borrka Skutki polityczne 03.05.21, 10:47 Nie doprowadziła do szczególnych sukcesów I Rzplitej, ale w gruncie rzeczy to samo można powiedzieć o następnej w kolejce konstytucji francuskiej. Rewolucja i czasy napoleońskie były fatalnym okresem zamętu w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Pierwsza w Yurop 03.05.21, 11:08 Przereklamowana tak samo, jak "polska gościnność" czy "polska tolerancja". Ale my bardzo kochamy polskie mity. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Raczej niedoceniona, Lubacik 03.05.21, 11:59 Na tle świata, gdzie w Prusach (o Salem nie wspomnę:) jeszcze palono czarownice, było to osiągnięcie godne uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Pierwsza w Yurop 03.05.21, 18:40 Z tego co napisałeś wnioskuję, że Rosjanie nie mieli o niej dobrego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Pierwsza w Yurop 03.05.21, 11:39 Uwaga rusozercy,wiadra pomyj w ruch: Gratulacje nadesłał także prezydent Rosji. "Proszę przyjąć życzenia z okazji Święta Narodowego Polski - dnia Konstytucji 3 maja. Życzę Panu zdrowia i sukcesów, a wszystkim obywatelom Polski - pomyślności i rozkwitu" - napisał w depeszy gratulacyjnej Władimir Putin. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Dość zabawne 03.05.21, 19:15 Litwini i słusznie, uważają się za współtwórców Konstytucji. Nie przeszkadza to im budować mit założycielski państwa okupowanego przez Polskę. A Radziwiłłowie, to takie litewskie Kościuszki:) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k k... ktory raz pisze, ze tamta "Litwa" to Bialorus 05.05.21, 05:40 borrka napisał: > Litwini i słusznie, uważają się za współtwórców Konstytucji. > Nie przeszkadza to im budować mit założycielski państwa okupowanego przez Polskę. k... ktory raz pisze, ze tamta "Litwa" to dzisiejsza Bialorus ! ? Obecma Litwe nazywano wtedy Zmudzia i nie miala ona zadnego znaczenia w Rzeczpospolitej. A tamta Litwa - to dzisiejsza Bialorus. Nie bylo zadnego sojuszu polsko-litewskiego byl sojusz polsko-bialoruski a obecni Litwini - niech sie k.. pod niego nie podpinaja. Odpowiedz Link Zgłoś
peace2u Re: Pierwsza w Yurop 03.05.21, 20:03 masz racje - projekt rozbiorow Polski powstal 100 lat wczesniej a zaczelo sie od koronacji masona Augusta II Mocnego na krola Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
peace2u Re: Pierwsza w Yurop 03.05.21, 20:05 choc gdyby nie rokosz Lubomirskiego to Polska stalaby sie za Jana Kazimierza monarchia absolutna i reszta nie mialaby znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
peace2u Re: Pierwsza w Yurop 06.05.21, 22:58 Realizacja planow rozbiorowych zaczela sie od elekcji Augusta II Mocnego i jego Okraglego Stolu (brzmi znajomo?). Polecam wydana w 1935 roku ksiazke Kazimierza Morawskiego "Źródło rozbioru Polski" Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Jeszcze parę lat temu z pewną pogardą... 04.05.21, 01:11 Patrzyłem na pokolenie, które dopuściło do upadku pięknej koncepcji ustrojowej. Dziś muszę odszczekać - oni zrobili to w niezwykle niesprzyjającej sytuacji politycznej. Otoczeni agresywnymi wrogami. Bo po dwóch wiekach jesteśmy na dobrej drodze, by zrujnować dorobek "pookrągłostołowy" Mimo niezwykle sprzyjającej sytuacji zewnętrznej "seweryn, k...a, potrafi" Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Pierwsza w Yurop 04.05.21, 21:53 A jest co swiecic! art.1 dominujaca rola religii katolickiej art.2 gwarancja szlacheckich przywilejow art.4 utrzymywal poddanstwo chlopow wobec szlachty Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Pierwsza w Yurop 05.05.21, 05:30 Rada UE podjęła we wtorek decyzję o wpisaniu larwy chrząszcza mącznika młynarka (Tenebrio molitor) do katalogu produktów „nowej żywności”. Suszone żółte robaki mogą być wkrótce dostępne w sklepach w całości, bądź w postaci sproszkowanej, jako składnik makaronu, ciastek czy ekologicznych kotletów. Wtorkowa decyzja Rady to konsekwencja oceny przeprowadzonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Uznał on w styczniu br., że larwy są bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika, czyli mogą służyć za „zrównoważone źródło pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla” czy Rada Jewropy zatwierdzi również szczury i myszy do katalogu nowej żywności? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Pierwsza w Yurop 05.05.21, 18:35 caesar_pl napisał: > A jest co swiecic! > art.1 dominujaca rola religii katolickiej > art.2 gwarancja szlacheckich przywilejow > art.4 utrzymywal poddanstwo chlopow wobec szlachty No i nie mówiła nic na temat LGBT. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Pierwsza w Yurop 05.05.21, 22:17 No i nie mówiła nic na temat LGBT. To im do głowy nawet nie przyszło, gdyż takim problem na terenie Rzeczypospolitej nie istniał. Polska jest jedynym krajem w Europie, który homoseksualistów nigdy nie wsadzał do więzienia, o czym Unia Europejska oczywiście nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Pierwsza w Yurop 05.05.21, 22:44 A co mieli polskie duchowienstwo do wiezien wsadzac? Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Pierwsza w Yurop 05.05.21, 22:53 a niemieckie duchowieństwo wsadzali? Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Pierwsza w Yurop 05.05.21, 23:05 Papieze mieli rodziny,kochanki,dzieci i za bagatelke jaka jest homoseksualizm pewnie przymruzali oko.W Niemczech jest wielu protestantow,pastorzy w przeciwienstwie do katolskich ksiezy moga sie legalnie seksualnie realizowac i nie grzesza. Kto by w Polsce jeszcze 10 lat temu przypuszczal,ze kiedys wyjda na wierzch paskudne afery pedofilskie czy homo w srodowisku duchownym??Ze nawet polski papiez kryl kardynalow czy biskupow ?Wtedy polskie media przekonywaly Polakow ,ze takie cos to tylko w Niemczech,na Zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Pierwsza w Yurop 05.05.21, 23:30 polskie duchowieństwo szło tylko z duchem czasów Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Pierwsza w Yurop 06.05.21, 03:22 caesar_pl napisał: > W Niemczech jest wielu protestantow, Masz nadzieję, że jesteś Niemcem... Nie jesteś... Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Pierwsza w Yurop 06.05.21, 15:18 Skad ci to przyszlo do glowy?????Oczywiscie ze nie jestem Niemcem,mimo ze mieszkam w Niemczech dluzej niz mieszkalem w Polsce.Jestem Gornoslazakiem ,obywatelem polskim i niemieckim.Ale moje dzieci sa przykladnymi Niemcami,o Polsce nie chca nic slyszec.Nie wiem dlaczego nie chca odwiedzac swoich krewnych w Polsce.Jak byly dziecmi,chetnie do Polski jezdzily.. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Pierwsza w Yurop 06.05.21, 15:28 Hmmmm,gorolu po zeniaczce ze slonska dziolchom jestes nadal grolem,to po pierszy po drugie,masz 21 lat a slub wzioles w wieku 10 lat?????...... Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Pierwsza w Yurop 06.05.21, 15:41 Ooo,odezwal sie ynteligentny Chadziaj zza Buga.I do tego jasnowidz. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Pierwsza w Yurop 06.05.21, 16:56 Jaki jasnowidz,jak sie nie pamieto co sie "skrobie" na forach,tak to jest gorolu Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Pierwsza w Yurop 06.05.21, 17:14 www.youtube.com/watch?v=QohQn0TXE6E&t=416s To pewnie twoj ziomek Chadziaj.Ma twoja ynteligencje. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Pierwsza w Yurop 06.05.21, 16:26 caesar_pl napisał: > .Ale moje dzieci sa przykladnymi Niemcami,o Polsce nie c hca nic slyszec.Nie wiem dlaczego nie chca odwiedzac swoich krewnych w Polsce.J > ak byly dziecmi,chetnie do Polski jezdzily.. Widocznie macie taka culture w Niemczech, ze wstyd przyznac sie do swoich przodkow, albo...boja sie, co byloby jeszcze gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: chwalipieta 06.05.21, 17:29 caesar_pl napisał: > Nastepny jasnowidz. Zaraz tam jasnowidz, wystarczy zapytac sie i rozwiac watpliwosci, na drugi raz , nie chwal sie tym I owym na forum to nie bedziesz mial niezyczliwych ci niespodzianek. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: chwalipieta 06.05.21, 17:44 A pochwale sie na forum moim filmikiem!Polacy bija sie przed Realem.Pokazuja Niemcom swoja kulture.Miedzy tymi lobuzami moze byc nawet ktos z tego forum !Mam podejrzenia,kto to moglby byc.Oni rozmawiaja po Gorolsku czyli czysto po polsku.Chadziaje po prostu.Potem moja slaska rodzina sie dziwi,czemu mlodziez z Niemiec nie chce przyjechac.Gdyz widza polskich pijakow,penerow,bezdomnych wszedzie i codziennie,przed Realem,za Realem,praktycznie wszedzie tam,gdzie mozna kupic piwo. www.youtube.com/watch?v=4qMGyUWUxtk Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: nie ogladam 06.05.21, 18:56 caesar_pl napisał: > A pochwale sie na forum moim filmikiem! To sie teraz nie dziw swoim dzieciom, przyklad idzie tym razem z gory, of ojca. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: nie ogladam 06.05.21, 19:10 Dlatego ze sie pochwalilem filmikiem,jak to robia setki milionow youtuberow, to moi mlodzi nie chca jechac do Polski? Czlowieku,kon cie w lepetyne kopnal? Obejrz moje video jeszcze raz i pomysl,czy przypadkiem ci Polacy ze smiesznie ostrzyzonymi lepetynami nie maja czasem zwiazku ze zla opinia mieszkancow Niemiec o Polakach? Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: swieci Niemcy 06.05.21, 19:21 caesar_pl napisał: > ...czy przypadkiem ci Polacy ze smiesznie o > strzyzonymi lepetynami nie maja czasem zwiazku ze zla opinia mieszkancow Niemiec Takie filmiki to mozna nakrecic w kazdym kraju , np o turystach Niemcach w Bulgarii, czy egipcie, czy turcji. To co, kiedy nam napiszesz dlaczego twoje dzieci nie chca odwiedzic kuzynow w polsce, to jest naprawde ciekawe, nie spotkalam sie z czyms takim. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Mnie to wcale nie dziwi 06.05.21, 19:30 Aussiedlerski szpan: Poloki do ni już nic nie majo! To czisto Nimka. Tego są uczone takie dzieci, a ze czar ujka z Rajchu prysł dawno, to i nie palą się do wyjazdów "na Polska". Ileż ja poznałem takich scenario, robiąc za tłumacza dla tych czistych nimców. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Mnie to wcale nie dziwi 06.05.21, 19:47 Mnie zawsze dziwi chec bycia Slazokiem czy Niemcem goroli z Polski,ta niesamowitosc plucia na swoich przodkow.....ze zdziwienia chyba nigdy nie wyjda Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Mnie to wcale nie dziwi 06.05.21, 20:00 Ej ty,Jasiu,nie dziw sie. www.fotosik.pl/zdjecie/d213b1d635877033 Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Mnie to wcale nie dziwi 06.05.21, 20:14 borrka napisał: > czar ujka z Rajchu prysł dawno, To nie był wujek tylko Onkel z Reichu. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Mnie to wcale nie dziwi 06.05.21, 20:39 Niejeden z nas w slaskiej podstawowce mial problemy ze nauczycielkami,przewaznie z Chadziajkami.W szkolach slaskich zatrudniano glownie nauczycielki sprowadzone z poza Slaska,mozna sie domyslac czemu.Gdy taki Hanys do szkoly przyszedl w adidasach albo wranglerach lub mial niemiecki piornik z flamastrami to mial z Chadziajkami problemy.Prawdopodobnie nie jeden Jorgus na pytanie nauczycielki,skad to ma odpowiedzia - łod önkla z Rajchu no i moze dostal po gebie? Skad mielismy te prezenty,takze Bravo,katalogi Quelle itd?Skad mielismy plyty ze szlagrami Freddy Quinna (niemiecki piosenkarz),Lolity ,Heino i innych?Skad mielismy plakaty Led Zeppelin,Deep Purple i inne?Z paczek od wojkow z NRF. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Mnie to wcale nie dziwi 06.05.21, 20:53 Twoj tesc byl taki gupi???...wspolczuja lebrze Acha, kto to ta Lolita??? Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Mnie to wcale nie dziwi 06.05.21, 21:03 Chadziaj,kazdy Slazak po 40 tce wie kto to Lolita.To jedna z najwspanialszych niemieckojezycznych piosenkarek Szlagierow.Zmarla w 2010 roku.Byla grana na imprezach rodzinnych, na odpustach. www.youtube.com/watch?v=HSUZ02Z2kIo Jestes farbowany lis a nie Slazak.Jestes GOROL. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Mnie to wcale nie dziwi 06.05.21, 21:14 Ze twoj tesc suchol austryjaczki Edith Zuser nie znaczy ze kozdy musi ten szajs lubic Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Mnie to wcale nie dziwi 06.05.21, 21:22 Jak na Gornym Slasku nie mozna znac Lolity??To tak jakbys nie znal w Polsce Santorki.Gorole i Chadziaje to na pewno sie taka muzyka brzydza. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Mnie to wcale nie dziwi 06.05.21, 21:38 Godom ci ponownie gorolu:Odpindol sie od Gornego Slaska bo robisz mu ganba Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Mnie to wcale nie dziwi 06.05.21, 21:44 Co Chadziaj,jakos licho ci wychodzi to granie Slazaka.Tego nie wiesz,tamtego nie znasz itd.Nie wystarczy mieszkac na Gornym Slasku by byc automatycznie Gornoslazakiem.Widzisz,w Niemczech Turek i w 3 pokoleniu,mimo ze zna perfekcyjnie jezyk i niemieckie tradycje,pozostaje dalej Turkiem.Gdyz tak wychowany.Na Gornym Slasku jest podobnie,bedziesz zawsze Gorolem bo tak cie wychowali Gorolscy przeodkowie.Twoje dzieci i ich dzieci beda dalej Gorolami. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Mnie to wcale nie dziwi 06.05.21, 22:24 Z frechownym gorolem dyskusja to strata czasu ,odwroci kota ogonym i powie ze to fredka,hehehe,gorol to gorol i zodno Lolita tego nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Mnie to wcale nie dziwi 07.05.21, 01:00 Lolita.To jedna z najwspanialszych niemieckojezycznych piosenkarek Szlagierow. Co nie zmienia faktu że ta Lolita to scheisse, jak cała niemiecka rozrywka. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Mnie to wcale nie dziwi 09.05.21, 15:46 Dla ciebie Poltonia z zacofanego Landu to szajse.Ciekawe czy diskopolo to tez dla ciebie Poltonia z zacofanego landu szajse? Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: swieci Niemcy 06.05.21, 19:54 Ci Polacy to nie turysci lecz codziennosc w Niemczech.Niech jada do Egiptu i tam sie przed sklepem upijaja..he,he..albo zebraja lub spia pod mostem.Niech tam kompromituja Polske,pijac razem z Niemcami czy Anglikami.Musza to robic w Niemczech na oczach MLODZIEZY NIEMIECKIEJ?Polacy maja szczescie ,ze Niemcy sa cierpliwi.Niemiecki mlodzian popatrzy,pomysli sobie swoje i pojdzie dalej,nachodzcy sa inni,podpali bezdomnego Polaka jak w Hamburgu i w Berlinie. Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Pierwsza w Yurop 07.05.21, 11:30 senioryta13 napisał: ich kulturę widać w ich wpisach tutaj na forum z chwilą przyjadu do Niemiec obaj podpisali podanie o nadanie im obywatelstwa niemieckiego jako potomkom obywateli Rzeszy, inaczej by nigdy nie dostali niemieckiego dowodu. Obydwaj są żałośni, szczególnie zaś szwampuch udający wielkiego komucha, który opuścił komunę i wyjechał do zgniłego kapitalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Pierwsza w Yurop 06.05.21, 20:10 caesar_pl napisał: > moje dzieci sa przykladnymi Niemcami,o Polsce nie chca nic slyszec.Nie wiem dlaczego nie chca odwiedzac > swoich krewnych w Polsce. Dzieci się pewnie obawiają, że ich krewni w Polsce są tacy jak ich ojciec więc nie chcą ich odwiedzać. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Pierwsza w Yurop 06.05.21, 20:25 A ja uwazam ze obawiaja sie Polakow.Gdyz widza Polakow na codzien,pijanych,posikanych,zebrajacych pod Lidlem czy Netto,bezdomnych,grzebiacych w koszach na smieci,czy jak na pokazalem na moim video wszyznajacy bojki.Co z tego,ze wielu Polakow pracuje w Niemczech na bausztelach,ich nie widac.W sobote wieczorem mozna ich spotkac przed Realem albo Netto,jak siedza w busach i sie posilaja i pija piwo.Oczywiscie pija najdrozsze piwo - Lech albo Tyskie.Niemiecka statystyka kraminalna jest opublikowana w internecie,swiadczy bardzo negatywnie o Polakach.Do tego dochodza sprawozdania z Polski w niemieckich mediach - ,protesty LGBT,brak demokracji,rezim,gumowa pala w akcji,krew sie leje a ostatnio w mediach niemieckich straszenie obywateli polska najwieksza umieralnoscia w Europie.Ja juz sie boje tam jechac a co dopiero moja mlodziez. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Pierwsza w Yurop 06.05.21, 20:31 caesar_pl napisał: > widza Polakow na codzien,pijanych,posikanych,zebrajacych pod Lidlem czy Netto,bezdomnych Czt twoja rodzina odwiedza cię w Reichu? Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Pierwsza w Yurop 06.05.21, 22:29 Odwiedzisz debila ktory wylewa na ciebie "pomyje"nawet jak to twoj brat??? Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Pierwsza w Yurop 09.05.21, 15:48 Jeden to opcja niemiecka a drugi to opcja polska.Nie zgodza sie nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Pierwsza w Yurop 07.05.21, 01:05 Ja juz sie boje tam jechac a co dopiero moja mlodziez. Ty się boisz tam jechać bo stary dziad jesteś i nawet na nowe zęby cię nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
czizus Re: Pierwsza w Yurop 06.05.21, 11:13 caesar_pl napisał: > A jest co swiecic! > art.1 dominujaca rola religii katolickiej > art.2 gwarancja szlacheckich przywilejow > art.4 utrzymywal poddanstwo chlopow wobec szlachty Ale jednocześnie dawał prawo szlachcicowi do stawania się mieszczaninem bez utraty przywilejów szlacheckich a to już coś. Była szansa na zbudowanie nowoczesnego mieszczaństwa bo bez tego nie było żadnej szansy na rozwój gospodarczy. Ale wszystko o 100-150 lat za pózno. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Taka ciekawostka 05.05.21, 16:15 Europa Wschodnia wydała jeszcze jedną konstytuację - tak w każdym razie uważają Ukraińcy. To konstytucja benderska Filipa Orlika z1710. Nigdy nie weszła w życie , ale bez wątpienia świadczy o mentalnym podobieństwie Kozaków i Bolandczyków. Zamiłowaniu do wolności i anarchii. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Pierwsza w Yurop 05.05.21, 22:11 Sąsiadom się nie spodobała. Do konstytucji dojrzeli dużo później, Prusy w 1850, Rosja w 1906. Odpowiedz Link Zgłoś