • bywszy2 Re:jezeli pan+ 05.07.20, 11:56
                                  mazzini890 napisał:

> Ty wyszedłeś z ruskiego szamba.

a pan tam dalej siedzi.
                                  • mazzini890 Re:jezeli pan+ 05.07.20, 11:58
                                    Aty znowu tam wpadasz i to po czub łba.
                          • boomerang Re: nie pierdziel+ 05.07.20, 01:45
                            "Bochater" był tylko jeden - Wałęsa. On jeden się nie bał, bo był na smyczy.
                    • mazzini890 Re: jak zawsze pan sie myli+ 02.07.20, 16:39
                      Masz do czynienia z kolejnym forumowym trollem z Ołgino w stylu Lubata czy e50504 który udaje polskiego Żyda ale "mateczki" Rusi broni jak zaklęty. Sam jego język i poglądy to zdradzają. To jest bywszy.
                      • bywszy2 Re: nu,czy nie jest pan głupi c...?!+ 02.07.20, 19:18
                        mazzini890 napisał:

> Masz do czynienia z kolejnym forumowym trollem z Ołgino w stylu Lubata czy e505
                        > 04 który udaje polskiego Żyda ale "mateczki" Rusi broni jak zaklęty. Sam jego j
                        > ęzyk i poglądy to zdradzają. To jest bywszy.
                        • mazzini890 Re: nu,czy nie jest pan głupi c...?!+ 02.07.20, 19:19
                          Pan na pewno jest tym kim jest. To widać.
                          • bywszy2 Re: nu,czy nie jest pan głupi c...?!+ 04.07.20, 16:53
                            mazzini890 napisał:

> Pan na pewno jest tym kim jest. To widać.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                            No pewne,ze jestem kim jestem.
                            Pan tez! - takim zwyklym ...!
                            • mazzini890 Re: nu,czy nie jest pan głupi c...?!+ 04.07.20, 17:42
                              Co się tak ciskasz Moskwinko. Żyłka ci pęka,ze świat przed wami na kolana nie pada?
                      • bywszy2 Re: no,niech panu bedzie+ 04.07.20, 19:35
                        mazzini890 napisał:

> Masz do czynienia z kolejnym forumowym trollem z Ołgino w stylu Lubata czy e505
                        > 04 który udaje polskiego Żyda ale "mateczki" Rusi broni jak zaklęty. Sam jego j
                        > ęzyk i poglądy to zdradzają. To jest bywszy.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                        Ja udaje.
                        A pan jest przyglup nieudajacy.
                        • mazzini890 Re: no,niech panu bedzie+ 04.07.20, 20:11
                          Twojej głupoty trollu to nikt nie przebije.
                          • bywszy2 Re: panu,to calkowicie sie udalo!!!+ 05.07.20, 06:17
                            mazzini890 napisał:

> Twojej głupoty trollu to nikt nie przebije.
                            • mazzini890 Re: panu,to calkowicie sie udalo!!!+ 05.07.20, 10:41
                              Znowu puste pościki.
                              • bywszy2 Re: nie badz pan taki skromny+ 05.07.20, 11:54
                                mazzini890 napisał:

> Znowu puste pościki.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                                idiota jest idiota .I takim pozostaniesz.
                                • mazzini890 Re: nie badz pan taki skromny+ 05.07.20, 11:59
                                  Ty zaś jesteś nikczemną i pustą gn...dą a to gorsze.
                                  • bywszy2 Re: nie badz pan taki skromny+ 05.07.20, 12:12
                                    mazzini890 napisał:

> Ty zaś jesteś nikczemną i pustą gn...dą a to gorsze.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                                    byc moze.
                                    Ale to jest tylko z panskiego punktu widzenia - widzenie idioty.
                                    Co nie znaczy,ze pan przestal byc idiota.
                                    • mazzini890 Re: nie badz pan taki skromny+ 05.07.20, 12:21
                                      A ty nie przestałeś być gn..da. Inie tylko z mojego punktu widzenia. Już parę innych osób na forum zwróciło ci uwagę.
                                      • bywszy2 Re: nie badz pan taki skromny+ 05.07.20, 13:59
                                        mazzini890 napisał:

> A ty nie przestałeś być gn..da. Inie tylko z mojego punktu widzenia. Już parę i
                                        > nnych osób na forum zwróciło ci uwagę.

wyimaginowane przez pana?
                                        Pomocy,... jeden szukasz?
                                        Idiota sie urodziles,nim jestes i nim pozostaniesz.
                                        I zaden ... ci nie dpomozy.
                                        • mazzini890 Re: nie badz pan taki skromny+ 05.07.20, 14:17
                                          Tobie już na pewno. Trollem byłeś i pozostaniesz.
                                          • bywszy2 Re: ty co,baranie jeden+ 05.07.20, 14:23
                                            mazzini890 napisał:

> Tobie już na pewno. Trollem byłeś i pozostaniesz.

przy kompie caly czas siedzisz?
                                            I czekasz,jak cie zniewazam?
                                            By natychmiast,nie zdaze nawet,do sr.cza wyjsc,by sie wysikac,a pan juz nastepna glupote rznie w odpowiedzi.
                                            • mazzini890 Re: ty co,baranie jeden+ 05.07.20, 14:25
                                              A ty wypisujesz Mitińka? Ołgino każe ci ciągle tu pisać? Co robię na polskim forum nie twoja rzecz.
                                              • bywszy2 Re:za drugim razem+ 05.07.20, 14:28
                                                mazzini890 napisał:

> A ty wypisujesz Mitińka? Ołgino każe ci ciągle tu pisać? Co robię na polskim fo
                                                > rum nie twoja rzecz.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                                                jak do wychodka podaze,to pana zaprosze i panu pozwole popatrzec.
                                                A nawet powachac.
                                                • mazzini890 Re:za drugim razem+ 05.07.20, 14:32
                                                  Ty już w nim jesteś.
                                                  • bywszy2 Re:za drugim razem+ 06.07.20, 13:08
                                                    mazzini890 napisał:

> Ty już w nim jesteś.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                                    a pan stamtad jeszcze nie wylazl.
                                                  • mazzini890 Re:za drugim razem+ 06.07.20, 16:53
                                                    Nie muszę. Zajmujesz całe miejsce.
                                                  • bywszy2 Re:Pizdzisz!+ 07.07.20, 14:41
                                                    mazzini890 napisał:

> Nie muszę. Zajmujesz całe miejsce.
                                                  • mazzini890 Re:Pizdzisz!+ 07.07.20, 17:05
                                                    Nadal je zajmujesz.
                                                  • bywszy2 Re:nadal pizdzisz+ 07.07.20, 22:57
                                                    mazzini890 napisał:

> Nadal je zajmujesz.
    • mazzini890 Re: Historia czy prehistoria 30.06.20, 19:26
      Tyle że to ważne dla nas. Dla Litwy to to samo jak dla nas przegrany plebiscyt na Warmii i Mazurach w 1920 roku.Nie piszę czy Litwini słusznie to postrzegają , tylko jak.
      • bywszy2 Re: dobrz,ze pan nie pisze+ 01.07.20, 13:43
        mazzini890 napisał:

> Tyle że to ważne dla nas. Dla Litwy to to samo jak dla nas przegrany plebiscyt
        > na Warmii i Mazurach w 1920 roku.Nie piszę czy Litwini słusznie to postrzegają
        > , tylko jak.

bo to byly by pierdoly.
        • mazzini890 Re: dobrz,ze pan nie pisze+ 01.07.20, 16:56
          Czyli?
          • bywszy2 Re: panie+ 01.07.20, 17:05
            mazzini890 napisał:

> Czyli?

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
            pierdoly sa pierdoly!
            • mazzini890 Re: panie+ 01.07.20, 18:02
              Twoje to na pewno ruski trolliku.
              • bywszy2 Re: chce pan powiedziec+ 01.07.20, 19:14
                mazzini890 napisał:

> Twoje to na pewno ruski trolliku.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                ze pan jest swinskim ryjkiem?
                • mazzini890 Re: chce pan powiedziec+ 01.07.20, 19:44
                  Tylko na tyle was stać?
                  • bywszy2 Re: na tyle co i pana+ 01.07.20, 20:04
                    mazzini890 napisał:

> Tylko na tyle was stać?

mazzini890 napisał:

> Twoje to na pewno ruski trolliku.
                    • mazzini890 Re: na tyle co i pana+ 01.07.20, 20:11
                      Zaciąłeś się Mitia?
                      • bywszy2 Re: jasku+ 01.07.20, 20:48
                        mazzini890 napisał:

> Zaciąłeś się Mitia?

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                        czys naprawde taki glupi?Czy tylko udajesz?
                        • mazzini890 Re: jasku+ 01.07.20, 20:49
                          To chyba ty. Popatrz na swój ęzyk , argumentacje , zachowanie. Takich jak ty na tym forum było już dziesiątki.
                          • mazzini890 Re: jasku+ 01.07.20, 20:49
                            język
                            • mazzini890 Re: jasku+ 01.07.20, 20:50
                              Najmniejsza krytyka Moskwy i już lecisz z wywieszonym jęzorem. Jakie to typowe.
                              • bywszy2 Re: jasku+ 01.07.20, 20:55
                                mazzini890 napisał:

> Najmniejsza krytyka Moskwy i już lecisz z wywieszonym jęzorem. Jakie to typowe.

baranie!O jaka krytyke?Czytac po polsku nie umiesz?
                                • mazzini890 Re: jasku+ 01.07.20, 21:06
                                  Pisałem o tym co ja pisze Mitińka. A jak wspomniałem np o pogromach w Rosji to ty wyjechałeś z tymi w Polsce. Mimo że o nich od lat wiadomo Czytaj głupcze a nie udawaj. Albo bajeczki,że Polacy byli okrutniejsi niż Rosjanie.
                                  • bywszy2 Re: jasku+ 01.07.20, 22:13
                                    mazzini890 napisał:

> ie udawaj. Albo bajeczki,że Polacy byli okrutniejsi niż Rosjanie.
                                    Žxźxzzzz
                                    Byli większymi sku.wysynam.
                                    A zresztą co cię obchodzą sprawy między ruskimi a Żydami. - stwierdziłeś,że mnie sprawy między PolAkami a Ukraińcami nie powinny obchodzi
                                    • mazzini890 Re: jasku+ 01.07.20, 22:17
                                      W czym i gdzie byli kłamliwy ruseczku? Typowe zdanie ruskiego trolla i gnidy.
                                    • mazzini890 Re: jasku+ 01.07.20, 22:19
                                      Boś ty ruski kłamliwy troll a nie Żyd. Wiec się nie podszywaj moskalku.
                                    • mazzini890 Re: jasku+ 01.07.20, 22:26
                                      "A zresztą co cię obchodzą sprawy między ruskimi a Żydami. - stwierdziłeś,że mnie sprawy między PolAkami a Ukraińcami nie powinny obchodzić"
                                      To jest różnica trolleczku. Kiedy to ruseczek zaczyna wypominać innym zbrodnie swego własnego narodu. Jak piszesz o pogromach żydowskich w Polsce to ci wypomną te w rassiji. I tu nie ma sprzeczności. Polacy święci nie są. Ale my nie podbiliśmy Syberii ani Kaukazu mordując i pozbawiając ziemi tysięcy rdzennych mieszkańców. Nie zafundowaliśmy sobie opriczniny ani nie wybiliśmy 60 milionów swoich za komuny. Nie założyliśmy NKWD i łagrów. Więc zajmij się ruseczku waszymi zbrodniami.
                                    • mazzini890 Re: jasku+ 01.07.20, 22:32
                                      Jacy byśmy nie byli na Ukrainie w XVI i XVIII wieku to w porównaniu z waszymi zbrodniami tośmy dzieci prawie. Więc lepiej zamknij japę ruseczku. Stoicie w tym na równi z anglosasami wbrew waszym urojeniom. Nawet jeśliście od nich nie gorsi to i nie lepsi. Oni mają na rękach krew Indian, Maorysów i Aborygenów , wy ludów Syberii i Kaukazu oraz ofiar Czeki i Gułagów. I tyle w temacie mitińka.
                                    • mazzini890 Re: jasku+ 01.07.20, 22:34
                                      I nie powołuj się na Żydów moskwiczku . Jakoś "twoi" litewscy " rodacy" protestują przeciw waszym kłamstwom ruseczku.
                                    • mazzini890 Re: jasku+ 01.07.20, 22:42
                                      Za Ukrainę to możemy sadzić się z Ukraińcami wam nic do tego moskalku dopóki nie rozliczycie się moralnie i historycznie z waszymi podbitymi poddanymi. Kaci Czeczenii, Tuwy, Tatarów krymskich, Czerkiesówi Jakutów zajmijcie się swoimi zbrodniami zanim zaczniecie sądzić innych. Ruski kłamco.
                                      • bywszy2 Re: jasku+ 01.07.20, 22:56
                                        widac,ze ksiadz w panskij mlodosci zdrowo cie uzyl.
                                        piepszysz jak bys zamiast rozumu w glowce masz to samo co w tylku.
                                        • mazzini890 Re: jasku+ 01.07.20, 23:01
                                          Ciebie jak widać używa pop z czekista ruski karzełku. Jak masz argumenty pod nosem to od razu lecą bluzgi. Bo co masz odpisać, żeś łgarz i ruski trollik z web brygad głupia wycieraczko dająca zada Moskwie?
                                        • mazzini890 Re: jasku+ 01.07.20, 23:03
                                          Jak przychodzi co do czego to bluzgi bo śmieciarski trollik nie ma odpowiedzi na swoje kłamstwa? Isię pierdoło dziwisz,że talk łatwo się ujawniacie i ze nikt wam post tatarski pedziu nie wierzy?
                                        • mazzini890 Re: jasku+ 01.07.20, 23:07
                                          Za bluzgi dostajesz bluzgi Mitińka bo nic innego nie umiesz i myślisz,że swoim skomleniem zdyskredytujesz przeciwnika, zmusisz go do milczenia i ludzie uwierzą w twe ruskie bajeczki. Duży błąd "Żydzie" spod Tuły.
                                          • bywszy2 Re: jasku+ 02.07.20, 04:46
                                            Nie z pod Tuly,tylko Berdyczowa.
                                            • mazzini890 Re: jasku+ 02.07.20, 16:41
                                              Raczej z pod Workuty.
                                              • bywszy2 Re: no niech panu bedzie+ 04.07.20, 19:36
                                                mazzini890 napisał:

> Raczej z pod Workuty.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                                                ja z Workuty.
                                                Pan z Zadupia!
                                                • mazzini890 Re: no niech panu bedzie+ 04.07.20, 20:01
                                                  Z braku rozumu to na pewno.
                                                  • bywszy2 Re: nie zal sie pan+ 05.07.20, 06:57
                                                    mazzini890 napisał:

> Z braku rozumu to na pewno.

ze taki ulomny na umysle pan sie urodzil.
                                                    Mial pan pecha.
                                                  • mazzini890 Re: nie zal sie pan+ 05.07.20, 10:37
                                                    Kwicz, kwicz trolliczku.
                                        • mazzini890 Re: jasku+ 01.07.20, 23:08
                                          Mniej kłam a więcej się doucz.
                                • mazzini890 Re: jasku+ 01.07.20, 21:07
                                  > mazzini890 napisał:
                                  >
                                  > > Nie nie byli. Polacy tez trochę maja na sumieniu Ale nasze pogromy to pik
                                  > uś wob
                                  > > ec zbrodni Rosji .
                                  > Źzxzxxxxxxxxxxc
                                  >
                                  > Wasze pogromu to było prawdziwe ludzkie kurestwo.
                                  > To ja Żyd to mówię. Kim
                                  >
                                  To czyj bełkot ruski trolliku.Mój?
                                • mazzini890 Re: jasku+ 01.07.20, 21:08
                                  Nawet twoje własne posty świadczą przeciw tobie moskiewski rabie.
                            • bywszy2 Re: jasku+ 02.07.20, 04:55
                              mazzini890 napisał:

> język
                              Assaaaaa
                              Jęzor panu ucięli?
                              • mazzini890 Re: jasku+ 02.07.20, 16:41
                                Tobie mózg kłamliwy rusiu.
                                • bywszy2 Re: nowy rzeczownik baran wymyslil?+ 05.07.20, 06:55
                                  mazzini890 napisał:

> Tobie mózg kłamliwy rusiu.
                                  • mazzini890 Re: nowy rzeczownik baran wymyslil?+ 05.07.20, 10:39
                                    Odezwała sie moskiewska rabinka.
                                    • bywszy2 Re: nu,co za glupi c...!+ 05.07.20, 11:59
                                      mazzini890 napisał:

> Odezwała sie moskiewska rabinka.

jedz dalej.
                                      Inteligencja na najwyzszym pozimie - doszla od stop do poziomu jego czterech liter.
                                      • mazzini890 Re: nu,co za glupi c...!+ 05.07.20, 12:10
                                        Kwicz bidulko dalej. Ataki ad personam mnie stad nie wypędzą.
                                        • bywszy2 Re: nu,co za glupi c...!+ 05.07.20, 12:14
                                          mazzini890 napisał:

> Kwicz bidulko dalej. Ataki ad personam mnie stad nie wypędzą.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                                          jedz dalej.
                                          Inteligencja na najwyzszym pozimie - doszla od stop do poziomu jego czterech liter.
                                          A nogi pan,zdaje sie,ma bardzo krotkie.
                                          • mazzini890 Re: nu,co za glupi c...!+ 05.07.20, 12:22
                                            Powtarzasz się . I to nadaremnie.
                                            • bywszy2 Re: nu,co za glupi c...!+ 05.07.20, 14:01
                                              mazzini890 napisał:

> Powtarzasz się . I to nadaremnie.

musze,poniewaz glupi ... z jednego razu nie pojmie.
                                              • mazzini890 Re: nu,co za glupi c...!+ 05.07.20, 14:14
                                                Jak widać nie przyjmujesz. Co nam właśnie udowodniłeś
                                                • bywszy2 Re: wiele kretynow w moim dlugim zyciu spotkalem+ 05.07.20, 14:25
                                                  mazzini890 napisał:

> Jak widać nie przyjmujesz. Co nam właśnie udowodniłeś

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                                  ale pan jest wyjatkowy.
                                                  Dziekuje,ze za wyjatkowe odkrycie.
                                                  • mazzini890 Re: wiele kretynow w moim dlugim zyciu spotkalem+ 05.07.20, 14:32
                                                    To ty byłeś tym kretynem a nie oni.
                                                  • bywszy2 Re: pan jest baaaaardzo wielka kretyna!+ 06.07.20, 13:19
                                                    mazzini890 napisał:

> To ty byłeś tym kretynem a nie oni.
                                                  • mazzini890 Re: pan jest baaaaardzo wielka kretyna!+ 06.07.20, 16:54
                                                    Pisz sobie. Pisz.
                                                  • bywszy2 Re: pizdisz,pizdziolko!!!!!!!+ 07.07.20, 14:42
                                                    mazzini890 napisał:

> Pisz sobie. Pisz.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                                    konceptu zaraklo?
                                                  • mazzini890 Re: pizdisz,pizdziolko!!!!!!!+ 07.07.20, 17:06
                                                    Tobie na pewno.
                                                  • bywszy2 Re: pizdisz,pizdziolko!!!!!!!+ 07.07.20, 23:07
                                                    mazzini890 napisał:

> Tobie na pewno.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                                    sam sie przyznajesz,ze jestes pizdzieniec.
            • mazzini890 Re: panie+ 01.07.20, 18:02
              Nie masz argumentów i myślisz,że tanim bluzganiem zamkniesz komuś usta. Błąd Mitia.
              • bywszy2 Re: no i przeszedl+ 01.07.20, 19:12
                mazzini890 napisał:

> Nie masz argumentów i myślisz,że tanim bluzganiem zamkniesz komuś usta. Błąd Mi
                > tia.

ten ... jeden na prywate.
                • mazzini890 Re: no i przeszedl+ 01.07.20, 19:45
                  Naucz się polskiego.
                  • bywszy2 Re: no i przeszedl+ 01.07.20, 19:52
                    mazzini890 napisał:

> Naucz się polskiego.
                    Xxxxxxxxxxxxxxxx
                    A po kiego ... on mnie jest potrzebny?
                    Op...ic Pana i na tym poziomie potrafię.
                    • mazzini890 Re: no i przeszedl+ 01.07.20, 19:54
                      Nikogo nie op...sz tylko pokazujesz nieuctwo ruskiego trolla i po co? Po twoich gadkach nikt tu przed "Rusią" na kolana nie padnie.
                      • bywszy2 Re: skup sie pan,uczone g...+ 01.07.20, 20:01
                        mazzini890 napisał:

> Nikogo nie op...sz tylko pokazujesz nieuctwo ruskiego trolla i po co? Po twoich
                        > gadkach nikt tu przed "Rusią" na kolana nie padnie.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                        czy musi pan mendzic jak ta stara ...?
                        Moze bys pomogl zonie(jezeli taka ... jak Pan ja ma) umyc podloge,obrac ziemniaki,wyprac pieluszki.
                        Albo w koncu porzadnie sie uchlac.
                        Przed Rusia nie musisz padac.Ale przed moim wujkiem Chrystusem z kolan nie stajesz.
                        Nie wyzywaj mnie,durniu,od Russkich.
                        Ile razy mam powtarzac,ze z dziada pradziada jestem z rodu dumnego narodu zydowskiego.
                        • mazzini890 Re: skup sie pan,uczone g...+ 01.07.20, 20:10
                          Chyba spod Norylska Mitia. Daruj sobie chłopie. Widać was jak na dłoni.
                          • bywszy2 Re: skup sie pan,uczone g...+ 01.07.20, 20:40
                            mazzini890 napisał:

> Chyba spod Norylska Mitia. Daruj sobie chłopie. Widać was jak na dłoni.
                            Xxxxxxxxxxxx
                            Jasku,pridurku,
                            zdejmij okulary.
                            • mazzini890 Re: skup sie pan,uczone g...+ 01.07.20, 20:41
                              A ty użyj mózgu . Bidulo.
                              • bywszy2 Re: skup sie pan,uczone g...+ 01.07.20, 20:46
                                mazzini890 napisał:

> A ty użyj mózgu . Bidulo.

dla pana moj tylek wystarczy.
                                Dobrze wyrazilem po polsku?- przypominam,ze pan mnie polskiego kazal sie nauczyc
                                • mazzini890 Re: skup sie pan,uczone g...+ 01.07.20, 20:47
                                  Twój tyłek to dawaj szefom z Ołgino.
                                  • bywszy2 Re: a to pan z autopsiii?+ 01.07.20, 20:53
                                    mazzini890 napisał:

> Twój tyłek to dawaj szefom z Ołgino.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                                    ksiadz panu sie przypomnial?Z panskiej mlodosci?
                                    • mazzini890 Re: a to pan z autopsiii?+ 01.07.20, 21:02
                                      A tobie POP? Czy znajomi czekiści?
                          • bywszy2 Re: skup sie pan,uczone g...+ 01.07.20, 20:44
                            mazzini890 napisał:

> Chyba spod Norylska Mitia. Daruj sobie chłopie. Widać was jak na dłoni.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                            jasku z Zadupia Dolnego umyj swoje z g... dlonie i zdejmij okulary.
                            To bedziesz widzial lepiej.
                            • mazzini890 Re: skup sie pan,uczone g...+ 01.07.20, 20:46
                              Lecz się trolliku. Zero argumentów tylko kwiki,że twojego bełkotu nikt tu nie popiera.
                              • bywszy2 Re: skup sie pan,uczone g...+ 01.07.20, 20:51
                                mazzini890 napisał:

> Lecz się trolliku. Zero argumentów tylko kwiki,że twojego bełkotu nikt tu nie p
                                > opiera.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                                tak zes mnie zamedzil swym gledzeniem,ze ide spac.
                                А ты? А пошел ты на ...!
                                • mazzini890 Re: skup sie pan,uczone g...+ 01.07.20, 20:53
                                  Tym lepiej . Daremnie się tu smrodzisz.
                                  • bywszy2 Re: skup sie pan,uczone g...+ 01.07.20, 22:58
                                    mazzini890 napisał:

> Tym lepiej . Daremnie się tu smrodzisz.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                    ten jasko glupi caly komputer mi zasmrodzil
                                    • mazzini890 Re: skup sie pan,uczone g...+ 01.07.20, 23:02
                                      Mitińka Elbrusa? Tego na chińskich czipach?
                                      • bywszy2 Re: skup sie pan,uczone g...+ 02.07.20, 04:39
                                        mazzini890 napisał:
                                        Mitińka
                                        Elbrusa? Tego na chińskich czipach?

Asssssssaa
                                        Jasku głupawy,u ciebie wszystko jest możliwe.
                                        Nawet na polskich czipach.
                                        • mazzini890 Re: skup sie pan,uczone g...+ 02.07.20, 16:40
                                          Biedna ruska trollino zapluwająca się ,że twej propagandy nikt tu nie chce.
                                          • bywszy2 Re: a ja prawdę czysta niosę+ 02.07.20, 17:11
                                            mazzini890 napisał:

> Biedna ruska trollino zapluwająca się ,że twej propagandy nikt tu nie chce.
                                            • mazzini890 Re: a ja prawdę czysta niosę+ 02.07.20, 17:12
                                              Prawdę swoich bajek.
                                              • bywszy2 Re: nie jesteś dziewica do uwodzenia+ 02.07.20, 18:59
                                                mazzini890 napisał:

> Prawdę swoich bajek.
                                                • mazzini890 Re: nie jesteś dziewica do uwodzenia+ 02.07.20, 19:05
                                                  A ty człowiekiem do dyskusji.
                                                  • bywszy2 Re: nie jesteś dziewica do uwodzenia+ 02.07.20, 19:25
                                                    mazzini890 napisał:

> A ty człowiekiem do dyskusji
                                                    .
                                                    Xxxxxxxxxxx
                                                    Ja z panem nie dyskutuje.Ja na panu polska mowę trenuje.
                                                    Jest trochę niedobrze.Jest pan o prymitywnym zasobie inteligencji by od pana moc zapożyćzyc wykwintność tej pięknej mowy.
                                                    Słychać tylko jęczenie i biadolenie.
                                                    No,ale z braku laku i to zejdzie.
                                                  • mazzini890 Re: nie jesteś dziewica do uwodzenia+ 02.07.20, 19:28
                                                    A może jakiś komentarzyk co do opinii pańskich litewskich "rodaków" co do bajeczek Putina? Coś cicho panie"Żyd"? Argumentów nie ma to bluzgi Mitia zostają? Nieskuteczne.
                                                  • bywszy2 Re: nie pierdziel i uspokuj sie,baranie+ 02.07.20, 19:34
                                                    mazzini890 napisał:

> A może jakiś komentarzyk co do opinii pańskich litewskich "rodaków" co do bajec
                                                    > zek Putina? Coś cicho panie"Żyd"? Argumentów nie ma to bluzgi Mitia zostają? Ni
                                                    > eskuteczne.
                                                  • mazzini890 Re: nie pierdziel i uspokuj sie,baranie+ 02.07.20, 19:35
                                                    No czekam. Bo na razie to cisza Mitia.
                                                  • mazzini890 Re: nie pierdziel i uspokuj sie,baranie+ 02.07.20, 19:40
                                                    W ruskiej propagandzie i bluzganiu toś pierwszy ale jak już odnieść się do opinii twych "rodaków" to cisza, co? Nagłe milczenie rzekomego Żyda . A to mu "rodacy" niespodziankę sprawili . Zamiast chwalić świętą Moskwę i Putina.... A tu proszę.
                                                    Na przyszłość nie podszywaj się trolliku.
                                                  • bywszy2 Re: nie czekaj.juz teraz możesz pocałować w ...!+ 02.07.20, 19:49
                                                    mazzini890 napisał:

> No czekam. Bo na razie to cisza Mitia.
                                                  • mazzini890 Re: nie czekaj.juz teraz możesz pocałować w ...!+ 02.07.20, 19:53
                                                    Znowu pustka . Jak w twoim umyśle. Przykro mi.
                                                  • bywszy2 Re: nie czekaj.juz teraz możesz pocałować w ...!+ 04.07.20, 12:41
                                                    bywszy2 napisał:

> mazzini890 napisał:
                                                    >
                                                    > > No czekam. Bo na razie to cisza Mitia.

nu,prosze Jasku przyglupie,nie czekaj.Pocaluj juz teraz.
                                                  • mazzini890 Re: nie czekaj.juz teraz możesz pocałować w ...!+ 04.07.20, 14:00
                                                    Ciebie? Tę czynność zostawiam dla twoich łagrowych panów. Jeszcze się ich na całujesz.
                                                  • bywszy2 Re: nie czekaj.juz teraz możesz pocałować w ...!+ 04.07.20, 16:55
                                                    mazzini890 napisał:

> Ciebie? Tę czynność zostawiam dla twoich łagrowych panów. Jeszcze się ich na ca
                                                    > łujesz.

caluj!Do 5-go dla ciebie specjalnie za poldarmo!
                                                  • mazzini890 Re: nie czekaj.juz teraz możesz pocałować w ...!+ 04.07.20, 17:43
                                                    Posłuchaj sowietku w swoim g..e taplaj się sam.
                                                  • bywszy2 Re: skorzystaj z propozycjiCzas leci!+ 04.07.20, 17:52
                                                    mazzini890 napisał:

> Posłuchaj sowietku w swoim g..e taplaj się sam.
                                                  • mazzini890 Re: skorzystaj z propozycjiCzas leci!+ 04.07.20, 17:57
                                                    Znowu pusty post Lonia.
                                                  • bywszy2 Re: widac,ze pilnie glupi Jas von Zadupie Dolne+ 05.07.20, 07:07
                                                    mazzini890 napisał:

> Znowu pusty post Lonia.

studiuje pilnie spis imion russkich.
                                                  • mazzini890 Re: widac,ze pilnie glupi Jas von Zadupie Dolne+ 05.07.20, 10:38
                                                    Tylko to ci zostało.
                                                  • bywszy2 Re:o wyborze tematu + 04.07.20, 19:39
                                                    mazzini890 napisał:

> A może jakiś komentarzyk co do opinii pańskich litewskich "rodaków" co do bajec
                                                    > zek Putina? Coś cicho panie"Żyd"? Argumentów nie ma to bluzgi Mitia zostają? Ni
                                                    > eskuteczne.

trenowania na panskim nieistniejacym intelekcie ja sam decyduje.
                                                  • mazzini890 Re:o wyborze tematu + 04.07.20, 20:02
                                                    Nic sam nie decydujesz. Robisz to co na co ci ruscy mocodawcy pozwolą.
                                                  • bywszy2 Re:nu,widzi pan+ 05.07.20, 06:19
                                                    mazzini890 napisał:

> Nic sam nie decydujesz. Robisz to co na co ci ruscy mocodawcy pozwolą.

calkowity brak inteligencji miedzy panskimi uszami.
                                                  • mazzini890 Re:nu,widzi pan+ 05.07.20, 10:38
                                                    Pilnuj sznurka czaszce by ci te uszy nie odpadły.
                                                  • bywszy2 Re:nu,widzi pan+ 05.07.20, 12:01
                                                    mazzini890 napisał:

> Pilnuj sznurka czaszce by ci te uszy nie odpadły.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                                                    wyjasnij ... jede,co masz na mysli.
                                                    Bo juz chyba sam siebie nie pojmujesz.
                                                  • mazzini890 Re:nu,widzi pan+ 05.07.20, 12:11
                                                    Nie używaj słów których nie rozumiesz. Źle ci to wychodzi.
                                                  • bywszy2 Re:nu,sam pan widzi+ 05.07.20, 12:15
                                                    mazzini890 napisał:

> Nie używaj słów których nie rozumiesz. Źle ci to wychodzi.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                                    pizdzisz bez sensu.
                                                  • mazzini890 Re:nu,sam pan widzi+ 05.07.20, 12:22
                                                    Nie przypisuj innym swoich czynności.
                                                  • bywszy2 Re:nu,sam pan widzi+ 05.07.20, 14:03
                                                    mazzini890 napisał:

> Nie przypisuj innym swoich czynności.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                                    potwierdza pan,ze pizdzisz pan bez sensu.
                                                    Konceptu brak?
                                                    a jezyk polski piekny i bogaty.
                                                    Tylko nalezy sie nauczyc by go uzywac.
                                                  • mazzini890 Re:nu,sam pan widzi+ 05.07.20, 14:15
                                                    Czyli coś z czym masz problemy. Kto mi powie? o ciebie tu mają za idiotę i trolla. Nie ja pierwszy zwracam ci uwagę.
                                                  • bywszy2 Re:nu,sam pan widzi+ 05.07.20, 14:31
                                                    mazzini890 napisał:

> Czyli coś z czym masz problemy. Kto mi powie? o ciebie tu mają za idiotę i trol
                                                    > la. Nie ja pierwszy zwracam ci uwagę.

Nie musi pan sie chwalic,ze pan jest ta ostatnia glosna ..!
                                                  • mazzini890 Re:nu,sam pan widzi+ 05.07.20, 14:33
                                                    Ani ty,że jak ci mówią,że jesteś idiota to nic z tym nie robisz.
                                                  • bywszy2 Re:no,wlasnie,ale tego nikt nie mowi.+ 05.07.20, 14:38
                                                    mazzini890 napisał:

> Ani ty,że jak ci mówią,że jesteś idiota to nic z tym nie robisz.
                                                  • mazzini890 Re:no,wlasnie,ale tego nikt nie mowi.+ 05.07.20, 15:43
                                                    Znowu pusto.
                                                  • bywszy2 Re:sam widzisz+ 06.07.20, 13:13
                                                    mazzini890 napisał:

> Znowu pusto.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                                    i znowu potwierdzasz,ze idiota jestes.
                                                  • mazzini890 Re:sam widzisz+ 06.07.20, 16:54
                                                    Nie. To ty to potwierdzasz trolliku.
                                                  • bywszy2 Re:pizdisz!Nie nudz!!!+ 07.07.20, 14:43
                                                    mazzini890 napisał:

> Nie. To ty to potwierdzasz trolliku.
                                                  • mazzini890 Re:pizdisz!Nie nudz!!!+ 07.07.20, 17:06
                                                    Biedaczek.
                                                  • bywszy2 Re:pizdisz!Nie nudz!!!+ 07.07.20, 22:59
                                                    mazzini890 napisał:

> Biedaczek.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                                    nu jakzez nie byc bidaczkiem,obcujac z takim pizdunem jak pan?
    • bywszy2 Re:Historia czy prehistoria.I co za czasy nastaly+ 02.07.20, 10:43
      mazzini890
      Re: jasku+
      01.07.20, 22:19
      Boś ty ruski kłamliwy troll a nie Żyd. Wiec się nie podszywaj moskalku.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Caly swiat wraz chyli sie ku upadku.
      Z nostalgia wspominam stare czasy,kiedy mnie malego wyzywano od zydow.A przezwisko mialem
      "morda zydowska".I nawet nieZydow od zydow wyzywano.
      A pozatym
      A tutaj nowe czasy dziwne powstaly :jakis buc z Zadupia Dolnego zydostwa mnie pozbawia.I na sile zalicza mnie do dziwnego plemienia slowianskiego.
      Kidys bylbym dumny z tego.Ale teraz mnie,czlonka dumnego plemienia zydowskiego,mierzi mnie sama mysl o nalezeniu do jednego z nich pemienia.
      Nawet swietej pamiec Woytylla zydem byl,nie mowiac juz o Mickiewiczu.
      A ilez papiezy zydow bylo!Zenili sie,haremy mieli,sie kurwili,kobietom dzieci robili i tp.Czy katolik prawdziwy mogl by dopuscic do takiej sytuacji?Z pewnoscia byli ukrytymi zydami.
      A ten fakir z Zadupia odmawia mnie,prostemu z dziada pradziada zydowi,zydostwa.
      Nu,gdzie jest sprawiedliwosc?
      A moze on sam jest zyd ukryty.A moze co jest jeszcze gorzej - rusek jakis?
      Na co wskazywala by jego ksywa "mazzini 890".
      A co z pozostalymi 889?Musieli byc niezgorszymi ...synami!
      • mazzini890 Re:Historia czy prehistoria.I co za czasy nastaly 02.07.20, 16:42
        Daremnie bluzgasz i kłamiesz. Same twoje wpisy świadczą ,że jesteś ołginowską ciotą z Petersburga. Biedny ruski trolliku.
        • bywszy2 Re:O,Jesu!Żyd jestem!+ 02.07.20, 17:19
          mazzini890 napisał:

> Daremnie bluzgasz i kłamiesz. Same twoje wpisy świadczą ,że jesteś ołginowską c
          > iotą z Petersburga. Biedny ruski trolliku
          .
          Zzzzzzzzzzzzz
          Potwierdzenia wprawdzie nie mam-Moczar dawno zdechł!
          Tutaj macie prawdziwy rasizm na odwrót!
          Na siłę trzeba udowadniac ,że się jest
          Żydem,a ci nie wierzą.
          • mazzini890 Re:O,Jesu!Żyd jestem!+ 02.07.20, 17:25
            Słuchaj bidniusiu żaden nawet antypolski Żyd tak by nie bluzgał i nie lizał zada Rosji.Jak ty. Aż tak głupi to oni nie są . Trolliku.
            • bywszy2 Re:O,Jesu!Żyd jestem!+ 02.07.20, 18:22
              mazzini890 napisał:

> Słuchaj bidniusiu żaden nawet antypolski Żyd tak by nie bluzgał i nie lizał zada Rosji.Jak
              ty.
              Źzxxxxxxxxx
              Czy jak ktoś jest Żyd,to musi być odrazy antypolski?
              Gorzej jest jak w...syn polski przynosi wstyd Polsce i Polakom.
              Mam Pana na myśli.
              A dupolizow typu pańskiego wiele spotkałem.
              Możecie z.py i nie tylko komu się da.
              • mazzini890 Re:O,Jesu!Żyd jestem!+ 02.07.20, 18:30
                "Czy jak ktoś jest Żyd,to musi być odrazy antypolski?
                Gorzej jest jak w...syn polski przynosi wstyd Polsce i Polakom.
                Mam Pana na myśli." A w czym ja jestem sk..synem, bo nie przyjmuje pańskich ruskich bajek? Chłopie jedno deklarujesz a twoje własne posty temu przeczą. Jak ci napisałem,ze kłamiesz jakoby Polacy , którzy świeci nie są, byli okrutniejsi od Rosjan to była z twojej strony fala bluzgów i wyzywanie Polaków od sk..synów.To jest pro polskość? Żydom i Rosjanom to try wstyd przynosisz. A w lizaniu tyłów Moskwie nikt cienie przebije. Chłopie to zbyt znane z waszej strony gierki.
                • bywszy2 Re:O,Jesu!Żyd jestem!+ 02.07.20, 18:49
                  mazzini890 napisał:

> "Czy jak ktoś jest Żyd,to musi być odrazy antypolski?
                  > Gorzej jest jak w...syn polski przynosi wstyd Polsce i Polakom.
                  > Mam Pana na myśli." A w czym ja jestem sk..synem, bo nie przyjmuje pańskich rus
                  > kich bajek? Chłopie jedno deklarujesz a twoje własne posty temu przeczą. Jak ci
                  > napisałem,ze kłamiesz jakoby Polacy , którzy świeci nie są, byli okrutniejsi o
                  > d Rosjan to była z twojej strony fala bluzgów i wyzywanie Polaków od sk..synów.
                  Xxxxxxxxxxxx
                  Co do tego kto był okrutniejszy nie będę się wypowiadał.
                  Natomiast potwierdzam że w s5osu mi do Żydów byliście skurwysynscy.
                  I próbowaliście to ukryć.
                  Po to IPN wymyśliliśmy.
                  I po łapkach dostaliście.
                  Mnie pan dupolizem nazwal.Niczego innego od s...syna nie można oczekiwać! - między swoją miarka.Wiec jest pan s...syn!
                  • mazzini890 Re:O,Jesu!Żyd jestem!+ 02.07.20, 18:52
                    Byliśmy ale nie więcej niż wy Mitia. I nic wam do tego. To sprawy między nami a Żydami. My mamy IPN wy waszą rosyjska propagandę i to od wieków.
                    • bywszy2 Re:O,Jesu!Żyd jestem!+ 02.07.20, 19:04
                      mazzini890 napisał:

> Byliśmy ale nie więcej niż wy Mitia. I nic wam do tego. To sprawy między nami
                      > a Żydami. My mamy IPN wy waszą rosyjska propagandę i to od wieków
                      .
                      Érrrrrrtttt
                      Cźyli między nami a waszymi s...synami.
                      • mazzini890 Re:O,Jesu!Żyd jestem!+ 02.07.20, 19:06
                        A nie waszymi Mitińka?
                      • mazzini890 Re:O,Jesu!Żyd jestem!+ 02.07.20, 19:07
                        A propos tyś podobno Żyd: htiiiitps://polskatimes.pl/prezydent-wladimir-putin-wina-za-tragedie-ktora-poniosla-polska-podczas-ii-wojny-swiatowej-spoczywa-calkowicie-na-polskich/ar/c1-15035184
                        Rosyjski przywódca w swoim eseju broni aneksji przez Sowietów Litwy, Łotwy i Estonii. „Ich przystąpienie do ZSRR zostało przeprowadzone na podstawie umowy, za zgodą wybranych władz. Było to zgodne z ówczesnym prawem międzynarodowym i krajowym” - napisał.
                        A może Pan Putin przypomni nam kto " ich wybrał"?
                        To widać atak Mongołów na Rus. Polski na Moskwę i Niemiec na ZSRR tez były zgodne z prawem ale się nie udały?
                      • mazzini890 Re:O,Jesu!Żyd jestem!+ 02.07.20, 19:11
                        I coś od twoich "rodaków."
                        htuuutps://niezalezna.pl/338190-litewscy-zydzi-oskarzaja-putina-w-komentarzu-wskazuja-na-przemyslane-klamstwo
                        Prezydent Władimir Putin - zaznaczyli - mówiąc o "Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej", rzekomo wypowiadając się w imieniu wszystkich dotkniętych narodów, Polski i państw bałtyckich, w tym Żydów (…), przemilczał temat masowych represji”, a także walkę ZSRR z syjonizmem. „Przemyślane kłamstwo Putina na temat okupacji sowieckiej i zniszczenia niepodległości Litwy zostało opublikowane wyłącznie po to, by wykorzystać je do imperialnych celów dzisiejszej niedemokratycznej Rosji” - czytamy w komentarzu.

"My, potomkowie litewskich Żydów, sprzeciwiamy się takiemu fałszowaniu historii i zniewoleniu naszej niepodległej Litwy” - oświadczyli autorzy. Podkreślili, że „Putin nie powinien kłamać, iż okupacja Litwy była zgodna z ówczesnym prawem międzynarodowym i krajowym”.

„Było to planowane zajęcie, okupacja i aneksja niepodległych państw. Panie Prezydencie Federacji Rosyjskiej! (…) Wejście armii Stalina do państw bałtyckich i stworzenie marionetkowych potęg radzieckich było końcem wolnej historii wszystkich narodów regionu”

- napisali Kukliansky i Zingeris.
                        • mazzini890 Re:O,Jesu!Żyd jestem!+ 02.07.20, 19:20
                          Coś może komentarzyk do opinii "rodaków", co?
                • bywszy2 Re:O,Jesu!Żyd jestem!+ 02.07.20, 18:49
                  mazzini890 napisał:

> "Czy jak ktoś jest Żyd,to musi być odrazy antypolski?
                  > Gorzej jest jak w...syn polski przynosi wstyd Polsce i Polakom.
                  > Mam Pana na myśli." A w czym ja jestem sk..synem, bo nie przyjmuje pańskich rus
                  > kich bajek? Chłopie jedno deklarujesz a twoje własne posty temu przeczą. Jak ci
                  > napisałem,ze kłamiesz jakoby Polacy , którzy świeci nie są, byli okrutniejsi o
                  > d Rosjan to była z twojej strony fala bluzgów i wyzywanie Polaków od sk..synów.
                  > To jest pro polskość? Żydom i Rosjanom to try wstyd przynosisz. A w lizaniu tył
                  > ów Moskwie nikt cienie przebije. Chłopie to zbyt znane z waszej strony gierki.
                  • mazzini890 Re:O,Jesu!Żyd jestem!+ 02.07.20, 18:53
                    Żadnych kontr argumentów nie przedstawisz? Widać to ciebie przerasta.
                    • bywszy2 Re:takiego+ 04.07.20, 12:37
                      mazzini890 napisał:

> Żadnych kontr argumentów nie przedstawisz? Widać to ciebie przerasta.

..........................................................
                      c... jak pan juz nic nie przerosnie.
                      • mazzini890 Re:takiego+ 04.07.20, 14:02
                        Twoja głupota ruski bluzgaczyku przerasta nawet ZSRR.
                        • bywszy2 Re:c... jeden++ 04.07.20, 16:57
                          mazzini890 napisał:

> Twoja głupota ruski bluzgaczyku przerasta nawet ZSRR.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                          zwracanie sie do pana jako "c" jest bluznierstwo?
                          No,to przemianowuje pana w "pana g..."!
                          • mazzini890 Re:c... jeden++ 04.07.20, 17:44
                            Biedaczku. Tak się napinasz.
                            • bywszy2 Re:panie szanowny+ 05.07.20, 06:20
                              mazzini890 napisał:

> Biedaczku. Tak się napinasz.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                              ja sie nie napinam.Ja na pana sie wypinam!
                              • mazzini890 Re:panie szanowny+ 05.07.20, 10:42
                                Ty to się Putinowi wypinasz.
                                • bywszy2 Re:powtarza+ 05.07.20, 12:09
                                  mazzini890 napisał:

> Ty to się Putinowi wypinasz.

cccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccc
                                  panie szanowny,powtarzam,bo ja lepiej od pana wiem,co ja robie:
                                  ja sie na pana wypinam!
                                  • mazzini890 Re:powtarza+ 05.07.20, 12:12
                                    Nie wiesz co robisz. Bo jakbyś wiedział to byś się nie kompromitował
                                    • bywszy2 Re:jak to nie wiem?+ 05.07.20, 12:16
                                      mazzini890 napisał:

> Nie wiesz co robisz. Bo jakbyś wiedział to byś się nie kompromitował

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                      na pana sie wypinam!
                                      • mazzini890 Re:jak to nie wiem?+ 05.07.20, 12:23
                                        Wypinasz się na siebie. Nie na mnie.
                                        • bywszy2 Re:przeciez ja lepiej wiem+ 05.07.20, 14:05
                                          mazzini890 napisał:

> Wypinasz się na siebie. Nie na mnie.

na kogo sie wypinam.
                                          • mazzini890 Re:przeciez ja lepiej wiem+ 05.07.20, 14:17
                                            Na siebie bidulo.
                                            • bywszy2 Re:na siebie bylo by trudno+ 05.07.20, 14:34
                                              mazzini890 napisał:

> Na siebie bidulo.

A pan potrafi?
                                              Jak w cyrku.
                                              Przeciez mowilem,ze pan jest makaka czerwonodupiasta.
                                              • mazzini890 Re:na siebie bylo by trudno+ 05.07.20, 15:53
                                                A se mów. Nikt ci tiu nie wierzy i nie umiesz tego pojąć. Od kiedy tu szczerze słuchano sowieckich politruków?
                                                • bywszy2 Re:tacy typki,jak pan+ 06.07.20, 13:15
                                                  mazzini890 napisał:

> A se mów. Nikt ci tiu nie wierzy i nie umiesz tego pojąć. Od kiedy tu szczerze
                                                  > słuchano sowieckich politruków?

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                                  za wynagrodzenie - zawsze!
                                                  Swiadkiem bylem.
                                                  • mazzini890 Re:tacy typki,jak pan+ 06.07.20, 16:55
                                                    Chyba politrukiem Mitia.
                                                  • bywszy2 Re:pizdzisz!+ 07.07.20, 16:53
                                                    mazzini890 napisał:

> Chyba politrukiem Mitia.
                                                  • mazzini890 Re:pizdzisz!+ 07.07.20, 17:06
                                                    Znowu pusto.
                                                  • bywszy2 Re:znowu pizdzisz! 07.07.20, 23:00
                                                    mazzini890 napisał:

> Znowu pusto.
          • mazzini890 Re:O,Jesu!Żyd jestem!+ 02.07.20, 17:28
            Za wiele było tu takich jak ty żeby ci ktoś rozsądny mógł uwierzyć. Trollików wmawiających,że oni to są kimś innym. Pisałem ci już czemu "wpadali". Ty robisz tak samo.
            • bywszy2 Re:O,Rety+ 02.07.20, 18:35
              mazzini890 napisał:

> Za wiele było tu takich jak ty żeby ci ktoś rozsądny mógł uwierzyć.
              Źzzzzzzzzz
              Pan to çhyba rozsodnym nie jest,tylko jebn.ety jakiś.
              Przyznaj,że potomkiem żołnierza gwałciciela radzieckiego,który Półki gwałcił, jestes.
              A on alimentów nie płacił.
              Stąd ta pańska rusofobia?
              P.S
              A i matka Polka to nie pewność.
              • mazzini890 Re:O,Rety+ 02.07.20, 18:46
                A skąd te pańskie ruskie kłamstewka panie rzekomy Żydzie? To już prostowanie waszych kłamstw jest rusofobią?Typowo rosyjskie nie żydowskie myślenie.
                • bywszy2 Re:O,Rety+ 02.07.20, 18:55
                  mazzini890 napisał:

> A skąd te pańskie ruskie kłamstewka panie rzekomy Żydzie? To już prostowanie wa
                  > szych kłamstw jest rusofobią?Typowo rosyjskie nie żydowskie myślenie
                  .
                  Xxxxxxxxxxx

Wyraźnie jest pan bastarden - potomkiem rosyjskiego gwałciciela.
                  No bo skąd by pan był obyty w typowych zwyczajach russkich i jewriejew?
                  • mazzini890 Re:O,Rety+ 02.07.20, 19:00
                    Wyraźnie jak każdy troll z Ołgino nie masz argumentów i nieudolnie atakujesz ad personam. Po tym was poznać.
                    • bywszy2 Re:Sam żeś pan zaczął,nie płacz!+9 02.07.20, 19:07
                      mazzini890 napisał:

> Wyraźnie jak każdy troll z Ołgino nie masz argumentów i nieudolnie atakujesz ad
                      > personam. Po tym was poznać.
                      • mazzini890 Re:Sam żeś pan zaczął,nie płacz!+9 02.07.20, 19:09
                        Nie ja tylko pan. Jak się produkuje ruskie kłamstewka i w ich obronie umie się tylko bluzgać to się tak ma.
                      • mazzini890 Re:Sam żeś pan zaczął,nie płacz!+9 02.07.20, 19:55
                        Dam ci rade dla "honoru" Rosji zamknij się. Bo ją kompromitujesz i siebie też .
                        • bywszy2 Re:nu,barnie+ 04.07.20, 12:36
                          mazzini890 napisał:

> Dam ci rade dla "honoru" Rosji zamknij się. Bo ją kompromitujesz i siebie też .

cy pan nie wie,ze pridurki von Zadupie Dolne vel Mazararini wyciem swoim czerwonodupa makake przypominaja?
                          • mazzini890 Re:nu,barnie+ 04.07.20, 14:03
                            Długo udawałeś,że nad tym myślisz, czy w Ołgino tak ci napisali? Coraz gorzej więc z nimi.
                            • bywszy2 Re:nu,czyz nie prawdziwa makaka czerwonodupa?+ 05.07.20, 06:22
                              mazzini890 napisał:

> Długo udawałeś,że nad tym myślisz, czy w Ołgino tak ci napisali? Coraz gorzej w
                              > ięc z nimi.
                              • mazzini890 Re:nu,czyz nie prawdziwa makaka czerwonodupa?+ 05.07.20, 10:42
                                Czyż nie prawdziwy trollik moskiewski?
                                • bywszy2 Re:nu, prawdziwa makaka czerwonodupa?+ 05.07.20, 12:02
                                  mazzini890 napisał:

> Czyż nie prawdziwy trollik moskiewski?
                                  • mazzini890 Re:nu, prawdziwa makaka czerwonodupa?+ 05.07.20, 12:12
                                    Powtarzasz się chłopczyno.
                                    • bywszy2 Re:nu, prawdziwa makaka czerwonodupa?+ 05.07.20, 14:06
                                      mazzini890 napisał:

> Powtarzasz się chłopczyno.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                                      przeciez debil z jednego razu nie zrozumie.
                                      • mazzini890 Re:nu, prawdziwa makaka czerwonodupa?+ 05.07.20, 14:15
                                        I jak nam udowadniasz. Nie rozumiesz.
                                        • bywszy2 Re:nu, prawdziwa makaka czerwonodupa?+ 05.07.20, 14:35
                                          mazzini890 napisał:

> I jak nam udowadniasz. Nie rozumiesz.

debilowi mazarinowej nie trzeba nic udowadniac.
                                          Przeciez i tak ni ... nie rozumie.
                                          • mazzini890 Re:nu, prawdziwa makaka czerwonodupa?+ 05.07.20, 15:54
                                            Ty na pewno, Już ci ludzie zwracają uwagę jak np Boomerang czy jk nie tylko ja a ty nadal swoje.
                                            • bywszy2 Re:nu, prawdziwa makaka czerwonodupa?+ 06.07.20, 13:17
                                              mazzini890 napisał:

> Ty na pewno, Już ci ludzie zwracają uwagę jak np Boomerang czy jk nie tylko ja
                                              > a ty nadal swoje.

boomerang - nie ludz!
                                              A pan tym bardziej!!!
                                              • mazzini890 Re:nu, prawdziwa makaka czerwonodupa?+ 06.07.20, 16:58
                                                Ty tym bardziej nie ruska pacynko,
                                                • bywszy2 Re:nu, prawdziwa makaka czerwonodupa?+ 07.07.20, 15:19
                                                  mazzini890 napisał:

> Ty tym bardziej nie ruska pacynko,

pizdzisz,polska menda!
                                                  • mazzini890 Re:nu, prawdziwa makaka czerwonodupa?+ 07.07.20, 17:08
                                                    Oj zabolało Waniuszkę.
                                                  • bywszy2 Re:nu, prawdziwa makaka czerwonodupa?+ 07.07.20, 23:02
                                                    mazzini890 napisał:

> Oj zabolało Waniuszkę.

tylko w tylku swierzbi,jakzes tam wlazl+
        • bywszy2 Re:czy pan+ 07.07.20, 14:45
          mazzini890 napisał:

> Daremnie bluzgasz i kłamiesz. Same twoje wpisy świadczą ,że jesteś ołginowską c
          > iotą z Petersburga. Biedny ruski trolliku.

jes ta sama slynna ... z Zadupia Dolnego?
          • mazzini890 Re:czy pan+ 07.07.20, 17:09
            Nie. Z pod Tuły ty biedna Mitinko.
            • bywszy2 Re:czy pan+ 07.07.20, 23:09
              zgadza sie.On,manzini, jesta ta stara ... z Zadupia Dolnego!
    • mazzini890 Re: Historia czy prehistoria 02.07.20, 19:21
      A propos tyś podobno Żyd: htiiiitps://polskatimes.pl/prezydent-wladimir-putin-wina-za-tragedie-ktora-poniosla-polska-podczas-ii-wojny-swiatowej-spoczywa-calkowicie-na-polskich/ar/c1-15035184
      Rosyjski przywódca w swoim eseju broni aneksji przez Sowietów Litwy, Łotwy i Estonii. „Ich przystąpienie do ZSRR zostało przeprowadzone na podstawie umowy, za zgodą wybranych władz. Było to zgodne z ówczesnym prawem międzynarodowym i krajowym” - napisał.
      A może Pan Putin przypomni nam kto " ich wybrał"?
      To widać atak Mongołów na Rus. Polski na Moskwę i Niemiec na ZSRR tez były zgodne z prawem ale się nie udały?
      • bywszy2 Re: to juz jest chamstwo+ 06.07.20, 13:23
        potomek rozbiorcow Czechoslowacji wypowiada sie na temat prawa .
        Czekam na wypowiedz Niemcz w podobnej materii ale dotyczacej Polski.
        • mazzini890 Re: to juz jest chamstwo+ 06.07.20, 16:57
          Jakie chamstwo ruski trolliku? Litewscy Żydzi są chamami? A to Czesi i Słowacy ciebie i Moskwę na rozjemców prosili? A to bydlactwo potomka i zwolennika katów Kaukazu, Syberii i swoich rodaków w Gułagach.
        • mazzini890 Re: to juz jest chamstwo+ 06.07.20, 17:06
          Nie wy ruseczki będziecie ludziom i narodom wystawiać świadectwa moralności. Najpierw wytłumaczcie się z swojego syfu. Już sam ten twój post pokazuje jaki to z ciebie Żyd. A nawet jeżeli nim kiedyś byłeś to już dawno stałeś się moskiewską propagandową pacynką.
          • bywszy2 Re:panie,pizdunie jeden+ 07.07.20, 14:49
            Byl taki facet.
            Tytul mial gromki:szach in szach
            Pan man jeszcze slynniejszy:menda nad mendami.
            • mazzini890 Re:panie,pizdunie jeden+ 07.07.20, 17:08
              Daremne krzyki i ruski trud.
              • bywszy2 Re:pizdzisz panie,pizdunie jeden+ 07.07.20, 23:03
                mazzini890 napisał:

> Daremne krzyki i ruski trud.
    • mazzini890 Re: Historia czy prehistoria 02.07.20, 19:21
      I coś od twoich "rodaków."
      htuuutps://niezalezna.pl/338190-litewscy-zydzi-oskarzaja-putina-w-komentarzu-wskazuja-na-przemyslane-klamstwo
      Prezydent Władimir Putin - zaznaczyli - mówiąc o "Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej", rzekomo wypowiadając się w imieniu wszystkich dotkniętych narodów, Polski i państw bałtyckich, w tym Żydów (…), przemilczał temat masowych represji”, a także walkę ZSRR z syjonizmem. „Przemyślane kłamstwo Putina na temat okupacji sowieckiej i zniszczenia niepodległości Litwy zostało opublikowane wyłącznie po to, by wykorzystać je do imperialnych celów dzisiejszej niedemokratycznej Rosji” - czytamy w komentarzu.

"My, potomkowie litewskich Żydów, sprzeciwiamy się takiemu fałszowaniu historii i zniewoleniu naszej niepodległej Litwy” - oświadczyli autorzy. Podkreślili, że „Putin nie powinien kłamać, iż okupacja Litwy była zgodna z ówczesnym prawem międzynarodowym i krajowym”.

„Było to planowane zajęcie, okupacja i aneksja niepodległych państw. Panie Prezydencie Federacji Rosyjskiej! (…) Wejście armii Stalina do państw bałtyckich i stworzenie marionetkowych potęg radzieckich było końcem wolnej historii wszystkich narodów regionu”

- napisali Kukliansky i Zingeris.
      • bywszy2 Re:stary,a podziel ty na c...!+ 02.07.20, 19:46

Takiego głupiego członka w życiu nie spotkałem.
        Żona ci nie daje,czy co?
        A może masz nadmiar Hugo i nie możesz jej się wyzbyć?
        Dlatego pieprzysz jak najęty?
        • mazzini890 Re:stary,a podziel ty na c...!+ 02.07.20, 19:49
          OOO to już ja p..rze czy twoi litewscy"rodacy"? A może jakiś merytoryczny kontrargument trolliku? A propos nie w odpowiedzi na twoje posty to tu zamieszczam. Miałem racje najmniejsza krytyka Rosji i trollik na miejscu ,a że argumentów nie ma to głupie bydle w bluzgi idzie i myśli że mu to coś da. I Żyda stare ruszczysko udaje.
        • mazzini890 Re:stary,a podziel ty na c...!+ 02.07.20, 19:53
          No co Mitia argumencików nie ma. Nie odniesiesz się do "najętego pieprzenia" litewskich Żydów twoich rzekomych "rodaków? A może Żony im nie dają,czy co?
          A może mają nadmiar Hugo i nie mogą jej się wyzbyć?
          Dlatego pieprzą jak najęci?"
          Skompromitowałeś się ostatecznie trolliku z Ołgino.
          • bywszy2 Re:Mendzi pan+ 03.07.20, 06:01
            Myslalem,ze potrenuje na panu piekna mowe polska.
            A od pana nic wykwintnego.
            Tylko placz,gledzenie i tylko slownictwo gowniane.
            Przy czym to wszystko powtarza sie.
            Pan tylko siebie slucha i nadaje jak ta stara ...!
            Stwierdzilem tekstow przez pana czytane pan nie rozumie
            Znudzil mnie pan.
            Poszukam cos lepszego.
            Panu porada:
            idz do ZOO,znajd makake czerwono dupista.Z nia mozesz pogadac - ten sam poziom.
            Z najlepszymi zyczeniami
            Bywszy.
            • mazzini890 Re:Mendzi pan+ 03.07.20, 17:02
              Argumentów nadal brak. Nic z tego ruski trolliku.
            • mazzini890 Re:Mendzi pan+ 03.07.20, 17:05
              Myśl może bardziej po żydowsku skoroś podobno Żyd Bo na razie to myślisz po rosyjsku.
              • bywszy2 Re: panie+ 04.07.20, 12:32
                mazzini890 napisał:

> Myśl może bardziej po żydowsku skoroś podobno Żyd Bo na razie to myślisz po ros
                > yjsku.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                jak widac pan ni ... nie mysli. I to po zadnemu.
                • mazzini890 Re: panie+ 04.07.20, 14:04
                  OOOO aleś się Mitia wysilił.
                  • bywszy2 Re: panie+ 04.07.20, 16:59
                    mazzini890 napisał:

> OOOO aleś się Mitia wysilił.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                    Jasko bezmyslny,czego sie tylko nie robi da pana?
                    • mazzini890 Re: panie+ 04.07.20, 17:44
                      No bezmyślny to ty na pewno jesteś.
                      • bywszy2 Re: plagiat,baranie.Wymysl cos oryginalnego.+ 04.07.20, 17:53
                        mazzini890 napisał:

> No bezmyślny to ty na pewno jesteś.
                        • mazzini890 Re: plagiat,baranie.Wymysl cos oryginalnego.+ 04.07.20, 18:02
                          Bidaku ja nie wiem po co się tak napinasz. Na tym forum już jesteś skompromitowany jak lubat, szeptun 919, e50504, Jorl, Eva 15, kiedyś nikola piterski, kacap z moskwy, teraz takze jrb 11, qawsedrifg.czy boavista4 i wielu innych. Bez względu na to co o sobie napiszecie wasz język, zachowanie i próba udawania argumentacji jasno pokazują kim jesteście. Daremny tu wasz i twój trud.Tylko robicie z siebie durniów. I z Rosji też.
                          • bywszy2 Re: typowe dla durnia z Zadupia Dolnego+ 04.07.20, 19:41
                            mazzini890 napisał:

> Bidaku ja nie wiem po co się tak napinasz. Na tym forum już jesteś skompromitow
                            > any jak lubat, szeptun 919, e50504, Jorl, Eva 15, kiedyś nikola piterski, kacap
                            > z moskwy, teraz takze jrb 11, qawsedrifg.czy boavista4 i wielu innych. Bez wz
                            > ględu na to co o sobie napiszecie wasz język, zachowanie i próba udawania argum
                            > entacji jasno pokazują kim jesteście. Daremny tu wasz i twój trud.Tylko robicie
                            > z siebie durniów. I z Rosji też.

idiota sam siebie chwali.
                            • mazzini890 Re: typowe dla durnia z Zadupia Dolnego+ 04.07.20, 20:02
                              Piszesz o sobie.
                              • bywszy2 Re: nie zajmuje sie samochwalstwem+ 05.07.20, 06:24
                                mazzini890 napisał:

> Piszesz o sobie.

mialem pana na mysli.
                                • mazzini890 Re: nie zajmuje sie samochwalstwem+ 05.07.20, 10:43
                                  Ależ zajmujesz. Chwaląc swoja durnotę.
                                  • bywszy2 Re: czy pan jest prawdziwy masochista?+ 05.07.20, 12:03
                                    mazzini890 napisał:

> Ależ zajmujesz. Chwaląc swoja durnotę.
                                    • mazzini890 Re: czy pan jest prawdziwy masochista?+ 05.07.20, 12:13
                                      I znowu nic.
                                      • bywszy2 Re: naloz okulary+ 05.07.20, 14:08
                                        mazzini890 napisał:

> I znowu nic.
                                        • mazzini890 Re: naloz okulary+ 05.07.20, 14:16
                                          Tobie już widać dawno spadły.
                                          • bywszy2 Re: pizdisz!+ 05.07.20, 14:36
                                            mazzini890 napisał:

> Tobie już widać dawno spadły.
                                            • mazzini890 Re: pizdisz!+ 05.07.20, 15:55
                                              Znowu pusto.
                                              • bywszy2 Re: znowu pizdisz!+ 06.07.20, 13:18
                                                mazzini890 napisał:

> Znowu pusto.
                                                • mazzini890 Re: znowu pizdisz!+ 06.07.20, 16:58
                                                  Kwicz Mitia kwicz.
                                                  • bywszy2 Re: znowu pizdisz!+ 07.07.20, 14:46
                                                    mazzini890 napisał:

> Kwicz Mitia kwicz.
                                                  • mazzini890 Re: znowu pizdisz!+ 07.07.20, 17:07
                                                    I to samo.
                                                  • bywszy2 Re: znowu pizdisz!+ 07.07.20, 23:05
                                                    mazzini890 napisał:

> I to samo.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                                                    nu,wlasnie wieczne pizdzienie makaki czerwonodupiastej
    • margit49 Re: Historia czy prehistoria 05.07.20, 10:32
      polski_francuz napisał:

> Plac Lukiski to wazne miejsce w Wilnie i wazne miejsce dla polsko-litewskiej hi
      > storii
      >
      > Ano burmistrz Wilno wysypal troche piasku i zamienil plac na plaze na ktorej
      > mozna uprawiac joge.

>
      > Dwa elementy mnie poruszaja. Uwazam, ze ten plac jak i kazde wazne miejsce dla
      > polsko-litewskiej historii powinno sie uszanowac. A drugie, to dlaczego takie r
      > zeczy ja moge czytac w niemieckich gazetach a polskie o tym ani mru mru?
      >
      > Smak stanowi sie naprzeciw!
      >
      > Goodday
      >
      > PF
      >
      Ale to jest rozwiązanie sezonowe. Trenowanie jogi nie uwłacza pamięci. A jak jest z wybrzeżem w Normandii, tą częścią o kryptonimie Omaha? wyłączona z użytkowania? jest to miejsce okupione krwią tysięcy żołnierzy alianckich
      • polski_francuz Re: Historia czy prehistoria 05.07.20, 10:42
        "A jak jest z wybrzeżem w Normandii, tą częścią o kryptonimie Omaha?"

Plac w miescie i wybrzeze to dwie rozne sprawy. Czy dwa rozne miejsca. Trudno czcic plaze bo na niej sie opalamy, idziemy sie kapac itd. Plac w miescie ma inny symbol. Nie znam tak dobrze Wilna, ale sadze ze nie braknie tam miejsca na uprawianie jogi.

PF
        • mazzini890 Re: Historia czy prehistoria 05.07.20, 10:45
          Ale ten plac ma znaczenie dla Polaków Francuzie nie dla Litwinów. Tego nie chcesz chyba zrozumieć.Czyto słuszne czynie dla Litwy to nie było wyzwolenie Wilna.
        • mazzini890 Re: Historia czy prehistoria 05.07.20, 10:50
          U nas reakcja byłaby podobna gdyby Niemcy świętowały lub honorowały zajęcie Gdańska przez Prusy.
          Jako Polak sentymentalnie masz rację ale nie patrzysz na punkt widzenia Litwinów. Już mniejsza z tym czy słuszny czy nie.
          • polski_francuz Re: Historia czy prehistoria 05.07.20, 11:29
            "ale nie patrzysz na punkt widzenia Litwinów"

To prawda. Moze jakos, kiedys sie punkty widzenia zbliza. Ale by sie tak stalo, lepiej place zostawoc w spokoju.

PF
            • mazzini890 Re: Historia czy prehistoria 05.07.20, 11:32
              W teorii masz rację. Ale w praktyce to tak nie działa.
            • mazzini890 Re: Historia czy prehistoria 05.07.20, 11:34
              I jak widzimy z postu margit są i Litwini którym ta decyzja się nie podoba.
        • mazzini890 Re: Historia czy prehistoria 05.07.20, 11:01
          Litwini wyzwolenie Wilna w1919 traktują jako okupacje i co im zrobisz?
        • margit49 Re: Historia czy prehistoria 05.07.20, 11:29
          polski_francuz napisał:

> Plac w miescie i wybrzeze to dwie rozne sprawy. Czy dwa rozne miejsca. Trudno c
          > zcic plaze bo na niej sie opalamy, idziemy sie kapac itd. Plac w miescie ma inn
          > y symbol. Nie znam tak dobrze Wilna, ale sadze ze nie braknie tam miejsca na up
          > rawianie jogi.
          >
          > PF

Decyzję miasta skrytykowała również litewska Państwowa Komisja Dziedzictwa Kultury. Natomiast litewskie media podały, że ideę otwarcia plaży popiera ponad 50 proc. mieszkańców miasta i przypominają, że urządzana od kilku lat w okresie zimowym na placu, w tym samym miejscu, ślizgawka z muzyką i instalacjami świetlnymi nie wzbudzała dotychczas żadnych kontrowersji.

dzieje.pl/rozmaitosci-historyczne/plaza-na-placu-lukiskim-w-wilnie-wzbudza-kontrowersje

• polski_francuz Re: Historia czy prehistoria 05.07.20, 11:43
            "Decyzję miasta skrytykowała również litewska Państwowa Komisja Dziedzictwa Kultury. Natomiast litewskie media podały, że ideę otwarcia plaży popiera ponad 50 proc"

Chwalic Pana za zdanie komisji. A te 50 % zaczyna mnie powoli denerwowac. 50 % za republikanami, 50 % dla Dudy, 50 % za Macronem...

PF
            • margit49 Re: Historia czy prehistoria 05.07.20, 12:44
              polski_francuz napisał:

> "Decyzję miasta skrytykowała również litewska Państwowa Komisja Dziedzictwa
              > Kultury. Natomiast litewskie media podały, że ideę otwarcia plaży popiera ponad
              > 50 proc
              "
              >
              > Chwalic Pana za zdanie komisji. A te 50 % zaczyna mnie powoli denerwowac. 50 %
              > za republikanami, 50 % dla Dudy, 50 % za Macronem...

ok, ale zimą w tym samym miejscu jest ślizgawka z muzyką, miejsce rekracji zimą. Ludzie śmieją się, wygłupiają. I to jakoś nie budzi kontrowersji.
              >
              > PF
              • mazzini890 Re: Historia czy prehistoria 05.07.20, 12:57
                Bo czy słusznie czy nie historię ci ludzie maja gdzieś zwłaszcza tą związaną z Polską.
    • boomerang Teraźniejszość 06.07.20, 23:38
      Bywszyj został zagospodarowany.
      • bywszy2 Re: Teraźniejszość+ 07.07.20, 15:22
        boomerang napisał:

> Bywszyj został zagospodarowany.
        >

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
        boomerang kangurzycom jaja ...!
        • mazzini890 Re: Teraźniejszość+ 07.07.20, 17:10
          Jak widzisz twoja maska spadła.Tylko bidulo nie chcesz tego widzieć.
          • bywszy2 Re: Teraźniejszość+ 07.07.20, 23:10
            mazzini890 napisał:

> Jak widzisz twoja maska spadła.Tylko bidulo nie chcesz tego widzieć.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
            a pan komu husta?
            Jasku przyznaj sie?
    • bywszy2 jak bywsi Polacy - obecnie cwaniacy+ 07.07.20, 15:18
      boomerang
      Re: wzystko jest pojeciem wzglednym+
      03.07.20, 02:25
      Reformujący się peerelowscy komuniści, z matrioszką Jaruzelskim na czele, pozwolili ci wyjechać z PRLu, licząc na to że wesprzesz waszą wspólną mityczną ojczyznę, a ty dałeś dyla do Szwecji. Byłeś przeszkolony w polskim wojsku, przydałbyś się w Wojnie Jom Kipur 1973, ale ty wybrałeś smorgasbord i słodki chleb. Zdradziłeś urodzonych na ziemiach polskich przyszłych premierów Izraela, takich jak Ben-Gurion (Gruen), Mieczysław Biegun, Icek Jazernicki, Szymon Perski. Palma ci odbiła i wybrałeś Olofa Palme.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      innych zycia ucza:
      Po zreformowanych komunistac w Polsce czasy nowe powstaly.
      Cwaniakow mase sie pojawilo.
      Pozwolili im wyjechac.
      I cwaniaki - szczegolnie,ci ktorych wychowano,wypieszczono,wlsztalcono,wyszkolono(i to wszystko za tych komunistow),na ktorych po zwyczestwie nad komunistami pokladano nadzeje,ze Polske nowa budowac beda,
      Beda sluzyc przykladem.
      Beda jej bronic przed zakusami sasiadow wrogich.
      A ci ... ... dyla dali.
      Na latwizne nie poszli - nu,czyz mozna podcierania tylko staruszkom Dojczam roznym na zachodzie tylki podcierac,latwizna nazwac?
      Ale takie np.jak hustanie jajek krolikom - glowne zajecie pana boomeranga,latwizna nazywac?
      I zawiodl ten pan wszystkich bywszych i obecnych prezydentow i premierow polskich.
      Nie liczac Macierewiczow(historykow polski z przyuczoneg zawodu).
      Ktorzy Amerykancow za cie ciezkie pieniadze sprowadzic do Polski zamierzaja.
      Poniewaz tchorzliwe cwaniaki checi ani odwgi ku temu tego nie maja.
      Ogolnie:na latwizne przesli.
      • mazzini890 Re: jak bywsi Polacy - obecnie cwaniacy+ 07.07.20, 17:11
        Piżdzenie Mitia idź ty na wasze fora Moskwę zbawiać.
        • bywszy2 Re: jak bywsi Polacy - obecnie cwaniacy+ 07.07.20, 23:14
          mazzini890 napisał:

> Piżdzenie Mitia idź ty na wasze fora Moskwę zbawiać.

ty,pizdulko jedna Zadupia Dolnego,nie rzadz i nie pizdz.
          Bo zes nie dorosl jeszcze do Zadupia Gornego.
          Cicho siedz i piszcz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka