Dodaj do ulubionych

Mówią po rosyjsku, ale mają z kacapstanem

17.12.25, 11:13
Tyle wspólnego, co Irlandczycy z Rule Britannia:)
W sensie historycznym, nie tak znowu dawno pijacka kompania Karola Radziwiłła podmacywała mołodycie na rynku mińskim, a sam Mińsk był tak polski, jak Żoliborz Oficerski.

I nie chodzi o pretensje terytorialne, lecz o sarmacką wspólnotę kulturową.
Ja, gdy słyszę, że Mickiewicz jest największym poetą białoruskim, to się tylko cieszę, że tę wspólnotę rozumieją - bo Białorusi zawdzięczamy 3/4 naszego dorobku w branży literackiej i do wspólnoty się poczuwam.
Bo tylko przez pomyłkę nazwaliśmy ich Litwinami:)
To tacy Litwini, jak ja żydowski banderowiec.
A wąsaty to kwestia czasu jedynie ...
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Litwo Ojczyzna moja... 17.12.25, 11:34
      borrrka napisał:

" I nie chodzi o pretensje terytorialne, lecz o sarmacką wspólnotę kulturową. Ja, gdy słyszę, że Mickiewicz jest największym poetą białoruskim, to się tylko cieszę, że tę wspólnotę rozumieją - bo Białorusi zawdzięczamy 3/4 naszego dorobku w branży literackiej i do wspólnoty się poczuwam. Bo tylko przez pomyłkę nazwaliśmy ich Litwinami :)"

Lepiej nie kontynuuj po tej linii bo Wroclawiacy rusza na Warszawe...💪

PF
      • borrrka Znałem jedną Wrocławiankę (przemiłą) 17.12.25, 12:05
        Kresy...kresy, a potem okazało się że mama z Milanówka:)
        • pijatyka Re: mama z Milanówka 18.12.25, 20:27

To chyba chodziło o kresy stolycy... ;)

• j-k czemu ojczystego ukrainskiego nie chca sie nauczyc 17.12.25, 15:16
      A czemu ojczystego ukrainskiego nie chca sie nauczyc ?

wladza banderowska niby przymusza, a oni , niewdzeiczni, i tak nie chca....

- tylko wola mowic jezykiem okupantow...
      • boavista4 Re: jak Epstein zrobił forsę według MSN 17.12.25, 15:39
        Nie skończył szkoły ale został profesorem w znanej szkole średniej, a potem bardzo sprytni i bogaci poznali sie na nim i umożliwili mu zostać multimilionerem i w końcu współczesnym Zwi Migdałem, Trelelelelele przeczytajcie ta bajkę sami.
        www.msn.com/en-us/money/companies/new-epstein-investigation-reveals-source-of-his-wealth/ar-AA1SvLOG?ocid=msedgdhp&pc=HCTS&cvid=6942bcbfef364b1db2c2a5e6fadeb9b4&ei=25
        • j-k nie przeczytamy 17.12.25, 15:41
          boavista4 napisał(a):
          Trelelelelele przeczytajcie ta bajkę sami.

nie przeczytamy, bo nas to xuja interesuje.
      • boomerang Re: czemu ojczystego ukrainskiego nie chca sie na 17.12.25, 20:59
        Jerzyk, on o Białorusinach pisze, a nie o Ukraińcach
      • j0rl.1 Re: czemu ojczystego ukrainskiego nie chca sie na 18.12.25, 11:23
        j-k napisał:

> A czemu ojczystego ukrainskiego nie chca sie nauczyc ?
        >
        > wladza banderowska niby przymusza, a oni , niewdzeiczni, i tak nie chca....
        >
        > - tylko wola mowic jezykiem okupantow...

Na lekcjach przymusza nie na niby kary sa za uzywanie rosysjkiego na ulicy ale fakt gadaja dalej po rosyjsku.
    • senioryta13 Re: Mówią po rosyjsku, ale mają z kacapstanem 17.12.25, 15:35
      borrrka napisał:

> ...jak ja żydowski banderowiec.

ooo, to sa jednak tacy? czy mozesz rozwinac temat?
      • j-k ja rozwine :) 17.12.25, 20:21
        senioryta13 napisał:

> borrrka napisał:
        >
        > > ...jak ja żydowski banderowiec.
        >
        > ooo, to sa jednak tacy? czy mozesz rozwinac temat?

ja rozwine.

jak obecny Prezydent Ukrainy.

- Zyd z urodzenia

a banderowiec z powolania.

• tbernard Re: ja rozwine :) 18.12.25, 10:57
          Tu raczej Putin jest banderowcem.
          • j-k Re: ja rozwine :) 18.12.25, 15:39
            tbernard napisał:
            > Tu raczej Putin jest banderowcem.

jesli nawet - to rosyjskim. - czyli tylko kopia oryginalnego banderowca.

- oryginalny banderowiec musi byc Ukrem.
      • pijatyka Re: mozesz rozwinac temat? 13.01.26, 15:08

To się nazywa sarkazm, ciemnoto...

• senioryta13 Re: mozesz rozwinac temat? 13.01.26, 15:31
          pijatyka napisała:
          > To się nazywa sarkazm, ciemnoto...

z ksiezyca tego wyrazenia nie wzial.

• j0rl.1 Re: Mówią po rosyjsku, ale mają z kacapstanem 18.12.25, 11:21
      borrrka napisał:

>Re: Mówią po rosyjsku, ale mają z kacapstanem
      > I nie chodzi o pretensje terytorialne, lecz o sarmacką wspólnotę kulturową.
      > Ja, gdy słyszę, że Mickiewicz jest największym poetą białoruskim, to się tylko
      > cieszę, że tę wspólnotę rozumieją - bo Białorusi zawdzięczamy 3/4 naszego dorob
      > ku w branży literackiej i do wspólnoty się poczuwam.
      > Bo tylko przez pomyłkę nazwaliśmy ich Litwinami:)
      > To tacy Litwini, jak ja żydowski banderowiec.
      > A wąsaty to kwestia czasu jedynie ...

Rosjanie mieszkajacy na Bialorusi nazywani czasowo Bialorisinami maja gleboko w d.. Mickiewicza. Ze to nby ich poeta.
      Fakt, pisalem ostatnio tu ze uslyszalem od przewodniczki Litwinki w Wilnie, w ktorym bylem przed ca. 6 miesiacami, ze Mickiewicz to Litwin czyli nie Polak.

Ale mieszkancy Bialorusi wcale Mickiewicza nie maja za jakiekos rodaka bo sa Rosjanami. A jak Mickiewicz o Rosjanach pisal to se kazdy moze przeczytac. Czyli zle.

Teraz co do ludu mieszkajacego na Bialorusi a bedacego dlugo pod panowaniem Polakow. Polacy tam to byli dziedzice, lud byl chlopstwem panszczyznianym. Nawet po zniesieniu panszczyzny przez wsciekly oporw Polskich Panow wyrazonym Powstaniem Styczniowym w 1863 zostalo sporo elementow panszczyzny dalej tam.
      Dlatego tez aby zachowac dalej te dworki zaraz po 1 WS Polska chciala i uzyskala duzy obszar tamze. Ale misja cywilizacyjny Polski tam byla odwrotna do rozwoju kraju. Bo zamiast kapitalizmu dalej mniej wiecej panszczyzna.
      Przed wojna jechal w niedziele Pan Polski bryczka do kosciola katolickiego a chlop bialoruski jak nie zdjal czapki to dostal batem.
      Do tego tamtejsi mieli swoj kosciol prawoslawny wiec i tu ogromna roznica do Polski bardzo istotna wtedy.

Ciekawe bylo jak we wrzesniu 1939r wchodzili Rosjanie tamze to sporo Polakow uciekalo przed nimi a, tak slyszalem i uwazam ze to bylo nagminne, chlop bialoruski mowil do tych uciekajacych Polakow „to przeciez NASI ida“ I czekal na nich spokojnie.
      • j-k tak bylo, ale sie szybko zmienilo, 18.12.25, 15:43
        j0rl.1 napisał:

> Ciekawe bylo jak we wrzesniu 1939r wchodzili Rosjanie tamze to sporo Polakow uc
        > iekalo przed nimi a, tak slyszalem i uwazam ze to bylo nagminne, chlop bialorus
        > ki mowil do tych uciekajacych Polakow „to przeciez NASI ida“ I czekal na nich s
        > pokojnie.

tak bylo, ale sie szybko zmienilo,

nawet w Bialymstoku w 1939 witano sovieckich Soldatow kwiatami.

ale to sie szybko zmienilo - jak pojawily sie obowiazkowe dostawy i inne szykany.

- rzekl sovieckij soldat

kradnac zegar scienny.
        • felusiak1 Re: tak bylo, ale sie szybko zmienilo, 18.12.25, 18:23
          W Bialymstoku lepsi bracia witali a nie bialorusini. Niecałe dwa lata później niemców witali
          • j0rl.1 Re: tak bylo, ale sie szybko zmienilo, 18.12.25, 18:38
            felusiak1 napisał:

> W Bialymstoku lepsi bracia witali a nie bialorusini. Niecałe dwa lata później n
            > iemców witali

To odpowiedzi na moje?

j0rl.1 napisał:
            > Ciekawe bylo jak we wrzesniu 1939r wchodzili Rosjanie tamze to sporo Polakow uc
            > iekalo przed nimi a, tak slyszalem i uwazam ze to bylo nagminne, chlop bialorus
            > ki mowil do tych uciekajacych Polakow „to przeciez NASI ida“ I czekal na nich s
            > pokojnie.

Jak wyzej chlopi tak mowili. A dlaczego?
            A dlatego, wyzej stoi, wklejam:

j0rl.1 napisał:
            > Przed wojna jechal w niedziele Pan Polski bryczka do kosciola katolickiego a ch
            > lop bialoruski jak nie zdjal czapki to dostal batem.

W Bialymstoku takich chlopow nie bylo. Ani Panow polskich z bryczka i batem
        • j0rl.1 Re: tak bylo, ale sie szybko zmienilo, 18.12.25, 18:40
          j-k napisał:

> _________________________________________
          > "ciezkie czasy"...
          >
          > - rzekl sovieckij soldat
          >
          > kradnac zegar scienny.

A moze o Polakach kradnacych Niemcom zegary scienne, i nie tylko, w latach 1918r..20? na teren podpie...nych Niemcom.
          • j-k trza bylo 13.01.26, 15:36
            j0rl.1 napisał:

> j-k napisał:
            >
            >
            > > _________________________________________
            > > "ciezkie czasy"...
            > >
            > > - rzekl sovieckij soldat
            > >
            > > kradnac zegar scienny.
            >
            > A moze o Polakach kradnacych Niemcom zegary scienne, i nie tylko, w latach 1918
            > r..20? na teren podpie...nych Niemcom.

trza bylo nie rozpoczynac bezsensownych wojenek, conie ? niemiaszku ?
    • bywszy2 Re: ale siem usmialem+ 13.01.26, 16:34
      borrrka napisał:

> Tyle wspólnego, co Irlandczycy z Rule Britannia:)
      > W sensie historycznym, nie tak znowu dawno pijacka kompania Karola Radziwiłła p
      > odmacywała mołodycie na rynku mińskim, a sam Mińsk był tak polski, jak Żoliborz
      > Oficerski.
      >
      > I nie chodzi o pretensje terytorialne, lecz o sarmacką wspólnotę kulturową.
      > Ja, gdy słyszę, że Mickiewicz jest największym poetą białoruskim, to się tylko
      > cieszę, że tę wspólnotę rozumieją - bo Białorusi zawdzięczamy 3/4 naszego dorob
      > ku w branży literackiej i do wspólnoty się poczuwam.
      > Bo tylko przez pomyłkę nazwaliśmy ich Litwinami:)
      > To tacy Litwini, jak ja żydowski banderowiec.
      > A wąsaty to kwestia czasu jedynie ...
      zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
      O ile pamietam staruszek Jagiello -jeden z pobratymcow tegoz Litwina,Radziwila niejakiego,mloda Polke ,Jadzia zwana,legalnie w lozku matrymonialnym tarmosil.Za co jako premie panstwo w prezencie otrzymal.

bo Białorusi zawdzięczamy 3/4 naszego dorob ku w branży literackiej -no ale nie zapominaj,ze przynajmniej w polowie zaluge w tym ma nie Matka Polka,Nie matka Litwinka i nawet nie Mtaka Bialorusinka,
      tylko
      Matka Zydowka.
      Wybacz pan,ale wydaje sie ze pan coraz bardza stacza sie w bezden glupoty.
      A stac pana na cos lepszego.
      P.S
      se.search.yahoo.com/search?fr=mcafee&type=E210SE714G0&p=zydowska+matka+mickiewicza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka