Dodaj do ulubionych

Bridge over troubled water

17.03.23, 10:05
Budowanie mostow mozna widziec jako dzialanosc na zblizenie ludzi i miejsc gdzie mieszkaja. Dzialanosc troche na przekor naturze, ktora te miejsca rozdzielila morzem czy rzeka. Kilka mostow ma wyjatkowo symboliczny charakter. Przykladem jest, niedawno zbudowany, most na Krym, ktory mial udowodnic, ze Krym jest czescia rosji. Historycznie, nie wiem komu Krym mozna przypisac ale politycznie to jest albo Ukraina albo rosja.

Nad kanalem La Manche nie ma mostu, ale pod kanalem jest tunel kolejowy. Jego rola jest podobna i ten tunel ma laczyc UK z kontynentem. Choc to polaczenie politycznie jest dosc ciemne i most pewnie by lepiej roznice miedzy kontynentem a UK oswietlil.

W koncu most na Sycylie, za ktorego budowe zabiera sie rzad pani Meloni jest tez bardzo symboliczny. Mentalnosc Sycylijska jest dosc rozna od tej Wloskiej i dosc dumna z tej roznicy. Wladze lokalne musza sie o wiele bardzej liczyc z niewybieralnymi Rodzinami o ktory wielu (a m.in. Mario Puzo pisali).

PF

Obserwuj wątek
    • a.jej.rkoniak Re: Bridge over troubled water 17.03.23, 10:20
      historycznie Tatarom
      • polski_francuz Re: Bridge over troubled water 17.03.23, 11:17
        a.jej.rkoniak napisał(a):

" historycznie Tatarom"

Dlatego ich porozsylali po calym imperium. Chyba na Syberii jest ich niemalo. Taka jest "nauka" historii w imperium.

PF
        • jorl11 Re: Bridge over troubled water 17.03.23, 11:23
          polski_francuz napisał:

> Dlatego ich porozsylali po calym imperium. Chyba na Syberii jest ich niemalo. T
          > aka jest "nauka" historii w imperium.

Na Syberii byli kiedys tez Tatarzy, nikt ich tam z Krymu nie przesiedlil.

Ale teraz sa obywatelami RF z pierwszym jezykiem rosyjskim.
          • a.jej.rkoniak Re: Bridge over troubled water 17.03.23, 13:21
            nie mieli wyboru
      • j-k historycznie - to Tatarzy byli najezdzcami 17.03.23, 14:23
        > historycznie Tatarom

historycznie - to Tatarzy byli tam najezdzcami, przybyli na Krym w 13.tym wieku

pl.wikipedia.org/wiki/Tatarzy_krymscy

a wczesniej mieszkali tam Slowianie i Grecy.

szczesliwie w 1783 caryca Katarzyna II. pokonala Turcje i przylaczyla Krym wyganiajac wiekszosc Tatarow.
    • de_oakville Re: Bridge over troubled water 17.03.23, 10:34
      Tunnel under calm water

Budowanie mostow i tuneli czesto odbiera ludziom "romantyke" podrozowania, np. promami. Pamietam wakacyjna podroz pociagiem z Kopenhagi do Warszawy przez Hamburg i Berlin w roku 2011.
      Opuszczajac Danie pociag wjechal na prom - prom niemiecki o "swojskiej" nazwie "Schleswig-Holstein".
      Przez prawie godzine plynelismy. Pasazerowie wyszli z pociagu i po schodach udali sie na gorny poklad promu,
      wiekszosc do jadlodajni z widokiem na morze. W sklepiku na pokladzie statku mozna bylo kupic wino - kupilismy
      sobie z zona dwa australijskie, w ktorych dolaczone kieliszki byly jednoczesnie nakretkami od buteleczek. Kiedy prom dobil do niemieckiego brzegu zeszlismy ponownie na dolny poklad, do pociagu, ktory wkrotce ruszyl w dalsza droge, a kupione wino rozpoczelismy kiedy dotarlismy do Hamburga. Po przyjezdzie na Hauptbahnhof w Berlinie mielismy za pare minut bezposredni pociag do Warszawy z tego samego peronu. Najbardziej "romantyczna" czesc tej podrozy byla jednak na promie. Teraz juz nie bedzie takiej okazji. Na tej trasie wybudowano podmorski tunel drogowo-kolejowy, a zatem w ciagu paru minut pociag wyjezdzajacy z Danii znajdzie sie w Niemczech, bez delektowania sie morskimi widokamiw czasie jedzenia na pokladzie promu "Bockwurst" z frytkami. Mlodsze pokolenia nie beda juz mogly doswiadczyc naszych przezyc. Mialo sie ciagle
      nadzieje, ze jednak w zamian beda mialy lepsze przezycia od nas. Ale przez jednego wariata czlowieka ogarnely szczere watpliwosci, czy tak bedzie.
      • de_oakville Re: Bridge over troubled water 17.03.23, 10:43
        de_oakville napisał:

>Ale przez jednego wariata, czlowieka ogarnely szczere watpliwosci, czy tak bedzie.

Zacofany mentanlnie kraj, ktory chce wrocic do imperialnej przeszlosci, bo nie wie, co zrobic ze swoja przyszloscia. Mogacy byc dumny tylko z tego, ze sie ich boja. A kiedy sie ich nie boja, to ich lekcewaza. To im doskwiera bo widac nie potrafia wykrzesac z siebie czegos innego, czegos co by wzbudzilo u innych zdrowy respekt.
        • polski_francuz Bitwa pod Surowcami 17.03.23, 11:15
          de_oakville napisał:

"Zacofany mentalnie kraj, ktory chce wrocic do imperialnej przeszlosci, bo nie wie, co zrobic ze swoja przyszloscia. Mogacy byc dumny tylko z tego, ze sie ich boja. "

Wiedzial juz, ze przemyslowo jest jest kiepski. Dowiaduje sie wlasnie, ze bitwe pod "surowcami" mozna tez przegrac.

Co o przyszlosci mysli putin lepiej nie myslec...

PF
          • jorl11 Re: Bitwa pod Surowcami 17.03.23, 11:43
            polski_francuz napisał:

> Wiedzial juz, ze przemyslowo jest jest kiepski. Dowiaduje sie wlasnie, ze bitwe
            > pod "surowcami" mozna tez przegrac.

Mowisz o Rosji PF, prawda?

O przemysle przeciez pojecia nie masz wiec jak mozesz jego w Rosji oceniac?
            • boomerang Re: Bitwa pod Surowcami 17.03.23, 12:01
              a skąd ty siedząc na terytorium NRD wiesz o przemyśle w Rosji, w kraju gdzie problemem dla wielu jest brak muszli klozetowej
              • a.jej.rkoniak Re: Bitwa pod Surowcami 17.03.23, 13:24
                ten problem rozwiązali pakietem sanitarnym - dwa kije fi 25-40 mm
                • j-k nie mieszaj do tego prostytutek. 17.03.23, 14:59
                  Nie chciałbym by moje dzieci były: proboszczem, politykiem lub prostytutką.
                  Oni żerują na innych i nie wolno im ufać.
                  Każdy kto twierdzi, że chce ci zrobić dobrze jest podejrzany.

nie mieszaj do tego prostytutek.
                  - to sa kobiety ciezkiej pracy.
                  kazdego dnia ryzykujace swoim zdrowiem, a czasem i zyciem - gdy trafia na szajbusa.
                  • a.jej.rkoniak Re: nie mieszaj do tego prostytutek. 17.03.23, 23:29
                    dodatkowo cierpią katusze wmawiając starym, stałym klientom, że śa bardzo męscy, inteligentni, są uroczy i być przez nich dymaną to rozkosz za każdym razem....
                    ale co ja ci będę opowiadał....
                    • j-k Re: nie mieszaj do tego prostytutek. 17.03.23, 23:36
                      > dodatkowo cierpią katusze wmawiając starym, stałym klientom, że śa bardzo męscy
                      > , inteligentni, są uroczy i być przez nich dymaną to rozkosz za każdym razem...
                      > .
                      > ale co ja ci będę opowiadał....

nosz wlasnie.

tam nie chadzam.
                      nie z racji braku kasy (bo stac mnie)

tylko mam przyjaciolke prostytutke
                      lubie z nia wypic
                      ale nie gustuje w platnej "milosci"

cos pomoglem ?

• a.jej.rkoniak Re: nie mieszaj do tego prostytutek. 18.03.23, 06:05
                        kamień spadł mi z serca
                        a w nagrodę stary suchar:
                        radziecka delegacja wojskowa bawiła w Paryżu, jeden z oficerów postanowił sprobować uroków Zachodu i poszedł do zamtuziku.
                        Zrobił co swoje, ubrał się i do wyjścia. Na co panienka (po francusku):
                        Kochanie, a pieniądze?
                        Ten się odwraca i od drzwi:
                        Sowieckij oficjer dienieg ot żienszczin nie bieriot.
                        • j-k Re: nie mieszaj do tego prostytutek. 18.03.23, 14:14
                          > Sowieckij oficjer dienieg ot żienszczin nie bieriot.

dobrze, ze mi przypomniales. bo uswiadomilem sobie, ze ani razu nie postawila mi flaszki.
                          zawsze ja jej stawiam.
                          - widac kobieta ma to w naturze, ze woli brac, niz dawac...
              • jorl11 Re: Bitwa pod Surowcami 18.03.23, 09:12
                boomerang napisał:

> a skąd ty siedząc na terytorium NRD wiesz o przemyśle w Rosji,

Wiem jak przemysl dziala bo w nim cale zawodowe zycie pracowalem.
            • polski_francuz Berlinzulage 18.03.23, 09:04
              jorl11 napisał:

" O przemysle przeciez pojecia nie masz ..."

O kurcze, to juz sie staz w berlinskiej firmie nie liczy? Aha, juz wiem dlaczego. Winne jest Berlinzulage...To nie byl prawdziwy kapitalizm.

PF
              • jorl11 Re: Berlinzulage 18.03.23, 09:14
                polski_francuz napisał:

> jorl11 napisał:
                >
                >
                > " O przemysle przeciez pojecia nie masz ..."
                >
                > O kurcze, to juz sie staz w berlinskiej firmie nie liczy? Aha, juz wiem dlaczeg
                > o. Winne jest Berlinzulage...To nie byl prawdziwy kapitalizm.

Wiem dobrze ze tam byles ale to bylo tylko pare lat. I byles malym czlowieczkiem tam, nie widziales nic innego. Ja pracowalem w niemieckim przemysle 35+ lat, widzialem dziesiatki innych firm przemyslowych od wewnatrz, Swiaty sa wiedzy o przemysle miedzy nami.
    • jorl11 Re: Bridge over troubled water 17.03.23, 11:19
      de_oakville napisał:

>Ale przez jednego wariata, czlowieka ogarnely szczere watpliwosci, czy tak bedzie.

OK, chodzi Ci naturalnie o Putina.
      Samo to ze Putin przyczyna jest smieszne. Taka jest rosyjska racja stanu. Putin czy nie Putin, byloby podobnie.

Nastepnie zgadza sie jedno ze nasz ten fajny Swiat od 40 lat sie konczy. My ten "zloty miliard" dostajemy w d.. teraz i zycie sie nam radyklanie pogorszy. Juz u mnie w Niemczech mowia powazni politycy ze na glowe 2tys Euro poziom zycia spadl. I bedzie gorzej napewno.
      My nie mamy surowcow praktycznie, wy w Ameryce jeszcze troche tak ale do tego dochodzi ze te setki milionow np, Cinczykow dla nas tanio towary produkowalo sie konczy. Tez inni w Afryce ani na sutrowcow nie beda dawali ani taniej sily roboczej.
      nasza przewaga technologiczna, jest jeszcze, tez na dlugo nam nie starczy, przeciwnicy gonia. A gonia bo maja tez kapitalizm a nie durna komune.
      Tak i to zrobila Rosja oczywiscie z Chrlem.
      • de_oakville Re: Bridge over troubled water 17.03.23, 11:47
        jorl11 napisał:

> OK, chodzi Ci naturalnie o Putina.
        > Samo to ze Putin przyczyna jest smieszne. Taka jest rosyjska racja stanu. Putin
        > czy nie Putin, byloby podobnie.

Mysle, ze to jest bardziej sprawa mentalnosci niz racja stanu. Dlaczego Rosja nie chce byc przyjazna w stosunku do zachodu? Moglaby stac sie czescia poteznego zwiazku panstw od Lizbony do Wladywostoku. Nie gralaby wtedy wprawdzie "pierwszych skrzypiec", bo nie Moskwa tylko Berlin bylby centrum tej konglomeracji panstw, ale odgrywalaby jedna z najwazniejszych rol, podobna np. do Francji. Jednak rosyjska mentalnosc jest taka, ze chcieliby zawsze dominowac i to przy strachu w oczach u innych. Berlin najwazniejszy? Przeciez to nie do przetrawienia, biorac pod uwage, ze swoja dume opieraja na zdobyciu Berlina w 1945. To im automatycznie mowi, ze Europa powinna byc "satelita" Rosji, a nie odwrotnie. Gdyby zamiast macenia w Unii Europejskiej zaoferowali przyjazn i wspolprace, wtedy istnialaby piekna rownowaga dla potegi Chin na kontynencie euro-azjatyckim. Mercedes kontra chinska technologia, wcale juz nie tak imponujaca. No ale oczywiscie to nie takie proste, bo istenieje jeszcze czynnik "anglo-saski", kierujacy sie wlasnym interesem.
        • boomerang Re: Bridge over troubled water 17.03.23, 11:58
          istenieje jeszcze czynnik "anglo-saski", kierujacy sie wlasnym interesem.

To prawda. Ten czynnik nazywa się dziś AUKUS, czyli AU + UK + US. W tym czynniku Australia jest najmniej anglosaska.
    • boomerang Re: Bridge over troubled water 17.03.23, 11:42
      Historycznie, nie wiem komu Krym mozna przypisac

Najprędzej to Bułgarom. Należał do Wielkiej Bułgarii w VII wieku, pod wodzą Kubrata, aż do jego śmierci w bitwie z Chazarami, ale tak się składa że dziś językiem starobułgarskim mówią Węgrzy, twierdząc że to język madziarski.
      • j-k ale ja viem 17.03.23, 23:42
        boomerang napisał:
        > Historycznie, nie wiem komu Krym mozna przypisac

w wiekach 8- 13 Krym nalezal do Slowian i Grekow.

potem przybyli najezdzcy tatarscy 13. w.

a w 1783 Katarzyna II. to islamskie dziadostwo pogonila i przylaczyla Krym do Rosji.

• boomerang Re: ale ja viem 18.03.23, 00:48
          W czasach Herodota (V wiek przed naszą erą) Krym był zamieszkany przez barbarzyński lud zwany przez Greków Taurami. Osiedlali się tam Grecy i nazwali półwysep krymski Taurica. Dziś Krym definitywnie należy się Ukrainie, spadkobiercy Rusi Kijowskiej. Na Krymie, który jeszcze wtedy nie nazywał się Krym, ochrzcił się w 988 książę Włodzimierz I Wielki. Złota Orda przyszła tam kilka wieków później. Aneksja Krymu przez Rosję to kolejne kilka wieków później.
          • 1.melord Re: ale ja viem 18.03.23, 01:00
            Nie ma sensu cofac sie do historii dot.Krymu....czyj on byl?
            Bez wzgledu kto bedzie rzadzil w Rosji,Krymu nie oddadza.
            • boomerang Re: ale ja viem 18.03.23, 01:45
              Niemcy też mieli nie oddać ziem swojego rzekomego Vaterlandu.
              • j-k ale ja nadal viem. - Krym jest rosyjski 18.03.23, 17:16
                boomerang napisał:
                > Niemcy też mieli nie oddać ziem swojego rzekomego Vaterlandu.

ale nie zdazyli zrobic swojej bomby atomowej.

- a Rosjanie zdazyli.

i tak dlugo jak te 1000 bomb atomowych bedzie sprawne (z ponad 5000 - ktore maja)

a bedzie sprawne do konca twojego pobytu na tej Planecie - mozesz zapomniec,

ze Rosjanie komukolwiek oddadza Krym.

• jorl11 Re: Bridge over troubled water 18.03.23, 09:10

> a w nagrodę stary suchar:
      > radziecka delegacja wojskowa bawiła w Paryżu, jeden z oficerów postanowił sprob
      > ować uroków Zachodu i poszedł do zamtuziku.
      > Zrobił co swoje, ubrał się i do wyjścia. Na co panienka (po francusku):
      > Kochanie, a pieniądze?
      > Ten się odwraca i od drzwi:
      > Sowieckij oficjer dienieg ot żienszczin nie bieriot.

Durnowaty kawal wymyslony w CIA i nadany przez Radio Wolna Europa.
      Dlaczego durnowaty?

Ja bylem ze 100 razy w zyciu w burdelach, w Polsce Agencje Towarzyskie sie nazywaja.

I placi sie zawsze z gory

Tak jest wszedzie, i slusznie.
      • boomerang Re: Bridge over troubled water 18.03.23, 09:26
        To prawda. Dziś płaci się aktualnymi banknotami, ale w starożytnym Rzymie płaciło się żetonami, bo zakazane było używać monet na których był wizerunek cesarza.
      • a.jej.rkoniak Re: Bridge over troubled water 18.03.23, 13:51
        jeden lubi kwiaty, drugi żonę ogrodnika
        dla mnie byłby to dyshonor zapłacić za coś, co można dostać darmo dzieki zaletom umysłu i ciała
        a żart doskonale oddaje tajemnicę ruskiej duszy
        • jorl11 Re: Bridge over troubled water 18.03.23, 15:22

> jeden lubi kwiaty, drugi żonę ogrodnika
          > dla mnie byłby to dyshonor zapłacić za coś, co można dostać darmo dzieki zaleto
          > m umysłu i ciała
          > a żart doskonale oddaje tajemnicę ruskiej duszy

Twoja wypowiedz oddaje wlasnie tejemnice polskiej duszy.
          Gdyby qrwy nie kazaly z gory Tobie placic to juz po powiedzialbyc ze dostales za darmo bo masz wielkie swoje zalety ciala i duszy. Twoje slowa drogi a.jej. prawda?
          • a.jej.rkoniak Re: Bridge over troubled water 18.03.23, 22:49
            gdyby kniaź potrafił czytac ze zrozumieniem, to by dotarło do kniaziowego uma,że ja nigdy na qrwy nie chodziłem. Nie poszedłbym nawet za darmo. Stąd cały wysięk umysłowy jest nietrafiony.
            Kupić może każdy głupi, zdobyć urokiem osobistym, już nie kazdy. Ja nie musiałem przepłacać.
            To już Jasio lepszy, bo sobie stałą flamę na boku trzyma.
    • szczypawka.jadowita Re: Bridge over troubled water 18.03.23, 19:12
      Albo Turcja, która pamięta traktat z 1774

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka