Dodaj do ulubionych

Mam pytania do forumowicze

08.04.25, 09:32
Co konkretnie wprowadził Trump, co ma zniszczyć swiatowa dospodarke, zgodnie z językiem polskim?
Czytam w polskojęzycznych mediach, a to że są to cla, a to że sa to taryfy, a w jednym przeczytałem, że to są taryfy celne. Wiec jak prawidłowo bedzie po polsku? Czy to nowe cla Trumpa mają nas wszystkich pogrzebac, czy taryfy, a moze taryfy celne?
W anglojęzycznej prasie uztwa się wyłącznie jedno słowo - tariffs.
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Mam pytania do forumowicze 08.04.25, 09:48
      Onuco capisz
      • igor_2025 Re: Mam pytania do forumowicze 08.04.25, 10:21
        szwampuch58 napisał:

> Onuco capisz

Szwampuch o IQ 58, musisz się wykampac, albo przynajmniej zmienic skarpetki. To na pewno bardziej Tobie.pomoze poczuc się Europejczykiem, niż zwracanie się do Rosjanina słowem onuco.
        • petronella.kozlowska igor_2025 napisał: 08.04.25, 10:47
          Stylizowanie wpisów jakbyś był Rosjaninem nieraz ci dobrze wychodzi, nieraz gorzej. Tutaj widać, że jesteś zwykłym prorosyjskim trollem narodowości polskiej. Na podstawie twoich komentarzy stwierdzam, że z pewnością nie jesteś Rosjaninem.

igor_2025 napisał:

>
          > Szwampuch o IQ 58, musisz się wykampac, albo przynajmniej zmienic skarpetki. To
          > na pewno bardziej Tobie.pomoze poczuc się Europejczykiem, niż zwracanie się do
          > Rosjanina słowem onuco.

• igor_2025 petronella.kozlowska, a co z moim pytaniem? 08.04.25, 11:12
            petronella.kozlowska napisała:

> Tutaj widać, że jesteś zwykłym prorosyjskim trollem narodowości polskiej.
            > Na podstawie twoich komentarzy stwierdzam, że z pewnością nie jesteś Rosjaninem

Dzięki za dobrą ocenę mojej znajomości języka polskiego. Jestem Rosjaninem z narodowości, a Polakiem z wyboru od 31 lat. Bo właśnie tyle minęło lat, jak ja posiadam polskie obywatelstwo. I to tyle o mnie.
            A co z moim pytaniem, czy dostanę odpowiedź?

• petronella.kozlowska Re: petronella.kozlowska, a co z moim pytaniem? 08.04.25, 12:00
              igor_2025 napisał:

Bardzo poprawnie i ładnie piszsz po polsku, kiedyś co wynika z wszukiwarki nadawałeś jako igor_UK

Niecałe 15 lat temu już podejrzewano na forum, że nie jesteś Rosjaninem:

rok 2010

nihil-istka
              Igor to nie Rosjanin
              06.12.10, 21:35
              Igor(KU)rwa to nie Rosjanin. To polaczek (niestety).

forum.gazeta.pl/forum/w,50,119574665,119574665,cenzura_wroc_.html

igor_uk
              16.12.13, 17:32
              Uwielbiam patrzyc na jedre piersi kobiece i mnie nie przeszkadza,kiedy obok mnie na plazy opala sie kobieta,na ktora milo popatrzec,ale nie to ,co widac na zdjeciu,ktore ja wkleilem.
              A ty,kylax,jak wiedze,jestes nie tylko zwyklym pedalem,a pedalem -gerontofillem smile

--
              kylax1
              Igor, na pewno jesteś Rosjaninem?
              16.12.13, 17:39
              Ponoć Rosjanie "słyną" z szacunku do starszych, ale Twoje wypowiedzi o tej kobiecie wskazują, że daleko u Was do tego....

Co Cię to obchodzi jaka kobieta leży obok Ciebie na PUBLICZNEJ plaży? Zarówno młodsze, jak i starsze mają prawo opalać się, jak chcą. I nic Tobie do tego...
              • igor_2025 Ależ trudu sobie zadałaś. :-) 08.04.25, 13:58
                Zgadza się, kiedyś pisałem pod nickiem igor_uk, o czym starzy uczestnicy forum wiedzą doskonale, który został zablokowany przez cenzurę po 2014 roku. Mało tego, założyłem i prowadziłem przez wiele lat swoj forum pod nazwą Rosja i swiat, który w 2014 roku był usunięty cenzura. Jestem Rosjaninem-polonofilem i mam żonę Polkę, z którą mam dzieci. Od 2005 roku mieszkamy w Wielkiej Brytanii, poniewaz nie chcieliśmy, żeby dzieci wyrośli na rusofobow, bo ze szkoły przynosili nie tylko wiedzę z matematyki, a i z rusofobii. To była znakomita decyzja, która nie doprowadziła nasze dzieci do wyboru kto mówi nie prawdę rodzice, czy Pani w szkole.
                • petronella.kozlowska Re: Ależ trudu sobie zadałaś. :-) 08.04.25, 21:03
                  igor_2025 napisał:

> Zgadza się, kiedyś pisałem pod nickiem igor_uk, o

Tego nie mogę wiedzieć

Jestem Rosjaninem-polonofilem i mam żon ę Polkę, z którą mam dzieci......

Nie wierzę tutaj w nic co piszesz. Siedzisz na forum codziennie od rana do wieczora i produkujesz nowe tematy, co by świadczyło tym że nie masz rodziny.

• igor_2025 Re: Ależ trudu sobie zadałaś. :-) 08.04.25, 21:40

> Nie wierzę tutaj w nic co piszesz.

Chyba będę nauczyć się z tym żyć. Wiem, że nie będzie to łatwo, ale muszę sprobowac.

p.s. Pracuje 4 na 4, a obecnie mam urlop, i nie uwierzysz, ale bycze się w Egypcie.

• petronella.kozlowska Re: Ależ trudu sobie zadałaś. :-) 08.04.25, 22:53
                      igor_2025

To co piszesz to groteska!

• igor_2025 Re: Ależ trudu sobie zadałaś. :-) 08.04.25, 23:12

> To co piszesz to groteska!

Jesteś naprawdę zabawna.
                        Ale mniej z tym, czy możesz odpowiedzieć na moje pytanie, a nie próbować wykryć agenta KGB?
                        • petronella.kozlowska igor_2025 napisał: 09.04.25, 08:02
                          Nie wykrywam agentów KGB, nigdzie nic takiego nie piszę. Nie jesteś agentem rosyjskim, tylko zwykłym trollem, który komentuje po polsku z pseudo stylizowanymi rusycyzmami.
                          Twoim celem jest prowokowanie i następnie komentowanie reakcji, co wypełnia ci dzień.

Zaoszczędź sobie uwag osobistych o żonie i dzieciach, bo siedzisz przed komputerem od rana do godziny 23 i codzinnie produkujesz nowe tematy i nie wiadomo ile komentarzy.
                          • igor_2025 Re: igor_2025 napisał: 09.04.25, 17:18

> Zaoszczędź sobie uwag osobistych o żonie i dzieciach,

A niby czemu ja nie mogę napisać o tych, kto dla mnie jest drogi, beż wskazania zadnych personalia.
                            A to zee zaglądam czas od czasu na forum, nie przeszkadza mnie dobrze spędzać czas na urlopie, tym bardziej, że moje naj.lkdsze dziecko ma już ponad 30 lat, I całkiem dobrze sobie radzi beż potrzeby, zeby ją trzymalem go za rękę.
                            A zarzucanie mnie stosowanie osobistych uwag z Twojej strony, to całkowite nieporozumienie. To ja mogę Tobie postawić taki zarzut, bo to Ty grzebiesz się w mojej osobowości. Wiec przestań to robić, i lepiej daj odpowiedz na moje pytanie, oczywiście jeśli znasz.
                            • petronella.kozlowska Re: igor_2025 napisał: 09.04.25, 19:26
                              igor_2025 napisał:

moje naj.lkdsze dziecko ma już ponad 30 lat, I całkiem dobrze sobie radzi beż potrzeby, zeby ją trzymalem go za rękę.

Ponownie groteskowa stylizacja.
      • j-k schwammtuch, wczorajszy jestes :) 08.04.25, 14:02
        szwampuch58 napisał:
        > Onuco capisz

Rosyjska armia zrezygnowala ostatecznie z onuc w roku 2013 :)
        .
        dzieje.pl/rozmaitosci/rosyjska-armia-po-300-latach-rezygnuje-z-onuc
        • igor_2025 Re: schwammtuch, wczorajszy jestes :) 08.04.25, 14:19
          j-k napisał:

> Rosyjska armia zrezygnowala ostatecznie z onuc w roku 2013 :)

Onuce byli niezastąpione, gdy chodziło się w kozakach z kirzy. Dobrze owinięta wokół stopy ratowała nogi od odcisków. Gdy przemoczyles nogi, wystarczyło przewinąć onuce, żeby sucha część owijała stopę, i można było dalej maszerować. Oczywiscie teraz nikt w rosyjskiej armii w kirzach nie chodzi, wiec Onuce odeszli do historii.

• obrotowy onuce byly w kazdej Armii 08.04.25, 14:48
            i do czasu, gdy nie wymyslono skarpet - byly JEDYNYM rozwiazaniem.

smieje sie czasami z wielu rosyjskich przywar

ale z ONUC nie smialem sie nigdy

Buenas Tardes.
            • igor_2025 Re: onuce byly w kazdej Armii 08.04.25, 23:17
              obrotowy napisał:

> i do czasu, gdy nie wymyslono skarpet - byly JEDYNYM rozwiazaniem.

Już i po wymyśleniu skarpet przez dłuższy czas w różnych armiach używali onuce, bo w warunkach prawdziwej wojny, zwlaszcza w ulewy, oni są nie zastąpione, jak i kozaki z kirzy.

> ale z ONUC nie smialem sie nigdy

A używałeś ich?
              • igor_2025 Re: onuce byly w kazdej Armii 08.04.25, 23:22
                Janusz, zabrałeś glos w tym wątku pod dwoma nickami, a na postawionne przez mnie pytanie nie dałeś odpowiedzi. Przecież Ty nie Petronella Kozłowska i nie musisz tracić czas na wyjaśnienie kim jestem.
    • mateusz572 Re: Mam pytania do forumowicze 08.04.25, 11:07
      Gospodarki nic nie zniszczy.
      Gospodarka się po prostu przystosuje, ale na innych poziomach cen, a to będzie bolało, bo ceny to raz, a wyższe bezrobocie to dwa.
      • igor_2025 Re: Mam pytania do forumowicze 08.04.25, 11:25
        mateusz572 napisał:

> Gospodarki nic nie zniszczy.

Zgadza się, dopóki będziemy istniec, dopóty będziemy gospodarzyć. To co napisałem w poscie otwierającym watek to ironia.
        A jednak samo pytanie jest jak najbardziej powazne:
        Jak będzie prawidłowo mówić po polsku o tym co wprowadził Trump? Bo w języku polskim sa taryfa i cla, które mają inne znaczenia.
        W jednym z wątków felusiak napisał, że po polsku taryffs to cla. Być może tak i jest, bo w USA wszystko jak u nie ludzi. :-)
        • boavista4 Re: Mam pytania do forumowicze 09.04.25, 00:05
          nie wtracam sie do dyskusji , bo nie wierze mediom i kazdemu rzadowi, Wszystkiego sie mozna spodziewac. A co do Szwampucha - Szwampuch to typowy kacap na uslugach Putina, czyli onucka. On sam siebie poniza!
          • igor_2025 Re: Mam pytania do forumowicze 09.04.25, 17:21
            boavista4 napisał(a):

> nie wtracam sie do dyskusji , bo nie wierze mediom i kazdemu rzadowi

To bardzo zdrowe podejście do zycia. Wierzyc mozna tylko wlasnej opinii, opartej o informację, która mozna zweryfikować.
            • petronella.kozlowska Re: Mam pytania do forumowicze 09.04.25, 19:28
              igor_2025 napisał:

To bardzo zdrowe podejście do zycia. Wierzyc mozna tylko wlasnej opinii, opartej o informację, która mozna zweryfikować

Ale dobrze piszesz po polsku. .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka