Dodaj do ulubionych

Kiedy byłem piękny i młody...

22.03.24, 11:25
Byłem też ambitny.
I z tej ambicji zaprenumerowałem Newsweek'a .
A były to czasy, gdy hotelarze w dolno- saksonskim interiorze potrafili wezwać policję do klientów usiłujących płacić kartą kredytową.
I mówiących niezrozumiałym narzeczem z land of free.

I w tej liberalnej, w końcu, gazetce wyczytałem, że badania IQ wśród Afro-Americans dały wyniki z grubsza o 20 punktów niższe, niż dla Bwana-Kubwa.
I najlepsza była konkluzja: trzeba dużo odwagi i żyć z tym!

Los chciał, że moim kolegą z pracy był czarny inżynier z Ghany - nie tylko błyskotliwie inteligentny, ale obdarzony iście szwejkowską umiejętnością bałwanienia się.
Więc nie uwierzyłem ślepo.
Ale co tam ja!
Jak sobie z tym radzą dzisiejsi Amerykanie?
Obserwuj wątek
    • a.jej.rkoniak Re: Kiedy byłem piękny i młody... 22.03.24, 12:39
      myślę, że nadal jesteś atrakcyjnym zewnętrznie i wewnętrznie przedstawicielem wschodniej Słowiańszczyzny, trzymającym swój korzeń gdzie trzeba.
      • borrrka Mazowsze, to ciągle słowianski Zachód 22.03.24, 13:43
        A i siedziba Gotów.
        • boomerang Re: Mazowsze, to ciągle słowianski Zachód 23.03.24, 00:09
          Masz na myśli owych Gotones z "Germanii" Tacyta? Rzymianie obrzucili tą nazwą mnóstwo różnych plemion na wschodzie i północy, a Niemcy 2 tysiące lat później orzekli: tak, to nasi przodkowie byli. Tymczasem jedynymi Gotami byli Czesi, czyli Bohemi (od słowiańskiego Boh), a dowodem Karel Gott.
          • borrrka 2/3 w. naszej ery 23.03.24, 00:25
            Przemarsz Gotów nad Wisłą nad Morze Czarne nie budzi raczej wątpliwości.
            • boomerang Re: 2/3 w. naszej ery 23.03.24, 04:09
              Budzi. Ten przemarsz wymyślił rzymski biurokrata Jordanes. Wschodnioeuropejscy Goci nie przybyli ze Skandii. Szwedzcy Goci mają inny Y-DNA.
              • borrrka To już passe' 23.03.24, 15:42
                Znaczy wiara w poznawczą rewolucję badań DNA.
                Raczej uważa się, że te same masy ludzi raz były Germanami, raz Słowianami, a do spółki nagle zostawali Hunami.
                Brutalnie upraszczam, ale to z grubsza tak.

A w środkowej Bolandzie (Mazowsze:) Goci nie zostawili jakichś dzieł architektury, ale ślady pochówków owszem.
                Więc z braku innych źródeł, trudno ot tak odrzucić istniejące.
                • petronelabaran Re: To już passe' 23.03.24, 15:45
                  borrrka napisał:

> Znaczy wiara w poznawczą rewolucję badań DNA.
                  > Raczej uważa się, że te same masy ludzi raz były Germanami, raz Słowianami, a d
                  > o spółki nagle zostawali Hunami.
                  > Brutalnie upraszczam, ale to z grubsza tak.
                  >
                  > A w środkowej Bolandzie (Mazowsze:) Goci nie zostawili jakichś dzieł architekt
                  > ury, ale ślady pochówków owszem.
                  > Więc z braku innych źródeł, trudno ot tak odrzucić istniejące.
                  >
                  >
                  Na początku to była jedna banda która sie później rozdzieliła.
                • boomerang Re: To już passe' 23.03.24, 23:26
                  Ci mazowszańscy Goci rozpłynęli się w masie słowiańskiej i próżno ich dzisiaj szukać. Dobrym przykładem na to jak się można "rozpłynąć" są Węgrzy. Uważani są potocznie za Ugrofinów, a język madziarski za należący do rodziny ugrofińskiej. Tymczasem tylko 1% dzisiejszych Węgrów ma ugrofińskie Y-DNA, a język madziarski jest językiem staro-bułgarskim, czyli należy do rodziny języków turkmeńskich.
          • de_oakville Re: Mazowsze, to ciągle słowianski Zachód 23.03.24, 10:54
            boomerang napisał:

> Masz na myśli owych Gotones z "Germanii" Tacyta? Rzymianie obrzucili tą nazwą m
            > nóstwo różnych plemion na wschodzie i północy, a Niemcy 2 tysiące lat później o
            > rzekli: tak, to nasi przodkowie byli. Tymczasem jedynymi Gotami byli Czesi, czy
            > li Bohemi (od słowiańskiego Boh), a dowodem Karel Gott.

Korzystanie ze zrodel niemieckich (praktycznie do wszystkiego) da ci znacznie lepsza i bardziej gruntowna wiedze niz korzystanie z odpowiadajacych im zrodel polskich, a tym bardziej rosyjskich. Goebels i jego klamstwa, to byl wyjatek w niemieckiej historii (a regula w rosyjskiej, czestsza w slowianskiej niz w niemieckiej). "Niemiecka pedanteria" to nie jest puste slowo - drobiazgowe, wnikliwe i szczegolowe badanie jest ich cecha (u wielu wrodzona, u innych wyuczona poprzez obcowanie z tymi pierwszymi). Twoje wpisy sa natomiast tendencyjne i oparte w wiekszosci na "poboznych zyczeniach". Slowianie, ogolnie biorac, nie mieli tak wielkich osiagniec w dziedzinie kultury i techniki jak ludy romanskie czy germanskie i zyly w Europie "w cieniu" tych pierwszych, czerpiac od nich pelnymi garsciami. Czesi czerpali od Niemcow, Chorwaci czerpali od Wlochow, katolicka Polska czerpala od Francuzow, Wlochow i Niemcow. A nie odwrotnie - to nic hanbiacego i przyznanie sie do tego jest wlasnie najlepsza "trampolina" do osiagniecia podobnego sukcesu.Nie przypisywanie sobie samemu najlepszych i wrecz "boskich" cech, gdy tylko uda sie wyjsc "z bagna" na prosta jak Polska po roku 1989.
            • boomerang Re: Mazowsze, to ciągle słowianski Zachód 23.03.24, 11:24
              Piszesz nie na temat, bo my dyskutujemy akurat plemiona t.zw. Gotów. Goci wschodni nie mieli nic wspólnego z Niemcami. T.zw. Ostrogoci, będąc częścią armii Hunów, siali popłoch wśród mieszkańców ziem niemieckich.
              • de_oakville Re: Mazowsze, to ciągle słowianski Zachód 23.03.24, 18:17
                boomerang napisał:

> Piszesz nie na temat, bo my dyskutujemy akurat plemiona t.zw. Gotów. Goci wscho
                > dni nie mieli nic wspólnego z Niemcami. T.zw. Ostrogoci, będąc częścią armii Hu
                > nów, siali popłoch wśród mieszkańców ziem niemieckich.

Gotland - wyspa Gotow, szwedzka posiadlosc na Baltyku, ktora przez pewien okres czasu nalezala do Zakonu Krzyzackiego (o ile dobrze pamietam za czasow Ulricha von Jungingen). Niemcy, podobnie jak Szwedzi to Germanie - kulturowo i duchowo z cala pewnoscia, nawej jezeli genetycznie bedziesz sie doszukiwal u Niemcow jakichs "domieszek" celtyckich czy slowianskich, nie to jest tutaj najwazniejsze i nie cechy z tej strony dominowaly kiedykolwiek w ich charakterze. Gotenhafen - port Gotow, tak Niemcy nazwali Gdynie, gdyz twierdzili, ze na tych nadbaltyckich terenach (Gotlandia blisko) zamieszkiwali w pewnym okresie wlasnie Goci. Niemcy nigdy nie "podczepiali sie" kulturowo pod Turkow. W Gdyni Niemcy podczas wojny wprowadzili trolejbusy, ktore pozostaly tam jako srodek komunikacji do dzis. Rowniez byl to przez dluzszy czas "port macierzysty" okretu, slynnego "Bismarcka", ktory stad wyplywal w swoj pierszy i ostatni bojowy rejs (rowniez "Wilhelm Gustlof" i wiele innych niemieckich statkow pasazerskich).
                • boomerang Re: Mazowsze, to ciągle słowianski Zachód 23.03.24, 22:18
                  Pomyliłeś adresy. Szwedzcy Goci nie byli spokrewnieni z Ostro- czy też Wizy- Gotami. Mogli owszem zahaczyć o Gdańsk ale to że wyruszyli nad Morze Czarne to tylko bajka wschodniorzymskiego urzędnika Jordanesa. Niemieckie historie również można między bajki włożyć.
                  > Niemcy, podobnie jak Szwedzi to Germanie
                  Idąc twoim tropem to Francuzi to też Germanie, tyle że zmienili język.
                  • de_oakville Re: Mazowsze, to ciągle słowianski Zachód 24.03.24, 12:12
                    boomerang napisał:

> Idąc twoim tropem to Francuzi to też Germanie, tyle że zmienili język.

Francuzi to bodajze najwieksza w Europie "mieszanka" genetyczna. Dawniej ich tereny zamieszkiwali glownie Galowie (Celtowie), ktorzy zostali zromanizowani przez Rzymian. Ale utworzenie wspolczesnej Francji zawdzieczamy germanskim Frankom (stad nazwa Francja), a wiec czynnik germanski odegral w historii tego kraju dominujaca role, nawet jezeli nie ilosciowo, to z pewnoscia jakosciowo. Do tego dochodza rowniez germanscy Normanowie, ktorzy przybyl ze Skandynawii i osiedlili sie w Normandii, w roku 1066 podbili Anglie. Germanskie tereny z pogranicza Francji (Alzacja i Lotaryngia), ktore zostaly przylaczone w okresie mocarstwowosci Francji i rozbicia Niemiec na drobne panstewka. A zatem jest duzo prawdy w tym, ze "Francuzi to też Germanie".
            • borrrka Banalna prawda, ale logicznie uzasadniona 23.03.24, 15:52
              Wspomniane hordy germańskie miały bezpośredni kontakt ze źródłem, tzn. z Imperium Rzymskim.
              I to sprawiło, że w czasach gdy Karol Wielki budował swój Akwizgran, Germanie ciut dalej na Północ mieli takie same chałupy, jak słowiańskie ziemianki.
              • petronelabaran Re: Banalna prawda, ale logicznie uzasadniona 23.03.24, 15:56
                borrrka napisał:

> Wspomniane hordy germańskie miały bezpośredni kontakt ze źródłem, tzn. z Imperi
                > um Rzymskim.
                > I to sprawiło, że w czasach gdy Karol Wielki budował swój Akwizgran, Germanie c
                > iut dalej na Północ mieli takie same chałupy, jak słowiańskie ziemianki.
                >
                Karol Wielki to był Franke czyli Germane, czyli Niemiec.
                • petronella.kozlowska szlezjerski baran 24.03.24, 11:05

de.wikipedia.org/wiki/Merowinger#/media/Datei:Frankish_kingdoms_in_628.jpg
                  > Karol Wielki to był Franke czyli Germane, czyli Niemiec.
                  commons.wikimedia.org/wiki/Category:Carolingian_dynasty?uselang=de#/media/File:D497-_N%C2%B0_293._Terres_patrimoniales_des_Carolingiens._-liv3-ch5.png
              • de_oakville Re: Banalna prawda, ale logicznie uzasadniona 23.03.24, 18:06
                borrrka napisał:

> Wspomniane hordy germańskie miały bezpośredni kontakt ze źródłem, tzn. z Imperi
                > um Rzymskim.
                > I to sprawiło, że w czasach gdy Karol Wielki budował swój Akwizgran, Germanie c
                > iut dalej na Północ mieli takie same chałupy, jak słowiańskie ziemianki.
                >

W Danii zachowalo sie po dzis dzien bardzo duzo "chalup" krytych sloma. Wmieszane sa one w murowana zabudowe na przedmiesciach miast, w miejscowosciach nadmorskich itd. Podobnie jak w wiejskiej Anglii. Ale wygladaja one wszystkie na ogol bardzo schludnie i porzadnie. Dzis ich wnetrza dostosowane sa do wspolczesnosci. Pamietam rowniez z dziecinstwa chalupy kryte sloma we wschodniej Polsce, gdzie byly one uzasadnionym symbolem zacofania podobnie jak chlopskie furmanki.
                • petronella.kozlowska de_oakville napisał: 24.03.24, 13:27
                  www.google.com/search?sca_esv=91d34ab46baf2683&rlz=1C1EAJD_deDE1100DE1100&q=reethaus+d%C3%A4nemark&tbm=isch&source=lnms&prmd=ivnbz&sa=X&ved=2ahUKEwiu9vC18YyFAxVr-QIHHa0fC9YQ0pQJegQIDRAB&biw=1920&bih=945&dpr=1

> W Danii zachowalo sie po dzis dzien bardzo duzo "chalup" krytych sloma.

pl.wikipedia.org/wiki/Trzcina_pospolita
                  duński

Tagrør

da.wikipedia.org/wiki/Tagr%C3%B8r
                  Tagrør huse

www.google.com/search?q=Tagr%C3%B8r+huse&sca_esv=91d34ab46baf2683&rlz=1C1EAJD_deDE1100DE1100&ei=zhsAZsHjK4iO9u8P352I8Ag&ved=0ahUKEwjBgrzC8oyFAxUIh_0HHd8OAo4Q4dUDCBA&uact=5&oq=Tagr%C3%B8r+huse&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiDFRhZ3LDuHIgaHVzZTIFECEYoAEyBRAhGKABMgUQIRigAUibLVCXGFiYKnABeAGQAQCYAWKgAZYDqgEBNbgBA8gBAPgBAZgCBqACpwPCAgoQABhHGNYEGLADwgIEEAAYHsICBhAAGB4YD8ICBhAAGBYYHpgDAIgGAZAGA5IHAzUuMaAH3gs&sclient=gws-wiz-serp
    • senioryta13 Re: Kiedy byłem piękny i młody... 22.03.24, 12:55
      ...nigdy w to nie uwierze.
    • felusiak1 Re: Kiedy byłem piękny i młody... 22.03.24, 14:53
      ....wyczytałem, że badania IQ wśród Afro-Americans dały wyniki ..... Jak sobie z tym radzą dzisiejsi Amerykanie? ....

Bardzo rosto. Nie wolno o tym mówić.
      • borrrka Abstrahując od słuszności tezy -dla mnie wątpliwej 22.03.24, 20:31
        I obwarowanej różnymi zastrzeżeniami, KTO wymusza unikanie tematu?
        • j-k poprawnosc polityczna ? 22.03.24, 21:17
          borrrka napisał:
          > I obwarowanej różnymi zastrzeżeniami, KTO wymusza unikanie tematu?

political correctness ?
        • felusiak1 Re: Abstrahując od słuszności tezy -dla mnie wątp 22.03.24, 22:13
          Media, Gugiel Fejsbuk. Samo wspomnienie o roznicach w IQ czyni z ciebie rasistę i wyrzucą cie z pracy, z uczelni itd.....
    • gosc88 Re: Kiedy byłem piękny i młody... 22.03.24, 15:57
      Byc moze to prawda z ta twoja mlodoscia i pieknem.

Ale czy nie jest tak, ze teraz zostalo ci z tego "piekna i mlodosci" tylko i ??
    • krabat01 Re: Kiedy byłem piękny i młody... 22.03.24, 16:13
      borrrka napisał:

> Byłem też ambitny.
      > I z tej ambicji zaprenumerowałem Newsweek'a .
      > I w tej liberalnej, w końcu, gazetce wyczytałem, że badania IQ wśród Afro-Ameri cans dały wyniki z grubsza o 20 punktów niższe, niż dla Bwana-Kubwa.

> Jak sobie z tym radzą dzisiejsi Amerykanie?

Zatroskany tym IQ wsrod innych. -
      Jak wyglada IQ wsrod Polakow, jakie wyniki ..
      • malkontent6 Re: Kiedy byłem piękny i młody... 22.03.24, 17:57
        krabat01 napisał(a):

> Zatroskany tym IQ wsrod innych. -
        > Jak wyglada IQ wsrod Polakow, jakie wyniki ..

www.worlddata.info/iq-by-country.php
        • borrrka Indoeuropejczycy wymieszani na max 22.03.24, 20:37
          Żyjący w podobnych warunkach, mają podobne wskaźniki.
          Ciekawie robi się, gdy porównujemy londyńskie City i buszmenów z puszczy Sahary.
    • malkontent6 Re: Kiedy byłem piękny i młody... 22.03.24, 17:59
      > Jak sobie z tym radzą dzisiejsi Amerykanie?

Ten temat nie istnieje w amerykańskich mediach.
    • petronelabaran Re: Kiedy byłem piękny i młody... 22.03.24, 21:25
      Wpiszcie w wyszukiwarce YouTube np.habsburger inzucht,co powoduje rozmnażanie się między krewnymi.
      AfD złożyło kiedyś wniosek w Bundestagu dotyczący sprawdzenia jakości Genów u Nachodzcow głównie z Afganistanu. Chodzi o przydatność tych ludzi w społeczeństwie Niemieckim.Czy naprawdę są oni leniwi,kryminalni,oczekujący ze względu na traumę wojenna czy ze względu na to, ze maja Geny do du..y.gdyż od setek lat kopulują miedzy sobą. W Afganistanie trudno znaleźć narzeczona gdyż sama podróż piechota trwała by tygodnie.Tam to sa góry i doliny,nie to co w Tatrach.
      • petronelabaran Re: Kiedy byłem piękny i młody... 23.03.24, 13:10
        Biblia gocka – przekład Biblii na język gocki dokonany w IV wieku przez gockiego biskupa Wulfilę. Zarówno Stary, jak i Nowy Testament przełożone zostały z języka greckiego. Pomimo iż tłumacz był arianinem, przekład nosi tylko jeden ślad konfesyjnego ukierunkowania (Flp 2,6). Do czasów współczesnych zachowało się jedynie kilkanaście fragmentarycznych rękopisów, które zawierają łącznie większą część Nowego Testamentu. Ze Starego Testamentu zachowały się tylko niewielkie fragmenty kilku ksiąg (Rodzaju, Psalmy, Nehemiasza). Najważniejszym rękopisem jest Codex Argenteus z VI wieku, najważniejszym krytycznym wydaniem gockiej Biblii jest Die Gotische Bibel (siódme wydanie z 2000 roku).
        Pewnie pytacie się, a jaki to był ten język gocki?Czy nazwa Gdańsk pochodzi od Gotów.Oni przeprawili sie przez z półwyspu Skania(Autobusy Skania) przez Bałtyk i osiedlili sie u ujścia Wisły.Ten rejon nazywano Gotenskansa od Goten i Skania wtedy trochę inna nazwa.Może Gocki przypominał język polski?Nie przypominał języka polskiego gdyż to był język NIEMIECKI.
    • boomerang Re: Kiedy byłem piękny i młody... 23.03.24, 00:22
      IQ australijskich Aborygenów nawet nie próbują badać.
      • borrrka Ktoś jednak badał 23.03.24, 00:52
        Rzedu 60.
        Ponieważ 70 to mentally retarded person, takie wyniki świadczą jedynie o niedoskonałości testu.
        Nie znam się na tyle, by tłumaczyć, ale intuicyjnie również nie wierzę w jakąś szczególną inteligencję rasy żółtej.
        • boomerang Re: Ktoś jednak badał 23.03.24, 04:21
          > intuicyjnie również nie wierzę w jakąś szczególną inteligencję rasy żółtej.

Rasa żółta bardziej się przykłada do tych testów, tak jakby od tego zależała ich przyszłość. Europejczycy robią to po łebkach, a "opaleni" są inteligentni inaczej.
        • boomerang Re: Ktoś jednak badał 23.03.24, 04:45
          Niedoskonałość testu jest oczywista. Pamiętam gdy jako student musiałem robić taki test, anonimowo zresztą, i strasznie się męczyłem, bo byłem na ciężkim kacu akurat. Szło mi to wolno i zabrakło mi czasu żeby wypełnić wszystkie kratki do końca. Azjaci nie nadużywają alkoholu tak jak Europejczycy.
          • j-k nie mieszalbym do tego... 24.03.24, 17:46
            boomerang napisał:
            Azjaci nie nadużywają alkoholu tak jak Europejczycy.

nie mieszalbym do tego alkoholu.

w kulturach azjatyckich (dalekowschodnich) dziecko ma od mala wpajane poczucie obowiazku - wiec wszystko co robia - robia z duzym zaangazowaniem

"BIALI" maja (z przyczyn kulturowych) wiecej indywidualizmu i takie rzeczy jak testy (anonimowe) nie sa dla nich zbyt wazne i czynia to niekiedy z wieksza nonszalancja...

a co do Azjatow i alkoholu...
            mocnych glow - to oni nie maja :)

"Übung macht Meister "- cwiczenie czyni mistrza :)
            • vermieter Re: nie mieszalbym do tego... 24.03.24, 18:19
              j-k napisał:

>
              > "Übung macht Meister "- cwiczenie czyni mistrza :)

Übung macht den Meister

paczpan, żeby po tylu latach pobytu w Niemczech takie błędy robić

P.S. nie pytaj czy lokatorzy czynsz zapłacili, wynajmuję luksusowe auta sportowe łącznie z qrwą na siedzeniu obok
              • szwampuch58 Re: nie mieszalbym do tego... 24.03.24, 18:47
                40 lat podobno i Helga po niemiecku null,to polaczek ze stajni trolli PiSu
    • polski_francuz Swietlane cele 23.03.24, 09:22
      borrrka napisał:

" I w tej liberalnej, w końcu, gazetce wyczytałem, że badania IQ wśród Afro-Americans dały wyniki z grubsza o 20 punktów niższe, niż dla Bwana-Kubwa.I najlepsza była konkluzja: trzeba dużo odwagi i żyć z tym!"

Eh borka, borka, poczatek dales niezly o Newsweeku, ktory i ja prenumerowalem zanim przerzucilem sie na Szpiegla i o wygladzie zewnetrznym ktory trzeba german-like dbac sie starzejac. Ale, rozwiniecie mniej mi sie podoba, czyli ze ci czy inni sa mniej inteligentni i dlaczego (to juz koledzy zza Atlantyku).

Moim skromnym zdaniem lepiej pozytywowac i dawac swietlane cele do osiagniecia.

Za kare idz kosic trawe w ogrodku!:)

Pozdro

PF
      • borrrka Szlachta nie pracuje - wynająłem parobka 23.03.24, 16:08
        Do trawy znaczy.
        A konkluzję błędnie zrozumiałeś - jest taka, że testy IQ pasują selektywnie do grup (raczej kulturowo, niż rasowo).
        To nie prawo grawitacji.

A tego poprawni politycznie nie akceptują:)
        • polski_francuz Szlachic pracuje 23.03.24, 18:51
          borrrka napisał:

" Do trawy znaczy. A konkluzję błędnie zrozumiałeś - jest taka, że testy IQ pasują selektywnie do grup (raczej kulturowo, niż rasowo).To nie prawo grawitacji."

by sie rozruszac. Kilka tysiecy krokow/dzien sa niezbedne. I kosiarka daje te szanse, ktora dzisiaj wykorzystalem:) Co do IQ to uwaga jest interesujaca i dosc trafna. A ze narzucila sie jedna cywilizacja to i IQ testy mamy jakie mamy.

I tu narzuca sie wazny temat: Chiny. Publikuja teraz jak najeci. A ze publikacja czytam i cytuje to dodam troche uwag: (i) angielski jest kiepski; (ii) logika nie jest spojna i dane i komentarze lataja w rozne strony; (iii) ida za waznoscia tematow (w mojej dziedzinie stopy entropowe); (iv) autorow jest troche duzawo co interpretuje jak wiernopoddanczosc w laboratoriach...taka bedzie wladza na swiecie jak juz wygraja.

W koncu, grawitacja nie dziala do konca. Powstawanie czarnych dziur a za nimi bialych dziur nie poddaje sie prawom grawitacji.

PF
          • borrrka Nie wygrają 23.03.24, 21:27
            Pozwolę sobie zacytować mój ulubiony kawałek sarmacki:
            Szabel nam nie zabraknie, szlachta na koń wsiędzie,
            Ja z synowcem na czele, i – jakoś to będzie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka