Dodaj do ulubionych

Problem z doborem mleka modyfikowanego.POMOCY

02.05.11, 20:11
Witam wszystkich,

Piszę już na forum bo dzisiaj trochę się załamałam i może ktoś z was miał podobny problem i sobie z nim poradził. Mojego dziecko zaczyna trzeci miesiąc życia. Ze względu na moją poważną chorobę i pobyt w szpitalu przestałam go karmić piersią pod koniec pierwszego miesiąca życia. Najpierw był karmiony mlekiem Bebilon 1. Niby wszystko było ok do czasu. Któregoś dnia dałam mu zachwalany Enfamil Premium i dostał strasznej wysypki na buzi, taka tarka na twarzy i plamy czerwone. Natychmiast go odstawiłam i wróciłam do Bebilonu. Dwa dni później byłam na wizycie u lekarki, która potwierdziła alergię i powiedziała, że jeśli po powrocie do Bebilonu wszystko nie przejdzie żebyśmy kupili mleko Nan HA. Oczywiście po bebilonie nic nie przechodziło, to mój mąż poszedł do sklepu kupił BEBIKO HA 1 dobry apetyt. Nieby było lepiej już zaczynał trzeci tydzień z tym mlekiem ale bóle brzuszka, zielona kupka, bardzo brzydko pachnąca i nasilenie się zmniejszonej trochę wysypki, spowodował to, że dwa dni te,u kupiliśmy to nieszczęsne NAN HA. I dzisiaj nie dość, że wysypka coraz większa to jeszcze kiedy mierzyłam mu gorączkę zrobił kupkę jak nasza dorosła zielona biegunka, sama woda, cuchnąca i zielona, ciemnozielona. Nie bardzo wiem co robić, czy jak najszybciej śmignąć do lekarza czy jeszcze chwilę wytrzymać na tym NAN HA i zobaczyć jak to się rozwija? Może miałyście/mieliście podobne doświadczenia i wiecie co i jak.

Pozdrawiam i czekam na wiele odpowiedzi!!!!
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego.POMOCY 03.05.11, 19:29
      Trzeci miesiąc to taki czas, w którym najczęściej zaczynają się pojawiać objawy alergii na mleko krowie. Nie czekaj i nie męcz dziecka, przejdź na mieszankę dla alergików bebilon pepti lub nutramigen - idź do pediatry niech wypisze Ci receptę.
    • barbara.gierowska Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego.POMOCY 05.05.11, 12:40
      Witam,
      Skoro lekarz pediatra rozpoznał objawy alergii na,prawdopodobnie na białka mleka krowiego,powinien zalecić preparat leczniczy np Bebilon Pepti albo Nutramigen.
      Proszę poprosić o wypisanie recepty.
      Mleka typu HA służą jedynie do profilaktyki alergii u dzieci z grup ryzyka,a nie do jej leczenia dietetycznego
    • kaetchen Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego.POMOCY 07.05.11, 22:35
      Dodam od siebie jeszcze jedno - podaj probiotyk np LacidoBaby, albo Dicoflor30 (oba w proszku, a LacidoBaby proś neutralny, bezzapachowy), żeby wspomóc jelita w obronie przed alergenami.
      No i pytanie - czy Twoje dziecko nie było przypadkiem szczepione p. rota przed tą wysypką i kupami? Bo u mnie taka kupa i właśnie wysypka zaczęły się w 3mcu, mniej więcej tydzień po szczepieniu. Alergia to nie była, bo nie swędziała, ale kupy śluzowate i zielone. Myślałam, że to kwestia diety, wszystko odstawiłam, ale .. nic nie przeszło. Więc podałam probiotyki. Poprawa była stopniowa, ostatecznie przeszło po 4-5 tygodniach, gdzie i BioGaję podawałam i LacidoBaby.
      • mlodaistudent Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego.POMOCY 08.05.11, 19:14
        Nie nie miał tego szczepienia. Poszłam do Pani doktor i od razu stwierdziła, że to jej zdaniem na 100% skaza białkowa:( Przepisała w środę bebilon pepti. Kupki się poprawiły ale buzia jest coraz gorsza, wysypka pojawia się w zagięciach kolan i łokci. Buzia jest straszliwie szorstka i widzę, że małego swędzi. Czy może być tak, że lepsze byłoby to drugie mleko nutramigen( czy jakoś tak)? Pediatra kazała nam iść jak najszybciej do alergologa ale kolejki są nieziemskie i chyba po prostu jutro się wcisnę bez zapisu, takiego malucha może zlituje się i przyjmie Pan doktor:(
        • nadika84 Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego.POMOCY 09.05.11, 08:28
          moze poproś o zmianę mleka. u nas po pepti było jeszcze gorzej ze skórą. lekarka zmieniła na ISOMIL (mleko całkowicie z soi i kukurydzy bez mleka krowiego) i pomaga. pozatym lepsze w smaku i dziecko chętniej je
        • moonik1 Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego.POMOCY 11.05.11, 13:03
          Smaruj te czerwone plamy kremem nanobase (do kupienia w aptece bez recepty) - bardzo dobrze nawilża i goi taką brzydką suchą skórę. A u nas bebilon pepti na zmiany skórne nie pomógł i kupki też były zielone.
        • barbara.gierowska Re: Problem z doborem mleka modyfikowanego.POMOCY 11.05.11, 19:11
          Witam,
          Chce tylko podkreślić ,że obecnie mleka sojowe nie są zalecane dla dzieci poniżej 6 miesiąca życia ( oczywiście chodzi o sytuacje dietetycznego leczenia alergii).
          Na skórę można wypróbowac maść cholesterolową ( konieczna recepta)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka