Dodaj do ulubionych

Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie

24.02.22, 12:38
Trzymają się i widać, że łatwo nie odpuszczą.
W Kijowie spokój, tylko więcej, niż zwykle, korków
Kolejki w sklepach.
Ale nastrój nie jest najgorszy.
Obserwuj wątek
    • borrrka Fake news o wycofywaniu się Ukraińców 24.02.22, 15:36
      Ministerstwo Spraw Wewnętrznych zapewnia, że obrona ma się dobrze.
      Kto gotów walczyc dostanie natychmiast broń.
    • jorl9 Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 24.02.22, 16:40
      borrrka napisał:

> Trzymają się i widać, że łatwo nie odpuszczą.
      > W Kijowie spokój, tylko więcej, niż zwykle, korków
      > Kolejki w sklepach.
      > Ale nastrój nie jest najgorszy.

Nie tam dzwoniles gdzie trzeba drogi borrka.
      Moj,no prawie moj, bo austriacki kanzlerz dzwonil dzisiaj do Zielenskiego.
      I co sie dowiedzial?

www.n-tv.de/politik/Nehammer-Selenskyj-fuerchtet-um-sein-Leben-article23152005.html
      Gespräch mit Österreichs Kanzler
      Nehammer: Selenskyj fürchtet um sein Leben

Tlumaczenie:
      Rozmowa z kanclerzem Austrii
      Nehammer: Zelenskyj obawia się o swoje życie

I dalej:

Nachdem der russische Angriff begonnen hat, spricht der österreichische Regierungschef mit dem ukrainischen Präsidenten. Was Nehammer über das kurze Gespräch erzählt, ist dramatisch. Selenskyj fürchte um den Fortbestand der Ukraine als Staat. Auch wisse er nicht, wie lange er noch leben wird.

I tlumaczenie tego:
      Po rozpoczęciu rosyjskiego ataku szef austriackiego rządu rozmawia z ukraińskim prezydentem. To, co Nehammer opowiada o tej krótkiej rozmowie, jest dramatyczne. Selenskyj obawia się o dalsze istnienie Ukrainy jako państwa. Nie wie też, jak długo jeszcze będzie żył.

I dalej:
      Selenskyj habe "uns unmittelbar davon in Kenntnis gesetzt, dass es schwere Kampfhandlungen auf dem Gebiet der Ukraine gibt", sagte Nehammer bei einer gemeinsamen Pressekonferenz mit Bayerns Ministerpräsident Markus Söder.

I znowu na polski:
      Sielenskij "natychmiast poinformował nas, że na terytorium Ukrainy toczą się ciężkie walki" - powiedział Nehammer na wspólnej konferencji prasowej z premierem Bawarii Markusem Söderem.

Ciekawe jak spodziewa sie Zielenski ze bedzie zabity? Mysle ze w pierwszej lini taki rosyjski Tomahawk czyli Kalibr na niego poluje.
      A moze komandosi rosyjscy maja go na liscie do zabicia ktora wlasnie po kolei odrabiaja?
      Jakies lotnisko niedaleko Kijowa juz Rosjanie maja.

Cos wyglada ze ta cala Ukraina to dobre kopniecie i sie rozleci. Prawie tak jak Krym stal sie w 2014r rosyjski. Ok na Krymie bez wystrzalu tutaj troche trzeba strzelac.

Blizkrieg jak widac.
      • malkontent6 Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 24.02.22, 16:50
        jorl9 napisał(a):

> borrrka napisał:

> Nie tam dzwoniles gdzie trzeba drogi borrka.
        > Moj,no prawie moj, bo austriacki kanzlerz dzwonil dzisiaj do Zielenskiego.
        > I co sie dowiedzial?

> Nehammer: Zelenskyj obawia się o swoje życie

Jeszcze wczoraj rano uważałbym, że Zelenski przesadza. Teraz mam inne zdanie. Nie zdziwię się jeśli jakaś bomba spadnie w pobliżu jego miejsca pobytu.
        • jorl9 Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 24.02.22, 16:54
          malkontent6 napisał:

> Jeszcze wczoraj rano uważałbym, że Zelenski przesadza. Teraz mam inne zdanie.
          > Nie zdziwię się jeśli jakaś bomba spadnie w pobliżu jego miejsca pobytu.

Nie bomba a pocisk samosterujacy. Taki rosyjski odpowiednik waszego Tomahawka. Widac blyski ich wybuchow z calej Ukrainy, cos jak w Bagdadzie, Libii itd, zapewne biuro Zielenskiego, jego bunkier albo sliczna napewno chalupa juz jest zaprogramowana w sterowanie takiego Kalibra.
          Tak to wyglada:

www.google.com/search?q=Kalibr&client=safari&rls=en&sxsrf=APq-WBuFjK5Orc2kBz-Hr2TJ37ACG0narQ:1645717966029&tbm=isch&source=iu&ictx=1&vet=1&fir=SvDXhygeFRGheM%252CG6u9SO1blizclM%252C%252Fm%252F02prhs1%253BGEi-ASDcMI-3GM%252CKDEVAKLdMHaumM%252C_%253BIA7KbE1wnyg5OM%252CSwt3HMP9f_iBEM%252C_%253BiWXrUdprlvYvqM%252CXKB-44Xty0tt5M%252C_%253BDTqjB95w0mWjKM%252Cu8VhSdnEJ3UlPM%252C_&usg=AI4_-kQet9pyNNpmpSNxGPnDon21vS2b9A&sa=X&ved=2ahUKEwiHxY-W2Zj2AhW0QfEDHY-uCSIQ_B16BAgeEAE#imgrc=SvDXhygeFRGheM
          • malkontent6 Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 24.02.22, 17:25
            jorl9 napisał(a):

> Nie bomba a pocisk samosterujacy.

Co za różnica? Ludzie od tego giną.
            • jorl9 Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 24.02.22, 18:03
              malkontent6 napisał:

> jorl9 napisał(a):
              >
              > > Nie bomba a pocisk samosterujacy.
              >
              > Co za różnica? Ludzie od tego giną.

Roznica zasadnicza. Raz jak samolot zrzuca bombe to mozna go ewentualnie zestrzelic a taki Kalibr to leci bez pilota. Z daleka np 1000 albo i 2000km
              Dwa Kalibr trafia z dokladnoscia paru metrow w zaprogramowany cel a wiec zabija tego kogo ma zabic. A nie innych przypadkowo.
              To wlasnie Twoi obecni wspolplemiency uzywajac Tomahawkow wlasnie tak argumentuja. Bron precyzyjna, zabijani sa ci co zasluzyli.
              Dotarlo drogi m6?
      • metenburg [...] 26.02.22, 03:55
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • bmc3i Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 26.02.22, 04:30
          metenburg napisała:

> Musisz pisac wulgaryzmy anty-rosyjskie, te sa tolerowane.Bron Boze nie pisz nic
          > na temat Rzezi Wolynskiej,cenzor wytnie wszystko. Coz, takie czasy....

Może za często wtrącasz wołyń do każdej dyskusji. A co do cenzury, to lepiej martw się o swoją putinowską, bo którejś nocy wytnie Ci wołanie o kartkę pogotowia.
      • pijatyka Re: dobre kopniecie i sie rozleci 05.01.23, 01:30

No to jak dotąd to chyba same niedobre były... ;->

> Blizkrieg jak widac

Blitzkrieg, jak widać, szybko poszedł się j..ać.

• pijatyka Re: dobre kopniecie i sie rozleci 24.06.23, 23:59

No, aż tak to nie - Prigożyn musi drugi raz kopnąć ;-D

• pijatyka Re: Prigożyn musi drugi raz kopnąć 24.08.23, 01:49

No i chyba wreszcie kopnął - w kalendarz ;-D

• bmc3i Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 05.01.23, 04:14
        jorl9 napisał(a):

> Tlumaczenie:
        > Rozmowa z kanclerzem Austrii
        > Nehammer: Zelenskyj obawia się o swoje życie

>
        > I dalej:
        >
        > Nachdem der russische Angriff begonnen hat, spricht der österreichische Regi
        > erungschef mit dem ukrainischen Präsidenten. Was Nehammer über das kurze Gesprä
        > ch erzählt, ist dramatisch. Selenskyj fürchte um den Fortbestand der Ukraine al
        > s Staat. Auch wisse er nicht, wie lange er noch leben wird.

> I tlumaczenie tego:
        > Po rozpoczęciu rosyjskiego ataku szef austriackiego rządu rozmawia z ukraińs
        > kim prezydentem. To, co Nehammer opowiada o tej krótkiej rozmowie, jest dramaty
        > czne. Selenskyj obawia się o dalsze istnienie Ukrainy jako państwa. Nie wie też
        > , jak długo jeszcze będzie żył.
        >

> I dalej:
        > Selenskyj habe "uns unmittelbar davon in Kenntnis gesetzt, dass es schwere K
        > ampfhandlungen auf dem Gebiet der Ukraine gibt", sagte Nehammer bei einer gemei
        > nsamen Pressekonferenz mit Bayerns Ministerpräsident Markus Söder.
        >

> I znowu na polski:
        > Sielenskij "natychmiast poinformował nas, że na terytorium Ukrainy toczą się
        > ciężkie walki" - powiedział Nehammer na wspólnej konferencji prasowej z premie
        > rem Bawarii Markusem Söderem.
        >

> Ciekawe jak spodziewa sie Zielenski ze bedzie zabity? Mysle ze w pierwszej lini
        > taki rosyjski Tomahawk czyli Kalibr na niego poluje.
        > A moze komandosi rosyjscy maja go na liscie do zabicia ktora wlasnie po kolei o
        > drabiaja?
        > Jakies lotnisko niedaleko Kijowa juz Rosjanie maja.

> Cos wyglada ze ta cala Ukraina to dobre kopniecie i sie rozleci. Prawie tak ja
        > k Krym stal sie w 2014r rosyjski. Ok na Krymie bez wystrzalu tutaj troche trzeb
        > a strzelac.

> Blizkrieg jak widac.

Blisko rok później, chciałbyś sobie jakoś odpowiedzieć?
        • mateusz572 Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 05.01.23, 09:37
          bmc3i napisał:

> jorl9 napisał(a):
          >
          >

>
          > > Blizkrieg jak widac.
          >
          >
          > Blisko rok później, chciałbyś sobie jakoś odpowiedzieć?

Jorl ma to do siebie, że jako niemiecki Moskwicin, mający korzenie w znienawidzonej przez niego Polsce i piszący na polskim forum, lubi wieszczyć apokaliptyczne wizje dla świata, Europy, Polaków, Ukraińców oraz świetlaną przyszłość dla Rosji pod przywództwem Putina, twarzy kremlowskiej mafii.
          Nie bierze jednak pod uwagę, że faszystowskie dyktatury mafijne a taką jest Moskwa, to systemy na ogół przeżarte do cna korupcją i tym samym na dłuższą metę niewydolne gospodarczo.
          W związku z powyższym, w dłuższym okresie czasu Moskale nie będą w stanie odtwarzać swoich zasobów wojennych na skalę umożliwiającą im prowadzenie wojny na Ukrainie, nie mówiąc już o jakości tych zasobów.
          No cóż, pozostaje broń jądrowa, która w rękach bandy z Kremla może rzeczywiście wyrządzić ludzkości dużo krzywdy nie wyłączając oczywiście samej Moskwy, która w przypadku użycia bmr pozostałaby tylko wspomnieniem.
          Jest także możliwość granicząca niemal z pewnością, że broń jądrowa znajdująca się w rękach Moskwy jest w takim stanie w jakim jest armia moskiewska.
    • tuttifrutti1234 Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 24.02.22, 16:43
      borrrka napisał:

> Trzymają się i widać, że łatwo nie odpuszczą.
      > W Kijowie spokój, tylko więcej, niż zwykle, korków
      > Kolejki w sklepach.
      > Ale nastrój nie jest najgorszy.
      >
      >

a co agresorzy mówią? też masz mnóstwo przyjaciół wśród nich. pogratulowałeś im?
    • borrrka Element humorystyczny 24.02.22, 17:26
      video-mxp2-1.xx.fbcdn.net/v/t42.1790-2/274711064_134965649016888_4982159887554099184_n.mp4?_nc_cat=1&ccb=1-5&_nc_sid=985c63&efg=eyJybHIiOjM5NywicmxhIjo1MTIsInZlbmNvZGVfdGFnIjoic3ZlX3NkIn0%3D&_nc_ohc=pVcZIIYoWcMAX-Ro9qa&rl=397&vabr=221&_nc_ht=video-mxp2-1.xx&edm=AGo2L-IEAAAA&oh=00_AT8eDOFUK4z4bUBtDwKGVwhkNbOBCMnoiy6CQNLrCK0j5A&oe=6217D333

V kolumna złapana w okolicach Kijowa udaje, że zna ukraiński:)
      • tuttifrutti1234 Re: Element humorystyczny 24.02.22, 17:38
        borrrka napisał:

>
        >
        > V kolumna złapana w okolicach Kijowa udaje, że zna ukraiński:)

podobnie jak p-f, podaje się za profesora, udaje że zna polski i kilka innych europejskich języków
        • j-k tutti frutti, belkotko niemiecka 24.02.22, 20:58
          tuttifrutti1234 napisał(a):
          > podobnie jak p-f, podaje się za profesora, udaje że zna polski i kilka innych e
          > uropejskich języków

Profesor P_F jest profesorem. i wiem, gdzie.

ty jestes pro-niemieckim feldfeblem

PS. zrzekles sie juz obywatelstwa polskiego ?

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
    • borrrka Nie ma tłumaczenia 24.02.22, 17:55
      Putin wykopał już nie rów, a wąwóz między Rosją i Ukrainą.
      Ukraińcy długo tego nie zapomną.
      Solidarność z nimi może stać się podstawą autentycznego pojednania z Polską.

PS. Boję się tylko, iż pisi również tę szansę sp....lą.
    • borrrka Sean Penn w Kijowie 24.02.22, 18:16
      Jako reporter i wsparcie.
      Irlandzkie, buntownicze DNA?

No, to radzieccy zaserwują Depardieu w Moskwabadzie!
      • europitek Re: Sean Penn w Kijowie 24.02.22, 19:42
        A Seagala osadzą w Kijowie jako Prezia i ogłoszą, że to nie oni, ale Zakałużni napadli na Ukrainę.
    • europitek Re: zestrzelony kolejny bandyta ruski 24.02.22, 19:37
      Wygląda jak zdechła mucha w łapkami w górze.
    • borrrka Może jednak odpowiem na wywalony post Efci 24.02.22, 20:50
      Lotnisko zostało właśnie odbite, a żadnych przełomowych sukcesów najeźdźca nie osiągnął.
      Jest pełna szansa skutecznej obrony.
      Mimo napadu dwóch uzbrojonych bandytów.
      • borrrka PS. 24.02.22, 22:53
        A to o lotnisku:
        Ukraińska Prawda

Гостомель! Перша велика перемога!

Годину тому наші десантники на вертольотах, відпрацювали аеродром Гостомеля нурсами!

Після чого висадилися і зачистили аеродром від ворога!

Російські десантники, хто вижив, розбіглися по лісах і полях".

Деталі: Парламент інформацію про повернення українських позицій підтвердив.

Водночас, за інформацією УП, у Гостомелі все ще триває зачистка ворогів, які порозбігалися навсібоки.

Bohaterscy specnazowcy rozbiegli się i teraz ich wyłapują.
    • yabbaryt Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 24.02.22, 22:21
      Wygląda to niedobrze. Rosyjska ofensywa z południa i wschodu idzie bardzo szybko. Rosja ma miażdżącą przewagę w powietrzu i może atakować i niszczyć każdy cel. Rosjanie dostają trochę po tyłku , bo Ukraicy mają polskie rakiety bliskiego zasięgu, którymi mogą rozwalać nisko lecące helikoptery, a tych ruscy używają sporo bo desantują. Czy Ukraińcy odbili lotnisko pod Kijowem. Trudno powiedzieć. Mam nadzieje ze w nocy odpala drony, które kupili z Turcji i nasze Warmaty i może trochę ruskich nasieką. Zdaje się też, że Ukraińcy zniszczyli sporo czołgów za pomocą Javelinów, ale ogólnie straty ruskie nie są zbyt duże.
      • yabbaryt Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 24.02.22, 22:40
        a jednak jest potwierdzenie, że Ukraińcy odbili lotnisko Hostomel. Czyli poborowi gwardziści sprali specnaz?
        • europitek Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 25.02.22, 08:57
          To uniemożliwiło wygodny desant większej ilość sołdatów tuż pod Kijowem.
    • borrrka Talibowie z Sowka 25.02.22, 07:49
      Zero szacunku dla dorobku kulturowego.
      Ataki rakietowe niszczą Kijów, który sami Rosjanie uważają za "kolebkę ziem ruskich".
      Nie do końca zgodnie z historią, ale zgodnie z tradycją.
      Każdemu, kto zna to piękne miasto, nasuwa się pytanie: gdzie wyrzutnie Patriot?
      • bmc3i Re: Talibowie z Sowka 26.02.22, 05:59
        borrrka napisał:

> Zero szacunku dla dorobku kulturowego.
        > Ataki rakietowe niszczą Kijów, który sami Rosjanie uważają za "kolebkę ziem rus
        > kich".
        > Nie do końca zgodnie z historią, ale zgodnie z tradycją.
        > Każdemu, kto zna to piękne miasto, nasuwa się pytanie: gdzie wyrzutnie Patriot?
        >

Poważnie? A jakim cudem miałyby się tam znaleźć? Byłem tam dwukrotnie, nie wiem czy mogę powiedzieć o sobie że znam Kijów, ale jakoś nie przyszło mi do głowy to pytanie. Jeśli już, to raczej gdzie S-300? Choć te ostatnie nie zdołały też ochronić ruskiego lotniska w Millerowie przed atakiem ukraińskich Toczek.
    • szwampuch58 Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 25.02.22, 10:14
      Czy ta Ukraina ma wogole jakies wojsko,czy tylko liczy na partyzantke cywili?
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28154197,ukraina-sily-rosyjskie-wkroczyly-do-dzielnicy-obolon-w-kijowie.html#s=BoxMMt2
      • yabbaryt Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 25.02.22, 10:20
        szczerze mówiąc z militarnego punktu widzenia miasto to bardzo zły teren dla czołgów. Nie mogą działać z dystansu. Amerykanie podesłali Ukraińcom trochę Javelinów. Ciekawe gdzie one teraz są. Powinny być w Kijowie. Ale czemu ludzie nie stawiają barykad. Pytanie o stopień determinacji Ukraińców aby bronic stolicy.
        • szwampuch58 Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 25.02.22, 10:49
          Prawie dekada w konflikcie,jak idzie na noze kompletna klapa i patriotyczny belkot politykow ukrainskich
          www.sport.pl/boks/7,64992,28153908,witalij-kliczko-chwyta-za-bron-i-idzie-walczyc-z-najezdzca.html#s=BoxMMtCzol2
          • szwampuch58 Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 25.02.22, 11:15
            Qrwa,to sa beznadziejne elity ukrainskie

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28153936,dowodca-sil-zbrojnych-ukrainy-rosjanom-nie-udal-sie-blitzkrieg.html#s=BoxMMtImg1
        • bmc3i Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 26.02.22, 06:02
          yabbaryt napisał:

> szczerze mówiąc z militarnego punktu widzenia miasto to bardzo zły teren dla cz
          > ołgów. Nie mogą działać z dystansu. Amerykanie podesłali Ukraińcom trochę Javel
          > inów. Ciekawe gdzie one teraz są. Powinny być w Kijowie. Ale czemu ludzie nie s
          > tawiają barykad. Pytanie o stopień determinacji Ukraińców aby bronic stolicy.

A nie ma ich tam? Jakoś niespecjalnie idzie dotąd Rosjanom zdobywanie tego miasta, podobnie jak innych wiekszych miast.
        • europitek Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 26.02.22, 09:02
          yabbaryt napisał:
          > Ciekawe gdzie one teraz są. Powinny być w Kijowie.

To broń dystansowa, więc przyda się w polu.

> Ale czemu ludzie nie stawiają barykad.

Filmik z nocy pokazujący spalenie transporterów sugeruje, że budują. Może się mylę, ale to wyglądało jakby maszyny pognały w lewo i natknęły się na jakąś przeszkodę niewidoczną na ekranie. Potem cofnęły i wtedy dostały "koktajlami".
          Ale może źle to zapamiętałem, więc nie będę się upierał.
    • yabbaryt Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 25.02.22, 10:27
      drobiazg ale cieszy. Im więcej putlersynów będzie gryzło piach tym lepiej, ale cały czas pytanie o determinacje Ukraińców. Polacy w 1944 byli gotowi wzniecić powstanie warszawskie, ale to było po paru latach okupacji i nienawiść do wroga zaślepiała im kalkulacje.
    • borrrka Trwa walka 26.02.22, 02:07
      Przed dwoma godzinami zestrzelono transportowego Iła z oddziałem desantowym.
      Jeśli policzyć zestrzelone samoloty i śmigłowce, okazuje się, że broń przeciwlotnicza jest bardzo skuteczna.
      Podobnie zresztą ppanc.
      • malkontent6 Re: Trwa walka 26.02.22, 02:54
        borrrka napisał:

> Przed dwoma godzinami zestrzelono transportowego Iła z oddziałem desantowym.

Putina prawdopodobnie bardziej zmartwiła strata samolotu niż żołnierzy. Ludzi u nich mnogo...
      • 1.melord Re: Trwa walka 26.02.22, 03:00
        gdzie i po groma na Ukrainie ten wielki transportowy mial ladowac jak wiekszosc lotnisk zniszczona o to pod Kijowem odbite ponoc....transport kolowy dotarl pod Kijow nie atakowany.
        • yabbaryt Re: Trwa walka 26.02.22, 07:06
          no przecież maja spadochrony...znaczy się mieli. Jankesi potwierdzili informacje o zestrzeleniu tego transportowca.
      • europitek Re: Trwa walka 26.02.22, 04:21
        borrrka napisał:
        > Jeśli policzyć zestrzelone samoloty i śmigłowce, okazuje się, że broń
        > przeciwlotnicza jest bardzo skuteczna.

Prawdopodobnie to był jeden z głównych powodów nieużywania przez Rosję lotnictwa w 2014. Zwłaszcza rzucało się to w oczy na Krymie, gdzie stacjonowały ukraińskie baterie przeciwlotnicze.
        Wieczorkiem ukraińskie źródła podawały, ze zestrzelono 80 różnych rosyjskich "latawców". O ile dobrze kojarzę to tylko dwa zostały zestrzelone przez ukraińskie lotnictwo.
        Straty w rosyjskim lotnictwie są chyba jeszcze większe, ale nikt nie podaje ile maszyn zostało zniszczonych/uszkodzonym na tym lotnisku w Millerowie po rosyjskiej stronie granicy w Donbasie.

> Podobnie zresztą ppanc.

Może to skutek nie tylko obrony z zasadzek, ale również dysproporcji w jakości sprzętu. Jeśli czołgi produkowane na bazie T-72 "stykają się" z bronią przeciwpancerną młodszą o dekadę lub dwie to może się dla tych pierwszych kończyć kłopotami.

Dodatkowo, Rosjanie próbują zdobywać duże miasta, ale jeszcze im się to nie udało w żadnym przypadku. Tu broń pancerna nie jest szczególnie dobra, co pokazała w praktyce choćby pierwsza wojna czeczeńska, gdy Czeczeni praktycznie zmasakrowali rosyjskie wojska pancerne w centrum Groznego.

PS. Rozbawił mnie filmik (chyba) z Kijowa, na którym widać jak grupa cywili produkuje "mołotowów". Widać, że już mają wprawę.
        • bmc3i Re: Trwa walka 26.02.22, 04:47
          europitek napisał:

> Straty w rosyjskim lotnictwie są chyba jeszcze większe, ale nikt nie podaje ile
          > maszyn zostało zniszczonych/uszkodzonym na tym lotnisku w Millerowie po rosyjs
          > kiej stronie granicy w Donbasie.

Jeden myśliwski Su-30 i kilka budynków obsługi. Tyle piszą w internetach.

> > Podobnie zresztą ppanc.
          >
          > Może to skutek nie tylko obrony z zasadzek, ale również dysproporcji w jakości
          > sprzętu. Jeśli czołgi produkowane na bazie T-72 "stykają się" z bronią przeciw
          > pancerną młodszą o dekadę lub dwie to może się dla tych pierwszych kończyć kłop
          > otami.

Raczej na pewno. Amerykanie w 1991 roku po prostu rozstrzelali z dystansu irackie T-72

> Dodatkowo, Rosjanie próbują zdobywać duże miasta, ale jeszcze im się to nie uda
          > ło w żadnym przypadku. Tu broń pancerna nie jest szczególnie dobra, co pokazała
          > w praktyce choćby pierwsza wojna czeczeńska, gdy Czeczeni praktycznie zmasakro
          > wali rosyjskie wojska pancerne w centrum Groznego.
          >
          > PS. Rozbawił mnie filmik (chyba) z Kijowa, na którym widać jak grupa cywili pro
          > dukuje "mołotowów". Widać, że już mają wprawę.

Mi ta obrona Kijowa połączona z wołaniem Zeleńskiego o pomoc, zaczyna przypominać powstanie warszawskie. Czuję się niedobrze oglądając to z ciepłego miejsca. Kiedyś to się skończy, wtedy Ukraińcy będą pisać wiersze, jak my kiedyś - "A świat się przyglądał"
          • europitek Re: Trwa walka 26.02.22, 06:04
            bmc3i napisał:
            > Jeden myśliwski Su-30 i kilka budynków obsługi. Tyle piszą w internetach.

Czyli (jeśli "internetu" dobrze podglądały) niewiele.

> Raczej na pewno. Amerykanie w 1991 roku po prostu rozstrzelali z dystansu irack
            > ie T-72

> Mi ta obrona Kijowa połączona z wołaniem Zeleńskiego o pomoc, zaczyna
            > przypominać powstanie warszawskie.

Poguglaj to pewnie trafisz na świeżutki filmik z zajęć praktycznych w paleniu transporterów opancerzonych. Na ile mogłem się przyjrzeć, bo to robione telefonem z drugiej linii to cywile ochoczo sfajczyli dwa rosyjskie transportery opancerzone jadące ulicą. Widać, że z rozmysłem schowali się za jakąś barykadą ciągnącą suę wzdłuż ulicy i wpakowali po kilka "koktajli" w każdą maszynę. Transportery mają wewnątrz przedziały ognioodporne, ale przy takim morzu ognia to nie widzę szans na przeżycie. Straszna śmierć.

> Kiedyś to się skończy, wtedy Ukraińcy będą pisać wiersze, jak my kiedyś
            > - "A świat się przyglądał"

Będą mieli kolejny mit założycielski po Majdanie... i dwa święta prawie w tym samym terminie.
            • bmc3i Re: Trwa walka 26.02.22, 06:24
              europitek napisał:

> bmc3i napisał:
              > > Jeden myśliwski Su-30 i kilka budynków obsługi. Tyle piszą w internetach.
              >
              > Czyli (jeśli "internetu" dobrze podglądały) niewiele.

Cóż, takie są efekty bombardowania celów wielkopowierzchniowych pociskami z głowicami HE, zamiast kasetowych. Przy pocisku z głowicą HE, pocisk musi trafić w promieniu kilku-kilkunastu metrów od celu aby go zniszczyć. Jeśli wiec atakujesz takimi pociskami cele o tak wielkiej powierzchni jak lotniska, to przy prawidłowym (tzn., bezpiecznym) rozstawieniu, zniszczenie wielu samolotów jest mało prawdopodobne. Raczej jedynie przypadkowe.

Za to wg opracowania RAND z 1999 roku na temat wrażliwości amerykańskich lotnisk na ostrzał pociskami manewrującymi, zaledwie 5 pocisków tego rodzaju wyposażonych w głowice kasetowe, jest w stanie zniszczyć do 80 samolotów ustawionych na płycie zgodnie ze standardowym amerykańskim rozstawieniem na Bliskim Wschodzie.

Dobrze że Polska obok kilku innych krajów (Rosja, USA, Chiny, jeszcze ze dwa-trzy) odmówiła przystąpienia do konwencji zakazującej broni kasetowej

> > Raczej na pewno. Amerykanie w 1991 roku po prostu rozstrzelali z dystansu
              > irack
              > > ie T-72
              >
              > > Mi ta obrona Kijowa połączona z wołaniem Zeleńskiego o pomoc, zaczyna
              > > przypominać powstanie warszawskie.
              >
              > Poguglaj to pewnie trafisz na świeżutki filmik z zajęć praktycznych w paleniu t
              > ransporterów opancerzonych. Na ile mogłem się przyjrzeć, bo to robione telefone
              > m z drugiej linii to cywile ochoczo sfajczyli dwa rosyjskie transportery opance
              > rzone jadące ulicą. Widać, że z rozmysłem schowali się za jakąś barykadą ciągną
              > cą suę wzdłuż ulicy i wpakowali po kilka "koktajli" w każdą maszynę. Transporte
              > ry mają wewnątrz przedziały ognioodporne, ale przy takim morzu ognia to nie wid
              > zę szans na przeżycie. Straszna śmierć.

No i nieprawda, że przypomina to walki w powstaniu warszawskim?

> > Kiedyś to się skończy, wtedy Ukraińcy będą pisać wiersze, jak my kiedyś
              > > - "A świat się przyglądał"
              >
              > Będą mieli kolejny mit założycielski po Majdanie... i dwa święta prawie w tym s
              > amym terminie.

Myślę że tym razem znacznie większy.
              • europitek Re: Trwa walka 26.02.22, 08:10
                bmc3i napisał:
                > Dobrze że Polska obok kilku innych krajów (Rosja, USA, Chiny, jeszcze ze dwa-tr
                > zy) odmówiła przystąpienia do konwencji zakazującej broni kasetowej

Czyli nie zawsze byliśmy tacy wyrywni do podpisywania.

> No i nieprawda, że przypomina to walki w powstaniu warszawskim?

Przypomina. Wiem to z pierwszej ręki.
                Brakuje tylko "kotwicy" na murach.

> Myślę że tym razem znacznie większy.

Są już Termopile na Żmijowej Wyspie. Teraz "miotacze ręczni" dostaną po medalu i pójdzie po narodzie na dekady. Dla Moskali najgorsze jest to, że część tych zdarzeń jest udziałem cywili. Te chłopaki do końca życia nie zapomną tych zjaranych pancerek, bo to będzie najważniejsza rzecz jaką w życiu zrobili. A te telefonowe filmiki będą i tym przypominać ich dzieciom i wnukom za 50 lat.
      • bmc3i Re: Trwa walka 26.02.22, 04:33
        borrrka napisał:

> Przed dwoma godzinami zestrzelono transportowego Iła z oddziałem desantowym.
        > Jeśli policzyć zestrzelone samoloty i śmigłowce, okazuje się, że broń przeciwlo
        > tnicza jest bardzo skuteczna.
        > Podobnie zresztą ppanc.
        >

Dodałbym do tego że bardzo efektywna. Jeden Stinger, Grom, czy inny Piorun - o ile Błaszczak rzeczywiście dostarczył Ukraińcom Pioruny - i o razu cała ruska kompania poznaje w zaświatach cała prawdę.
        • europitek Re: Trwa walka 26.02.22, 05:49
          To zależy, do których Zaświatów trafi.
        • yabbaryt Re: Trwa walka 26.02.22, 06:00
          To są rakiety krótkiego zasiegu i nie sa w stanie zniszczyć samolotów na dużym pułapie. Ale z dużego pułapu to można atakować jak sie amunicje precyzyjną. Rosjanie chyba za dużo jej nie mają to schodzą niżej i dostaja w kuper. Mam nadzieje że nasze Pioruny i Gromy do dotarły do ukraińskich żołnierzy i mam nadzieje, że poszatkują tych bandytów. Ale Ukraińcy mają też S300 i swoja obrone radarową. Amerykanie ich chyba ostrzegli przed samym atakiem i wyłaczyli oni radary. Dlatego niektóre rosyjskie pociski antyradarowe spadły na miasto zamiast na radary. Bo straciły cel z oczu.
          • europitek Re: Trwa walka 26.02.22, 06:11
            Na filmach widziałem rozbite radary mobilne, ale bez komentarza czyje.

Ostrzał z bezpiecznej odległości musi być poparty dobrym rozpoznaniem celu, a to też może być problem w wielu przypadkach.
            • yabbaryt Re: Trwa walka 26.02.22, 06:13
              no znaczną część radarów ruscy zniszczyli ale parę ocalało.
            • bmc3i Re: Trwa walka 26.02.22, 06:29
              europitek napisał:

> Na filmach widziałem rozbite radary mobilne, ale bez komentarza czyje.
              >
              > Ostrzał z bezpiecznej odległości musi być poparty dobrym rozpoznaniem celu, a t
              > o też może być problem w wielu przypadkach.

Chyba raczej niestety ukraińskie. Typowe sowieckie radary, jakie my też jeszcze do dość niedawna mieliśmy jako podstawę obrony przestrzeni powietrznej. Też widziałem te filmiki.
    • jk2007 [...] 26.02.22, 06:07
      • yabbaryt Re: wyzwolenie Ukrainy a polski Lwow 26.02.22, 06:10
        spierdalaj mendo
        • europitek Re: wyzwolenie Ukrainy a polski Lwow 26.02.22, 06:13
          Biedaczysku pomyliło się z latami 1938-1939 i rozpadem Czechosłowacji.
          • yabbaryt Re: wyzwolenie Ukrainy a polski Lwow 26.02.22, 06:15
            w zadawaniu ciosu w plecy to onuce mają najwieksze doświadczenie.
          • jk2007 [...] 26.02.22, 06:20
            • bmc3i Re: wyzwolenie Ukrainy a polski Lwow 26.02.22, 06:30
              jk2007 napisał:

> 1 mln uchodzcow z Ukrainy to bol glowy dla polskich wladz.

Szukasz w któą by tu strunę uderzyć?
            • europitek Re: wyzwolenie Ukrainy a polski Lwow 26.02.22, 06:42
              W najmniejszym stopniu. Na granicy wszystkie przejścia pracują całodobowo przepuszczając ruch. Rozkazem komendanta Straży Granicznej zlikwidowano podział na rodzaje przejść i wszystkie pozwalają na przekraczanie granicy pieszo lub samochodem. Pociągi też stale śmigają w obie strony bez ograniczeń administracyjnych.
              Pewnie Cię ucieszę, ale w Polsce jest już tylu Ukraińców, że większość uciekinierów przekraczających granicę z Polską ma już załatwione "miejscówki" u rodziny lub znajomych. Zaledwie parę procent potrzebuje pomocy polskiego państwa w zdobyciu lokum.
              Straż Graniczna utworzyła specjalne parkingi po polskiej stronie dla oczekujących na osoby przekraczające granicę. Dodatkowo Straż Pożarna rozwozi mikrobusami.
              Administracja państwowa i samorządowa we wszystkich województwach już dostała popędu i tylko czeka na uciekinierów.

Problemem w przepustowości przejść są ograniczone możliwości po stronie ukraińskiej (słaby system informatyczny). Przez ostatnie dwie doby granicę przekroczyło ok. 60000 uciekinierów.
              Któryś w polskich oficjeli mruknął mimochodem, że dadzą radę nawet przy 5 mln uchodźców.

Najdziwniejsze jest to, że nikt nie świeci polskim pogranicznikom laserami po oczach i nie rzuca w nich kamieniami. Czy ci Ukraińcy nie wiedzą jak się powinni zachowywać prawdziwi uciekinierzy?
              • yabbaryt Re: wyzwolenie Ukrainy a polski Lwow 26.02.22, 06:52
                Najdziwniejsze jest to, że nikt nie świeci polskim pogranicznikom laserami po oczach i nie rzuca w nich kamieniami. Czy ci Ukraińcy nie wiedzą jak się powinni zachowywać prawdziwi uciekinierzy? Dobre!!
              • bmc3i Re: wyzwolenie Ukrainy a polski Lwow 26.02.22, 06:53
                europitek napisał:

> Któryś w polskich oficjeli mruknął mimochodem, że dadzą radę nawet przy 5 mln u
                > chodźców.
                >

Naprawdę mimochodem? Dziś o spodziewanych 5 mln, przez godzinę mówiła BBC w porannym serwisie światowym. Co prawda nie tylko do Polski, lecz do wszystkich państw wschodniej flanki graniczących z Ukrainą.

Z tego też powodu, dopiero co wyleciała z Warszawy komisarz spraw wewnętrznych UE, która ma koordynować pomoc dla Polski w tym zakresie.

> Najdziwniejsze jest to, że nikt nie świeci polskim pogranicznikom laserami po o
                > czach i nie rzuca w nich kamieniami. Czy ci Ukraińcy nie wiedzą jak się powinni
                > zachowywać prawdziwi uciekinierzy?

Może dlatego że dzicz banderowska.

• europitek Re: wyzwolenie Ukrainy a polski Lwow 26.02.22, 07:05
                  bmc3i napisał:
                  > Naprawdę mimochodem?

Są różne mimochody!

> Z tego też powodu, dopiero co wyleciała z Warszawy komisarz spraw wewnętrznych
                  > UE, która ma koordynować pomoc dla Polski w tym zakresie.

To jakiś nieprawdopodobny zbieg okoliczności.

>> Najdziwniejsze jest to, że nikt nie świeci polskim pogranicznikom laserami
                  >> po oczach i nie rzuca w nich kamieniami. Czy ci Ukraińcy nie wiedzą jak się
                  >> powinni zachowywać prawdziwi uciekinierzy?

> Może dlatego że dzicz banderowska.

To możliwe. Ale pewność moglibyśmy mieć dopiero po ekspertyzie takiego fachowca jak Łukaszenko. Ten to wszystko wie i na wszystkim się zna.
                  • bmc3i Re: wyzwolenie Ukrainy a polski Lwow 26.02.22, 07:19
                    europitek napisał:

> bmc3i napisał:
                    > > Naprawdę mimochodem?
                    >
                    > Są różne mimochody!
                    >
                    > > Z tego też powodu, dopiero co wyleciała z Warszawy komisarz spraw wewnętr
                    > znych
                    > > UE, która ma koordynować pomoc dla Polski w tym zakresie.
                    >
                    > To jakiś nieprawdopodobny zbieg okoliczności.

Przynajmniej w tym przypadku, zarówno rząd RP jak i Unia reagują zawczasu.
                    Ale żeby nie było za różowo, słuchałem dziś w BBC wywiadu z posłem PiS na ten temat, członkiem komisji jakiejś tam. Jakoś tam po angielsku nawet mówił, ale więcej było "yyyyyy" niż tych zdań po angielsku. Poza tym trochę pływał w temacie, słabo odpowiadał na pytania - więcej ogólników (nie zawsze na temat), niż treści. Choć nie powiem, żeby skompromitował się, jak często się im to w BBC zdarza.
                    • europitek Re: wyzwolenie Ukrainy a polski Lwow 26.02.22, 08:28
                      bmc3i napisał:
                      > Przynajmniej w tym przypadku, zarówno rząd RP jak i Unia reagują zawczasu.

Morawiecki i Nauseda dzisiaj mają być w Berlinie i pewnie będą urabiać Scholza. Ten ostatni chyba zaczął kumać, że jak będzie dalej udawał, że go nie ma to Niemcy zaczną tracić na znaczeniu, a więc i wpływ na bieg zdarzeń. Podobnie z farbowaną blondyneczką z Komisji - też czuje, że może się ocknąć za burtą zdarzeń.

> Ale żeby nie było za różowo, słuchałem dziś w BBC wywiadu z posłem PiS na ten
                      > temat, członkiem komisji jakiejś tam. Jakoś tam po angielsku nawet mówił, ale
                      > więcej było "yyyyyy" niż tych zdań po angielsku. Poza tym trochę pływał w temacie
                      > , słabo odpowiadał na pytania - więcej ogólników (nie zawsze na temat), niż
                      > treści.

Polscy politycy tak już mają, że mówcami nie są i na wszelkie sposoby się zacinają. Po części to się bierze z maniery wywiadów prasowych, w których promowane jest szybkie wypluwanie z siebie jak największej ilości słów, bowiem czas goni. Słabszych mówców lub gorzej znających temat to najczęściej załatwia na amen, bo próbują mówić szybciej niż myślą.
                      "Pływanie" to też powszechna przypadłość i to niezależna od orientacji. Najbardziej to widać jak się zaczynają naparzać w TY przedstawiciele wrogim stronnictw. Okładają przeciwnika ogólnymi oskarżeniami, których najczęściej nie potrafią skonkretyzować wskazując jakieś fakty. Taka jest "logika" partyjnej "młócki" i dlatego tego typu zajścia oglądam, bo jedyne czego się można dowiedzieć od dyskutantów to jest to, że ich oponent jest głupi i oszust.
              • jk2007 [...] 26.02.22, 06:55
                • europitek Re: bedzie akcja "Wisla"? 26.02.22, 07:09
                  No dobrze, mogę już ujawnić (ale tylko do Twojej wiadomości), że oficjalny kryptonim to "Wisła 2022".
      • europitek Re: wyzwolenie Ukrainy a polski Lwow 26.02.22, 06:22
        Sugerujesz, że powinniśmy wprowadzić ze dwie-trzy dywizja do ochrony zachodniej Ukrainy przed Moskalami?

To całkiem niezły pomysł, zwłaszcza, że Zełenski publicznie wezwał Europejczyków do tworzenia ochotniczych oddziałów międzynarodowych do pomocy Ukrainie. można by te dywizje przemianować na Międzynarodowe Bataliony Ochotnicze... i Kreml nie mógłby się czepiać. Dodałbym im do towarzystwa też Międzynarodową Ochotniczą Dywizję Spadochronową imienia 82 Dywizji Spadochronowej USA... i niech sobie idą na pomoc Kijowowi.
        Masz jeszcze jakieś ciekawe pomysły, które można by podrzucić Ukrainie i NATO? Będę wdzięczny za wszelką pomoc, bo co dwie głowy to nie jedna.
        • yabbaryt Re: wyzwolenie Ukrainy a polski Lwow 26.02.22, 06:24
          jak nas Ukraińcy poproszą to możemy sprowadzać, chociaz wątpie aby NATO pozwoliło na taka akcję.
          • europitek Re: wyzwolenie Ukrainy a polski Lwow 26.02.22, 06:58
            Ale przecież to nie nasza akcja tylko Międzynarodowe Bataliony Ochotnicze (albo ładniej Europejskie) powstałe z inicjatywy i na zaproszenie rządu Ukrainy. Każdy mieszkaniec Europy lub Ameryki może przecież przyjechać sobie tu na urlop ideologiczny i zgłosić się do takiej formacji. Byli ochotnicy w Donbasie to mogą też być gdzie indziej. Wzorzec jest gotowy - chwała Putinowi i "Krymnaszowi" - tylko dać ogłoszenia do gazet o naborze, a chętni się znajdą.
            Taka prywatnomiędzynarodowo-rządowoukraińska inicjatywa to nie jest sprawa NATO. Żeby się nikt nie czepiał to dałoby się im podtytuł "im. Putina Taurydzkiego". I wtedy niezależnie od wyniku wojny Kreml zawsze byłby wygrany.
        • jk2007 [...] 26.02.22, 06:32
          • europitek Re: wyzwolenie Ukrainy a polski Lwow 26.02.22, 06:46
            Ale banderowcy mają teraz inne, znacznie ciekawsze zajęcie, żeby odprawiać starożytne antypolskie rytuały. Robią "mołotowów" w Kijowie.

• jk2007 [...] 26.02.22, 06:39
      • europitek Re: Ukrainscy wojskowi nie chca walczyc, 26.02.22, 07:14
        Spoko, Nadieżda jest trochę przy kości i trzeba poczekać aż przypedałuje z Mikołajowa.
    • borrrka Tak dla porządku 26.02.22, 09:31
      Moje informacje pochodzą głównie z prasy ukraińskojęzycznej i jeśli piszę o dużej liczbie zestrzelonych (głównie) helikopterów i całkiem imponującej rozprutych czołgów, to znaczy, że tam to wyczytałem.
      Wiarygodność, jak to na wojnie, ale specjalnie kwestionować nie ma powodu.

To samo dotyczy systemu "Patriot": oczywiście, że go Ukraińcy nie mają, ale patrząć na rozwój sytuacji i amerykańskie deklaracje ... kto wie, co będzie.
      Myślę, że przeszkodą byłaby technika, ale takie życzenia padają.
    • borrrka Nie jest źle 26.02.22, 09:46
      Lepiej, niż można było oczekiwać.

Ukraińców czeka wiele ciężkich sytuacji i pamiętajmy, to dzieje się kosztem cywilnej ludności, ale putinowski blitzkrieg poszedł się j...ć!
      • szczypawka.jadowita Re: Nie jest źle 05.01.23, 16:02
        Mam jedną wątpliwość. Czy satysfakcja z porażki Putina to wystarczająca zapłata za śmierć tysięcy ludzi, straty materialne itd. Gdybyś napisał nie że "putinowski blitzkrieg poszedł się j...ć!", ale że obronili (chyba już obronili) swoją niepodległość, to z tym bym się zgodził.
    • borrrka Prośba o zabranie ciał żołnierzy 26.02.22, 10:55
      Władze ukraińskie zwróciły się do Czerwonego Krzyża o zabranie do Rosji ciał poległych żołnierzy rosyjskich. Podobno ilość poległych to około 3500 (wg Urzędu Prezydenta Ukrainy)
      Strona rosyjska ukrawa te dane przed swoim narodem.

www.pravda.com.ua/news/2022/02/26/7326087/
    • lubat [...] 26.02.22, 11:07
      • yabbaryt Re: Obdzwoniłem znajomych w Ukrainie 26.02.22, 11:13
        to takie masz zdanie o Ukraińcach. Wiadomo putin nasłał V kolumnę i ludzie są podejrzliwi. Na wojnie giną niewinni ludzie w różny sposób. Ale za to jest odpowiedzialny tek kto ta wojne wywołał.
      • borrrka Odpowiedzialny napastnik 26.02.22, 11:13
        Wojna to bladź i różne rzeczy mogą się zdarzać.
        Ale w 100% odpowiedzialność ponosi napastnik.
        • 1.melord Re: Odpowiedzialny napastnik 26.02.22, 11:35
          borrrka napisał:

> Wojna to bladź i różne rzeczy mogą się zdarzać.
          > Ale w 100% odpowiedzialność ponosi napastnik.

Amerykanie sa winni ,gdyz bombardowali Afganistan,Irak,Syrie ,Libie...obecnie jeszcze Jemen i Somalie ??
          zgadza sie?
          • borrrka Różnica jest taka: 26.02.22, 11:53
            Wojny "amerykańskie" mogą budzić wątpliwości, w zależności od przekonań politycznych.

Dziś na Ukrainie sytuacja jest czarno-biała.
            Zerojedynkowa.
            • swiblowo [...] 26.02.22, 12:03
              • borrrka Zbyt wiele lat spędziłem w Ukrainie, by wątpić 26.02.22, 12:13
                Ukraińcy nie chcą powrotu Sowka.
                Jakaś (spora) część chciała dobrych stosunków z Rosją - to właśnie mija.

Co do Rosjan, przy całej imperialnej mentalności, widzą już "nie tędy droga".
                • peace2u Re: Zbyt wiele lat spędziłem w Ukrainie, by wątpi 26.02.22, 12:21
                  Dokładnie to samo mi wczoraj powiedziało 5 Ukraińców. Nie chcą russkowo mira bo mają już go kompletnie dosyć i chcą do Unii.
                  Poza tym oburza ich to że Putin uważa Ukraińców za jeden naród z rosyjskim. Mówili że u nich była gorsza rusyfikacja niż w Polsce i niepokornych na Sybir wysyłali.
                  • swiblowo Re: Zbyt wiele lat spędziłem w Ukrainie, by wątpi 26.02.22, 12:26
                    I gdzie oni to powiedzieli?
                    Mam nadzieje, ze z frontu.
                    • peace2u Re: Zbyt wiele lat spędziłem w Ukrainie, by wątpi 26.02.22, 12:33
                      To Ukraińcy którzy już z Ukrainy jakiś czas temu wyemigrowali ale mają wciąż kontakt z rodzinami i bardzo przeżywają zwłaszcza panie to co tam się teraz dzieje.
                      • swiblowo Re: Zbyt wiele lat spędziłem w Ukrainie, by wątpi 26.02.22, 12:34
                        A, to najwieksi "patrioci".
                        Dobranoc.
                        • peace2u Re: Zbyt wiele lat spędziłem w Ukrainie, by wątpi 26.02.22, 12:38
                          "Patrioci" jak ten gospodarz forum Mosiwa i Świat?
                          Ty też na Ukrainie nie jesteś więc wiesz tylko to co ci putinowska propaganda zapoda w Rosji.
                          • peace2u Re: Zbyt wiele lat spędziłem w Ukrainie, by wątpi 26.02.22, 12:46
                            Tu kolejna wypowiedź Ukraińca o tym co sądzi o "bratnim" narodzie"
                            forum.gazeta.pl/forum/w,50,173239356,173239356,Porzadni_Rosjanie.html?p=173245308
                          • swiblowo Re: Zbyt wiele lat spędziłem w Ukrainie, by wątpi 26.02.22, 13:31
                            Nie chca "ruskiego mira" - napisales.
                            Ok.
                            I co oni stworzyli do 22.02?
                            Weszli do Unii?
                            Weszli do NATO?
                            Opisz ich sukcesy.
                            • peace2u Re: Zbyt wiele lat spędziłem w Ukrainie, by wątpi 26.02.22, 13:44
                              Polityka ponad ich głowami zadecydowała. Tak jak często robiono to z nami i innymi.
                              Najazd Rosji na Ukrainę to właśnie próba niedopuszczenia do włączenia Ukrainy do struktur zachodnich. Putin dał do zrozumienia że jest gotów do użycia wszelkich środków aby temu zapobiec i nietrudno domyśleć się że chodziło o wojnę jądrową. Ukraina to łakomy kąsek tak jak i dla zachodu tak i dla Rosji. A Ukraińcy niestety są ofiarą tych rozgrywek.
                              • swiblowo Re: Zbyt wiele lat spędziłem w Ukrainie, by wątpi 26.02.22, 14:02
                                peace2u napisał(a):

> Polityka ponad ich głowami zadecydowała. Tak jak często robiono to z nami i inn
                                > ymi.

- znaczy - oni sami nie mieli glowy.

> Najazd Rosji na Ukrainę to właśnie próba niedopuszczenia do włączenia Ukrainy d
                                > o struktur zachodnich.

A, to dokladnie okolo 20 lutego mieli sie wlaczac, tak? Wszystko gotowe mieli, nie zdazyli podpisac...
                                Ty w ogole masz pojecie, dlaczego sie nie wlaczyli, czy nie masz? Ale szczerze.

Putin dał do zrozumienia że jest gotów do użycia wszelki
                                > ch środków aby temu zapobiec i nietrudno domyśleć się że chodziło o wojnę jądro
                                > wą. Ukraina to łakomy kąsek tak jak i dla zachodu tak i dla Rosji. A Ukraińcy n
                                > iestety są ofiarą tych rozgrywek.

" Ukraincy to narod, ktory "modli sie" na zachod,
                                pracuje dla Zydow, umiera dla Ameryki, a wini za wszystko Rosje." - wczytaj sie.
                                I mozna dodac - spieprza potem do PL.
                                • peace2u Re: Zbyt wiele lat spędziłem w Ukrainie, by wątpi 26.02.22, 14:20
                                  A do kiedy USA miały dać odpowiedź Rosji że nie włączy Ukrainy do NATO?
                                  Więc masz odpowiedź dlaczego weszli teraz.
                                  • peace2u Re: Zbyt wiele lat spędziłem w Ukrainie, by wątpi 26.02.22, 14:38
                                    www.rp.pl/dyplomacja/art19215551-ultimatum-rosji-kapitulacja-albo-wojna
                                    Ultimatum Rosji. Kapitulacja albo wojna
                                    Rosja pogania USA w sprawie postawionego ultimatum. Ukraina przygotowuje się do obrony.

Publikacja: 20.12.2021 21:00

www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/wiceszef-msz-rosji-ostrzega-jesteśmy-gotowi-na-działania-militarne/ar-AAS0z4b?li=BBr5MK7

sporo tego jest jest w necie jeśli chcesz nadrobić zaległości.
                              • peace2u Re: Zbyt wiele lat spędziłem w Ukrainie, by wątpi 26.02.22, 14:02
                                I jeszcze tylko dodam że gdyby zrobiono tam referendum o akcesję do UE to Ukraińcy by wybrali UE a nie Rosję.
                                Ale tutaj decyduje nie wola Ukraińców lecz interesy USA i Rosji.
                                • peace2u Re: Zbyt wiele lat spędziłem w Ukrainie, by wątpi 26.02.22, 14:39
                                  Podobnie ma się sprawa z Białorusią.
                                  • peace2u Re: Zbyt wiele lat spędziłem w Ukrainie, by wątpi 26.02.22, 14:47
                                    i jeśli cię interesuje geopolityka to po angielsku jest fajna strona która tłumaczy dlaczego ta linia na mapie jest tak ważna dla Rosji
                                    • peace2u Re: Zbyt wiele lat spędziłem w Ukrainie, by wątpi 26.02.22, 14:48
                                      www.forbes.com/sites/johnmauldin/2016/02/26/10-maps-that-explain-russias-strategy/?sh=4626bdce23ec
                • swiblowo Re: Zbyt wiele lat spędziłem w Ukrainie, by wątpi 26.02.22, 12:24
                  borrrka napisał:

> Ukraińcy nie chcą powrotu Sowka.
                  > Jakaś (spora) część chciała dobrych stosunków z Rosją - to właśnie mija.

- Ci, ktorzy chcieli, to sie ciesza.
                  - roznych ukrainskich znajomych mamy widocznie.

> Co do Rosjan, przy całej imperialnej mentalności, widzą już "nie tędy droga".

- te 600 osob, ktore wloczyly sie po ulicach w protescie " przeciw "?
                  • borrrka Nie 26.02.22, 12:30
                    Te miliony, które nie tęsknią do cmentarzy afgańskich generacji 2022.
                    • swiblowo Re: Nie 26.02.22, 12:33
                      A, to te miliony, co do Polski teraz jada 😅
                      • borrrka To błogosławieństwo dla gospodarki 26.02.22, 12:37
                        Świetny, fachowy, chętny do pracy i integrujący sie błyskawicznie zastrzyk imigrantów.
                        • swiblowo [...] 26.02.22, 13:14
              • jk2007 [...] 26.02.22, 12:15
                • swiblowo Re: Różnica jest taka: 26.02.22, 12:20
                  Spacerkiem trzeba... 😅
    • borrrka Tylko problem "kto jest napastnikiem?" 26.02.22, 12:16
      Bywa dyskusyjny, vide Wietnam.
      A dziś pełna jasność.
    • borrrka Wlazły do sojusznika wojskowego USA 26.02.22, 12:26
      Sprawa jest dyskusyjna, a najazd na Ukrainę jest bezdyskusyjny.
      Cienia wątpliwości.
    • swiblowo Re: nie tłumacz się i tak masz krew na rękach 26.02.22, 15:17
      Po co sie do mnie odzywasz?
    • swiblowo Re: nie tłumacz się i tak masz krew na rękach 26.02.22, 18:00

> swiblowo napisała:
      >
      > > Po co sie do mnie odzywasz?
      > >
      > >
      >
      > Bo miałem cię za jedną z nielicznych osób z zapowiednika, która miała jeszcze t
      > rochę moralności i

- ale juz nie masz. Wiec po co sie do mnie odzywasz?

-

>
      > W Czechach teraz za pochwalanie ludobójstwa dokonywanego przez ruskich nazistów
      > będzie karane,

- tylko przez ruskich?
      Innym mozna bez kary?
      I to ja jestem odrazajaca?

w Polsce będzie podobnie - granicą w wolności słowa jest mordow
      > anie innych i pochwalanie takiej polityki.
      >

- co drugi z tego forum popadnie.
      + sianie nienawisci.

I nie strasz mnie, ja sie nie boje.
      Ja jestem jedyna osoba z twarza na tej platformie i mam gdzies, co mysla o mnie kmioty.
    • swiblowo Re: nie tłumacz się i tak masz krew na rękach 26.02.22, 18:01
      Wywalasz moj, wywal i swoj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka