Dodaj do ulubionych

Pytanie do felusiaka i malkontenta

25.03.25, 14:18
A co z tymi opublikowanymi dokumentami odnosnie zabojstwa Kennedy'ego?

Przelecialem pobieznie, ale tam tego tak wiele, ze trudno wszystko zebrac do kupy. Moze ktos z was to przedstawi w zwiezlej formie?
Obserwuj wątek
    • igor_2025 Co mnie rzucilo sie w oczy... 25.03.25, 15:01
      Na co juz dawno zwrocilem uwage, u Amerykanow jak zwykle w archiwach jest dziki balagan, i przez to na liscie do publikacji znalazly sie materialy z innych spraw.
      W szczególnosci udokumentowano, ze powstanie na Wegrzech w 1956 roku zostalo przygotowane i nadzorowane przez CIA. Podobnie jak obalenie de Gaulle ' a, podobnie jak Praska Wiosna i nie tylko…
      Szczegolnie moja uwage zwrocila informacja, ze CIA probowala zatruc cukier, ktory Kuba dostarczala do ZSRR.
      Mam nadzieje, ze felusiak czy malkontent duzo wiecej podobvnych ciekawostek znajda.
      • felusiak1 Re: Co mnie rzucilo sie w oczy... 25.03.25, 19:35
        felusiak nie jest zainteresowany w tej chwili. Myślę, żemalkontent jest jeszczebardziej niezainteresowany niż ja, felusiak
        • igor_2025 Szkoda.. 25.03.25, 19:57
          felusiak1 napisał:

> felusiak nie jest zainteresowany w tej chwili.

Ale pozostawiasz nadzieje, ze nadejdzie taka chwila gdy tym zainteresujesz sie.

p.s.A moze nie wiesz jak dotrzec do opublikowanych dokumentow. Jesli tak, to sluze pomoca:

www.archives.gov/research/jfk/release-2025

• petronella.kozlowska igor_2025 napisał: 26.03.25, 06:09

> Na co juz dawno zwrocilem uwage, u Amerykanow jak zwykle w archiwach jest dziki
        > balagan,

Kiedy Rosja wrzuci do sieci akta zakonu Jezuitów wywiezione do Rosji?

• igor_2025 Re: igor_2025 napisał: 26.03.25, 08:37
          petronella.kozlowska napisała:

> Kiedy Rosja wrzuci do sieci akta zakonu Jezuitów wywiezione do Rosji?

A skad te akta byli wywiezione?
          • petronella.kozlowska Re: igor_2025 napisał: 26.03.25, 12:06
            igor_2025 napisał:

> A skad te akta byli wywiezione?

Najprawdopodobniej znajdowały się po kasacie zakonu w Archiwum Królewskim w Warszawie (tzn. w zamku)

W 1773 r. papież Klemens XIV, pod naciskiem wrogich Kościołowi i Towarzystwu dworów burbońskich, rozwiązał zakon. Dekret kasacyjny nie został jednak ogłoszony na ziemiach wcielonych do Imperium Rosyjskiego w pierwszym rozbiorze Polski, tam też kontynuował zakon swą działalność do chwili przywrócenia go w 1814 r.

jezuici.pl/historia/

Archiwum Prowincji Polski Południowej Towarzystwa Jezusowego Kraków
            Archiwum powstało w 1820 roku, kiedy to jezuici, którzy zostali wygnani z Rosji, przybyli do Galicji. Wtedy też zaczęło tworzyć się Archiwum ówczesnej Prowincji Galicyjskiej Towarzystwa Jezusowego.

krakow.jezuici.pl/archiwum/

Polecam lekturę

pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Uczelnie_jezuickie_I_Rzeczypospolitej

pl.wikipedia.org/wiki/Kolegium_jezuit%C3%B3w_w_Nie%C5%9Bwie%C5%BCu

pl.wikipedia.org/wiki/Kolegium_jezuit%C3%B3w_w_Krzemie%C5%84cu

pl.wikipedia.org/wiki/Kolegium_jezuit%C3%B3w_w_Kamie%C5%84cu_Podolskim

pl.wikipedia.org/wiki/Kolegium_jezuit%C3%B3w_w_Nowogr%C3%B3dku

pl.wikipedia.org/wiki/Kolegium_jezuit%C3%B3w_w_Po%C5%82ocku

• igor_2025 Re: igor_2025 napisał: 26.03.25, 12:35
              petronella.kozlowska napisała:

> Najprawdopodobniej znajdowały się po kasacie zakonu w Archiwum Królewskim w War
              > szawie (tzn. w zamku)

Czyli w ogole nie ma pewnosci gdzie oni znajdowali sie, a tym bardziej ze oni sa w Rosji. ja tego nie wykluczam, ale temat na tyle malo ciekawy, ze nie widze wiekszego sensu zawracac sobie tym glowe. Tym nie mniej dziekuje za wyjasnienie i za lektury. Mnie osobiscie ten zakon zawsze kojarzyl sie z czyms nie zbyt dobrym, jakby ze zbrojnym ramieniem Papieza w rozprzestrzenienia katolicyzmu po swiatu. Nie wiem ile w tym prawdy, ale czytalem, ze ten zakon ma sporo krwi na swoich rekach.
              • petronella.kozlowska Re: igor_2025 napisał: 26.03.25, 22:43
                igor_2025 napisał:

Mnie osobiscie ten zakon zawsze kojarzyl sie z czyms nie zbyt do brym, jakby ze zbrojnym ramieniem Papieza w rozprzestrzenienia katolicyzmu po swiatu.

Czy czasem liczba analfabetów był w Rzeczypopsolitej przedrozbiorowej nie była niższa niż w carskiej Rosji?

Kiedy powstał pierwszy uniwersytet w Rosji?

• krabat01 Re: Co mnie rzucilo sie w oczy... 26.03.25, 14:18
        igor_2025 napisał:

> Na co juz dawno zwrocilem uwage, u Amerykanow jak zwykle w archiwach jest dziki
        > balagan, i przez to na liscie do publikacji znalazly sie materialy z innych spraw.
        > W szczególnosci udokumentowano, ze powstanie na Wegrzech w 1956 roku zostalo pr
        > zygotowane i nadzorowane przez CIA. Podobnie jak obalenie de Gaulle ' a, podobn
        > ie jak Praska Wiosna i nie tylko…
        > Szczegolnie moja uwage zwrocila informacja, ze CIA probowala zatruc cukier, kt
        > ory Kuba dostarczala do ZSRR.
        > Mam nadzieje, ze felusiak czy malkontent duzo wiecej podobvnych ciekawostek zna
        > jda.

Rola CIA- Iran. Zabojstwa Am Pld. Niemalo tego .. na przestrzeni lat.
        Rola USA - Ukraina, Majdan , moze kiedys udostepnia dokumenty ...

Usa wypisuje sie pomalu z roli swiatowego policjanta. Wprawdzie utrzymuja kilkaset baz wojennych na swiecie, Irak, Afganistan pokazal , ze nie zawsze to funkcjonuje ..
      • malkontent6 Re: Co mnie rzucilo sie w oczy... 26.03.25, 14:54
        igor_2025 napisał:

> powstanie na Wegrzech w 1956 roku zostalo pr
        > zygotowane i nadzorowane przez CIA. Podobnie jak obalenie de Gaulle ' a, podobn
        > ie jak Praska Wiosna i nie tylko…
        > Mam nadzieje, ze felusiak czy malkontent duzo wiecej podobvnych ciekawostek znajda.

Chcesz ciekawostek?

"Do Budapesztu wkracza 6 tysięcy żołnierzy radzieckich, wspieranych przez ponad 200 czołgów, współdziałających z węgierskimi służbami bezpieczeństwa i armią. Na Węgry przylatują Anastas Mikojan i Michaił Susłow z ramienia Biura Politycznego KPZR oraz generał Iwan Sierow z KGB."

pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_w%C4%99gierskie_1956
        • igor_2025 Wlasnie podtwierdziles to co pisalem wczesniej 26.03.25, 15:28
          malkontent6 napisał:

> Chcesz ciekawostek?

Nizej po drzewku forumowego napisalem do ciebie: I w ten sposob mozna manipulowac kazdym, bo ludzi niechca czytac , wola streszczona przezuta informacje, gotowa do polykania.
          Wiec tak i jest, dla ciebie najwazniejszym jest to co napisano odpowiadajace twojemu swiatopogladu. ZSRR wyslal wojsko. To prawda, tak i bylo, ale w dokumentach, ktore ty niechcesz czytac, napisano dlaczego ZSRR MUSIAL wyslac wojsko, wiec zawsze jest czegos poczatek, i poczatkiem radzieckiej interwencji bylo dzialanie CIA. I moze sie dziwisz, ale USA wiele razy postepowali identycznie, gdy pojawialo sie zagrozenie ich interesom.

p.s. ja nigdy nie osadzalem Stany za to co robili we wlasnym interesie, malo tego, ja zawsze podziwiam Stany za to, ze nigdy nie wachaja sie gdy zagrozone ich interesy. Tak powinno robic kazde panstwo, czyli dbac o wlasne interesy, oczywiscie mierzac swoje sily na zamiary.

• krabat01 Re: Wlasnie podtwierdziles to co pisalem wczesnie 26.03.25, 15:40
            igor_2025 napisał:

> p.s. ja nigdy nie osadzalem Stany za to co robili we wlasnym interesie, malo te
            > go, ja zawsze podziwiam Stany za to, ze nigdy nie wachaja sie gdy zagrozone ich
            > interesy. Tak powinno robic kazde panstwo, czyli dbac o wlasne interesy, oczyw iscie mierzac swoje sily na zamiary.

Mam inne zdanie. Upominac sie o swoje interesy , Kompromis, zanim sytuacja sie nie zaogni ( bez odwrotu) zaczna sie nawzajem okladac , zabijac.

Dwoch sasiadow , w sasiednim domu. Kazdy udowadnia,swoje racje. Poeklo zaprogramowane.

Konflikt wegierski, zderzenie dwoch systemow, roznych ideologii. Usa mialo swoje interesy , CCCP swoje. Nikt nie odpuscil, wyszlo jak bylo .
            Pozniej socjalizm gulaszowy itd
            • krabat01 Re: Wlasnie podtwierdziles to co pisalem wczesnie 26.03.25, 15:56

> igor_2025 napisał:

**p.s. ja nigdy nie osadzalem Stany za to co robili we wlasnym interesie, malo te go, ja zawsze podziwiam Stany za to, ze nigdy nie wachaja sie gdy zagrozo
              > ne ich nteresy. Tak powinno robic kazde panstwo, czyli dbac o wlasne interesy, oczywiscie mierzac swoje sily na zamiary **

Z punktu widzenia prawa miedzynarodowego. CCCP
              Mogl umiesci w sojuszniczym kraju , na Kubie rakiety.
              Castro czul sie zagrozony ze strony USA.
              Z koleji USA poczek sie zagrozone tymi rakietami .
              Niby obie strony mialy racje .
              Dogadali sie, CCCP odpuscil.., kompromis -

Usa gwarantowaly, w zamian, odpuszczenie baz w Turcji, wycofanie sie stamtad .
              USA pokazaly Radzieckim - a taki wal, iddzcie sie ...

Teraz nie ma podzialow ideologicznych - swiatopogladowych ( kapit.- komun. ) .. cos sie zmienilo od ca 30 stu lat
            • igor_2025 Re: Wlasnie podtwierdziles to co pisalem wczesnie 26.03.25, 16:05
              krabat01 napisał:

> Mam inne zdanie.

I wlasnie to cenie w dyskusjach. Bto za dyskusja, jesli wszysci z soba zgazaja sie.o coz

>Upominac sie o swoje interesy , Kompromis,

Oczywiscie, ze wlasnie tylko tak trzeba postepowac. Bo gdy kazde panstwo dba o wlasne interesy, to sila rzeczy musza dochodzic do kompromisu. Gdy pisalem o tym, ze podziwiam Stany, to wlasciwie mialem na uwadze, ze jesli jakies panstwo, chociazby Polska, dba bardziej o cudze interesy, niz o wlasne, to z takim panstwem Stany nie licza sie.

> Dwoch sasiadow , w sasiednim domu. Kazdy udowadnia,swoje racje. Poeklo zaprogra
              > mowane.

Na poziomie bytowym to juz dziala inaczej,.

> Konflikt wegierski, zderzenie dwoch systemow, roznych ideologii. Usa mialo swo
              > je interesy , CCCP swoje. Nikt nie odpuscil, wyszlo jak bylo .

Ale istniala umowa, zgodnie z ktora kazde z mocarstw mialo wlasna strefe interesow. USA wlazli w cudzy ogrodek. Wiec niby czemu ZSRR mial ustapic?

• krabat01 Re: Wlasnie podtwierdziles to co pisalem wczesnie 26.03.25, 16:58
                igor_2025 napisał:

> Ale istniala umowa, zgodnie z ktora kazde z mocarstw mialo wlasna strefe intere
                > sow. USA wlazli w cudzy ogrodek. Wiec niby czemu ZSRR mial ustapic?

Wspomnialem, kazdy mial interes ZSRR , ochrona zaprzyjanionego kraju, pomoc militarna. Kuba czula sie zagrozona ze strony USA .
                Retoryka USA, czujemy sie zagrozeni ZSRR rakietami, atomem.
                Pat, ZSSR ustepuje ( logistyka nie puszczala) , ugrali zapewnienie , likwidacja baz wojennych USA w Turcji, z czego Amerykanie sie nie wywiazali.

Porownajmy z sytuacja dzisiaj , Ukraina . Ekspansja NATO na wschod.

Szybka akcja nocna USA i atom na Krymie, na Ukrainie.
                I co dalej ....

Wiec Rosja uprzedza wydarzenia, ktorych nie mogla wykluczyc . Jeden za aspektow konfliktu.
                Wiec zaczela sie wojna zastepcza na terenie Ukrainy miedzy USA i Rosja. Nie tylko moim zdaniem.
                Putin mowi od lat zadne NATO na Ukrainie, nie mozemy sobie na to pozwolic . Powoli dociera to do zachodnich politykow, zgadzaja sie z tym .
                • igor_2025 Re: Wlasnie podtwierdziles to co pisalem wczesnie 26.03.25, 18:22
                  krabat01 napisał:

> Wiec Rosja uprzedza wydarzenia, ktorych nie mogla wykluczyc . Jeden za aspekto
                  > w konfliktu.
                  > Wiec zaczela sie wojna zastepcza na terenie Ukrainy miedzy USA i Rosja. Nie tyl
                  > ko moim zdaniem.
                  > Putin mowi od lat zadne NATO na Ukrainie, nie mozemy sobie na to pozwolic . Pow
                  > oli dociera to do zachodnich politykow, zgadzaja sie z tym .

Putin od samego poczatku byl maksymalnie szczery i uprzedzal zachod czym to wszystko skonczy sie. Zachod patrzyl na Putina i nie rozumial o co mu chodzi. Przeciez ich zdaniem Rosja wojne przegrala i ma siedziec cicho, i wykonywac polecenia Panow swiata. I w ten sposob z liberala i calkowicie prozachodniego czlowieka, zrobili tego, kogo dzis oskarzaja o wszystkie grzechy tego swiata i boja sie go.
          • malkontent6 Re: Wlasnie podtwierdziles to co pisalem wczesnie 26.03.25, 22:41
            igor_2025 napisał:

> ZSRR wyslal wojsko. To prawda, tak i bylo, ale w dokumenta
            > ch, ktore ty niechcesz czytac, napisano dlaczego ZSRR MUSIAL wyslac wojsko

Nie bierzesz pod uwagę jednej sprawy - Węgrzy nie chcieli u siebie Armii Czerwonej. Tak jak Polacy, Rumuni, Czesi...

• senioryta13 Re: Kuba 26.03.25, 23:17
              malkontent6 napisał:

> igor_2025 napisał:
              >
              > > ZSRR wyslal wojsko. To prawda, tak i bylo, ale w dokumenta
              > > ch, ktore ty niechcesz czytac, napisano dlaczego ZSRR MUSIAL wyslac wojsk
              > o
              >
              > Nie bierzesz pod uwagę jednej sprawy - Węgrzy nie chcieli u siebie Armii Czerwo
              > nej. Tak jak Polacy, Rumuni, Czesi...

...a USA nie chcialo ruskich rakiet na Kubie.

• malkontent6 Re: Pytanie do felusiaka i malkontenta 26.03.25, 04:30
      Za dużo czytania... Felusiak ma rację, mało nie to interesuje.
      • igor_2025 Re: Pytanie do felusiaka i malkontenta 26.03.25, 08:40
        malkontent6 napisał:

> Za dużo czytania... Felusiak ma rację, mało nie to interesuje.

I w ten sposob mozna manipulowac kazdym, bo ludzi niechca czytac , wola streszczona przezuta informacje, gotowa do polykania. I na jej podstawie postrzegaja swiat. I wiedza tylko to, co rzadzacym jest potrzebno.
        • malkontent6 Re: Pytanie do felusiaka i malkontenta 26.03.25, 14:57
          igor_2025 napisał:

> I w ten sposob mozna manipulowac kazdym, bo ludzi niechca czytac

Nie jestem zmanipulowany, bo codziennie czytam Russia Today. 😛
          • igor_2025 Re: Pytanie do felusiaka i malkontenta 26.03.25, 15:29
            malkontent6 napisał:

> Nie jestem zmanipulowany, bo codziennie czytam Russia Today. 😛

Szkoda, ze nic w glowie po lekturze u ciebie nie zostaje sie.
            • felusiak1 Re: Pytanie do felusiaka i malkontenta 26.03.25, 18:22
              Russia Today jest jak chińskie jedzenie. Najesz się pod korek i za godzinę jesteś glodny.
              To ciekawe bo kupy nie robiłes i nic nie zostało. Jak to mozliwe?
    • boomerang Re: Pytanie do felusiaka i malkontenta 26.03.25, 04:58
      Widzę że darzysz zaufaniem felusiaka i malkontenta. Jestem ci wdzięczny że do mnie zaufania nie masz.
      • igor_2025 Re: Pytanie do felusiaka i malkontenta 26.03.25, 08:43
        boomerang napisał:

> Widzę że darzysz zaufaniem felusiaka i malkontenta.

Nie chodzi o zaufanie. Znam tych forumowicze od wielu lat i za nickami widze zywych ludzi.

>Jestem ci wdzięczny że do mnie zaufania nie masz.

Dla mnie ty tylko przypadkowy zestaw liter, i nawet nie zostanawiam sie kim lub czym jestes.
        • boavista4 Re: Pytanie do felusiaka i malkontenta 26.03.25, 17:05
          Jakkolwiek Feluz o mnie dobrego slowa nie powiedzial, ale ja musze go pochwalic , bo nalezy do tych co nie trzymali sie oficjalnych klamstw kacapskiej propagandy Bajdena!
          • igor_2025 Re: Pytanie do felusiaka i malkontenta 26.03.25, 18:23
            boavista4 napisał(a):

> Jakkolwiek Feluz o mnie dobrego slowa nie powiedzial, ale ja musze go pochwalic
            > , bo nalezy do tych co nie trzymali sie oficjalnych klamstw kacapskiej propag
            > andy Bajdena!

felusiak jest jednym z niewielu oponentow, ktory ma otwarty umysl. On ma swoje poglady, z ktorymi mozna nie zgadzac sie, ale szacunek do niego nalezy sie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka