Dodaj do ulubionych

Okulary zamiast lornetki

27.03.26, 08:51
Trudno dyskutowac o Stanach i ich prezydencie bo jego polityka przestaje nas dotyczyc i Europa przestaje byc dla niego tematem czy sojusznikiem. Polska ma obecnie waznego sojusznika na zachodnich granicah i rosnacego sojusznika na wschodnich.

Warto zatem zmienic sposob widzenia polityki zagranicznej na bardziej krotkowzroczny. Chociaz lornetki lepiej nie wyrzucac bo moze pomoze lepiej widziec Chiny :)

PF
Obserwuj wątek
    • 1.melord Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 09:29
      polski_francuz napisał:

> Trudno dyskutowac o Stanach i ich prezydencie bo jego polityka przestaje nas do
      > tyczyc i Europa przestaje byc dla niego tematem czy sojusznikiem.

przestaje nas dotyczyc?
      Poczekaj spokojnie,jesli ta wojna przeciagnie sie chociaz o miesiac,pademia covid19(restrykcje i zastoj w roznych dziedzinach gospodarki) okaza sie "przedszkolem"
      Nie bierzesz pod uwage co oznacza MAGA,ani slowa w niej o sojuszach/sojusznikach i reszcie swiata w tym Europie
      • monalisa2016 Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 09:54
        Ruina musi runac by zrobic miejsce na nowy budynek.
    • stefan4 Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 10:30
      polski_francuz:
      > Trudno dyskutowac o Stanach i ich prezydencie bo jego polityka przestaje nas dotyczyc i Europa
      > przestaje byc dla niego tematem czy sojusznikiem.

To, że on olewa Europę, nie oznacza, żebyśmy my mogli olewać jego. Pożarowi czy powodzi może być obojętne, kogo niszczy, ale my i tak musimy je zwalczać oraz im zapobiegać. Nie bardzo możemy zwalczyć Trumpa, ale możemy starać się o jakąś gródź trumposzczelną między nim a nami.

Trump zmotywował Europę do ,,samowystarczalności'' mniej więcej tą samą metodą, jaką uporczywa s‍raczka motywuje ludzi do mycia rąk po defekacji. Ale to nie znaczy, żeby można było o trumpaczce zapomnieć. Trzeba pilnie śledzić sytuację, żeby na bieżąco wiedzieć, czy najskuteczniejszym trumptidotum jest nadal mycie rąk, czy raczej zażywanie trumpicydów w pastylkach lub syropie, czy może ogólna detrumpyfekcja sfery publicznej.

- Stefan
      • monalisa2016 Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 11:28
        stefan4 napisał:

> To, że on olewa Europę, nie oznacza, żebyśmy my mogli olewać jego.(...)

Co ty tu wypisujesz? On "olewa Europę" czy Europa jego? Narozrabial niech teraz wyciaga z ogniska gorace kasztany wlasnorecznie z jego oligachami, kto ufa jeszcze czlowiekowi ktory co "5 minut" zmienia zdanie i cos niezrozumialego wypuszcza przed siebie?
        • monalisa2016 Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 11:44
          Polecam

www.youtube.com/watch?v=HkMHTGyBTcs
          Kto chce wideo w j. niemieckim posluchac musi do tytulu "Small Town Voice" deutsch dopisac.

www.youtube.com/@SaneVoxDE
          • stefan4 Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 14:18
            monalisa2016:
            > Polecam
            >
            > www.youtube.com/watch?v=HkMHTGyBTcs

Dzięki. To wygląda na niezłe (chociaż bardzo długie, prawie półtorej godziny) omówienie implikacji dla świata trumpiej wojny w Zatoce. To, o czym oni mówią, to już i tak wiemy, ale dobrze jest to mieć podsumowane w jednym miejscu.

monalisa2016:
            > Kto chce wideo w j. niemieckim

???
            Dlaczego akurat w niemieckim? A jak ktoś chce w suahilijskim albo w inuickim?

Takie rozmowy o świecie najlepiej jest słuchać w takim języku, w jakim zostały nagrane. I nie korzystać z tłumaczeń, które kompletnie gubią intonację, grającą ważną rolę w rozmowach (w przeciwieństwie do przygotowanych wykładów).

- Stefan
            • j0rl.1 Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 17:56
              stefan4 napisał:

> monalisa2016:
              > > Kto chce wideo w j. niemieckim
              >
              > ???
              > Dlaczego akurat w niemieckim? A jak ktoś chce w suahilijskim albo w inuickim?
              >
              > Takie rozmowy o świecie najlepiej jest słuchać w takim języku, w jakim zostały
              > nagrane. I nie korzystać z tłumaczeń, które kompletnie gubią intonację, grając
              > ą ważną rolę w rozmowach (w przeciwieństwie do przygotowanych wykładów).

Znowu sie stefan popisal.
              Przeciez dzisiejsze programy komputerowe tlumacza na inne jezyki, OK, napewno na takie ktore sa bardziej popularne a wiec moze nie polski ale napewn niemiecki, doskonale.
              Napewno lepiej jak Ty stefanie potrafilbys to zrobic. Bo sugerujesz, nie mowisz tego jasno, fakt, tak jakbys potrafil lepiej tlumaczyc z angielskiego jak komputer.
              Nawet jak moze byles na zmywaku w Anglii, los Polako z Polski unijnej, to napewno gorzej tlumaczysz z angielskiego jak komputer dzisiaj. Zasob slow, jakies zwroty ktore sa niezumiala jak sie slowo po slowie tumaczy gwarantowanie ze znasz duzo gorzej jak komputer.
              Wiem to doskonale jak jest z jezykami bo sam jestem emigrantem Ty nie.
              Nawet slyszalem juz u mnie ze trzeba sie zastanowic czy dzisiajesze dzieci nie powinny mniej czasu tracic na durne uczenie sie jezyka bo juz sa, a niedlugo beda takie tlumacze i to podreczne ze szkoda czasu dzieci na uczenie sie jezykow. Lepiej cos innego.

Znowu drogi stefanie walneles kula w plot. Ale to z checi pokazania jak to doskonale umiesz angielski, lepiej jak komputer co napewno nie jest i klamiesz w tym.
              • monalisa2016 Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 18:37
                Te podcasty nie sa tlumaczone przez AI, tlumacza i lektoruja je specjalne firmy ktore zajmuja sie tym.

www.youtube.com/@NeutralityStudiesDE

www.youtube.com/watch?v=DV7lc-06Vb0
                Dla porownania podlkasty tlumaczone przez komputer, dla przykladu podcasty Natali i Clayton'a Morris'a "Redacted"

www.youtube.com/watch?v=pnL9qElEJbI

www.youtube.com/@RedactedNews/videos

Widzisz roznice?
                • j0rl.1 Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 18:55
                  monalisa2016 napisał(a):

> Te podcasty nie sa tlumaczone przez AI, tlumacza i lektoruja je specjalne firmy
                  > ktore zajmuja sie tym.
                  >
                  > www.youtube.com/@NeutralityStudiesDE
                  >
                  > www.youtube.com/watch?v=DV7lc-06Vb0
                  > Dla porownania podlkasty tlumaczone przez komputer, dla przykladu podcasty Nata
                  > li i Clayton'a Morris'a "Redacted"
                  >
                  > www.youtube.com/watch?v=pnL9qElEJbI
                  >
                  > www.youtube.com/@RedactedNews/videos

> Widzisz roznice?

Mi to wisi, ja wiem ze tlumaczenie przez komputer jest napewno lepsze jak stefan by to robil. Bo on sugeruje ze leoiej tlumaczylby a to jest klamstwo. Jego klamstwo.

I to wystarczy tu do dyskusji.
        • stefan4 Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 11:44
          monalisa2016:
          > Co ty tu wypisujesz? On "olewa Europę" czy Europa jego?

Trump olewa Europę. To znaczy, traktuje ją przedmiotowo, nawet nie próbuje słuchać, tylko chce się nią posłużyć jak narzędziem — jak włamywacz łomem albo bandzior kastetem. Na tym polega olewanie.

monalisa2016:
          > Narozrabial niech teraz wyciaga z ogniska gorace kasztany wlasnorecznie

A, tego to on nie potrafi. Żeby nie wiadomo jak się naprężał, to nie wyciągnie. Pożar, który rozpalił, musi się wypalić do końca, albo musi go ugasić ktoś rozsądniejszy. W tym pierwszym przypadku stanie się to dopiero po zniszczeniu świata.

monalisa2016:
          > kto ufa jeszcze czlowiekowi ktory co "5 minut" zmienia zdanie i cos niezrozumialego
          > wypuszcza przed siebie?

Kto ufa?! Żartujesz? O żadnym zaufaniu tu już od dawna nie ma mowy. Najwyżej o tym, czy da się nim pokierować w swoim kierunku (tak, jak czynią to Netanjahu i Putin); albo czy da się przy okazji jakiejś wielkiej trumpoklęski ubić własny niewielki interesik (jak to czynią Orban, czy Nawrocki).

- Stefan
          • monalisa2016 Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 12:00
            Stefciu jest to olewanie czy oznaki paniki, depresji w jaka sytuacje sie ten pan zapedzil?
      • monalisa2016 Nowy przdomek 27.03.26, 18:28
        TACO nie jest juz aktualne, dostal nowy przydomek, NACHO (not actually changing Hormuz opening)
    • mateusz572 Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 11:18
      Doskonale dyskontują zachowania Trumpa giełdy światowe w tym amerykańska.
      Ciągle na czerwono i ciągle kierunek południe na wykresach.
      Brrr.
    • perla.roztocza Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 13:18
      polski_francuz napisał:

> Trudno dyskutowac o Stanach i ich prezydencie bo jego polityka przestaje nas do
      > tyczyc i Europa przestaje byc dla niego tematem czy sojusznikiem.

a komu jeszcze Europa imponuje?
      Nawet Murzyni i Arabowie nią gardzą i gdyby nie wypłacany im socjal to zwinęliby się z stąd.
      Nie ma innowacyjności, nie ma ekspansji, nie ma nauki, nie ma energii, nie ma wojska, nie ma postępu, nie ma SI.
      Europa przypomina zsrr.
      Tam na problemy wywołane socjalizmem wrzeszczano - więcej socjalizmu.
      I że od tych pryncypiów nie odstąpimy.
      A w Europie więcej zielonego ładu, więcej migrantów, więcej kontroli i przepisów.
      To są aktualne pryncypia Europy właśnie.

• monalisa2016 Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 13:22
        Chory jak pan T. po co jestes jeszcze w tej Europie skoro ja tak gardzisz, czy nie czas dla ciebie ja opuscic?
        • perla.roztocza Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 13:46
          monalisa2016 napisał(a):

> Chory jak pan T. po co jestes jeszcze w tej Europie skoro ja tak gardzisz, czy
          > nie czas dla ciebie ja opuscic?

a niby gdzie się udać, do bandyckich szkopów właśnie?
          • monalisa2016 Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 17:27
            perla.roztocza napisał(a):

>
            > a niby gdzie się udać, do bandyckich szkopów właśnie?

Do tego kogo tu promujesz arogancki czlowieku, on cie przyjmnie na pewno z twoim zachowaniem, pasujesz do niego.
            • perla.roztocza Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 18:21
              monalisa2016 napisał(a):

> Do tego kogo tu promujesz arogancki czlowieku, on cie przyjmnie na pewno z twoi
              > m zachowaniem, pasujesz do niego.

ale ja się nigdzie nie wybieram.
              Tu jest moje miejsce, mój dom, moje 6 córek, mój pies, moja krowa, moje łąki i mój las prywatny.
              Nie licząc lisa, borsuka, łasiczki, które to zwierzęta zainstalowały się na mojej posesji właśnie.
          • j0rl.1 Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 17:58

> a niby gdzie się udać, do bandyckich szkopów właśnie?

Juz masz w systemie zakaz wjazdu do Niemiec droga perlo. Na cale zycie.
            • perla.roztocza Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 18:22
              j0rl.1 napisał:

> Juz masz w systemie zakaz wjazdu do Niemiec droga perlo. Na cale zycie.

ja to przede wszystkim złodzieju mam z wami szkopami rachunki za kury i rower właśnie.
            • j-k belkot Jörla 27.03.26, 21:42
              j0rl.1 napisał:
              > Juz masz w systemie zakaz wjazdu do Niemiec droga perlo. Na cale zycie.

belkot Jörla

przeciez te niemieckie nieudacznki - nie potrafily upilnowyc - by nie wjechalo tu 2 miliony islamuskow...
      • polski_francuz The issue 27.03.26, 16:17

" a komu jeszcze Europa imponuje? Nawet Murzyni i Arabowie nią gardzą i gdyby nie wypłacany im socjal to zwinęliby się z stąd."

W watku chcialem porozmawiac o polskiej racji stanu ja nakierowac wlasnie na Europe. Po to by ona rosla w sile a ludzie zyli dostatniej. Niekontrolowania imigracja nie jest tematem watku.

PF
        • perla.roztocza Re: The issue 27.03.26, 18:24
          polski_francuz napisał:

> W watku chcialem porozmawiac o polskiej racji stanu ja nakierowac wlasnie na Eu
          > rope. Po to by ona rosla w sile a ludzie zyli dostatniej. Niekontrolowania imig
          > racja nie jest tematem watku.

ale PF, to co napisałem to nie tylko o tych darmozjadach.
          Europa zastygła w samo zachwycie, a pociąg odjeżdża właśnie.
    • senioryta13 Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 18:45
      polski_francuz napisał:
      > Warto zatem zmienic sposob widzenia polityki zagranicznej na bardziej krotkowzr
      > oczny.

A jakie jest twoje zdanie w temacie, bo sie jeszcze nie wypowiedziales.
      • polski_francuz Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 20:14
        senioryta13 napisał:

" A jakie jest twoje zdanie w temacie, bo sie jeszcze nie wypowiedziales."

Jestem za tym by Polska wspierala EU i sie z EU wiazala.

PF
        • engine8t Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 20:39
          polski_francuz napisał:

> senioryta13 napisał:
          >
          >
          > [i]" A jakie jest twoje zdanie w temacie, bo sie jeszcze nie wypowiedziales."[/
          > i]
          >
          > Jestem za tym by Polska wspierala EU i sie z EU wiazala.
          >
          > PF

I aby Polska wrocila do konserwatyzmu oraz zwiekszyla swoj wplyw na EU a Niemcy i Francja zeszly na drugi plan?
          • j0rl.1 Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 20:47
            engine8t napisał:

> I aby Polska wrocila do konserwatyzmu oraz zwiekszyla swoj wplyw na EU a Niem
            > cy i Francja zeszly na drugi plan?

Przeciez Polska bierte netto pieniadze od Niemiec i Francji wiec jak? Bedzie rzadzic? I te unijne pieniadze to kontrybucja bo .. No co bo?

Polska z Unii wywalic po prostu, bedzie niepodlegla, suwerenna i jakos tam dalej..
            • monalisa2016 Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 20:51
              j0rl.1 napisał:

> Polska z Unii wywalic po prostu, bedzie niepodlegla, suwerenna i jakos tam dale
              > j..
              >
              Jestem ZA!!!
              • j-k ja tesz. 27.03.26, 21:45
                monalisa2016 napisał(a):
                > > Polske z Unii wywalic po prostu, bedzie niepodlegla, suwerenna i jakos tam dale j..

> Jestem ZA!!!

ja tesz.

i jeszcze za tym - bys przestala smecic na polskich forach.

- masz swoje - niemieckie.
            • engine8t Re: Okulary zamiast lornetki 28.03.26, 22:57
              j0rl.1 napisał:

> engine8t napisał:
              >
              > > I aby Polska wrocila do konserwatyzmu oraz zwiekszyla swoj wplyw na EU a
              > Niem
              > > cy i Francja zeszly na drugi plan?
              >
              > Przeciez Polska bierte netto pieniadze od Niemiec i Francji wiec jak? Bedzie rz
              > adzic? I te unijne pieniadze to kontrybucja bo .. No co bo?
              >
              > Polska z Unii wywalic po prostu, bedzie niepodlegla, suwerenna i jakos tam dale
              > j..
              >

Kurcze to nie dziwne bo przeciez Polacy do bolu antyrosyjscy a Niemcy maja nadzieje ze niedlugo znow uruchomia Nordstreamy i chcieliby robic biznesy z Rosja a tu wredna Polska stoi na drodze. Najechac sie juz nie da bo Polska armia chyba silniejsza.
              Zrobic jak z AfD? Nie pasuje nam i probuje konkurowac to zablokowac a jak sie nie da to zdelegalizowac.
              Zaraz zaraz ale to wlasnie AfD jest pro Rosyjska wiec chyba mialoby sens ich do wladzy dopuscic a oni sobie z Polska poradza. ?
              • monalisa2016 Re: Okulary zamiast lornetki 28.03.26, 23:07
                O czym bajasz znowu engine8t?
                Przeciez na NS ma chrapke zaoceaniczny pan Doanald z jego zieciem, wcale tego nie ukrywaja.
    • boomerang Re: Okulary zamiast lornetki 27.03.26, 23:55
      Aż trzykrotnie padło radzieckie słowo sojusznik, podczas gdy mamy rdzennie polskie słowo sprzymierzeniec oraz inne polskie słowo, wywodzące się z angielskiego, aliant. Sojusznik to najgorszy wybór językowy, zwłaszcza dziś, gdy Rosja prowadzi z nami wojnę. No cóż, skorupka widać nasiąkła za młodu skutecznie. Mówimy Partia, a w domyśle Lenin.
      • polski_francuz Sojusznik z antypodow 28.03.26, 09:25
        boomerang napisał:

" Aż trzykrotnie padło radzieckie słowo sojusznik, podczas gdy mamy rdzennie polskie słowo sprzymierzeniec oraz inne polskie słowo, wywodzące się z angielskiego, aliant. Sojusznik to najgorszy wybór językowy, zwłaszcza dziś, gdy Rosja prowadzi z nami wojnę. No cóż, skorupka widać nasiąkła za młodu skutecznie. Mówimy Partia, a w domyśle Lenin."

wysyla do partii za niezbyt precyzyjny dobor slowa. Partia i Lenin to byly czasy mlodosci i jurnosci. Byly i minely...

PF
        • boomerang Re: Sojusznik z antypodow 28.03.26, 09:59
          Dla mnie czasy młodości i jurności to było ryzykowne, jak wtedy myślałem, rozdawanie robotnikom pisma drukowanego "Robotnik" pod koniec lat 70-tych, a pakiety tego pisma kupowałem od mojego szkolnego kolegi, znanego opozycjonisty/poety oraz drukarza (którego wiersze z tamtego czasu trafiły w 3RP do kanonu lektur licealnych), wydając swoją pensję inżyniera-stażysty. Nie rozdawałem tego pisma pod bramą fabryki, ale zostawiałem dziesiątki egzemplarzy na kaloryferach w WC, w restauracjach o nazwach takich jak Casablanka albo Sorrento, które były mordowniami gdzie robotnicy po pracy masowo chlali piwo. Co jakiś czas sprawdzałem stan rzeczy, a stan ten był taki że wszystko znikało na pniu, więc dokładałem następną porcję i nigdy nie zostałem aresztowany. Można było? Można.
          • polski_francuz Burzliwa mlodosc 28.03.26, 10:35
            boomerang napisał:

" Dla mnie czasy młodości i jurności to było ryzykowne, jak wtedy myślałem, rozdawanie robotnikom pisma drukowanego "Robotnik" pod koniec lat 70-tych, a pakiety tego pisma kupowałem od mojego szkolnego kolegi, znanego opozycjonisty/poety oraz drukarza (którego wiersze z tamtego czasu trafiły w 3RP do kanonu lektur licealnych), wydając swoją pensję inżyniera-stażysty. Nie rozdawałem tego pisma pod bramą fabryki, ale zostawiałem dziesiątki egzemplarzy na kaloryferach w WC, w restauracjach o nazwach takich jak Casablanka albo Sorrento, które były mordowniami gdzie robotnicy po pracy masowo chlali piwo. Co jakiś czas sprawdzałem> stan rzeczy, a stan ten był taki że wszystko znikało na pniu, więc dokładałem następną porcję i nigdy nie zostałem aresztowany. Można było? Można."

Dla mnie polska mlodosc byla pewnie taka jaka bylaby francuska mlodosc. Czas zasuwania, przygotowania do kariery zawodowj, itd. Polityka nie byla tematem, ktory mnie zajmowal. Ani ta "za" ani ta "przeciw" wladzy. z perspektywy zaluje, ze Polska nie miala lepszych uniwerkow i lepszych sans kariery zawodowej. Moja Polibuda byla i jest niezla ale nie dawala szans na wejscie wyzej...Po zastanowieniu, to chyba trzeba troche czasu i kolka generacji zdolnych profesorow by podniesc uczelnie do rangu MITu czy Cambridge.

PF
            • boomerang Re: Burzliwa mlodosc 28.03.26, 11:10
              > Dla mnie polska mlodosc byla pewnie taka jaka bylaby francuska mlodosc. Czas zasuwania, przygotowania do kariery zawodowj, itd.

a ja nie miałem złudzeń. Już wtedy docierały wiadomości o układach scalonych, elektronicznych czipsach, a w peerelowskiej Polsce na uniwersytetach panowało samozadowolenie, brylowali profesorowie z zeszłej epoki
      • stefan4 Re: Okulary zamiast lornetki 28.03.26, 14:16
        boomerang:
        > Aż trzykrotnie padło radzieckie słowo sojusznik, podczas gdy mamy rdzennie polskie
        > słowo sprzymierzeniec

A niektórzy mówią o siłach witalnych , chociaż mamy rdzennie polski przymiotnik żywotny . Nie lubisz łaciny, prawda?

,,Sojusznik'' nie jest radziecki. To daleki krewny łacińskiego ,,socius ''. Do Polski dotarło istotnie ze wschodu, ale wcześniej niż pojawiło się pojęcie radzieckości. Podobne słowo występuje w bułgarskim czy w macedońskim. W języku rosyjskim (o radzieckim nic nie wiem) przedrostek ,,so-'' istotnie oznacza coś jak ,,współ-''; ale ta druga część ,,-jusz'' nie oznacza niczego. To jest wspomnienie po czymś dawnym, ogólnosłowiańskim.

boomerang:
        > oraz inne polskie słowo, wywodzące się z angielskiego, aliant.

Aliant  i alians  nie są z angielskiego, tylko z francuskiego (a wcześniej również z łaciny). Tkwiący w nich imiesłów lié  oznacza związany, połączony (i nie ma niczego wspólnego z angielskim kłamstwem). A że angielski pidżin sobie tego alianta również przyswoił, to na zdrowie. Na tym polega pidżinowatość języka, że w leksyce miesza wszystko ze wszystkim, a za to okalecza gramatykę.

- Stefan
    • j0rl.1 Re: Okulary zamiast lornetki 28.03.26, 10:12
      j-k napisał:

> przeciez te niemieckie nieudacznki - nie potrafily upilnowyc - by nie wjechalo
      > tu 2 miliony islamuskow...

Przeciez tylko dlatego tu sa bo powoluja sie na prawo do rozpatrzenia podania o azyl. A ze Niemcy sa praworzadne musza to robic.

Tak samo Ty przeciez drogi j-k znalazles sie w Niemczech. Wrzeszczales ze chcesz azyl nawet moze Tobie i dali bo glosno wrzeszczales i dobrze klamales jaki to byles przesladowany przez komune.
      I tak samo jestes nieudacznik co prawda nie islamski a jakis smieszny chrzescijanski ale tak samo korzytasz z pracy innych bo sam do swojego utrzymania swoja praca sie nie dokladasz. Albo niewiele.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka