Dodaj do ulubionych

Jorl vs. Trump

27.12.24, 10:20
Jorl popiera ruskie masowe mordy na Ukrainie. A ze wojna moze doprwadzic do konfliktu atomowego, to co mu tam. Trump daje szanse Kanadzie by sie stala 51 stanem w USA. I Kanadyjczykom opadaja szczeki i nie wiedza co myslec o takich nieodpowiedzialnych slowach u lidera sasiedniego kraju.

Skad sie bierze takie duraczenie u ludzi w powaznym wieku?

PF
Obserwuj wątek
    • jorl11 Re: Jorl vs. Trump 27.12.24, 10:33
      polski_francuz napisał:

> Jorl popiera ruskie masowe mordy na Ukrainie.

Klamiesz, wcale nie popieram masowego zabijania zolnierzy ukrainskich przez zolnierzy rosyjskich. Bo to jest zabijanie Rosjan przez Rosjan tak naprawde.
      Ale ty popierasz ta wojne bo popierasz distarczanie broni pieniedzy i ludzi dla Zielenskiego.
      Juz Borrel powiedziel ze jak Zachod oglosi ze nie bedzie juz dostarczyl niczego na Ukraine to Zielenski kapituluje w 2 tygodnie. I sie mordowanie Rosjan majacych nieszczescie byc obywatelimi Ukrainy skonczy.

> ze wojna moze doprwadzic do kon
      > fliktu atomowego, to co mu tam.

Nie sadze zeby doszlo do konfliktu jadrowego. Zachod, ten prawdziwy nie Ostblokowcy, nie bedzie tego chcial bo zdaje sobie sprawe z konsekwecji dla siebie.

Juz teraz plywaja kolo USA okrety rosyjskie tez z Zyrkon rakietami ktorymi w pare minut moga zniszczyc bez ratunku naglym uderzene i WH ze predzio USA nie zdazy winda do tego bunkra pod nim zjechac. I okrety podwodne rosyjski.
      Juz sie generaly amerykanskie skarza na to. A Putin niedawno powiedziel ze Rosja powinna miec mozliwosc pierwszym uderzeniem wygrac wojne jadrowa. Bo po osrodkach decyzyjnych USA. To jak Reagan z Percshngami 2 q latach 80 chcial miec. Teraz sie sytuacja odwrocila.

> Trump daje szanse Kanadzie by sie stala 51 stan
      > em w USA. I Kanadyjczykom opadaja szczeki i nie wiedza co myslec o takich nieod
      > powiedzialnych slowach u lidera sasiedniego kraju.

W dupie mam Trumpa mnie on smieszy bo jest w geopolityce pajacem. Ale zobaczymy jak juz bedzie dostawal tajne dokumenty na biurko i sie dowie jak durnie myslal. Ale cholera wie moze bedzie dalej wiedze czerpal z TV?

> Skad sie bierze takie duraczenie u ludzi w powaznym wieku?

> PF

Mowisz o sobie. Z tym ze zawsze glupoty, niezaleznie od wieku swojego, gadales.
      • j-k Jörl, junaku :) 27.12.24, 16:28
        jorl11 napisał:

> W dupie mam Trumpa mnie on smieszy bo jest w geopolityce pajacem. Ale zobaczymy
        > jak juz bedzie dostawal tajne dokumenty na biurko i sie dowie jak durnie mysla

Jörl, junaku :)
        Trump tajne dokumenty - to juz dostawal przez 4 lat a, wie jak ten Swiat wyglada.

a ze mowi czesto prowokacyjnie - to nie jest to objaw jego drunoty - tylko celowe sianie zamieszania...
        • jorl11 Re: Jörl, junaku :) 27.12.24, 17:54
          j-k napisał:

> jorl11 napisał:
          >
          > > W dupie mam Trumpa mnie on smieszy bo jest w geopolityce pajacem. Ale zob
          > aczymy
          > > jak juz bedzie dostawal tajne dokumenty na biurko i sie dowie jak durnie
          > mysla
          >
          >
          >
          > Jörl, junaku :)
          > Trump tajne dokumenty - to juz dostawal przez 4 lat a, wie jak ten Swiat wyglad
          > a.
          > a ze mowi czesto prowokacyjnie - to nie jest to objaw jego drunoty - tylko celo
          > we sianie zamieszania...

To sie okaze. Bo to co slyszalem to kiedys tajnych dokumentow nie czytal. Bo tego jest duzo i byly za nudne. Mowiel wiem swoje. Z TV.

Usmialem sie jak kombinowal z Korea Pn. Spotkania, propozycje handlu a potem jak w Hanoi zazadal od Kima zeby najpierw Polnocni sie rozbroili nuklearnie a potem beda dostawali duzo ladnych rzeczy to odpowiedzial mu Kim zeby spierdalal i wyjechal Kim przed czasem.
          Jakby troche geopolityke rozumial to by musial wiedziec ze na taki kawal sie Kim nie nabierze. No ale Trump palant byl i napewno jest.

Zreszta ja wtedy, grudzien 2017 do Koreai Pn jechal na wycieczke. Nawet pare miesiecy wczesniej USA zrobilo atmosfere grozy, ze napadnie na Koree Pn aby Kima wystraszyc. Ja jadac tam wzielem ze soba sporo euro, chyba z 1000 aby jak co tunelami do Rosji z Koreii uciekac jak bedzie faktycznie wojna. I co? I pstro. Palant.

Trump jest biznesmen, sam mnostwo spraw rokowalem z klientami czy dostawcami wiem dobrze jak to sie robi. Ale do geopolityki duzo za daleko uwaza ze od doradcow jest madrzejszy, Normalnie nowy predzio w USA przeciez nie zna sie na geopolityce bo jest wybrany z ludu. No ale jak juz jest predziem to mu fachowcy te zaleznosci tlumacza taki slucha uwaznie, uczy sie i slucha doradcow ktorzy zeby zjedli na geopolityce. A Trump uwaza ze jest madrzejszy i juz, co sie bedzie uczyl.
          Dlatego jestem ciekawy jak bedzie skakal.
          • boomerang Re: Jörl, junaku :) 27.12.24, 21:05
            > sam mnostwo spraw rokowalem z klientami czy dostawcami wiem dobrze jak to sie robi

W to nie wątpię że znałeś podstawową zasadę obowiązującą w całym bloku demoludów: "ręka rękę myje".
        • bmc3i Re: Jörl, junaku :) 27.12.24, 19:27
          j-k napisał:

> jorl11 napisał:
          >
          > > W dupie mam Trumpa mnie on smieszy bo jest w geopolityce pajacem. Ale zob
          > aczymy
          > > jak juz bedzie dostawal tajne dokumenty na biurko i sie dowie jak durnie
          > mysla
          >
          >
          >
          > Jörl, junaku :)
          > Trump tajne dokumenty - to juz dostawal przez 4 lat a, wie jak ten Swiat wyglad
          > a.
          >
          > a ze mowi czesto prowokacyjnie - to nie jest to objaw jego drunoty - tylko celo
          > we sianie zamieszania...

I ich dureń nie czytał, jak twierdzi John Bolton, jego doradca ds. bezpieczenstwa. Bo nienawidzi czytać.
          • j-k Re: Jörl, junaku :) 27.12.24, 19:33
            bmc3i napisał:
            >
            > I ich dureń nie czytał, jak twierdzi John Bolton, jego doradca ds. bezpieczenst
            > wa. Bo nienawidzi czytać.

wielu szefow Panstw tak czyni
            maja od tego sekretarzy i ci referuja im - co najwazniejsze.
            • bmc3i Re: Jörl, junaku :) 27.12.24, 20:32
              j-k napisał:

> bmc3i napisał:
              > >
              > > I ich dureń nie czytał, jak twierdzi John Bolton, jego doradca ds. bezpie
              > czenst
              > > wa. Bo nienawidzi czytać.
              >
              >
              > wielu szefow Panstw tak czyni
              > maja od tego sekretarzy i ci referuja im - co najwazniejsze.

Sekretarze nie mają dostępu do informacji na takim poziomie tajności jak prezydent USA.
              • j-k a maja 27.12.24, 21:49
                bmc3i napisał:
                > Sekretarze nie mają dostępu do informacji na takim poziomie tajności jak prezyd
                > ent USA.

a maja. jesli Prezydent jest leniwy, nie chce czytac wszystkich raportow i im na to zezwoli.

wiem to od zaufanych osob.

• jorl11 Re: a maja 27.12.24, 21:53
                  j-k napisał:

> a maja. jesli Prezydent jest leniwy, nie chce czytac wszystkich raportow i im n
                  > a to zezwoli.
                  >
                  > wiem to od zaufanych osob.

jasne predzio Polski ten L.Kaczynski. Ten byl len i pijak. Dlatego wlasnie sie spoznil bo mial kaca na samolot do Smolenska polecial pozniej, bal sie brata bo ten nie byl leniem i kazal ladowac pilotowi az sie zabili

Wal sie palancie, nie o takich mowa
                  • boomerang Re: a maja 27.12.24, 21:59
                    Tracisz zimną krew, Jorłowie, a ręka ci się zaciska na pistolecie w kieszeni.
                    • senioryta13 Re: a maja 27.12.24, 22:07
                      boomerang napisał:

> Tracisz zimną krew, Jorłowie, a ręka ci się zaciska na pistolecie w kieszeni.

a to z jakiego filmu?
                • bmc3i Re: a maja 27.12.24, 22:43
                  j-k napisał:

> bmc3i napisał:
                  > > Sekretarze nie mają dostępu do informacji na takim poziomie tajności jak
                  > prezyd
                  > > ent USA.
                  >
                  > a maja. jesli Prezydent jest leniwy, nie chce czytac wszystkich raportow i im n
                  > a to zezwoli.
                  >
                  > wiem to od zaufanych osob.

Nie mają, bo poziomy dostępu regulowane są prawem a zależą również od indywidualnego security clearance, gdzie w amerykańskim systemie często podwładny ma wiekszy dostęp niż jego przełożony. Prezydent nie może swoja decyzją złamać prawa dajac komuś dostęp do informacji do których nie ma dostępu zgodnie z prawem.
          • senioryta13 Re: Jörl, junaku :) 27.12.24, 19:34
            bmc3i napisał:
            > I ich dureń nie czytał, jak twierdzi John Bolton, jego doradca ds. bezpieczenst
            > wa. Bo nienawidzi czytać.

Bolton sie teraz msci, bo Trump nie chcial wojny, a ten go bardzo do tego namawial. Zreszta szybko wylecial. Trumpowi wystarczyĺo co mu Bolton mowil i inni na zebraniach.
            • bmc3i Re: Jörl, junaku :) 27.12.24, 19:37
              senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
              > > I ich dureń nie czytał, jak twierdzi John Bolton, jego doradca ds. bezpie
              > czenst
              > > wa. Bo nienawidzi czytać.
              >
              > Bolton sie teraz msci, bo Trump nie chcial wojny, a ten go bardzo do tego namaw
              > ial. Zreszta szybko wylecial. Trumpowi wystarczyĺo co mu Bolton mowil i inni na
              > zebraniach.

Nic nie wyleciał. Bolton sam sie zwolnił, nie zgadzając sie z polityką Trumpa ws. Korei, a zwlaszcza ze sposobem wycofania z Syrii.
              • senioryta13 Re: Jörl, junaku :) 27.12.24, 20:49
                bmc3i napisał:
                > Nic nie wyleciał. Bolton sam sie zwolnił, nie zgadzając sie z polityką Trumpa w
                > s. Korei, a zwlaszcza ze sposobem wycofania z Syrii.

Sposob wycofania sie z Afganistanu byl tragiczny, nikt jednak nIe wylecial, nikt sie nIe zwolnil, nikt nIe ma o to pretensji. Biden nIe dosc, ze nIe czyta raportow, a jesli, to nic i tak do niego nIe dociera. Nikomu taka sytuacja jednak nIe przeszkadza. Tylko Trump jest zawsze zly.
                • bmc3i Re: Jörl, junaku :) 27.12.24, 20:55
                  senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                  > > Nic nie wyleciał. Bolton sam sie zwolnił, nie zgadzając sie z polityką Tr
                  > umpa w
                  > > s. Korei, a zwlaszcza ze sposobem wycofania z Syrii.
                  >
                  > Sposob wycofania sie z Afganistanu byl tragiczny, nikt jednak nIe wylecial, nik
                  > t sie nIe zwolnil, nikt nIe ma o to pretensji. Biden nIe dosc, ze nIe czyta ra
                  > portow, a jesli, to nic i tak do niego nIe dociera. Nikomu taka sytuacja jednak
                  > nIe przeszkadza. Tylko Trump jest zawsze zly.

Dla Ciebie za to wszystko co robi Trump ZAWSZE jest dobre. Nigdy nie masz nic przeciw.
                  • senioryta13 Re: Jörl, junaku :) 27.12.24, 21:02
                    bmc3i napisał:
                    > Dla Ciebie za to wszystko co robi Trump ZAWSZE jest dobre. Nigdy nie masz nic przeciw.

Ty nigdy za nic nIe skrytykowales Bidena, a zrobil wiele zlego przez te 4 lata. Trump moze byc oczyszczony/wybielony w porownaniu z Bidenem. Nikt nie jest perfect, ale to co prasa robi z Trumpem,
                    w czlowieku zaczyna narastac bunt na ta wasza 'sprawiedliwosc'.
                    • bmc3i Re: Jörl, junaku :) 27.12.24, 21:07
                      senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                      > > Dla Ciebie za to wszystko co robi Trump ZAWSZE jest dobre. Nigdy nie masz
                      > nic przeciw.
                      >
                      > Ty nigdy za nic nIe skrytykowales Bidena, a zrobil wiele zlego przez te 4 lata.
                      > Trump moze byc oczyszczony/wybielony w porownaniu z Bidenem. Nikt nie jest per
                      > fect, ale to co prasa robi z Trumpem,
                      > w czlowieku zaczyna narastac bunt na ta wasza 'sprawiedliwosc'.

Przeciwnie. Ja krytykowalem go za to że zdecydował sie kandydować na drugą kadencję, krytykowałem govza zbyt zachowawcza postawę wobec Rosji, za ułaskawienie swojegobsyna. Dla Ciebie Trump to bóstwo, które zastąpiło Chrystusa na Ziemi.
                      • senioryta13 Re: Jörl, junaku :) 27.12.24, 21:36
                        bmc3i napisał:
                        > Ja krytykowalem go za to że zdecydował sie kandydować na drugą kadencję,

a to dlaczego ?

>krytykowałem govza zbyt zachowawcza postawę wobec Rosji,

a w ktorym momencie? ze dzieki niemu nie mamy jeszcze III WS ?

>za ułaskawienie swojegobsyna.

ta jego decyzja jednak nie szkodzi obywatelom, inne decyzje tak i go nIe ganisz za to.

>Dla Ciebie Trump to bóstwo, które zastąpiło Chrystusa na Ziemi.

NIe, znowu jestes w bledzie.
      • boomerang Re: Jorl vs. Trump 27.12.24, 20:55
        Rosjanin Jorłow o zabijaniu Ukraińców: "zabijanie Rosjan przez Rosjan.

Jeśli dojdzie do zabijania Polaków, Jorłowie, to to też będzie zabijanie Rosjan przez Rosjan. Zabijanie jest wewnętrzną sprawą Rosji i Europie nic do tego.
    • de_oakville Coś rzeczywiście bardzo dziwnego 27.12.24, 11:29
      polski_francuz napisał:

> I Kanadyjczykom opadaja szczeki i nie wiedza co myslec o takich nieod
      > powiedzialnych slowach u lidera sasiedniego kraju.
      >
      > Skad sie bierze takie duraczenie u ludzi w powaznym wieku?

Co ciekawe, Trump nadal "czepia sie" Grenlandii. "Ma kluczowe znaczenie dla bezpieczenstwa USA". OK, ma. W aresywnych lbach tych co nic lepszego nie maja do roboty tylko myslec o Alasce, Estonii i Ukrainie moga zrodzic sie pomysly jak z Chinczykami "odzyskac Alaske" atakujac ja przez milion zolnierzy od strony Grenlandii. Ale przeciez Grenlandia to terytorium NATO a "napad na jednego czlonka sojuszu jest jak napad na wszystkich". Skoro napad na Danie jest jak napad na USA to obrona Grenlandii tez do tych obowiazkow rowniez nalezy, niezaleznie od tego do kogo Grenlandia nalezy. A moze chodzi tu o przejecie jakichs zasobow naturalnych?
      Chyba najbardziej "druzgocaca" krytyke Trumpa jaka czytalem dal przed kilku laty brytyjski pisasz Nate White.
      Oto ona w calosci:

groups.google.com/g/usaafricadialogue/c/YcvcyUSt4Jk/m/KR8tSL2gAQAJ?pli=1
      • borrrka Zbyt długie w quasi germańskim języku 27.12.24, 11:46
        Więc nie ślabizuję.
        Ale nie czepiajcie się pana prawie prezydenta - mógł swego konia senatorem mianować...
        A nie mianował.
        • stefan4 konia? 27.12.24, 12:04
          borrrka:
          > Ale nie czepiajcie się pana prawie prezydenta - mógł swego konia senatorem mianować...

Chyba nie mógł. To jest inaczej niż u Kaliguli. Tamten lubił swojego Incitatusa; a teza, jakoby Trump kogoś lubił, byłaby skrajnie trudna do udowodnienia.

borrrka:
          > A nie mianował.

Bo co tam senator... Ty poczekaj, aż on przyśle na ambasadora w Polsce swój kij golfowy.

- Stefan
          • borrrka Możemy sobie żartować... 27.12.24, 12:23
            Ale pomysł z Grenlandią i Kanadą, to nie żarty u faceta z guzikiem atomowym.
      • de_oakville Granica duńsko-kanadyjska 27.12.24, 12:29
        Ciekawostka: przez niewielką wyspę Hans Island, leżącą pomiędzy Kanadą a Grenlandią przebiega na dlugosci 1 km 280 metrów granica duńsko-kanadyjska. To jednak nie to co Francja, której największym sąsiadem jest Brazylia, z którą Francja graniczy przez Gujanę francuską.
      • polski_francuz "Shakespeares of shit" vs. wspolny mianownik 27.12.24, 12:29
        de_oakville napisał:

" Co ciekawe, Trump nadal "czepia sie" Grenlandii. "Ma kluczowe znaczenie dla bezpieczenstwa USA". OK, ma. W aresywnych lbach tych co nic lepszego nie maja do roboty tylko myslec o Alasce, Estonii i Ukrainie moga zrodzic sie pomysly jak z Chinczykami "odzyskac Alaske" atakujac ja przez milion zolnierzy od strony Grenlandii. Ale przeciez Grenlandia to terytorium NATO a "napad na jednego czlonka sojuszu jest jak napad na wszystkich".

Dodajmy zatem do ofiar nowego/bylego prezia stanow Dunczykow, wlascicieli Grenlandii.

Co do pytania, ktore zadalem w pierwszym wpisie to wspolnym mianownikiem opisanych starszych panow jest zamoznosc. I to zamoznosc, ktora "spadla z nieba". Jednemu ze spadku rodzicow a drugiemu ze wspanialych zarobkow w niemieckim przemysle.

PF

• de_oakville I pewnie podobne zamiłowania 27.12.24, 12:54
          polski_francuz napisał:

> starszych panow jest zamoznosc. I to zamoznosc, ktora "spadla z nieba". Jed
          > nemu ze spadku rodzicow a drugiemu ze wspanialych zarobkow w niemieckim przemys
          > le.

Coś wspólnego z Rosją z powodów "cielesnych", choć w zupełnie innym rozumieniu.
          Jeden nie miał wyboru, drugi oprócz kawioru...mógl miec tam inne rozkosze. Pewnie fajne były dla Trumpa czy Depardieu te przyjecia w Moskwie, kiedy pierwszy byl mlodym businessmanem a drugi wzietym aktorem.
          Patrzyli na ten kraj z zupelnie innej perspektywy niz np. syberyjscy zeslancy.
        • jorl11 Re: "Shakespeares of shit" vs. wspolny mianownik 27.12.24, 19:43
          polski_francuz napisał:

> Co do pytania, ktore zadalem w pierwszym wpisie to wspolnym mianownikiem opisan
          > ych starszych panow jest zamoznosc. I to zamoznosc, ktora "spadla z nieba". Jed
          > nemu ze spadku rodzicow a drugiemu ze wspanialych zarobkow w niemieckim przemys
          > le.

Mi nic z nieba nie spadlo. Ja musialem na to ciezko zapracowac. I pracowalem na to 35+ lat ciagle kazdy dzien sie liczyl. Zreszta przedtem w Polsce 10 lat tez bo bez tego doswiadczenia z Polski bym nigdy w Niemczech nie mogl byc projektantem elektroniki. Nawet w komunie dzieki pracy nie tylko w biurze konstrukcyjnym elektroniki ale na mojej Politechnice dodatkowo.

Trump odziedziczyl majatek ja nic materialnego nie odziedziczylem. Jedyne co odziedziczylem to wiecej testosternu jak normalny przecietny mezczyzny a ten jest do kapitalizmu idealny. I do matematyki i fizyki, do scislych przedmiotow.
          • boomerang Re: "Shakespeares of shit" vs. wspolny mianownik 27.12.24, 21:20
            > Jedyne co odziedziczylem to wiecej testosternu jak normalny przecietny mezczyzny a ten jest do kapitalizmu idealny. I do matematyki i fizyki, do scislych przedmiotow.

Najbardziej przydaje się w dywersji i szpiegostwie.
          • bobislaw.borboje Re: "Shakespeares of shit" vs. wspolny mianownik 28.12.24, 18:26
            jorl11 napisał:

> nie mogl byc projektantem elektroniki.

Nie mieści się w dupie i nie świeci. Co to jest?
            Rosyjski przyrząd do świecenia w dupie. Kluczowy wynalazek jorla.
      • senioryta13 Re: Coś rzeczywiście bardzo dziwnego 27.12.24, 12:54
        de_oakville napisał:
        > Co ciekawe, Trump nadal "czepia sie" Grenlandii. "Ma kluczowe znaczenie dla
        > bezpieczenstwa USA".
        OK, ma. W aresywnych lbach tych co nic lepszego nie ma
        > ja do roboty tylko myslec o Alasce, Estonii i Ukrainie moga zrodzic sie pomysly
        > jak z Chinczykami "odzyskac Alaske" atakujac ja przez milion zolnierzy od stro
        > ny Grenlandii. Ale przeciez Grenlandia to terytorium NATO a "napad na jednego c
        > zlonka sojuszu jest jak napad na wszystkich". Skoro napad na Danie jest jak nap
        > ad na USA to obrona Grenlandii tez do tych obowiazkow rowniez nalezy, niezalezn
        > ie od tego do kogo Grenlandia nalezy. A moze chodzi tu o przejecie jakichs zaso
        > bow naturalnych?
        > Chyba najbardziej "druzgocaca" krytyke Trumpa jaka czytalem dal przed kilku lat
        > y brytyjski pisasz Nate White.
        > Oto ona w calosci:
        >
        > groups.google.com/g/usaafricadialogue/c/YcvcyUSt4Jk/m/KR8tSL2gAQAJ?pli=1

"Nate White , elokwentny i dowcipny pisarz z Anglii" . I tylko tyle znalazlam o nim w sieci. Jesli masz cos wiecej, podrzucic. Kazdy ma jakis sposob zarabiania na zycie. NIe napisal nic nowego, nasze gazety, tv. od 8-smiu lat pisza/mowia identycznie. Dziwne tylko, ze rok 2016 jest rokiem przelomowym w zmianie postrzegania 'nowego' Trumpa. Ciekawe dlaczego.
      • felusiak1 Re: Coś rzeczywiście bardzo dziwnego 27.12.24, 17:28
        dokvil napisał: brytyjski pisasz Nate White.

Ciekawe, ze nic o tym pisarzu nie wiadomo. Chyba się ukrywa.
    • boomerang Re: Jorl vs. Trump 27.12.24, 20:59
      > Trump daje szanse Kanadzie by sie stala 51 stanem w USA

Nie zrozumiałeś żartu Trumpa wypowiedzianego w kontekście taryf.
      • bmc3i Re: Jorl vs. Trump 28.12.24, 22:23
        boomerang napisał:

> > Trump daje szanse Kanadzie by sie stala 51 stanem w USA
        >
        > Nie zrozumiałeś żartu Trumpa wypowiedzianego w kontekście taryf.

Żarty Trumpa zwykle wymagają objaśnień i tłumaczeń. Nawet członkowie kanadyjskiego rządu mieli problemy z chwyceniem żartu. Podobnie jsk premier Panamy.
    • krzy-czy Re: Jorl vs. Trump 27.12.24, 21:00
      co do tych masowych moirdów na wukr.
      niezłe wyniki miewała wesoła ekipa pt AZOW.
      Co do ruskich 95% w wyniku tego bohaterskiego zeszczeliwania
      przez wukrów ruskich piguł.
      tak jakoś jakby ta wukroska opelotka co to zabiła
      dwóch polaków.
    • jorl11 Re: Jorl vs. Trump 27.12.24, 21:07
      senioryta13 napisał:

> Sposob wycofania sie z Afganistanu byl tragiczny, nikt jednak nIe wylecial, nik
      > t sie nIe zwolnil, nikt nIe ma o to pretensji.

Co bylo w tym tragicznego? Ze troche Afganczykow pozabijanych? I troche zolnierzy amerykanskich? Zabilisci takich tysiace razy wiecej juz. A wycofanie z Afganistanu bylo dla USA jak najbardziej sluszne. Bo USA wiedzialy juz ze Rosja na Ukraine najedzie, nie widomo czy latem 2021 czy troche pozniej i nalezy jeden teatr wojenny, malo wazny, jak najszybciej zamknac. Tez bym tak zrobil na miejscu Amerykanow.

> Biden nIe dosc, ze nIe czyta ra
      > portow, a jesli, to nic i tak do niego nIe dociera. Nikomu taka sytuacja jednak
      > nIe przeszkadza. Tylko Trump jest zawsze zly.

Tez slysze ze Biden nie potrafi juz czytac raportow. Ale czytaja jego wazni doradcy, znajacy sie na sprawie napewno. I oni proponuja postepowania dla USA dosc optymalne. I Biden sie ich slucha i podpisuje nawet jak moze do konca nie rozumie bo ma demenz juz. Wiec dla USA OK:

Trump ale cos innego. Nie bedzie czytal raportow ale jak mu doradcy, znajacy sie, jesli takich wezmie, bo moze nawet to nie, doradza prawidlowo to on im powie ja wiem lepiej zjezdzajcie palanty. I tu jest ta zasadnicza roznica.
      No ale kto wie, moze dojrzal Trump do sluchania doradcow i stosowania sie do ich ideii kto wie? Zobaczymy co bedzie.

Ale musze dodac ze sa sprawy ktore Trump ma racje co chce i inaczej jak Biden. Te sprawy wewnterzne w USA, uchodzcy, przemysl spowrotem itd. Tu moze ma racje ale mnie to malo obchodzi, rubta co chceta. Mi chodzi o geopolityke.

Do niedawna USA nawet Zachod mial dobrze. Bo mial ogromna przewage nad innymi krajami i nawet jak slabo szefowie mysleli nic zlego narobic nie mogli. B zawsze mozna bylo to poprawic. Ale teraz Zachod stoi w ciezkiej walce o swoje istnienie a dokladnie o utrzymanie swojego dobrobytu i politycy zachdni sa pod ogromnym naciskiem. Cos malo optymalnego zrobia i nieodwracalnie sporo moga pogorszyc sytuacje dla swoich krajow. Zarty sie skonczyly, latwe zycie tez.

Przed 40..30 laty Kohl mowil ze RFN sam sie kreci. I to dobrze sie kreci. A teraz poruszamy sie nad przepascia a conajmniej nezla dziura, pare bledow i ryms sporo w dol.
      • boomerang Re: Jorl vs. Trump 27.12.24, 21:27
        > Biden sie ich slucha i podpisuje nawet jak moze do konca nie rozumie bo ma demenz juz.

Wiem dlaczego nie znasz polskiego słowa "demencja".
      • senioryta13 Re: Jorl vs. Trump 27.12.24, 22:22
        jorl11 napisał:
        > A wycofanie z Afgan
        > istanu bylo dla USA jak najbardziej sluszne.

Nikt tego przeciez nIe kwestionuje, tylko w jaki nieumiejetny sposob to zrobiono.
        Biden ma krew na rekach, takich ma trefnych doradcow.
        • bmc3i Re: Jorl vs. Trump 27.12.24, 22:36
          senioryta13 napisał:

> jorl11 napisał:
          > > A wycofanie z Afgan
          > > istanu bylo dla USA jak najbardziej sluszne.
          >
          > Nikt tego przeciez nIe kwestionuje, tylko w jaki nieumiejetny sposob to zrobion
          > o.
          > Biden ma krew na rekach, takich ma trefnych doradcow.

Zadałaś sobie kiedyś trudu sprawdzić ile kurdyjskiej krwi ma Trump na swoich rękach decyzją o wycofaniu z Syrii? Czy to budzi zbyt duży ścisk żołądka?
          • senioryta13 Re: Jorl vs. Trump 28.12.24, 12:56
            bmc3i napisał:

> senioryta13 napisał:
            >
            > > jorl11 napisał:
            > > > A wycofanie z Afgan
            > > > istanu bylo dla USA jak najbardziej sluszne.
            > >
            > > Nikt tego przeciez nIe kwestionuje, tylko w jaki nieumiejetny sposob to z
            > robion
            > > o.
            > > Biden ma krew na rekach, takich ma trefnych doradcow.
            >
            >
            > Zadałaś sobie kiedyś trudu sprawdzić ile kurdyjskiej krwi ma Trump na swoich rę
            > kach decyzją o wycofaniu z Syrii? Czy to budzi zbyt duży ścisk żołądka?

Na tych terenach od wiekow trwaja walki i nie mozna tego porownywac z atakiem bombowym na lotnisku, ktorego mozna bylo uniknac.
            • bmc3i Re: Jorl vs. Trump 28.12.24, 15:51
              senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
              >
              > > senioryta13 napisał:
              > >
              > > > jorl11 napisał:
              > > > > A wycofanie z Afgan
              > > > > istanu bylo dla USA jak najbardziej sluszne.
              > > >
              > > > Nikt tego przeciez nIe kwestionuje, tylko w jaki nieumiejetny sposo
              > b to z
              > > robion
              > > > o.
              > > > Biden ma krew na rekach, takich ma trefnych doradcow.

> > Zadałaś sobie kiedyś trudu sprawdzić ile kurdyjskiej krwi ma Trump na swo
              > ich rę
              > > kach decyzją o wycofaniu z Syrii? Czy to budzi zbyt duży ścisk żołądka?
              >
              > Na tych terenach od wiekow trwaja walki i nie mozna tego porownywac z atakiem
              > bombowym na lotnisku, ktorego mozna bylo uniknac.

Bo co tam kilka tyysiecy kurdów wymordowanych przez Rosjan, Turcję i Asada, skutkiem decyzji Trumpa, kolejne kilkaset tysiecy zmuszonych do ucieczki do europy, przy ataku na lotnisku

Zostawienie na lodzie sojuszników

W afganistanie walki trwaja od tysiacleci, a nie od wieków
              • stefan4 Re: Jorl vs. Trump 28.12.24, 16:14
                bmc3i:
                > Bo co tam kilka tyysiecy kurdów wymordowanych przez Rosjan, Turcję i Asada, skutkiem
                > decyzji Trumpa

... szczególnie w porównaniu z masakrami dokonanymi wprost amerykańskimi rękami:
                    ,,Population-based studies produce estimates of the number of Iraq War casualties
                    ranging from 151,000 violent deaths as of June 2006 (per the Iraq Family Health
                    Survey) to 1,033,000 excess deaths (per the 2007 Opinion Research Business
                    (ORB) survey).
                ''

- Stefan
                • bmc3i Re: Jorl vs. Trump 28.12.24, 16:26
                  stefan4 napisał:

> bmc3i:
                  > > Bo co tam kilka tyysiecy kurdów wymordowanych przez Rosjan, Turcję i Asad
                  > a, skutkiem
                  > > decyzji Trumpa
                  >
                  > ... szczególnie w porównaniu z masakrami dokonanymi wprost amerykańskimi rękami
                  > :
                  >     ,,[url=https://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Iraq_War][
                  > i]Population-based studies produce estimates of the number of Iraq War casualti
                  > es
                  >     ranging from 151,000 violent deaths as of June 2006 (per the Ira
                  > q Family Health
                  >     Survey) to 1,033,000 excess deaths (per the 2007 Opinion Resear
                  > ch Business
                  >     (ORB) survey).[/i][/url]''

Przytocz nazwy i miejscowosci tych amerykańskich masakr
                  • stefan4 Re: Jorl vs. Trump 28.12.24, 16:43
                    bmc3i:
                    > Przytocz nazwy i miejscowosci tych amerykańskich masakr

???
                    Jak niby mam to zrobić? Podać Ci tutaj milion nazwisk i adresów? Ocenia się, że w II wojnie światowej zginęło około 40 milionów cywilów — czy potrafisz podać ich nazwiska i adresy, czy może kwestionujesz liczbę? A potrafisz podać nazwiska i adresy wszystkich Indian, których wymordowanie leżało u narodzin USA?

To są oczywiście tylko szacunki, prowadzone przez rozmaite instytucje i organizacje. Pod linkiem, który podałem poprzednio, masz dokładniej wyspecyfikowane, kto jak liczył i ile mu wyszło. I są tam dalsze odnośniki do źródeł.

- Stefan
                    • j-k bylo i minelo 28.12.24, 19:05
                      stefan4 napisał:
                      > - Stefan

i nikt tego nie zmieni

moze cos o Przyszlosci. pieknoduchu ??
                    • bmc3i Re: Jorl vs. Trump 28.12.24, 20:02
                      stefan4 napisał:

> bmc3i:
                      > > Przytocz nazwy i miejscowosci tych amerykańskich masakr
                      >
                      > ???
                      > Jak niby mam to zrobić? Podać Ci tutaj milion nazwisk i adresów? Ocenia się,
                      > że w II wojnie światowej zginęło około 40 milionów cywilów — czy potrafis
                      > z podać ich nazwiska i adresy, czy może kwestionujesz liczbę? A potrafisz poda
                      > ć nazwiska i adresy wszystkich Indian, których wymordowanie leżało u narodzin U
                      > SA?
                      >
                      > To są oczywiście tylko szacunki, prowadzone przez rozmaite instytucje i organiz
                      > acje. Pod linkiem, który podałem poprzednio, masz dokładniej wyspecyfikowane,
                      > kto jak liczył i ile mu wyszło. I są tam dalsze odnośniki do źródeł.

Napisałeś "w porównaniu do amerykańskich masakr" [w Iraku] to musisz coś na ich temat wiedzieć, skoro potrafisz porównywać.
    • jorl11 Re: Jorl vs. Trump 27.12.24, 21:25
      boomerang napisał:

> Rosjanin Jorłow o zabijaniu Ukraińców: "zabijanie Rosjan przez Rosjan.

> Jeśli dojdzie do zabijania Polaków, Jorłowie, to to też będzie zabijanie Rosjan
      > przez Rosjan. Zabijanie jest wewnętrzną sprawą Rosji i Europie nic do tego.

Pizdzisz. Rosjanie, tzn panstwo rosysjkie nie jakis tam Rosjanin na ulicy, maja w dupie Polakow, nie zamierzaja sie z Polakami kumac granica pod niebo i omijac Polske.

OK, za syfienie Rosji przez przysylanie broni na Ukraine bedzie Polska ukarana i przez Rosje. Ale napewno nie najazdem wojsk bo po co. Ale odciecie Polski od surowcow to naturalnie.

Tez syfienie w wyborach w Polsce jak to Polska robi w Rosji napewno bedzie kara musi byc.

Wlasnie Medwiediew napisal na Telegramie:

t.me/medvedev_telegram/553

I text:
      Больше 20 лет назад одна моя американская коллега выдала любопытную фразу по поводу событий в Ираке: «Наказать Францию, игнорировать Германию, простить Россию».

Почему я вспомнил об этом? А вот почему: эта лингвистическая триада отлично подходит к ситуации, которая сложится (а она когда-нибудь точно сложится) в связи с завершением гибридной войны Запада против России. И тогда наша страна вполне может:
      а) простить те слабые страны, которые поддались давлению англосаксов и приняли хотя бы и пассивное участие в антироссийском западном треше (в основном это ряд стран Азии и Латинской Америки);
      б) игнорировать США. Тут всё просто: дружбы у нас в ближайшие 100 лет не предвидится, а воевать с Америкой накладно – прямой конфликт с очевидностью перерастёт в мировую ядерную войну;
      в) наказать Европу. Вот тут скажу подробнее, ибо нынешний Старый Свет не вызывает у меня никаких эмоций, кроме глубочайшего отвращения. Именно Европа, превратившаяся в злобную полоумную старуху, стала главным оплотом русофобии в мире. Именно лживая Европа повинна в срыве стамбульских переговоров. Именно безмозглая Европа с остервенением раскручивала бездарную санкционную кампанию, которая принесла её гражданам колоссальные убытки. Именно кровожадная Европа кормила всех самых оголтелых демонов войны, не считаясь с потерями сторон конфликта.
      И поэтому Европа должна быть наказана всеми доступными нам средствами: политическими, экономическими и всевозможными гибридными. И поэтому нужно помогать любым деструктивным процессам в Европе. Да здравствуют агрессивные погромщики на её исторических улочках! Слава толпам мигрантов, творящих бесчинства и с ненавистью уничтожающих радужные европейские ценности! Пусть исчезнут в потоке будущих гражданских столкновений все премерзкие рожи европейских бюрократов!

Почему так жёстко? А как иначе при таких фактах? Судно под флагом Норвегии Oslo Carrier 3 отказалось принять на борт тонущих в Средиземном море российских моряков с судна Ursa Major. Нужны ещё какие-то пояснения? Этого прощать нельзя!

Будем действовать, ибо сказано: «Возрадуется праведник, когда увидит отмщение; омоет стопы свои в крови нечестивого» (Псалтирь 57:11).

i tlumaczenie:

Ponad 20 lat temu mój kolega ze Stanów Zjednoczonych wypowiedział ciekawe zdanie na temat wydarzeń w Iraku: „Ukarać Francję, zignorować Niemcy, wybaczyć Rosji”.

Dlaczego o tym wspomniałem? Oto dlaczego: ta językowa triada doskonale pasuje do sytuacji, która rozwinie się (i na pewno kiedyś się rozwinie) w związku z zakończeniem hybrydowej wojny Zachodu z Rosją. A wtedy nasz kraj może:
      a) wybaczyć tym słabym krajom, które uległy anglosaskiej presji i wzięły przynajmniej bierny udział w antyrosyjskiej młócce Zachodu (głównie szereg krajów Azji i Ameryki Łacińskiej);
      b) ignorować USA. Tutaj wszystko jest proste: nie przewidujemy żadnej przyjaźni w ciągu najbliższych 100 lat, a pójście na wojnę z Ameryką jest kosztowne - bezpośredni konflikt oczywiście przerodzi się w światową wojnę nuklearną;
      c) ukarać Europę. Tutaj powiem więcej, bo obecny Stary Świat nie budzi we mnie żadnych emocji, poza najgłębszym obrzydzeniem. To Europa, która zamieniła się w złośliwą, szaloną staruszkę, stała się głównym bastionem rusofobii na świecie. To kłamliwa Europa jest winna zakłócania rozmów w Stambule. To bezmózga Europa zaciekle promowała nieskuteczną kampanię sankcji, która przyniosła ogromne straty jej obywatelom. To krwiożercza Europa karmiła wszystkie najbardziej wściekłe demony wojny, nie licząc się ze stratami stron konfliktu.
      I dlatego Europa musi zostać ukarana wszelkimi dostępnymi nam środkami: politycznymi, ekonomicznymi i wszelkiego rodzaju środkami hybrydowymi. I właśnie dlatego należy pomóc wszelkim destrukcyjnym procesom w Europie. Niech żyją agresywni pogromcy na jej historycznych ulicach! Niech żyją tłumy imigrantów, którzy dopuszczają się okrucieństw i z nienawiścią niszczą tęczowe europejskie wartości! Niech wszystkie obrzydliwe twarze europejskich biurokratów znikną w potoku przyszłych starć cywilnych!

Dlaczego tak ostro? Jak inaczej może być z takimi faktami? Statek Oslo Carrier 3 pływający pod norweską banderą odmówił przyjęcia na pokład rosyjskich marynarzy z okrętu Ursa Major, który utonął na Morzu Śródziemnym. Czy trzeba więcej wyjaśnień? Tego nie można wybaczyć!

Będziemy działać, ponieważ jest powiedziane: „Sprawiedliwy będzie się radował, gdy ujrzy pomstę; umyje swe nogi we krwi bezbożnych” (Psalm 57:11).

Tu nie ma zartow. A czytalem Putina pare tygodni po 24.2.22 ze Europa ma wybor. Oddac Ukraine albo walczyc. Jak walczyc to zmienimy Swiat na dwa bloki ktore technologicznie sie rozlacza i beda osobno zyc. Ale ten blok Wschodu ma teraz jeszcze odstep technologiczny do nas z tym ze nas goni. Maja kapitalizm, zadne durna komuna,maja surowce maja mnostwo ludzi nawet pracujacych systemem 996. Od 9tej do 9tej 6 dni w tygodniu.
      • boomerang Re: Jorl vs. Trump 27.12.24, 21:35
        > należy pomóc wszelkim destrukcyjnym procesom w Europie.

Ty Jorłowie pomagasz, oczywiście nie za darmo, bo nic nie ma za darmo w kapitalizmie.
        • jorl11 Re: Jorl vs. Trump 27.12.24, 22:19
          boomerang napisał:

> > należy pomóc wszelkim destrukcyjnym procesom w Europie.

> Ty Jorłowie pomagasz, oczywiście nie za darmo, bo nic nie ma za darmo w kapital
          > izmie.

Pizdzisz. W kapitalizmie ludzie sukcesu czesto zajmuja sie dobroczynnoscia. Dla ubogich i z darmo a dokladnie
          poswiecaja swoj czas na to. Wlasnie ja wam ubogim na umysle i za darmo staram sie oswiecic lby.

Loosery jak ty palancie licze te swoje grosiki czy im starczy na jutro i pojutrze. Dlatego takiego nigdy nie zrozumiesz looserze
          • boomerang Re: Jorl vs. Trump 27.12.24, 22:26
            Przegrywasz tu na forum, Jorłowie. Twój przełożony ci tego nie daruje.
          • j-k tu propagandzista Jörl mowi prawde. 27.12.24, 22:30
            jorl11 napisał:
            . Wlasnie ja wam ubogim na umysle i za darmo staram sie oswiecic lby.

TAK. istotnie.
            poswiecasz za darmo swoj czas. tylko wychodzisz na idiote

bo nie masz tu do czynienia z idiotami - like you.

Tfu()j), jak zawsze, Dr. J.K.
            45 lat w polityce.
      • j-k Jörl, z kochankami coraz gorzej ? 27.12.24, 22:25
        bo piszesz coraz dluzej...

niepotrzebnie. - skracaj sie.

PS. j.rosyjski znam dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka