polski_francuz
10.11.20, 09:05
Amerykanski Pfizer i niemiecki start-up Biontech dali znac swiatu, ze ich szczepionka przeciwko Covidowi daje pozytywne rezultaty w III fazie probnych szczepien na blisko 10 000 osobach. Okazalo sie, ze po szczepieniach wszystkie przypadki zachorowan dotyczyly zaszczepionych placebo a nie nowa szczepionka. Biontech szacuje skutecznosc nowej szczepionki na ponad 90 % i beda sie z Pfizerem starac w FDA o dopuszczenie szczepionki do powszechnego uzycia.
Zaciekawia niemiecka firma Biontech. Kto ja stworzyl i co ich motywowalo? Okazuje sie, ze stworzyli ja emigranci tureccy Özlem Türeci i Ugur Sahin. On jest synem robotnika u Forda w Kolonii a Ona corka lekarza z Istambulu. Firma Biontech ma siedzibe w Moguncji i podpisala umowa z m.in fundacja Billy Gates i dostala finansowanie 250 mln € z Singapuru w tym roku .
Troche mnie zzera zazdrosc, ze to islamscy doktorzy zamiast tych katolickich te szczepionke wymyslili. I, po prawdzie, to atmosfera w kraju niezbyt sprzyja intelektualnym wysilkom jak pobic wirusa.
PF